Connect with us

ACTUALITATE

Primăria Cluj cumpără IMPRIMANTE 3D de 500.000 de lei pentru romii din Pata Rât și pentru studenți

Publicat


Primăria Cluj-Napoca este partener într-un proiect cu finanțare nerambursabilă prin care urmărește să găsească soluții la problema locurilor de muncă din municipiu. Nu este vorba despre orice loc de muncă, ci despre joburi cu nivel înalt de calificare, ale viitorului, iar în proiect a fost implicată inclusiv comunitatea de la Pata Rât.

În studiile efectuate la nivel european se arată că în ciuda unei creșteri economice bune, România încă se confruntă cu provocări sociale și economice în domeniul locurilor de muncă. Sunt diferențe mari între diferite regiuni și grupuri sociale, sunt mulți tineri care nu merg la școală, încă este multă sărăcie.

Proiectul Cluj Future of Work arată că s-au făcut puține în domeniul angajării persoanelor defavorizate, în special în rândul romilor, și în continuare alocările pentru educație sunt dintre cele mai mici din Uniunea Europeană.

Una dintre principalele piedici în dobândirea unei și mai bune creșteri economice ar fi nivelul slab de calificare al oamenilor. Cum industriile culturale și creative sunt un element important de economie la Cluj, proiectul s-a concentrat pe rezolvarea problemei angajării în acest sector.

Anual 2000 de studenți finalizează studii în domenii conexe industriilor creative și doar 7% ajung să se și angajeze. Mai mult, la Cluj încă trăiesc 2500 de oameni în locuințe improvizate.

Politicile naționale n-au găsit soluții aici, așa că s-a decis pregătirea acestor oameni în joburi de vârf.

Un comitet format din reprezentanți ai Primăriei, ai Centrului Cultural Cluj, ai Facultății de Sociologie din cadrul UBB Cluj și ai unor ONG-uri care lucrează la Pata Rât au discutat cu comunitatea locală pentru a vedea care este profilul muncitorilor și cum pot fi ajutați aceștia.

Printre primele probleme identificare au fost lipsa transportului public spre centrul orașului și nevoia unui mai bun acces la educație și cursuri de calificare. Majoritatea oamenilor lucrează aici în domeniul deșeurilor și a construcțiilor.

S-a urmărit astfel asigurarea unei specializări corespunzătoare în tehnologii care influențează industria creativă (design și efecte speciale, de exemplu). Este un proiect de cercetare care vrea să vadă ce se întâmplă dacă aduci echipamente inovative și creezi programe de învățare care cresc șansele de a avea meserii căutate în viitor.

Deja Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația pentru achiziționarea de imprimante 3D, în valoare de 500.000 de lei, care să fie utilizate cu acest scop.

Proiectul lăsa în oraș: trei laboratoare dotate cu echipemente inovative la Centrul de Industrii Creative, curicule de învățare pentru utilizarea lor, propuneri de politici publice locale care să crească șansele de calificare în aceste joburi, plus un festival care pune în valoare produsele creative rezultate din proiect.

Oamenii din comunitățile defavorizate au arătat interes față de proiect?

ADI Zona Metropolitană Cluj este organizația care se ocupă de managementul proiectului în comunitățile defavorizate. Mai exact, în cadrul componentei „Muncă informală” a FoW ei au studiat acest fenomen în zona Pata Rât, au cules date direct de la localnici, iar acum testează mai multe soluții pentru a înlesni accesul muncitorilor informali din zonă pe piața reglementată a muncii. În acest sens, în comunitățile de la Pata Rât au fost instalate, în martie 2020, module sanitare, cu dușuri și lavoare, care au fost bine primite de comunitate. Nevoia accesului la astfel de instalații, în scopul unei prezentări decente la locul de muncă, a reieșit fără echivoc în urma consultărilor publice care au avut loc în toate cele patru componente ale comunității defavorizate (Cantonului, „Dallas”, Coastei și Rampă).

De asemenea, în iunie 2020 s-au instalat echipamentele necesare pentru wireless gratuit în aceeași zonă, de care beneficiază, zilnic, toți membrii comunității, facilitate foarte populară atât pentru cei care își caută un loc de muncă, prin intermediul platformelor online de recrutare, publice și private, cât și în rândul elevilor care au fost nevoiți să își desfășoare orele online.

O altă facilitate, care se introduce în această perioadă, este abonamentul gratuit pe linia de autobuz care leagă zona de centrul Clujului. De acest abonament vor beneficia toți adulții care formează populația activă din zona defavorizată despre care vorbim. Un chestionar aplicat în toate gospodăriile din Pata Rât arată că peste 95% din comunitate consideră aceste abonamente necesare pentru a-și putea găsi mai ușor un loc de muncă și pentru a putea apoi să se deplaseze la locul desfășurării activității. Distribuirea abonamentelor este programată la începutul lunii mai.

Care sunt domeniile în care vor fi specializați aceștia?

Tot prin intermediul componentei „Muncă informală”, opt persoane din comunitatea defavorizată beneficiază de servicii de consiliere, consultanță de business și incubare a afacerii, în vederea înființării unor firme și a atragerii de fonduri pentru dezvoltarea inițială a afacerilor. Cele opt persoane au fost selectate la sfârșotul anului trecut, în urma unor interviuri, pe baza ideilor de afaceri propuse. Lor li se asigură servicii complete pentru a avea o firmă „la cheie”, cu un business plan realist și li se prezintă oportunități de finanțare. Companiile vor fi active în domenii precum: servicii de curățenie, HORECA, auto service, construcții, curierat sau comerț alimentar cu amănuntul. Sperăm ca ei să fie prima generație de antreprenori din această comunitate defavorizată.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Cluj-Napoca, reținut de polițiști. A produs un accident având o alcoolemie uriașă și permisul auto suspendat

Publicat

Cluj accident

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au dispus, joi, măsura reținerii față de un bărbat de 59 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și conducerea unui vehicul pe drumurile publice având dreptul de a conduce suspendat.

”În fapt, la data de 24 decembrie a.c., în jurul orei 18.40, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați, prin apel 112, despre producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale, pe strada Donath, din municipiu.

Ca urmare a apelului, bărbatul a fost interceptat în trafic de către un echipaj al Biroului pentru Centru Universitar, fiind testat cu aparatul etilotest de către polițiștii din cadrul Biroului Rutier, reieșind valoarea de 1,34 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice.

Totodată, în urma verificărilor efectuate de către polițiștii a reieșit faptul că, bărbatul de 59 de ani, avea dreptul de a conduce suspendat.

În baza probatoriului administrat, la data de 26 decembrie a.c., polițiștii au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, acesta fiind condus într-un Centru de Reținere și Arestare Preventivă”, arată IPJ Cluj.

În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și conducerea unui vehicul pe drumurile publice având dreptul de a conduce suspendat.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Soluțiile unui clujean pentru traficul din oraș: transport public gratuit și taxă pentru mașinile care intră în Cluj-Napoca

Publicat

traficul

Un clujean propune două soluții care, crede acesta, ar rezolva una dintre cele mai mari probleme ale municipiului Cluj-Napoca, dar și a Floreștiului, și anume traficul rutier. 

”Traficul se poate fluidiza in zona Clujului prin introducerea gratuității pe toate liniile de transport public. În paralel, la fel de important, sa se introducă o taxă pentru vehiculele care intra în Cluj , in mod automat prin camere video.

Modelele exista deja in alte tari și sunt o rezolvare buna”, crede Eugen.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Eurodeputatul Daniel Buda, la lucru cu furca în mână de Crăciun, la o fermă de vaci. Mesaj pentru fermierii români

Publicat

Buda

Președintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, a dat, de Crăciun, costumul de Bruxelles pe hainele de fermier și a pus mâna pe furcă, lucrând la ferma de vaci a familiei din județul Sălaj. 

”25 decembrie, ziua de Crăciun, o zi ca oricare alta pentru fermieri”, a spus Buda, care este vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European.

Eurodeputatul a transmis și un mesaj fermierilor români: ”Fermierii, cei pentru care Crăciunul și sărbătorile sunt doar o altă zi de muncă. Ei sunt un exemplu de dedicare și responsabilitate. Cunoaștem sacrificiul vostru și vă suntem recunoscători”.

 

Citește mai departe

CULTURA

Lansare de carte și concert – eveniment la Cluj-Napoca. Poetul Ion Mureșan împlinește 70 de ani

Publicat

Muresan

Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Fundația Transilvania Leaders și Editura Școala Ardeleană organizează la Cluj-Napoca, joi, 9 ianuarie 2025, începând cu ora 19:00, lansarea antologiei ”Poeme (1981-2023)” de Ion Mureșan, un volum omagial cu ocazia aniversării a 70 de ani ai poetului născut 9 ianuarie 1955 în comuna clujeană Vultureni.

Prezintă Ion Pop, Al. Cistelecan, Vasile Sebastian Dâncu, amfitrion fiind Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național.

Lansarea va fi urmată de concertul ”Alcool” după Ion Mureșan, cu cântece intrepretate de Ada Milea, Bobo Burlăcianu și Cristian Rigman.

Manifestările vor avea loc în Sala Mare a Teatrului Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca.

Intrarea este liberă pe baza unei rezervări aici: https://www.bilete.ro/ion-muresan-70/

Ion Mureșan este cel care spune că ”într-o societate bolnavă, poeții sunt anticorpii sociali care neutralizează răul”.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate