Connect with us

EVENIMENT

Programul transportului public în Cluj-Napoca, de Ziua Unirii Principatelor Române

Publicat


autobuz cluj (2)

Compania de Transport Public Cluj-Napoca anunță programul pentru perioada 22-24 ianuarie.

Astfel, în ziua de 22 ianuarie 2022, transportul urban și metropolitan se va desfășura între orele 5.30 – 23.00, conform programului de transport pentru zilele de sâmbătă.

În zilele de 23 ianuarie  și 24 ianuarie  – Ziua Unirii Principatelor Române – Mica Unire, transportul public în municipiul Cluj-Napoca și în zona metropolitană se va desfășura între orele 6.00 – 23.00, conform programului pentru zilele de duminică.

De asemenea, programul de funcționare a punctelor de vânzare a biletelor și abonamentelor va fi corespunzator cu programul de transport.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Poveștile tinerilor bolnavi cronici, într-un proiect al taberelor Yuppi lansat la Cluj

Publicat

De

laszlo zsuzsa dosa csaba ionut simion

Tinerii bolnavi cronici au nevoie de curaj: curajul de a putea fi ei înșiși, curajul de a-și face vocea auzită. #IAmMyAdvocate este un proiect lansat oficial marți, 24 mai, la Cluj-Napoca, prin care Yuppi Camp dorește să creeze o comunitate unde actuali și foști participanți ai taberelor de terapie prin experiență Yuppi Camp își pot împărtăși problemele întâmpinate din cauza bolii și se pot ajuta reciproc pentru a depăși acele momente dificile, își pot crește încrederea în sine, se pot simți acceptați și înțeleși și sunt încurajați să-și facă vocea auzită. Un loc unde pot prinde curaj.

Între activitățile proiectului se numără crearea a două grupuri de susținere pe Facebook, acțiuni de identificare a problemelor în comunitatea tinerilor bolnavi cronic și implementarea, chiar de către ei, a unor proiecte care să găsească soluții la aceste probleme, organizarea unor cursuri de sensibilizare la situația bolnavilor cronic pentru profesori și organizarea taberelor Yuppi pentru adolescenți.

Yuppi Camp, fondat în urmă cu peste 10 ani

tabara yuppi1

”Yuppi Camp a fost fondat cu mai mult de 10 ani în urmă, ceea ce înseamnă că mulți participanți sunt acum adulți și nu mai pot reveni ca și participanți în tabere. Mereu am simțit nevoia de a menține contactul cu eu, de a face ceva util pentru și cu ei, dar nu am avut suficient timp, suficienți bani.

La un moment dat, într-un moment de elan de a face ceva, am creat un Facebook group din prietenii mei de pe Facebook care erau foști participanți ai taberelor, dar ulterior nu am avut timp să întrețin acest grup: să vin cu postări noi, cu povești interesante, să stimulez interacțiunea, iar cu timpul comunicarea în grup a încetat”,  a rememorat László Zsuzsa, președinta Asociației Mișcare de Tabără Yuppi, managerul de proiect #IAmMyAdvocate.

Finanțare din fonduri norvegiene

tabara yuppi2

În 2021, când a apărut posibilitatea unei finanțări prin fondurile norvegiene pentru tineri cu diverse dificultăți, tinerii din acest grup au fost întrebați ce anume le-ar fi cel mai de folos.

”Am întrebat membrii acestui grup care au fost problemele cu care s-au confruntat în procesul de maturizare, care au fost problemele întâmpinate, dacă au reușit să depășească aceste momente, ce anume i-a ajutat.

Spre marea mea surpriză nu reușeam să identific un numitor comun. Dar, uitându-mă a doua oară, mi-am dat seama că toți aveau, de fapt, ceva în comun: faptul că, în depășirea greutăților, au menționat  momentul în care au reușit să se accepte pe sine, au început să aibă încredere în ei înșiși.

Momentul în care au conștientizat și acceptat că viața trebuie trăită împreună cu această boală și au învățat să aibă curajul să vorbească despre ea la școală, facultate, printre prieteni, în relația de cuplu, la servici etc”, a detaliat Zsuzsa.

”Atunci am realizat că tinerii bolnavi cronic nu au nevoie doar de un politician, o asociație-umbrelă care să lupte pentru drepturile lor. Ci, mai important, au nevoie să fie sinceri cu ei înșiși, să se accepte, să aibă încredere în propria persoană, să știe să-și ceară drepturile și să-și facă vocea auzită. Așa a apărut proiectul #IAmMyAdvocate, prin care nu noi îi ajutăm concret pe ei, ci le creăm un context în care ei să să ajute pe ei înșiși”, a adăugat László Zsuzsa.

Poveștile unor bolnavi cronici

ionut simion in tabara yuppi

Ionuț Simion are acum 24 de ani și sâmbătă s-au împlinit 10 ani de când a fost diagnosticat cu diabet. Ionuț trăiește la Cluj și are două locuri de muncă, unde lucrează 14 ore pe zi, iar acest lucru face ca menținerea unui stil de viață adecvat diabetului să fie dificilă.

A participat la taberele Yuppi de trei ori, ultima dată în 2015.

”Mi-am dorit să nu fiu exclus din societate, chiar dacă am diabet. De fapt multă lume nici nu știe că eu am diabet. Nu am prea spus oamenilor despre asta, doar câtorva persoane. Mi-a fost jenă. În tabăra Yuppi am început să accept un pic mai mult că am această boală deoarece am cunoscut oameni ca mine, care nu te evită, nu le este frică, nu au retragerea aceea”, s-a destăinuit Ionuț.

Dósa Csaba are 17 ani, iar artrita i-a apărut în toamna în care a început clasa a șaptea. Csaba trăiește în Târgu Mureș și este în clasa a 11-a. A participat la taberele Yuppi de trei ori, ultima dată în 2019.

”În 2016 mi-au apărut primele simptome de artrită la gleznă. Am avut atunci nevoie de trei luni de tratament: una la spital și două luni de tratament medicamentos acasă. Când au început simptomele m-a durut atât de tare încât nici nu am putut umbla.

După tratament a trecut un an și simptomele au reapărut. Am început atunci o dietă mare, care m-a ajutat mult. Yuppi Camp m-a ajutat să mă desprind de viața obișnuită, am fost înconjurat de oameni ca mine, iar asta m-a ajutat și pe mai departe să fiu mai sociabil și să îmi fac prieteni mai ușor”, a mărturisit Csaba.

Alte evenimente și acțiuni

Proiectul  #IAmMyAdvocate va include mai multe evenimente și acțiuni care se vor derula pe parcursul următorilor doi ani și vor implica minimum 200 de tineri bolnavi cronic din toată țara, cu vârste între 14 și 35 de ani, din care măcar jumătate din zone defavorizate:

  • Întărirea stimei de sine – tabere terapeutice gratuite, în 2022 și 2023, pentru 100 de adolescenți cu cancer, diabet sau alte boli autoimune;
  • Comunitate de sprijin a celor care trec prin aceeași experiență, un loc unde acești tineri se simt acceptați și în siguranță. Se vor creea două comunități pe Facebook: una pentru adolescenți bolnavi cronici, cealaltă pentru tineri adulți bolnavi cronic;
  • Activism civic – Alături de unul din partenerii proiectului, Grupul PONT, 50 de tineri bolnavi cronic vor identifica probleme specifice lor și vor concepe proiecte din care 10 vor fi puse în practică chiar de ei în comunitatea lor;
  • Campanii social media – cei 10 tineri ce au prins curaj și vor să își facă vocea auzită vor fi ajutați în acest proces prin campanii în social media concepute și implementate chiar de ei cu sprijinul Yuppi Camp;
  • Cursuri de sensibilizare față de situația elevilor bolnavi cronic pentru 130 de profesori din 10 școli diferite oferit de Centrul Educațional Spektrum din Miercurea Ciuc, partener al proiectului.
  • Conferință cu specialiști din domeniu, reprezentanți ai unor instituții și organizații care sunt în contact continuu cu tinerii bolnavi cronic: DGASPC-uri, Inspectorate Școlare, Asociații de Pacienți etc.

Mai multe informații despre proiect și despre Yuppi Camp puteți afla pe pagina web www.yuppicamp.ro, pe Facebook-ul și Instagramul Yuppi Camp.

Terapia prin experiență

Asociația Mișcare de Tabără Yuppi există din 2011 și oferă tabere gratuite de terapie prin experienţă copiilor și adolescenților cu cancer, diabet sau alte boli autoimune, alături de familiile lor.

De la începuturi până acum au beneficiat de terapia prin experiență 1.266 de copii, adolescenți și familiile lor, alături de 1.116 voluntari în 25 de tabere fizice, precum și în 11 activități și tabere online.

Suntem prima tabără din România care utilizează metoda revoluţionară a terapiei prin experienţă: activitățile din tabără – alpinism, canotaj, echitație, tir cu arcul, etc – îi ajută pe participanți să-şi redescopere încrederea în sine, le crește gradul de independență şi le oferă resurse emoţionale esenţiale în lupta cu boala – fapt dovedit de studii științifice.

În vara lui 2022 organizăm trei tabere și un week-end pentru familii: Tabăra pentru copii și tineri cu diabet cu vârsta între 7 și 18 ani, Tabăra de Frați (pentru copii cu cancer sau cu boli autoimune cu vârsta între 6 și 18 ani și frații lor), Tabăra de Familii (pentru copii cu cancer sau cu boli autoimune cu vârsta între 0 și 7 ani și familiile lor),  Weekendul de Familii (pentru copii bolnavi cronic cu vârsta între 0 și 18 ani și familiile lor).

Proiectul #IAmMyAdvocate este derulat de Asociația Mișcare de Tabără Yuppi în parteneriat cu Grupul PONT și Centrul Educațional Spektrum, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.

Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Cluj-Napoca este CEL MAI SCUMP oraş din Transilvania, iar la polul opus se situează Gheorgheni

Publicat

Potrivit unui studiu publicat marţi de portalul de statistică clujean Erdelystat.ro, dintre oraşele din Transilvania cu o populaţie maghiară semnificativă, cel mai mare indice al costurilor de trai este la Cluj-Napoca, iar la Gheorgheni este cel mai mic.

Portalul de statistică a realizat propriul său indice care compară costurile de trai în cele mai importante oraşe cu populaţie semnificativă maghiară din Transilvania folosind o metodologie similară cu cea a indicelui WCOL, realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), care compară în mod regulat preţurile din 173 de oraşe din întreaga lume.

Erdelystat.ro a comparat costurile locuirii, preţurile alimentelor din piaţă şi din magazine, preţurile din restaurante, costurile de transport urban, precum şi costurile legate de activităţile sportive şi culturale, în cele 14 oraşe analizate, comparând preţurile cu cel mai scump oraş din Transilvania, Cluj-Napoca.

Portalul a constatat că la Braşov şi la Timişoara costurile de trai sunt cu 5,3%, respectiv cu 5,9% mai reduse decât în Cluj-Napoca. În Braşov, indicele de cost este determinat în principal de costurile mai mari ale locuinţelor decât în Cluj-Napoca, în timp ce la Timişoara acesta este determinat de preţurile ridicate ale alimentelor, de costurile ridicate la transportul urban şi cele ale activităţilor sportive.

Dintre oraşele analizate, Sfântu Gheorghe se află pe locul al patrulea. Este cel mai scump municipiu din Ţinutul Secuiesc. Indicele costurilor de trai în Sfântu Gheorghe este cu 12,1% mai mic decât în Cluj Napoca. Aici, alimentele şi locuirea sunt relativ scumpe, în timp ce în celelalte domenii analizate preţurile sunt mai reduse.

În clasament urmează Zalău, Satu Mare, Miercurea Ciuc şi Arad. Viaţa este cu 12,9% mai ieftină în municipiul din judeţul Sălaj, cu 15,4% mai ieftină în Satu Mare, cu 15,5% mai ieftină în Miercurea Ciuc şi cu 16,1% mai ieftină în Arad decât în Cluj Napoca. Preţurile la alimente sunt relativ scăzute atât în Satu Mare, cât şi în Miercurea Ciuc, în timp ce preţurile la restaurante sunt mai favorabile la Miercurea Ciuc.

Oradea este al 9-lea cel mai scump oraş din Transilvania. Preţurile mai accesibile de locuire au plasat reşedinţa judeţului Bihor în partea inferioară a clasamentului. Viaţa este aici cu 16,2 % mai ieftină decât în Cluj-Napoca.

Târgu Mureş se află pe poziţia a 10-a în clasament. Costul vieţii, aici, este cu 17,7% mai mic decât în Cluj-Napoca. Dintre oraşele studiate, preţul unui coş de cumpărături format din alimente achiziţionate din magazin şi de la piaţă a fost, la Târgu Mureş, cel mai mic.

Trei dintre cele mai ieftine oraşe de la finalul listei se află în Ţinutul Secuiesc, iar unul în Maramureş. Faţă de Cluj-Napoca, costul vieţii în Odorheiu Secuiesc este cu 19,1% mai mic, la Baia Mare cu 20,4%, la Târgu Secuiesc cu 22,5%, iar la Gheorgheni cu 26,1% mai mic, potrivit portalului Erdelystat.ro, pe baza comparării preţurilor din 14 oraşe transilvănene.

sursa: MTI

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Elevii Școlii de Agenți de Poliție Cluj, donatori de sânge pentru o zi

Publicat

sange 2

“Știați că 450 de ml de sânge pot salva 3 vieți?” este mottoul campaniei “Donăm împreună, UBB dă startul!” inițiată de Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Evenimentul a început luni și durează până joi între orele 7,30-13,00, la sediul Centrului Regional de Transfuzie Cluj (str. Nicolae Bălcescu nr.18).

“<<Donăm împreună, UBB dă startul!>> a devenit deja o tradiție a comunității UBB și este mai mult decât o simplă campanie de donare: este un program coerent de informare şi educare pe tema importanței donării de sânge. E o inițiativă care confirmă încă o dată, dacă mai era nevoie, nu doar că UBB este parte activă a comunității, ci, foarte important că pe lângă misiunea academică pe care o are, Universitatea e cea care trebuie să genereze atitudini la nivelul societății” afirmă reprezentanții UBB.

sange 1

Prima zi s-a dovedit a fi cu succes: aproape 100 de clujeni au donat sânge luni, 23 mai 2022 iar donatorii s-au prezentat la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj încă de la primele ore ale dimineții.

Viitorii polițiști au stat la coadă la donarea de sînge

Marți, în cea de-a doua zi, tinerii de la Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” au trecut și ei pragul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină.

Aceștia au fost așteptați de studenții voluntari ai UBB, care le-au oferit informații despre procesul de donare, cât și apă și câte o gustare.

Anual au loc numeroase campanii de informare și încurajare spre a dona, iar pe lânga această mișcare propriu-zisă de donare, studenţii voluntari au organizat o campanie de informare cu privire la fenomenul donării, la beneficiile acestei acţiuni şi la nevoia acută de sânge cu care se confruntă spitalele româneşti.

Inițiativă necesară

sange 3

“Donez deja regulat și de aceea am ales să vin în suportul acestei cauze. Mi s-a părut o inițiativă necesară, pentru că este o lipsă acută de sânge în spitalele din țară.

Sper ca și persoanele care au donat sau au de gând să doneze în cadrul acestei campanii să facă un obicei și să continue și pe mai departe” a mărturisit una dintre voluntarele prezente la centru.

Persoanele care doresc să doneze pot alege ziua și ora pentru care optează și se pot înscrie accesa formularul disponibil

(https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf65-gRyr12FdQTtm6tKwW0yLX4rVjTJ_1kASUT9qabZX57uQ/viewform) sau se pot prezenta direct la Centrul de Transfuzie.

Maria Roșioru

sange 4

sange 5

Citește mai departe

CULTURA

Un PORTAL DIGITAL din Piața Unirii va conecta Clujul cu 4 orașe din țară și STRĂINĂTATE, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului

Publicat

283484569 1054540245159696 8702990765669298804 n

Asociația Art Mirror, cu sediul pe strada Baba Novac, numărul 1 din Cluj-Napoca, pregătește un eveniment internațional cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, sărbătorită în data de 5 iunie. 

„Organizăm o serie de activități, expoziții și evenimente menite să tragă un semnal de alarmă cu privire la nevoia reciclării.

În plus, vom arăta că arta și sustenabilitatea își pot da mâna într-un proiect inedit și spectaculos”, anunță aceștia.

Ar putea fi o imagine cu interior

Surprizele primei ediții

În cadrul ediției de anul acesta, locuitorii din 5 orașe – Cluj, Bistrița, Chișinău, Londra și Barcelona – se pot conecta în timp real prin intermediul unor instalații de tip portal digital cu transmisie live. Unul se va afla în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

„Portalurile sunt realizate din materiale reciclate la care lucrăm de zor chiar acum, vă arătăm în curând”, completează echipa.

De asemenea, ONG-ul își propune să-și arate solidaritatea față de artiștii ucrainieni, prin expunerea mai multor lucrări și ilustrații ale acestora.

„Prin intermediul portalurilor video mesajele noastre de solidaritate vor ajunge la ucrainenii aflați în mai multe colțuri ale lumii.

Mobilizăm mai multe orașe pentru un scop comun: acela de a lupta împreună pentru planeta noastră și împotriva schimbărilor climatice, în loc de a ne lupta între noi”, conchide asociația.

May be an image of 4 people

1. 3-5 iunie: Ateliere de reciclare și upcycling

Duminică, 5 iunie, doritorii din Cluj-Napoca vor putea participa la două ateliere în care asociația Art Mirror urmărește să dea viață unor lucruri care în mod normal ar fi fost aruncate. Aceștia vor fi așteptați cu toate materialele necesare oricărei sclipiri creative, fiind totodată, ghidați la fiecare pas.

Accesul este liber la toate activitățile.

Atelier hârtie reciclată

Primul atelier este dedicat realizării unor decorațiuni și a altor obiecte de design cu diferite forme, toate din hârtie reciclată.

„Dacă ai colectat și tu hârtie acesta e momentul să le iei cu tine și să le transformi în ceva nou”, notează Art Mirror.

May be an image of brick wall

Atelier sticlă

Al doilea atelier va testa creativitatea clujenilor care vor fi provocați să transforme, de la zero, o sticlă într-un obiect ornamental.

Sticlele de diverse forme și culori sunt colectate de către membrii echipei Art Mirror.

Fii la curent cu evenimentul cu un click aici.

May be an image of 1 person and indoor

2. 6-9 iunie: Expoziție de artă sustenabilă

Casino Centrul de Cultură Urbană va găzdui o serie de instalații artistice realizate din deșeuri, obiecte neconvenționale sau rămase fără întrebuințare și imposibil de reciclat, expoziția putând fi vizitată în intervalul orar 10:00 – 20:00, din 6 până în 9 iunie.

„Vei avea ocazia să vezi cum resturi de fire de cupru, ventuze de EKG, dopuri de vin, resturi de sticlă, tone de hârtie etc. se transformă în lucrări artistice care demonstrează că toate aceste deșeuri pot fi și ele niște resurse valoroase din care putem crea ceva frumos și cu un mesaj puternic.

Pe lângă aceste lucrări, vom expune o serie de ilustrații realizate de artiști ucraineni”, anunță asociația.

Vezi evenimentul și pe Facebook, cu un click aici.

No photo description available.

Evenimentul este organizat de Asociația Art Mirror și Studioul Urban Mirror, alături de Casino Centrul de Cultură Urbană și Primăria Cluj-Napoca.

Art Mirror este un ONG al cărui scop este promovarea artei sustenabile și conceptul de Recycling Art. Susține inițiativa cu un like pe pagina de Facebook.

Sursa foto: Facebook

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate