EVENIMENT
Primăria Cluj acordă ajutor de 200 de lei pentru alimente persoanelor cu venituri mici. Cum intrați în posesia cardurilor

Persoanele cu venituri reduse din Cluj-Napoca beneficiază și în acest an de un ajutor de 200 de lei, bani care pot fi folosiți pentru a cumpăra alimente. Până acum, în acest program sunt înscriși peste 5.500 de beneficiari. Anul acesta, tichetele au fost înlocuite cu carduri.
Primăria Cluj-Napoca anunță că cererile pentru ajutorul de 200 de lei mai pot fi depuse până la finalul lunii noiembrie 2022.
Până în data de 15 septembrie, au fost aprobate 5.548 de cereri de înscriere în programul „Alimente” al Direcției de Asistență Socială și Medicală (DASM).
În total au fost depuse anul acesta 7.159 de solicitări pentru acest ajutor, iar 3.539 de persoane au ridicat până acum cardurile cu cei 200 de lei, potrivit Primăriei Cluj-Napoca.
200 de lei ajutor pentru achiziționarea de alimente
Programul „Alimente” al Primăriei se desfășoară de mai mulți ani, iar începând de anul acesta suma de 200 lei va fi încărcată pe cardurile distribuite de DASM, în locul tichetelor distribuite anterior.
„Este o formă de solidaritate pe care clujenii o arată, alături de restul programelor și proiectelor Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca”, a precizat primarul Emil Boc.
Cine beneficiază de programul „Alimente”
- Beneficiarii programului social sunt următoarele categorii de persoane vulnerabile, cu domiciliul/reședința în municipiul Cluj-Napoca:
persoane cu handicap grav sau accentuat, neinstituționalizate; - pensionari, invalizi, veterani, văduve de război, persoane deportate, prizonieri, persecutați politic, eroi martiri ai revoluției, orfani, ale căror venituri nete lunare pentru persoana singură sunt de până la 2.053 lei și de până la 1.386 lei/membru de familie;
- șomeri înregistrați (cu/fără indemnizație de șomaj) ale căror venituri nete lunare pentru persoana singură sunt de până la 2.053 lei și de până la 1.386 lei/membru de familie;
- beneficiari de ajutor social sau de alocație pentru susținerea familiei;
- victimele traficului de persoane;
- victimele violenței domestice.
De unde pot fi ridicate cardurile sociale și care este orarul
Cei care au fost înscriși în acest program pot să ridice cardurile care sunt încărcate cu suma de 200 de lei.
Locurile de unde pot fi ridicate cardurile sociale:
- Clubul pensionarilor Mănăștur, str. Arinilor, nr. 11
- Clubul pensionarilor Mărăști, str. Aurel Vlaicu, nr. 3A
- Clubul pensionarilor Horea, str. Horea, nr. 108
- Sediul Direcției de Asistență Socială și Medicală, str. Venus FN (intrarea dintre nr. 20-22 – ghișeul nr. 5)
Programul de ridicare a cardurilor:
- Luni, marți, miercuri între orele 08:30-15:30
- Joi între orele 08:30-16:30
- Vineri între orele 08:30-14:00
Foto: Emil Boc/Facebook
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin vineri seara la un autoturism lovit de tren pe raza localității Jucu Herghelie.
”La fața locului s-au deplasat două autospeciale cu modul de descarcerare și un echipaj SAJ, unde au găsit autoturismul avariat cu ocupanții ieșiți din acesta.
O femeie, ce prezenta agitație psihomotorie, este consultată de către echipajul SAJ și urmează să fie stabilit dacă va fi transportată la spital”, a transmis ISU Cluj.

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Florești și al Gărzii Gilău au intervenit vineri seara la un accident rutier petrecut pe autostrada A3, în zona Km49, sensul de mers Turda-Gilau.
La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare, un echipaj SAJ și un echipaj SMURD, unde au găsit un autocamion, ce aparține MApN, și un autoturism avariate.
Autoturismul a ajuns răsturnat pe plafon, iar ocupanții erau ieșiți din ambele autovehicule.
Patru persoane au fost consultate de către echipajele SMURD și SAJ, fără a fi transportate la spital.
UPDATE. Precizări ale Poliției Cluj
Poliția Cluj a transmis că un șofer care circula pe banda 2, din direcția municipiului Turda spre Gilău, ar fi intrat în coliziune cu un autocamion condus pe banda 1.
”În urma coliziunii, autoturismul s-a răsturnat pe plafon, pe banda de urgență.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative”, arată IPJ Cluj.
EVENIMENT
Șoferii băuți sau drogați, lăsați fără PERMIS pentru o perioadă de 10 ani. Modificări la Codul Rutier

Modificări la Codul Rutier: Șoferii care vor fi prinși băuți sau drogați în trafic ar putea rămâne fără permis o perioadă de 10 ani, scrie Alba24.ro. Proiectul legislativ a fost depus la parlament.
Senatorul PSD Robert Cazanciuc anunţă că a depus, joi, un proiect de lege care prevede, printre altele, interzicerea dreptului de a conduce pe o perioadă de până la 10 ani în cazul şoferilor depistaţi sub influenţa drogurilor sau alcoolului.
„Am depus, astăzi, aşa cum am promis public, un proiect legislativ menit să prevină şi să combată cu mai mare fermitate şi eficienţă traficul de droguri, care a luat o aşa amploare în ultimul timp încât am ajuns să asistăm la din ce în ce mai multe drame în societatea noastră, inclusiv la tragedii pe şoselele ţării”, scrie Cazanciuc pe Facebook.
Potrivit acestuia, sunt vizate mai multe legi care operează în domeniul combaterii traficului de droguri.
Senatorul Robert Cazanciuc arată că dreptul de a mai conduce vehicule va fi interzis pe o perioadă de până la 10 ani în cazul depistării şoferilor sub influenţa drogurilor sau alcoolului. În plus, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată.
„Se vor majora pedepsele privind şi finanţarea faptelor ce au legătură cu traficul şi consumul de substanţe psihoactive.
Produsele psihoactive, mijloacele de producere a lor, banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin valorificarea produselor vor fi confiscate”, precizează senatorul PSD.
De asemenea, folosirea minorilor în derularea de operaţiuni cu substanţe psihoactive va fi o circumstanţă agravantă în săvârşirea infracţiunilor privind traficul de droguri.
„Va fi redusă la maxim durata în care consumatorii vor intra în programe de consiliere pentru a evita tragedia de la 2 Mai, al cărei autor a refuzat, la 17 ani, să urmeze asistenţa de specialitate”, afirmă Robert Cazanciuc.
Se pedepsește și tentativa și susținerea consumului în alte forme
Dacă în forma în vigoare a legii se pedepseau doar faptele menţionate, prin noul proiect, iniţiat de senatorul Robert Cazanciuc (PSD) şi deputata Diana Tuşa (PSD), se pedepseşte şi tentativa.
„Punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive ori tolerarea consumului fără drept în asemenea locuri, precum şi tolerarea consumului, fără drept, de produse susceptibile a avea efecte psihoactive, de către proprietarul, chiriaşul sau administratorul unui imobil aflat în stare de degradare, dezafectat ori în construcţie se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi”, se arată într-o prevedere nou introdusă în art. 19 al Legii 194/2011.
Alte noi prevederi stipulează că „administrarea sau remiterea, fără reţetă medicală, de produse susceptibile a avea efecte psihoactive unei persoane” şi „îndemnul la consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, prin orice mijloace”, se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani, respectiv cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.
Finanţarea în orice mod a săvârşirii faptelor menţionate se sancţionează cu pedepsele prevăzute de lege pentru acestea, limitele speciale ale acestora majorându-se cu o treime.
Dacă faptele prevăzute la art. l6 („fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă) au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani.
Senatul va fi prima Cameră care va dezbate această propunere legislativă.

Grădina Botanică ”Alexandru Borza” Cluj-Napoca organizează în perioada 23.09 ora 10 – 08.10 ora 16 expoziția de fluturi vii ”Petale Zburătoare – Lepkék a levegőben” care include peste 20 de specii exotice de fluturi.
”Orele de vizitare sunt astfel alese pentru ca fluturii să fie în perioada de maximă activitate. De luni până vineri, între orele 10h-13h au prioritate grupurile organizate (15-25 persoane), pe bază de programare în avans cu cel puțin o zi înaintea vizitei, la adresa:
https://calendly.com/fbg_ubb/expo_fluturi
Pentru grupurile organizate perioada de vizitare este de 20 de minute.
Ultima intrare în expoziție se face la ora 15h45”, anunță reprezentanții Grădinii Botanice.
Aceștia fac apl la vizitatori să ia în considerare timpul de așteptare la casa de bilete și din fața serei expoziției.
”Intrarea în incinta expozițională se face pentru un număr limitat de persoane. Echipa noastră vă va îndruma în privința vizitei, astfel încât experiența să fie plăcută pentru toți cei care ne calcă pragul, asigurându-se în același timp și binele animalelor vii din expoziție”, mai arată aceștia..
Foto credit: Szőcs Izabella-Szidonia
flut 6