ADMINISTRAȚIE
Primul forum de afaceri Româno-Japonez aduce la Cluj-Napoca principalii actori ai inovării din România
Noile tehnologii pentru orașe inteligente, inovare, investiții în economia digitală, focus pe economia globală și colaborarea cu ecosisteme de inovare se află printre subiectele principale ale primului Forum de afaceri Româno-Japonez, organizat de Primăria Cluj-Napoca, în perioada 19-20 iunie 2023, în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), Ambasada României la Tokyo, Ambasada Japoniei la București, Ministerul Afacerilor Interne și Comunicațiilor din Japonia (MIC) și Japan External Trade Organization (JETRO).
Forumul va avea loc la Grand Hotel Italia și însumează o serie de evenimente și întâlniri care au drept scop crearea unui spațiu de dialog care să constituie punctul de pornire pentru colaborări durabile în economia viitorului, dintre companii și organizații din Cluj și România cu actori relevanți din Japonia.
În cadrul seriei de evenimente se remarcă în data de 19 iunie 2023, conferința TechCo For a digital Sunrise, organizată de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), care va reuni participanți din sectorul public și privat atât din România cât și din Japonia, care vor aborda tematici din domeniul telecomunicațiilor securității cibernetice, precum și a inovațiilor în sectorul public și privat. Link-ul pentru înregistrare îl găsiți aici.
De asemenea, un eveniment de interes ridicat pentru companiile din Cluj și România privind deschiderea de oportunități de afaceri cu companii și organizații din Japonia va avea loc în data de 20 iunie 2023, în cadrul sesiunii de matchmaking coordonate de către cele două clustere clujene, respectiv Cluj IT și Transilvania IT alături de Japan External Trade Organization (JETRO).
20 iunie 2023 „Business Matching and Pitching Session”
Evenimentul demonstrează asumarea colaborării bilaterale între cele două state în domeniul TIC şi, totodată potențialul inovator şi resursele comunității românești din sectorul public şi privat din domeniu, deschise către parteneriat cu entități din Japonia cu performanțe tehnologice recunoscute la nivel global.
Principalele domenii de interes ce vor fi abordate în cadrul acestui eveniment sunt tehnologiile 5G, orașele inteligente, startup-urile etc., dorindu-se astfel implicarea și participarea atât a sectorului public, cât și a sectorului privat din cele două țări, precum şi participarea activă a comunităţilor locale.
Forumul pentru inovare româno-japonez reprezintă o oportunitate pentru facilitarea interacțiunilor și schimbului de informații și bune practici dintre reprezentanții instituțiilor nipone ce vor fi prezente la eveniment și instituțiile din România, în vederea consolidării relațiilor de țară în sfera inovării și digitalizării, promovării cooperării între cele două state în domenii precum tehnologia informației și comunicațiilor și digitalizare, respectiv susținerea interacțiunilor dintre companiile private, inclusiv cele de tip start-up.
De asemenea, evenimentul include organizarea unui spațiu expozițional pe întreaga perioadă de desfășurare, respectiv 19-20 iunie 2023, ce va permite expunerea companiilor românești de profil alături de companiile japoneze, urmărindu-se astfel intensificarea relațiilor comerciale prin concretizarea unor viitoare parteneriate economice cu companii de profil din Japonia și oportunități pentru companiile românești din domeniul inovării și digitalizării, inclusiv cele de tip start-up.
Context Strategic
Romanian-Japanese Innovation Forum 2023 (Forumul pentru Inovare Româno-Japonez), organizat la Grand Hotel Italia în perioada 19-20 iunie 2023, este un eveniment în contextul Parteneriatului Strategic Româno-Japonez, asumat la data de 7 martie 2023, prin Declarația Comună semnată de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis și Prim-ministrul Japoniei, domnul Fumio Kishida.
Acest Parteneriat Strategic reprezintă avansarea relațiilor de colaborare româno-japoneze la cel mai înalt nivel și trecerea la o etapă superioară de valorificare a potențialului bilateral, pe trei dimensiuni-cheie: politica externă și dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică și în domeniul asistenței pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, științei și tehnologiei, inovării, cercetării și dezvoltării.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
EXCLUSIV. Mașinile abandonate s-au vândut „ca pâinea caldă”, la licitația Primăriei. Cea mai scumpă, adjudecată la 3.200 de lei
Licitația Primăriei Cluj-Napoca pentru mașinile abandonate pe spațiul public a fost un real succes. Toate cele 32 de mașini au fost vândute, cea mai scumpă dintre ele fiind adjudecată pentru 3.200 de lei.
Devenit un subiect amplu mediatizat în urma unui articol publicat de Cluj24, mașinile abandonate pe spațiul public s-au vândut „ca pâinea caldă” la licitația organizată miercuri de Primăria Cluj-Napoca. Între acestea se numărau inclusiv mașini marca BMW, Mercedes sau Audi.
Toate mașinile au fost vândute
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Iulia Perșa, mulți clujeni s-au arătat interesați de licitație, la licitație prezentându-se 17 persoane, mult peste numărul normal de participanți la astfel de licitații organizate de municipalitate.
Toate cele 32 de mașini au fost vândute, cu sume de circa 1.000 de lei, cea mai scumpă dintre ele fiind adjudecată pentru 3.200 de lei. În total, Primăria a încasat 38.380 de lei pentru mașinile scoase la licitație.
EVENIMENT
VIDEO. ”Am rămas cu gândul că am supraviețuit unui măcel”. Violența obstetrică, des întâlnită în multiple forme în spitale
Violența obstetrică, o formă a violenței de gen, este experimentată des de femei în multiple forme în timpul sarcinii, nașterii și după, însă puține femei o conștientizează sau o recunosc ca problemă.
Asta arată prima cercetare privind violența obstetrică realizată în România de Asociația Moașelor Independente.
”Am rămas cu gândul că am supraviețuit unui măcel”. Violența obstetrică, des întâlnită în multiple forme în spitale
„Am rămas cu gândul că am supraviețuit unui măcel. M-au măcelărit și sufletește, și trupește”, „Am fost legată la picioare de masa pe care nășteam”, „Mă plângeam de durere și mi se spunea că mint”, „O asistentă m-a ținut de mână…”, „Doctorul a fost calm…”.
Sunt câteva dintre mărturiile femeilor care au participat la această cercetare realizată în premieră în România, privind violența obstetrică și experiența nașterii în spitale de stat și private: „Maternitate în siguranță – Recomandări pentru a îmbunătăți accesul la asistență prenatală universală, practici de naștere bazate pe dovezi și măsuri prietenoase pentru femei și copii în spitale”.
Cercetarea a urmărit să obțină informații privind percepția femeilor din România și gradul de informare a femeilor despre formele de violență obstetrică.
Femeile din România nu prea știu ce e violența obstetrică
Dacă, în general, aproximativ jumătate dintre femeile chestionate au auzit de termenul de violență obstetrică, dar nu prea știu ce înseamnă și nici nu se consideră victime, atunci când conceptul de violență obstetrică a fost spart în itemi specifici, femeile au identificat în număr mare un spectru larg de fenomene ca fiind forme de violență obstetrică, conform cercetării.
Controalele abuzive și brutale pentru nașterile cu travaliu, atitudinea nepotrivită a personalului medical în general, dar și reacțiile nepotrivite ale personalului cu privire la durere, lipsa intimității, lipsa administrării de analgezice, deși ar fi fost nevoie, și manevrele fără consimțământ sunt formele de violență obstetrică cele mai recunoscute de către femei, potrivit raportului.
Pe de altă parte, lipsa opțiunii de a avea partenerul/persoana de sprijin prezent/ă în travaliu și la naștere – cea mai experimentată formă de violență, lipsa accesului sau accesul dificil la consultații gratuite, decontate, în sarcină și după, timpul insuficient pentru consultații sunt printre cele mai puțin recunoscute ca practici neadecvate, aproape jumătate din respondente nerecunoscându-le ca fiind forme de violență obstetrică.
Violența obstetrică egală cu sistența medicală sub standard sau lipsită de respect
„Violența obstetrică sau altfel spus asistența medicală sub standard sau lipsită de respect în timpul travaliului este un fenomen prezent în instituțiile de profil, pe care trebuie să-l recunoaștem și care ar trebui să preocupe într-un mod foarte serios autoritățile și profesioniștii din domeniul sănătății reproducerii deoarece afectează unul dintre cele mai importante evenimente din viața femeilor, în mod particular, dar și a familiilor, în general.
Pentru a crește gradul de conștientizare a acestui fenomen, dar mai ales pentru a găsi soluții de rezolvare și chiar de eradicare, este necesar un efort comun atât al celor responsabili, cât și al celor implicați. Astfel, pentru elaborarea unor strategii eficiente și durabile, este necesară încurajarea cercetărilor pe această temă, precum și a discuțiilor deschise între toate părțile interesate”, a declarat lect. univ. dr. Melania Tudose, președinta Asociației Moașelor Independente.
Conform raportului, „contrastul răspunsurilor este frapant” în ceea ce privește descrierile date de femei celei mai neplăcute, dar și celei mai plăcute experiențe avute în spital în perioada nașterii, gravidității și după naștere.
„Dacă în ceea ce privește cea mai neplăcută experiență sunt reluate în detaliu diversele forme de violență obstetrică, duritatea experiențelor fiind cu siguranță de netrecut cu vedere chiar și pentru un cititor experimentat, când vine vorba de cele mai frumoase experiențe, acestea descriu aspecte absolut banale, de un firesc și normalitate care într-o societate așezată, care își respectă în mod egal cetățenii, nu ar trebui să apară niciodată ca fiind excepționale”, se arată la secțiunea Mărturii, care grupează răspunsurile pe categorii.
Categoriile sunt lipsa de empatie a cadrelor medicale, limbaj neadecvat, inducerea nevoii de cezariană, controale brutale, devalorizarea emoțiilor/ducerea în derizoriu a durerii/lipsa de autonomie, refuzul de a da calmante/ignorarea sau ducerea în derizoriu a durerii, separarea de copil, reprezentări discriminatorii și stereotipuri legate de naștere.
Ce este violența obstetrică?
Violența obstetrică este definită de Organizația Mondială a Sănătății drept orice formă de abuz fizic sau verbal, lipsă de respect și tratament inadecvat, lipsa confidențialității și neglijare manifestate în timpul nașterii, acțiuni realizate de profesioniștii din sănătate, care au ca efect dureri și complicații evitabile, dar și violarea demnității femeilor.
Raportul cuprinde experiențele femeilor și tipurile de violență obstetrică experimentate în funcție de tipul spitalului în care au născut (spital de stat sau spital privat) și tipul de naștere (naștere vaginală, cezariană de urgență după debutul travaliului, cezariană programată și cezariană de urgență fără intrare în travaliu).
Cercetarea care a stat la baza raportului s-a desfășurat printr-un chestionar aplicat în mediul online, în perioada 27 martie – 7 aprilie 2024, iar grupul-țintă a fost constituit din femei care au născut în ultimii 5 ani, respectiv 2018 – 2023 într-un spital de stat sau privat din România.
Au fost obținute 5.623 de răspunsuri valide.
Asociația Moașelor Independente derulează totodată o campanie de sprijin și informare privind combaterea violenței obstetrice.
Dacă vrei să raportezi un caz de violență obstetrică sau ai nevoie de sprijin, sună la: 0722.265.269 – Helpline AM.
EVENIMENT
Scandal într-un bar din Huedin. Trei persoane, între care un bărbat de 80 de ani, au sărit la bătaie. Una a ajuns după gratii
Scandal în toată regula, ziua în amiaza mare, într-un bar din Huedin. Doi bărbați și o femeie au bătut alte trei persoane.
A intervet poliția, iar un bărbat de 39 de ani a fost reținut pentru 24 de ore.
Scandal într-un bar din Huedin. Trei persoane, între care un bărbat de 80 de ani, au sărit la bătaie. Una a ajuns după gratii
Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Huedin au dispus marți, reținerea unui bărbat, de 39 de ani, din orașul Huedin, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, lovire sau alte violențe și amenințare.
Potrivit polițiștilor, în aceeși zi, în jurul orei 13.50, omenii legii au fost sesizați despre faptul că în incinta unui local din orașul Huedin, a avut loc o bătaie spontană în care au fost implicate mai multe persoane.
Din cercetări a reieșit că trei persoane, doi bărbați, de 39 și 80 de ani și o femeie de 34 de ani, ar fi amenințat și ulterior agresat fizic alte trei persoane.
Bărbat dus în arest
În urma investigațiilor desfășurate, polițiștii i-au identificat pe cei trei bănuiți de comiterea infracțiunilor, iar față de bărbatul de 39 de ani au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind condus într-un Centru de Reținere și Arestare Preventivă.
Cercetările sunt continuate de polițiști sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin.
Un accident a avut loc, miercuri, pe Calea Turzii din Cluj-Napoca. Au fost implicate trei autoturisme și un scuter Tazz.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe Calea Turzii. La fața locului acționează un echipaj, cu o autospecială cu modul de descarcerare.
VIDEO FOTO. Accident pe Calea Turzii, în Cluj-Napoca. Trei mașini și un scuter implicate
Din primele date, în accident au fost implicate trei autoturisme și o motocicletă de tip scuter. Din fericire, nu au existat victime încarcerate. O femei și un bărbat primesc îngrijiri medicale, urmând a fi transportați la spital de către colegii noștri de la Serviciul de Ambulanță Județean”, a transmis ISU Cluj.