Connect with us

Clujul de altădată

Profesorul iubit al lui Eminescu, Aron Pumnul, a făcut liceul la Cluj. Prima sa poezie i-a dedicat-o la moartea acestuia

Publicat


Puţină lume ştie că Mihai Eminescu a vizitat şi Clujul. Şi că, peste timp, Clujul a făcut parte dintr-un triunghi esenţial al vieţii sale. La Cluj a învăţat odinioară iubitul său profesor Aron Pumnul, în cinstea căruia, la moartea acestuia, a debutat editorial Eminescu. Şi tot la Cluj i se măritase şi iubirea vieţii sale, Veronica Micle.

Aron Pumnul a făcut liceul la Cluj

Lingvistul Aron Pumnul, reprezentant al generaţiei paşoptiste transilvănene, filolog, adept al raţionalismului lingvistic, s-a născut la 27 noiembrie 1818, în satul Cuciulata, judeţul Braşov. A urmat şcoala primară la Odorhei, apoi, din 1836, liceul din Blaj, unde i-a avut ca profesori pe George Bariţiu şi Simion Bărnuţiu, care l-au îndrumat spre studiul filosofiei, arată lucrarea „Dicţionarul literaturii române de la origini până la 1900” (Ed. Academiei Române, Bucureşti, 1979).

A fost elev al Liceului Piarist din Cluj, începând din 1841, timp de doi ani. Episcopia din Blaj i-a acordat o bursă de studii şi, din 1843 a urmat cursuri de teologie şi filosofie la Universitatea din Viena. Aici, Aron Pumnul a organizat societatea studenţească „Românimea cea tânără”, cu un program luminist şi naţional, în tradiţia Şcolii ardelene. („Dicţionarul scriitorilor români” Ed. Albatros, Bucureşti, 2001)

Şi-a făcut debutul în publicistică în 1845, în „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, cu un studiu privitor la ortografia limbii române („Literele corespunzătoare firei limbei rumâneşti şi încă ceva”). În 1847, a fost redactor şi colaborator, cu articole filosofice şi de morală religioasă, la revista lui Timotei Cipariu „Organul luminei”, apoi la „Învăţătorul poporului”, unde a publicat „Viaţa năciunei române, dulceaţa limbei şi a simţemîntelor ei” (1848).

Revoluţionar la 1848

A participat intens la evenimentele din timpul Revoluţiei române de la 1848 din Transilvania şi a influenţat acţiunile tinerilor intelectuali români din Blaj, al căror îndrumător spiritual era. A fost membru al comitetului românesc permanent de la Sibiu.

La iniţiativa sa, a fost convocată o întrunire la Blaj, în martie 1848, la care au participat profesori, teologi şi elevi ai claselor superioare. Majoritatea participanţilor s-a pronunţat pentru adoptarea unei atitudini mai ferme, chiar revoluţionare. S-a luat legătura cu avocaţii români de la Târgu Mureş, Avram Iancu şi Alexandru Papiu-Ilarian, şi s-a ajuns la hotărârea privind convocarea unei adunări generale a românilor la Blaj, în Duminica Tomei (18/30 aprilie).

În aceste împrejurări, cărturarul a redactat o proclamaţie, care cuprindea îndemnuri la pace şi înţelegere între naţiunile din Transilvania şi propunea ca la adunare să participe protopopii, precum şi câte doi preoţi şi tot atâţia locuitori din fiecare sat, indiferent de confesiune. Ajuns la Bucureşti, a fost numit comisar de propagandă de către Guvernul provizoriu. După înăbuşirea revoluţiei, s-a refugiat la Iaşi, apoi la Cernăuţi, unde a fost primit de istoricul român Eudoxiu Hurmuzachi şi unde a rămas până la sfârşitul vieţii.

A fost unul dintre conducătorii mişcării de renaştere naţională a românilor din Bucovina, continuând, în scris, lupta pentru drepturile românilor. A început imediat colaborarea la revista „Bucovina”. În 1849 a devenit primul profesor de limba şi literatura română la liceul german din Cernăuţi. Ca profesor, a exercitat o extraordinară influenţă asupra elevilor săi, printre care s-a aflat şi Mihai Eminescu.

În 1850, a publicat, la Cernăuţi, lucrarea de lingvistică „Convorbire între un tată şi-ntre fiul lui asupra limbei şi literelor româneşti”. A alcătuit prima antologie de literatură română – „Lepturariu românesc cules den scriptori rumâni” (vol. I-VI, Viena, 1862-1865), o lucrare valoroasă din punct de vedere documentar, având un caracter preponderent didactic.

A elaborat şi o gramatică a limbii române, în limba germană „Grammatik der rumänischen Sprache für Mittelschulen” (1864, Viena), notează „Dicţionarul scriitorilor români” (Ed. Albatros, Bucureşti, 2001).

Prea iubitul profesor Arune Pumnul

 

La moartea sa (12/24 ianuarie 1866), elevii săi au scos broşura „Lăcrămioarele învăţăceilor gimnazişti la mormântul prea iubitului lor profesor Arune Pumnul”, în care tânărul poet Mihai Eminescu a debutat cu poezia „La mormântul lui Arune Pumnul” (1866).

În imagine este placheta (facsimil, arhiva Cluj24) cu debutul lui Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850, 15 iunie 1889).

Cele șapte poezii au fost pregătite de elevii gimnaziului din Cernăuţi în placheta „Laecremioarele învaețaeceilor gimnaesiaști de´n Cernaeuți la mormîntul prea iubitulul lor profesoriu ARUNE PUMNUL”. La pagina a 4-a apare semnătura „M. Eminoviciu, privatist”.
Placheta este marcată cu data 12/24 ianuarie 1866 şi aceasta ar fi prima oară când Eminescu a publicat.

În funcţie de momentul tipăririi plachetei din imagini, unii specialişti susţin că debutul lui Eminescu ar fi fost în revista Familia din 25 februarie/9 martie 1866, când Iosif Vulcan i-a schimbat numele literar din Eminovici în Eminescu.

Aron Pumnul (27 noiembrie 1818, 24 ianuarie 1866), cărturar, lingvist, filolog și istoric literar român, profesor al lui Eminescu şi fruntaş al Revoluţiei de la 1848 din Transilvania. S-a născut într-o familie de țărani iobagi. A urmat cursurile unei şcoli începătoare la Odorhei. Apoi, la Blaj. Iar apoi, la Cluj. Tot la Cluj absolvă şi cursurile de filosofie.

La sfârșitul lunii noiembrie 1848, este numit prin concurs primul profesor de limba și literatura română la liceul german din Cernăuţi. Acolo îl are elev pe Eminescu, care, la moartea profesorului, scrie poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”.

Iubirea măritată la Cluj

Tot la Cluj s-a măritat şi marea iubire a lui Eminescu, Veronica Micle. Pe atunci era Ana Câmpeanu. Şi, la 14 ani, în 1864, s-a măritat la Cluj cu Ştefan Micle, profesor universitar, din Feleacu, care avea 47 de ani.

Vizita lui Eminescu la Cluj

Se pare că, într-adevăr, în 1866, după moartea profesorului său Aron Pumnul, Mihai Eminescu renunţă la şcoală şi pleacă din Cernăuţi spre Blaj. Cu acea ocazie, în drumul său, se presupune că el ar fi trecut prin Cluj. Şi că ar fi şi înoptat la Cluj, într-o casă de pe actuala stradă a Bisericii Ortodoxe.

Dar alte surse susţin că din Cernăuţi, el ar fi ajuns doar în localităţile clujene Dej şi Gherla. După care ar fi mers la Târgu Mureş şi de acolo la Blaj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. INCENDIU la Sânicoara, în Cluj. Au intervenit pompierii de la ISU Cluj

Publicat

foc

Un incendiu a izbucnit, miercuri seara, într-o gospodărie din Sânicoara, jud. Cluj. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale. Nimeni nu a fost rănit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă situată pe strada Elicei din localitatea Sânnicoară, comuna Apahida. Din primele date, flăcările se manifestă generalizat, pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați.

foc

foc

FOTO. INCENDIU la Sânicoara, în Cluj. Au intervenit pompierii de la ISU Cluj

Din fericire, nu sunt anunțate victime, iar la intervenție iau parte trei autospeciale cu apă și spumă, respectiv o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO FOTO. Concert de pricesne, poezii și învățăturile părintelui Amfilohie Brânză la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca

Publicat

amfilohie

Asociația Oastea Domnului a organizat în colaborare cu Mitropolia Clujului și Casa de Cultură a Studenților,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca un concert de pricesne și conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin”,  susținută de părintele Amfilohie Brânză.

Copii și pricesne, combinația perfectă pentru a crea emoții

În debutul evenimentului s-a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar apoi părintele Claudiu Melean a ținut un discurs în care a pus accentul pe patimile care ne stăpânesc în această perioadă premergătoare Paștilor. A urmat concertul de pricesne și au fost recitate și poezii cu învățături pe teme religioase.

Smerenie, demnitate și istoria strămoșilor noștri

În a doua parte a evenimentului părintele Amfilohie Brânză a susținut conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin” și a pus accentul pe înțelegerea principiilor de viață, dar și pe cunoașterea istoriei țării. De asemenea, acesta a subliniat importanța păstrării legăturii cu Dumnezeu, dar și necesitatea de a ne feri de păcat în această perioadă a postului pascal.

În final, părintele Amfilohie a îndemnat la învățarea istoriei de către toți românii oferind și câteva exemple de personalități din istoria noastră care au dat dovadă de smerenie și demnitate, ca de pildă Bartolomeu Anania, Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul.

Copiii au pus apoi în scenă a doua parte a concertului de pricesne, iar cvenimentul s-a încheiat cu o rugăciune, dar nu înainte ca părintele Amfilohie să adreseze un mesaj publicului; ,,Adevărul-căutați adevărul, adevărul este viață alături de Hristos, tot ce e minciună e de la diavol, deci iubiți adevărul”.

Cine este Amfilohie Brânză

Părintele Amfilohie Brânză a slujit pe Muntele Athos după cre, revenit în țară, a devenit preot şi ucenic al lui Iustin Pârvu la Mănăstirea Petru Vodă, iar ulterior a oficiat slujbe la Mănăstirea Diaconeşti din județul Bacău,

Alex Mocan

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Val de premii pentru micii cântăreți clujeni ai Grupului Ministar la Golden Voice Malta

Publicat

De

Golden Voice

Micii cântăreți ai Grupului Ministar din cadrul Asociației Classus Art Cluj-Napoca s-au întors cu o grămadă de premii de la concursul Golden Voice Malta desfășurat săptămâna trecută.

”A fost o experiență unică și prima de acest fel pentru noi. Ne-am încumetat să luăm Europa în piept și să ne “luptăm” cu alți copii foarte talentați, ca și ai noștri, de altfel. Cel mai mare câștig al nostru a fost de fapt cea mai faină galerie din concurs, formată din părinții care au venit cu noi și care au știut să arate cel mai frumos fair-play pe care l-am văzut vreodată, susținând și apreciind atât performanțele noastre dar și pe ale altora care au cântat minunat”, a spus pentru Cluj24 profesorul coordonator Șerban Băcilă. Soția sa, Carmen, este președinta asociației.

Premiile clujenilor

Mențiuni:

Andrei Cuc

Ștefania Câmpean

Eva Treitli

Francesca Ibranyi

Elena Suciu

Victor Săsărman

 

Premiul special al Juriului pentru interpretare

 

Anda Pop

Patricia Câmpean

 

Premiul Festivalului Sofia Grand Prix Bulgaria

Bogdan Pomană

Anda Pop

 

Premiul Festivalului Games of Apollo – Grecia

 

Victor Săsărman

Elena Suciu

 

Premiul Festivalului Rising Star Festival – Kosovo

Cătălin Stroe

 

Premiul Festivalului Microfono d’Oro – Italia

Cătălin Stroe

 

Premiul Festivalului VISTULA – Polonia

Bogdan Pomană

 

Premiul 1 – cat 9-10 ani

Cătălin Stroe

 

Grand Prix Junior- Golden Voice – Malta

Bogdan Pomană

Cântăreți din 21 de țări

La concurs au participat cântăreți din 21 de țări (Bulgaria, Spania, Portugalia, Italia, Finlanda, Letonia, România, Germania, Slovenia, Franța, Moldova, Estonia, Serbia, Lituania, Croația, Ungaria, Marea Britanie, Polonia, Kosovo, Armenia & Malta)

Juriul profesionist internațional a fost alcătuit din: Daina Biceleviciute (Marea Britanie), Richard Hoffmann (Ungaria), Rossi Yordanova (Bulgaria), Raimonda Navickiene (Lituania), Rocco Palazzo (Italia), Cristiana Lirussi (Italia), Emil Strundzhev (Bulgaria), AnaCristina Videira (Portugalia), Saribek Sargsyan (Polonia), Viviana Florez (Spania), Svetlana Kartoun ovule Spania), Rita Pace (Malta), Arta Haziri-Nuhiu (Kosovo), Elena Savtsuk (Estonia).

Citește mai departe

EVENIMENT

Minor clujean arestat pentru FURT calificat, tâlhărie și tentativă la OMOR. A furat un televizor și a BĂTUT un bătrân

Publicat

catuse bun

Trei minori au fost reținuți de polițiștii clujeni pentru furt calificat, tâlhărie și tentativă la omor. Aceștia au furat un televizor și ar fi bătut două persoane care i-a surprins asupra faptului. Unul dintre ei, de 15 ani, a fost arestat pentru 30 de zile.

„În data de 29 martie a.c., în jurul orei 01.30, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de către un bărbat de 53 de ani, în calitate de locatar, prin apel 112, despre faptul că l-ar fi găsit pe un bărbat de 70 de ani, colocatar, căzut în curtea imobilului și prezentând urme de agresiuni fizice.

Totodată, apelantul a menționat lipsa unui televizor din imobilul acestora.

Minor clujean arestat pentru FURT calificat, tâlhărie și tentativă la OMOR. A furat un televizor și a BĂTUT un bătrân

Din primele investigații efectuate de către polițiști a rezultat că, la aceeași dată, în jurul orei 20.30, 3 persoane necunoscute, ar fi pătruns în curtea unui imobil situat în municipiul Cluj-Napoca, fiind surprinși de un bărbat de de 53 de ani, pe care l-ar fi agresat fizic, ulterior fugind de la fața locului fără să sustragă bunuri.

Ulterior, în jurul orei 23.50, persoanele în cauză s-au întors la imobil unde ar fi fost surprinși de bărbatul de 70 de ani, pe care aceștia l-ar fi agresat fizic, aplicându-i mai multe lovituri cu pumnul și cu un obiect dur.

În cadrul acțiunilor comise de persoanele în cauză, ar fi fost sustras un televizor.

În contextul activităților investigativ-operative derulate efective din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca și Serviciul de Investigații Criminale, persoanele necunoscute au fost identificate, ca fiind 2 tineri de 13 ani și un tânăr de 15 ani.

„Au fost puse în executare 3 mandate de percheziție domiciliară”

În acest sens, în data de 31 martie a.c., au fost puse în executare 3 mandate de percheziție domiciliară, pe strada Platanilor din municipiul Cluj-Napoca, iar în urma acestora, cei 3 tineri au fost depistați și conduși la sediul poliției în vederea continuării cercetărilor.

Precizăm că, prejudiciul cauzat a fost recuperat în integralitate.

În baza probatoriului administrat, tânărul de 15 ani a fost reținut pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de 1 aprilie a.c., judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj, a emis pe numele acestuia un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic, luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca.

Cercetările sunt continuate de către procurorul din Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, în colaborare cu polițiștii Serviciului de Investigații Criminale”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate