Connect with us

ACTUALITATE

Clujenii CULTIVĂ ORAȘUL. Peste 60 de SOIURI de ROȘII: „Să-ți crești propria hrană ar trebui să fie un drept, nu un privilegiu”

Publicat


whatsapp image 2022 06 14 at 5.36.46 pm

„Cultivă Orașul” este o inițiativă autonomă de agricultură urbană, ce a luat ființă în 2017, când a fost organizată o primă școală de grădinari. De-a lungul timpului, formatul s-a schimbat, dar scopul membrilor a rămas același: promovarea grădinăritului urban și a vieții sustenabile prin târguri, trocuri, ateliere, zone de compostare în Cluj-Napoca și multe altele, acționând direct pentru suveranitate alimentară și pentru un oraș cu mai multe grădini și mai puține betoane. Grupul lucrează să se auto-susțină prin activitățile sale și nu primește finanțări de la companii care vor sa își îmbunătățească imaginea astfel.

„E un grup informal, format din oameni cu principii și valori similare, între care se leagă și prietenii.

Mai presus de asta, considerăm că e important să încercăm să avem o viață mai sustenabilă în felul în care decidem să consumăm”, spune Laura Berceanu, din partea Cultivă Orașul, pentru Cluj24.

Prin toate acțiunile desfășurate (grădinărit, ateliere, distribuție de răsaduri, piețe periodice, bancă de semințe, împărtășirea de unelte, clăci), promovează suveranitatea alimentară, adică dreptul tuturor de a avea acces la o hrană sănătoasă și diversă, precum și autonomia agricultorilor de a decide ce și cum cultivă hrana.

Grupul are în grijă 3 grădini în 3 cartiere diferite din Cluj-Napoca: Bună Ziua, Gruia și Gheorgheni, dar se ocupă și de o livadă cu pomi fructiferi (meri, pruni, nuci) de pe strada Fagului.

Cea mai mare grădină este pe strada Heltai Gáspár 53 din Gheorgheni, unde grădinarii clujeni cultivă: ceapă, busuioc, luffa, physalis, castraveți, spanac, rucola, cimbru, ardei iute, busuioc, – clasic, creț, mov – căpșuni, cartofi roșii, plante medicinale (tătăneasă), perene (salvie, leuștean, rozmarin, mentă, roiniță), lobodă, 2 varietăți de mazăre: una pentru păstăi, alta pentru boabe, bob (o plantă rar cultivată în România, cunoscută sub numele de „Fava” în străinătate), mangold (sfecla elvețiană), varză kale și multe altele.

Aici sunt 4 persoane active, dar în general, numărul celor implicați fluctuează între 10 și 14.

whatsapp image 2022 06 14 at 5.36.44 pm

whatsapp image 2022 06 14 at 5.36.38 pm

Care sunt avantajele grădinăritului comunitar

Laura începuse prin a face mici experimente cu grădinăritul acasă, cu plante aromatice și câteva roșii.

„Chiar dacă aveam puține lucruri, mi se părea dificil să mă ocup exclusiv de tot ce înseamnă îngrijirea lor, pentru că natura nu așteaptă după tine. Sunt anumite activități de sezon pe care trebuie să le faci și nu o să vină să le facă altcineva în locul tău.

Formula aceasta de grădinărit comunitar – unde fiecare contribuie cu timpul, abilitățile și cunoștințele lui – e contextul ideal în acest sens, pentru că îți permite să ai o flexibilitate mai mare”, spune ea.

În plus, și-a dat seama că știa puține lucruri și că niciodată nu își găsea timpul citească, pe când după ce a cunoscut și a lucrat cu oameni cu mai multă experiență, și-a îmbogățit cunoștințele și a încercat să le transmită mai departe.

whatsapp image 2022 06 14 at 5.36.39 pm

Mai mult decât grădinărit: „Nu am pus un preț pe produsele noastre, fiecare trebuie să aibă acces la ele”

Echipa și-a propus să nu se axeze doar pe grădinărit și cultivat plante, ci și pe promovarea ideii de agricultură urbană, ideea de a avea hrană sănătoasă, toate aliniate cu principiile protejării mediului.

„Grădinăritul s-a legat foarte bine cu ideea de a intra în contact cu alți oameni curioși sau care desfășoară astfel de activități, așa că, de-a lungul timpului, am organizat ateliere cu activități practice specifice primăverii sau toamnei, pentru ca oamenii să vină, să vadă cum se face, să pună întrebări, dar și să facem un schimb de cunoștințe.

Uneori organizăm și clăci, adică zile de lucru în comun, unde ni s-au alăturat de-a lungul timpului și persoane care nu fac parte din grup. Evident, nimeni nu a plecat acasă cu mâinile goale, ci cu legume sau plante aromatice din grădină”, precizează aceasta.

Pentru că roadele erau prea multe ca să fie folosite doar pentru consumul propriu, membrii au început să împartă și cu alții, organizând târguri informale în proprietăți private, unde au invitat mici producători, majoritatea din zona Huedinului, care vin mereu cu ce au în grădină, legume și fructe proaspete sau în varianta procesată.

„Nu am pus un preț pe produsele noastre, am considerat că fiecare trebuie să aibă acces la tipul acesta de hrană și, în măsura posibilităților, să ne susțină făcând o donație.

Toți banii strânși se duc exclusiv către menținerea grădinilor, unelte, reparații, pământ pentru răsaduri sau alte asemenea.

Un semn al aprecierii activității noastre este că am fost contactați de oameni care au luat răsaduri de la noi în alți ani și au vrut în continuare să apeleze la Cultivă Orașul, pentru că mulți nu au posibilitatea de a-și crește propriile răsaduri, astfel că activitatea noastră vine și în sprijinul celor care au o bucată de pământ și vor să să cultive, spre exemplu, soiuri de roșii tradiționale sau mai deosebite”, completează Laura.

whatsapp image 2022 06 14 at 5.36.46 pm (1)

whatsapp image 2022 06 14 at 5.36.44 pm (1)

Piață versus supermarket

Târgurile organizate până acum reprezintă una dintre cele mai mari satisfacții ale sale.

„Te duci la piață sau la supermarket să cumperi fructe și legume. De cele mai multe ori, e o tranzacție pecuniară, tu îmi dai ceva de care eu am nevoie și eu îți dau banii.

În contextul piețelor pe care le-am organizat, am vrut să fie o apropiere între producători și consumatori. Asta înseamnă că s-au creat spontan contexte în care oamenii s-au cunoscut, au schimbat impresii, au mâncat împreună și așa mai departe.

E un sentiment de comunitate, care face ca lucrurile să fie mult mai umane, mai puțin pecuniare.

Mulți ne-au spus că s-au simțit bine la târgurile noastre și voiau să știe când mai organizăm.

Sunt entuziasmați că nu stau la o tejghea unde întreabă cât costă, plătesc și pleacă. Au intrat în vorbă, poate au legat prietenii”, notează aceasta.

whatsapp image 2022 06 14 at 5.36.45 pm

whatsapp image 2022 06 14 at 5.36.40 pm

Banca de semințe pentru toți: „Avem peste 60 de soiuri de roșii”

Pe lângă cultivatul fructelor și legumelor, echipa ține cont și de semințe, pe care le reîmprospătează.

„Am început să ne organizăm o bancă de semințe, inclusiv pentru cei care nu au un spațiu unde să le păstreze într-un mod corespunzător.

Avem semințe tradiționale, dar și soiuri aparte, pe care nu le găsești în magazin. Avem peste 60 de soiuri de roșii. Au mai fost oameni care ne-au dat semințe, știind cu ce ne ocupăm”, notează aceasta.

În plus, grupul susține alți grădinari urbani și persoanele aflate la început de drum, prin organizarea de schimburi de semințe.

„Le dăm cu drag. Dacă există o persoană care ar vrea să înceapă cu grădinăritul, noi suntem mai mult decât deschiși să oferim atât semințe, cât și informații și sprijin”, punctează Laura.

Zona de compostare din Gheorgheni: „E important ca nu totul să ajungă la groapa de gunoi”

Anul acesta echipa a amenajat o zonă de compostare pe strada Heltai Gáspár 53, unde se pot arunca din stradă resturi vegetale, din care produce ulterior propriul compost.

„E un lucru pe care multă lume ar putea să-l facă, mai ales cei care locuiesc la casă. Pentru cei care stau la bloc e mai dificil, dar există posibilități: pot aduce resturile vegetale la noi sau se pot orienta, spre exemplu, pe grupul de Facebook <<Compost în Cluj>>. În Uniunea Europeană, există, cel puțin la nivel declarativ, interes pentru lanțuri alimentare scurte, colectare selectivă, reducerea deșeurilor alimentare, iar compostarea ține de acest demers”, indică ea.

În opinia sa, lipsa conștientizării privind aceste aspecte face ca natura să se degradeze.

„Unii au înțeles de ce ar fi important ca nu totul să ajungă la groapa de gunoi și că responsabilitatea nu se termină atunci când nu mai ai nevoie de un lucru, ci ar trebui să meargă mai departe, valorificând la maxim resursele.

Compostul e indispensabil pentru orice grădină. Asta presupune puțin mai mult efort din partea noastră, dar gândul că resturile se întorc în sol e motivant”, susține Laura.

whatsapp image 2022 06 14 at 5.36.39 pm (2)

whatsapp image 2022 06 14 at 5.36.44 pm (2)

Mai aproape de natură și de sol: grădinăritul ca formă de terapie

Cu alte cuvinte, principalele avantaje ale compostului sunt:

  • Faptul că face ca solul să fie curat și bogat în nutrienți
  • Faptul că resturile nu ajung la groapa de gunoi, evitând emisiile de gaze cu efect de seră
  • O mai mare grijă pentru mediul înconjurător, deci și un stil de viață mai sănătos

„Recomand oricui grădinăritul ca formă de terapie, dacă e stresat la locul de muncă, inclusiv ideea de a fi cu mâinile în pământ, de a lucra cu el, de a vedea ciclul natural al unei plante e ceva care ne întoarce la origini”, completează aceasta.whatsapp image 2022 06 14 at 5.36.40 pm (1)

whatsapp image 2022 06 14 at 5.36.42 pm (1)

Spațiile verzi, dispărute în detrimentul sănătății: „Să-ți crești propria hrană ar trebui să fie un drept, nu un privilegiu”

Niciuna dintre grădini nu e proprietatea personală a vreunui membru din Cultivă Orașul.

„Nu am cumpărat teren, spațiile sunt ale unor persoane fizice care apreciază inițiativa noastră, iar în schimbul unei chirii modice și al unui troc, – pentru că mereu împărțim roadele – au acceptat să facem experimentul grădinăritului urban”, susține Laura.

I-ar plăcea să fie mai multe spații verzi în oraș.

„Ideea de a-ți crește propria hrană ar trebui să fie un drept, nu un privilegiu.

Eu sunt din Cluj, am văzut cum s-a schimbat de-a lungul anilor și am apreciat evoluțiile pozitive, dar nu pot să nu mă întristez când văd că multe spații verzi dispar și asta se întâmplă în detrimentul calității vieții cetățenilor și în beneficiul unor companii private sau dezvoltatori imobiliari.

Mi se pare că nu am reușit să avem un echilibru în Cluj, din acest punct de vedere.

Zona Gheorgheni era a hoștezenilor, care au fost grădinarii orașului, ei alimentau orașul cu legume și fructe. Mai avem vecini pe care îi vedem că, în continuare, își plantează ceva în grădină. Jos pălăria, dar ca strategie, ca viziune la nivel de oraș, mi se pare că există loc de mai multe îmbunătățiri”, descrie aceasta.

whatsapp image 2022 06 14 at 5.36.40 pm (2)

whatsapp image 2022 06 14 at 5.36.48 pm (1)

Atribuții după posibilități

Membrii se organizează în așa fel încât să aibă un stil de lucru flexibil, coordonându-se în ședințe fizice sau online.

„De obicei, ne întâlnim la începutul anului să facem un plan pentru anul în curs și fiecare persoană indică disponibilitatea de timp pe care o are, fiindcă niciunul dintre noi nu se ocupă exclusiv de grădinărit, asta facem pe lângă alte activități profesionale.

A fost perioada cu răsadurile, unde în fiecare zi trebuia să vină cineva să le verifice și să le ude. Acolo ne-am coordonat inclusiv printr-un tabel făcut pe Google Drive, unde scria fiecare când poate”, descrie aceasta.

În consecință, grădina nu e un spațiu secționat în parcele aparținând anumitor persoane, totul este la comun.

„Convenim asupra soiurilor de plante pe care urmează să le cultivăm în anul respectiv, pe lângă perene și aromatice”, adaugă Laura.

Echipa are, de asemenea, o tablă pe care notează toate straturile și ce este plantat.

whatsapp image 2022 06 14 at 5.36.42 pm (2)

whatsapp image 2022 06 14 at 5.36.43 pm

„A rămas și un to-do list de anul trecut ce cuprindea activități precum sitat compost, stropit tomate, îngrășat straturile și așa mai departe.

Dacă vorbim de stropire sau de îngrășarea straturilor, vorbim exclusiv de varianta bio, noi nu folosim niciun fel de produse fitosanitare pe care să le cumpărăm de la magazin.

Ne facem unele macerate, de urzică sau de coada calului, de exemplu, pentru că vrem să păstrăm ideea de a avea un mod de viață mai sustenabil și considerăm că e foarte important ca legumele cultivate aici să fie într-adevăr naturale”, notează ea.

Vara versus iarna

În sezonul rece, grupul planifică activități pentru anul următor.

„La un moment dat, am scris un proiect pentru a obține finanțare de la o organizație care oferea fonduri pentru astfel de inițiative la scară mică de grădinărit, sau am încercat să ne gândim care ar fi materialele informative pe care am putea să le producem sau să le traducem astfel încât ideea de agricultură sustenabilă să ajungă și la alte persoane”, precizează ea.

Când se încălzește afară și începe sezonul de grădinărit, echipa trece la treabă, astfel că rămâne mai puțin timp pentru activitățile în fața calculatorului.

whatsapp image 2022 06 14 at 5.36.47 pm

Cel mai mare coșmar pentru un grădinar: „Îți dai seama cât de vulnerabil ești și tu ca om”

Cel mai mult de lucru au în timpul primăverii, când trebuie să pregătească solul și răsadurile.

„Solarul nostru nu e încălzit, ceea ce înseamnă că depindem foarte mult și de temperatura din exterior. Anul acesta am fost obligați să ne punem răsadurile destul de târziu, de aceea unii oameni erau agitați și ne întrebau când vor fi gata, iar noi le-am spus că la sfârșit de mai sau început de iunie, așa e când depinzi de vreme.

Am ajuns să ne uităm cu toții la prognoza meteo și să ne bucurăm când cresc temperaturile primăvara sau, în rest, când se anunță ploi”, relatează Laura.

Grindina e cel mai mare coșmar pentru ea.

„Cu groază venim la grădină să vedem pagubele. Îți dai seama cât de vulnerabil ești și tu ca om, dar și plăntuțele, pentru că depinzi de vreme. Cu dăunătorii nu au fost multe probleme”, indică ea.

Pe lângă legume, pun și răsaduri de flori sau se auto-însămânțează, cum e cazul gălbenelelor, condurașilor care atrag insectele polenizatoare și alte asemenea.

whatsapp image 2022 06 14 at 5.36.45 pm (1)

„Ținem cont de plantele companion, – care se potrivesc între ele – ne place să avem biodiversitate”, mai spune Laura.

Apoi vine perioada roadelor, la sfârșit de vară sau început de toamnă, când se bucură de roșii, zucchini și multe alte legume.

„Am făcut și acțiuni în care ne-am pus să gătim. Am făcut sos de roșii cu busuioc, sos cu dovleac. Am încercat să le procesăm împreună. Mereu păstrăm plante aromatice pe care le uscăm”, adaugă aceasta.

Planuri de viitor

Printre obiectivele viitoare ale grupului Cultivă Orașul se numără creșterea vizibilității grădinăritului urban și a gradului de conștientizare a oamenilor când vine vorba de hrană sănătoasă.

„Suntem mereu deschiși și ne gândim cum să ne diversificăm activitățile. Timp dacă ar fi mai mult ar fi perfect. Ne-am bucura să se mai alăture oameni”, împărtășește Laura.

Cu alte cuvinte, este un grup deschis, non-ierarhic. Oricine vrea să se alăture poate da mesaj pe pagina de Facebook Cultivă Orașul.

„Am conveni asupra unei întâlniri în cursul căreia să ne cunoaștem, să mergem împreună la grădină, să vedem dacă avem principii comune, un stil de lucru compatibil, fiindcă nu există niciun șef.

Suntem organizați orizontal, ceea ce înseamnă că fiecare dintre noi contribuie în mod liber și poate veni cu sugestii oricând, iar luarea deciziilor se realizează prin consens, fără a impune cuiva ceva, ci în funcție de resursele disponibile, energia și aptitudinile membrilor”, conchide Laura.

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ionuț Florea, Alianța Dreapta Unită: Marile proiecte ale Clujului au rămas la stadiul de POVEȘTI sau studii de fezabilitate

Publicat

ionut florea

„În ultimii 4 ani, marile proiecte care ar fi trebuit să permită Clujului să treacă la nivelul următor și să intre în competiție cu alte centre importante nu doar din România, ci și de la nivel regional, din Europa Centrală și de Est, au rămas la stadiul de povești sau de studii de fezabilitate. Problema a fost și rămâne lipsa de viziune și de interes din partea majorității și conducerii Consiliului Județean. Mentalitatea lor este că lucrurile merg și așa”, spune Ionuț Florea, consilier județean și candidat pentru un nou mandat din partea Alianței Dreapta Unită la alegerile din 9 iunie.

„Mediul universitar și cu cel privat de afaceri și-au făcut treaba și împreună au adus economia județului la nivelul la care se află acum. Autoritățile județene să își ia în serios responsabilitățile și să întreprindă pași concreți pentru a susține creșterea economiei județului, mai ales în condițiile în care măsurile fiscale din ultimii doi ani de la nivel național și impredictibilitatea fiscală, în general, au un impact negativ pentru multe industrii și afaceri”, subliniază Ionuț Florea.

Ionuț Florea, Alianța Dreapta Unită: Marile proiecte ale Clujului au rămas la stadiul de POVEȘTI sau studii de fezabilitate

Restrângerea sau sistarea recentă a activității diferitor companii din Cluj-Napoca este un semnal care confirmă validitatea argumentelor acestei abordări. Clujul concurează, de altfel, pe o piață regională extrem de competitivă, în care decizia de menținere sau de realizare a unei investiții se ia strict pe criterii de afaceri. Tendințele și evoluțiile globale, inclusiv progresul din zona inteligenței artificiale, pun provocări pentru anumite industrii și susțin creșterea sau apariția altora.

Alianța Dreapta Unită propune dezvoltarea și implementarea unei strategii de atragere de noi investiții în județul Cluj, în special a industriilor care generează valoare adăugată mare. Este importantă implementarea de proiecte și acțiuni care să aibă ca obiectiv sprijinirea companiilor clujene de a intra și pe alte piețe europene și nu numai. Este crucial să susținem și realizarea unor noi parcuri industriale la nivel județean în Dej-Gherla, Turda-Câmpia Turzii și Huedin, după modelul Bihorului.

„Pentru a nu rămâne doar la stadiul de idei, aceste propuneri trebuie asumate ca obiective de viitorul Consiliului Județean. E important, de aceea, ca viitoarea majoritate din Consiliul Județean Cluj să fie una care să înțeleagă și să susțină real dezvoltarea economică a Clujului. Prin votul lor din 9 iunie pentru Oamenii Buni, pentru lista de candidați ai Alianței Dreapta Unită pentru Consiliul Județean, clujenii pot pune umărul la atingerea acestui obiectiv și la susținerea progresului județului nostru”, concluzionează Ionuț Florea.

CMF: 21240009

Citește mai departe

EVENIMENT

Aeroportul Cluj-Napoca a încheiat anul trecut cu un profit de aproape 5,5 milioane de lei

Publicat

De

Aeroportul Cluj a încheiat anul 2023 cu profit

Profit de aproape 5,5 milioane de lei pentru Aeroportul Cluj-Napoca în anul 2023.

Luni, Consiliul Județean Cluj a aprobat cu 35 de voturi raportul privind situația financiară a Aeroportului Internațional „Avram Iancu”.

Aeroportul Cluj-Napoca a încheiat anul trecut cu un profit de aproape 5,5 milioane de lei

Potrivit bilanțului, la data de 31 decembrie 2023, Aeroportul Cluj avea un total capitaluri de peste 76,3 milioane de lei.

De asemenea, conform bilanțului, anul 2023 a fost încheiat cu un profit de 5.490,769 de lei.

De asemenea, Aeroportul Cluj avea 360 de angajați la finalul lunii decembrie 2023.

Cele mai mari spații din zonele Schengen/ non-Schengen dintre aeroporturile regionale

Aeroportul Cluj face, de asemenea, o serie de investiții. Astfel, „Poarta aeriană” a Clujului va avea cele mai mari spații din zonele Schengen/ non-Schengen dintre aeroporturile regionale, de aproximativ 12.000 de metri pătrați.

Acest lucru va fi posibil odată cu inaugurarea noului terminal de plecări.

Mai mult, în urmă cu doar câteva zile, vineri, 24 mai, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a sărbătorit sosirea pasagerului cu numărul 1 milion în anul 2024.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Sabin Sărmaș: Până acum am avut de ALES exact ca în Belarus, între Emil Boc și Emil Boc

Publicat

sabin sarmas

“Pentru prima oară în 12 ani, anul acesta se joacă pe bune. Că e groasă, se vede din zecile de lansări făcute pe genunchi, cu echipe de la București, în ultimele secunde ale celor 20 de ani în care Emil Boc nu a făcut nimic: metrou, centură, spital, școli”, comentează Sabin Sărmaș, candidat independent la Primăria Cluj-Napoca, anunțurile și inaugurările de proiecte făcute pe bandă rulantă în ultima perioadă de primarul Emil Boc.

De la începerea campaniei electorale, Emil Boc a anunțat că marile proiecte ale Clujului intră, din nou, în faza de implementare: începerea lucrărilor la centura metropolitană – proiect lansat în 2017 -, în realitate o relocare de utilități pe o distanță de câteva sute de metri, la Spitalul Regional de Urgență Cluj – despre care se vorbește încă din 2007 -, la metrou – proiect pentru care Primăria a emis un ordin de începere a lucărilor în septembrie 2023, cu termen de finalizare în 2026 pentru primele nouă stații din cele 19 -, și la pasajul de la Tăietura Turcului – pentru care edilul-șef a mai anunțat anterior un prim termen de începere a lucrărilor, toamna lui 2023.

Sabin Sărmaș: Până acum am avut de ALES exact ca în Belarus, între Emil Boc și Emil Boc

Totodată, Emil Boc a mai anunțat în ultima perioadă , printre altele, un hub educațional în Borhanci, o școală nouă în cartierul Bună Ziua și un Centru rezidențial de îngrijire și asistență socială pentru persoane vârstnice.

“Până acum am avut de ales exact ca în Belarus, între Emil Boc și Emil Boc. Nu a existat niciodată în ultimii 12 ani un meci pe bune la Cluj. Toate au părut mai degrabă aranjate, ca meciurile Gloriei Bistrița pe vremea lui Tata Jean. În terenul din dreapta intra echipa veșnicului primar. În terenul din stânga, ca la tăiere, puși candidați, băieți buni, să pară că e democrație în Clujenistan. Ei se prefăceau că vor să ne convingă. Noi ne prefăceam că îi credem că vor să fie primari.

Se cheltuiau niște bani de campanie, se mai puneau niște bannere, vedeam două-trei emisiuni și, «surprinzător», la final ieșea primar Emil Boc, cu peste 70%”, spune Sabin Sărmaș, reprezentant al “clujenilor invizibili” și principal contracandidat al lui Emil Boc la alegerile din 9 iunie, care a crescut și crește rapid rapid la capitolul intenție de vot, bucurându-se de un val de simpatie în special printre tineri.

„Primarul a fost ales de mai puțin de un sfert din populația orașului”

Rezultatul acestei strategii? De la alegerile din 2012, când pedelistul de atunci Emil Boc a câștigat la mustață în fața liberalului Marius Nicoară, clujenilor le-a lipsit alternativa reală. Dacă în 2012 au votat 134.000 de clujeni, numărul celor care au venit în fața urnelor în 2020 a scăzut cu aproape 40.000.

“Astfel, primarul a fost ales de mai puțin de un sfert din populația orașului. Iar dacă vă întrebați cum e posibil asta, în 2012 Emil Boc a omorât democrația prin decizia de a avea alegeri într-un singur tur. Care e miza anul acesta? Să producem surpriza etapei. Să intrăm pe teren, noi, toți cei invizibili, și să punem primarul nostru. Nu al lor”, mai spune Sabin Sărmaș.

CMF: 24240078

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CNSC respinge contestația CON A la anularea licitației privind tronsonul 2 al centurii metropolitane. Boc: Licitația se reia

Publicat

De

centura CNSC

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins, luni, contestația depusă de firma CON A Operations la decizia Primăriei Cluj-Napoca de anulare a licitației privind realizarea tronsonului 2 al centurii metropolitane a Clujului. 

Decizia CNSC este ”respingere pe fond”, alte detalii urmând să fie comunicate celor două părți.

Reprezentanții CON A au declarat, luni, pentru Cluj24 că juriștii și conducerea companiei vor analiza decizia CNSC și vor stabili pașii următori, dacă se vor adresa mai departe instanței sau nu.

Primarul Emil Boc a precizat la rândul spu pentru Cluj24 că Primăria Cluj-Napoca va relua licitația pentru tronsonul 2 al centurii.

”Noi reluăm licitația, indiferent de ce face compania respectivă. Nu avem nicio barieră legală”, a arătat Boc.

Reamintim că licitația a fost anulată de Primăria Cluj-Napoca după ce Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a constatat că oferta financiară depusă de asocierea care avea ca lider firma CON A Operations era mai mare cu 30%.

Resurse importante pentru oferta depusă

Reprezentanții CON A declarau pentru Cluj24, anterior acestei decizii a CNSC; că „Centura Metropolitana TR35 si Drumuri de Legatura Cluj Napoca” este un proiect de notorietate dat fiind importanta lui pentru locuitorii si economia din zona.

”Este un proiect complex, multivalent tehnic, care a condus la pregatirea unei oferte tehnico-economice laborioase.

In vederea elaborarii ofertei tehnico-economice au fost alocate resurse umane considerabile si s-au depus eforturi atat din partea asociatilor, cat si a partenerilor si specialistilor.

Oferta rezultata are la baza analiza, expertiza si interpretarea  proprie  asupra unei documentatii tehnice la nivel de Studiu de Fezabilitate, completata cu caietul de sarcini si fisa de date.

Fiind o documentatie generoasa si complexa, analiza si interpetarea a fost facuta de un numar considerabil de persoane care au avut opinii proprii, in cadrul carora, cu certitudine, au existat interpretari diferite, ce pot fi incadrate ca posibile omisiuni sau erori artitmetice.

Potrivit dispozitiilor legislatiei achizitiilor publice, autoritatea contractanta are obligatia legala de a clarifica toate aspectele tehnice, economice, juridice in legatura cu  procesul de licitatie.

La toate clarificarile solicitate de Autoritatea contractanta am raspuns cu celeritate. Dupa finalizarea procesului de analiza a ofertei, atat Autoritatea contractanta cat si ANAP au avut puncte de vedere diferite, care s-au concretizat prin comunicarea oficiala a raspunsului ca oferta depusa nu a fost admisibila.

Asocierea din care facem parte si care a elaborat oferta tehnico-economica a inteles complexitatea proiectului in baza cunostiintelor tehnice detinute de catre fiecare membru, a depus eforturi pentru interpretarea, corelarea, integrarea datelor tehnice si a angrenat resurse importante, in special de ordin financiar, pentru intocmirea unei oferte competitive, care reflecta realitatea”, spuneau cei de la CON A.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax