Connect with us

EVENIMENT

PRIMUL schimb de semințe al sezonului, în piața din Huedin, alături de clujenii de la Cultivă Orașul. Ce se va găsi la târg

Publicat


332516007 1356464904898021 1413746111605231343 n

Marți, 14 martie, clujenii din Huedin pasionați de grădinărit sunt invitați la un schimb de semințe, în cadrul unui eveniment care va avea loc în Piața veche, între orele 10 și 12.

„Dacă aveți surplus de semințe, haideți să faceți schimb și să obțineti alte semințe de legume sau flori. Astfel, gradina va deveni mai frumoasă și mai bogată. După eveniment ne întâlnim la o cafea la Jenica!”, spun organizatorii.

Aceștia sunt Huedin Piața Market și îi vor avea, la stand-uri, și pe clujenii din grupul de inițiativă Cultivă Orașul.

332516007 1356464904898021 1413746111605231343 n

„Precum leurda primăvara, așa și schimburile de semințe. Ne bucurăm foarte tare să fim mâine prezenți cu Cultivă Orașul la primul schimb de semințe al sezonului, ce va avea loc chiar în piața agroalimentară din Huedin.

Nici nu mai spunem că, o altă bucurie este să ne reîntâlnim cu agricultorii din proximitate și bunii noștri colaboratori, cu care simțim că am creat o rețea de-a lungul timpului.

Așa că, vă invităm și pe voi, Huedinul este doar la 50-60 de minute distanță de Cluj cu trenul, iar ca bonus, marțea este zi de târg/bazar, când este forfotă pe străzile centrale, pline de producători, vânzători, oameni curioși și consumatori.”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a iubitorilor de grădinărit.

Povestea lor poate fi citită integral cu un click aici: Clujenii CULTIVĂ ORAȘUL. Peste 60 de SOIURI de ROȘII: „Să-ți crești propria hrană ar trebui să fie un drept, nu un privilegiu”Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Clujul, locul 2 după București, la salarii nete în luna iulie. Cât e câștigul mediu lunar

Publicat

bani lei pixabay

Câștigul salarial mediu brut în luna iulie 2023, în județul Cluj a fost 9015 lei, în creștere cu 60 lei față luna precedentă și mai mare cu 1368 lei față de luna iulie a anului 2022, arată datele Direcției Județene de Statistică (DJS) Cluj.

De asemenea, câștigul salarial mediu net în luna iulie 2023, în județul Cluj a fost de 5643 lei, mai mare cu 29 lei
comparativ cu luna anterioară și cu 887 lei mai mare față aceeași lună a anului 2022.

”Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Cluj, realizat în luna iulie 2023, a fost mai mare cu 23,6%, ceea ce clasează județul Cluj pe locul 2 după municipiul București”, arată DJS Cluj.

Ceel mai creșteri salariale față de luna iulie a anului trecut în județul Cluj au fost înregistrate în Agricultură-Silvicultură-Pescuit, un plus de 18,5%, Industrie-Construcții – +18,2  și Servicii, +19,6.

Efectivul salariaților din județul Cluj, la sfârșitul lunii iulie 2023, a fost de 281.009 persoane, în creștere cu 243 persoane comparativ cu luna iunie 2023 și cu 5902 persoane mai multe față de luna iulie 2022.

Citește mai departe

CULTURA

Premieră absolută la Cluj. Festivalul Khetane 2024, Grand Opera Pata Rât, cu o operă compusă special. 4 artiști vor fi romi

Publicat

De

opera k

Fundația AltArt lansează ediția a 2-a a Festivalului Khetane, în parteneriat cu Opera Națională Română Cluj-Napoca, și pregătește o operă specială pentru acest eveniment, care este în curs de realizare și care va fi prezentată în 2024 în comunitatea de romi de la Pata Rât.

Titlul provizoriu al viitoarei opere este ”Waste Side Story”, făcând trimitere la rampa de gunoi a Clujului.

Managerul de proiect Szakáts István a declarat, joi, că este important ca Festivalul Khetane, dedicat muzicii și culturii romilor, să se încadreze într-un proces de construcție de relații egale emancipatoare.

”Grand Opera Pata Rât va fi o operă hibrid, în care conlucrează artiști consacrați ai Operei Naționale Cluj-Napoca și cetățeni clujeni care se întâmplă să locuiască în Pata Rât.

Vom face 8 luni de ateliere de scriere libret, de compoziție muzicală, de exerciții instrumente, documentare a contextului social, de mișcare scenică, iar premiera va avea loc în 10 mai 2024 la Opera Națională Română Cluj-Napoca și, bineînțeles, un spectacol va avea loc și la Pata Rât”, a spus Szakats.

Alexandru (Pepe) Fechete, facilitator comunitar, a declarat la rândul său că la Pata Rât trăiesc peste 1.000 de copii minori care nu au parte de activități culturale, astfel că elaborarea unui astfel de proiect este extrem de importantă pentru comunitatea de romi.

Citește și VIDEO FOTO. Prințesa de AUR, super concert de MANELE la festivalul muzicii rome de Pata Rât. KHETANE a strâns sute de spectatori

Opera la Pata Rât, o idee genială

”Activitățile culturale oferă copiilor posibilitatea de a învăța despre artă, teatru, despre operă, le oferă oportunități de a interacționa cu alți copii și adulți din oraș. În loc de a juca printre gunoaie, mai bine să participe la ateliere și la astfel de activități.
Opera este o idee genială, pentru că, de obicei, societatea nu se asociază cu romii și muzica și cultura lor, iar Grand Opera Pata Rât este o dovadă că elitele nu sunt atât de snoabe și se pot coborî la nivelul oamenilor din comunitate”, a spus Fechete.

Muzica operei, compusă de 2 compozitori germani

Managerul general al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, Florin Estefan, a precizat că proiectul Grand Opera Pata Rât prevede scrierea unei opere.

”Libretul se scrie, va fi nevoie de 3 soliști de la Opera Română Cluj-Napoca și de 4 din comunitatea romă de la Pata Rât. Cerința noastră a fost să fie o operă ascultabilă, cu muzică plină de emoție. Va fi o premieră absolută”, a spus Estefan.

Libretul operei va fi scris de Mara Căruțașu iar muzica va fi realizată de doi compozitori germani care vor veni în noiembrie la Cluj. Unul dintre ei compune muzică de film la Hollywood, iar celălalt compune muzică de jaz.

”Îmi doresc ca oamenii din Pata Rât să aibă o voce, voi face un atelier de scriere creativă cu cei din comunitate, dar și exerciții de ascultare active cu ei.

Va fi o ocazie de a vorbi cu oamenii de acolo, iar în urma discuțiilor va fi scris libretul. Sper ca prin textul care urmează să fie scris poveștilor lor să fie auzite, iar comunitatea marginalizată să fie adusă în centru pentru a fi văzută de oameni”, a menționat Căruțașu.

Regizorul viitoarei opere, Dan Vasile, a precizat și el că se urmărește unirea poveștilor locuitorilor din Pata Rât și speră ca în luna februarie a anului viitor să fie gata și libretul și muzica pentru a se începe repetițiile.

Bugetul Festivalului Khetane 2024 este în jur de 90.000 – 100.000 de euro.

Proiectul este inițiat împreună cu Opera Națională Română din Cluj-Napoca, Goethe Institut și Fundația ”Friedrich Naumann” și derulat de Fundaţia AltArt și finanţat prin programul În Stare de Bine, susţinut de Kaufland România și implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Prima ediție a Festivalului Khetane a avut loc anul trecut în Pata Rât.

Citește mai departe

EDUCATIE

Emil Boc: În zece ani, numărul elevilor și preșcolarilor a crescut la Cluj-Napoca cu 10.000. Se construiesc încă două școli

Publicat

De

scoala facebook emil boc (4)

Orașul Cluj-Napoca nu a crescut ca populație în ultimii 10 ani, potrivit ultimului recensământ, însă alte localități din Zona Metropolitană, cum ar fi Floreștiul, au „câștigat” locuitori.

Astfel se explică faptul că numărul elevilor și preșcolarilor a crescut la Cluj-Napoca cu 10.000 în zece ani, având în vedere că o parte dintre aceștia vin din zonele de lângă oraș.

Emil Boc: În zece ani, numărul elevilor și preșcolarilor a crescut la Cluj-Napoca cu 10.000. Se construiesc încă două școli

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că a cerut o informare de la Inspectoratul Școlar Județean Cluj, după ce datele ultimului recensământ au fost făcute publice, iar acestea au arătat că numărul de elevi și preșcolari a crescut la Cluj-Napoca.

„România a pierdut 4 milioane de oameni de la ultimul recensământ, dar Zona Metropolitană a Clujului a câștigat oameni.

În municipiul Cluj-Napoca nu a crescut populația, potrivit recensământului. Dar dacă în 2014 aveam 50.104 elevi și preșcolari, zece ani mai tarziu avem 60.742 de elevi și preșcolari.

Asta arată că la Cluj am reușit să atragem resursă umană din alte părți ale țării”, a spus primarul Emil Boc la postul de radio Napoca Live.

La Cluj-Napoca, spune Emil Boc, în acești ani s-au construit echivalentul a 6 școli prin lucrări de modernizare și extindere. Dar este important ca localitățile de lângă Cluj-Napoca să ofere celor care locuiesc acolo creșe, grădinițe și școli.

Emil Boc a mai precizat că se vor construi școli în Bună Ziua și în Borhanci. De asemenea, se vor construi o creșă și o grădiniță în zona pparcului Feroviarilor și o altă creșă în cartierul Borhanci.

În ceea ce privește numărul de locuri în creșe la Cluj-Napoca, primarul a precizat că acesta a crescut de la 500 în urmă cu 10 ani la peste 1.600 în 2023.

Foto: Primăria Cluj-Napoca

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Tragedie la Călimănești. Patru MORȚI și cinci RĂNIȚI în urma exploziei unei magistrale de gaz

Publicat

De

explozie incendiu vrancea (3)

O nouă tragedie a avut loc în România, în județul Vrancea. O magistrală de gaz a explodat în noaptea de miercuri spre joi, în apropiere de Focșani. Patru oameni au murit și alți cinci se află în spital, cu răni grave.

Atât persoanele decedate, cât şi cele rănite în urma incendiului efectuau lucrări de construcţie pe şantierul Autostrăzii Moldovei.

Victimele erau muncitori pe șantierul Autostrăzii Moldovei.

Tragedie la Călimănești. Patru MORȚI și cinci RĂNIȚI în urma exploziei unei magistrale de gaz

Potrivit ISU Vrancea, cauza ar fi fost fisurarea magistralei de transport gaze naturale și apariția scânteilor mecanice, ca urmare a executării lucrărilor pe șantierul autostrăzii A7.

Este vorba despre un incendiu care a izbucnit, miercuri noaptea, la o magistrală de gaz din Călimănești – Vrancea.

explozie incendiu vrancea (4)

Autoritățile au activat Planului Roșu de intervenție.

„În proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-alert.

Planul Roşu de Intervenţie a fost dezactivat la ora 3:30, dar echipajele de intervenţie au rămas active pentru investigarea completă a cauzelor şi gestionarea consecinţelor acestui incident, potrivit reprezentanților DSU.

explozie incendiu vrancea (2)

Doi bărbaţi de 61 şi 53 de ani, victime ale exploziei de la magistrala de gaz de la Călimăneşti, urmată de incendiu, care prezentau arsuri pe 65, respectiv 40% din corp, au fost preluaţi cu elicopterul şi transferaţi la unităţi medicale din Bucureşti, a informat, joi dimineaţă, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vrancea.

Potrivit sursei citate, cele cinci persoane rănite în urma exploziei de la Călimăneşti au ajuns la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal Adjud cu mijloace proprii.

De nefericire, patru persoane au fost găsite la fața locului, carbonizate.

Foto: DSU

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax