CULTURA
Proiect pentru monumentele din Cluj, susţinut de Prinţul Charles, premiant european
Un proiect care vizează şi monumente din Cluj şi care este susţinut de Prinţul Charles se numără printre câştigătorii premiilor europene pentru patrimoniu.
„În întâmpinarea celebrării de anul acesta a Zilei Europei (9 mai), Comisia Europeană şi Europa Nostra sunt mândre să anunţe câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020. Cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului merge către 21 de iniţiative exemplare din 15 ţări europene. Printre câştigătorii de anul acesta se află şi Ambulanţa pentru Monumente (România), proiect laureat la categoria Educaţie, Formare şi Conştientizare.
„Ambulanţa pentru monumente”, proiect derulat în judeţele Alba, Braşov, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Sibiu câştigă astfel cea mai importantă distincţie europeană din domeniul patrimoniului şi intră în competiţie pentru „Premiul Publicului”. În cei patru ani de existenţă, „Ambulanţa pentru monumente” a însemnat intervenţii asupra monumentelor istorice, 10.500 de membri ai comunităţilor locale conştientizaţi asupra valorii propriului patrimoniu, 22 de expoziţii, 5 camionete dotate cu unelte şi echipamente, 233 de voluntari implicaţi şi 73 de parteneri şi sponsori.
Principalul susţinător al proiectului este ASR Prinţul de Wales prin The Prince’s Foundation şi Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture”, se arată într-o informare a proiectului „Ambulanţa pentru monumente”.
Foto: Inquam Photos
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
PNL Cluj acuză USR că este mai presus de lege și bunul simț: Să îndepărteze materialele electorale ilegale cu Lasconi
PNL Cluj a constatat, cu stupoare, faptul că în ciuda solicitărilor formulate cu privire la îndepărtarea mesh-urilor ilegale ale candidatului USR la prezidențiale, Elena Lasconi, amplasate pe raza municipiului Cluj-Napoca, USR Cluj abordează ”o atitudine sfidătoare și batjocoritoare, continuând, cu un tupeu grosolan, să nu își asume greșelile”.
”Deputații, senatorii, consilierii județeni, locali și tot activul USR, cei care ar trebui să fie primii cunoscători și apărători ai legii, persiflează și iau în derâdere reglementările în vigoare.
”Sluțesc fața Clujului”
Mai mult, aceștia înțeleg să sluțească fața Clujului din prea multă slugărnicie față de „centru”.
Se pare ca USR nu a reușit să treacă de vârsta pubertății politice dar are pretenția să conducă România.
Le solicităm, din nou, să îndepărteze cu celeritate materialele de propagandă amplasate ilegal, subliniind că la Cluj, legea e lege pentru toți și nimeni nu poate fi mai presus de aceasta”, arată PNL Cluj într-un comunicat.
ACTUALITATE
VIDEO FOTO. Cum arată mașinile scoase la licitație de primărie la prețuri de pornire între 100 și 300 de lei
Primăria Cluj-Napoca organizează o licitație publică pentru valorificarea mașinilor abandonate sau fără stăpân, care au fost ridicate de pe domeniul public al orașului.
În urma unui articol publicat de Cluj24 despre mașinile abandonate scoase la licitație de primărie, edilul Emil Boc a prezentat imagini cu mașinile aflate în depozitul RADP.
„Mercedes la 300 de lei? Da, este posibil la Cluj!”
Prețurile de pornire sunt extrem de accesibile, iar printre vehiculele disponibile se numără modele precum Mercedes și BMW, la prețuri între 150 și 300 de lei. Mașinile scoase la licitație sunt vehicule care au fost abandonate de proprietari și lăsate nemișcate pe domeniul public timp de cel puțin șase luni.
„Mercedes la 300 de lei și BMW la costul de 150 de lei? Da, este posibil la Cluj! Este posibil să cumpărați mașini abandonate sau fără stăpân prin licitație la un preț de pornire de 150 de lei, de 300 de lei. De unde vin aceste mașini? E vorba de mașinile care au fost abandonate de către proprietari pe domeniul public și care au fost ridicate de către municipalitate.
Pentru ca o mașină să fie declarată abandonată, ea trebuie să stea șase luni de zile nemișcată pe domeniul public, după care primăria îți trimite o somație să o ridici, iar dacă nu ai ridicat-o, primăria o duce la RADP, după care o valorifică prin procedură de achiziție publică.
E vorba de mașini vechi sau mașini stricate, e vorba de un proces prin care eliberăm domeniul public de rable pentru a putea da șansa cetățenilor care au mașini cu toate actele în regulă să îl poată utiliza”, a declarat primarul Emil Boc.
Cum se desfășoară procedura?
Persoanele interesate să achiziționeze una dintre aceste mașini pot viziona vehiculele pe strada Nădășel numărul 4A, între orele 8:00 și 15:00, până pe data de 11 septembrie. În aceeași zi, va avea loc licitația publică la sediul Primăriei Cluj-Napoca, unde participanții sunt invitați să facă oferte pentru vehiculele disponibile.
„Cei care doresc să achiziționeze aceste rable, aceste mașini abandonate, trebuie să vină la primărie și să participe la o licitație publică. Cei care doresc să cumpere aceste mașini abandonate pot viziona mașinile pe strada Nădășel numărul 4A, între orele 8 și 15, până în data de 11 septembrie. Licitația pentru aceste mașini are loc în data de 11 septembrie, la Primăria municipiului Cluj-Napoca și cei interesați sunt invitați să participe la această licitație”, a mai arătat Emil Boc.
Cum puteți sesiza mașinile abandonate?
Primarul a lansat totodată un apel la cetățeni să semnaleze prezența mașinilor abandonate pe domeniul public. Sesizările pot fi făcute atât la Poliția Locală, cât și la Telefonul Primarului, la numărul 984.
„Dacă observați că pe domeniul public există mașini care nu se mișcă de acolo cu lunile, vă rugăm să sesizați primăria, fie la Poliția Locală, fie la Telefonul Primarului 984, pentru ca noi să începem procedura de declarare a acelei mașini ca abandonată și de scoatere a ei la licitație și valorificarea ei, potrivit procedurilor legale. Mașinile care nu se valorifică nici în urma licitației sunt valorificate la fier vechi.
Haideți ca împreună să facem Clujul mai curat, să scăpăm de rable și să oferim cât mai multe locuri de parcare pentru mașinile care sunt cu toate actele în regulă în municipiul Cluj-Napoca”, a conchis edilul.
Cluj-Napoca va fi gazda unui eveniment excepțional pe 12 octombrie 2024: SACRO, un concept unic de festival internațional care combină muzica electronică de top cu spectacole vizuale impresionante.
Evenimentul, organizat de Spontan Events în parteneriat cu Da Pino, va transforma BT Arena într-un loc de neuitat pentru mii de participanți.
DJ-ițe recunoscute pe plan mondial
SACRO, un festival exclusivist care are loc în doar câteva orașe selectate din întreaga lume, este regizat de Mestiza, cele două DJ-ițe recunoscute pe plan mondial pentru muzica lor inovatoare și spectacolele electrizante. Conceptul evenimentului pune accent pe o experiență senzorială completă, de la designul locației, la iluminat și sunet, toate atent orchestrate pentru a crea un show memorabil.
Line-up-ul festivalului nu se oprește aici! Organizatorii au anunțat că urmează să fie dezvăluiți și alți artiști internaționali de renume, ceea ce va aduce și mai mult entuziasm și energie evenimentului. Publicul poate aștepta surprize și momente unice, într-o atmosferă vibrantă și plină de dinamism.
Publicul clujean, invitat la un spectacol de talie internațională
După succesul evenimentului cu Mestiza din martie, Spontan Events a obținut exclusivitatea pentru organizarea SACRO în România. Cu o experiență vastă în organizarea de evenimente spectaculoase în locații neconvenționale, precum aeroporturi, muzee sau palate, Spontan Events aduce la Cluj un nou standard de festivaluri de muzică electronică.
În cadrul SACRO, partenerul Da Pino va asigura partea de hospitality la un nivel premium, oferind participanților o experiență rafinată și elegantă, perfect integrată în atmosfera exclusivistă a festivalului.
Publicul acestui eveniment va avea ocazia să se bucure de un spectacol de talie internațională, unde muzica, arta și energia electrizantă vor redefini serile de petreceri din Cluj-Napoca.
POLITICA
Georgiana Teodorescu (AUR): Curtea de Conturi confirmă jaful din energie făcut de guvernele liberale sub bagheta lui V. Popescu
„AUR a contestat constant activitatea lui Virgil Popescu încă din perioada când acesta era ministru, aducând argumente solide cu privire la deciziile sale catastrofale care au contribuit la distrugerea sistemului energetic național. Nu este o surpriză pentru noi că acum Curtea de Conturi a scos la iveală acest tun financiar din banii românilor”, susține europarlamentarul Georgiana Teodorescu de la AUR.
Potrivit acesteia, Virgil Popescu, în loc să protejeze interesele naționale, a alimentat sistemul cu „băieți deștepți” în energie, deciziile luate de acesta contribuind la transformarea țării noastre în cea mai scumpă piață de energie din Europa.
”Pus în fața faptului împlinit, acesta încearcă acum să paseze responsabilitatea, dând vina pe alte instituții, dar realitatea este clară: sub conducerea lui, miliarde de lei au fost risipite într-un moment în care țara noastră abia își putea acoperi cheltuielile.
Curtea de Conturi este obligată să sesizeze organele de urmărire penală, pentru a investiga modul în care fonduri publice au fost folosite ilegal, adâncind și mai mult criza financiară și energetică în care se află România.
Este esențial ca românii să înțeleagă gravitatea acestor fapte. Sub Virgil Popescu, nu doar că România a pierdut miliarde, dar economia națională și viețile a milioane de români au fost afectate grav. Inflația galopantă, prețurile explozive la energie și pierderea competitivității economice sunt doar câteva dintre consecințele directe ale acțiunilor fostului ministru.
Aceste dezvăluiri vor păta și mai mult imaginea țării noastre. Este absolut inacceptabil ca un fost ministru al Energiei, acum europarlamentar, să fie implicat într-un asemenea scandal de corupție, până la urmă.
PNL să ceară demisia lui Popescu
Tocmai de aceea PNL ar trebui să îi solicite demisia din funcția de europarlamentar dacă va începe urmărirea penală, pentru nu lăsa ca imaginea României să fie afectată de un asemenea scandal.
AUR va continua să lupte împotriva acestor practici care distrug țara noastră și vom cere o investigație transparentă și rapidă pentru a aduce în fața justiției pe cei care au contribuit la această crimă economică.
Nu putem permite ca România să fie condusă de indivizi care au adus-o în pragul colapsului!”, a spus europarlamentarul AUR, Georgiana Teodorescu.