Connect with us

EDUCATIE

Profesorii de la UBB Cluj-Napoca se solidarizează cu studenții pro-Palestina. Vezi lista susținătorilor

Publicat


profesorii

Curtea Facultății de Sociologie și Asistență Socială a fost recent ocupată de mai mulți studenți ai UBB și ai Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN). Protestul studenților are loc ca o reacție la războiul din Gaza și la atrocitățile armatei israeliene asupra civililor palestinieni, considerate de Curtea Internațională de Justiție ca posibile acte de genocid. Acum s-au solidarizat cu acest protest și profesorii de la UBB.

”Semnatarii acestei scrisori doresc să se solidarizeze cu protestul studenților și să lanseze spre dezbaterea comunității academice problemele extrem de importante pe care le semnalează în revendicările lor. Carta UBB afirmă că una dintre misiunile importante ale Universității noastre este contribuția ‘la dezvoltarea locală, regională și națională, din punct de vedere social, economic, cultural și politic, implicându-se în acord cu nevoile comunității.’

(Cap. III, Art. 6.2.d) Uciderea în masă a civililor palestinieni și contribuția statului român prin intermediul livrării de arme armatei israeliene constituie în prezent una dintre cele mai problematice chestiuni cu care comunitatea noastră se confruntă.

Ea vizează în mod direct comunitatea academică, carta UBB precizând în mod explicit faptul că ‘Universitatea este cadrul instituțional în care, participativ și democratic, cu competență, responsabilitate, onestitate și curaj, se fundamentează soluții pentru schimbările permanente din societate și problemele complexe ale lumii de azi.’

(Cap. II, Art. 4) Ca membri ai comunității academice suntem chemați să adresăm aceste lucruri”, se arată într-un comunicat al cadrelor didactice ale UBB.

Se condamnă și atacurile teroriste ale Hamas

Potrivit acestora, studenții au dat dovadă de curaj și onestitate atunci când au abordat criza produsă de războiul din Gaza și multiplele diviziuni pe care le-a generat.

”Alături de ei condamnăm acțiunile organizației teroriste Hamas și crimele atroce comise în 7 octombrie 2023. S-au împlinit recent 80 de ani de la deportarea evreilor din Cluj și exterminarea lor în lagărele de concentrare.

Antisemitismul care le-a generat continuă să fie o realitate în multe țări, inclusiv în România, și de aceea e important să facem tot ce ne stă în putință să evităm repetarea lor.

Războiul din Gaza și crimele armatei israeliene reprezintă expresia unei noi forme de inumanitate care a prins contur în societățile noastre.

Bombardarea continuă a civililor nevinovați (asistată de inteligența artificială), dislocarea repetată în zone nesigure, blocada alimentelor, distrugerea spitalelor, școlilor și locuințelor denotă nepăsarea armatei israeliene față de viețile trăite de palestinieni în Gaza.

Aceste acțiuni sunt o continuare a politicilor coloniale, a segregării etnice, a arestărilor abuzive, a crimelor și terorii continue la care sunt supuse comunitățile palestiniene”, mai arată profesorii clujeni.

Rezoluția justiției

Curtea Internațională de Justiție a adoptat cu majoritate de voturi o rezoluție care solicită Israelului să oprească invazia militară din Rafah deoarece în instanță este pe rol un proces care urmează să determine posibilitatea comiterii de genocid în Gaza.

De asemenea, există o solicitare din partea Procurorului șef al Curții Penale Internaționale a unui mandat de arestare pentru premierul Benjamin Netanyahu, pentru ministrul apărării Yoav Gallant și pentru o serie din liderii Hamas.

Ce vor studenții clujeni

”Aceste demersuri legale sunt o expresie a gravității lucrurilor și evidențiază criza umanitară în care se află palestinienii din Gaza.

Grupul de studenți reuniți sub numele de ‘Cluj Students For Palestine’ ce campează în curtea Facultății de Sociologie și Asistență Socială invită comunitatea academică să afirme o poziție de partea justiției, de partea umanității și de partea vieții. Studenții cer celor două universități, printre altele:

– să nu contribuie la militarizare prin colaborarea cu firme și corporații care produc armament folosit în Gaza;

– să refuze participarea în complexul militar-industrial care menține continua ocupare a Cisiordaniei;

– să transparentizeze și să rediscute modul în care aceste colaborări instituționale au loc, inclusiv cele finanțate din bani europeni;

– să existe o susținere instituțională activă a studenților și a cadrelor didactice palestiniene a căror activitate academică nu mai este posibilă;

– să asigure un cadru nediscriminatoriu în universități, cu referire la islamofobie.

În curtea FSAS studenții organizează discuții publice, ateliere de zine și de traducere din literatura palestiniană, proiecții de filme, sesiuni de informare și dezbateri tematice. Atmosfera e una plină de convivialitate, grijă, respect, deschidere, reflecție și preocupare.

Invitație la susținere

Din aceste motive vă invităm să susțineți împreună cu noi acțiunea studenților care deschide comunitatea academică către una dintre cele mai importante dezbateri privind modul de producere și utilizare a cunoașterii și nevoia ca aceasta să aibă o relevanță publică.

Problemele care se articulează în cadrul războiului din Gaza – noile tehnologii de război, aplicațiile negative ale inteligenței artificiale în vederea distrugerii în masă, criza umanitară, rolul mass-mediei în (dez)informarea publicului global, validitatea ordinii juridice liberale, noile dinamici geopolitice – acestea sunt toate teme ce privesc direct orice democrație.

Acțiunea studenților în interiorul universității reprezintă discutarea substanțială a ce înseamnă să fii cetățean și din acest motiv trebuie să dăm curs invitației lor de a încerca să formulăm un răspuns la aceste probleme”, precizează profesorii UBB

Unde se poate semna

Membrii comunității Universității Babeș-Bolyai pot să semneze această scrisoare de susținere printr-un e-mail trimis pe adresa solidaritateCJP@gmail.com Aceștia sunt rugați să folosească adresa instituțională și să specifice departamentul la care sunt afiliați.

Semnatarii inițiali:

(Nume, Departament, Universitate)

Prof. Univ. Dr. Irina Culic, Departamentul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Oana Mateescu, Departamentul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Dana Domsodi, Departamentul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Sorin Gog, Departamentul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Cornel Dumitru Vîlcu, Departamentul de Limba română şi lingvistică generală, UBB

Lector Univ. Dr. Călin Goina, Departamentul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Veronica Mateescu, Departamentul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Attila Szigeti, Departamentul de Filosofie în limba maghiară, UBB

Lector Univ. Dr. Miki Braniște, Departamentul de Teatru, UBB

Conf. Univ. Dr. Marius Lazăr, Departamentul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Lucian Butaru, Departamentul de Studii Europene și Guvernanță, UBB

Lector Univ. Dr. Ilinca Tamara Todoruț, Facultatea de Teatru și Film, UBB

Prof. Univ. Dr. Enikő Vincze, UBB

Cadru didactic asociat, Dr. George Zamfir, Departamentul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Dina Gabriela Vîlcu, Departamentul de limbă, cultură şi civilizaţie românească, UBB

Prof. Univ. Dr. Ion Copoeru, Departamentul de Filosofie, UBB

Lector univ. Dr. Mihai Rusu, Departamentul de Filosofie, UBB

Cadru didactic asociat, Dr. Claudiu Gaiu, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB

Conf. Univ. Dr. Zsuzsa Selyem, Departamentul de literatura maghiara, Facultatea de Litere, UBB

Lect. Univ. Dr. Serestély Zalán, Departamentul de literatura maghiara, Facultatea de Litere, UBB

Conf. Univ. Dr. Zsombor Csata, Departamentul de sociologie și asistență socială în limba maghiara, UBB

Lect. Univ. Dr. David-Timotei Petruț, Departamentul de Istorie în Limba Maghiară

Conf. Univ. Dr. Paul Teodor Hărăguș, Departamentul de Asistență Socială, UBB

Lector Univ. Dr. Cristian Pop, Departamenul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Cristine Palaga, Departamenul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Cristina Bocoş, Departamentul de limbă, cultură şi civilizaţie românească, UBB

Lector Univ. Dr. Cristina Raț, Departamenul de Sociologie, UBB

Prof. Univ. Dr. Gabriel Bădescu, Departamentul de Științe Politice, UBB

Lector Univ. Dr. Andrada Tobias, Departamenul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Andreea Iacob, Departamentul de Teatru, UBB

Lector Univ. Dr. Radu Toderici, Departamentul de Film, UBB

Conf. Univ. Dr. Gabriel Troc, Departamentul de Sociologie, UBB

Asist. Univ. Dr. Ovidiu Oltean, Departamentul de Științe Politice, FSPAC

Lector Univ. Dr. Ionuț Földes, Departamenul de Sociologie, UBB

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
2 Comentarii

1 Comentariu

 1. Dana TUDOR

  iunie 2, 2024 la 1:31 pm

  Cred ca toti acesti domni nu cunosc toate datele acestui razboi impotriva poporului evreu, popor cu care insusi Dumnezeu a facut legamant!
  Cat despre mine, iubesc Israelul.

 2. Pop Marius Nicolae

  iunie 3, 2024 la 8:38 am

  Nu înțeleg,aceasta abordare unilaterala a acestei chestiuni!Va pierdeți studenții arabi,stimate cadre didactice?De ce nu organizați o dezbatere publica serioasa la care sa se vorbească deschis despre evenimentele din Orientul Mijlociu? Cum de permiteți așezarea de corturi în curtea UBB? Ce au făcut colegii dumneavoastră când evreii au fost duși ca vitele în lagăre sau pur și simplu omorâți în tara noastră?S-au ascuns sau au închis ochii!! Acum permiteți unor apropiați ale unor acțiuni teroriste declanșate de ei,sa va pună corturi în curte!Mi -e rușine ca sunt absolvent al unei facultăți din Cluj!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Sub semnul caniculei, berii, cailor putere, FOTBALULUI și filmului

Publicat

bere

Weekendul aduce la Cluj-Napoca o căldură menită să sece berile din halbă în timp ce urmărești un meci de la EURO 2024 pe terasă sau vizionezi seara un film în ultimele zile ale TIFF-ului.

Vineri, 21 iunie, puteți vizita Expozițiile TIFF de la Muzeul de Artă.

Legendara creatoare de modă Doina Levintza și Ovidiu Buta, unul dintre cei mai importanți stiliști români, sunt autorii unei expoziții spectaculoase, 44 Women, care a fost prezentată prima dată la Londra în decembrie 2023. Pornind de la niște costume emblematice de teatru și film, cei doi propun o reinterpretare a lor într-o călătorie fotografică provocatoare.

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Sub semnul caniculei, berii, cailor putere, FOTBALULUI și filmului

Cei șase fotografi de modă implicați în proiect sunt Ovidiu Oltean, Alin Kovacs, Madalina Preda, Bogdan Petrice și Oltin Dogaru, iar cele care întruchipează cele 44 de personaje sunt actrițele Coca Bloos, Ana Maria Bucura, Lia Bugnar, Aylin Cadir, Elvira Deatcu, Vergine Santa Frida, Manuela Hărăbor, Ana Maria Marinca, Simona Măicănescu, Irina Magda, Marta Marghidan, Nika, Cezara Petredeanu, Loredana Predel, Crina Semciuc, Judith State, Cezara Tomenco, Virginia Usiku, Meda Victor, Nara Jackson și Flavia Yuki.

tiff

De la 10.30 se dă startul în Raliul Clujului.

Raliul Clujului 2024 – PROGRAM:

Vineri, 21 iunie 2024

DJ 103 V – între orele 10.30 – 17.30 – de la ieşirea din satul Stolna (46.708848, 23.395292) până la intersecṭia cu DJ 107 P, din satul Someşul Rece (46.733714, 23.361452) – pentru Shakedown.

Sâmbătă, 22 iunie 2024

DJ 103 V – între orele 7.45 – 14.15 – de la ieşirea din satul Stolna (46.708848, 23.395292) până la intersecṭia cu DJ 107 P, din satul Someşul Rece (46.733714, 23.361452) – pentru PS 1, 3 – Stolna 1, 2.

DJ 107 P – între orele 8.00 – 14.45 – de la intersecṭia cu strada Sălişte / Tarniṭa (46.73287, 23.31112) până la intrarea în comuna Mărişel – strada Principală (46.672914, 23.126740) – pentru desfăşurarea PS 2, 4 – Tarniṭa 1, 2.

DJ 107 P – între orele 15.15 – 18.30 – de la intersecṭia cu strada Sălişte / Tarniṭa (46.73287, 23.31112) până la intrarea în comuna Mărişel – strada Principală (46.672914, 23.126740) – pentru desfăşurarea PS 5 – Tarniṭa 3.

DJ 107 T – între orele 20.00 – 23.30 – de la intersecṭia cu DJ 107 S (46.653755, 23.203406) până la intrarea în comuna Mărişel (46.661030; 23.129701) – pentru desfăşurarea PS 6 – Măguri Răcătău 1.

Duminică, 23 iunie 2024

DJ 103 V – între orele 8.30 – 12.00 – de la ieşirea din satul Stolna (46.708848, 23.395292) până la intersecṭia cu DJ 107 P, din satul Someşul Rece (46.733714, 23.361452) – pentru PS 7 – Stolna 3.

DJ 107 T – între orele 9.00 – 15.00 – de la intersecṭia cu DJ 107 S (46.653755, 23.203406) până la intrarea în comuna Mărişel (46.661030; 23.129701) – pentru desfăşurarea PS 8, 9 – Măguri Răcătău 2, 3.

CREIC – str. Tiberiu Popoviciu (46.822841, 23.591376) – între orele 13.30 – 19.00.

raliul clujului

Pour les connaiseurs

Dramsylvania Whisky & Spirits Festival se desfășoară în acest weekend la Grand Hotel Napoca. Este un eveniment dedicat amatorilor, cunoscătorilor, dar totodată și producătorilor de băuturi spirtoase sau reprezentaților domeniului Horeca, ce acordă o atenție crescută culturii scoțiene a scotch whisky-ului si altor bauturi spirtoase.

dramsylvania

Sâmbătă, 22 iunie, Insomnia Cafe & Bistro te invită să petreci o seară alături de prietenii noștri africani care îți vor împărtăși cultura și obiceiurile lor.

africa

Duminică, 23 iunie, este ultima zi a Raliului Clujului, a TIFF-ului și a săptămânii. Profitați din plin că abia peste o săptămână mai vine un weekend.

Sursa/ Foto: Zile și Nopți

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Grădinița din Borhanci va fi construită de Compania Națională de Investiții, cu peste 22 milioane de lei

Publicat

De

Grădinița din cadrul hub-ului educațional Borhanci va fi finanțată de Compania Națională de Investiții, cu peste 20 de milioane de lei. Primăria Cluj-Napoca va preda amplasamentul către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației.

Grădinița din Borhanci, una dintre componentele hub-ului educațional dezvoltat de administrația locală în acest cartier, va fi finanțată de Compania Națională de Investiții.

Consilierii locali vor aproba, în următoarea ședință, două proiecte de hotărâre: unul pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului și altul pentru cedarea amplasamentului.

Investiție de peste 22,2 milioane de lei

Astfel, suma asigurată de CNI va fi de 20,7 milioane de lei, iar suma de 1,4 milioane de lei va fi asigurată de Primăria municipiului Cluj-Napoca.Valoarea totală a investiției este de circa 23,3 milioane de lei fără TVA, din care au fost suportate din bugetul local costurile aferente proiectării, în valoare de 1,1 milioane de lei.

Durata de realizare a investiției este de 38 luni din care durata de realizare a lucrărilor de construcții este de 24 luni. Până în prezent, a fost încheiat contractul de proiectare si execuție şi a fost obținută Autorizația de construire.

Depunerea proiectului spre finanțare din bugetul național este explicat de administrația locală prin nevoia „de a degreva bugetul local de suportarea contravalorii întregii investiții”.

Amplasamentul, predat Companiei Naționale de Investiții

Un alt proiect de hotărâre de pe ordinea de zi prevede predarea amplasamentului către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Naţională de Investiții pentru ridicarea grădiniței. Amplasamentul se predă viabilizat.

De asemenea, administrația locală va asigura finanţarea şi realizarea lucrărilor pentru asigurarea utilităților (electrica, apa, canal, gaz), dar și  suprafețele de teren necesare pentru depozitarea şi organizarea şantierului.

Prin acest protocol de colaborare, municipiului Cluj-Napoca se obligă ca, după predarea amplasamentului şi a obiectivului realizat, să mențină destinaţia acestuia şi să asigure mentenanța pe o perioadă de minim 15 ani.

Grădinița va face parte dintr-un complex mai mare de clădiri destinate învățământului preuniversitar, hub-ul educațional Borhanci. Acesta va cuprinde și o creșă, o școală gimnazială, un liceu și un bazin olimpic. Investiția se ridică, potrivit primarului Emil Boc, la 100 de milioane de lei.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Încă trei clujeni au primit titlul de Tezaur Uman Viu. Ce tradiții duc mai departe?

Publicat

De

Trei noi titluri de Tezaur Uman Viu au fost obținute de clujeni recunoscuți drept păstrători ai patrimoniului cultural imaterial. Județul Cluj deține acum 13 astfel de titluri.

Județul Cluj a obținut încă trei titluri de Tezaur Uman Viu, acordate de Ministerul Culturii, în cadrul Programului Tezaure Umane Vii, ediția a XII-a.

Este vorba despre geamgiul Ioan Goga din Bociu, comuna Mărgău, bărbuncarul Teodor Tătar din Zorenii de Vale, comuna Mociu și ceterașul Emil Mihaiu din Gherla.

Geamgiul Ioan Goga din Bociu, comuna Mărgău, alături de soția sa

13 titluri de Tezaur Uman Viu, în județul Cluj

Astfel, județul Cluj deține acum 13 titluri de Tezaur Uman Viu. Aceste distincții onorează contribuția însemnată a unor persoane recunoscute de comunitatea lor drept păstrătoare, purtătoare, creatoare și transmițătoare de elemente din patrimoniul cultural imaterial.

Ceterașul Emil Mihaiu din Gherla

„Acești oameni extraordinari sunt adevărați păstrători ai tradițiilor noastre, contribuind esențial la conservarea și transmiterea valorilor culturale autentice generațiilor viitoare. Îi felicit pentru această realizare remarcabilă și le mulțumesc pentru eforturile lor de a menține vie moștenirea culturală. Ei sunt exemple vii de pasiune, talent și angajament, demonstrând că tradițiile noastre nu sunt doar un tezaur al trecutului, ci și o componentă vitală a identității noastre prezente și viitoare”, a declarat managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Adriana Irimieș.

Bărbuncarul Teodor Tătar din Zorenii de Vale, comuna Mociu

Bărbuncarul Teodor Tătar din Zorenii de Vale, comuna Mociu

Programul Tezaure Umane Vii vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Accident pe centura Vâlcele – Apahida, cu o cisternă RĂSTURNATĂ. Șoferiță dusă la spital

Publicat

cisterna

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în cursul nopții de joi spre vineri să intervină la un accident rutier petrecut pe centura Vâlcele-Apahida.

”La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, unde au găsit o cisternă, încărcată cu bitum, răsturnată în afara părții carosabile.

Conducătorul acesteia, respectiv o femeie în vârstă de aproximativ 40 de ani, era ieșită din cabină. Acesta a fost consultată de către echipajul SAJ și a fost transportată la spital pentru investigații de specialitate.

Conform primei evaluări, femeia prezenta afecțiuni ușoare”, arată pompierii clujeni.

cisterna

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax