ADMINISTRAȚIE
Primul forum de afaceri Româno-Japonez aduce la Cluj-Napoca principalii actori ai inovării din România

Noile tehnologii pentru orașe inteligente, inovare, investiții în economia digitală, focus pe economia globală și colaborarea cu ecosisteme de inovare se află printre subiectele principale ale primului Forum de afaceri Româno-Japonez, organizat de Primăria Cluj-Napoca, în perioada 19-20 iunie 2023, în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), Ambasada României la Tokyo, Ambasada Japoniei la București, Ministerul Afacerilor Interne și Comunicațiilor din Japonia (MIC) și Japan External Trade Organization (JETRO).
Forumul va avea loc la Grand Hotel Italia și însumează o serie de evenimente și întâlniri care au drept scop crearea unui spațiu de dialog care să constituie punctul de pornire pentru colaborări durabile în economia viitorului, dintre companii și organizații din Cluj și România cu actori relevanți din Japonia.
În cadrul seriei de evenimente se remarcă în data de 19 iunie 2023, conferința TechCo For a digital Sunrise, organizată de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), care va reuni participanți din sectorul public și privat atât din România cât și din Japonia, care vor aborda tematici din domeniul telecomunicațiilor securității cibernetice, precum și a inovațiilor în sectorul public și privat. Link-ul pentru înregistrare îl găsiți aici.
De asemenea, un eveniment de interes ridicat pentru companiile din Cluj și România privind deschiderea de oportunități de afaceri cu companii și organizații din Japonia va avea loc în data de 20 iunie 2023, în cadrul sesiunii de matchmaking coordonate de către cele două clustere clujene, respectiv Cluj IT și Transilvania IT alături de Japan External Trade Organization (JETRO).
20 iunie 2023 „Business Matching and Pitching Session”
Evenimentul demonstrează asumarea colaborării bilaterale între cele două state în domeniul TIC şi, totodată potențialul inovator şi resursele comunității românești din sectorul public şi privat din domeniu, deschise către parteneriat cu entități din Japonia cu performanțe tehnologice recunoscute la nivel global.
Principalele domenii de interes ce vor fi abordate în cadrul acestui eveniment sunt tehnologiile 5G, orașele inteligente, startup-urile etc., dorindu-se astfel implicarea și participarea atât a sectorului public, cât și a sectorului privat din cele două țări, precum şi participarea activă a comunităţilor locale.
Forumul pentru inovare româno-japonez reprezintă o oportunitate pentru facilitarea interacțiunilor și schimbului de informații și bune practici dintre reprezentanții instituțiilor nipone ce vor fi prezente la eveniment și instituțiile din România, în vederea consolidării relațiilor de țară în sfera inovării și digitalizării, promovării cooperării între cele două state în domenii precum tehnologia informației și comunicațiilor și digitalizare, respectiv susținerea interacțiunilor dintre companiile private, inclusiv cele de tip start-up.
De asemenea, evenimentul include organizarea unui spațiu expozițional pe întreaga perioadă de desfășurare, respectiv 19-20 iunie 2023, ce va permite expunerea companiilor românești de profil alături de companiile japoneze, urmărindu-se astfel intensificarea relațiilor comerciale prin concretizarea unor viitoare parteneriate economice cu companii de profil din Japonia și oportunități pentru companiile românești din domeniul inovării și digitalizării, inclusiv cele de tip start-up.
Context Strategic
Romanian-Japanese Innovation Forum 2023 (Forumul pentru Inovare Româno-Japonez), organizat la Grand Hotel Italia în perioada 19-20 iunie 2023, este un eveniment în contextul Parteneriatului Strategic Româno-Japonez, asumat la data de 7 martie 2023, prin Declarația Comună semnată de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis și Prim-ministrul Japoniei, domnul Fumio Kishida.
Acest Parteneriat Strategic reprezintă avansarea relațiilor de colaborare româno-japoneze la cel mai înalt nivel și trecerea la o etapă superioară de valorificare a potențialului bilateral, pe trei dimensiuni-cheie: politica externă și dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică și în domeniul asistenței pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, științei și tehnologiei, inovării, cercetării și dezvoltării.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


La începutul lunii trecute, după ce „piața” politică a fost zdruncinată de scorul obținut la primul tur al prezidențialelor de către candidatul suveranist, moneda națională s-a depreciat până la 5,0991 lei/euro.
Dorința românilor de a nu schimba parcursul european al țării a adus în fruntea statului un candidat antisistem proeuropean. Aceasta a calmat piața financiară, iar treptat leul a recuperat o parte din terenul pierdut.
Notă distinctă o face segmentul monetar, unde indicii ROBOR s-au apropiat de maximul de 7,50%, echivalentul ratei lombard la care se pot împrumuta băncile de la BNR. Principalul motiv al acestei evoluții este reprezentat de sterilizarea lichidității la care a recurs banca centrală pentru a scumpi achizițiile de lei. Totodată, dealerii bancari nu se așteaptă la o scădere rapidă a inflației, ceea ce face dificilă o decizie a BNR de a reduce rata de referință.
ANALIZĂ. Leul continuă să se APRECIEZE
La jumătatea acestei săptămâni media euro a scăzut la 5,0251 lei, față de 5,0558 lei miercurea trecută, în timp ce tranzacțiile din piață se realizau în culoarul 5,025 – 5,034 lei.
Piața monetară s-a stabilizat, evoluție la care a contribuit faptul că băncile comerciale s-au împrumutat marți de la BNR cu 18,2 miliarde lei, la o dobândă anuală de 6,5% și cu scadența la începutul săptămânii viitoare.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat 7,15%. Cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 7,22% liar cel la 12 la 7,33%.
Statul s-a împrumutat marţi cu 805 milioane lei printr-o licitaţie de obligaţiuni, scadente în septembrie 2032, față de o valoare programată de 400 milioane lei, la un randament mediu anual de 7,50%.
„Euro a urcat joia trecută la aproape 1,15 dolari”
Foamea de bani a Ministerului de Finanțe, care trebuie să asigure atât necesarul de bani al statului dar și să achite dobânzile la titlurile de stat emise anterior căre mediul bancar intern și extern, au ridicat dobânzile pentru titlurile de stat Tezaur şi Fidelis până la 6,5%/an pentru cele în euro (dobânda de referință a BCE este de 2%), respectiv până la 8,35%/an (rata de politică monetară a BNR este de 6,5%).
Decizia de săptămâna trecută a BCE de a reduce principala sa rată directoare de la 2,25 la 2% a fost primită bine de investitori, iar euro a urcat joia trecută la aproape 1,15 dolari.
Miercurea aceasta piețele așteptau publicarea datelor privind inflația din Statele Unite, în condițiile în care administrația de la Casa Albă nu a ajuns la un acord comercial cu guvernul de la Beijing.
„Prețul gramului de aur a scăzut miercuri”
Euro se tranzacționa în culoarul 1,1405 – 1,1446 dolari iar media monedei americane a coborât de la 4,4117 la 4,3941 lei.
Intrarea în teritoriu negativ a inflației din Elveția a redus plasamentele în franci iar cursul a scăzut de la 5,3995 lei, la jumătatea săptămânii trecute, la 5,3476 lei, miercurea aceasta. Media lirei sterline a scăzut în aceeași perioadă de la 6,0049 la 5,9332 lei.
Chiar dacă cotațiile metalului galben au urcat la 3.316 – 3.349 dolari/uncie, prețul gramului de aur a scăzut miercuri de la 472,0952 lei la 471,0407 lei, după ce la jumătatea săptămânii trecute prețul a crescut până la 482,1625 lei, la circa 5 lei de maximul istoric atins la începutul lunii trecute.
Bitcoin testează depășirea recordului de 111.862 dolari atins în 22 mai și fluctua miercuri între 109.051 – 110.298 dolari. Ethereum a urcat la 2.756 – 2.834 dolari.
Radu Georgescu

Hidroelectrica a dat asigurări, miercuri, că nu există un număr limită de clienți pe care compania îi poate prelua în această perioadă, în contextul îngrijorărilor apărute recent în spațiul public privind limitarea numărului de clienți.
„Compania are capacitatea operațională și logistică necesară pentru a gestiona eficient toate solicitările de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice, indiferent de volumul cererilor. Pentru a facilita procesul de contractare și pentru a evita timpii de așteptare de la punctele fizice de Relații cu Clienții, recomandăm cu prioritate utilizarea portalului online dedicat”, se menționează într-un comunicat transmis AGERPRES.
Hidroelectrica poate prelua fără limite noi CLIENȚI
Conform acesteia, platforma digitală oferă o soluție simplă, rapidă și la îndemâna tuturor celor care doresc să devină clienți Hidroelectrica.
Tot miercuri, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a lansat o campanie națională de informare publică, destinată consumatorilor de energie electrică, în contextul în care, la data de 1 iulie 2025, va înceta schema de plafonare-compensare aplicabilă prețurilor din sectorul energetic.
Campania are rolul de a sprijini consumatorii să ia decizii informate, să își exercite dreptul de a-și schimba furnizorul fără costuri suplimentare și să utilizeze în mod eficient instrumentele de comparare a ofertelor disponibile în piață.
Potrivit sursei citate, aceasta se înscrie în angajamentul autorității de a garanta o piață concurențială transparentă, funcțională și echitabilă. Campania se derulează în regim non-comercial și include difuzarea a două spoturi video și două spoturi radio.
Guvernul a stabilit, recent, prelungirea perioadei de plafonare a prețurilor la energie electrică până la 1 iulie și cu 12 luni la gaz.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a spus că propunerea aflată în prezent în discuție este să fie acordată, și după 1 iulie, suma de 71 de lei pe tichet, în fiecare lună, sub formă de vouchere pentru energie, românilor vulnerabili.
„Astăzi când discutăm suntem într-o fază matură cu privire la tichetele de energie, fiindcă obiectivul pe care noi, Ministerul Muncii, îl avem, având în vedere că noi suntem cei care ne ocupăm de protejarea consumatorilor vulnerabili, de cei care ar putea fi în sărăcie energetică, obiectivul nostru este ca după 1 iulie, când nu vom mai avea plafonare, să venim cu o variantă care să îi ajute în continuare pe români să-şi menţină posibilitatea de a-şi plăti facturile la energie.

simona bucura oprescu
Ce români vor primi VOUCHERE pentru energie, după 1 iulie. Care este VALOAREA lor
Împreună cu colegii noştri de la Ministerul Energiei, de la STS, de la Poşta Română şi cu colegii noştri de la ANPIS s-a lucrat la o formă consolidată astfel încât după 1 iulie să venim cu tichete care vor fi oferite consumatorilor care îndeplinesc condiţiile”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, potrivit ProTV.
Ea a precizat că acest act normativ ar putea fi aprobat de Guvern până la 1 iulie.
”În zilele următoare intenţia noastră este de a finaliza acest act normativ şi de a veni cu acesta în transparenţă astfel încât imediat ce noul guvern va fi învestit să dăm posibilitatea ca până în 1 iulie actul normativ să fie aprobat de Guvern”, a adăugat ministrul Muncii.
Simona Bucura-Oprescu a afirmat că propunerea este ca un asemenea tichet să aibă valoarea de 71 de lei şi să fie acordat lunar.
”Valoarea la care este gândit actul normativ în acest moment, dar repet, şi azi şi mâine vor mai fi întâlniri pe acesta şi sigur aici este şi o componentă de impact financiar, valoarea la care colegii noştri au făcut în momentul acesta propunerea de act normativ este de 71 de lei pe tichet, acordat lunar”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.
În prezent, un consumator care are un venit mediu lunar de 1.386 de lei pe membru de familie este considerat vulnerabil.

Dan Petrescu îl dorește la CFR Cluj pe Valentin Costache, de 26 de ani, fost jucător al echipei, care rămâne liber de contract la UTA. Impedimentul ar fi pretențiile financiare ridicate ale acestuia, scrie Fanatik.
În ciuda dorinței antrenorului, patronul Neluțu Varga nu are de gând să își dea acordul la banii pe care îi vrea Costache. Revenirea în Gruia a lui Valentin Costache va fi posibilă doar în cazul în care fotbalistul își va diminua pretențiile.
„Bursucul” vrea un fost jucător al CFR-ului. Ultima oară a jucat la UTA
Dacă se va concretiza transferul, Valentin Costache nu ar fi la prima sa experiență în Gruia. În ianuarie 2018, ardelenii l-au transferat de la Dinamo în schimbul sumei de 700.000 de euro. Și atunci, ca și acum, pe banca CFR-ului stătea tot Dan Petrescu.
Descălecatul lui Costache la CFR Cluj s-a încheiat în vara lui 2022, când a fost cedat la Rapid în schimbul sumei de 100.000 de euro. Extrema stângă în vârstă de 26 de ani a îmbrăcat tricoul actualei vicecampioane de 145 de ori, reușind să marcheze 14 goluri și să ofere 15 assist-uri.
În perioada petrecută în Gruia, Vali Costache a cucerit nu mai puțin de șapte trofee. El a ieșit campion cu ardelenii în 2018, 2019, 2020, 2021 și 2022 și a cucerit două Supercupe, în 2018 și în 2020.