Connect with us

ACTUALITATE

Profitul restaurantelor din Cluj a fost de 33,5 milioane de euro în 2023. E primul an de scădere după pandemie. Studiu

Publicat


Scade profitu restaurantelor din Cluj

Profitul restaurantelor este pe minus pentru prima oară de la pandemie. În 2023, în România, s-a înregistrat o scădere anuală de 12%, arată un studiu.

Nici Clujul, care se află pe locul 2 în țară în ceea ce privește numărul de restaurante, nu face excepție.

Profitul restaurantelor din Cluj a fost de 33,5 milioane de euro în 2023. E primul an de scădere după pandemie. Studiu

Restaurantele din Cluj-Napoca au avut un profit de aproape 33,5 milioane de lei în anul 2023, potrivit unei analize Bookingham.

Studiul acoperă o perioadă destul de mare, respectiv 2008-2023 și relevă faptul că e primul an de scădere în ceea ce privește profitul restaurantelor după pandemie, anul 2019 fiind unul de referință.

Conform studiului, în 2019, profitul restaurantelor din Cluj-Napoca era de aproape 21,8 milioane de euro. Numărul acestora era tot atunci de 690. Profitul a scăzut mult în 2020, în plină pandemie, dar din 2021 a început să își revină, iar numărul restaurantelor din oraș a și cresccut.

Astfel, în 2022 profitul restaurantelor din Cluj-Napoca a ajuns la aproape 36 de milioane de euro, ca să scadă spre puțin peste 33,4 milioane de euro în anul 2023.

În 2023 s-au închis restaurante

Din 2019, la Cluj-Napoca, numărul restaurantelor, barurilor și serviciilor de catering au crescut. Arunci erau 690, iar până în anul 2022 numărul restaurantelor a ajuns la 839. În anul trecut, la Cluj-Napoca erau înregistrate 810 astfel de afaceri.

Practic, la Cluj-Napoca, la fel ca în toată țara, piața restaurantelor a fluctuat, cu perioade de creștere evidentă precum 2015 – 2019, urmate de provocări care i-au impactat puternic evoluția.
Pandemia de COVID-19 a dus la închiderea definitivă a 30% dintre business-urile din sectorul ospitalității în întreaga țară.

Ca urmare, arată studiul, cifra de afaceri a scăzut cu 35% în 2020 față de 2019.

Totuși, există interes față de această industrie. În 2022, erau înregistrate cu 6.000 mai multe restaurante decât înainte de pandemie, numărul lor crescând și la Cluj-Napoca.

Numărul de angajați a crescut

Studiul care a privit situația localurilor din România înregistrate sub codul CAEN 56XX, respectiv restaurante, baruri, catering și alte servicii de alimentație, arată următoarele:

  • 2023 a înregistrat cea mai mică creștere anuală (2%) a numărului de restaurante active.
  • Este pentru prima oară după pandemie când profitul restaurantelor scade (- 12%).
  • Deși profitul a scăzut în 2023, numărul angajaților din localuri a crescut cu 1%, atingând un nivel record la niwvel național.

În 2023, numărul angajaților a crescut și la Cluj-Napoca, dar nu a ajuns sau depășit cifra din 2019, care era de 5.001.

Astfel, în anul 2022, numărul angajaților era de 4.716 după o scădere de până la 3.900 în anul 2021.

Același studiu arată că în anul 2023 numărul angajaților a ajuns la 4.933 în Cluj-Napoca.

Clujul are un profit de 7 ori mai mic decât Bucureștiul

Chiar dacă se află pe locul 2 în topul național, Cluj-Napoca are un profit de aproape 7 ori mai mic decât Capitala.

Deci, Bucureștiul conduce detașat în 2023, atât la numărul de restaurante active (3.309), cât și la capitolul profit (peste 225 de milioane de euro) și număr de angajați (34,427).

Și Litoralul românesc e pe podium, restaurantele din Constanța înregistrând în 2023 profituri de aproximativ 33,2 milioane de euro. În top 5 se mai află și capitala Moldovei – Iașiul cu aproape 21,4 milioane de euro și Timișoara, cu aproximativ 21,2 milioane de euro.

Floreștiul vine tare din urmă

Comuna Florești din Cluj și Voluntariul din Ilfov s-au „făcut” remarcate în urma analizei.

Astfel, Voluntari e pe locul 12 în topul profitului, cu aproximativ 6,7 milioane de euro și 133 de firme active în 2023, depășind orașe cu populație mai mare.

Aceeași situație apare și în cazul Floreștiului, care cu 116 localuri active, a înregistrat anul trecut un profit de peste 3 milioane de euro.

O posibilă explicație pentru aceste sume ar putea fi proximitatea față de marile orașem cum este Cluj-Napoca, în cazul Floreștiului, dar și prezența mall-urilor cu zonele de food court.

De ce este 2023, un an dificil pentru HoReCa

Studiul arată că puțin peste 27.000 de firme sub codul CAEN 56XX figurau drept active în România, anul trecut.

Evoluția din 2022 în 2023 arată și cea mai mică creștere anuală a numărului de firme active, înregistrată din 2008 până acum – de 2%.

Dacă după pandemie s-au înregistrat creșteri de peste 11%, chiar 12% de la an la an, 2023 se dovedește a fi un an mai dificil pentru industria HoReCa.

„În opinia mea, creșterea atât de mică a numărului de restaurante active în 2023 are două motive și ambele țin de factorul legislativ: incertitudinea legislativă și lipsa de predictibilitate a unor norme clare de funcționare a industriei ospitalității”, a declarat Cristian Cristea, consultant HoReCa și manager general Hostalion Business School.

Impactul modificărilor lgislative

Profitul restaurantelor din România a fluctuat de-a lungul anilor. Conform analizei, în 2009, criza financiară s-a făcut vizibilă și în domeniul HoReCa, printr-o scădere de 16%.

Din 2013, profitul a ajuns din nou pe plus, în 2015 înregistrând cea mai mare creștere dintotdeauna – de 153% față de anul anterior. Profitul a evoluat constant până în anul pandemic, când a scăzut brusc cu 40% – o diferență de peste 200 milioane de euro față de anul 2019. O analiză realizată în 2021 arăta că profitul net al firmelor din HoReCa aflate pe plus, a scăzut cu 47% în acea perioadă.

Totuși, odată cu ridicarea restricțiilor, vânzările din restaurante, baruri și cafenele au crescut semnificativ în 2021, cu 57% față de anul anterior, România înregistrând cea mai semnificativă majorare din Uniunea Europeană. Acum, în 2023, e primul an după pandemie când profitul restaurantelor scade din nou – cu 12% față de 2022.

„Uitându-ne la datele de mai sus, ne gândim la trei lucruri care s-au întâmplat în 2023: creșterea TVA-ului la anumite materii prime, creșterea salariului minim și modificarea taxei pe băuturile dulci. Toate aceste modificări au avut un impact între 3-5 % asupra restaurantelor; impact care e vizibil direct în profitabilitate”, a mai precizat Cristian Cristea.

Salarii mici. Un chelner lucrează de 4 ori mai mult decât un IT-ist ca să-și cumpere „meniul zilei”

Deși profitul a scăzut în 2023, numărul angajaților din localuri a crescut cu +1%.

Conform datelor INS centralizate de Ziarul Financiar, HoReCa se numără printre industriile care angajează cel mai mult, alături de IT. Salariile au crescut și ele, sectorul ospitalității raportând cea mai mare creștere procentuală a salariilor medii, respectiv de 16%.

Cu toate acestea, ele rămân în continuare printre cele mai mici din economie, după cum arată o altă analiză Bookingham. Astfel, un IT-ist lucrează doar 36 de minute ca să-și permită un „meniul zilei”, în timp ce un chelner lucrează de 3-4 ori mai mult.




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate