ACTUALITATE
Primăria vrea să constituie Consiliului Consultativ de Tineret Cluj-Napoca. Tinerii să fie mai conectați la viața orașului
Primăria Cluj-Napoca a inițiat o consultare publică privind constituirea Consiliului Consultativ de Tineret Cluj-Napoca și aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare.
Primăria municipiului Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică, în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind consultarea publică și transparența decizională referitoare la proiectul de Hotărâre privind aprobarea constituirii Consiliului Consultativ de Tineret Cluj-Napoca și aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare.
„Tinerii sunt o resursă esențială a comunității noastre, de aceea este important să fie cât mai conectați la viața și la dezvoltarea orașului. Consiliul Consultativ de Tineret vine ca o completare a activității realizate deja de structurile de tineret împreună cu administrația locală cu scopul de a promova proiecte cu impact în rândul acestei generații, care reprezintă viitorul Clujului”, a declarat primarul Emil Boc.
„Scopul constituirii Consiliului Consultativ de Tineret (CCT) este de a crea mecanisme care să contribuie la implicarea sectorului de tineret ca parte activă în procesul de luare a deciziilor legate de proiectele și politicile publice pentru tinerii din Cluj-Napoca. La nivelul municipiul Cluj-Napoca avem deja un istoric de colaborare activă cu tinerii clujeni, prin intermediul Centrului de Inovare și Imaginație Civică și Serviciului Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale, care colaborează strategic cu Federația Tinerilor din Cluj”, a explicat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și coordonatorul CIIC.
Scopul colaborării este crearea unor mecanisme care să contribuie la implicarea sectorului de tineret ca parte activă în procesul de luare a deciziilor legate de proiectele și politicile publice pentru tineri, impunându-se un parteneriat între cele două entități. Acest lucru presupune înființarea Consiliului Consultativ de Tineret Cluj-Napoca.
Din cadrul Consiliului Consultativ de Tineret Cluj-Napoca pot face parte reprezentanți ai structurilor de tineret și pentru tineret din municipiul Cluj-Napoca precum: reprezentanți ai Federației Tinerilor din Cluj, reprezentanți ai organizațiilor studențești, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de tineret, reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor etc.
„Consiliul Consultativ de Tineret Cluj-Napoca va reprezenta un nou mecanism de dialog structurat între tineri și municipalitate, reprezentând astfel un nou pas de consolidare al parteneriatului strategic care există în Cluj-Napoca, între mediul asociativ de tineret și administrația locală. Salutăm pe această cale finalizarea procesului de co-creare al acestui mecanism de dialog structurat și avem încredere că împreună vom reuși să transpunem în politici publice cât mai multe recomandări care vor reieși din acest proces de consultare al tinerilor din Cluj-Napoca”, a declarat Tudor Ogner, președintele Federației Tinerilor din Cluj.
Proiectul lansat în consultare publică poate fi consultat AICI: https://primariaclujnapoca.ro/…/constituirea…/
Etapa consultării publice are loc în perioada 11 octombrie – 25 octombrie 2021. Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de email: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Veste bună pentru Pădurea Hoia-Baciu! Drumul auto prin pădure a fost închis traficului auto
HCL de arie protejată
EVENIMENT
Terapia, proiect ambițios în energie regenerabilă: Stația solară instalată pe platforma fabricii din Cluj devine operațională
Terapia Cluj, cea mai importantă companie de medicamente specialități, generice și produse OTC din România, anunță finalizarea instalării unei stații solare de ultimă generație, cu o capacitate de 1 MW, pe platforma fabricii din Cluj-Napoca.
Proiectul, executat de compania clujeană Energobit și cofinanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reprezintă un pas important în strategia de tranziție a companiei Terapia către energie regenerabilă.
Terapia, proiect ambițios în energie regenerabilă: Stația solară instalată pe platforma fabricii din Cluj devine operațională
Noua sursă de energie va contribui la reducerea consumului de energie convențională cu 10-15% și la scăderea emisiilor de carbon cu 746,8 tone echivalent CO2 pe an.
În plus, în cadrul planului său de regenerare, energie circulară, reciclare și sustenabilizare a platformei din Cluj-Napoca, Terapia intenționează, în următorii doi ani, să instaleze alte două stații solare, amplasate la sol sau pe clădiri, dar și sisteme avansate de stocare a energiei. Aceste investiții vor permite ca peste 60% din energia necesară funcționării fabricii din Cluj să provină din surse regenerabile și nepoluante, reducând considerabil impactul ecologic al activităților companiei asupra mediului.
Mai exact, până la sfârșitul anului 2026, Terapia vizează reducerea emisiilor de carbon cu 2.987 tone echivalent CO2 anual, prin atingerea unei capacități totale instalate de 3 MW. Aceasta va transforma clădirile operaționale ale companiei într-un model de eficiență energetică si ecologică, cu un impact redus asupra mediului și un nivel de poluare mai scăzut decât cel al unui bloc de 10 etaje.
”Terapia își asumă un angajament pe termen lung pentru un viitor mai verde. Prin aceste investiții majore, Terapia continuă să își consolideze poziția de companie farmaceutică responsabilă: reducerea consumului de energie convențională și tranziția către surse regenerabile demonstrează angajamentul ferm al companiei față de sustenabilitate și pentru crearea unor beneficii durabile atât pentru mediu cât și pentru comunitate”, anunță reprezentanții companiei.
Despre Terapia
Terapia – o companie SUN PHARMA, este cel mai mare producător de medicamente specialități, generice și produse OTC din România. Din luna martie 2015, a devenit parte a Sun Pharma, o organizație bazată pe cercetare și dezvoltare care reunește 42 de situri de producție, în care se fabrică peste 2.000 de medicamente inovative, generice si OTC ce sunt distribuite în peste 100 de țări, prin implicarea a mai mult de 32.000 de angajați la nivel global.
EVENIMENT
Director Aeroport Cluj, David Ciceo: Din septembrie, sistem performant pentru zborurile pe timp de ceață. Adio întârzieri?
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a implementat un sistem performant, ILS – 3, care va ajuta la aterizarea avioanelor pe timp de ceață, acesta urmând să devină funcțional din luna septembrie.
Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, a declarat, miercuri, că avioanele vor putea ateriza la o vizibilitate de 15o de metri.
Director Aeroport Cluj, David Ciceo: Din septembrie, sistem performant pentru zborurile pe timp de ceață
”Am implementat un sistem performant, ILS – 3, care va ajuta la aterizarea/ decolarea avioanelor pe timp de ceață, acesta urmând să devină funcțional din luna septembrie. În prezent avem un sistem ILS de categoria a 2-a, iar avioanele pot ateriza la o vizibilitate orizontală de 300 de m, iar din toamnă vor putea ateriza la o vizibilitate de 150 de m.
Mai sunt condiții suplimentare pe care trebuie să le îndeplinească și aeronavele, dar și piloții. Comandantul și copilotul trebuie să fie amândoi autorizați pentru categoria a 3-a.
Majoritatea piloților sunt autorizați pentru această categorie, a 3-a.
Din septembrie, problemele neplăcute cu întârzierile zborurilor pe Cluj din cauza ceții vor fi atenuate foarte mult, dar nu se elimină total.
Romatsa urmează să implementeze niște senzori meteo, astfel încât acest sistem să fie funcțional. Sistemul ILS – 3 este autorizat, deja, de Autoritatea Aeronautică Civilă din România”, a afirmat Ciceo.
EVENIMENT
Poliția, despre accidentul din Dej. Un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, din cauza unui șofer neatent
Un bărbat de 36 de ani a ajuns în stare gravă la spital în urma unui accident care a avut loc miercuri dimineața la ieșirea din Dej. Victima a fost extrasă de pompieri din mașină în stare de inconștiență.
Potrivit polițiștilor, accidentul s-a produs din cauza unui șofer care avea alte preocupări decât să fie atent la drum.
Poliția, despre accidentul din Dej. Un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, din cauza unui șofer neatent
Accidentul a avut loc în jurul orei 5.55, pe strada Vâlcele din municipiul Dej.
Din primele cercetări ale polițiștilor a reieșit faptul că un autovehicul condus de un bărbat de 32 de ani, din județul Argeș, care se deplasa din direcția Cluj-Napoca înspre Dej, pe fondul altor preocupări de natură a-i distrage atenția, a intrat în coliziune cu o autoutilitară, condusă de un bărbat de 31 de ani, din județul Bistrița-Năsăud, care circula regulamentar din sensul opus.
În urma evenimentului, a rezultat rănirea unui bărbat de 36 de ani, pasager în autoutilitară. Acesta a fost transportat la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.
Foto: ISU Cluj