Connect with us

ACTUALITATE

PSD Huedin: Susținem finanțarea grădiniței Bisericii Reformate dacă vor fi secții și clase cu predare și în limba română

Publicat


refo

PSD Huedin a transmis, luni, prin vocea președintelui filialei, Oana Goga, un mesaj factorilor politici și Bisericii Reformate legat de scandalul grădiniței în limba maghiară din oraș, și anume că “toți copiii sunt egali în fața bugetului local”.

”Este un mesaj în acord cu cei trei piloni ai doctrinei social-democrate, protecție socială, învățământ, sănătate și care dă acces fără bariere segregaționiste sau de alt tip, tuturor locuitorilor orașului Huedin la învățământ gratuit în limba maternă, asistență medicală gratuită și de calitate, precum și protecție socială adecvată, toate finanțate din bugetul național și local, bugete administrate cu parcimonie, nediscreționare și supuse presiunilor electorale.

Citește și PSD se opune grădiniței cu predare doar în limba maghiară la Huedin. Se anunță o ședință cu SCÂNTEI a Consiliul Local

Nu trebuie divizată populația

Este o ideologie a Realismului Politic, modernă, adaptată necesităților actuale, care susține unitatea și diversitatea etnică, nu radicalizează și divizează populația, ci dimpotrivă tamponează și calmează derapajele aberante, extremiste, xenofobe ale clasei politice și diverșilor actori.

În cazul Huedinului vom susține finanțarea de la bugetul local a grădiniței nou construite, proprietatea Bisericii Reformate, dacă vor fi secții și clase cu predare și în Limba Română. TOȚI copiii sunt egali în fața bugetului local!”, se arată într-un comunicat al PSD Huedin.

Citește și Primarul din Huedin: Dezaprob transformarea subiectului grădiniței maghiare în luptă politicăDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Apel Wizz Air: Pasagerii să ajungă la aeroport cu 3 ore înaintea zborurilor de azi. Sistemele globale Microsoft, afectate

Publicat

microsoft wizz

Compania aeriană Wizz Air roagă pasagerii să ajungă cu cel puțin 3 ore la aeroport înaintea zborurilor programate vineri, fiind așteptate potențiale perturbări din cauza întreruperii continue a sistemului IT global al unei terțe părți, înspeță sistemul informatic al Microsoft.

”Astăzi, la fel ca toate companiile aeriene, Wizz Air se confruntă cu dificultăți tehnice extreme cauzate de întreruperea sistemelor IT globale ale unei terțe părți. Clienții Wizz Air se pot confrunta cu perturbări în întreaga rețea, serviciile de pe website și aplicațiile mobile fiind temporar indisponibile”, precizează Wizz Air.

Următoarele servicii online nu sunt disponibile în prezent

Website-ul și aplicația mobilă Wizz Air;
Sistemul de rezervare;
Sistemul de check-in online și afișarea cărții de îmbarcare;
Centrele de contact – rezervări noi și modificări ale celor existente.

Check-in gratuit la aeroport

”În timpul întreruperii serviciilor, este oferit check-inul gratuit la aeroport.

Prin urmare, sfătuim pasagerii să ajungă la aeroport cu cel puțin 3 ore înainte de ora de plecare programată pentru a avea suficient timp pentru check-in, controlul de securitate și eventuale proceduri de sănătate sau de siguranță specifice fiecărui aeroport.

Vă mulțumim pentru înțelegerea acordată în timp ce ne confruntăm cu efectele întreruperii sistemelor IT globale. Echipa Wizz Air face tot posibilul pentru a minimiza perturbările pentru clienții noștri”, se arată într-un comunicat al companiei.

Pană informatică la Microsoft

O pană informatică la sistemul Microsoft la nivel global provoacă probleme la numeroase companii, între care unele din sectoarele aerian, financiar, al mijloacelor de comunicare în masă, precum şi în alte industrii, informează vineri agenţiile internaţionale de presă, preluate de Agerpres.

Potrivit Downdetector, un site web care monitorizează întreruperile, încă de joi seară s-au înregistrat vârfuri bruşte privind incidente la diferite site-uri web care includ aplicaţii Microsoft, scrie EFE.

Problemele care au început să fie detectate în Statele Unite s-au răspândit acum în diferite părţi ale lumii.

Microsoft Azure, platforma de cloud computing pentru gestionarea aplicaţiilor şi serviciilor, a confirmat pe reţelele de socializare că au fost semnalate probleme şi că investighează şi lucrează la rezolvarea acestora.

Zborurile principalelor companii aeriene americane au fost suspendate

Marile companii aeriene americane, inclusiv Delta, United şi American Airlines, şi-au suspendat vineri devreme toate zborurile din cauza unei probleme privind comunicaţiile, potrivit Federal Aviation Administration, relatează AFP şi EFE.

Toate zborurile, „indiferent de destinaţie”, au fost blocate din cauza „problemelor cu comunicaţiile”, a declarat FAA într-o notificare către companiile aeriene.

Nu se ştie cât va dura oprirea la sol a aeronavelor, deşi FAA a indicat că se efectuează actualizări ale sistemului pentru a se reveni la normalitate.mpania Poştală din Israel şi chiar Aeroportul Internaţional Ben Gurion, care a raportat posibile întârzieri ale zborurilor din cauza acestei probleme globale.

Site-ul web Downdetector a arătat întreruperi la mai multe bănci şi companii de telecomunicaţii.

Microsoft anunţă că ia „măsuri de atenuare”

Gigantul tehnologic Microsoft a declarat vineri că ia „măsuri de atenuare”.

„Serviciile noastre sunt în curs de ameliorare pe măsură ce continuăm să luăm măsuri de atenuare”, a scris compania pe reţeaua de socializare X.

Anunţul intervine pe măsură ce tot mai multe companii la nivel mondial au reclamat probleme tehnice sau întreruperi.

Într-un mesaj intitulat „Degradarea serviciului”, Microsoft afirmă că utilizatorii „s-ar putea să nu poată accesa diverse aplicaţii şi servicii Microsoft 365”.

Compania adaugă că „se mobilizează în continuare pentru a gestiona acest eveniment cu cea mai mare prioritate şi urgenţă, continuând în acelaşi timp să abordeze impactul care persistă pentru aplicaţiile Microsoft 365 rămase care au încă statutul de ‘în stare de degradare'”

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Ce a filmat Mr. Beast în Salina Turda. Provocarea de 7 zile realizată de faimosul youtuber american

Publicat

De

Mr. Beast, cel mai urmărit youtuber din lume, s-a aflat săptămâna trecută la Salina Turda, unde, timp de șapte zile, a filmat următorul său video. Youtuber-ul a dezvăluit, pe canalul altul vlogger, care e provocarea pe care a realizat-o în acest timp.

Youtuber-ul american Mr. Beast a zburat de pe cealaltă parte a lumii ca să îndeplinească o provocare „nebunească” nicăieri altundeva decât în Salina Turda.

Ce a filmat Mr. Beast la Salina Turda?

Totul s-a întâmplat săptămâna trecută, când pe internet au circulat zvonuri legate de prezența youtuber-ului în Cluj. Zvonurile au fost confirmate de filmări cu acesta în Parcul Central sau în magazine din municipiu.

Reprezentanții Salinei au anunțat închiderea acesteia pentru șapte zile, însă fără să ofere explicații.

Provocare: șapte zile într-o peșteră

Prezența lui la Cluj a fost învăluită de mister, însă un clip filmat de un alt youtuber relevă motivul pentru care Mr. Beast a fost prezent la Salina Turda.

YouTube video

Într-o provocare în care urmează rutina de dimineață a mai multor celebrități de pe Youtube, FaZe Rug, la rândul său creator de conținut digital, a aflat de la Mr. Beast că este în cursul unei provocări de a supraviețui timp de șapte zile într-o peșteră.

„În acest moment petrec șapte zile într-o peșteră, așa că rutina mea de dimineață este puțin diferită. După cum se vede, părul îmi este puțin uleios, nu am un duș aici, e umed, rece. De obicei mă trezesc și mănânc ceva preambalat și apoi filmez, nu e foarte distractiv”, a spus acesta.

Pe fundalul clipului de câteva secunde filmat de Mr. Beast se poate vedea mobilierul din Salina Turda.

Următorul clip al lui Mr. Beast, filmat la Salina Turda

FaZe Rug reproduce rutina de dimineață a lui Mr. Beast și chiar merge într-o peșteră din apropiere unde își ia micul dejun preambalat – paste cu pui, legume și sos.

„Nici nu mă așteptam la mai puțin de la Mr. Beast, face ceva complet nebun, supraviețuiște timp de șapte zile într-o peșteră. Tocmai ne-a oferit un indiciu cu privire la următorul său video, iar rutina sa de dimineață este specifică locului unde se află el acum”, a spus FaZe Rug.

Cine este youtuber-ul care a petrecut 7 zile în Salină?

MrBeast, al cărui nume real este Jimmy Donaldson, este un cunoscut creator de conținut pe YouTube. Recent, el a doborât recordul de cei mai mulți urmăritori ai unu canal de YouTube, odată cu depășirea pragului de 300.000.000 de followeri.

A devenit faimos datorită videoclipurilor sale de înaltă calitate și cu buget mare, în care organizează diverse provocări și oferă sume impresionante de bani participanților. El este recunoscut și pentru donațiile sale generoase către diverse cauze caritabile și pentru campaniile sale de mediu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Unde se dispută DERBY-ul Clujului? Festivalul UNTOLD blochează Cluj Arena

Publicat

cfr

Din cauza desfășurării festivalului UNTOLD, derby-ul Clujului dintre „U” și CFR nu se va juca pe Cluj Arena. Președintele „U” Cluj, Radu Constantea, a confirmat, vineri, pentru Cluj24 că „U” Cluj și CFR ar fi ajuns la un acord, iar duelul se va disputa în Gruia, pe stadionul vicecampioanei României.

Returul se va disputa pe Cluj Arena, stadionul celor de la „U” Cluj. Cluburile așteaptă OK-ul Ligii Profesioniste de Fotbal.

Unde se dispută DERBY-ul Clujului? Festivalul UNTOLD blochează Cluj Arena

Pentru ca partida să nu se dispute la Sibiu sau Mediaș, cele două părți ar fi ajuns la un compromis. CFR va fi gazdă, iar „U” Cluj va organiza duelul de pe teren propriu în retur.

Primul meci ar urma să se dispute în weekend-ul 3-4 august, în timp ce returul are loc la începutul lunii decembrie.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi jucători de bază de la CFR Cluj și-au PRELUNGIT contractele

Publicat

CFR Cluj, meci cu Parod București

Doi tineri jucători de bază de la CFR Cluj și-au prelungit contractele cu clubul feroviar. Este vorba de portarul Răzvan Sava și de fundașul Matei Ilie.

„Suntem bucuroși să vă anunțăm că Răzvan Sava și-a prelungit contractul cu CFR Cluj! Astfel, tânărul nostru portar va juca în Gruia cel puțin până la finalul sezonului 2026/2027.

razvan sava

 

Doi jucători de bază de la CFR Cluj și-au PRELUNGIT contractele

Îi urăm multă baftă în continuare la echipa noastră și cât mai multe meciuri reușite!

Vă anunțăm cu entuziasm că și tânărul nostru fundaș, Matei Ilie, și-a prelungit contractul cu CFR Cluj! Apărătorul de 21 de ani va evolua în Gruia cel puțin până la finalul sezonului 2026/2027.

matei ilie

Îi urăm mult succes în continuare în tricoul echipei noastre și cât mai multe reușite”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax