EVENIMENT
Protestul nevăzătorilor. La Cluj s-a deschis lista pentru cei care își vor cere dreptul, în stradă, la o pensie decentă

Nevăzătorii clujeni sunt deciși să protesteze în stradă. Pensia lor a fost diminuată cu un procent între 60% și 80%, lucru care îi va afecta pe termen lung.
La Cluj se fac liste pentru cei care vor să participe la mitingul care va avea loc în luna septembrie în Capitală.
Protestul nevăzătorilor. La Cluj s-a deschis lista pentru cei care își vor cere dreptul, în stradă, la o pensie decentă
Membrii Asociației Nevăzătorilor din România vor participa la protestele care vor avea loc în luna septembrie la București.
Persoanele nevăzătoare vor ieși în stradă din cauza noii Legi a pensiilor, care intră în vigoare la 1 septembrie și care îi lasă, practic, cu pensiile de acum, din cauza faptului că indexările vor fi aproape inexistente pentru ei, dar îi va afecta și pe cei care încă muncesc.
Citește și: NEVĂZĂTORII clujeni se pregătesc de PROTESTE. Pensiile lor, în pericol. NU vor mai crește 10 – 15 ani
”Ne pregătim de proteste. Am început să contactăm membrii asociației. Cine dorește se va înscrie pe listă, pentru că e nevoie de mijloace de transport, de logistică”, a declarat pentru Cluj24.ro Florentin Rădulescu, președintele Asociației Nevăzătorilor Cluj.
Acest lucru ar fi o premieră în România, iar nevăzătorii vor fi nevoiți să meargă la protest cu însoțitor, dar sunt hotărâți să o facă pentru a avea un trai decent.
Protestele vor avea loc în perioada 16-20 septembrie, a declarat Florentin Rădulescu.
Acesta a mai precizat că asociațiile de nevăzători nu au primit niciun răspuns de la Guvern sau Ministerul Muncii cu privire la problema ridicată.
În această săptămână va avea loc, totuși, o întâlnire cu reprezentanții nevăzătorilor.
Nevăzătorii clujeni vor protesta în Piața Victoriei din București în data de 17 sau 18 septembrie.
Ministerul Muncii știa despre problema nevăzătorilor
Florentin Rădulescu spune că asociațiile de nevăzători au semnalat de mult problema care apare odată cu intrarea în vigoare a Legii pensiilor.
Astfel, în urma recalculării, pensiile persoanelor nevăzătoare s-au diminuat cu 60% până la 80%.
Chiar dacă pensionarii vor primi pensiile aflate acum în plată, problema cu care se vor confrunta ei este pe termen lung.
Asta din cauză că noua lege nu mai ţine cont de facilitatea stagiului de cotizare diminuat, fapt ce va avea efect asupra viitoarelor indexări cu inflaţia.
Foto: Asociația Nevăzătorilor Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Pas înainte pentru skatepark acoperit la Cluj, în baza sportivă Gheorgheni. Proiectul, pe masa Agenției de Mediu

Primăria Cluj-Napoca va realiza un skatepark acoperit în baza sportivă Gheorgheni. Proiectul se află în proces de avizare la APM.
Municipiul Cluj-Napoca anunță publicul interesat că Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj a luat decizia etapei de încadrare în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul privind construirea unui Skate Park acoperit în baza sportivă Gheorgheni. Proiectul, aflat în faza de elaborare a studiului de fezabilitate și a documentației tehnice, urmează să fie amplasat pe strada Alexandru Vaida Voevod, în Cluj-Napoca.
Decizia și motivele care au stat la baza acesteia pot fi consultate la sediul APM Cluj sau online. Publicul interesat are la dispoziție 10 zile de la data publicării anunțului pentru a transmite comentarii și observații.
Proiect propus încă de anul trecut
Amintim că Emil Boc, primarul Clujului a anunțat, încă din mai 2024, că se va construi un skatepark de interior la Cluj-Napoca, pentru tineri și încurajarea practicării sportului. Acesta va fi amplasat în Gheorgheni.
Printre locațiile luate în calcul inițial s-au mai numărat baza sportivă „La terenuri” și Parcul Detunata, iar decizia a fost luată în urma unei consultări publice.
Acest skatepark de interior ar urma să fie utilizat în special în timpul iernii sau în perioada anotimpului ploios pentru a completa infrastructura sportivă și de recreere a orașului, integrându-se cu alte posibilități de a face mișcare.
ADMINISTRAȚIE
Străzile paralele cu Calea Baciului, folosite de șoferi drept rute ocolitoare. Locuitorii cer restricționarea accesului

Locuitorii din zona Calea Baciului trag un semnal de alarmă: mai multe străzi lăturalnice au devenit rută ocolitoare pentru șoferii care vor să evite traficul de pe artera principală. Clujenii cer intervenția autorităților pentru a restricționa accesul.
Locuitorii de pe străzile Secarei, Grâului și Orzului, din zona Calea Baciului, sunt revoltați din cauza traficului intens care „le-a invadat” străzile în ultimele luni. Potrivit unei sesizări de pe platforma MyCluj, aceste străzi au devenit o rută alternativă pentru șoferii care vor să evite aglomerația de pe Calea Baciului.
Aceștia solicită Primăriei limitarea accesului și semnalizarea corespunzătoare a intrărilor pe aceste străzi, astfel încât să fie rezervate exclusiv riveranilor.
„De vreo 2 luni zona Strazilor Secarei, Graului si Orzului, zona de case, foarte retrasă, a devenit intens traficata spre oroarea locatarilor din aceste zone linistite. Traficul care ajunge imediat bara la bara s-a dezvoltat ca alternativa la Calea Baciului: cei care vin dinspre Baciu urca pe Valea Seacă, Secarei, Grâului și Orzului ca să evite aglomeratia de pe cele doua benzi. Drumurile acestea sunt doar niste ulite practic, nu pot suporta traficul nou. Vă rugăm insistent toți locatarii afectati ai cartierului să limitati și semnalizati corespunzator intrarea pe aceste strazi dinspre Strada Valea Seaca pe Strada Secarei ca acces strict pentru RIVERANI. Adaug si o poza cu traseul pt claritate. Va rugam sa interveniti pana nu e prea tarziu si ajungem la congestii”, semnalează un locuitor.
Sesizarea figurează ca fiind „în lucru” pe platforma MyCluj.
FOTO: Arhivă
ADMINISTRAȚIE
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice din Cluj, și puține, și ocupate abuziv! Șoferii cer autorităților să ia măsuri

Șoferii de mașini electrice din Cluj-Napoca reclamă, pe platforma MyCluj, atât numărul insuficient al stațiilor de încărcare, cât și ocuparea abuzivă a acestora de către șoferi care le folosesc ca locuri de parcare.
Un clujean a reclamat, pe platforma MyCluj de sesizări a Primăriei, că, deși stațiile de încărcare sunt destinate exclusiv acestui scop, multe dintre cele amenajate pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 sunt ocupate ilegal, fără ca Poliția Locală să intervină.
„Doresc să semnalez o problemă frecventă: ocuparea abuzivă a locurilor de încărcare pentru mașinile electrice. Deși aceste locuri sunt destinate exclusiv încărcării, sunt adesea folosite ca simple locuri de parcare, fără consecințe pentru cei care încalcă legea. Aplicația EVCharge Cluj mă redirecționează către Poliția Locală, însă este nerealist ca un șofer să rămână pe loc și să aștepte intervenția. Astfel, majoritatea renunță, iar cei care parchează ilegal profită de lipsa reacției. Solicit ca Poliția Locală să intervină din proprie inițiativă și să verifice periodic aceste locuri, nu doar la sesizare. Este o problemă de respect față de lege și față de infrastructura pentru mobilitate electrică. Vă rog să o tratați cu seriozitate”, a transmis acesta.
Nicio stație de încărcare în cartierul Zorilor
O altă problemă semnalată este lipsa completă a stațiilor de încărcare în anumite cartiere. În Zorilor, de exemplu, locuitorii spun că nu există nici măcar o singură stație, deși cererea este în creștere. În schimb, în zonă există patru stații de taxi, iar șoferii propun ca măcar una dintre ele să fie transformată într-o zonă de încărcare electrică.
„În cartierul Zorilor nu există nicio stație de încărcare pentru mașini electrice, deși cererea este tot mai mare. Pe o rază de aproximativ 200 de metri există 4 stații de taxi, dar niciun loc destinat încărcării vehiculelor electrice. Una dintre aceste stații ar putea fi transformată (parțial sau integral) într-o zonă de încărcare electrică, având în vedere că numărul de stații de taxi din zonă este disproporționat față de nevoile actuale ale locuitorilor. Solicit amenajarea unei parcări cu stație de încărcare pentru vehicule electrice în cartierul Zorilor. Infrastructura de încărcare trebuie extinsă echitabil în toate cartierele, nu doar în cele centrale sau comerciale. Vă rog să analizați această solicitare și să includeți Zorilor în planul de dezvoltare a rețelei publice de încărcare”, a subliniat un alt cetățean.
Ambele reclamații figurează ca fiind „în lucru” pe platforma MyCluj.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Accident cu trotinetist lovit de mașină în cartierul Zorilor. A fost dus la spital

Un accident a avut loc marți seară în cartierul Zorilor din Cluj-Napoca, la intersecția străzii Observatorului cu strada Viilor, un tânăr aflat pe trotinetă fiind lovit de o mașină.
La fața locului a intervenit un echipaj medical de la SAJ Cluj care a acordat primul ajutor tânărului care a fost transportat la spital.
Acesta era conștient și cooperant.
Polițiștii de la Rutieră cercetează cauzele accidentului.
Traficul rutier a fost blocat.
Vom reveni cu detalii.
Sursa: Info Trafic jud Cluj