EDUCATIE
Profesorii de la UBB Cluj-Napoca se solidarizează cu studenții pro-Palestina. Vezi lista susținătorilor

Curtea Facultății de Sociologie și Asistență Socială a fost recent ocupată de mai mulți studenți ai UBB și ai Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN). Protestul studenților are loc ca o reacție la războiul din Gaza și la atrocitățile armatei israeliene asupra civililor palestinieni, considerate de Curtea Internațională de Justiție ca posibile acte de genocid. Acum s-au solidarizat cu acest protest și profesorii de la UBB.
”Semnatarii acestei scrisori doresc să se solidarizeze cu protestul studenților și să lanseze spre dezbaterea comunității academice problemele extrem de importante pe care le semnalează în revendicările lor. Carta UBB afirmă că una dintre misiunile importante ale Universității noastre este contribuția ‘la dezvoltarea locală, regională și națională, din punct de vedere social, economic, cultural și politic, implicându-se în acord cu nevoile comunității.’
(Cap. III, Art. 6.2.d) Uciderea în masă a civililor palestinieni și contribuția statului român prin intermediul livrării de arme armatei israeliene constituie în prezent una dintre cele mai problematice chestiuni cu care comunitatea noastră se confruntă.
Ea vizează în mod direct comunitatea academică, carta UBB precizând în mod explicit faptul că ‘Universitatea este cadrul instituțional în care, participativ și democratic, cu competență, responsabilitate, onestitate și curaj, se fundamentează soluții pentru schimbările permanente din societate și problemele complexe ale lumii de azi.’
(Cap. II, Art. 4) Ca membri ai comunității academice suntem chemați să adresăm aceste lucruri”, se arată într-un comunicat al cadrelor didactice ale UBB.
Se condamnă și atacurile teroriste ale Hamas
Potrivit acestora, studenții au dat dovadă de curaj și onestitate atunci când au abordat criza produsă de războiul din Gaza și multiplele diviziuni pe care le-a generat.
”Alături de ei condamnăm acțiunile organizației teroriste Hamas și crimele atroce comise în 7 octombrie 2023. S-au împlinit recent 80 de ani de la deportarea evreilor din Cluj și exterminarea lor în lagărele de concentrare.
Antisemitismul care le-a generat continuă să fie o realitate în multe țări, inclusiv în România, și de aceea e important să facem tot ce ne stă în putință să evităm repetarea lor.
Războiul din Gaza și crimele armatei israeliene reprezintă expresia unei noi forme de inumanitate care a prins contur în societățile noastre.
Bombardarea continuă a civililor nevinovați (asistată de inteligența artificială), dislocarea repetată în zone nesigure, blocada alimentelor, distrugerea spitalelor, școlilor și locuințelor denotă nepăsarea armatei israeliene față de viețile trăite de palestinieni în Gaza.
Aceste acțiuni sunt o continuare a politicilor coloniale, a segregării etnice, a arestărilor abuzive, a crimelor și terorii continue la care sunt supuse comunitățile palestiniene”, mai arată profesorii clujeni.
Rezoluția justiției
Curtea Internațională de Justiție a adoptat cu majoritate de voturi o rezoluție care solicită Israelului să oprească invazia militară din Rafah deoarece în instanță este pe rol un proces care urmează să determine posibilitatea comiterii de genocid în Gaza.
De asemenea, există o solicitare din partea Procurorului șef al Curții Penale Internaționale a unui mandat de arestare pentru premierul Benjamin Netanyahu, pentru ministrul apărării Yoav Gallant și pentru o serie din liderii Hamas.
Ce vor studenții clujeni
”Aceste demersuri legale sunt o expresie a gravității lucrurilor și evidențiază criza umanitară în care se află palestinienii din Gaza.
Grupul de studenți reuniți sub numele de ‘Cluj Students For Palestine’ ce campează în curtea Facultății de Sociologie și Asistență Socială invită comunitatea academică să afirme o poziție de partea justiției, de partea umanității și de partea vieții. Studenții cer celor două universități, printre altele:
– să nu contribuie la militarizare prin colaborarea cu firme și corporații care produc armament folosit în Gaza;
– să refuze participarea în complexul militar-industrial care menține continua ocupare a Cisiordaniei;
– să transparentizeze și să rediscute modul în care aceste colaborări instituționale au loc, inclusiv cele finanțate din bani europeni;
– să existe o susținere instituțională activă a studenților și a cadrelor didactice palestiniene a căror activitate academică nu mai este posibilă;
– să asigure un cadru nediscriminatoriu în universități, cu referire la islamofobie.
În curtea FSAS studenții organizează discuții publice, ateliere de zine și de traducere din literatura palestiniană, proiecții de filme, sesiuni de informare și dezbateri tematice. Atmosfera e una plină de convivialitate, grijă, respect, deschidere, reflecție și preocupare.
Invitație la susținere
Din aceste motive vă invităm să susțineți împreună cu noi acțiunea studenților care deschide comunitatea academică către una dintre cele mai importante dezbateri privind modul de producere și utilizare a cunoașterii și nevoia ca aceasta să aibă o relevanță publică.
Problemele care se articulează în cadrul războiului din Gaza – noile tehnologii de război, aplicațiile negative ale inteligenței artificiale în vederea distrugerii în masă, criza umanitară, rolul mass-mediei în (dez)informarea publicului global, validitatea ordinii juridice liberale, noile dinamici geopolitice – acestea sunt toate teme ce privesc direct orice democrație.
Acțiunea studenților în interiorul universității reprezintă discutarea substanțială a ce înseamnă să fii cetățean și din acest motiv trebuie să dăm curs invitației lor de a încerca să formulăm un răspuns la aceste probleme”, precizează profesorii UBB
Unde se poate semna
Membrii comunității Universității Babeș-Bolyai pot să semneze această scrisoare de susținere printr-un e-mail trimis pe adresa solidaritateCJP@gmail.com Aceștia sunt rugați să folosească adresa instituțională și să specifice departamentul la care sunt afiliați.
Semnatarii inițiali:
(Nume, Departament, Universitate)
Prof. Univ. Dr. Irina Culic, Departamentul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Oana Mateescu, Departamentul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Dana Domsodi, Departamentul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Sorin Gog, Departamentul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Cornel Dumitru Vîlcu, Departamentul de Limba română şi lingvistică generală, UBB
Lector Univ. Dr. Călin Goina, Departamentul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Veronica Mateescu, Departamentul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Attila Szigeti, Departamentul de Filosofie în limba maghiară, UBB
Lector Univ. Dr. Miki Braniște, Departamentul de Teatru, UBB
Conf. Univ. Dr. Marius Lazăr, Departamentul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Lucian Butaru, Departamentul de Studii Europene și Guvernanță, UBB
Lector Univ. Dr. Ilinca Tamara Todoruț, Facultatea de Teatru și Film, UBB
Prof. Univ. Dr. Enikő Vincze, UBB
Cadru didactic asociat, Dr. George Zamfir, Departamentul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Dina Gabriela Vîlcu, Departamentul de limbă, cultură şi civilizaţie românească, UBB
Prof. Univ. Dr. Ion Copoeru, Departamentul de Filosofie, UBB
Lector univ. Dr. Mihai Rusu, Departamentul de Filosofie, UBB
Cadru didactic asociat, Dr. Claudiu Gaiu, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB
Conf. Univ. Dr. Zsuzsa Selyem, Departamentul de literatura maghiara, Facultatea de Litere, UBB
Lect. Univ. Dr. Serestély Zalán, Departamentul de literatura maghiara, Facultatea de Litere, UBB
Conf. Univ. Dr. Zsombor Csata, Departamentul de sociologie și asistență socială în limba maghiara, UBB
Lect. Univ. Dr. David-Timotei Petruț, Departamentul de Istorie în Limba Maghiară
Conf. Univ. Dr. Paul Teodor Hărăguș, Departamentul de Asistență Socială, UBB
Lector Univ. Dr. Cristian Pop, Departamenul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Cristine Palaga, Departamenul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Cristina Bocoş, Departamentul de limbă, cultură şi civilizaţie românească, UBB
Lector Univ. Dr. Cristina Raț, Departamenul de Sociologie, UBB
Prof. Univ. Dr. Gabriel Bădescu, Departamentul de Științe Politice, UBB
Lector Univ. Dr. Andrada Tobias, Departamenul de Sociologie, UBB
Lector Univ. Dr. Andreea Iacob, Departamentul de Teatru, UBB
Lector Univ. Dr. Radu Toderici, Departamentul de Film, UBB
Conf. Univ. Dr. Gabriel Troc, Departamentul de Sociologie, UBB
Asist. Univ. Dr. Ovidiu Oltean, Departamentul de Științe Politice, FSPAC
Lector Univ. Dr. Ionuț Földes, Departamenul de Sociologie, UBB
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Doi tâlhari minori din Turda, arestați preventiv. Au amenințat un bătrân cu cuțitul și i-au furat 15.000 de lei

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Turda au reținut, pentru 24 de ore, doi minori, de 14 și 16 ani, cercetați pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată.
Cei doi sunt bănuiți că, în cursul zilei de 9 aprilie a.c., ar fi pătruns în locuința unui bărbat de 76 de ani, din municipiul Turda, unde, prin întrebuințarea de violențe și amenințări cu un cuțit, l-ar fi imobilizat și i-ar fi sustras suma de 15.000 de lei din locuință, părăsind apoi locuința într-o direcție necunoscută.
”Sesizarea a fost făcută de persoana vătămată prin apel la 112, în jurul orei 14.40, iar polițiștii au demarat de îndată verificări și activități operative în municipiile Turda și Câmpia Turzii.
În urma activităților investigative, cei doi minori au fost depistați la ieșirea din municipiul Câmpia Turzii, în timp ce se deplasau cu un autoturism condus de o persoană la care ar fi apelat ulterior comiterii faptei”, arată polițiștii clujeni.
Arestați preventiv
Prejudiciul în cauză a fost recuperat parțial.
În urma administrării probatoriului, cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de 11 aprilie a.c., judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Turda a dispus arestarea preventivă a acestora.
Cercetările sunt continuate sub coordonarea unității de parchet competente
EVENIMENT
Măcelarii de Elită ai României, locul 8 din 14 țări la Campionatul Mondial de la Paris. A fost prima participare

Organizatorii World Butchers Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor, care a avut loc la sfârșitul lunii martie la Paris, au publicat clasamentul final al celor 14 echipe participante.
”Ne-am bucurat să vedem că, din cele 14 echipe, echipa Măcelarii de Elită ai României s-a clasat pe locul 8, cu un total de 65,09 puncte, la egalitate cu echipa Irlandei.
Pe podium s-au aflat Franța, campioana acestei ediții, cu 72,14 puncte, urmată de Germania (71,23) și Australia (71,09).
Fiind prima noastră participare, acest rezultat ne onorează și, mai ales, ne motivează să muncim cu și mai multă dedicare pentru ediția următoare.
Suntem mai determinați ca oricând să evoluăm alături de cei mai buni măcelari din lume!”, au anunțat reprezentanții echipei care s-au antrenat la Cluj-Napoca.
România, în fața SUA, Noii Zeelande sau Spaniei
De remarcat că o altă echipă care a participat, în premieră, la această competiție, Spania, s-a clasat pe penultimul loc, 13.
Echipa României a devansat țări precum Noua Zeelandă, una dintre co-fondatoarele Campionatului Mondial al Măcelarilor, SUA sau Brazilia.
World Butchers Challenge a început în anul 2011 ca o competiție între măcelarii din Australia și Noua Zeelandă și s-a extins, apoi, la nivel global.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Sute de motocicliști, la defilare prin Cluj-Napoca. Campanie de prevenire a accidentelor rutiere

Sute de motocicliști clujeni au participat, sâmbătă, la cea de-a 12-lea ediție a campaniei ”Atenție la motocicliști” desfășuată cu scopul de a preveni accidentele rutiere și a atrage atenția și asupra acestui tip de participanți la trafic.
Campania a cuprins vestita defilare a motocicliștilor pe străzile din Cluj-Napoca, dar și o serie de activități de prevenție dedicate tuturor participanților la trafic: șoferi, motocicliști, pietoni, bicicliști, posesori de trotinete, precum și un curs de prim-ajutor susținut de SMURD.
Video credit: Raul Duduia
EVENIMENT
Poliția Cluj: Atenție la înșelăciune prin telefon. Moduri de operare cu tehnici de spoofing

Poliția Cluj atrage atenția asupra unui tip de fraudă tot mai frecvent întâlnit, în care infractorii folosesc tehnici de inginerie socială pentru a înșela victimele și a le convinge să acceseze credite bancare pe numele lor, transferând ulterior sumele în conturi controlate de aceștia. Cea mai recentă victimă a acestui tip de înșelăciune este actrița Patricia Brad de la Teatrul Național Cluj-Napoca. Aceasta a fost păgubită cu 100.000 de lei.
Modul de operare presupune apeluri telefonice, în care infractorii se prezintă drept reprezentanți ai unor instituții financiare sau autorități.
Victima este informată că datele sale personale au fost compromise și folosite pentru a accesa un credit fraudulos. Sub pretextul unei „anchete” sau pentru a ajuta autoritățile să prindă infractorii, victima este convinsă să acceseze un credit real și să transfere banii într-un cont indicat de infractori, sub pretextul că aceștia sunt „marcați” și urmăriți de autorități.
Falsificarea numărului de telefon
Un element important al acestei fraude este utilizarea tehnicii de caller ID spoofing. Aceasta presupune falsificarea numărului de telefon care apare pe ecranul victimei, astfel încât apelul să pară că provine de la o sursă de încredere, cum ar fi o bancă sau o autoritate publică. Tehnica de spoofing sporește credibilitatea apelului și crește riscul ca victimele să cadă în capcana infractorilor.
Pentru a preveni astfel de incidente, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj recomandă cetățenilor să nu furnizeze niciodată date personale, bancare sau de autentificare prin telefon. Nicio instituție nu va solicita accesarea unui credit sau transferul de bani pentru „verificări” sau „investigații”. În cazul unui apel suspect, este esențial să întrerupeți imediat conversația și să contactați instituția respectivă prin canale oficiale.
”În cazul în care sunteți victime ale unui astfel de apel, este important să sesizați imediat autoritățile la cea mai apropiată unitate de poliție. Inspectoratul de Poliție Județean Cluj continuă să desfășoare activități de informare și prevenire, recomandând tuturor cetățenilor să fie prudenți și să manifeste vigilență în fața oricăror solicitări neobișnuite, primite telefonic sau online”, transmit polițiștii.
Dana TUDOR
iunie 2, 2024 la 1:31 pm
Cred ca toti acesti domni nu cunosc toate datele acestui razboi impotriva poporului evreu, popor cu care insusi Dumnezeu a facut legamant!
Cat despre mine, iubesc Israelul.
Pop Marius Nicolae
iunie 3, 2024 la 8:38 am
Nu înțeleg,aceasta abordare unilaterala a acestei chestiuni!Va pierdeți studenții arabi,stimate cadre didactice?De ce nu organizați o dezbatere publica serioasa la care sa se vorbească deschis despre evenimentele din Orientul Mijlociu? Cum de permiteți așezarea de corturi în curtea UBB? Ce au făcut colegii dumneavoastră când evreii au fost duși ca vitele în lagăre sau pur și simplu omorâți în tara noastră?S-au ascuns sau au închis ochii!! Acum permiteți unor apropiați ale unor acțiuni teroriste declanșate de ei,sa va pună corturi în curte!Mi -e rușine ca sunt absolvent al unei facultăți din Cluj!