Connect with us

ACTUALITATE

Propunere de la Cluj. Training online de susținere emoțională a profesorilor afectați de schimbările majore din educație

Publicat


Profesorii din România au acum acces la o serie de training-uri online pentru reducerea stresului și construirea rezilienței emoționale, astfel încât să își poată continua activitatea didactică cu entuziasm și motivație.

Din 11 martie, de când s-a decis închiderea școlilor, profesorii, autoritățile, elevii, studenții și părinții încearcă să se adapteze la noua realitate, cea a distanțării sociale, în care procesul educațional trebuie să continue în mediul online până la sfârșitul anului școlar. Procesul a fost testat din mers, iar cadrele didactice au fost provocate să se adapteze rapid la un nou tip de predare, care implică lecții și procese noi.

Profesorii, alături de medici și asistente, sunt cei mai vulnerabili în fața stresului, iar în această perioadă cu atât mai mult acesta crește. De pe o zi pe alta, ei au fost nevoiți să mute clasele fizice, planificările făcute cu grijă la începutul anului și planurile de lecție, în online. Așteptările nu au scăzut, însă datele problemei s-au schimbat radical. Profesorii sunt acum asaltați de materiale și platforme online, de soluții mai mult sau mai puțin ușor de folosit și de speranța că toate se pot face cu puțină voință.

“Acesta este un moment bun în care, în ciuda presiunii sociale sau instituționale, putem arăta blândețe față de noi înșine, față de elevi și de părinții acestora. Cu toții trebuie să ne adaptăm, iar voi, profesorii, nu sunteți străini provocărilor. Așteptările celorlalți sunt mari. Dar ale voastre care sunt?”, declară Simona Baciu, fondatoarea școlii internaționale Transylvania College și a programului Profesori Fericiți pentru România, care invită cadrele didactice la o serie de training-uri online pentru reducerea stresului și construirea rezilienței emoționale.

“O călătorie conștientă spre starea de bine”

Trainingul intitulat “O călătorie conștientă spre starea de bine” este format din cinci sesiuni online și face parte din programul “Profesori fericiți pentru România”. Este conceput sub forma unui ghid foarte practic, ușor de urmat, care conduce la dezvoltarea unor strategii de susținere emoțională cu scopul de a reduce stresul, construind potențialul individual al fiecărui participant pentru a putea preda cu entuziasm și motivație. Ca un rezultat, se va îmbunătăți starea de bine a profesorului, fapt care se va reflecta în comportamentul și rezultatele academice ale elevilor. Structura programului are în vedere o parte teoretică, de 5 ore și una practică, de implementare a conceptelor și metodelor prezentate în curs, care vor fi echivalate cu 10 ore de practică. La sfârșitul programului, participanții vor primi certificate de absolvire.

 

Simona Baciu îi invită pe profesori la un exercițiu de conștientizare: “Scrieți pe o foaie de hârtie grijile pe care le aveți legate de predare în această perioadă. Pot fi griji legate de pierderea legăturii dintre profesor și elev, teama că unii copii nu vor lucra, etc. După ce le scrieți, uitați-vă cu blândețe la ele. Care sunt așteptările din spatele acestor griji? Oare la ce puteți renunța pentru a avea atât voi, cât și elevii o adaptare lină?”

Despre “Profesori fericiți pentru România”

Programul este unul inovator al Fundației Translvania College bazat pe ultimele cercetări din domeniul neuroștiinței, destinat cadrelor didactice. Programul este conceput de Simona Baciu împreună cu Susan Shapiro, expert internațional în educație, cu o echipă de specialiști din România și psihologi de la universități de prestigiu din S.U.A. Programul îmbină cercetarea științifică în domeniul Stării de Bine și experința vastă în educație a echipei, pentru a atinge cele trei obiective cheie, ca profesorii să:

  • înțeleagă importanța stării de bine și a sănătății emoționale pentru ei și elevii lor;
  • dezvolte planuri de acțiune pentru menținerea entuziasmului și a motivației, reducând stresul și anxietatea;
  • contribuie la formarea unei culturi educaționale concentrată pe formarea caracterului și a deprinderilor pentru o viață sănătoasă.

Scopul programului “Profesori fericiți pentru România” este să ofere participanților la training-uri informațiile și resursele necesare pentru a explora și a aprofunda înțelegerea modului în care tehnicile de reducere a stresului, reziliența și starea de bine pot duce la o predare eficientă, semnificativă, cu un impact imediat asupra procesului de învățare al elevilor și asupra performanțelor școlare ale acestora.

Perioadă de solidaritate

“Aceasta e o perioadă de solidaritate. Cereți ajutor acolo unde vă simțiți copleșiți. Cu toată inima vă spunem că puteți apela și la noi. Dorim să fim un suport puternic pentru voi în această perioadă și nu numai, să venim cu soluții pentru susținearea emoțională și reducerea stresului datorat situației în care trăim azi. Împreună vom găsi soluții să navigăm cu încredere astfel încât să ne păstrăm speranța și optimismul. Continuăm să învățăm în timp ce predăm diferit. Între timp, nu uitați să vă gândiți cu grijă și blândețe și la voi. Ce vă doreați să faceți și nu ați avut niciodată timp? Putem explora împreună tehnici prin care să ne regăsim pacea și armonia, învățând să ne reconectăm la respirația noastră, să medităm sau să reflectăm, fiind recunoscători pentru ceea ce avem”, este îndemnul Simonei Baciu către profesori.

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

TIFF2024. Un clasament al filmelor musai de văzut la Cluj

Publicat

TIFF filme

Fiecare clasament are desigur un grad mare de subiectivism. După dezbateri cu prieteni care se pricep mai bine si au văzut mai multe filme ar rezulta următoarele considerațiuni/ sfaturi. Posibil unele filme să își fi epuizat distribuirile, ar trebui verificat de către cei care vor să utilizeze propunerile.

Filme care ar trebui neapărat văzute

Amal – Cu adevărat un film Supernova! Senzațional, suspans, realist, însuflețitor, sfâșietor. Amenințarea exploziei demografice musulmane care tinde să stăpânească Occidentul începând de pe băncile școlii;

Hipnoza–din marea scoala de cinema suedeză

Dogman;

Moromeții 3;

Kos- epopee poloneză;

Calugarul;

Tatami;

Diagnostic dizident;

Trust/ Incredere a lui Luchetti

Filme recomandate

Bătranul burlac – cca 3 ore;

Tu pentru eternitate – căt de speriat este A.I.?

Sub supraveghere;

Warboy – românesc;

Animal;

Liber ca pasărea cerului – școala maghiară;

Dying / Marele final ;

Școala;

Orașul fără evrei  – film istoric;

Skunk (Sconcs)  dupa un caz real ;

Filme mai puțin recomandate

Nasty – vizează doar aspectele scandaloase de tip can can, nu truda, realizările tehnice sau chiar cele de marketing.

Frate de-o vară – ideea empatiei față de un copil handicapat este foarte generoasă, dar realizarea modestă.

 

Mihai Moldovan

Citește mai departe

ACTUALITATE

Angajări la RADP Cluj-Napoca. Unde se pot depune cererile de către clujenii interesați

Publicat

RADP Cluj-Napoca recrutează personal în vederea angajării pe perioadă determinată pentru următoarele ocupații:

– muncitor calificat / necalificat la întreținerea de drumuri, șosele, poduri, baraje (perioadă determinată);

– agent de securitate (perioadă determinată);

– îngrijitor spații verzi (perioadă determinată);

– mecanic auto / utilaje (perioadă determinată);

– șofer / conducător auto categoria  B, C, CE,C1E (perioadă determinată).

Cei interesați vor depune la secretariatul regiei sau pe e-mail (office@radpcj.ro) cerere de angajare / scrisoare de intenție, însoțită de un CV, copie după actul care atestă pregătirea profesională.

Informații suplimentare la telefon 0264 552 666, interior 28, sau la sediul regiei din Cluj-Napoca, str. Calea Someseni, nr. 2.”

Citește mai departe

EVENIMENT

Un vin alb românesc produs de Crama clujeană La Salina a fost REVELAȚIA internațională la Concours Mondial de Bruxelles

Publicat

crama la salina

Issa Chardonnay Barrique 2022, un vin alb românesc produs de Crama clujeană „La Salina” a fost revelația internațională la Concours Mondial de Bruxelles.

crama la salina

„Realizare excepțională pe piața mondială a vinurilor pentru Crama La Salina din județul Cluj, dar și pentru România! Issa Chardonnay Barrique 2022 a fost vedeta celei de-a 31-a ediții a Concours Mondial de Bruxelles desfășurată recent în Guanajuato, Mexic. Vinul românesc a fost desemnat International White Wine Revelation și a primit Medalia Grand Gold. Acest titlu este acordat vinului alb care obține cel mai mare punctaj dintre toate vinurile albe participante în competiție și este o distincție care recunoaște excelența și calitatea deosebită a vinului premiat.

crama la salina

Un vin alb românesc produs de Crama clujeană La Salina a fost REVELAȚIA internațională la Concours Mondial de Bruxelles

Concours Mondial de Bruxelles este cea mai mare competiție itinerantă de vinuri din lume. La ediția din acest an, desfășurată în 7-9 iunie, au fost înscrise aproape 7500 de vinuri din 42 de țări. Experți din 45 de țări au evaluat vinurile fără a cunoaște identitatea lor. Din toate vinurile prezentate, doar 30% au primit o medalie. Rezultatele au fost anunțate marți, 18 iunie.

„Este o adevărată satisfacție că am reușit să adunăm atât de multe vinuri pentru această nouă ediție, în ciuda unui context global provocator. Acest lucru demonstrează că producătorii au încredere în noi, iar noi suntem onorați de acest lucru!” a declarat Thomas Costenoble, directorul CMB.

crama la salina

„Este un vin elegant și bine echilibrat”

Issa Chardonnay Barrique este un vin alb sec, de origine românească, produs de Crama La Salina din Transilvania. Este cunoscut pentru calitatea sa superioară și caracterul distinctiv, obținut prin maturarea în baricuri de stejar. De un galben strălucitor, culoare care indică o maturare atentă, acest Chardonnay are arome fructate complexe de piersică, măr și ananas, completate de note subtile de vanilie, coajă de pâine prăjită și caramel.

crama la salina

”Este un vin elegant și bine echilibrat, cu o structură plină și o aciditate moderată. Gustul final este persistent, cu o plăcută notă de stejar și un echilibru perfect între fructuozitate și influențele baricului. Eu am simțit de mai demult că are un potențial extraordinar. Am folosit un butoi din stejar românesc de 500 litri în loc de 225 ca să reduc puțin impactul notelor de vanilie și a fumului. Am vrut să trec lent către un stil mai fructat. Rezultatele au început să apară cu recolta din 2021, pentru care am primit premiu la Mundus Vini. Mai apoi, recolta din 2022 a beneficiat și de batonaj”, a explicat Ioan Ovidiu Maxim, oenolog și administrator Crama la Salina, Turda.

crama la salina

„Deja am început să primim multe telefoane și comenzi”

Ediția 2022 a vinului a fost produsă într-o cantitate totală de 10.000 de litri, echivalentul a aproximativ 13.700 de sticle. Momentan, vinul se găsește pe piață la prețul de aproximativ 10 euro.

”Suntem onorați de această recunoaștere internațională importantă atât pentru noi, cât și pentru țara noastră. România este o țară binecuvântată cu soluri fertile și o climă favorabilă, ideale pentru cultivarea unor soiuri de struguri de calitate superioară, care ne permit producerea unor vinuri calitative. Îi sfătuiesc pe toți cei care vor să deguste Issa Chardonnay Barrique să ni se adreseze rapid sau să îl caute în magazine, fiindcă sigur va dispărea rapid. Deja am început să primim multe telefoane și comenzi”, a mai spus Ioan Ovidiu Maxim.

crama la salina

Pe lângă marele premiu, Crama La Salina a primit la Concours Mondial de Bruxelles și o medalie de aur pentru Issa Nidus Fetească Neagră 2019 și o medalie de argint pentru Issa Chardonnay 2023.

În 2025, Concours Mondial de Bruxelles – competiția de vinuri rose – va avea loc în România. Aceasta se va desfașura în perioada 28-30 martie 2025 în Constanța, Dobrogea, și este o premieră în istoria vinului din România. Concours Mondial de Bruxelles este primul mare concurs internațional de vinuri care alege ca destinație, pentru una din competițiile sale, țara noastră”, scrie în comunicatul cramei.

crama la salina

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujenii, așteptați în VACANȚĂ în Zakynthos

Publicat

zakynthos

Insula Zakynthos – situata in Marea Ionica este o emblema a Greciei. Considerata un paradis turistic pentru plajele sale fabuloase, peisaje spectaculoase – insula are multe de oferit pentru toate varstele si gusturile. Cunoscuta si sub numele de “Zante” de la capitala Zakynthos town ( Zante town) insula este foarte cunuscuta pentru rezervatia naturala maritima a broastelor testoase Caretta-Caretta care foloseste plajele sale naturale pentru perpetuarea speciei.

zakynthos

Ce vizităm:

Simbolul insulei este negresit Plaja Navaggio – declarata in 2018 cea mai frumoasa sim ai fotografiata plaja din lume aceasta se poate vizita doar de pe mare,  nu este accesibila de pe tarm (exista insa un punct de belvedere de unde se poate admira si fotografia). Contrastul intre apa ireal de albastra si albul imaculat al stancilor, dar si epava Panagiotis esuata aici din 1980 alactuiesc un peisaj unic.

zakynthos

FOTO. Clujenii, așteptați în VACANȚĂ în Zakynthos

Alt punct de atractie cunoscut este reprezentat de Blue Caves – un ansamblu de pesteri si formatiuni stancoase scaldate in apele marii.

Insula Cameo – „insula cearceafurilor“ – localizata in micul si pitorescul port Agios Sostis este accesibila printr-un pod de lemn, dispune de un restaurant cu terasa si o mica plaja cu nisip si pietricele. Accesul pe insula este contra-cost – 5 eur/persoana.

zakynthos

Pesterile Keri – se pot admira de pe mare in timpul plimbarilor cu barca. Practic sunt niste formatiuni calcaroase, caudate ce ies din marea albastra.

Capitala – Zante Town – un orasel cu multe influente venetiene, cochet, cu taverne, stradute inguste cu magazine ce dispune si de un frumos port. Orasul a fost refacut aproape integral in urma devastatorului cutremur din 1953 si adaposteste Biserica si Moastele Sf Dionisie pe care localnicii il sarbatoresc cu mare fast pe 24 August. Biserica a fost construita in 1948 si a rezistat cutremurului devastator. In piata Solomos se afla si Biserica Sf Nicolae  – o cladire in stil venetian care de asemenea a rezistat cutremurului.

zakynthos

Cele mai cunoscute si mai populare plaje sunt: Laganas (animate cu infrastructura bine pusa la punct), Banana Beach si Gerakas (in zona Vassilikos ), Alykanas , Kalamaki.

zakynthos

zakynthos

zakynthos

zakynthos

DERTOUR recomanda:  Complexul Arion din Statiunea Vassilikos

Complexul este alcatuit din : Arion Resort 4* situat la aproximativ 200 m de plaja, Arion Green Riviera 4* – langa plaja, Aspro Krino Dunes 4* – un hotel adults only abia deschis anul acesta la sfarsitul lunii mai, Aquarius 4*. Fiecare Hotel dispune de restaurant propriu, piscina exterioara. In comun au zona de plaja privata cu sezlonguri si umbrele pentru turistii sai.

Vassilikos Bay este cunoscut pentru plaja decorata Blue Flag datorita calitatii apei si a nisipului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax