Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Proiectul USR privind construirea unei noi maternități, respins în CJ Cluj. Alin Tișe: La cum e făcut, are implicații electorale

Publicat


consiliul judetean cluj

Proiectul USR Cluj privind încheierea unui protocol cu Primăria Cluj-Napoca în vederea construirii unei maternități noi nu a trecut, miercuri, la vot în Consiliul Județean. Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a propus ca protocolul să fie făcut cu Ministerul Sănătății, nu cu Primăria, însă nu s-a ajuns la un numitor comun.

Mai mult, Alin Tișe a spus că modul în care a fost gândit acest protocol este un gest „cu implicații electorale”.

Proiectul USR privind construirea unei noi maternități, respins în CJ Cluj. Alin Tișe: La cum e făcut, are implicații electorale

USR Cluj a propus încheierea unui protocol între Consiliul Județean și Primăria Cluj-Napoca pentru a aproba construirea unei noi maternități în oraș. În urma acestui protocol ar fi urmat să se identifice un teren pentru acest obiectiv.

Mihai Iepure, consilier județean al USR Cluj, a precizat că acest protocol este necesar pentru a se putea face studii pentru a vedea dacă terenul se pretează la o astfel de construcție și că votul de miercuri ar însemna startul pentru acest proiect.

„Dacă votăm azi, vom avea maternitatea peste 10 ani. Dacă nu, se va tot amâna acest proiect”, a spus Mihai Iepure.

„Nu se poate”

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a spus, însă, că nu se poate construi o maternitate fără ca Ministerul Sănătății să fie implicat în proiect. Mai mult, există deja un teren identificat pentru o nouă maternitate la Cluj-Napoca, dar trebuie bani.

„Ce propuneți este imposibil de a analiza și vota, pentru ca nu depinde de noi. Ministerul Sănătății decide unde și când se fac maternități, pentru că există deja maternități în Cluj. Asta nu înseamnă că nu vrem o maternitate nouă”, a spus Alin Tișe, care a precizat că e prematură discuția despre acest proiect.

Potrivit consilierului USR, însă, finanțarea pentru maternitate ar urma să vină de la bugetul local și a mai spus că primarul Emil Boc a declarat că susține proiectul.

Discuțiile au continuat, iar președintele CJ a propus un amendament, și anume ca protocolul să se facă cu Ministerul Sănatații.

„Astfel și finanțarea va fi asigurată de minister, pentru că maternitatea este pentru toată România, nu doar pentru Cluj”, a spus Tișe.

Consilierul URS a fost de acord, însă nu a vrut să renunțe la ideea ca Primăria Cluj-Napoca să fie parte a protocolului.

„Nu putem obliga primăria să plătească pentru o maternitate. Până când nu avem punctul de vedere al primăriei, consider că acest proiect este un gest cu implicatii electorale. Dacă vreți ca proiectul să treacă, trebuie sa reveniți cu chestiuni serioase.

Apoi, conform protocolului, Consiliul Județean nu contribuie financiar cu nimic. Proiectul a fost făcut într-un mod defectuos”, a mai spus Alin Tișe.

În cele din urmă, proiectul depus de USR a ajuns la vot așa cum a fost depus, dar a fost respins.

USR Cluj, după ce PNL a blocat construirea unei noi maternități: Bătaie de joc la adresa viitoarelor mame!

USR Cluj a transis un comunicat de presă după ce propunerea a fost respinsă în Consiliul Județean.

„7.000 de copii au venit pe lume anul trecut în Cluj-Napoca în clădirile de peste 100 de ani ale vechilor maternități. Femeile din Cluj merită o maternitate nouă, dar majoritatea PNL din Consiliul Județean a votat împotriva noii maternități.

Clujul e un județ bogat. Liderii PNL, Alin Tișe și Emil Boc, au declarat public de ani de zile că susțin construcția unei noi maternități. Atunci de ce a fost respins proiectul USR? Din motive politice”, au transmis reprezentanții USR.

Proiectul USR propunerea încheierea unui protocol între CJ și Primărie pentru identificarea unui teren și începerea demersurilor pentru construirea noii maternități. „Nu pot să aprob acest protocol dacă nu vorbesc cu primăria, nu este loial față de Primărie”, a spus Alin Tișe, care în urmă cu un an și jumrătate afirma că este într-un dialog permanent cu primarul Emil Boc și că i-a și propus locația de la Borhaci.

Consiliera PNL Maria Forna a exprimat poziția PNL în ședința de CL. „Haideți să nu ne mai asumăm proiecte suplimentare, să le îndeplinim pe cele pe care ni le-am asumat în campaniile electorale din 2020. Cred că este absurd și aberant ca în 2024 să ieșim cu toții cu 1.000 de proiecte”, a declarat Maria Forna în plenul Consiliului Județean.

USR a subliniat în ședința Consiliului Județean că declarațiile publice nu exprimă voința politică pentru construirea noii maternități, doar votul exprimă voința politică. Iar majoritatea din Consiliul Județean a respins construcția noii maternități.

Decizia majorității afectează mii de femei din Cluj-Napoca și din județul Cluj. Nașterea nu trebuie să fie o traumă pentru mamă și nou-născut. Clădirile maternităților au peste 100 de ani. Mamele și bebelușii lor sunt expuși riscului de infecții nosocomiale. Circuitele medicale sunt improprii. Nu există spații dedicate în care bebelușul să fie împreună cu părinții.

„Din nou, PNL pune interesele de partid deasupra nevoilor femeilor și nou-născuților din Cluj și Cluj-Napoca. Este regretabil că majoritatea din Consiliul Județean a refuzat construcția noii majorități pentru că proiectul a fost propus de USR. Am cerut în Consiliul Județean un vot în interesul cetățenilor, deasupra intereselor de partid. De peste 10 ani se vorbește de spitalul regional și monobloc. Practic PNL a votat azi să nu avem maternitate nici măcar în 10 ani. Au refuzat să înceapă”, a declarat dr. Mihai Iepure.

„Avem nevoie de o maternitate nouă, modernă și sigură, unde mamele și bebelușii lor să primească îngrijirea de care au nevoie în cele mai importante momente ale vieții. O nouă maternitate nu înseamnă doar un spital nou, ci și o nouă abordare a procesului nașterii, în care mama, tatăl și bebelușul să fie în centrul atenției. Am depus acest proiect și în Consiliul local, dar votul din Consiliul Județean este un semnal rău pentru familiile din Cluj Napoca”, a declarat Adriana Cristian, consilieră locală USR în Cluj Napoca.

Viața și sănătatea lor sunt pe primul loc și nu ar trebui să le punem în pericol. Clujul și Cluj-Napoca are nevoie de o maternitate nouă, modernă și sigură. USR va redepune proiectul noii maternități, au transmis reprezentanții USR prin intermediul comunicatului de presă.

Cele două maternități din Cluj-Napoca fincționează în clădiri construite acum mai bine de 100 de ani

Clinica Neonatologie I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca este o maternitate de nivel III, ceea ce presupune îngrijirea nou-născuților din maternitatea proprie, precum şi nou-născuţii cu risc major, născuţi în unităţile de nivel II şi I din regiune şi transferaţi în unitatea de nivel III de către Unitatea de transport neonatală din structura sa.

Astfel, în acest spital se tratează toate cazurile grave din regiune. Aceasta își desfășoară activitatea într-o clădire veche, construită în anul 1898, atată cei de la URS.

Secția dispune de 45 paturi, din care: compartiment terapie intensivă – 10 paturi; compartiment prematuri – 15 paturi; rooming-in – 20 paturi.

În cadrul aceleiași clădiri își desfășoară activitatea și Clinica Obstetrică Ginecologie I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență aceasta având un număr de 60 de paturi, din care 20 în cadrul Compartimentului de medicină materno-fetală (diagnostic prenatal) și 10 paturi în Compartimentul tratamentul infertilității și reproducere umană asistată (fertilizare in vitro). La acestea se adaugă un număr de 25 de paturi la Secția clinică obstetrică-ginecologie II și 10 paturi la Compartiment ATI-obstetrică-ginecologie1.

Clinica Obstetrică-Ginecologie ,,Dominic Stanca” a fost înființată după primul război mondial, în data de 9 mai 1919 sub numele de ,,Spitalul de femei și ambulatoriul policlinic”. Începând cu anul 1951 devine bază de învățământ sub denumirea de ,,Clinica de Obstetrică și Ginecologie II, Cluj-Napoca”, arată consilierii USR.

În prezent, în cadrul Clinicii Obstetrică Ginecologie ,,Dominic Stanca” funcționează Secția Obstetrică-Ginecologie III, Compartimentul Anestezie Terapie Intensivă, precum și Secția Neonatologie II1.

În Secția Obstetrică-Ginecologie III sunt disponibile 75 de paturi dispuse în 22 de saloane, Compartimentul ATI cuprinde 3 saloane, însumând un număr total de 12 paturi.

Domeniul principal de activitate în Clinica Obstetrică Ginecologie ,,Dominic Stanca” este reprezentat de asistența la naștere, patologia obstetricală și ginecologică, screening-ul cancerelor ginecologice, atât în regim ambulatoriu, cât și în regim de internare.

Secția Clinică Neonatologie II face parte din structura Clinicii Dominic Stanca.

Secția cuprinde 30 paturi în sistem rooming-in și 8 paturi în Compartimentul Terapie Intensivă Neonatală. În cadrul acestui serviciu sunt îngrijiți anual peste 3.000 de nou-născuți.

În Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală sunt îngrijiți anual 350-400 de nou-născuți, dintre care peste 50 de nou-născuti cu vârsta de gestație mai mică sau egală cu 32 săptămâni și greutatea la naștere între 500 – 1.500 de grame, născuți în cilinica Clinica Obstetrică Ginecologie ,,Dominic Stanca” sau transferați din alte maternități.

Activitatea serviciului de Neonatologie II este reprezentată, pe de o parte, de îngrijirea nou-născuților la termen, promovarea și susținerea alimentației naturale, consilierea mamelor în ceea ce privește îngrijirea nou-născuților și alăptarea acestora, iar pe de altă parte, asigură îngrijirea nou-născuților internați în compartimentul Terapie Intensivă Neonatală, cu afecțiuni variate: prematuritate extremă, afecțiuni respiratorii diverse, cardio-vasculare, infecții perinatale, ictere de diverse etiologii, asfixii perinatale severe, encefalopatii postasfixice, hemoragii cerebrale, malformații congenitale complexe.

Cei de la USR mai spun că cele două maternități din Cluj-Napoca își desfășoară activitatea în clădiri care au fost construite în urmă cu mai mult de 100 de ani, în care, deși s-au efectuat unele renovări, este dificilă respectarea circuitelor funcționale, aspect ce împietează asupra bunei desfășurări a actului medical de înaltă performanță crescând astfel riscul apariției Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale. Atât riscul, cât și producerea efectivă a infecțiilor sunt apte să genereze traume atât pacienților, cât și personalului medical care își desfășoară activitatea în aceste spitale, au mai arătat în motivare cei de la USR Cluj.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Femeie pe bicicletă, lovită de o mașină în centrul Clujului. A fost dusă la spital

Publicat

bicicleta

Un eveniment rutier a avut loc joi dimineață pe strada Emil Isac, din municipiul Cluj-Napoca, iar din primele cercetări efectuate la fața locului a rezultat că un bărbat de 41 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, care se deplasa de pe strada Sindicatelor înspre strada Emil Isac, nu ar fi acordat prioritate de trecere unei biciclete condusă de o femeie de 42 de ani, din același municipiu, intrând în coliziune cu aceasta.

”În urma evenimentului a rezultat rănirea femeii de 42 de ani, ulterior fiind transportată la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate.

Testările cu aparatul etilotest au rezultat negative.

În continuare se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au transmis polițiștii clujeni.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vreți să cumpărați un vehicul electric la mâna a doua? Atenție la ÎNȘELĂTORII

Publicat

masini electrice

Popularitatea vehiculelor electrice este în continuă creștere la nivel mondial. Având în vedere că tot mai mulți șoferi sunt interesați să achiziționeze un vehicul electric, acest nou segment de cerere se reflectă și în piața mașinilor second hand.

„Potrivit lui Matas Buzelis, expert automobilistic din cadrul companiei de date auto carVertical, vânzătorii necinstiți pot modifica kilometrajul mașinilor electrice pentru a ascunde starea reală a bateriei și pentru a crește valoarea vehiculului. Ce ar trebui să ia în considerare cumpărătorii atunci când cumpără o mașină electrică la mâna a doua?

Modelele Tesla domină piața mașinilor electrice rulate

Vehiculele electrice mai scumpe se depreciază mai repede și prin urmare cumpărătorii aleg adesea să cumpere mașini vechi de câțiva ani care și-au pierdut deja o parte semnificativă din valoare. Acest lucru este relevant în special pentru șoferii care achiziționează un vehicul electric în leasing și care doresc să evite plățile lunare mari.

Vreți să cumpărați un vehicul electric la mâna a doua? Atenție la ÎNȘELĂTORII

Tesla Model 3 este vehiculul electric cel mai frecvent verificat pe platforma carVertical (cu o pondere de 16,1% din toate verificările vehiculelor electrice). Acest model este cunoscut pentru deprecierea redusă și pentru popularitatea ridicată de care se bucură pe piața autoturismelor rulate. Model S (11,84%), Nissan Leaf (11,83%), Audi e-tron (9,8%) și Volkswagen Golf (9,5%) se numără și ele printre cele mai verificate modele EV.

„Tesla are o imagine puternică pe piața vehiculelor electrice și mulți șoferi își doresc un model de la acest producător. Aceste mașini oferă kituri excelente de siguranță și tehnologie, precum și autonomie mare după o încărcare completă. Cel mai important avantaj este că își păstrează foarte bine valoarea în timp. Puteți găsi prețuri foarte bune pentru un Model 3 la mâna a doua, dar cu siguranță nu sunt cele mai ieftine opțiuni”, explică Buzelis.

Un kilometraj ridicat înseamnă o baterie uzată

Producătorii de vehicule electrice oferă de obicei o garanție pentru baterii de 8-10 ani sau de 160.000 de kilometri. Cu cât kilometrajul unui vehicul electric este mai mare, cu atât starea bateriei acestuia poate fi mai proastă. Cu toate acestea, uzura bateriei depinde și de modul în care a fost încărcată mașina: dacă proprietarul a folosit frecvent stații de încărcare rapidă sau a încărcat-o lent, până la 80%, așa cum recomandă producătorii.

Vehiculele electrice care au kilometrajul dat înapoi reprezintă o problemă majoră deoarece îngreunează evaluarea stării reale a bateriei. Conform datelor carVertical, 2,6% dintre toate vehiculele electrice verificate pe platformă aveau kilometraj dat înapoi. Kilometrajul mașinilor hibride (4,5%), pe benzină (5,4%) și diesel (6,2%) a fost și mai des modificat.

Cu cât bateria unui vehicul electric este mai uzată, cu atât distanța pe care o poate parcurge este mai mică. O mașină electrică mai veche nu va avea o autonomie la fel de mare ca un model similar abia scos de pe linia de asamblare. Scăderea autonomiei provoacă anxietate în rândul șoferilor și este probabil unul dintre motivele principale pentru care mulți încă evită să cumpere vehicule electrice.

Întreținere ieftină dar reparații mai costisitoare

Deși mulți cumpărători se tem că întreținerea unui vehicul electric ar putea fi costisitoare, acest lucru nu este adevărat în totalitate. Vehiculele electrice au în general o construcție mai simplă decât mașinile cu motoare cu ardere internă și au mai puține părți mobile.

Totuși, dacă un vehicul electric este implicat într-un accident grav de circulație, lucrările de reparație pot costa mii de euro. Dintre toate mașinile verificate pe carVertical, vehiculele electrice au avut cea mai mare valoare medie a daunelor – 7.023 de euro. Valoarea medie a daunelor pentru mașinile hibride (6.793 de euro), pe benzină (5.957 de euro) și diesel (4.256 de euro) a fost mai mică.

În comparație cu alte vehicule, cele electrice sunt implicate în accidente mai rar. Dacă 45% dintre hibride, 49,1% dintre mașinile pe benzină și 46% dintre cele diesel au fost avariate cel puțin o dată, ponderea vehiculelor electrice avariate care au fost verificate pe carVertical a fost de doar 35,4%. Potrivit lui Buzelis acest lucru se datorează prevalenței relativ scăzute a vehiculelor electrice – acestea nu sunt încă foarte populare în majoritatea țărilor, iar vechimea lor medie este semnificativ mai scăzută”, scrie carVertical.

Acest studiu a fost realizat utilizând date din Marea Britanie, Lituania, Estonia, Letonia, Polonia, România, Ungaria, Franța, Ucraina, Suedia, Belgia, Cehia, Croația, Bulgaria, Slovacia, Serbia, Finlanda, Slovenia, Germania, Italia, Elveția, Danemarca, Spania, Portugalia, Grecia.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu la o cabană din lemn din Cluj-Napoca. Pompierii au stabilit cauza izbucnirii focului

Publicat

cabana

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în cursul nopții trecute pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o cabană, construită pe structură din lemn, situată pe strada Odobești din municipiul Cluj-Napoca.

”La fața locului au ajuns două autospeciale pentru stingerea incendiilor și o autoscară, unde au găsit o cabană cu o suprafață de aproximativ 100 mp, construită pe structură din lemn, cuprinsă în totalitate de flăcări.

Pompierii au acționat pentru stingerea flăcărilor, folosind echipamentele din dotare, astfel încât a fost împiedicată propagarea acestora mai departe de limitele în care au fost găsite”, arată ISU Cluj.
Nu au fost persoane care să solicite consult medical, iar cercetările preliminare au arătat că incendiul a pornit de la o defecțiune a instalației electrice a cabanei.

Citește mai departe

CULTURA

Cânepa în satul tradițional clujean. Era semănată de două ori pe an. Doar cea de vară era folosită pentru îmbrăcăminte

Publicat

De

Cânepa în satele clujene

Fiecare nevastă, mai demult, semăna cânepă, atât de vară, cât și de toamnă.

Culturile de cânepă erau întâlnite peste tot în satele clujene, unde planta era utilizată și la țesături.

Cânepa în satul tradițional clujean. Era semănată de două ori pe an. Doar cea de vară era folosită pentru îmbrăcăminte

Cânepa se semăna și toamna și, de asemenea, era folosită de femei în gospodărie, chiar chiar dacă era mai aspră.

„Din cânepa de vară, în perioada iernii, femeile făceau hainele și pânzăturile, deoarece aceasta era fină și se albea ușor”, spune Elena Petre din Râșca, județul Cluj, conform specialiștilor de la Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT Cluj) Cluj.

Pânzăturile fine erau folosite la ștergarele pentru coșarca cu care se mergea la nunți și la botez, la „căpătâierele” de la capătul patului (fețe de perini) sau sacul pentru mers la moară.

Cânepa de vară folosită pentru cămeși și gaci

De asemenea, cânepa de vară era folosită la confecționatul îmbrăcămintei la femei, pentru „spăcele” (cămeși), care erau cusute cu „hărăsc” sau „fitău” (fir de bumbac cu care se coseau ornamente pe pânză albă), pentru poale, prevăzute la bază cu cipcă și colțișori, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.

Pentru bărbați se confecționau gacii (pantalonii de vară), cămeșile, prevăzute la piept cu modelul „cuib de viespe” și „colțișori”, în zona de munte a județului Cluj, iar la baza mânecii erau prevăzute cu manșete, numite „pumnărei”.

La ce era folosită cânepa de iarnă

Din cânepa de iarnă, arată cei de la CJCPCT Cluj, se prelucrau „dosoaiele” (ștergarele), străițile de câmp, de „bătele” (unelte pentru bătut coasa), sau cele folosite la colindat.

Tot din cânepa aspră se confecționau „sormojagul” (un sac umplut cu paie cu rol de saltea pentru pat) și „cenușerele” (lipideu pentru transportat frunzele și nutrețul pentru animale), printre altele.

Foto: Țesături tradiționale – casa familiei Petre din Râsca, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax