Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Proiectul USR privind construirea unei noi maternități, respins în CJ Cluj. Alin Tișe: La cum e făcut, are implicații electorale

Publicat


consiliul judetean cluj

Proiectul USR Cluj privind încheierea unui protocol cu Primăria Cluj-Napoca în vederea construirii unei maternități noi nu a trecut, miercuri, la vot în Consiliul Județean. Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a propus ca protocolul să fie făcut cu Ministerul Sănătății, nu cu Primăria, însă nu s-a ajuns la un numitor comun.

Mai mult, Alin Tișe a spus că modul în care a fost gândit acest protocol este un gest „cu implicații electorale”.

Proiectul USR privind construirea unei noi maternități, respins în CJ Cluj. Alin Tișe: La cum e făcut, are implicații electorale

USR Cluj a propus încheierea unui protocol între Consiliul Județean și Primăria Cluj-Napoca pentru a aproba construirea unei noi maternități în oraș. În urma acestui protocol ar fi urmat să se identifice un teren pentru acest obiectiv.

Mihai Iepure, consilier județean al USR Cluj, a precizat că acest protocol este necesar pentru a se putea face studii pentru a vedea dacă terenul se pretează la o astfel de construcție și că votul de miercuri ar însemna startul pentru acest proiect.

„Dacă votăm azi, vom avea maternitatea peste 10 ani. Dacă nu, se va tot amâna acest proiect”, a spus Mihai Iepure.

„Nu se poate”

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a spus, însă, că nu se poate construi o maternitate fără ca Ministerul Sănătății să fie implicat în proiect. Mai mult, există deja un teren identificat pentru o nouă maternitate la Cluj-Napoca, dar trebuie bani.

„Ce propuneți este imposibil de a analiza și vota, pentru ca nu depinde de noi. Ministerul Sănătății decide unde și când se fac maternități, pentru că există deja maternități în Cluj. Asta nu înseamnă că nu vrem o maternitate nouă”, a spus Alin Tișe, care a precizat că e prematură discuția despre acest proiect.

Potrivit consilierului USR, însă, finanțarea pentru maternitate ar urma să vină de la bugetul local și a mai spus că primarul Emil Boc a declarat că susține proiectul.

Discuțiile au continuat, iar președintele CJ a propus un amendament, și anume ca protocolul să se facă cu Ministerul Sănatații.

„Astfel și finanțarea va fi asigurată de minister, pentru că maternitatea este pentru toată România, nu doar pentru Cluj”, a spus Tișe.

Consilierul URS a fost de acord, însă nu a vrut să renunțe la ideea ca Primăria Cluj-Napoca să fie parte a protocolului.

„Nu putem obliga primăria să plătească pentru o maternitate. Până când nu avem punctul de vedere al primăriei, consider că acest proiect este un gest cu implicatii electorale. Dacă vreți ca proiectul să treacă, trebuie sa reveniți cu chestiuni serioase.

Apoi, conform protocolului, Consiliul Județean nu contribuie financiar cu nimic. Proiectul a fost făcut într-un mod defectuos”, a mai spus Alin Tișe.

În cele din urmă, proiectul depus de USR a ajuns la vot așa cum a fost depus, dar a fost respins.

USR Cluj, după ce PNL a blocat construirea unei noi maternități: Bătaie de joc la adresa viitoarelor mame!

USR Cluj a transis un comunicat de presă după ce propunerea a fost respinsă în Consiliul Județean.

„7.000 de copii au venit pe lume anul trecut în Cluj-Napoca în clădirile de peste 100 de ani ale vechilor maternități. Femeile din Cluj merită o maternitate nouă, dar majoritatea PNL din Consiliul Județean a votat împotriva noii maternități.

Clujul e un județ bogat. Liderii PNL, Alin Tișe și Emil Boc, au declarat public de ani de zile că susțin construcția unei noi maternități. Atunci de ce a fost respins proiectul USR? Din motive politice”, au transmis reprezentanții USR.

Proiectul USR propunerea încheierea unui protocol între CJ și Primărie pentru identificarea unui teren și începerea demersurilor pentru construirea noii maternități. „Nu pot să aprob acest protocol dacă nu vorbesc cu primăria, nu este loial față de Primărie”, a spus Alin Tișe, care în urmă cu un an și jumrătate afirma că este într-un dialog permanent cu primarul Emil Boc și că i-a și propus locația de la Borhaci.

Consiliera PNL Maria Forna a exprimat poziția PNL în ședința de CL. „Haideți să nu ne mai asumăm proiecte suplimentare, să le îndeplinim pe cele pe care ni le-am asumat în campaniile electorale din 2020. Cred că este absurd și aberant ca în 2024 să ieșim cu toții cu 1.000 de proiecte”, a declarat Maria Forna în plenul Consiliului Județean.

USR a subliniat în ședința Consiliului Județean că declarațiile publice nu exprimă voința politică pentru construirea noii maternități, doar votul exprimă voința politică. Iar majoritatea din Consiliul Județean a respins construcția noii maternități.

Decizia majorității afectează mii de femei din Cluj-Napoca și din județul Cluj. Nașterea nu trebuie să fie o traumă pentru mamă și nou-născut. Clădirile maternităților au peste 100 de ani. Mamele și bebelușii lor sunt expuși riscului de infecții nosocomiale. Circuitele medicale sunt improprii. Nu există spații dedicate în care bebelușul să fie împreună cu părinții.

„Din nou, PNL pune interesele de partid deasupra nevoilor femeilor și nou-născuților din Cluj și Cluj-Napoca. Este regretabil că majoritatea din Consiliul Județean a refuzat construcția noii majorități pentru că proiectul a fost propus de USR. Am cerut în Consiliul Județean un vot în interesul cetățenilor, deasupra intereselor de partid. De peste 10 ani se vorbește de spitalul regional și monobloc. Practic PNL a votat azi să nu avem maternitate nici măcar în 10 ani. Au refuzat să înceapă”, a declarat dr. Mihai Iepure.

„Avem nevoie de o maternitate nouă, modernă și sigură, unde mamele și bebelușii lor să primească îngrijirea de care au nevoie în cele mai importante momente ale vieții. O nouă maternitate nu înseamnă doar un spital nou, ci și o nouă abordare a procesului nașterii, în care mama, tatăl și bebelușul să fie în centrul atenției. Am depus acest proiect și în Consiliul local, dar votul din Consiliul Județean este un semnal rău pentru familiile din Cluj Napoca”, a declarat Adriana Cristian, consilieră locală USR în Cluj Napoca.

Viața și sănătatea lor sunt pe primul loc și nu ar trebui să le punem în pericol. Clujul și Cluj-Napoca are nevoie de o maternitate nouă, modernă și sigură. USR va redepune proiectul noii maternități, au transmis reprezentanții USR prin intermediul comunicatului de presă.

Cele două maternități din Cluj-Napoca fincționează în clădiri construite acum mai bine de 100 de ani

Clinica Neonatologie I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca este o maternitate de nivel III, ceea ce presupune îngrijirea nou-născuților din maternitatea proprie, precum şi nou-născuţii cu risc major, născuţi în unităţile de nivel II şi I din regiune şi transferaţi în unitatea de nivel III de către Unitatea de transport neonatală din structura sa.

Astfel, în acest spital se tratează toate cazurile grave din regiune. Aceasta își desfășoară activitatea într-o clădire veche, construită în anul 1898, atată cei de la URS.

Secția dispune de 45 paturi, din care: compartiment terapie intensivă – 10 paturi; compartiment prematuri – 15 paturi; rooming-in – 20 paturi.

În cadrul aceleiași clădiri își desfășoară activitatea și Clinica Obstetrică Ginecologie I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență aceasta având un număr de 60 de paturi, din care 20 în cadrul Compartimentului de medicină materno-fetală (diagnostic prenatal) și 10 paturi în Compartimentul tratamentul infertilității și reproducere umană asistată (fertilizare in vitro). La acestea se adaugă un număr de 25 de paturi la Secția clinică obstetrică-ginecologie II și 10 paturi la Compartiment ATI-obstetrică-ginecologie1.

Clinica Obstetrică-Ginecologie ,,Dominic Stanca” a fost înființată după primul război mondial, în data de 9 mai 1919 sub numele de ,,Spitalul de femei și ambulatoriul policlinic”. Începând cu anul 1951 devine bază de învățământ sub denumirea de ,,Clinica de Obstetrică și Ginecologie II, Cluj-Napoca”, arată consilierii USR.

În prezent, în cadrul Clinicii Obstetrică Ginecologie ,,Dominic Stanca” funcționează Secția Obstetrică-Ginecologie III, Compartimentul Anestezie Terapie Intensivă, precum și Secția Neonatologie II1.

În Secția Obstetrică-Ginecologie III sunt disponibile 75 de paturi dispuse în 22 de saloane, Compartimentul ATI cuprinde 3 saloane, însumând un număr total de 12 paturi.

Domeniul principal de activitate în Clinica Obstetrică Ginecologie ,,Dominic Stanca” este reprezentat de asistența la naștere, patologia obstetricală și ginecologică, screening-ul cancerelor ginecologice, atât în regim ambulatoriu, cât și în regim de internare.

Secția Clinică Neonatologie II face parte din structura Clinicii Dominic Stanca.

Secția cuprinde 30 paturi în sistem rooming-in și 8 paturi în Compartimentul Terapie Intensivă Neonatală. În cadrul acestui serviciu sunt îngrijiți anual peste 3.000 de nou-născuți.

În Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală sunt îngrijiți anual 350-400 de nou-născuți, dintre care peste 50 de nou-născuti cu vârsta de gestație mai mică sau egală cu 32 săptămâni și greutatea la naștere între 500 – 1.500 de grame, născuți în cilinica Clinica Obstetrică Ginecologie ,,Dominic Stanca” sau transferați din alte maternități.

Activitatea serviciului de Neonatologie II este reprezentată, pe de o parte, de îngrijirea nou-născuților la termen, promovarea și susținerea alimentației naturale, consilierea mamelor în ceea ce privește îngrijirea nou-născuților și alăptarea acestora, iar pe de altă parte, asigură îngrijirea nou-născuților internați în compartimentul Terapie Intensivă Neonatală, cu afecțiuni variate: prematuritate extremă, afecțiuni respiratorii diverse, cardio-vasculare, infecții perinatale, ictere de diverse etiologii, asfixii perinatale severe, encefalopatii postasfixice, hemoragii cerebrale, malformații congenitale complexe.

Cei de la USR mai spun că cele două maternități din Cluj-Napoca își desfășoară activitatea în clădiri care au fost construite în urmă cu mai mult de 100 de ani, în care, deși s-au efectuat unele renovări, este dificilă respectarea circuitelor funcționale, aspect ce împietează asupra bunei desfășurări a actului medical de înaltă performanță crescând astfel riscul apariției Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale. Atât riscul, cât și producerea efectivă a infecțiilor sunt apte să genereze traume atât pacienților, cât și personalului medical care își desfășoară activitatea în aceste spitale, au mai arătat în motivare cei de la USR Cluj.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Nouă transporturi agabaritice pe drumurile din Cluj. Vehiculele transportă componente eoliene

Publicat

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj anunță că, în perioada 25 martie – 3 aprilie 2025, vor avea loc nouă transporturi agabaritice ce conțin componente eoliene pe traseul Nădlac 2 – Cluj-Napoca – Suceava – Iași – Albița PTF.

Vehiculele cu depășiri vor circula cu o viteză maximă de 70 km/h. Etapele desfășurării transporturilor vor fi stabilite de poliția rutieră, iar convoiul va fi însoțit de autovehicule autorizate și echipaje de poliție.

„În perioada 25.03.2025 – 03.04.2025 se vor efectua 9 transporturi agabaritice , care contin componente eoliene, pe traseul Nadlac 2- Cluj-Napoca- Suceava-Iasi-Albita PTF. Menționăm că în conformitate OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.

Etapele de desfășurare ale transporturilor sunt stabilite de poliția rutieră. Vehiculele vor fi însoțite de autovehicule autorizate și de echipaje ale poliției rutiere. Transporturile nu se vor desfășura în perioadele și pe sectoarele de drum pe care sunt semnalate fenomene meteorologice periculoase, prin codurile galben, portocaliu sau roșu.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau accesând pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situația Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/”, a transmis DRDP Cluj.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

NTT Data România, amendă de 25.000 de euro, în urma unui atac cibernetic. Hackerii au accesat date personale

Publicat

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a amendat NTT Data România cu suma de 25.000 euro după o investigație care a depistat că datele personale ale unui „număr semnificativ” de persoane fizice au fost accesate neautorizat în urma unui atac cibernetic.

NTT Data România a fost amendată cu suma de 25.000 de euro în urma unui atac cibernetic pe care nu l-a semnalat în termen legal Autorității de supraveghere. Hackerii au accesat copii de pe acte de identitate, certificate de căsătorie și pașapoarte ale unui „număr semnificativ de persoane fizice”.

„Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a finalizat, în luna februarie 2025, o investigație la operatorul NTT DATA ROMÂNIA S.A. și a constatat încălcarea art. 32 alin. (1) lit. b) și d), alin. (2) și art. 33 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679.

Ca atare, operatorul a fost sancționat cu:

  • amendă în cuantum de 124.432,50 lei, echivalentul sumei de 25.000 euro, pentru încălcarea dispozițiilor art. 32 alin. (1) lit. b) și d), alin. (2) din Regulamentul (UE) 2016/679.
  • avertisment pentru încălcărea dispozițiilor art. 33 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679.

Investigația a fost demarată ca urmare a transmiterii de către operatorul NTT DATA ROMÂNIA S.A. a unei notificări de încălcare a securității datelor cu caracter personal, potrivit dispozițiilor art. 33 din Regulamentul (UE) 2016/679”, a transmis marți instituția.

Datele personale ale unui „număr semnificativ” de persoane fizice, accesate neautorizat

În cadrul investigației, s-a constatat că, în urma unui atac cibernetic, a fost accesată infrastructura informatică a operatorului și astfel au fost extrase în mod neautorizat date cu caracter personal.

„În acest context, precizăm că această situație a condus la accesul neautorizat la date cu caracter personal ale unui număr semnificativ de persoane fizice vizate, precum: nume, prenume, semnătură, adresă, număr de telefon, adresă de e-mail, sexul, naționalitatea, copii de pe acte de identitate, certificate de căsătorie, pașapoarte, certificate de naștere, informații privind ocuparea forței de muncă și informații financiare: facturi, contracte, planuri de buget, informații educaționale (înregistrări ale unor cursuri de formare, participarea la cursuri de formare, CV-uri, diplome de studii), date sensibile privind sănătatea angajaților”, mai arată instituția.

Operatorul nu a notificat incidentul în termenul legal

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal spune că furnizorul de soluții IT nu a pus în aplicare măsuri tehnice adecvate pentru protecția datelor personale și nici nu a notificat incidentul în termenul legal.

„S-a constatat că operatorul nu a pus în aplicare măsuri tehnice și organizatorice adecvate și nu a realizat testarea, evaluarea și aprecierea periodică a eficacității măsurilor tehnice și organizatorice pentru garantarea securitatății prelucrării datelor, incluzând capacitatea de a asigura confidențialitatea, integritatea, disponibilitatea și rezistența continue ale sistemelor și serviciilor de prelucrare. (…)

De asemenea, în cadrul investigației s-a constatat că operatorul nu a notificat Autoritatea de supraveghere în termen de 72 de ore de la data la care a luat cunoștință de incidentul de încălcare a securității datelor cu caracter personal, încălcând astfel dispozițiile art. 33 alin. (1) din RGPD.

Operatorul a achitat amenda contravențională stabilită, mai arată ANSPDCP.

Reacția NTT Data România

NTT Data România a precizat, într-o reacție transmisă HotNews.ro, că a întărit măsurile de securitate după atacul cibernetic care a avut loc în vara anului 2024.

„Referitor la incidentul petrecut în urmă cu 9 luni, precizăm că accesul la sistemul compromis a fost restricționat de către experții noștri în securitate cibernetică, la foarte scurt timp după detectarea intruziunii. Acțiunea rapidă a condus la o limitare majoră a cantității și calității de date afectate, raportată la totalitatea datelor disponibile în sistem.

Izolarea sistemului afectat a împiedicat extinderea amenințării în alte zone. Angajamentul NTT DATA Romania de a proteja datele gestionate este confirmat de un set de măsuri tehnice pe care departamentele responsabile le-au aplicat pentru a crește rezistența la orice eventuală acțiune ostilă”, au precizat reprezentanții NTT Data România.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Sute de pacienți tratați într-o singură lună la noul Spital de Psihiatrie Pediatrică Cluj. Are 10 paturi pentru toxicomani

Publicat

De

Spitalul de Psihiatrie Pediatrică Cluj

Clinica de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, singura cu acest profil din Transilvania, a devenit pe deplin funcțională.

Primul spital public construit de la 0 în România în ultimii 35 de ani a fost ridicat de Consiliul Județran Cluj, prin intermediul unui proiect european în valoare totală de aproaore 38,9 milioane de lei.

Sute de pacienți tratați într-o singură lună în noul Spital de Psihiatrie Pediatrică Cluj

În ultima lună, mai precis începând cu data de 24 februarie și până în prezent, în cadrul Clinicii au fost înregistrate 127 de cazuri pe spitalizare de zi, 143 de internări în regim de spitalizare continuă, iar în ambulator au fost consultați 407 pacienți.

„Importanța acestei investiții majore, din fonduri europene, e dovedită, printre altele, de numărul mare al pacienților examinați și tratați. Beneficiile proiectului sunt semnificative, dat fiind faptul că vorbim despre singura Clinică de Psihiatrie Pediatrică din Transilvania și una dintre cele două-trei din țară, unde sunt asigurate servicii medicale de specialitate la cele mai înalte standarde”, spune Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Noua clădire are trei etaje, cu funcțiuni distincte. Parterul spitalului medical găzduiește recepția, secretariatul, serviciul de primire-internare, dar și compartimentul de spitalizare „de o zi”, cu o capacitate de 15 paturi. Tot la parter este și spațiul ambulator, pentru un acces cât mai facil al pacienților și al aparținătorilor.

La primul etaj este compartimentul de spitalizare permanentă, care are 30 de paturi, împărțit în nuclee de îngrijire în funcție de vârstă. La acest nivel sunt și încăperi destinate activităților medicale, dar și sala de ergoterapie pentru activități creațional-educative.

La etajul doi se află compartimentul de toxicomani, cu o capacitate de 10 paturi, serviciul de terapie acută, zona activităților medicale, precum și o curte interioară.

Cel de-al treilea etaj cuprinde atât spații destinate învățământului – amfiteatru, două laboratoare și o sală de lucrări practice pentru studenți, o bibliotecă media, dar și o sală de școlarizare a copiilor internați și una de kinetoterapie.

 

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Alin Tișe: Dacă Dumnezeu mi-ar oferi un ultim dar

Publicat

Dumnezeu

Dacă Dumnezeu mi-ar oferi viața ca dar, mi-ar face cadou o bucățică din infinit, aș trăi fiecare clipă ca și cum ar fi ultima picătură.  Aș învăța să respir adânc, să-mi umplu plămânii nu doar cu aer, ci cu fiecare parfum al zilei, cu mirosul pământului după ploaie, sau al florilor răsărite în zori și al pielii copilului care râde fără grijă.

Dacă aș avea șansa de a privi cerul încă o dată, n-aș mai număra stelele, ci le-aș învăța povestea. Fiecare ar deveni un vis pe care nu l-am avut curajul să-l împlinesc, o promisiune pe care nu am apucat s-o rostesc.

Dacă aș putea să-mi deschid sufletul ca pe o carte, aș lăsa oamenii să citească tot ce am ascuns vreodată. N-aș mai păstra nimic pentru mine: nici lacrimile care mi-au udat obrajii, nici dorințele care m-au ars pe dinăuntru. Le-aș arăta că sunt mai mult decât greșelile mele, că în fiecare eșec a fost o fărâmă de speranță și în fiecare rană a fost un strop de lumină.

Ce aș face într-o ultima zi a vieții, fără orice regrete?

Doamne, dacă aș ști că asta este ultima mea zi, n-aș lăsa nicio rană deschisă. M-aș întoarce la toți cei pe care i-am rănit și le-aș spune: “poate ca nu aș merita să mă iertați, dar sufletul meu are nevoie să știe că voi sunteți liniștiți și împăcați”. Mi-aș îmbrățișa părinții, prietenii, pe toți cei pe care i-am iubit în tăcere, și le-aș mărturisi că dragostea mea n-a fost niciodată de-ajuns, dar a fost adevărată.

Viața nu ne este datornică

Dacă ar fi să plec din acesta lume, n-aș mai risipi nicio clipă pe lucruri care nu contează. Nu mi-aș mai face griji pentru ce nu pot controla, pentru ce n-am reușit sau pentru ce aș fi putut fi. M-aș agăța doar de ce contează: un zâmbet împărțit, o îmbrățișare oferită, un „te iubesc” care nu mai poate aștepta. As asculta lecțiile primite de la viață…

Am învățat că viața nu ne este datornică. Ea nu ne oferă nimic din ceea ce nu cerem. Dacă aș mai avea timp, l-aș petrece cerând ceea ce contează cu adevărat: o zi liniștită cu cei dragi, o poveste împărtășită în taină, o noapte în care tăcerea să spună tot ce cuvintele nu pot rosti.

Am învățat că oamenii nu-și amintesc de ce ai făcut pentru ei, ci de cum i-ai făcut să se simtă. Dacă aș mai avea timp, mi l-aș petrece oferind bucurie, nu sfaturi; mângâiere, nu judecată; iubire, nu așteptări.

Am învățat că fericirea nu este o destinație, ci o călătorie făcută cu ochii deschiși. Dacă aș mai avea timp, mi-aș trăi fiecare pas pe acest drum cu recunoștință, știind că orice peisaj, oricât de umil, își are frumusețea sa. Iar moartea, moartea, mi-ar plăcea să o primesc ca pe o șoaptă…

Ce aș cere morții

Dacă aș ști că moartea mă așteaptă, n-aș privi-o ca pe un sfârșit, ci ca pe o șoaptă care îmi amintește că am trăit. As pleca împăcat, știind că am iubit cum am știut, că am râs cu tot sufletul, că am plâns fără să mă ascund. Moartea n-ar fi decât un semn că povestea mea a fost scrisă până la capăt.

Dar, dacă moartea m-ar lăsa să aleg, aș cere un singur lucru: să nu mă uit. Să fiu în contact cu mine pentru vecie. Să păstrez vie amintirea celor pe care i-am iubit, a lucrurilor simple care mi-au luminat viața, primul răsărit, ultimul apus, vocea cuiva care m-a chemat acasă.

În cele din urmă, dacă Dumnezeu mi-ar mai oferi o clipă, aș învăța să iubesc fără teamă, să sper fără rezerve și să trăiesc fără regrete. As dărui tot ce sunt, fără să aștept nimic în schimb, pentru că doar așa pot simți adevărata libertate. Și dacă acea clipă ar fi tot ce mi-a mai rămas, atunci aș pleca știind că am trăit cu adevărat.

Viața trebuie trăită

Dacă timpul de trăit, mi-ar mai da o șansă… Aș aduna fiecare fir de lumină din viața și l-aș păstra ca pe o rugăciune pentru ziua care începe. Aș căuta în ochii oamenilor nu chipuri, ci suflete, și în cuvintele lor, tăcerea care spune mai mult decât orice.

Dacă aș mai avea doar o clipă, aș lua-o ca pe un dans cu eternitatea. M-aș lăsa purtat de fiecare bătaie a inimii, simțindu-i ritmul ca pe un cântec care se cântă o singură dată. Aș lăsa în urma mea nu regrete, ci amintiri. Nu vorbe goale, ci iubire în gesturi mărunte: o mână strânsă, o privire caldă, un surâs care vindecă.

Și, dacă Dumnezeu mi-ar cere să plec, i-aș spune doar atât: „mulțumesc pentru darul de a fi simțit. Pentru tot ce a durut, pentru tot ce m-a înălțat. Plec nu cu tristețe, ci cu inima plină, pentru că am înțeles: viața nu trebuie să fie lungă, ci trăită.”.

Viața mea este finalul unui vis. Dacă acesta ar fi sfârșitul, mi-aș ridica ochii spre cer și aș lăsa tăcerea să vorbească.

Aș pleca zâmbind

N-aș rosti nicio rugăciune, pentru că însăși viața mea a fost o rugăciune, cu căderi și ridicări, cu iubire și dor, cu lacrimi și râs. Aș întinde brațele către infinit, nu ca să-l cuprind, ci ca să-i mulțumesc. Pentru fiecare răsărit care m-a găsit visând. Pentru fiecare noapte care m-a învățat să caut lumina.

Pentru fiecare om pe care l-am iubit, chiar dacă uneori iubirea mea n-a fost înțeleasă. Și în ultima mea respirație, aș simți nu sfârșitul, ci începutul. M-aș preface într-un fir de lumină, o picătură de ploaie, un cântec care răsună de undeva, dincolo de timp. Pentru că viața nu se încheie, ci continuă în amintiri, în iubire, în tot ce am lăsat în urmă. În voi toți pe care v-am iubit și în sufletele care m-ati iubit.

Iar eu? Eu aș pleca zâmbind, știind că am trăit așa cum mi-a fost dat, cu inima deschisă, ca o fereastră spre Dumnezeu.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate