ACTUALITATE
Profesorii vor primi drepturile salariale RESTANTE din anii 2017 EȘALONAT, în 5 ani. Lucia Cojocaru, SLIPC Cluj: E o NEDREPTATE

Profesorii au dat Ministerul Educației în judecată pentru a obține drepturile salariale neacordate din anul 2017. Și au câștigat. Dar banii îi vor primi în următorii 5 ani, în tranșe care nu sunt egale. Prima este de 5%.
Guvernul a emis o Ordonanță de urgență privind plata drepturilor salariale restante ale profesorilor din perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021. Astfel, profesorii vor primi banii, dar eșalonat, în rate anuale, pe o perioadă de 5 ani. Este vorba 5% în primul an, 2022, apoi 10% în al doilea an, câte 25% în al treilea și în al patrulea an și restul de 35% în ultimul an.
Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar clujean spune că este o nedreptate. Oamenii sunt nemulțumiți pentru că la aceste sume nu este luată în considerare inflaţia sau dobânda
„Este un drept al tău, care ți se cuvine prin lege și nu ți se dă. Noi am acționat ministerul în justiție ca să primim aceste drepruri. Am câștigat, iar ministerul trebuie să răspundă cererii noastre”, spune Lucia Cojocaru.
Doar că nu vor primi toți acești bani în acest an, ci eșalonat, asta pentru că legea permite acest lucru.
„Din pacarte am ajuns niște procesomani, orice drepruri care ni se cuvin legal, doar prin instanță le putem dobândi”, a mai spus lidera SLIPC Cluj.
Sumele pe care trebuie să le primească angajaţii din învăţământul în următorii 5 ani, eşalonat, sunt cuprinse între aproximativ 4.000 şi 10.000 de lei.
Lucia Cojocaru mai spune că profesorii sunt nemulțumiți și de faptul că pentru alți bugetari sunt bani, dar niciodată pentru educație.
„De aceea merg lucrurile în învățământ așa cum merg. Trebuie impulsionat învățământul pentru că nu mai vin oameni de calitate”, a mai spus lidera SLIPC.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. Hrănind speranța, hrănim zâmbete la Cluj. Împreună pentru ”Căsuța Bucuriei” în cadrul Colectei Naționale de Alimente

Ajunsă la a IX-a ediție, campania ,,Împreună hrănim speranța” a Colectei Naționale de Alimente a adus, din nou, un strop de bucurie și speranță, pentru a umple masa de sărbători a celor aflați în nevoie din Cluj-Napoca. Din cele peste 1.000 de magazine din întreaga țară, aducem în lumină magazinul Lidl din cartierul Zorilor, care de vineri servește aceluiași scop – acela de a menține atmosfera veselă în Casa de Copii ”Căsuța Bucuriei”, un loc în care fetițele de aici primesc sprijin și îngrijire, iar fiecare contribuție adusă în cadrul campaniei creează un spațiu prielnic pentru dezvoltarea lor.
Datorită Federației Băncilor pentru Alimente din România – FBAR, precum și a celor 9 Bănci Regionale pentru Alimente, împreună cu partenerii lor, mii de voluntari în toată țara se implică astăzi activ în ajutorul celor vulnerabili, aducând un strop de speranță și magie acolo unde este cel mai mare nevoie.
Produse neperisabile
Astfel, clienții sunt invitați să contribuie cu o mână de ajutor, prin donații de alimente neperisabile și articole de îngrijire personală:
,,În prezent, avem nevoie, în mod special, de produse alimentare neperisabile, cum ar fi: conserve, paste, orez, făină și ulei.
De asemenea, orice donație de produse de igienă sau alimente pentru copii este extrem de valoroasă, având în vedere nevoile specifice ale acestora. Toate produsele enumerate sunt esențiale pentru a asigura o alimentație sănătoasă și echilibrată celor care beneficiază de ajutorul nostru”, declară pentru Cluj24 Adela Florean, președintele Asociației ”Căsuței Bucuriei”.
Întrebată cum a început să ia parte la această inițiativă, Adela Florean evocă ,,dorința de a sprijini persoanele aflate în dificultate, persoane care se confruntă cu lipsuri alimentare”.
”Am observat nevoia tot mai mare de ajutor în comunitate și am decis să ne implicăm activ, punând la dispoziție resursele noastre pentru a colecta alimente și a le distribui celor care au nevoie. Astfel, colaborarea cu diverse organizații și magazine a fost esențială pentru ca acest proiect să devină realitate și să aibă impact”, a mai spus aceasta.
Gesturile de solidaritate se transformă în pachete de alimente
,,Ne sprijinim reciproc în organizarea campaniilor de colectă, iar parteneriatele noastre se bazează pe transparență, comunicare eficientă și un scop comun: ajutarea celor care se află într-o situație de vulnerabilitate. Este o muncă de echipă care ne aduce rezultate pozitive și ne încurajează să mergem mai departe”, descrie Adela Florean colaborarea cu Banca de Alimente și magazinele partenere.
Însă, această inițiativă nu ar fi putut lua amploare fără sprijinul voluntarilor, a căror dedicare și perseveranță au reprezentat cheia pentru succesul campaniei. Recunoscuți după vestele portocalii și zâmbetele calde, aceștia au fost prezenți în fiecare magazin, informând clienții cu privire la scopul acțiunii și încurajând actele de generozitate.
,,Voluntarii sunt esențiali pentru succesul acestei campanii. Fără implicarea lor activă, nu am putea organiza atât de eficient colectele și distribuirea produselor. Ei sunt motorul care pune în mișcare totul – de la organizare, până la interacțiunea cu donatorii. Fiecare voluntar adaugă o valoare imensă și, fără ei, nu am putea ajunge atât de departe”, a precizat Florean.
Studenți voluntari
Raluca și Beatrice sunt două dintre voluntarele care se implică activ în campanie. Studente la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul UBB, cele două fete au ocazia să aplice conceptele teoretice studiate și să aducă un impact pozitiv asupra comunității.
Astfel, datorită proiectului ,,Razele speranței” din cadrul facultății, a început colaborarea cu Căsuța Bucuriei.
,,Este o experiență foarte satisfăcătoare și plină de emoție. Faptul că am reușit să strângem alimente pentru o căsuță de copii mi-a oferit un sentiment de bucurie”, afirmă Beatrice pentru Cluj24.
Provocările campaniei
Însă, aceasta experiență a venit și cu provocări: ,,nu toți oamenii sunt receptivi, nu toți oamenii ne ascultă”.
De asemenea, colega ei, Raluca, susține că cea mai mare provocare a fost reacția negativă a acelor clienți nepoliticoși.
”Însă, o parte considerabilă dintre oameni au fost şi foarte deschiși și generoși, dispuși să doneze cat mai mult, motiv pentru care le suntem profund recunoscători”, a adăugat studenta
Vestea despre campania de sărbători a ajuns și la Facultatea de Istorie și Filosofie, unde Christoper este student in anul I: ,,M-am gândit că mi-ar prinde bine să mă implic într-un astfel de voluntariat, după ce am participat la activități asemănătoare și în perioada liceului, activități care mi-au adus experiențe frumoase”.
Reacțiile fetițelor de la ”Căsuța Bucuriei”
Sute de clienți s-au alăturat până acum cauzei, iar fiecare contribuție din cutia de donații reprezintă dovada vie a unei comunități unite – fiecare pachet de orez, fiecare conservă sau sticlă de ulei devenind, astfel, câte un zâmbet pe chipul unui copil.
,,Reacțiile fetițelor au fost emoționante, iar aprecierea și recunoștința pe care o arată atunci când primesc produsele ne motivează și ne adâncesc convingerea că ceea ce facem este important.
Acești copii merită să aibă acces la alimente de calitate, iar noi suntem fericiți să putem contribui la asta”, a mai spus Adela Florean, care a adresat mulțumiri publice donatorilor deoarece fiecare gest de ajutor contează enorm și face o diferență reală în viața celor care au nevoie.
”Vă suntem recunoscători pentru generozitatea voastră, pentru că ați ales să vă implicați și pentru că ne sprijiniți să aducem un strop de speranță în comunitate. Fiecare donație, indiferent de mărime, ajută la construirea unui viitor mai bun pentru cei mai vulnerabili dintre noi. Vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți!”, a conchis Florean.
Dacă doriți să donați
Clujenii care doresc să se implice în această inițiativă a Băncii pentru Alimente trebuie să știe că voluntarii îi așteaptă și duminică în magazinul Lidl din incinta complexului comercial Sigma.
Aici, fiecare gest de bunătate contează, iar donațiile dumneavoastră vor ajunge direct la cei care au cel mai mult nevoie de ele.
Despre Căsuța Bucuriei
Casa de Copii ”Căsuța Bucuriei” din Cluj-Napoca este o organizație non-profit, o alternativa la sistemul de îngrijire de stat, care oferă un cămin pentru 10 fetițe din acest sistem.
“Căsuța Bucuriei” asigură un serviciu de tip rezidential pentru copiii care urmează o formă de învățământ la zi, și are misiunea de a asigura accesul copiilor pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, reabilitare, sprijin emoţional, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, educație, consiliere psihologică și pregatire în vederea reintegrării familiale, socio-profesionale și eventual adopției.
Bianca Matei

O tănără de 22 de ani din Florești este căutată de familie și de poliție.
Rebeca Deneș a plecat sâmbătă, 5 aprilie, și nu s-a mai întors.
Tânără dispărută la Cluj
Secția 6 Poliție Rurală Florești a fost sesizată duminică despre faptul că DENEȘ REBECA-MARIA, în vârstă de 22 de ani, a plecat voluntar în data de 5 aprilie, în jurul orei 15.00, din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a revenit. Tânăra are o înălțime de 1.65 metri, 50 de kilograme și păr șaten închis până la umeri. La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu jeanși de culoare albastru deschis, geacă de culoare albastru închis cu mâneci de culoare albastru deschis și adidași de culoare alb cu negru.
Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!
EVENIMENT
Neluțu Sabău, antrenorul U Cluj, după meciul cu FCSB: Am jucat prea puțin pentru un joc cu un adversar așa de important

Antrenorul Universității Cluj, Ioan Ovidiu Sabău spune că echipa va încerca să ajungă în Cupele Europene, pentru că “sunt puncte în joc”.
Asta după ce sâmbătă, U Cluj a pierdut pe Arena Națională, în fața FCSB cu 1-0. Universitatea Cluj se află acum pe locul 4 cu 29 de puncte.
Neluțu Sabău, antrenorul U Cluj, după meciul cu FCSB: Am jucat prea puțin
“Nu-i suficient să-ți dorești, trebuie să și joci, iar noi am făcut-o prea puțin pentru un joc cu un adversar așa de important din campionatul nostru”, a declarat Neluțu Sabău, care a mai spus că, totuși, i-au plăcut ca joc ultimele 15 -20 de minute.
Sabău a mai spus că echipa a avut un parcurs bun, a fost și pe primul loc, dar că anumiți jucători au obosit și nu mai sunt la valoarea avută de-a lungul campionatului.
EVENIMENT
Băiatul de 15 ani, care s-a răsturnat cu mașina la Săndulești, conducea un autoturism FURAT din Turda

Băiatul de 15 ani, care a ajuns în spital cu multiple traumatisme, după ce s-a răsturnat cu mașina la Săndulești, în județul Cluj are mari probleme.
Copilul a furat mașina cu care a făcut accidentul, ceea ce a dus la extinderea urmăririi penale pe numele său.
A furat mașina cu care a făcut accident
Potrivit reprezentaților IPJ Cluj, în cursul zilei de 5 aprilie, în contextul cercetărilor desfășurate cu privire la accidentul rutier produs în aceeași zi, în localitatea Săndulești, pe numele tânărului vizat pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere și vătămare corporală din culpă, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Turda au dispus extinderea urmăririi penale și pentru infracțiunea de furt calificat.
Polițiștii au constatat faptul că în cursul nopții de 4 spre 5 aprilie, băiatul a sustras autoturismul de pe o stradă din municipiul Turda, acesta fiind lăsat neasigurat de către proprietar.