Connect with us

Clujul de altădată

Profesorul iubit al lui Eminescu, Aron Pumnul, a făcut liceul la Cluj. Prima sa poezie i-a dedicat-o la moartea acestuia

Publicat


Puţină lume ştie că Mihai Eminescu a vizitat şi Clujul. Şi că, peste timp, Clujul a făcut parte dintr-un triunghi esenţial al vieţii sale. La Cluj a învăţat odinioară iubitul său profesor Aron Pumnul, în cinstea căruia, la moartea acestuia, a debutat editorial Eminescu. Şi tot la Cluj i se măritase şi iubirea vieţii sale, Veronica Micle.

Aron Pumnul a făcut liceul la Cluj

Lingvistul Aron Pumnul, reprezentant al generaţiei paşoptiste transilvănene, filolog, adept al raţionalismului lingvistic, s-a născut la 27 noiembrie 1818, în satul Cuciulata, judeţul Braşov. A urmat şcoala primară la Odorhei, apoi, din 1836, liceul din Blaj, unde i-a avut ca profesori pe George Bariţiu şi Simion Bărnuţiu, care l-au îndrumat spre studiul filosofiei, arată lucrarea „Dicţionarul literaturii române de la origini până la 1900” (Ed. Academiei Române, Bucureşti, 1979).

A fost elev al Liceului Piarist din Cluj, începând din 1841, timp de doi ani. Episcopia din Blaj i-a acordat o bursă de studii şi, din 1843 a urmat cursuri de teologie şi filosofie la Universitatea din Viena. Aici, Aron Pumnul a organizat societatea studenţească „Românimea cea tânără”, cu un program luminist şi naţional, în tradiţia Şcolii ardelene. („Dicţionarul scriitorilor români” Ed. Albatros, Bucureşti, 2001)

Şi-a făcut debutul în publicistică în 1845, în „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, cu un studiu privitor la ortografia limbii române („Literele corespunzătoare firei limbei rumâneşti şi încă ceva”). În 1847, a fost redactor şi colaborator, cu articole filosofice şi de morală religioasă, la revista lui Timotei Cipariu „Organul luminei”, apoi la „Învăţătorul poporului”, unde a publicat „Viaţa năciunei române, dulceaţa limbei şi a simţemîntelor ei” (1848).

Revoluţionar la 1848

A participat intens la evenimentele din timpul Revoluţiei române de la 1848 din Transilvania şi a influenţat acţiunile tinerilor intelectuali români din Blaj, al căror îndrumător spiritual era. A fost membru al comitetului românesc permanent de la Sibiu.

La iniţiativa sa, a fost convocată o întrunire la Blaj, în martie 1848, la care au participat profesori, teologi şi elevi ai claselor superioare. Majoritatea participanţilor s-a pronunţat pentru adoptarea unei atitudini mai ferme, chiar revoluţionare. S-a luat legătura cu avocaţii români de la Târgu Mureş, Avram Iancu şi Alexandru Papiu-Ilarian, şi s-a ajuns la hotărârea privind convocarea unei adunări generale a românilor la Blaj, în Duminica Tomei (18/30 aprilie).

În aceste împrejurări, cărturarul a redactat o proclamaţie, care cuprindea îndemnuri la pace şi înţelegere între naţiunile din Transilvania şi propunea ca la adunare să participe protopopii, precum şi câte doi preoţi şi tot atâţia locuitori din fiecare sat, indiferent de confesiune. Ajuns la Bucureşti, a fost numit comisar de propagandă de către Guvernul provizoriu. După înăbuşirea revoluţiei, s-a refugiat la Iaşi, apoi la Cernăuţi, unde a fost primit de istoricul român Eudoxiu Hurmuzachi şi unde a rămas până la sfârşitul vieţii.

A fost unul dintre conducătorii mişcării de renaştere naţională a românilor din Bucovina, continuând, în scris, lupta pentru drepturile românilor. A început imediat colaborarea la revista „Bucovina”. În 1849 a devenit primul profesor de limba şi literatura română la liceul german din Cernăuţi. Ca profesor, a exercitat o extraordinară influenţă asupra elevilor săi, printre care s-a aflat şi Mihai Eminescu.

În 1850, a publicat, la Cernăuţi, lucrarea de lingvistică „Convorbire între un tată şi-ntre fiul lui asupra limbei şi literelor româneşti”. A alcătuit prima antologie de literatură română – „Lepturariu românesc cules den scriptori rumâni” (vol. I-VI, Viena, 1862-1865), o lucrare valoroasă din punct de vedere documentar, având un caracter preponderent didactic.

A elaborat şi o gramatică a limbii române, în limba germană „Grammatik der rumänischen Sprache für Mittelschulen” (1864, Viena), notează „Dicţionarul scriitorilor români” (Ed. Albatros, Bucureşti, 2001).

Prea iubitul profesor Arune Pumnul

 

La moartea sa (12/24 ianuarie 1866), elevii săi au scos broşura „Lăcrămioarele învăţăceilor gimnazişti la mormântul prea iubitului lor profesor Arune Pumnul”, în care tânărul poet Mihai Eminescu a debutat cu poezia „La mormântul lui Arune Pumnul” (1866).

În imagine este placheta (facsimil, arhiva Cluj24) cu debutul lui Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850, 15 iunie 1889).

Cele șapte poezii au fost pregătite de elevii gimnaziului din Cernăuţi în placheta „Laecremioarele învaețaeceilor gimnaesiaști de´n Cernaeuți la mormîntul prea iubitulul lor profesoriu ARUNE PUMNUL”. La pagina a 4-a apare semnătura „M. Eminoviciu, privatist”.
Placheta este marcată cu data 12/24 ianuarie 1866 şi aceasta ar fi prima oară când Eminescu a publicat.

În funcţie de momentul tipăririi plachetei din imagini, unii specialişti susţin că debutul lui Eminescu ar fi fost în revista Familia din 25 februarie/9 martie 1866, când Iosif Vulcan i-a schimbat numele literar din Eminovici în Eminescu.

Aron Pumnul (27 noiembrie 1818, 24 ianuarie 1866), cărturar, lingvist, filolog și istoric literar român, profesor al lui Eminescu şi fruntaş al Revoluţiei de la 1848 din Transilvania. S-a născut într-o familie de țărani iobagi. A urmat cursurile unei şcoli începătoare la Odorhei. Apoi, la Blaj. Iar apoi, la Cluj. Tot la Cluj absolvă şi cursurile de filosofie.

La sfârșitul lunii noiembrie 1848, este numit prin concurs primul profesor de limba și literatura română la liceul german din Cernăuţi. Acolo îl are elev pe Eminescu, care, la moartea profesorului, scrie poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”.

Iubirea măritată la Cluj

Tot la Cluj s-a măritat şi marea iubire a lui Eminescu, Veronica Micle. Pe atunci era Ana Câmpeanu. Şi, la 14 ani, în 1864, s-a măritat la Cluj cu Ştefan Micle, profesor universitar, din Feleacu, care avea 47 de ani.

Vizita lui Eminescu la Cluj

Se pare că, într-adevăr, în 1866, după moartea profesorului său Aron Pumnul, Mihai Eminescu renunţă la şcoală şi pleacă din Cernăuţi spre Blaj. Cu acea ocazie, în drumul său, se presupune că el ar fi trecut prin Cluj. Şi că ar fi şi înoptat la Cluj, într-o casă de pe actuala stradă a Bisericii Ortodoxe.

Dar alte surse susţin că din Cernăuţi, el ar fi ajuns doar în localităţile clujene Dej şi Gherla. După care ar fi mers la Târgu Mureş şi de acolo la Blaj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. CFR Cluj – Neman Grodno, 0-0. Atât s-a putut

Publicat

cfrr

CFR Cluj și-a început astăzi parcursul european în compania echipei din Belarus, Neman Grodno, într-un meci din turul 2 preliminar al Conference League. Meciul, de slabă factură tehnică, se încheie cu scor alb, 0-0. Atât s-a putut, ar spune Dan Petrescu. Poate se va putea puțin mai mult în returul de săptămâna viitoare, ce se va disputa în Ungaria.

Echipe de start:

CFR Cluj: Sava – Mogoș, Boben, Ilie, Camora – Muhar, Keita, Tachtsidis – Deac, Bîrligea, Kamara
Antrenor: Dan Petrescu

cfr

VIDEO FOTO. CFR Cluj – Neman Grodno, 0-0. Atât s-a putut

Neman: Bialov – An. Vasliyev, Sadaunichy, Parkhomenko, Pantia – Yakimov, Kozlov – Karpovich, Zubovich, Alykulov – Gweth
Antrenor: Igor Kovalevich

Stadion: Dr. Constantin Rădulescu (Cluj-Napoca)
Arbitru: Milos Gigovic

cfr

Puțină lume prezentă în Gruia joi seara. Prima repriză s-a jucat cu motoarele la relanti, clujenii cedând intenționat inițiativa și bielorușii neprofitând de acest lucru.

Singurele mari ocazii au avut loc în min.20, când Sava scoate un șut bun al lui Alykulov, respectiv min.21 când Tachtsidis are o execuție din voleu pe lângă poartă, după o centrare excelentă a lui Kamara.

Același grec mai oferă, în min.45, o centrare perfectă lui Bîrligea care alege o execuție pretențioasă cu piciorul în loc să-și pună capul la lucru.

cfr

Repriza a doua s-a desfășurat în aceeași notă, cu un joc fără incisivitate al clujenilor și un joc fără orizont al bielorușilor. În min.47, Bîrligea încearcă un șut din unghi, asemenea celui din partida cu Rapid, însă pe lângă poartă.

Multe pase greșite, joc mai mult de-a latul. În min.71, lipsa VAR-ului își spune cuvântul. Korenica pleacă din poziție corectă și este faultat de portarul Bialov, însă tușierul semnalizează o poziție de offside inexistentă.

În minutele de prelungiri, Păun și apoi Mogoș dau cu piciorul, respectiv cu capul unei victorii care ar fi liniștit apele la CFR.

Notele Cluj24:

Sava 7 – Mogoș 6, Boben 6, Ilie 6, Camora 6 – Muhar 6, Keita 6, Tachtsidis 7 – Deac 5, Bîrligea 5, Kamara 6, Korenica 6, Nkololo 4, Michael 6, Păun 5 (pentru ratarea din min.93)

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj transferă un atacant crescut la celebra academie PSG

Publicat

CFR Cluj a anunțat astăzi transferul atacantului Virgiliu Postolachi de la Grenoble. Cele două cluburi au ajuns la un acord pentru transferul jucătorului moldovean.

CFR Cluj urează bun venit celui mai nou atacant al formației, transferat de la Grenoble. În vârstă de 24 de ani, Virgiliu Postolachi a fost format la renumita academie a PSG din Franța.

„Bine ai venit, Virgiliu Postolachi!

Cluburile CFR 1907 Cluj și Grenoble au ajuns la un acord privind transferul jucătorului Virgiliu Postolachi.

Atacant crescut la PSG

Crescut în Franța la celebra academie a celor de la PSG, tânărul atacant vine în Gruia după un sezon petrecut la Grenoble, formație pentru care a bifat 33 de partide, 4 goluri și 2 pase decisive.

Vârful de 24 de ani a mai evoluat în Belgia, la Mouscron, în Danemarca la Vendsyssel, la echipele secunde ale celor de la PSG și Lille, dar și în România, la UTA Arad, echipă pentru care a marcat de 14 ori în 46 de partide.

Jucător în naționala Moldovei

Un obișnuit al naționalei Moldovei, noul nostru atacant a bifat 21 de selecții pentru prima reprezentativă a țării sale în doar trei ani.

Îi urăm bun venit în Gruia și cât mai multe reușite în tricoul echipei noastre!”, a transmis CFR Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Udinese, interesată de portarul CFR Cluj Răzvan Sava. Neluțu Varga: „Sava rămâne până vara viitoare”

Publicat

CFR Cluj realizează încă un transfer notabil, urmând să încaseze 2,5 milioane de euro pentru portarul Răzvan Sava (22 de ani). Tânărul jucător urmează să se alăture echipei Udinese.

CFR Cluj obține o tranzacție financiară importantă în această perioadă de transferuri, urmând să primească 2,5 milioane de euro pentru portarul Răzvan Sava (22 de ani), scrie GSP. Răzvan Sava va fi transferat la Udinese, echipă din Serie A.

Răzvan Sava pleacă la Udinese pentru 2,5 milioane de euro

Patronul CFR Cluj, Nelu Varga, a confirmat recent că pentru Sava existau mai multe oferte, dintre care cea de la Udinese s-a concretizat într-un transfer oficial. Suma inițială de 2,5 milioane de euro poate crește datorită unor bonusuri de performanță incluse în contract.

Ultimul meci al lui Răzvan Sava pentru CFR Cluj va fi în prima manșă din turul 3 preliminar al Conference League împotriva echipei Neman Grodno. Meciul este programat pentru ora 20:30, iar Sava, care a avut un sezon remarcabil în echipa clujeană, va îmbrăca pentru ultima dată tricoul ardelenilor în această partidă.

Sezonul trecut, Sava a fost un jucător-cheie pentru CFR Cluj, evoluând în toate cele 40 de meciuri din Superliga, precum și în alte competiții interne și europene. Performanțele sale l-au propulsat în lotul preliminar al naționalei pentru EURO 2024.

Acesta este al doilea transfer major pentru CFR Cluj în această perioadă de mercato, după ce Philip Otele a fost vândut la Al Wahda pentru 3,5 milioane de euro. În total, clubul încasează 6 milioane de euro din cele două transferuri, consolidându-și astfel bugetul pentru următoarele investiții și campanii de transferuri.

Update

Neluțu Varga a reacționat privind zvonurile vehiculate în spațiul public, arătând că nu este dispus să renunțe la portarul său decât din sezonul viitor, scrie Fanatik.

Udinese și-a exprimat interesul pentru achiziționarea portarului Răzvan Sava de la CFR Cluj, dar Neluțu Varga nu este dispus să renunțe la jucător în această vară.

El a declarat că transferul va fi luat în considerare doar dacă Sava va rămâne să joace la CFR Cluj și în acest sezon: „Răzvan Sava rămâne la CFR Cluj până vara viitoare”, a spus acționarul majoritar al clubului, pentru sursa citată.

Transferul către echipa din Serie A ar urma să se concretizeze doar în anumite condiții, principala fiind ca Răzvan Sava să continue să evolueze pentru echipa lui Dan Petrescu până vara viitoare.

În plus, Neluțu Varga a stabilit că suma de transfer trebuie să fie de 3,5 milioane de euro și, pe lângă această sumă, CFR Cluj dorește să păstreze un procent de 20% dintr-un viitor transfer al portarului.

Citește mai departe

EDUCATIE

EXCLUSIV FOTO. Cine sunt profesorii clujeni care au luat 10 la examenul de titularizare. Ce spun despre cariera în învățământ

Publicat

De

Profesorii clujeni cu nota 10 la titularzare

Cinci profesori din județul Cluj au reușit să ia examenul de titularizare cu 10, înainte de contestații.

Este un examen important pentru cei care vor cu adevărat să urmeze o carieră în învățământ.

Cine sunt profesorii clujeni care au luat 10 la examenul de titularizare. Ce spun despre cariera în învățământ

Alexandra Pintea este profesoară de educație fizică și sport, și chiar dacă este în învățământ doar de un an s-a ambițonat să fie “titular” pentru că îi place foarte mult.

A învățat 3-4 luni pentru examen pentru că spune ea, “nu mai am 20 de ani”.

“Eu fac sport de o viață. Anul trecut a fost prima dată când am fost profesor într-o școală și m-am ambiționat să devin titular.

A fost un test bun pentru mine ca să vad dacă îmi place, și îmi place foarte mult”, a declarat pentru Cluj24.ro Alexandra Pintea, care a fost până acum profesor la Școala Gimnazială “Ion Agârbicenu” din Cluj-Napoca.

Are doctorat în finanțe, dar nici nu vrea să audă de “stat la birou”

Alexandra Pintea spune că dacă îți place, merită să urmezi o carieră și în învățământ.

“Eu așa cred. Nu mă văd făcând altceva. Eu am un doctorat în finanțe, dar nu pot să stau la un birou, nu pot sta într-un loc. Dar cred că trebuie să fii făcut pentru asta, pentru meseria de profesor”, a mai spus Alexandra Pintea, care a fost și profesoară de fitness.

Cel mai probabil va trebui să ia un post la o școală din mediul rural, pentru cel puțin un an, dar spune că merită să faci și un astfel de sacrificiu pentru a fi profesor cu normă întreagă.

Tudor Aluaș vrea să predea în continuare la Gârbău și Suatu

Tudor Aluaș este profesor de educație fizică și sport de 7 ani.

A reușit să ia examenul de titularizare cu 10 și spune că s-a pregătit două luni.

“Nu mi s-a părut greu examenul, am fost pregătit. Din punctul meu de vedere merită să faci carieră în învățământ”, a declarat Tudor Aluaș pentru Cluj24.ro.

El a predat la școlile gimnaziale Gârbău și Suatu și spune că și-ar dori să ia aceleași posturi și ca titular.

“Dacă ai vocație, merită să urmezi o carieră în învățământ”

Ioana Mureșan este profesoară de educație muzicală specializată. A luat 10 la examenul de titularizare și spune că s-a pregătit constant, fiind specializată la pian.

Pentru acest examen, în special, s-a pregătit mai intens după ce s-au încheiat cursurile, aproximativ o lună.

“Cred că dacă ai vocație, dacă îți place ceea ce faci, merită să urmezi o carieră în învățământ.

Chiar dacă parcursul e greu, nu îmi pare rău. Este un proces greu și constant și în această vară am să dau examenul pentru gradul II didactic”, a declarat pentru Cluj24.ro Ioana Mureșan.

Ioana Mureșan este profesoară în sistemul de stat de 4 ani, iar înainte a predat în sistemul privat, încă de când era în anul I la facultate.

A fost profesoară la Școala Gimnazială de Muzică “Augustin Bena” din Cluj-Napoca și va preda tot acolo.

“Învățământul este o cale dacă ai sânge de pedagog”

Krisztian Malicski profesor de educație muzicală specializată a terminat examenul de titularizare cu 10 și spune că rezultatul e rodul a șase ani de studiu la Academia de Muzică “Ghoerghe Dima” din Cluj-Napoca.

Crede și el, ca și alți colegi de ai lui, că merită să urmezi o carieră în învățământ.

“Învățământul este o cale și dacă omul are în el sânge de pedagog, de ce nu?”, a declaraat pentru Cluj24.ro Krisztian Malicski care predă materii teoretice.

În învățămțntul de stat lucrează de doi ani, la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, unde va preda în continuare.

“Este o carieră foarte frumoasă, cu posibilități de dezvoltare”

Dana Trif vine din învățământul universitar, dar și-a dorit să dea o șansă și celui preuniversitar.

Așa ca a devenit profesor de educație socială. Pentru acest examen s-a pregătit constant pe tot parcusrul anului și mai intens cu două săptămâni înainte.

Crede că merită și poți să ai o carieră frumoasă și în învațamânt.

“Îmi pare rău că este o discuție atât de negativă la adresa profesorilor, în general. Este o carieră foarte frumoasă, cu posibilități de dezvoltare.

Dar adsolvenții actuali cunoc foarte puțin despre acest lucru și e păcat”, a declarat pentru Cluj24.ro Dana Trif.

Anul trecut a fost pentru ea primul în învățământul preuniversitar.

“Eu vin din învățământul universiar, sunt cercetător, dar  să predau în învățământul preuniversitar e un lucru pe care mi l-am dorit tot timpul”, a mai spus Dana Trif, care a luat 10 și anul trecut la examenul de titularizare.

Spune aceste lucruri chiar dacă disciplina pe care o predă, educația socială, este una mai “dificilă”, având în vedere că nu sunt posturi titularizabile pentru aceasta.

Practic, la această disciplină este greu să existe o normă întreagă, așa că Dana Trif a predat anul trecut în patru școli din Cluj-Napoca.

Ea a fost profesor la Colegiul Național “George Coșbuc”, la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, la Colegiul Națioanal “Gheorghe Lazăr” și la Colegiul Național “Emil Racoviță”.

Anul acesta o va lua de la zero, probabil nu va mai fi profesor la aceleași licee, ci acolo unde se va preda această materie.

O materie care cuprinde gândire critică și drepturile copilului, educație interculturală și educație pentru cetățenie democratică.

Clujul, pe locul I la examenul de titularizare

Rata de promovare a cadrelor didactice din județul Cluj la concursul național de titularizare, înainte de conestații, este de 84,62%.

Un rezultat care a dus județul Cluj pe primul loc în țară.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax