ADMINISTRAȚIE
Primăria Cluj STINGE lumina de Ziua Pământului

Primăria Cluj-Napoca se alătură și în acest an inițiativei „Ora Pământului” (Earth Hour), prin stingerea iluminatului ornamental de pe două clădiri din centrul municipiului: Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” (Piața Lucian Blaga) și sediul Primăriei (strada Moților nr. 3) sâmbătă, 25 martie 2023, între orele 20.30 şi 21.30.
În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie – Earth Hour/ Ora Pământului.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Euro a încheiat luna comparativ cu sfârșitul lui aprilie cu o apreciere de circa 0,7%. În aceeași perioadă, creșterea dolarului a fost de aproape 3,7%, a francului elvețian de circa 2% iar a lirei sterline de peste 2,8%.
Posibilitatea ca Rezerva Federală să opereze la jumătatea lui iunie o nouă majorare a ratei sale de referință a ridicat nivelul aversiunii față de risc iar monedele de la marginea zonei euro s-au depreciat.
Cursul euro a crescut de la 4,9640 la 4,9696 lei și se apropie astfel de recordul de 4,9783 lei care a fost atins în 19 aprilie. Tranzacțiile se realizau în culoarul 4,967 – 4,97 lei.
Perspectivele economiei românești rămân negative. Conform indicatorului Comisiei Europene încrederea în economie s-a deteriorat în mai, pentru a doua lună la rând. Acesta a scăzut față de aprilie cu 1,5 puncte la la 99,5 puncte, minim care nu a mai fost atins din aprilie 2021, pe fondul diminuării încrederii în industrie și în servicii.
O analiză a Băncii Transilvania prognozează „creșterea economiei naționale cu ritmuri anuale de 2,8% în 2023, 3,7% în 2024, respectiv 4,0% în 2025, pe fondul continuării ciclului investițional post-pandemie”.
Piața monetară nu a cunoscut modificări iar indicii ROBOR au stagnat la minime ale ultimelor 11 luni. Cel la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,55%, valoarea stabilită în urmă cu o săptămână. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,66%, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, la 6,85%.
Euro a scăzut la 1,0659 – 1,0738 dolari, air media monedei americane a urcat de la 4,6302 la 4,6562 lei.
Lira sterlină s-a apreciat față de euro la un maxim al ultimelor aproape șase luni iar cursul a urcat la 5,7565 lei. În schimb, s-au redus plasamentele în franci elvețieni astfel că media a scăzut la 5,1125 lei.
Prețul gramului de aur a crescut la 293,0418 lei, consecință a aprecierii monedei americane și a creșterii unciei la 1.955 – 1.964 dolari.
În regiune, media monedei poloneze s-a depreciat la 4,5376 zloți/euro iar a celei maghiare la 371,06 forinți/euro.
Criptomonedele înregistrau scăderi la jumătatea săptămânii. Bitcoin se deprecia la 27.014 – 27.829 dolari iar ether la 1.860 – 1.907 dolari.
Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00
EVENIMENT
Bărbat de 45 de ani, REȚINUT și cercetat pentru viol, agresiune SEXUALĂ și șantaj asupra unei minore

Un bărbat de 45 de ani din Frata, jud. Cluj, a fost reținut de polițiștii din Câmpia Turzii și este cercetat pentru viol, agresiune sexuală și șantaj asupra unei minore.
„La data de 30 mai a.c, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Câmpia Turzii, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară, în comuna Frata.
Percheziția s-a desfășurat în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de viol în formă continuată, agresiune sexuală, racolarea minorilor în scopuri sexuale, amenințare, influențarea declarațiilor, șantaj, violenţă în familie și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, cercetat pentru comiterea infracțiunilor în cauză, a fost reținut 24 de ore, iar după prezentarea acestuia instanței, s-a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.
În fapt, în perioada 2019-2022, acesta ar fi constrâns, prin amenințări și acte violente, o minoră, în vârstă de 14-17 ani, să întrețină relații sexuale.
În cursul lunii aprilie a.c., bărbatul este bănuit de faptul că ar fi agresat sexual și ulterior amenințat cu acte de violență două minore, de 15 și 17 ani, din județul Cluj.
De asemenea, din cercetări a reieșit ca în anul 2021, acesta ar fi agresat-o fizic pe una dintre minore.
Totodată, s-a constatat că bărbatul în cauză s-ar fi deplasat în repetate rânduri cu un autoturism, fără a deține permis de conducere.
În urma probatoriului administrat, a fost dispusă reținerea pentru 24 de ore a acestuia, iar ulterior, prezentat instanței, bărbatul a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.
Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda”, a transmis IPJ Cluj.

Pulsul efervescent al orașului se simte și în gama diversificată de evenimente organizate în acest final de săptămână, în Iulius Parc: clase de yoga cu mămici și pitici în aer liber, la Baby Yoga, și seri de film în parc, în cadrul Très Court International Film Festival.
Weekend-ul acesta și iubitorii de film sunt așteptați în Iulius Parc, unde vor putea să vadă cele mai bune producții mondiale de maximum 4 minute, prezentate în 50 de orașe din întreaga lume și în 10 orașe din România. Proiecțiile în aer liber au loc vineri și sâmbătă, începând cu ora 21.30, iar intrarea este liberă. Vino să vezi până unde a ajuns creativitatea regizorilor, care au spus povești întregi în doar câteva minute!
Iar după ce îi sărbătoriți pe cei mici de 1 iunie, sunteți așteptați în Iulius Parc la Baby Yoga. Duminică, 4 iunie, de la ora 16.00, mămici, tătici, pitici sunt așteptați să învețe tehnici de training sub forma unui show cu eșarfe, stegulețe, baloane, surprize și cadouri. Clasa de yoga este susținută de Mirela Buzilă, trainer autorizat Baby Yoga, certificat în Marea Britanie de către Academia „To Baby And Beyond” și Asociația Terapeuților Complementari din Europa!
Nu uita nici de WCF International Cat Show, concursul internațional unde vei putea admira peste 130 de feline, în Atriumul Iulius Mall Cluj, în perioada 3 – 4 iunie! Află mai multe despre competiție pe pagina de Facebook dedicată evenimentului!

ReClothing, proiectul JCI Cluj de conștientizare și reducere a risipei din domeniul fashion, a fost premiat la nivel internațional. În cadrul Conferinței Europene JCI de la București de zilele trecute, inițiativa a câștigat premiul pentru cel mai bun proiect de business și antreprenoriat, fiind totodată desemnat cel mai bun proiect din toată Europa în anul 2022. A concurat cu zeci de inițiative de succes din țări precum Finlanda, Germania sau Elveția.
„ReClothing își propune crearea unui cadru de conștientizare a unei probleme cu care societatea se confruntă – modul în care “consumăm” haine – și, în același timp, oferirea unor soluții pentru a o reduce. În ultimii doi ani, voluntarii JCI Cluj au reușit să organizeze 7 evenimente tematice și au salvat mai bine de 3 tone de articole vestimentare.
Prin fiecare acțiune, membrii echipei ReClothing au reușit să arate că orice articol vestimentar poate primi o a doua șansă în cel mai creativ mod – totul în contextul în care industria textilă este între cele mai poluante din lume. Tinerii au avut alături și designeri sau creatori de conținut, alături de care au transmis mesaje puternice în comunitate.
“Ne bucură enorm cele două premii și ne motivează să ducem mai departe acest proiect special. În spate sunt muuulte ore de muncă, dedicare și sacrificii. Însă rezultatele – de la entuziasmul comunității, implicarea partenerilor și până la premii – ne arată că orice efort este răsplătit. Totodată, distincțiile ne demonstrează că tema este una de interes la nivel mondial, cu un potențial enorm de creștere. Le mulțumim tuturor celor care au crezut în acest proiect încă de la început și care ne sunt alături în această călătorie frumoasă. Avem planuri mari și suntem convinși că vom ajunge tot mai departe”, declară Ioana Pîrlea, coordonatorul proiectului ReClothing.
Proiectul include campanii de awareness, acțiuni de colectare haine, dar și evenimente punctuale precum târguri în cadrul cărora sute de articole vestimentare își caută noi proprietari. Următorul târg ReClothing va avea loc în perioada 22-25 iunie, la Iulius Mall Cluj.
De asemenea, JCI Cluj a primit premiul pentru cea mai bună organizație locală din Europa în 2022”, au transmis organizatorii.