Connect with us

EDUCATIE

Profesorii de la UBB Cluj-Napoca se solidarizează cu studenții pro-Palestina. Vezi lista susținătorilor

Publicat


profesorii

Curtea Facultății de Sociologie și Asistență Socială a fost recent ocupată de mai mulți studenți ai UBB și ai Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN). Protestul studenților are loc ca o reacție la războiul din Gaza și la atrocitățile armatei israeliene asupra civililor palestinieni, considerate de Curtea Internațională de Justiție ca posibile acte de genocid. Acum s-au solidarizat cu acest protest și profesorii de la UBB.

”Semnatarii acestei scrisori doresc să se solidarizeze cu protestul studenților și să lanseze spre dezbaterea comunității academice problemele extrem de importante pe care le semnalează în revendicările lor. Carta UBB afirmă că una dintre misiunile importante ale Universității noastre este contribuția ‘la dezvoltarea locală, regională și națională, din punct de vedere social, economic, cultural și politic, implicându-se în acord cu nevoile comunității.’

(Cap. III, Art. 6.2.d) Uciderea în masă a civililor palestinieni și contribuția statului român prin intermediul livrării de arme armatei israeliene constituie în prezent una dintre cele mai problematice chestiuni cu care comunitatea noastră se confruntă.

Ea vizează în mod direct comunitatea academică, carta UBB precizând în mod explicit faptul că ‘Universitatea este cadrul instituțional în care, participativ și democratic, cu competență, responsabilitate, onestitate și curaj, se fundamentează soluții pentru schimbările permanente din societate și problemele complexe ale lumii de azi.’

(Cap. II, Art. 4) Ca membri ai comunității academice suntem chemați să adresăm aceste lucruri”, se arată într-un comunicat al cadrelor didactice ale UBB.

Se condamnă și atacurile teroriste ale Hamas

Potrivit acestora, studenții au dat dovadă de curaj și onestitate atunci când au abordat criza produsă de războiul din Gaza și multiplele diviziuni pe care le-a generat.

”Alături de ei condamnăm acțiunile organizației teroriste Hamas și crimele atroce comise în 7 octombrie 2023. S-au împlinit recent 80 de ani de la deportarea evreilor din Cluj și exterminarea lor în lagărele de concentrare.

Antisemitismul care le-a generat continuă să fie o realitate în multe țări, inclusiv în România, și de aceea e important să facem tot ce ne stă în putință să evităm repetarea lor.

Războiul din Gaza și crimele armatei israeliene reprezintă expresia unei noi forme de inumanitate care a prins contur în societățile noastre.

Bombardarea continuă a civililor nevinovați (asistată de inteligența artificială), dislocarea repetată în zone nesigure, blocada alimentelor, distrugerea spitalelor, școlilor și locuințelor denotă nepăsarea armatei israeliene față de viețile trăite de palestinieni în Gaza.

Aceste acțiuni sunt o continuare a politicilor coloniale, a segregării etnice, a arestărilor abuzive, a crimelor și terorii continue la care sunt supuse comunitățile palestiniene”, mai arată profesorii clujeni.

Rezoluția justiției

Curtea Internațională de Justiție a adoptat cu majoritate de voturi o rezoluție care solicită Israelului să oprească invazia militară din Rafah deoarece în instanță este pe rol un proces care urmează să determine posibilitatea comiterii de genocid în Gaza.

De asemenea, există o solicitare din partea Procurorului șef al Curții Penale Internaționale a unui mandat de arestare pentru premierul Benjamin Netanyahu, pentru ministrul apărării Yoav Gallant și pentru o serie din liderii Hamas.

Ce vor studenții clujeni

”Aceste demersuri legale sunt o expresie a gravității lucrurilor și evidențiază criza umanitară în care se află palestinienii din Gaza.

Grupul de studenți reuniți sub numele de ‘Cluj Students For Palestine’ ce campează în curtea Facultății de Sociologie și Asistență Socială invită comunitatea academică să afirme o poziție de partea justiției, de partea umanității și de partea vieții. Studenții cer celor două universități, printre altele:

– să nu contribuie la militarizare prin colaborarea cu firme și corporații care produc armament folosit în Gaza;

– să refuze participarea în complexul militar-industrial care menține continua ocupare a Cisiordaniei;

– să transparentizeze și să rediscute modul în care aceste colaborări instituționale au loc, inclusiv cele finanțate din bani europeni;

– să existe o susținere instituțională activă a studenților și a cadrelor didactice palestiniene a căror activitate academică nu mai este posibilă;

– să asigure un cadru nediscriminatoriu în universități, cu referire la islamofobie.

În curtea FSAS studenții organizează discuții publice, ateliere de zine și de traducere din literatura palestiniană, proiecții de filme, sesiuni de informare și dezbateri tematice. Atmosfera e una plină de convivialitate, grijă, respect, deschidere, reflecție și preocupare.

Invitație la susținere

Din aceste motive vă invităm să susțineți împreună cu noi acțiunea studenților care deschide comunitatea academică către una dintre cele mai importante dezbateri privind modul de producere și utilizare a cunoașterii și nevoia ca aceasta să aibă o relevanță publică.

Problemele care se articulează în cadrul războiului din Gaza – noile tehnologii de război, aplicațiile negative ale inteligenței artificiale în vederea distrugerii în masă, criza umanitară, rolul mass-mediei în (dez)informarea publicului global, validitatea ordinii juridice liberale, noile dinamici geopolitice – acestea sunt toate teme ce privesc direct orice democrație.

Acțiunea studenților în interiorul universității reprezintă discutarea substanțială a ce înseamnă să fii cetățean și din acest motiv trebuie să dăm curs invitației lor de a încerca să formulăm un răspuns la aceste probleme”, precizează profesorii UBB

Unde se poate semna

Membrii comunității Universității Babeș-Bolyai pot să semneze această scrisoare de susținere printr-un e-mail trimis pe adresa solidaritateCJP@gmail.com Aceștia sunt rugați să folosească adresa instituțională și să specifice departamentul la care sunt afiliați.

Semnatarii inițiali:

(Nume, Departament, Universitate)

Prof. Univ. Dr. Irina Culic, Departamentul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Oana Mateescu, Departamentul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Dana Domsodi, Departamentul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Sorin Gog, Departamentul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Cornel Dumitru Vîlcu, Departamentul de Limba română şi lingvistică generală, UBB

Lector Univ. Dr. Călin Goina, Departamentul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Veronica Mateescu, Departamentul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Attila Szigeti, Departamentul de Filosofie în limba maghiară, UBB

Lector Univ. Dr. Miki Braniște, Departamentul de Teatru, UBB

Conf. Univ. Dr. Marius Lazăr, Departamentul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Lucian Butaru, Departamentul de Studii Europene și Guvernanță, UBB

Lector Univ. Dr. Ilinca Tamara Todoruț, Facultatea de Teatru și Film, UBB

Prof. Univ. Dr. Enikő Vincze, UBB

Cadru didactic asociat, Dr. George Zamfir, Departamentul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Dina Gabriela Vîlcu, Departamentul de limbă, cultură şi civilizaţie românească, UBB

Prof. Univ. Dr. Ion Copoeru, Departamentul de Filosofie, UBB

Lector univ. Dr. Mihai Rusu, Departamentul de Filosofie, UBB

Cadru didactic asociat, Dr. Claudiu Gaiu, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB

Conf. Univ. Dr. Zsuzsa Selyem, Departamentul de literatura maghiara, Facultatea de Litere, UBB

Lect. Univ. Dr. Serestély Zalán, Departamentul de literatura maghiara, Facultatea de Litere, UBB

Conf. Univ. Dr. Zsombor Csata, Departamentul de sociologie și asistență socială în limba maghiara, UBB

Lect. Univ. Dr. David-Timotei Petruț, Departamentul de Istorie în Limba Maghiară

Conf. Univ. Dr. Paul Teodor Hărăguș, Departamentul de Asistență Socială, UBB

Lector Univ. Dr. Cristian Pop, Departamenul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Cristine Palaga, Departamenul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Cristina Bocoş, Departamentul de limbă, cultură şi civilizaţie românească, UBB

Lector Univ. Dr. Cristina Raț, Departamenul de Sociologie, UBB

Prof. Univ. Dr. Gabriel Bădescu, Departamentul de Științe Politice, UBB

Lector Univ. Dr. Andrada Tobias, Departamenul de Sociologie, UBB

Lector Univ. Dr. Andreea Iacob, Departamentul de Teatru, UBB

Lector Univ. Dr. Radu Toderici, Departamentul de Film, UBB

Conf. Univ. Dr. Gabriel Troc, Departamentul de Sociologie, UBB

Asist. Univ. Dr. Ovidiu Oltean, Departamentul de Științe Politice, FSPAC

Lector Univ. Dr. Ionuț Földes, Departamenul de Sociologie, UBB

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




2 Comentarii

1 Comentariu

  1. Dana TUDOR

    iunie 2, 2024 la 1:31 pm

    Cred ca toti acesti domni nu cunosc toate datele acestui razboi impotriva poporului evreu, popor cu care insusi Dumnezeu a facut legamant!
    Cat despre mine, iubesc Israelul.

  2. Pop Marius Nicolae

    iunie 3, 2024 la 8:38 am

    Nu înțeleg,aceasta abordare unilaterala a acestei chestiuni!Va pierdeți studenții arabi,stimate cadre didactice?De ce nu organizați o dezbatere publica serioasa la care sa se vorbească deschis despre evenimentele din Orientul Mijlociu? Cum de permiteți așezarea de corturi în curtea UBB? Ce au făcut colegii dumneavoastră când evreii au fost duși ca vitele în lagăre sau pur și simplu omorâți în tara noastră?S-au ascuns sau au închis ochii!! Acum permiteți unor apropiați ale unor acțiuni teroriste declanșate de ei,sa va pună corturi în curte!Mi -e rușine ca sunt absolvent al unei facultăți din Cluj!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Ligia Deca, la Cluj: Mă bucur pentru rezultatele de aici la Evaluarea Națională. Cum explică faptul că sunt mai slabe ca în 2023

Publicat

De

Ministrul Edcuației, Ligia Deca la Cluj

Anii pandemiei de Covid-19 și-au pus amprenta pe rezultatele elevilor la Evaluarea Națională din acest an, spune ministrul Educației, Ligia Deca.

Chiar și la Cluj, județ care este din nou cel mai bun din țară, când vine vorba de rezultate, rata de promovare înainte de contestații este mai mică decât anul trecut.

Ligia Deca, la Cluj: Mă bucur pentru rezultatele de aici la Evaluarea Națională. Cum explică faptul că sunt mai slabe ca în 2023

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat sâmbătă, la Cluj, că s-au luat măsuri de remediere, dar acestea se vor vedea în câțiva ani.

În acest anu, atât la Cluj, cât și la nivel național, rezultatele elevilor la Evaluarea Națională nu sunt mai bune decât în anii trecuți. Iar adevărata problemă este tot în mediul rural.

„Așa cum știm, generația care a susținut Evaluarea Națională în acest an a intrat în clasa a V-a în anul școlar 2020-2021, an afectat de pandemie, care a însemnat întreruperea școlii în format fizic clasic și trecerea în online.

Întreaga lume a văzut că formula de învățământ exclusiv online, mai ales la vârste unde autonomia în învățare nu este foarte mare, nu aduce beneficii. Noi știm de această problemă și încercăm de ceva ani să remediem prin diferite măsuri”, a declarat Ligia Deca la Cluj.

Citește și: Secretul elevilor de 10 ai Clujului la Evaluarea Națională: Muncă, consecvență, seriozitate și meditații

Una dintre aceste măsuri este Programul național de reducere a abandonului școlar, prin care 2.500 de școli primesc granduri între 200 și 300.000 pentru a preveni fenomenul de abandon școlar, dar și pentru a organiza învățământ remedial, potrivit ministrului Educației.

Masă caldă și burse mai mari pentru elevi

Ministrul Educației a mai arătat că o altă componentă importantă este reprezentată de extinderea „mesei sănătoase” în școli.

„Avem un număr de beneficiar acum de aproximativ jumătate de milion, de la 180.000 cât erau în anul anterior. De asemenea, mărirea numărului, dar și al cuantumului burselor școlare cu un număr impresionant de burse sociale în acest an.

Noi am încercat ca pe componenta care ține de condiții socio-economice și de afectare din cauza pandemiei să intervenim cu aceste măsuri… Dar în educație, măsura pe care o iei astăzi se vede în patru ani, în opt ani, în funcție de finalizarea ciclului educațional și avem încredere că măsurile pe care le-am luat în acești ultimii ani își vor aduce beneficiile și vor fi vizibile peste câțiva ani”, a mai declarat Ligia Deca.

„Mă bucure de rezultatele de la Cluj”

Ligia Deca a mai precizat că, din păcate, există încă clivaje sociale și socio-economice în România.

Citește și: Cele mai bune ȘCOLI din Cluj-Napoca, după REZULTATELE la Evaluarea Națională. Rata de promovare, mai mică decât în 2023

„Mă bucur pentru rezultatele foarte bune la Evaluarea Națională aici. Se vede implicarea autorităților locale, se văd programele susținute și de primărie, precum masa caldă și se văd, de asemenea, eforturile făcute la nivelul fiecărei școli să identifice copiii cu dificultăți și să adresăm aceste dificultăți pe care le au în învățare, înainte de a ajunge la Evaluarea Națională”, mai spus ministrul Ligia Deca.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Contracte de 75 de milioane de euro pentru infrastructură educațională, semnate la Cluj-Napoca de ministrul Educației

Publicat

De

Lifia Deca, ministstrule Educației, la Cluj

Mai multe contracte pentru infrastructură educațională, în valoare totală de 75 de milioane de euro au fost semnate, sâmbătă, la Primăria Cluj-Napoca de către ministrul Educației, Ligia Deca, și rectorii și prorectorii unor universități din România.

Primarul Emil Boc, gazda evenimentului, a afirmat că evenimentul educațional de la Cluj-Napoca este unul de amploare istorică.

Salt istoric pentru România

”Semnăm contracte de 75 de milioane de euro pentru infrastructură educațională, învățământ universitar și preuniversitar.

Ceea ce face România prin programul de 1 miliard de euro din PNRR pentru educație este un salt istoric care va lăsa urme profunde pozitive în societatea românească. Avem nevoie mai mult ca niciodată să le dăm românilor motive reale să stea acasă.

Nu rămâi acasă dacă nu ai motive să rămâi acasă. Știm bine că românii, din foarte multe motive, care țin de calitatea vieții de educație, de sănătate, de infrastructură, de salarii pleacă din România. Obiectivul nostru este să creăm condiții, aici, acasă pentru ca ei să rămână și să aducă cea mai importantă valoare pe care o avem, resursa umană, pentru societatea românească.

Acest program din PNRR va fi momentul de cotitură în ceea ce înseamnă trecerea la un alt nivel a acestei țări, pentru că oamenii vor rămâne acasă dacă vor avea condiții de educație, de sănătate, de calitatea vieții, de slujbe mai bune, infrastructură”, a spus Boc.

 

Educația, prioritate la Cluj

Potrivit acestuia, la Cluj educația este o prioritate, fiind investite 43 de milioane de euro din fonduri locale și europene pentru a construi un echivalent de șase școli pentru 2697 de elevi.

”Educația rămâne cea mai bună și mai eficientă investiție din lume,  educație este cea mai bună cale pentru a ieși din sărăcie și a avea o viață  mai bună, educația este cel mai bun antidot la antisemitism, la violență, la tot ce înseamnă comportament nedemocratic.

Banii din PNRR vor contribui la sprijinirea universităților să-și atingă potențialul de inovare de care dispun. Avem o uriașă rezervă de inovare pentru universități din România, trebuie doar să le acordăm acest sprijin ca să treacă la nivelul următor.

Viitoarea putere soft a lumii va fi  puterea inovației. Cine găsește inovare, va câștiga pe toată planurile și Europa investește masiv pentru că trebuie să recupereze decalajele de  dezvoltare în raport cu SUA sau China”, a precizat Emil Boc.

Clujul, oraș etalon

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat la rândul său că aceste contracte de finanțare înseamnă transformarea din punct de vedere al infrastructurii în învățământul universitar și preuniversitar, fiind vorba despre cămine noi, cantine, locuri de relaxare pentru studenți.

”Ne aflăm într-un oraș etalon, Clujul este un model a ceea ce înseamnă rezultatele la diverși indicatori, de la rezultatele la evaluări naționale, la cei de inovare. Este un loc unde vedem o preocupare continuă și constantă e comunității pentru educație.

PNRR are o componențtă importantă pentru educație, peste 3,5 miliarde euro pentru 5 ani, iar din această componentă un miliard de euro a mers pentru schimbarea feței școlii românești, dotări pe săli de clasă și laboratoare și pe digitalizare.

Investițiile din județul Cluj sunt de 150 de milioane de euro, Clujul fiind  printre județele românești cu cea mai mare investiție în educație ca valoare și calitatea proiectelor”, a afirmat Deca.

În ceea ce privește cele 13 contracte semnate pentru universități, Ligia Deca a spus că acestea vor deservi peste 8000 de studenți.

”Transilvania, din punct de vedere al învățământului superior, reprezintă un pol de atractivitate internațională”, a precizat ministrul Educației.

Rectori participanți

La ceremonia de semnare a contractelor au participat prof. univ. dr. Cornel Cătoi – USAMV Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Vasile Țopa – UTCN, prof. univ. dr. Anca Buzoianu – Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Valer – Daniel Breaz – Universitatea „1 Decebrie 1918” Alba Iulia, prof. univ. dr. Constantin Bungău – Universitatea din Oradeap, rof. univ. dr. Sorin Radu – Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” Târgu Mureș, general de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan – Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” Sibiu, prorector prof. Dan Lazăr / prof. Cristian Litan- UBB Cluj-Napoca.

De asemenea, a fost prezentă și șefa ISJ Cluj, Marinela Marc.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Artistul italian Michele Savino, pasionat de Suiseki, își expune lucrările la Cluj

Publicat

Artistul italian Michele Savino

Galeria de Artă Contemporană IAGA din Cluj-Napoca organizează o expoziție a artistului italian Michele Savino.

Michele Savino s-a remarcat prin lucrarea Gabinetto Archeologico, care a fost și premiată.

Vernisajul expoziței “Erosioni Sospese” – Erodări suspendate, a avut loc vineri, 5 iulie.

Artistul italian Michele Savino, pasionat de Suiseki, își expune lucrările la Cluj

Expoziția reprezintă o încununare a succesului artistului, câștigător al Premiului Galeriei, acordat cu ocazia celei de-a 14-a ediții a Premiului Combat, în iulie 2023, la Livorno.

Michele Savino s-a remarcat prin lucrarea Gabinetto Archeologico, din 2018, nominalizată la secțiunea Grafică, primind inclusiv o mențiune specială din partea juriului.

Opere expuse în premieră

De asemenea, expoziția este deschisă de lucrarea care a inițiat acest proiect, Gabinetto Archeologico, însă, aceasta include și operele artistului din 2023 și din 2024, majoritatea necunoscute publicului până în acest moment.

Printre operele expuse se regăsesc și pietrele Suiseki, însă acestea fac parte din colecția personală a artistului, nefiind de vânzare.

Camilla Remondina, curatoarea expoziției spune că subiectele operelor artistului italian sunt erodate, „indefinite până la punctul în care se apropie de abstracție, dar suspendate, înghețate în clipa reprezentării lor picturale”.

“Artistului i se încredințează sarcina de a exalta procesul degenerativ al acestora, contrar picturii tradiționale care ar dori să le păstreze aspectul înfloritor: el le consumă mai accentuat, acționând asupra lor ca un timp implacabil […] și le colorează cu tonuri acide, diferite de realitate, pentru a ne reaminti că nu privim obiectul în sine, ci reprezentarea lui, așa cum amintea René Magritte într-una din celebrele sale lucrări”, arată aceasta.

Michele Savino: Fiecare subiect în parte este o relicvă

Michele Savino a stat de vorba cu Cluj24.ro despre arta și hobby-urile sale, printre care se numără Suiseki, arta aranjării pietrelor.

I.M.: Atunci când creați, la ce vă gândiți?

M.S.: În momentul în care creez o lucrare, încerc să eludez imaginea unei relicve arheologice.

Fiecare subiect în parte este o relicvă, pe care încerc să o consum.

Pasiunea pentru „pietrele savantului”

I.M.: Ce alte hobby-uri mai aveți?

M.S.: Colecționez mai multe obiecte: Suiseki, care potrivit artei japoneze, sunt pietre găsite în natură, cu un aspect deosebit de plăcut, numite în China și „pietre ale savantului”.

Eu mă ocup de realizarea piedestalelor pe care stau aceste roci. Aceste pietre sunt un fel de sculpturi naturale.

De asemenea, îmi place să pictez, să cultiv bonsai. Toată cercetarea mea este legată de pasiunea pentru Suiseki.

De la 15 ani și până în prezent, am aproximativ 60 de exemplare colecționate. În toată cercetarea mea există un fir roșu care leagă toate elementele.

Acesta nu este doar japonez și chinez, ci și oriental: caligrafia, estetica orientală. Doresc să subliniez și faptul că nu este niciodată o imagine creată de la zero, ci este o intervenție asupra ceva ce deja există.

Acest lucru presupune a face ceva nou, fără să fie prea nou, prea contemporan, dar în același timp este ceva care se uită și la trecut, un trecut ancestral, preistoric.

I.M.: Cum v-ați descoperit această pasiune pentru pietrele Suiseki?

M.S.: A fost descoperită în timp. A început cu un bonsai, apoi am facut cercetările. Totul este legat de acest material, piatra, care rezistă în timp. Toate aceste lucrări s-au născut din raportul constant, incluzând și contactul tactil, dintre mine și obiectele din colecție.

Legătura cu natura

I.M.: Cum vă plăcea să vă petreceți timpul atunci când erați copil?

M.S.: În principal singur, nu aveam aceleași pasiuni ca ceilalți copii, să merg la joacă, să socializez, așa cum mă sfătuia și mama.

În gimnaziu am început să colecționez reptile: cameleoni și altele asemenea, inclusiv specii de insecte din America Centrală.

Pe lângă scopul propriu-zis de a le colecționa, insectele serveau și ca hrană pentru reptile, de aceea, uneori, mă trezeam cu lăcuste și greieri care zburau prin cameră și pe care trebuia să le prind, apoi, cu plasa, pentru a hrăni reptilele.

În concluzie, toate aceste pasiuni au legătură cu natura. Ele se sedimentează și, inevitabil, se reflectă în opere și, chiar dacă nu se vede, ceva din reptilele care mi-au fost dragi, încă de mic, se regăsește și în lucrările pe care le-am făcut.

Michele Savino s-a născut în Bergamo, Italia, în 1989. El și-a concentrat cercetarea, în mod progresiv, asupra conceptului de imagine ca artefact pictural.

Expoziția este deschisă până în 27 iulie 2024.

Interviu realizat cu ajutorul managerei Galeriei, Rosalba Di Pierro.

Ioana Mărcuțianu

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Micii sportivi al clubului clujean de karate Elite Martial Arts nu au vacanță. Se antrenează de trei ori pe zi în Harghita

Publicat

karate

Sportivii clubului clujean de karate Elite Martial Arts nu iau vacanță ca alți elevi ci se pregătesc intens în această perioadă de vară chiar dacă ratează Campionatul Mondial de Karate din Mexic din cauza costurilor foarte mari de deplasare.

Micii sportivi continua sa se antreneze, iar în aceasta săptămână participă la o tabăra de kumite alături de antrenorul lotului național Jozsef Drocsa în județul Harghita la Borzont unde sportivii beneficiază de 3 antrenamente pe zi.

Este vorba de Trif Daria, Chis David, Chis Andrei, Florea David, Truță Denis și Poenar Gabriel.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax