Connect with us

ACTUALITATE

Primăria Florești a aplicat pentru FINANȚAREA proiectului de extindere a școlii Dumitru Tăuțan

Publicat


scoala floresti 4

Primăria Florești a aplicat pentru finanțarea proiectului de extindere a școlii Dumitru Tăuțan. Valoarea totală se apropie de 23 de milioane de lei.

scoala floresti 3

„Proiectul Școala Verde – „Extindere, reabilitare energetică și activități specifice – Liceul Teoretic “Dumitru Tăuțan” – școală verde” are valoare totală de 22.850.316 lei.

Prin acest proiect vom reuși mărirea capacității numărului de clase în școlile din Florești, prin construirea unui nou corp extensie a actualei clădiri.

scoala floresti 2

Rezultatele proiectului vor fi:
– 7 săli noi de clasă
– laborator școlar
– grupuri sanitare
– un sistem de climatizare-ventilare ce va realiza aportul de aer proaspăt, tratat (încălzit/răcit/filtrat), cu ajutorul unor centrale de tratare aer dotate cu recuperator de energie
– asigurarea de plante non-toxice/non-alergene integrate în interior, care purifică aerul, și vor fi amplasate în sălile de clasă și spațiile comune
– asigurarea de spații verzi suplimentare, prin reducerea suprafețelor pavate și înlocuirea lor cu iarbă/plante locale
– asigurarea de spații adaptate desfășurării orelor de curs în aer liber prin construirea unei sere pentru realizarea agriculturii ecologice, cu o suprafață de 165 mp
– modernizarea termoizolațiilor și hidroizolațiilor clădirii existente
– amplasarea de panouri foto-voltaice pe acoperișul clădirii existente
– modernizarea instalațiilor existente
– înlocuirea tâmplăriilor
– anveloparea clădirii existente

scoala floresti 1

Acest proiect este una dintre măsurile pe care le luăm pentru a mări capacitatea școlilor din Florești”, a scris primarul Bogdan Pivariu pe Facebook.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Clujenii se plâng că unii șoferi nu pornesc aerul CONDIȚIONAT în mijloacele de transport în comun. Ce spune CTP

Publicat

ctp

A venit vara. Temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate, confortul termic provocând neplăceri cetățenilor. Unii clujeni se plâng că există șoferi care nu pornesc aerul condiționat în mijloacele de transport în comun.

„In continuare pe un numar incredibil de mare de autobuze din orasul de 5 stele soferii CTP refuza sa porneasca aerul conditionat cu care autobuzele sint dotate din fabricatie. CTP, compania de transport public clujean, dupa numeroase plangeri, ne convinge ca legea e lege si la Cluj si ca aerul conditionat e pornit automat cand temperatura se ridica peste un anumit grad. Poate e asa pe hartie, dar legea o fac soferii, care considera aircon-ul un inamic public și refuza diabolic sa il porneasca”, ne-a scris un clujean.

Clujenii se plâng că unii șoferi nu pornesc aerul CONDIȚIONAT în mijloacele de transport în comun. Ce spune CTP

Contactat de Cluj24, directorul CTP Cluj, Liviu Neag, a declarat: „Toți șoferii sunt obligați ca în perioada de vară, când sunt temperaturi ridicate, să pornească aerul condiționat. Mai există câteva autobuze mai vechi, e adevărat, care nu au așa ceva, dar marea majoritate a parcului e dotată cu instalație de aer condiționat.

S-a dat chiar azi (joi) o circulară prin care se reamintește șoferilor să pornească aerul, în caz contrar, sancțiunile vor fi drastice. Sunt echipe pe teren care verifică respectarea întocmai a acestor dispoziții.”

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Trei persoane din Cluj cercetate pentru TRAFIC de droguri. 13 percheziții domiciliare în Cluj și Maramureș

Publicat

droguri

Trei persoane din Cluj sunt cercetate pentru trafic de droguri. Una dintre ele avea deja dosar penal. Au fost efectuate 13 percheziții domiciliare în Cluj și Maramureș.

„Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a 3 persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație.

droguri

VIDEO FOTO. Trei persoane din Cluj cercetate pentru TRAFIC de droguri. 13 percheziții domiciliare în Cluj și Maramureș

Precizăm că una dintre acestea este urmărită penal și pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și deținere fără drept în scopul propriului consum de droguri de risc.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, în perioada 2023 – iunie 2024, la diferite intervale de timp, dar în baza aceleași rezoluții infracționale, acestea ar fi procurat, deținut, manipulat, intermediat și comercializat direct diferite cantități de substanțe psihoactive către consumatori, inclusiv minori, din județele Maramureș și Cluj, cu suma de 100 de lei, pentru un gram.

droguri

De asemenea, din probatoriul administrat a reieșit faptul că una dintre persoane ar fi deținut și comercializat, în mod repetat, canabis și rezină de canabis (droguri de risc).

La data de 19 iunie 2024, au fost puse în aplicare 13 mandate de percheziție domiciliară în județele Maramureș și Cluj, fiind descoperite și ridicate diferite cantități de substanță psihoactivă ( 2-MMC), porționată și ambalată în scopul comercializării, droguri de risc (canabis), grindere și cântare electronice de precizie, obiecte purtând urme de substanță, plicuri autosigilante noi, precum și alte mijloace de probă.

droguri

„S-a propus arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile”

La aceeași dată, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea a 3 persoane, pentru 24 de ore.

Astăzi, 20 iunie, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunerea de arestare preventivă a acestora, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română, precum și de Serviciul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. și de Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor – Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor Cluj.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul serviciilor de combatere a criminalității organizate Maramureș, Sălaj și Bistrița-Năsăud, precum și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj și al reprezentaților Direcției Regionale Vamale Cluj.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Solstițiul de vară 2024. Va avea loc un eveniment astronomic rar, ce nu s-a mai înregistrat de 228 de ani!

Publicat

solstitiu vara pixabay

Solstițiul de vară 2024 aduce un fenomen astronomic rar în acest an. Este vorba despre momentul în care se produce solstițiul de vară, cu cea mai lungă zi din an.

Luna iunie din 2024 aduce cu ea un fenomen astronomic rar, care nu a mai avut loc în ultimii 228 de ani. Sărbătorit de obicei pe 21 iunie, solstițiul de vară, care marchează cea mai lungă zi a anului, va avea loc anul acesta cu o zi mai devreme, pe 20 iunie, scrie Alba24.

Deși solstițiul de vară s-a mai produs pe 20 iunie, particularitatea acestui an constă în faptul că solstițiul va avea loc la cel mai devreme moment al zilei din ultimii 228 de ani (din 1796), conform accuweather.com.

Solstițiul de vară 2024. Când va avea loc?

În 2024, solstițiul de vară va avea loc pe 20 iunie, la ora oficială 20:51. Totuși, având în vedere că România se află în sistemul orei de vară, momentul solstițiului va fi marcat la ora 23:51 (ora de vară în România fiind GMT plus trei ore), conform informațiilor de pe astro-urseanu.ro.

Denumirea de solstițiu („Soarele stă”) provine din faptul că, în această zi, gradientul mișcării Soarelui în raport cu declinațiile sale se schimbă.

Crepusculul va avea cea mai mare durată din an, iar la latitudinile înalte, crepusculul se întinde pe întreaga noapte, oferind locuitorilor acestor regiuni spectaculoasele „nopți albe”, conform aceleași surse.

Solstițiul marchează cele două momente din an în care Soarele atinge cea mai mare sau cea mai mică înălțime față de Ecuator.

Pământul efectuează atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o mișcare diurnă de rotație în jurul axei sale. Axa polilor Pământului nu este perpendiculară pe planul orbitei Pământului.

Din această cauză, cele două emisfere terestre sunt iluminate inegal de Soare pe parcursul unui an, ceea ce duce la inegalitatea duratei zilelor și nopților, precum și la succesiunea anotimpurilor.

Solstițiul de vară 2024. Cea mai lungă zi din an

Ziua în care are loc solstițiul de vară este cea mai lungă din an, oferindu-ne cel mai mult timp de lumină solară. Aceasta marchează începutul verii astronomice.

După solstițiul de vară, durata zilei începe să scadă, iar cea a nopții să crească treptat timp de șase luni, până la solstițiul de iarnă pe 21 decembrie.

În emisfera sudică, fenomenul se desfășoară în sens opus.

Termenul „solstițiu” provine din latinescul „solstitium”, care înseamnă „soare nemișcat”.

Aceste fenomene au loc de două ori pe an:

  • Aproximativ pe 21 iunie (cunoscut drept solstițiul de vară, prima zi de vară și cea mai lungă zi din an)
  • Pe 21 decembrie (cunoscut drept solstițiul de iarnă, prima zi de iarnă și cea mai scurtă zi a anului).

Pe de altă parte, un echinocțiu, derivat din latinescul „aequinoctium” (aequus – egal și nox – noapte), este momentul în care Soarele se află direct deasupra Ecuatorului.

Acest fenomen se produce de două ori pe an: în jurul datei de 20 martie (echinocțiul de primăvară, marcând începutul primăverii) și pe 23 septembrie (echinocțiul de toamnă, marcând începutul toamnei).

Solstițiul de vară 2024. Tradiții și superstiții

Tradițiile și superstițiile legate de solstițiul de vară au rădăcini adânci. Cea mai lungă zi a anului a fost văzută ca un moment de echilibru și schimbare, marcată de foc, simbol al soarelui.

Puterea soarelui la solstițiu este sărbătorită în România prin focurile de Sânziene, aprinse pe cele mai înalte locuri.

Îmbrăcați cu brâuri de pelin, oamenii se învârt în jurul focului și apoi aruncă brâurile în foc pentru a arde toate necazurile posibile.

Din timpuri străvechi, solstițiul de vară a fost un prilej de mare bucurie și sărbătoare, legat de momentul recoltării. Inițial, sărbătoarea coincidea cu solstițiul, pe 21 iunie.

Ulterior, biserica a considerat ceremonia păgână și a mutat-o pe 24 iunie, ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul.

De-a lungul timpului, Noaptea de Sânziene a devenit o sărbătoare populară, cu tradiții variate în funcție de țară și regiune.

Pentru țărani, această zi este importantă pentru prognoza vremii. Se crede că dacă plouă de Sf. Ioan Botezătorul (Sânziene) sau imediat după, este un semn rău, indicând 40 de zile de ploi neîncetate, ceea ce ar distruge recoltele de grâu, alune de pădure și salată, conform Agerpres.

Solstițiul de Vară 2024. Ritualuri practicate în România

Încă din antichitate, se credea că magia practicată în timpul solstițiului de vară putea materializa dorințe sau aspirații aparent imposibile.

Solstițiul de vară era considerat un timp al purificării prin apă și foc, când practicile magice erau deosebit de puternice și spiritele pământului și cerului pășeau printre oameni.

Un ritual legat de solstițiul de vară implica transformarea unei bijuterii din aur într-un talisman norocos.

Se putea folosi orice obiect din aur, fie el inel, monedă sau pandantiv.

Cu o zi înainte de solstițiu, bijuteria era pusă într-un vas rezistent la foc, plin cu ierburi uscate (cimbru, rozmarin, salvie, lavandă, mușețel, sunătoare), reprezentând elementul pământ.

În zorii zilei solstițiului de vară, bijuteria era scoasă dintre ierburi și pusă într-un vas cu apă curată, apoi trecuta prin flacăra unei lumânări galbene sau aurii.

Astfel, bijuteria era purificată cu ajutorul focului. Cu flacăra lumânării, ierburile din vas erau aprinse, lăsându-le să ardă și să își împrăștie aromele.

De la mijlocul zilei până la apus, obiectul de aur era lăsat într-un loc sigur afară, sub lumina soarelui.

Seara, bijuteria era ținută strâns într-o mână, cu ochii închiși, concentrându-se asupra celei mai arzătoare dorințe, care era apoi rostită de trei ori cu voce tare.

La final, se recita: „Fii vrăjit și legat, cu noroc, dragoste și lumină; belșugul să se reverse și energiile să străluce. Așa să fie”.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. POLUARE pe Valea Mărăloiu, la Apahida. Care ar fi CAUZELE

Publicat

poluare 1

Pe pagina de Facebook „Someșul nostru” a apărut o postare care trage un semnal de alarmă în legătură cu poluarea de pe Valea Mărăloiu din Apahida, apă care se varsă în Someșul Mic.

„Așa arată Pârâul Valea Mărăloiu din Apahida, care apoi se deversează în Someșul nostru. Plin de fecale fie de la fose septice, fie de la canalizare depășită. Compania de Apă Someș SA, Apele Române, Garda de Mediu, Primăria Apahida ar trebui sa ia masuri urgente. Cum astfel de probleme se multiplică in zona metropolitană, ar trebui creat un Consiliu al Apei cu reprezentanți de la autorități, societatea civilă, specialiști.

VIDEO. POLUARE pe Valea Mărăloiu, la Apahida. Care ar fi CAUZELE

Mai multe despre cum ar putea să arate un Consiliu al Apei atât la nivel legislativ, dar și ca protocol la nivel local de colaborare, în curând, într-un volum colectiv despre Soluții Bazate pe Natură la Someș”, scrie pe pagină.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax