Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

Profesorii vor primi drepturile salariale RESTANTE din anii 2017 EȘALONAT, în 5 ani. Lucia Cojocaru, SLIPC Cluj: E o NEDREPTATE

Publicat


elevi

Profesorii au dat Ministerul Educației în judecată pentru a obține drepturile salariale neacordate din anul 2017. Și au câștigat. Dar banii îi vor primi în următorii 5 ani, în tranșe care nu sunt egale. Prima este de 5%.

Guvernul a emis o Ordonanță de urgență privind plata drepturilor salariale restante ale profesorilor din perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021. Astfel, profesorii vor primi banii, dar eșalonat, în rate anuale, pe o perioadă de 5 ani. Este vorba 5% în primul an, 2022, apoi 10% în al doilea an, câte 25% în al treilea și în al patrulea an și restul de 35% în ultimul an.

Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar clujean spune că este o nedreptate. Oamenii sunt nemulțumiți pentru că la aceste sume nu este luată în considerare inflaţia sau dobânda

„Este un drept al tău, care ți se cuvine prin lege și nu ți se dă. Noi am acționat ministerul în justiție ca să primim aceste drepruri. Am câștigat, iar ministerul trebuie să răspundă cererii noastre”, spune Lucia Cojocaru.

Doar că nu vor primi toți acești bani în acest an, ci eșalonat, asta pentru că legea permite acest lucru.

„Din pacarte am ajuns niște procesomani, orice drepruri care ni se cuvin legal, doar prin instanță le putem dobândi”, a mai spus lidera SLIPC Cluj.

Sumele pe care trebuie să le primească angajaţii din învăţământul în următorii 5 ani, eşalonat, sunt cuprinse între aproximativ 4.000 şi 10.000 de lei.

Lucia Cojocaru mai spune că profesorii sunt nemulțumiți și de faptul că pentru alți bugetari sunt bani, dar niciodată pentru educație.

„De aceea merg lucrurile în învățământ așa cum merg. Trebuie impulsionat învățământul pentru că nu mai vin oameni de calitate”, a mai spus lidera SLIPC.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Mesajul lui Florin Piersic din spital: Sunt viu datorită minunaților medici care mă îngrijesc

Publicat

Florin Piersic se recuperează după operație

Florin Piersic a transmis, luni, un mesaj de la Spitalul Foișor din București. Actorul dă de veste că „este viu” și le transmite mulțumiri tuturor medicilor care l-au tratat în ultimele săptămâni.

Actorul Florin Piersic, internat la Spitalul Foișor din București, a transmis un mesaj, după circa două săptămâni fără vreo apariție publică. În mesaj, actorul s-a adresat atât clujenilor și celor care l-au purtat în gânduri în această perioadă, cât și personalului medical care l-a tratat.

„Scumpilor și prea dragilor mei, celor care m-ați purtat în gândurile voastre, m-ați înconjurat cu atâta grijă și iubire, acum când tocmai s-a terminat Săptămâna Mare, vă spun Hristos a Înviat!

Cu aceasta ocazie, va dau și o veste: „sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc. Mă amuză când văd la premiile Oscar cum vin actorii premiați cu un pomelnic de mulțumiri, dar astăzi chiar vreau sa ii pun fiecăruia medalia inimi mele în piept.

Mă refer la Prof. Dr. Adrian Molnar, Dr. Horia Roșianu, Dr. Florin Crișan, Dr. Raed Arafat, Prof. Dr Streinu Cercel, Dr. Adrian Marinescu, eroii mei – Dr. Șerban Dragosloveanu și Dr. Denisa Anastase, împreună cu Dr. Adelina Moise, cea care m-a trimis în lumea viselor în timpul operației, dar…m-a și adus înapoi.

Vă iubesc pe toți, oameni buni și vă copleșesc cu recunoștința mea! Țineți-mă aproape, pentru că mai am de spus multe povești minunatului meu public”, a transmis Florin Piersic, din unitatea medicală unde este internat.

A trecut cu bine operația de îndepărtare a protezei

Florin Piersic a trecut cu bine de cele 72 de ore critice după operația de îndepărtare a protezei de la genunchi de unde a pornit infecția generalizată cu care actorul s-a luptat mai multe săptămâni.

Actorul clujean a fost vizitat duminică de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a spus că acesta are o evoluția așteptată de medici.

Actorul cluejan are o stare de spirit pozitivă, continuă tratamentul cu antibiotice şi este monitorizat, a spus, duminică, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Și premierul Marcel Ciolacu l-a vizitat duminică la spital pe actorul Florin Piersic.

Actorul, operat la Spitalul Foișor

Florin Piersic a fost operat de urgență joi seara, în 9 mai, la Spitalul Foișor. Intervenția chirurgicală a prevăzut extragerea protezei de la genunchi și implantarea uneia temporare.

Florin Piersic a fost operat și la Cluj-Napoca, la Institutul Inimii. Medicii clujeni i-au extras sondele de stimulare și au îndepărtat stimulatorul cardiac, chiar în prima zi de Paști. Intervenția a fost necesară, având în vedere că infecția de la genunchi s-a extins și în zona inimii.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Desant spectaculos. 2000 de parașutiști militari la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii

Publicat

Circa 2.000 de parașutiști militari din mai multe țări au participat la un desant aerian, la Baza de la Câmpia Turzii, în cadrul exercițiului SWIFT RESPONSE 24.

Una dintre cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial are loc în cadrul exercițiului multinațional SWIFT RESPONSE 24, în perioada 5-24 mai.

Luni, 13 mai, aproape 2.000 de parașutiști din mai multe țări aliate au participat la o operațiune de desant, la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii. Exercițiul, programat inițial pentru ziua de duminică, 12 mai, a fost amânat din cauza condițiilor meteo.

Exerciții similare se vor desfășura, în această perioadă, și în alte cinci state aliate și partenere, respectiv Estonia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia și Suedia, în cadrul celei mai mari operații de desant din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

2000 de parașutiști militari la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN), aproximativ 2.000 de parașutiști militari din Franța, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos au luat parte la secvențele desfășurate în România ale exercițiului SWIFT RESPONSE 24 (SR24) / DEFENDER 24.

În timpul exercițiului, s-a închis circulația pe tronsonul Târgu Mureș – Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania, de la km 36+000 m, nod rutier Chețani, până la km 51+796 m, nod rutier Câmpia Turzii.

Exercițiu de recuperarea a unei baze militare ocupate

5.000 de militari și 320 de mijloace tehnice, din șapte state aliate și partenere participă, începând din 5 mai și până în 24 mai, la exercițiul multinațional SWIFT RESPONSE 24/ DEFENDER 24 al Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF).

România, arată reprezentanții MApN, participă cu 2.300 de militari și 220 de mijloace tehnice la acest exercițiu.

SWIFT RESPONSE 24 este un exercițiu specific misiunilor de desant aerian, al cărui scenariu presupune recuperarea unei baze militare ocupate, prin realizarea superiorității aeriene, parașutarea unei forțe aliate și executarea de trageri reale în poligon (LIVEX).

Pe teritoriul României, exercițiul este condus de Forțele Armate Germane în parteneriat cu Forțele Terestre Române, cu sprijinul Forțelor Aeriene Române.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Mașini vandalizate de un grup de adolescenți, la Gherla. Au rupt mai multe oglinzi și au forțat portierele

Publicat

De

„Distracția” unor tineri din orașul Gherla, decontată de mai mulți locuitori care s-au trezit cu mașinile vandalizate peste noapte. 

Un grup de tineri din orașul Gherla, județul Cluj, au fost surprinşi de camerele de supraveghere în timp ce vandalizau mai multe maşini. Proprietarii s-au trezit fără oglinzi şi cu portierele forţate, scrie Observator News.

Adolescenții au fost surprinşi de camerele de supraveghere în timp ce vandalizau mai multe maşini. Proprietarii maşinilor s-au trezit fără oglinzi şi cu portierele forţate.

Tinerii nu au fost încă identificați, dar polițiștii spun că e doar o chestiune de timp.

„Distracție” pe cheltuiala proprietarilor mașinilor

Tinerii au vandalizat mașinile parcate pe acceași stradă din Gherla, în două seri la rând. În aceleași nopți, a fost vandalizat și mobilierul urban din parcul orașului. Oamenii legii încearcă să stabilească dacă e vorba de același autor.

În imaginile surprinse de camerele de supraveghere se vede cum grupul de tineri gălăgioși agață oglinda unei mașini și o rup. Se poate auzi chiar cum aceștia se încurajează unul pe altul.

Mai apoi, au încercat portierele altor mașini, pentru a vedea dacă sunt închise și la una dintre ele, deși era închisă, au forțat geamul, iar mai apoi au deschis și mașina. Au controbăit un timp prin interior, dar nu au furat nimic.

Proprietarii au depus plângere, iar polițiștii fac cercetări pentru distrugere.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Conferința „Future of Governance”, la a 3-a ediție. Bune practici, provocări, INOVAȚII și evoluții în domeniul guvernanței

Publicat

mircea abrudean

Asociația Envisia – Boards of Elite, în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului, a organizat, luni, Conferința Future of Governance.

„Evenimentul, aflat deja la cea de-a 3-a ediție, este unul care își propune medierea unor dezbateri, la cel mai înalt nivel, pe tema bunelor practici, provocărilor, inovațiilor și evoluțiilor în domeniul guvernanței.

mircea abrudean

FOTO. Conferința „Future of Governance”, la a 3-a ediție. Bune practici, provocări, INOVAȚII și evoluții în domeniul guvernanței

Ediția de anul acesta a evidențiat importanța guvernanței în ecosistemul public și și-a propus să expună nevoia companiilor publice și private și a consiliilor de administrație pentru provocările actuale – politice, sociale și tehnologice, dar și să încurajeze un comportament responsabil de-a lungul timpului.

mircea abrudean

„Am înțeles și suntem conștienți de faptul că statul trebuie să fie un acționar activ și informat, să se asigure că guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat este transparentă și responsabilă. Este esențial ca formele juridice ale acestor întreprinderi să fie standardizate și să se permită autonomia operațională.

mircea abrudean

Consiliile de administrație trebuie să aibă independența necesară pentru a-și îndeplini responsabilitățile, iar procesele de numire în aceste consilii trebuie să fie meritocratice și transparente. În plus, statul trebuie să stabilească politici de remunerație care să atragă profesioniști calificați și să favorizeze interesele pe termen lung ale întreprinderilor”, a declarat Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, prezent astăzi la eveniment.

mircea abrudean

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax