ADMINISTRAȚIE
Primăria Cluj: Se pot DEPUNE cererile pentru tichete SOCIALE pe suport electronic în cadrul Programului social ”Alimente”

Începând de vineri, 3 martie 2023, în cadrul Programului social ”Alimente”, se pot ridica și depune la Centrul de Informare pentru Cetățeni (strada Moților nr. 7), la primăriile de cartier și la sediul Direcției de Asistență Socială și Medicală (strada Venus fn) formularele de cerere/declarație pe propria răspundere pentru acordarea tichetelor sociale pe suport electronic.
Valoarea nominală a tichetelor sociale este de 400 lei/an și se acordă următoarelor categorii de persoane:
a) persoane cu handicap grav sau accentuat, neinstituționalizate;
b) pensionari, invalizi, veterani, văduve de război, persoane deportate, prizonieri, persecutați politic, eroi martiri ai revoluției, orfani, ale căror venituri nete lunare pentru persoana singură sunt de până la 1082 lei și de până la 786 lei/membru de familie;
c) șomeri înregistrați (cu indemnizație și fără indemnizație de șomaj) ale căror venituri nete lunare pentru persoana singură sunt de până la 1082 lei și de până la 786 lei/membru de familie;
d) beneficiari de ajutor social sau de alocație pentru susținerea familiei;
e) victimele traficului de persoane;
f) victimele violenței domestice.
Acte necesare:
La cererea/declarația pe propria răspundere se atașează, după caz:
a) Pentru persoane cu handicap grav sau accentuat, neinstituționalizate: buletin/carte de identitate și certificatul de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat (în situația persoanelor încadrate în grad de handicap grav sau accentuat, beneficiarilor de ajutor social și/sau de alocație pentru susținerea familiei aflate în evidențele Direcției de Asistență Socială și Medicală, se depune doar cererea/declarația pe propria răspundere completată și semnată);
b) Pentru pensionari, invalizi, veterani, văduve de război, persoane deportate, prizonieri, persecutați politic, eroi martiri ai revoluției, orfani și șomeri indemnizați și neindemnizați:
1. acte privind componența familiei (buletine/cărți de identitate, certificate de naștere, căsătorie, sentințe de divorț, hotărâre de plasament/adopție/încredințare etc);
2. acte doveditoare privind veniturile membrilor familiei (adeverințe de salariu cu venitul net, cupoane de pensie/șomaj, indemnizații, alocații, alte categorii de venituri realizate în luna anterioară celei în care se depune cererea);
3. actul de identitate pentru reprezentantul legal, dacă este cazul;
4. carnetul de evidență, vizat la zi – pentru șomeri sau adeverință eliberată de AJOFM Cluj pentru cei care nu sunt indemnizați şi sunt aflați în căutarea unui loc de muncă.
c) Pentru victimele violenței domestice și ale traficului de persoane: buletin/carte de identitate și dovada că e victima violenței domestice sau a traficului de persoane (de la furnizorul de servicii sociale).
Termenul limită de depunere a formularelor de cerere/declarație pe propria răspundere pentru acordarea tichetelor sociale este ultima zi lucrătoare din luna noiembrie, respectiv 29 noiembrie 2023.
După verificarea cererilor și declarațiilor pe propria răspundere în sistemul informatic PatrimVen de la Agenția Națională de Administrare Fiscală şi în bazele de date ale Primăriei municipiului Cluj-Napoca, se stabilește lista persoanelor beneficiare.
Beneficiul de asistență socială sub formă de tichete sociale pe suport electronic în cadrul Programului social „Alimente” se acordă sub rezerva achitării de către solicitant a obligațiilor de plată față de bugetul local.
Distribuirea cardurilor pentru beneficiari noi, care nu au primit tichete sociale în anul 2022, se va face în baza unor programări care vor fi comunicate direct acestora.
Formularul de cerere/declarație pe propria răspundere poate fi descărcat de AICI, se poate ridica de la Centrul de Informare pentru Cetățeni, primăriile de cartier și sediul Direcției de Asistență Socială și Medicală.
Cererea și declarația pe propria răspundere poate fi depusă și online AICI.
Dacă în cazul persoanelor singure/familiilor beneficiare în anul 2022 de tichete sociale pe suport electronic în cadrul Programului social ”Alimente” nu apar modificări de domiciliu sau în structura familiei, se atașează la formularul de cerere/declarație pe propria răspundere doar acte doveditoare cu privire la veniturile nete realizate în luna anterioară depunerii cererii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Cum s-a votat bugetul județului Cluj cu unanimitate. Consilierii Georgiana Sima (PNL) și Alexandru Cordoș (PSD) explică

Consilierii județeni Georgiana Sima (PNL) și Alexandru Cordoș (PSD) au explicat cum s-a votat cu unanimitate bugetul județului Cluj pe anul 2025 în cadrul emisiunii ”Transilvania la raport” de pe ClujliveTV, moderată de jurnalistul Vasile Măgrădean, realizată în colaborare cu Cluj24.
Cei doi aleși au analizat proiectele de investiții ale județului Cluj pe anul în curs, dar au făcut și referiri la decizia de amânare a aprobării bugetelor unor regii și societăți din subordinea CJ, deoarece directorii acestora nu s-au prezentat în fața plenului.
Regăsiți în video declarațiile celor doi consilieri județeni.
CLUJ24 TV
VIDEO. Actorul Dragoș Pop, la Clujăreală: Tot ce urmăresc în COMEDIE e să ridic nivelul de ENTUZIASM

Actorul clujean Dragoș Pop, invitat la podcastul „Clujăreala”, realizat de Marius Aciu, emană umor din toate pozițiile. Poziția preferată, însă, e cea din picioare. Fie că e pe scena Naționalului, fie că face stand-up într-o crâșmă, Dragoș Pop este la fel de entuziast și profesionist ca un chelner în așteptarea bacșișului. Absolvent al Departamentului de Teatru al Facultăţii de Litere din cadrul Universității „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, promoţia 1998, clasa prof. Miriam Cuibus, este angajat al Teatrului Național clujean din 1998.
„Am făcut Liceul de Mate-Fizică 1 în Gheorgheni. A fost, practic, magma de unde mi-am luat eu întreaga forță spre a fi creator adevărat. Adică am fugit cât mai departe de matematică și fizică. Dar am făcut și 2 ani de Politehnică. După care, spiritul meu și faptul că eram extrem de inteligent, eram cel mai inteligent dintre ingineri și probabil cel mai slab inginer dintre actori, am decis să urmez chemarea interioară și m-am dus spre teatru. Și, practic, pot să spun că de la 20-21 de ani, teatrul a fost viața mea și întâlnirea cu oameni fantastici m-a format. Întâlnirea cu profesorii mei, cu Miriam Cuibus, cu Mona Marian, cu Mikloș Bacsi, cu mulți, mulți, cu Ion Vartic, cu Laura Pavel, soții Căpușan, mulți oameni care mi-au creionat oarecumva destinul.
VIDEO. Actorul Dragoș Pop, la Clujăreală: Tot ce urmăresc în COMEDIE e să ridic nivelul de ENTUZIASM
E, am ajuns acum la 50 de ani, ceea ce îmi părea, până de câteva zile, extrem de mult și mi se păreau că oamenii erau aproape morți la 50 de ani, dacă nu foarte bătrâni. Sunt puțin imobil, adevărat, pentru că simt că începe să-mi crească bronzul pe picioare. Și devin statuar, devin statuie și mi-am și rezervat un loc în fața Teatrului Național, mai jos puțin de Eminescu, unde va fi amplasat bustul meu în picioare, peste, evident, 30-40 de ani.
Am fost rodul unei întâmplări și probabil rodul unei mari iubiri, pentru că am fost născut dintr-o mare iubire, dintre o zeitate care este mama mea și un zeu păgân, care este tatăl meu, da, cel coborât direct din Valhalla, despre care am aflat de curând că este tot getică, de fapt.
Dar apropo de ingineri, ce pot să spun despre ei sau despre oamenii care au o gândire sistematică, sistemică mai mult, o gândire analitică, sunt mult mai aplicați spre studiu. Și umorul, ca orice altă formă de artă, umorul și comedia ca formă de artă, se studiază, în primul rând. Adică pleci de la un simțământ, de la un diamant interior care zice aaa, you are funny, ești distractiv, poți să aduci zâmbetul pe buze, bună dispoziție. De ce-mi place mie să fac comedie? Pentru că tot ce urmăresc în comedie e să ridic nivelul de entuziasm, pentru că asta e cel mai important, nu să fii super inteligent, super spiritual, din punctul meu de vedere. Mă interesează ca atunci când ne despărțim să trăim un sentiment de estetică, care se subsumează bunului, frumosului și dreptului.
„Umorul nu se naște din nimic”
Deci dacă ne despărțim cu gândul aaa, a fost bine, a fost frumos, a fost ok, a fost mai bine, pentru mine este suficient. Și acum să revenim la ingineri. Inginerii gândesc, sunt aplicați spre studiu, vor să vadă ce este în interior, în spatele unei glume, cum se face o glumă, ce înseamnă comedia, ce înseamnă umorul, cum e el, cum se dezvoltă el, cum îl construiesc, cum îl proiectez, cum rezonează în mine, sau on and on and on.
Bun, făcând tot acest proces, ajungi la niște răspunsuri și ajungi chiar și la un anumit sistem, să zic, pentru că umorul nu se naște din nimic, el este rodul a ceva și dacă te apuci să studiezi cum fac inginerii, îți dai seama cam cum se construiesc glumele, cum se construiesc poveștile și, în general, dacă te interesează să mergi mai departe, să vorbești despre comedie, cum spunea Aristotel, și sunt perfect de acord, este insolență educată. Dacă nu e educată, e mitocănie și pe mine nu mă atrage zona asta. Există și tipul ăsta de on your face, care este un tip de umor foarte brutal pe care eu nu-l agreez, dar ce-mi place mie la insolența asta educată e că dacă e făcută bine și urmează, are câțiva piloni esențiali și te cațeri pe ei un pic, începi să joci, să te joci cu ei și să-ți dai seama că există, domnule, o rețetă cât de cât prin care te poți apropia de umor, de comedie.
„Involuntar începem să râdem, atunci când cineva alunecă pe o banană”
Spre exemplu, comedia este definită foarte bine în engleză, comedy, prima regulă ar fi comedy is cruelty. Comedia este cruzime, nu? Când mergi pe stradă și tu aluneci și te-ai lovit la deget, e o tragedie. Când altul în fața ta cade într-un canal și moare, poate fi o comedie. Deci este cruzime. Un subiect de comedie, da? Deci comedia este cruzime. Vedem și atunci când involuntar începem să râdem, atunci când cineva alunecă pe o banană sau se lovește cu capul de ceva. Pentru că, și acum să săpăm mai adânc, noi avem aici sistemul limbic sau R-complex sau creierul primitiv, care este răspunzător cu instinctul, da? Și imediat, într-o fracțiune de secundă, reacționăm, pentru că e dezvoltat de acum 50 de milioane de ani, fără ca să vină neocortexul, care e mai nou și are numai 200.000 de ani, să ne dea explicațiile. Deci noi involuntar reacționăm. Deci asta ar fi comedy’s cruelty, prima secvență.
A doua secvență ar fi comedy’s contrast. Adică comedia este contrast. Înalt, mai micuț. Gras, slab. Urât, frumos. Aici suntem. Da? Deci comedia este contrast. Când asociezi, când lucrezi în contrast, și contrastul merge mai departe și se toarnă cumva în exagerare. Deci dacă te apuci să exagerezi, din nou apare comedia, nu? Dacă îi spui iubirii tale, nu înțelegi, te iubesc. Da? Apare exagerarea, iarăși devine… Cazi în extremă. Și este iarăși un suport de comedie.
„Toate aceste tabu-uri poți să le expui într-un mod funny”
Și apoi al treilea pilon important este comedy’s culture. Se referă la stereotipuri, la tabu și, slavă cerului, în societatea noastră românească, care este o societate încă săracă, acum intră în modernitate, de-abia, ai o grămadă de tabuuri, de prejudecăți și așa mai departe. Sondându-le, ai foarte mult material de comedie și acolo. Tabuuri sunt o grămadă. Spre exemplu, cel mai întâlnit și cel mai auzit atât în comedie cât și în stand-up, este sexualitatea. Este tabu. Da? Adică sexul e tabu încă în societatea noastră. Da, deși avem peste tot și acces imediat la sexualitate și ne bazăm pe sexualitate, ea este tabuizată încă, da? Apoi religia este tabu-izată, din nou. Nu neapărat religia în sine, ca dogmă, ci credința. Credința într-o forță divină, în divinitate, este tabuizată. Familia este tabu-izată. Familia este pură, este tradițională, așa, mai departe. Nu poți să intri în dedesubtul ei s-o expui.
Toate aceste tabu-uri poți să le expui într-un mod funny, dacă știi s-o faci. Deci ăsta este iar un zăcământ de comedie. Relațiile interumane de tip, hai să zic, non-heterosexual sunt tabu-izate, da? Și multe alte lucruri. Politica. Dar aici nu intru pentru că nu mă atrage deloc spectrul ăsta pentru comedie, dar iarăși, deși toată lumea vorbește despre politică, este tabu oarecum, pentru că dacă sondezi mai departe, politică suntem toți. Și, practic, toți suntem prostănaci, dar avem vârfurile vizibile”, a spus, printre altele, Dragoș Pop.
EVENIMENT
Suporterul U Cluj care a aruncat cu o sticlă de bere în față unui tânăr, pus sub control judiciar pentru 60 de zile

Marius Băncilă, suporterul U Cluj care a aruncat cu o sticlă goală de bere într-un suporter al echipei rivale, CFR Cluj și l-a rănit în zona feței a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, anunță Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.
Suporterul U Cluj, care are 38 de ani a fost identificat și reținut sâmbătă, pentru 24 de ore, de polițiștii clujeni. Procurorul a precizat că agresiunea nu a avut de a face cu etnia victimei.
Suporterul U Cluj, acuzat de violențe, pus sub control judiciar
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus, duminică, 6 aprilie, măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de o persoană
cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și lovirea sau alte violențe.
„S-a reținut că la data de 31 martie, în jurul orei 23:17, în timp ce inculpatul se deplasa pe o alee din Parcul Central situat în mun. Cluj-Napoca, în direcția Opera Maghiară, după finalizarea partidei de fotbal dintre echipele Universitatea Cluj și CFR Cluj ce a avut loc pe stadionul Cluj Arena, acesta ar fi observat un grup de suporteri ai echipei CFR Cluj pe care i-ar fi amenințat cu acte de violență fizică, după care ar fi aruncat înspre aceștia de la o distanță de câțiva metri o sticlă de bere golită de conținut, care a lovit persoana vătămată în zona feței, cauzându-i
acesteia leziuni traumatice ce necesită 17-18 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare”, se arată într-un comunicat de presă.
De asemenea, suporterul U Cluj a tulburat ordinea și liniștea publică prin acțiunile sale, având în vedere că la acel moment, arată procurorul, Parcul Central era intens circulat de persoane care au participat la evenimentul sportiv menționat.
Violențele nu au ca și cauză etnia
Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au mai precizat că din mijloacele de probă administrate în cauză a reieșit faptul că mobilul comiterii infracțiunilor descrise mai sus a constat în rivalitatea dintre suporterii echipelor de fotbal Universitatea Cluj și CFR Cluj și nu a avut legătură cu temeiuri care țin de etnia persoanei vătămate.
Suporterul U Cluj, interzis pe stadion
Prin ordonanța prin care procurorul a dispus măsura controlului judiciar față de inculpat, s-au dispus două obligații cu caracter special față de acesta, respectiv interdicția de a participa la manifestări sportive publice și interdicția de a se apropia la o distanță mai mică de 200 de metri de stadioanele ”Cluj Arena” și ”Dr. Constantin Rădulescu” cunoscut și ca Stadionul CFR, în zilele în care se desfășoară meciuri oficiale de fotbal în aceste locuri cu participarea oricăreia dintre cele două echipe.
EVENIMENT
Ambulanță SMURD Cluj, care transporta o pacientă, implicată într-un accident la Bunești. O fetiță a ajuns la spital

Un accident de circulație, în care a fost implicată o ambulanță SMURD Cluj a fost implicată, duminică într-un accident de circulație.
Ambulanța, care s-a ciocnit cu o mașină, transporta o pacientă în vârstă la spital.
Ambulanță SMURD Cluj, care transporta o pacientă, implicată într-un accident la Bunești
O ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, aflată în misiune, având semnalele acustice și luminoase în funcțiune, a fost implicată în urmă cu puține momente într-un accident rutier petrecut pe raza localității Bunești.
Aceasta efectua transportul unei paciente de aproximativ 80 de ani de la o unitate spitalicească din Cluj-Napoca spre spitalul din Dej, au transmis reprezentanții ISU Cluj.
Pacienta din ambulanța SMURD și membrii echipajului nu au suferit leziuni.
În accident a mai fost implicat un autoturism. La fața locului au intervenit în sprijin două ambulanțe SAJ și o ambulanță SMURD. Un bărbat și o minoră de aproximativ 10 ani au fost asistați la fața locului, cea din urmă necesitând transportul la spital pentru investigații suplimentare.
La o primă evaluare, ambii prezentau afecțiuni ușoare. Totodată, pacienta de aproximativ 80 de ani, aflată în ambulanța SMURD, este transportată la spital cu o ambulanță SAJ.