Connect with us

ANUNȚURI PUBLICE

Profesiile agricole se află pe locul 3 la nivel mondial, după cele din sănătate și IT

Publicat


Admitere 2021, USAMV Cluj-Napoca – Facultatea de Agricultură

Acesta este rezultatul unui sondaj de opinie legat de viitorul meseriilor din viitor, realizat de o companie de pe Wall Street. Indiferent de cât de mult s-a schimbat situația în ultimul an, agricultura pare că nu s-a oprit, nevoia crescândă de hrană a omenirii fiind una din cauzele care a dus la apariția acestui top al meseriilor viitorului.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca continuă să pregătească specialiști în acest domeniu, mai ales că interesul pentru zona agronomică și pentru tehnologiile durabile de exploatare a suprafețelor agricole a crescut în ultima perioadă.

Admiterea 2021 la USAMV Cluj-Napoca se face în funcție de media de la Bacalaureat

Tinerii sunt așteptați cu o ofertă educațională de excepție pentru anul universitar 2021-2022, despre care detaliază decanul Facultății de Agricultură, Prof. dr. Roxana Vidican.

”Facultatea noastră gestionează programe la nivel de licență, de master și, desigur, are și conducători de doctorat, pentru ca studenții doritori să-și continue cariera în domeniul cercetării. Dar, dacă vorbim despre oferta educațională în domeniile de licență în cadrul Facultății de Agricultură avem programe de licență în trei direcții, și anume, la agronomie avem Agricultură, Montanologie, respectiv Exploatarea mașinilor și instalațiilor pentru agricultură și industrie alimentară. În afara domeniului agronomie, oarecum consacrat, în urmă cu aproape 20 de ani, conducerea facultății și a universității au decis să lărgească oferta educațională cu un program de studii de licență în domeniul Biologie. De asemenea, recent înfințat, avem un program de studii în Ingineria mediului”, explică decanul Facultății de Agricultură.

Pentru fiecare din domeniile de mai sus, universitatea oferă studenților posibilitatea de a continua formarea profesională cu masterate în domeniu, atât în limba română, cât și în franceză, mai exact un număr de șapte masterate în domeniile Agricultură organică, Managementul resurselor naturale și agroturistice, Protecție și expertizare fitosanitară, Dezvoltare rurală, Agricultură, schimbări climatice și siguranță alimentară (în limba franceză), Biologie aplicată, precum și Protecția sistemelor naturale și antropice.

De asemenea, la Facultatea de Agricultură, pentru ciclul trei de studii, cel de doctorat, există 12 cadre universitare, pe diverse specializări, în funcție de aria lor de competență, astfel încât există ofertă atât pentru locurile bugetate, cât și pentru cele nebugetate.

În anul universitar ”pandemic”, activitatea practică s-a desfășurat continuu și fără restricții

USAMV Cluj-Napoca a implementat, la fel ca celelalte instituții de învățământ superior din țară, toate măsurile impuse de Ministerul Educației și Guvernul României, pentru a asigura din punct de vedere epidemiologic siguranța cadrelor didactice, a studenților și a personalului didactic auxiliar. Astfel cursurile s-au desfășurat în sistem online, iar lucrările practice onsite, cu respectarea cu strictețe a tuturor regulilor, provocarea cea mai mare fiind cazarea studenților în cămine. Tinerii au fost grupați în serii, cei din anul I și anul IV fiind primii care au făcut practică, după care au schimbat stagiile cu cei din anii de studiu II și III.

Stagiile de practică se realizează la Stațiunile Didactice Experimentale ale USAMV Cluj-Napoca, la Cojocna, Jucu sau Hoia, dar se asigură acces studenților în toate sectoarele de activitate, în toate zonele de culturi de câmp sau în spații protejate, livezi sau vii, inclusiv în plantația viticolă la Apoldu, din județul Sibiu, care a intrat recent în patrimoniul universității. În plus, există acorduri de parteneriat pentru realizarea stagiilor de practică atât la instituții de profil din zona Ingineriei mediului, cât și la laboratoare de cercetări medicale pentru studenții de la Biologie, stațiuni de cercetări agricole sau diferite ferme.

”În domeniul nostru, activitatea în ferme, entități și instituții de profil este o componentă extrem de importantă. Am reușit ca aceasta să se defășoare fără restricții în toată această perioadă dificilă, perioadă care ne-a oferit și oportunități, ne-a motivat să găsim soluții, iar pe termen lung acestea ar putea fi eficiente. Pot spune că, într-un fel, ne-a prins bine, sub aspectul gestionării modului în care dorim să găsim soluții, astfel ca învățământul la Facultatea de Agricultură să se desfășoare la cele mai înalte standarde”, consideră Prof. dr. Roxana Vidican.

Campusul USAMV Cluj este considerat unul dintre cele mai frumoase din țară, spațiile pentru instruirea teoretică și practică fiind completate de o bibliotecă generoasă, sală și teren în aer liber pentru sport, laboratoare și institute de cercetare, cantină proprie, dar și multă, multă verdeață. Studenții sunt cazați în cămine în proporție de 90 la sută, într-un oraș în care chiriile sunt destul de mari, iar reprezentanții universițății declară că se străduiesc în fiecare an să găsească soluții pentru a reuși să-i cazeze pe toți cei care doresc să studieze la USAMV Cluj-Napoca.

”I-aș felicita pe toți cei care aleg această meserie! Vă spun cu mândrie că și eu sunt absolventă a acestei facultăți. Este o meserie extrem de dificilă, dar noi le spunem tot timpul studenților că trebuie să fie pregătiți, în permanență, condițiile se schimbă și un inginer agronom trebuie să cunoscă deopotrivă elementele științelor inginerești exacte, dar și pe cele ale științelor biologice pentru ca să poată lucra cu plantele. Apoi, în contextul schimbărilor climatice e nevoie de un dinamism și o decizie extrem de rapidă în ceea ce privește tehnica de cultură, alegerea materialului biologic, alte lucruri, pe care un agronom sigur le cunoaște. Îi așteptăm cu mare drag să fie studenții noștri!”.

Detalii despre Admitere 2021 la USAMV Cluj-Napoca: https://admitere.usamvcluj.ro/

Admitere 2021 la Facultatea de Agricultură: http://agricultura.usamvcluj.ro/

Pagina Facultății de Agricultură: https://www.facebook.com/AgriculturaUSAMVCluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Viceprimarul Dan Tarcea, vizită pe șantierul centrului de vârstnici de pe Calea Baciului. Care este stadiul lucrărilor

Publicat

Viceprimarul Dan Tarcea a efectuat o vizită pe șantierul viitorului centru pentru vârstnici de pe Calea Baciului din Cluj-Napoca. Lucrările la clădire înaintează în ritm alert.

Lucrările la viitorul centru pentru vârstnici, de pe Calea Baciului, înaintează în ritm  bun, anunță viceprimarul Dan Tarcea, în urma unei verificări efectuate pe șantier.

„Lucrările la Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență Socială pentru Persoanele Vârstnice din Calea Baciului avansează conform graficului de execuție. Am vizitat astăzi șantierul pentru a verifica stadiul lucrărilor și a discuta cu echipa de proiect”, a postat Dan Tarcea pe rețelele de socializare.

Lucrările înaintează în ritm bun

Potrivit viceprimarului, structura de rezistență a fost finalizată integral, iar fațadele exterioare sunt realizate în proporție de aproximativ 80%. Învelitoarea clădirii este de asemenea complet finalizată.

„În interior, instalațiile sanitare, electrice și termice de la parter, etajul 1 și etajul 2 sunt realizate în proporție de 90%, iar lucrările de finisaje interioare au început în această săptămână. La nivelul subsolului, lucrările sunt finalizate în proporție de aproximativ 70%, iar gardul perimetral este realizat în proporție de 90%”, a mai arătat Tarcea.

70 de locuri de cazare pentru vârstnici

Centrul va oferi 70 de locuri de cazare pentru persoane vârstnice, în 42 de camere spațioase, și va dispune de cabinete medicale, bibliotecă, săli de mese și spații de relaxare. În plus, vor fi amenajate piste de alergare, mese de ping-pong și aparate de fitness în aer liber, pentru promovarea unui stil de viață activ și sănătos.

„Monitorizăm constant evoluția lucrărilor, pentru ca acest proiect esențial pentru comunitatea clujeană să fie finalizat la cele mai înalte standarde de calitate. Investim în proiecte sociale care asigură respectul și grija pe care seniorii noștri le merită”, a transmis viceprimarul.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Anunț pentru pensionari. Casa de Pensii Cluj va fi închisă joi, 17 aprilie

Publicat

De

Casa de Pensii Cluj

Casa de Pensii Cluj va fi închisă joi, 17 aprilie, anunță conducerea instituției.

Pensionarii sau clujenii care au probleme de rezolvat sunt rugați să nu meargă joi la Casa de Pensii. Instituția nu va fi activitate cu publicul, din cauza unor lucrări.

Casa de Pensii Cluj va fi închisă joi, 17 aprilie

Conform reprezentanților instituției, în clădirea în care și Casa de Pensii Cluj își desfășoară activitatea se vor efectua lucrări privind suplimentarea puterii electrice.
„Din acest motiv se va întrerupe furnizarea energiei electrice pe tot parcursul zilei.
Prin urmare, în data de 17 aprilie 2025, Casa Județeană de Pensii Cluj este în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea și de a asigura programul cu publicul”, au precizat reprezentanții instituției.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj), după egalul cu Rapid: A fost cel mai SLAB joc al nostru în 2025

Publicat

dan

CFR Cluj a făcut doar egal cu Rapid, 1-1, luni seara în Gruia, lucru ce l-a nemulțumit pe Dan Petrescu, tehnicianul clujenilor.

„A fost cel mai slab joc al nostru în 2025, în general, nu numai acasă. În prima repriză am controlat meciul până în minutul 42, nu au ajuns la poartă. În repriza a doua am intrat moi, cum facem de obicei, nu știu de ce.

Dan Petrescu (CFR Cluj), după egalul cu Rapid: A fost cel mai SLAB joc al nostru în 2025

Puteam chiar să pierdem, dacă ne uităm la ocazii – Rapidul a avut șansele mai mari. Otto ne-a salvat, am luat acest punct. Antrenorii mari zic că e bine, uneori, să te mulțumești și cu un punct după astfel de meciuri.

Poate mă înșel, dar încă de la conferință am zis că echipa nu a fost bine toată săptămâna. Când te antrenezi 100% toată săptămâna, e bine. Nu pot spune că nu ne-am antrenat, dar ceva n-a fost în regulă.

VAR-ul nu a influențat rezultatul, nu știu dacă a fost sau nu penalty. Au fost prea puțini jucători care au dat 100%, toți puteau mai mult. Otto cred că a fost cel mai bun azi.

Mergem să jucăm cu FCSB un meci important. Cu două puncte în plus ar fi fost altceva, alte posibilități. Dacă pierdem, va fi greu să-i mai prindem.

Vreau și eu să văd o fază de arbitraj pro CFR – toți țipă și urlă, dar noi am fost cei dezavantajați. Nu am fost niciodată avantajați sezonul ăsta.

Sper să avem spirit de echipă, să ne revenim fizic și să arătăm mai bine. Azi nu am fost bine, în afară de 2-3 jucători. Trebuie să analizez și eu, și jucătorii, ce nu a funcționat.

Va fi un play-off în continuare strâns. E clar că, dacă noi pierdem meciul următor cu FCSB, va fi foarte greu să mai avem pretenții la campionat.

Vor fi 5 puncte cu 5 meciuri rămase. Meciul următor, pentru noi, este un meci decisiv dacă vrem să ne mai luptăm la campionat sau nu. Sper să avem o săptămână mai bună de antrenamente și jucătorii să înțeleagă că au greșit ceva, dar și că eu am greșit”, a spus Dan Petrescu, după meci.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Locuitori de pe strada Sub Cetate din Florești au reușit să ÎNFUNDE o pompă de canalizare. Aruncă la toaletă orice

Publicat

Țeavă îmfundată în Florești

Angajații Companiei de Apă „Someș” au intervenit pentru curățarea unei pompe de canalizare înfundată.

Aceștia spun că pompa s-a înfundat din cauza faptului că sunt oameni care folosesc toaleta pe post de coș de gunoi.

Locuitori de pe strada Sub Cetate din Florești au reușit să ÎNFUNDE o pompă de canalizare

Intervenția a avut loc în weekend pe strada Sub Cetate, nr. 12, din comuna Florești, unde echipele de intervenție au fost chemate să rezolve o problemă apărută din cauza folosirii inadecvate a sistemului de canalizare. „Toaleta nu este tomberon” – este mesajul transmis de reprezentanții Companiei de Apă „Someș”.

În vasul de toaletă trebuie aruncate doar resturi biologice și hârtie igienică. Orice alt tip de deșeu, cum ar fi șervețele umede, produse de igienă, resturi textile sau plastice, poate duce la blocaje și avarii costisitoare.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate