Connect with us

EVENIMENT

Prințul Charles al Marii Britanii felicită într-un videoclip voluntarii români

PublicatProiectul Ambulanţa pentru Monumente, o inițiativă susținută de prințul Charles, este unul dintre câștigătorii premiilor europene pentru patrimoniu. Categoria în care proiectul a câștigat este Educație.

Proiectul se derulează în judeţele Cluj, Alba, Braşov, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Sibiu.

Prințul Charles i-a felicitat printr-un mesaj video pe câștigători:

„Doresc doar să vă spun cât de plin de admiraţie sunt pentru ce aţi făcut în ultimii ani pentru a salva atât de multe dintre monumentele frumoase, dar grav ameninţate din ţara voastră. Este o realizare remarcabilă şi nu e deloc surprinzător să aud că devotamentul vostru a fost recunoscut de <<Europa Nostra>> şi că aţi câştigat un premiu pentru toată munca voastră plină de inspiraţie pentru alţii.

Ca o recunoaştere a acestui fapt, am dorit în mod deosebit să vă transmit cele mai calde felicitări şi să vă spun cât de mândru sunt de tot ceea ce faceţi”, a declarat prințul.

 

Ștefan Chețan

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EDUCATIE

UBB Cluj preia Universitatea din Reşiţa! UBB este deja cea mai mare şi mai veche universitate din ţară

Publicat

Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa este în proces de negociere pentru o fuziune cu Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

“Fuziunea dintre Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca rămâne un fapt şi merge înainte. Pe parcursul acestui an, fuziunea a fost aprobată de senatele celor două universităţi, iar mai multe echipe de la instituţia clujeană au evaluat diferitele departamente, astfel încât să fie sigure că o dată cu încheierea procesului instituţia reşiţeană va îndeplini standardele UBB”, spune prorectorul Universităţii din Reşiţa, Christian Chioncel.

El mai spune că UBB a luat deja o decizie favorabilă fuziunii.

UBB Cluj este cea mai veche şi cea mai mare universitate din România. De asemenea, ea este cea mai bine plasată universitate românească în topurile internaţionale.

 

Citește mai departe

CULTURA

Clujul văzut din elicopter în iunie 1990. Străzi aproape goale

Publicat

O imagine aeriană, din elicopter, făcută exact acum 30 de ani, în iunie 1990, în centrul Clujului.

În dreapta imaginii se vede Teatrul Naţional şi Opera Română. În faţă e actuala strada Dorobanţilor, aproape goală.

În stânga e, absentă din imagine, Catedrala Ortodoxă, iar în dreapta, după teatru, Palatul de Justiţie.

Citește mai departe

EVENIMENT

Trenuri de persoane din Cluj care vor fi repuse în circulaţie. Noile reguli. Trenurile au fost suspendate din cauza coronavirusului

Publicat

21 de trenuri Regio şi InterRegio care au fost suspendate temporar în lunile martie şi aprilie vor fi repuse în circulaţie în următoarea perioadă. Printre acestea se numără mai multe treburi care trec prin Cluj. Ele au fost suspendate ca urmare a aplicării măsurilor de prevenire şi control a răspândirii coronavirusului.

Start din 9 iunie

Cele mai multe dintre ele urmează să circule din data de 9 iunie, a anunţat miercuri CFR Călători.

Totodată, din 3 iunie, cumpărarea cu anticipaţie a biletelor înainte de plecare creşte de la 10 la 20 de zile, după ce a fost redusă pe perioada stării de urgenţă.

Potrivit unui comunicat al CFR Călători, începând de marţi, 9 iunie, vor fi repuse în circulaţie şase trenuri InterRegio şi zece trenuri Regio, astfel: IR 144 Cluj Napoca – Oradea; IR 143 Oradea – Cluj Napoca; IR 1657 Bucureşti Nord – Bacău; IR 1812 Timişoara Nord – Sibiu; IR 1818 Timişoara Nord – Târgu Mureş şi IR 1819 Târgu Mureş – Timişoara Nord, respectiv R 5701 Suceava – Ilva Mică; R 5704 Ilva Mică – Suceava; R 2381 Simeria – Săvîrşin; R 2386 Săvîrşin – Simeria; R 3745 Arad – Sântana; R 3746 Sântana – Arad; R 2203 Arad – Curtici; R 2206 Curtici – Arad; R 2205 Arad – Curtici şi R 2208 Curtici – Arad.

De asemenea, de miercuri, 10 iunie, îşi vor relua circulaţia trenurile IR 1658 şi IR 1811, pe rutele Bacău – Bucureşti Nord şi, respectiv, Sibiu – Timişoara Nord, iar de sâmbătă, 13 iunie, trenurile Regio R 5581 Vereşti – Botoşani, R 5566 Suceava Nord – Botoşani şi R 5584 Botoşani – Vereşti.

Unde trebuie să se aşeze călătorii

De miercuri este permis familiilor şi persoanelor care locuiesc/lucrează împreună să ocupe locuri alăturate în vagoanele de tren, iar persoanele care nu fac parte din aceste categorii vor trebui să cumpere locuri distanţate. De asemenea, la bordul trenurilor CFR Călători este obligatorie purtarea măştii de protecţie pe toată durata călătoriei.

Societatea de transport feroviar recomandă călătorilor cumpărarea biletelor din timp, pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport, inclusiv a persoanelor care au abonamente şi autorizaţii, şi pentru a putea astfel dimensiona cât mai bine capacitatea trenurilor la numărul de locuri solicitat, precum şi cumpărarea online a biletelor de tren pentru a evita aglomeraţia la ghişee/casele de bilete şi manipularea banilor în numerar.

Totodată, CFR Călători recomandă pasagerilor să nu aleagă doar trenurile de la orele de vârf, având în vedere că majoritatea companiilor/instituţiilor au introdus programul decalat pentru angajaţi.

Citește mai departe

EVENIMENT

Emanuel Ungureanu este revoltat: „DNA să vină să vă ia!”. Banii publici nu au fost folosiți cum trebuie de spitale

Publicat

Deputatul USR, Emanuel Ungureanu, a depus azi la ora prânzului o sesizare cu caracter penal împotriva unor manageri de spitale din municipiul Cluj-Napoca. Motivul ar fi că aceștia nu au folosit cum se cuvine banii publici proveniți din donațiile clujenilor.

 

Spectacol greţos la Primărie, ca pe vremea lui Ceauşescu

USR-istul acuză că managerii au cumpărat echipamente de protecție și măști de combatere a noului virus de proastă calitate. Mai mult, achizițiile nefiind în conformitate cu legea, iar prețurile fiind mult mai mari decât prețul mediu de pe piață.

„Ieri, într-un festival de ipocrizie, cum rar mi-a fost să văd în viața mea, la primăria Cluj s-a desfășurat un spectacol grețos, ca pe vremea lui Ceaușescu, în care, autoritățile locale și centrale care au lăsat spitalele din Cluj în pielea goală și-au arogat merite pentru numărul mic de victime ale COVID la Cluj.

În plină pandemie, politruci ca: Moisescu de la DSP, Constantea de la Clujana, Abrudean de la prefectură și alți penelei sau pesedei, și-au arogat merite necuvenite pentru modul exemplar în care s-au comportat majoritatea clujenilor în intervalul 15 martie-15 mai.”, postează pe una din rețelele de socializare Emanuel Ungureanu.

 

Deferiţi justiţiei

Ungureanu mai spune că „unii” își asumă merite fără să fii desfășurat vreo bună acțiune în cazul dat și declară că și Clujul ar fi putut să fie în situația Sucevei dacă nu existau oameni care să doneze sau anumite firme care să aloce bani pentru combaterea pandemiei.

„Fără nicio rușine, primăria Cluj și alte instituții ale statului român, au omis să vorbească despre ajutorul URIAȘ pe care l-au primit spitalele din Cluj de la grupul civic “Vă ajutăm din Cluj” sau alte organizații umanitare. Fără acești oameni minunați și donațiile unor bănci sau firme din Cluj, personalul medico-sanitar din oraș sau județ ar fi fost infectate și Clujul ar fi ajuns în situația Sucevei.”

Prin urmare, deputatul a făcut o sesizare penală împotriva acestora și acuză prin cuvinte grave „hoții”: „HOȚII! Așa cum am promis, toți cei care au furat în timpul pandemiei, vor fi deferiți justiției. Nu putem ierta și nu putem uita!”, spune Ungureanu.

Karla Fanea

Citește mai departe