Connect with us

ACTUALITATE

PRIMĂRIA invită ONG-urile de TINERET din Cluj-Napoca să se înscrie în Consiliul Consultativ de Tineret

Publicat


Primăria Municipiului Cluj-Napoca face apel pentru constituirea unui Consiliu Consultativ de Tineret local (CCT), pe pagina oficială de Facebook.
„Lansăm invitația invitația către toate structurile de tineret și pentru tineret să facă parte din acest consiliu consultativ. Rolul CCT este de a asigura participarea tinerilor la luarea deciziilor care îi vizează și de a susține implicarea lor în formularea politicilor publice și a programelor destinate tinerilor”, anunță Primăria pe rețeaua de socializare.
Calendarul privind înscrierea este după cum urmează:
– 26 Ianuarie 2022 – 26 februarie 2022: Perioada de înscriere a organizațiilor
– 26 februarie 2022 – 4 martie 2022: Verificarea criteriilor de eligibilitate de către secretariatul tehnic al Consiliului Consultativ de Tineret Cluj-Napoca
– 7 – 11 martie 2022: Organizarea ședinței de constituire a Consiliului Consultativ de Tineret Cluj-Napoca
Invitația este deschisă tuturor organizațiilor neguvernamentale care îndeplinesc concomitent condițiile prevăzute în regulament. Acesta a fost aprobat în decembrie 2021, prin Hotărârea Consiliului Local (771/2021).
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Parașutist militar de la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii mort într-un exercițiu de parașutare

Publicat

De

lumanare doliu

Căpitanul Cosmin Constantin Scorțea, din Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, și-a pierdut viața miercuri în urma unui accident survenit pe timpul unui exerciţiu de paraşutare pe Aerodromul din Boboc.

Potrivit MApN, accidentul a survenit în jurul orei 14.00, pe timpul executării manevrelor de aterizare. Ofițerului i-a fost acordat primul ajutor la fața locului, dar cu toate eforturile medicilor, a fost constatat decesul militarului.

Pentru stabilirea circumstanțelor producerii accidentului a fost sesizat Parchetul Militar. De asemenea, conform procedurilor legale, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene a ordonat constituirea unei comisii interne de investigare.

Căpitanul Cosmin Constantin Scorțea, în vârstă de 38 de ani, era angajat în Ministerul Apărării Naționale din anul 2007, avea la activ 67 de salturi, fiind atestat pe tipul de parașută BG-7M. Era căsătorit și avea un copil.

Joi, 26 mai, la ora 8.30, vor fi organizate în unitățile militare din țară ceremonii de comemorare a ofițerului.

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale este alături de familia îndoliată și transmite, în numele întregului personal, sincere condoleanţe familiei militarului căzut.

Citește mai departe

EVENIMENT

CADAVRU de femeie găsit în Bihor. Se bănuiește că ar fi femeia dispărută de la Cluj. Procurorii clujeni sunt pe drum

Publicat

De

politie 4 bun

Un cadavru de femeie a fost descoperit în zona satului Cornițel din Bihor, fiind alertați polițiștii, dar aceștia nu au oferit detalii. Există suspiciuni că ar fi vorba despre femeia de 30 de ani dispărută sâmbătă de la Cluj, aceasta mai ales în condițiile în care de caz se ocupă procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.

Reprezentanții Parchetului au declarat că nu pot divulga niciun fel de informații despre acest caz, dar sursele Cluj24 susțin că pe un teren cu multă vegetație, la 200 de m de drumul picipla, s-a găsit un cadavru de femeie împachetat în saci menajeri.

Un procuror, dar și o echipă de polițiști criminaliști, au plecat de la Cluj spre Corniței pentru identificarea cadavrului și a stabili dacă aparține sau nu femeii dispărute.

Anchetatorii, care au căutat-o pe femeie, au vizionat înregistrări de pe camerele de supraveghere de pe drumurile din Cluj și Bihor pentru a identifica Dacia Logan a lui Bone Ferenc, prietenul femeii.

Ei vor să vadă și dacă acesta a părăsit România și a trecut granița în Ungaria, în condițiile în care a lucrat mai mulți ani la Budapesta.

Telefonul mobil al bărbatului a rămas deschis, dar a fost descoperit de polițiști în apartamentul acestuia din Cluj-Napoca în urma unei percheziții.

Citește și Cazul femeii DISPĂRUTE. Poliția clujeană în alertă. Prietenul, un bătăuș

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Concert și proiect aniversar la Casa Filip, care a găzduit la Cluj peste 800 de persoane bolnave de cancer

Publicat

De

cornelius zirbo

Casa Filip aniversează acum 4 ani de activitate, timp în care a cazat și a hrănit la Cluj peste 800 de persoane bolnave de cancer. Din păcate 3.000 de oameni au fost refuzați din cauza lipsei spațiului, iar în acest sens fundația dorește să lanseze un proiect pentru extinderea spațiului.

Pentru a putea face acest lucru, Casa Filip are nevoie de o investiție estimată la 500.000 de euro. Suma este una uriașă, însă oamenii nu se descurajează și încep să adune fonduri.

În acest sens, miercuri, 25 mai, cu începere de la ora 19:00, va avea loc un concert aniversar și caritabil ”Acasă departe de casă”, în sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic din Cluj-Napoca.

Vor concerta invitații speciali Cadmiel Boțac și Cornelius Zirbo.

Fundația oferă spațiu de cazare persoanelor care vin la Cluj-Napoca, din alte localități, pentru tratamentul cancerului. Sprijinul nu se limitează doar la atât. Se oferă și o masă caldă precum și suport și sprijin emoțional în această perioadă dificilă. Toate acestea la un preț foarte mic pentru cine își permite sau gratuit pentru persoanele nevoiașe.

Fie că sunt persoane care urmează tratamentul sau vin împreună cu cineva care se tratează, CASA FILIP se bucură să-i poată găzdui.

„Am deschis CASA FILIP în Mai 2018. Locația de atunci – str. Odobești din Cluj-Napoca. O frumoasă casă cu 6 dormitoare, unde puteam găzdui 12 persoane. Din Decembrie 2018 s-a mai adăugat o garsonieră, apoi alte 2 apartamente unde primeam persoane bolnave de cancer. Am reușit să cazăm în jur de 800 de persoane în aproape 4 ani de activitate.

Am oferit 10.900 nopți de cazare și o masă gratuită în fiecare zi. Din păcate am refuzat însă și aproximativ 3000 de oameni, care ar fi avut nevoie de cazare. Fiecare refuz ne-a durut, dar ne-a șn provocat să găsim soluții pentru a putea ajuta mai mulți oameni.” afirmă Violeta Goron, Director CASA FILIP.

Accesul la evenimentul caritabil se va face în baza unei donații recomandate de 50 lei / persoană. DETALII: 0751 151 796 | CONTACT@CASAFILIP.ORG; FACEBOOK: CASAFILIPCLUJ

Noul proiect va tripla capacitatea de cazare

casa filip 9

În anul 2021 CASA FILIP a vândut casa de pe strada Odobești și a cumpărat o proprietate mai mare, lângă gară, unde se va construi o casă nouă, mult mai mare.

Investiția se ridică la 500.000 Euro și va avea 15 camere cu câte două paturi și baie proprie, două bucătării cu loc de luat masa și un living luminos și generos.

Noua investiție își va tripla capacitatea de cazare, oferind posibilitatea de a caza 40 de persoane / noapte, 11.000 nopți de cazare / an.

Despre invitații speciali ai concertului caritabil

Cadmiel Boțac este pianist, iar în Noiembrie 2019, artistul a avut ocazia să interpreteze lucrarea “Fantezie pentru pian și orchestră” de George Enescu, la peste o sută de ani de la prima și singura interpretare a lucrării.

Prima interpretare a avut loc la începutul anilor 1900, chiar sub bagheta maestrului George Enescu. Cadmiel Boțac a susţinut concerte cu Orchestra Naţională din Kazakhstan și Filarmonica din Irkutsk, în cadrul festivalului “Stars on Baikal”, iar în România cu Orchestrele Radio – Bucureşti și cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău, SatuMare, Arad. A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia, Germania și Austria.

În Noiembrie 2021, a avut loc lansarea discului de debut al pianistului Cadmiel Boțac, la editura Casa Radio din București, proiect inițiat și coordonat de Radio România Muzical. Discul conține lucrări pentru pian solo din creația compozitorilor Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin șC George Enescu. În prezent, Cadmiel este masterandul Academiei de Muzică și Arte din Viena, la clasa profesorului și pianistului Stefan Arnold.

 

Cornelius Zirbo este ambasador al Academiei de Vară a prestigiosului festival Verbier (Elveția), loc în care a aprofundat studiul violoncelului și al muzicii de cameră cu Frans Helmerson, Miklós Perényi, Pamela Frank, Klaus Hellwig, Gábor Takács-Nagy și James Ehnes, în vara anului 2017. Este laureat a numeroase concursuri în țară și în străinătate, ca de exemplu: Concursul Internațional de Coarde „StreichWerk” de la Berlin, unde a obtinut locul I sau Concursul International „Young Virtuosos”, Sofia, Bulgaria (Locul I).

Activitatea lui concertistică cuprinde concerte și recitaluri în România, Cehia, Germania, Elveția, Franța, Italia, Marea Britanie, Danemarca și China. A concertat în postură de solist cu Prague Radio Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică Academică a Filarmonicii Khmelnitsky, Filarmonica de Stat „Transilvania”, Filarmonica de Stat „Moldova”, Camerata Regală, Orchestra Natională de Tineret a Fundației Principesa Margareta a României și Orchestra Naționala “Junior”.

Citește mai departe

ECONOMIE

Amânarea ratelor la credite cu până la 9 luni: Bancherii nu au confirmat că s-a ajuns la un acord. Diferențe față de criza COVID

Publicat

De

bani pixabay

Decizia coaliţiei de guvernare de a aproba măsura amânării cu până la nouă luni a ratelor la creditele bancare în cazul clienţilor cu probleme a luat prin surprindere bancherii. Aceștia se aşteptau la aprobarea unui eventual moratoriu de amânare a ratelor după o perioadă mai mare de analiză.

Coaliţia de guvernare a decis luni seara amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.

Această măsură este parte a unui nou pachet de măsuri sociale şi economice „Sprijin pentru România“, în valoare de 1,1 mld. euro, care ar urma să se aplice de la 1 iulie, după cum au anunţat premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu pe Facebook.

După ce deciziile sunt luate în coaliţie sunt aprobate de guvern.

Amânarea ratelor la credite cu până la 9 luni: Bancherii, luați prin surprindere

Decizia coaliţiei de guvernare PNL-PSD-UDMR vine după ce pe parcursul lunilor martie și aprilie s-au derulat o serie de runde de discuţii între bancheri şi autorităţi pe tema unui nou moratoriu de amânare a ratelor bancare în condiţiile noului context economic tensionat, agravat de războiul de la graniţă.

Citește și: Noi măsuri sociale de 1,1 MILIARDE de lei, aprobate de coaliție. RATELE la bănci, AMÂNATE 9 luni. Se dau BANI la pensionari

Bancherii nu au confirmat ajungerea la un acord privind forma noului moratoriu de amânare a ratelor bancare.

Astfel, nu este clar care sunt condiţiile, ce criterii de departajare a clienţilor există, dacă vor fi suficiente simple solicitări de amânare transmise de clienţi băncilor sau trebuie trimise şi anumite documente justificative şi nu se ştie nici cine suportă costurile în condiţiile în care dobânzile sunt în creştere după explozia inflaţiei, iar după momentul amânării ratele pot să fie mai mari, scadenţa prelungită şi povara pe umerii debitorilor mai mare.

ROBOR la 3 luni, aproape de 6%

Conform datelor prezentate recent de guvernatorul BNR Mugur Isărescu aproape 490.000 de debitori, cumulat, au credite ipotecare standard, credite ipotecare Prima casă şi credite de consum legate de indicele ROBOR la 3 luni, care acum se apropie de 6%, şi mai creşte.

Acestă decizie a Coaliţiei de guvernare privind introducerea unui nou moratoriu de amânare a ratelor bancare vine în contextul creşterii dobânzilor şi a facturilor românilor, după ce în 2020 şi 2021 a fost aplicat un alt moratoriu pentru a susţine debitorii persoane fizice şi companii care au avut probleme financiare din cauza pandemiei COVID-19.

Diferenţa majoră faţă de moratoriul de amânare a ratelor aplicat în perioada pandemiei de COVID ar fi legată de faptul că atunci a existat un ghid al Autorităţii Bancare Europene (EBA), iar BNR a putut să flexibilizeze cadrul prudenţial astfel ca împrumuturile amânate mai mult de 3 luni să nu fie considerate neperformante, iar băncile nu au trebuit să pună bani deoparte provizionându-le.

În prezent, în condiţiile în care nu mai există un ghid al EBA, băncile s-ar putea să fie nevoite să facă provizioane pentru ratele amânate, ceea ce ar da peste cap bilanţul şi ar presupune nevoia de capital suplimentar de la băncile-mamă.

Sursa: Mediafax

Foto: pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate