Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Proiectul USR privind construirea unei noi maternități, respins în CJ Cluj. Alin Tișe: La cum e făcut, are implicații electorale

Publicat


consiliul judetean cluj

Proiectul USR Cluj privind încheierea unui protocol cu Primăria Cluj-Napoca în vederea construirii unei maternități noi nu a trecut, miercuri, la vot în Consiliul Județean. Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a propus ca protocolul să fie făcut cu Ministerul Sănătății, nu cu Primăria, însă nu s-a ajuns la un numitor comun.

Mai mult, Alin Tișe a spus că modul în care a fost gândit acest protocol este un gest „cu implicații electorale”.

Proiectul USR privind construirea unei noi maternități, respins în CJ Cluj. Alin Tișe: La cum e făcut, are implicații electorale

USR Cluj a propus încheierea unui protocol între Consiliul Județean și Primăria Cluj-Napoca pentru a aproba construirea unei noi maternități în oraș. În urma acestui protocol ar fi urmat să se identifice un teren pentru acest obiectiv.

Mihai Iepure, consilier județean al USR Cluj, a precizat că acest protocol este necesar pentru a se putea face studii pentru a vedea dacă terenul se pretează la o astfel de construcție și că votul de miercuri ar însemna startul pentru acest proiect.

„Dacă votăm azi, vom avea maternitatea peste 10 ani. Dacă nu, se va tot amâna acest proiect”, a spus Mihai Iepure.

„Nu se poate”

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a spus, însă, că nu se poate construi o maternitate fără ca Ministerul Sănătății să fie implicat în proiect. Mai mult, există deja un teren identificat pentru o nouă maternitate la Cluj-Napoca, dar trebuie bani.

„Ce propuneți este imposibil de a analiza și vota, pentru ca nu depinde de noi. Ministerul Sănătății decide unde și când se fac maternități, pentru că există deja maternități în Cluj. Asta nu înseamnă că nu vrem o maternitate nouă”, a spus Alin Tișe, care a precizat că e prematură discuția despre acest proiect.

Potrivit consilierului USR, însă, finanțarea pentru maternitate ar urma să vină de la bugetul local și a mai spus că primarul Emil Boc a declarat că susține proiectul.

Discuțiile au continuat, iar președintele CJ a propus un amendament, și anume ca protocolul să se facă cu Ministerul Sănatații.

„Astfel și finanțarea va fi asigurată de minister, pentru că maternitatea este pentru toată România, nu doar pentru Cluj”, a spus Tișe.

Consilierul URS a fost de acord, însă nu a vrut să renunțe la ideea ca Primăria Cluj-Napoca să fie parte a protocolului.

„Nu putem obliga primăria să plătească pentru o maternitate. Până când nu avem punctul de vedere al primăriei, consider că acest proiect este un gest cu implicatii electorale. Dacă vreți ca proiectul să treacă, trebuie sa reveniți cu chestiuni serioase.

Apoi, conform protocolului, Consiliul Județean nu contribuie financiar cu nimic. Proiectul a fost făcut într-un mod defectuos”, a mai spus Alin Tișe.

În cele din urmă, proiectul depus de USR a ajuns la vot așa cum a fost depus, dar a fost respins.

USR Cluj, după ce PNL a blocat construirea unei noi maternități: Bătaie de joc la adresa viitoarelor mame!

USR Cluj a transis un comunicat de presă după ce propunerea a fost respinsă în Consiliul Județean.

„7.000 de copii au venit pe lume anul trecut în Cluj-Napoca în clădirile de peste 100 de ani ale vechilor maternități. Femeile din Cluj merită o maternitate nouă, dar majoritatea PNL din Consiliul Județean a votat împotriva noii maternități.

Clujul e un județ bogat. Liderii PNL, Alin Tișe și Emil Boc, au declarat public de ani de zile că susțin construcția unei noi maternități. Atunci de ce a fost respins proiectul USR? Din motive politice”, au transmis reprezentanții USR.

Proiectul USR propunerea încheierea unui protocol între CJ și Primărie pentru identificarea unui teren și începerea demersurilor pentru construirea noii maternități. „Nu pot să aprob acest protocol dacă nu vorbesc cu primăria, nu este loial față de Primărie”, a spus Alin Tișe, care în urmă cu un an și jumrătate afirma că este într-un dialog permanent cu primarul Emil Boc și că i-a și propus locația de la Borhaci.

Consiliera PNL Maria Forna a exprimat poziția PNL în ședința de CL. „Haideți să nu ne mai asumăm proiecte suplimentare, să le îndeplinim pe cele pe care ni le-am asumat în campaniile electorale din 2020. Cred că este absurd și aberant ca în 2024 să ieșim cu toții cu 1.000 de proiecte”, a declarat Maria Forna în plenul Consiliului Județean.

USR a subliniat în ședința Consiliului Județean că declarațiile publice nu exprimă voința politică pentru construirea noii maternități, doar votul exprimă voința politică. Iar majoritatea din Consiliul Județean a respins construcția noii maternități.

Decizia majorității afectează mii de femei din Cluj-Napoca și din județul Cluj. Nașterea nu trebuie să fie o traumă pentru mamă și nou-născut. Clădirile maternităților au peste 100 de ani. Mamele și bebelușii lor sunt expuși riscului de infecții nosocomiale. Circuitele medicale sunt improprii. Nu există spații dedicate în care bebelușul să fie împreună cu părinții.

„Din nou, PNL pune interesele de partid deasupra nevoilor femeilor și nou-născuților din Cluj și Cluj-Napoca. Este regretabil că majoritatea din Consiliul Județean a refuzat construcția noii majorități pentru că proiectul a fost propus de USR. Am cerut în Consiliul Județean un vot în interesul cetățenilor, deasupra intereselor de partid. De peste 10 ani se vorbește de spitalul regional și monobloc. Practic PNL a votat azi să nu avem maternitate nici măcar în 10 ani. Au refuzat să înceapă”, a declarat dr. Mihai Iepure.

„Avem nevoie de o maternitate nouă, modernă și sigură, unde mamele și bebelușii lor să primească îngrijirea de care au nevoie în cele mai importante momente ale vieții. O nouă maternitate nu înseamnă doar un spital nou, ci și o nouă abordare a procesului nașterii, în care mama, tatăl și bebelușul să fie în centrul atenției. Am depus acest proiect și în Consiliul local, dar votul din Consiliul Județean este un semnal rău pentru familiile din Cluj Napoca”, a declarat Adriana Cristian, consilieră locală USR în Cluj Napoca.

Viața și sănătatea lor sunt pe primul loc și nu ar trebui să le punem în pericol. Clujul și Cluj-Napoca are nevoie de o maternitate nouă, modernă și sigură. USR va redepune proiectul noii maternități, au transmis reprezentanții USR prin intermediul comunicatului de presă.

Cele două maternități din Cluj-Napoca fincționează în clădiri construite acum mai bine de 100 de ani

Clinica Neonatologie I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca este o maternitate de nivel III, ceea ce presupune îngrijirea nou-născuților din maternitatea proprie, precum şi nou-născuţii cu risc major, născuţi în unităţile de nivel II şi I din regiune şi transferaţi în unitatea de nivel III de către Unitatea de transport neonatală din structura sa.

Astfel, în acest spital se tratează toate cazurile grave din regiune. Aceasta își desfășoară activitatea într-o clădire veche, construită în anul 1898, atată cei de la URS.

Secția dispune de 45 paturi, din care: compartiment terapie intensivă – 10 paturi; compartiment prematuri – 15 paturi; rooming-in – 20 paturi.

În cadrul aceleiași clădiri își desfășoară activitatea și Clinica Obstetrică Ginecologie I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență aceasta având un număr de 60 de paturi, din care 20 în cadrul Compartimentului de medicină materno-fetală (diagnostic prenatal) și 10 paturi în Compartimentul tratamentul infertilității și reproducere umană asistată (fertilizare in vitro). La acestea se adaugă un număr de 25 de paturi la Secția clinică obstetrică-ginecologie II și 10 paturi la Compartiment ATI-obstetrică-ginecologie1.

Clinica Obstetrică-Ginecologie ,,Dominic Stanca” a fost înființată după primul război mondial, în data de 9 mai 1919 sub numele de ,,Spitalul de femei și ambulatoriul policlinic”. Începând cu anul 1951 devine bază de învățământ sub denumirea de ,,Clinica de Obstetrică și Ginecologie II, Cluj-Napoca”, arată consilierii USR.

În prezent, în cadrul Clinicii Obstetrică Ginecologie ,,Dominic Stanca” funcționează Secția Obstetrică-Ginecologie III, Compartimentul Anestezie Terapie Intensivă, precum și Secția Neonatologie II1.

În Secția Obstetrică-Ginecologie III sunt disponibile 75 de paturi dispuse în 22 de saloane, Compartimentul ATI cuprinde 3 saloane, însumând un număr total de 12 paturi.

Domeniul principal de activitate în Clinica Obstetrică Ginecologie ,,Dominic Stanca” este reprezentat de asistența la naștere, patologia obstetricală și ginecologică, screening-ul cancerelor ginecologice, atât în regim ambulatoriu, cât și în regim de internare.

Secția Clinică Neonatologie II face parte din structura Clinicii Dominic Stanca.

Secția cuprinde 30 paturi în sistem rooming-in și 8 paturi în Compartimentul Terapie Intensivă Neonatală. În cadrul acestui serviciu sunt îngrijiți anual peste 3.000 de nou-născuți.

În Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală sunt îngrijiți anual 350-400 de nou-născuți, dintre care peste 50 de nou-născuti cu vârsta de gestație mai mică sau egală cu 32 săptămâni și greutatea la naștere între 500 – 1.500 de grame, născuți în cilinica Clinica Obstetrică Ginecologie ,,Dominic Stanca” sau transferați din alte maternități.

Activitatea serviciului de Neonatologie II este reprezentată, pe de o parte, de îngrijirea nou-născuților la termen, promovarea și susținerea alimentației naturale, consilierea mamelor în ceea ce privește îngrijirea nou-născuților și alăptarea acestora, iar pe de altă parte, asigură îngrijirea nou-născuților internați în compartimentul Terapie Intensivă Neonatală, cu afecțiuni variate: prematuritate extremă, afecțiuni respiratorii diverse, cardio-vasculare, infecții perinatale, ictere de diverse etiologii, asfixii perinatale severe, encefalopatii postasfixice, hemoragii cerebrale, malformații congenitale complexe.

Cei de la USR mai spun că cele două maternități din Cluj-Napoca își desfășoară activitatea în clădiri care au fost construite în urmă cu mai mult de 100 de ani, în care, deși s-au efectuat unele renovări, este dificilă respectarea circuitelor funcționale, aspect ce împietează asupra bunei desfășurări a actului medical de înaltă performanță crescând astfel riscul apariției Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale. Atât riscul, cât și producerea efectivă a infecțiilor sunt apte să genereze traume atât pacienților, cât și personalului medical care își desfășoară activitatea în aceste spitale, au mai arătat în motivare cei de la USR Cluj.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

ISU Cluj primește o autospecială de intervenție de la Primăria Cluj-Napoca

Publicat

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj va beneficia de o autospecială de primă intervenție și comandă (APIC), pusă la dispoziție cu titlu gratuit de către Primăria Cluj-Napoca.

Proiectul de hotărâre prin care se aprobă darea în folosință gratuită, în favoarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj a autospecialei urmează să fie aprobat în ședința Consiliului Local de miercuri, 23 aprilie.

Vehiculul, un Ford Ranger evaluat la 642.600 de lei, aparține domeniului privat al municipiului și va fi cedat în folosință gratuită ISU Cluj pentru o perioadă de 7 ani, cu scopul de a sprijini serviciile medicale și de intervenție de urgență din județ.

Ce obligații au părțile?

Inspectoratul pentru Situații de Urgență va avea obligația să utilizeze vehiculul exclusiv conform destinației sale, să suporte toate cheltuielile de exploatare și întreținere, să informeze primăria despre orice intervenții asupra vehiculului sau incidente și să permită verificări periodice ale municipalității. De asemenea, ISU Cluj nu are voie să transfere folosința vehiculului către o altă entitate, sub nicio formă.

Pe de altă parte, municipalitatea își asumă plata asigurării CASCO și are dreptul să solicite restituirea bunului dacă interesul public o impune.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Primăria Cluj-Napoca, program special de relații cu publicul în perioada Paștelui

Publicat

primaria cluj napoca foto primarie

În contextul Sărbătorilor Pascale, Primăria Cluj-Napoca își va suspenda temporar programul de lucru cu publicul, cu excepția Compartimentului Decese, care va funcționa după un orar special în perioada 18-21 aprilie 2025.

În perioada 18.04.2025-21.04.2025, Primăria Cluj-Napoca va avea program de relații cu publicul doar prin intermediul Compartimentului Decese.

Acesta va funcționa astfel:

  • vineri, 18.04.2025 – în intervalul 08.30-12.30;
  • sâmbătă, 19.04.2025 – în intervalul 08.30-13.30;
  • duminică, 20.04.2025 – va fi închis;
  • luni, 21.04.2025- în intervalul 08.30-12.30.

Primăria Cluj-Napoca va relua programul normal de lucru cu publicul de marți, 22.04.2025.

Citește mai departe

CULTURA

Vinerea Mare, ziua în care Iisus a fost răstignit pe cruce. Semnificații, tradiții și obiceiuri

Publicat

isus

Vinerea Mare, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Ea marchează ziua în care Hristos a fost răstignit pe cruce.

În tradiția ortodoxă, Vinerea Mare este o zi de post sever, în care credincioșii se roagă și meditează asupra suferinței și morții lui Isus Hristos pentru mântuirea oamenilor, scrie Alba24.

Zi de post negru pentru credincioși

Vinerea Mare este o zi de post strict în care credincioșii nu mănâncă nimic până la Vecernia Mare sau Pavecernița din seara acelei zile.

Unele persoane aleg să nu consume deloc apă sau alimente până la momentul slujbei. Credincioșii ortodocși petrec Vinerea Mare în post și rugăciune, meditând asupra sacrificiului lui Hristos și semnificației acestuia pentru mântuirea lumii.

Vinerea Mare este o zi de adâncă solemnitate, în care credincioșii reflectă asupra semnificației Crucii și a suferinței lui Hristos. Ea este văzută ca o zi de doliu și tăcere, în pregătire pentru bucuria învierii din ziua de Paște.

Obiceiuri și tradiții de Vinerea Mare

În Vinerea Mare nu se lucrează şi nu se fac nici copturi pascale. În Vinerea Mare se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf (numit şi Sfântul Aer) pe sub care trec credincioşii, până sfârşitul slujbei Deniei Prohodului, care are loc în seara acestei zile, potrivit Basilica.

Vinerea Mare este marcată prin slujbe speciale desfășurate în biserică, care reflectă suferința și moartea lui Hristos. Una dintre cele mai importante slujbe este Denia Prohodului Domnului, care are loc în seara de Vinerea Mare. Această slujbă este o ceremonie solemnă de plângere a morții lui Hristos.

Vopsirea ouălor pentru Paște

Unele comunități organizează procesiuni religioase sau reprezentări ale Patimilor. În unele locuri, se practică obiceiuri populare specifice acestei zile, cum ar fi vopsirea ouălor roșii pentru Paște.

În Vinerea Mare se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf (numit şi Sfântul Aer) pe sub care trec credincioşii, până sfârşitul slujbei Deniei Prohodului, care are loc în seara acestei zile.

Scoaterea Sfântului Epitaf

Sfântul Epitaf este un obiect bisericesc de cult de formă dreptunghiulară, confecţionat din pânză de in, mătase sau catifea, pe care se află imprimată sau pictată icoana înmormântării Mântuitorului.

Acesta este aşezat pe o masă mai înaltă, iar credincioşii sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaful şi trec de trei ori pe sub masa pe care este aşezat.

Această trecere pe sub masă a credincioşilor se doreşte a fi asemănarea trecerii prin mormânt a Mântuitorului, care S-a coborât în iad pentru a elibera sufletele drepţilor.

Înconjurul bisericii cu Sfântul Epitaf

Prin moartea şi Învierea Sa, Hristos a sfărâmat porţile iadului, iar moartea a fost învinsă „Unde îţi este, moarte, biruinţa ta? Unde îţi este, moarte, boldul tău?”, spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola întâi către Corinteni (15.55).

Aşa şi credincioşii îşi amintesc acum că şi ei trebuie să treacă prin moarte, prin mormânt pentru a merge la viaţa veşnică în Hristos.

După Slujba Prohodului, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din Sfântul Altar, unde va rămâne până la Vecernia sărbătorii Înălţării Domnului.

După cântarea Prohodului Domnului se înconjoară biserica de tot soborul, cu Sfântul Epitaf. La sfârşitul slujbei, este obiceiul ca preotul să împartă florile aduse, care sunt apoi puse acasă la icoane.

Citește mai departe

EVENIMENT

Estimările intenției de vot, modificate semnificativ între sondajele telefonice și cele online. Analiza unui sociolog UBB

Publicat

prezidențiale

Tehnica de colectare a datelor poate influența puternic rezultatele sondajelor de opinie, arată o analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Publicată pe blogul său Doar un grafic să-ți mai spun, analiza evidențiază modul în care metodologia sondajului – mai exact diferența dintre tehnica CATI (telefonică) și cea online – afectează estimările privind intențiile de vot pentru diverși candidați.

„Scopul acestei analize este de a vedea dacă tehnica de sondaj (modalitatea de colectare a datelor) are un impact asupra estimărilor obținute. Pentru că un Institut folosește de obicei o singură tehnică, e dificil de atribuit sursa diferențelor unuia dintre cele două tipuri de efecte. Simplu spus, cu datele existente, nu putem estima cu certitudine care este cauza diferențelor dintre estimările observate ale intențiilor de vot: institutul, tehnica de sondaj sau, mai probabil, o combinație a acestora”, arată sociologul.

CATI vs. online, mai mult decât o chestiune tehnică

Mircea Comșa subliniază că diferențele dintre sondaje nu pot fi explicate doar prin tehnica de colectare a datelor (CATI sau online), ci pot fi influențate și de numeroși alți factori metodologici, precum perioada sondajului, populația țintă sau modul de formulare a întrebărilor. În lipsa unor informații detaliate despre cum au fost realizate sondajele, concluziile trebuie tratate ca fiind orientative.

„Pentru că informațiile despre modul în care au fost produse estimările din sondajele publice sunt limitate, efectul acestor cauze nu poate fi controlat. În aceste condiții există riscul să «descoperim» că principala cauză a diferențelor dintre estimările produse de sondaje are legătură cu modalitatea în care au fost colectate datele (CATI, online), în timp ce cauzele reale pot fi mai degrabă altele. O altă limită este dată de premisa de la care plecăm atunci când lucrăm cu aceste estimări: «nu s-a umblat la date», adică institutele nu au distorsionat sau modificat intenționat estimările. În concluzie, estimările prezentate aici sunt mai degrabă orientative”, a mai arătat profesorul.

Sociologul precizează că toate sondajele publice din acest an au fost realizate fie telefonic (CATI), fie online, fiecare având metode specifice de recrutare a respondenților. În analiza sa, Comșa compară doar aceste două tehnici, întrucât alte informații metodologice detaliate lipsesc în majoritatea cazurilor.

Cine este supraestimat și cine e avantajat în funcție de tehnică

Sociologul a folosit o regresie logistică multivariată pentru a analiza influența tehnicii de colectare a datelor asupra rezultatelor sondajelor, controlând pentru data aplicării și institutul care a realizat sondajul. Diferențele dintre estimările CATI și cele online sunt exprimate în puncte procentuale, indicând dacă o metodă tinde să supraestimeze sau să subestimeze intenția de vot pentru anumiți candidați.

„Concluzii: Sondajele online au produs estimări mult mai mari în cazul lui Nicușor Dan (+7 puncte procentuale) și, oarecum surprinzător, mai mari în cazul lui Crin Antonescu (5 pp; mă așteptam ca scorul acestui candidat să fie ceva mai mare în sondajele CATI). Sondajele telefonice (CATI) produc estimări mult mai mari în cazul lui Victor Ponta (9 pp, probabil o supra-estimare) și puțin mai mari în cazul candidaților George Simion (2 pp) și Elena Lasconi (3 pp)”.

Cum ajustăm scorurile în funcție de metoda de sondare

Analiza arată cum pot fi interpretate estimările din sondaje în funcție de metoda folosită: dacă știm cu ce tehnică a fost realizat sondajul (CATI sau online), putem ajusta scorurile candidaților adăugând sau scăzând diferențele medii identificate între metode. Alternativ, putem face media celor două estimări pentru a obține o valoare mai apropiată de realitate, presupunând că avem încredere egală în ambele metode.

„Cum pot fi folosite aceste estimări? Atunci când vedem o estimare a intenției de vot pentru un anumit candidat, aflăm care a fost modalitatea de colectare a datelor și, funcție de situație, scădem sau adunăm din acea estimare numărul de puncte procentuale indicat în grafic. Obținem astfel estimarea intenției de vot care s-ar fi obținut dacă sondajul ar fi fost realizat prin cealaltă tehnică. Dacă dorim să ținem cont de ambele tehnici, facem media celor două estimări (alternativ scădem/ adunăm jumătate din numărul de puncte procentuale indicat în grafic).

De exemplu, dacă într-un sondaj telefonic (CATI) candidatul Victor Ponta are o estimare a intenției de vot de 20%, într-un sondaj online, celelalte condiții fiind similare, are probabil aproximativ 11% (20% – 9%). Calculând media simplă dintre 20% și 11% obținem 15.5%, estimare care în general are șanse mai mari să fie mai apropiată de realitate (alternativ, scădem 5.5% din 20%). Desigur, aceste calcule corespund situației în care nivelul de încredere în cele două tehnici de sondare este aproximativ același”, mai explică sociologul.

Compararea corectă a două sondaje realizate diferit

Pentru a compara corect două sondaje făcute în condiții similare, dar cu metode diferite (CATI vs. online), trebuie ajustate estimările cu diferențele medii identificate între metode. Astfel, dacă un candidat are scoruri diferite în cele două sondaje, dar diferența corespunde efectului de metodă observat, estimările pot fi considerate comparabile.

„În aceeași logică, dacă dorim să comparăm estimările din două sondaje realizate în aproximativ aceleași condiții, cu excepția tehnicii de colectare a datelor, adunăm / scădem punctele procentuale din grafic la estimările realizate de unul dintre sondaje. De exemplu, să presupunem că Crin Antonescu a obținut într-un sondaj CATI o intenție de vot de 20%, iar într-un sondaj online 25%. Pentru că acest candidat obține în sondajele online cu aproximativ 5 pp mai mult decât în cele CATI, putem concluziona că cele două estimări sunt relativ similare. Desigur, putem evalua care tehnică a produs estimările cele mai corecte doar după aflarea rezultatelor oficiale”, a conchis Mircea Comșa.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate