Connect with us
Advertisement
Advertisement

ADMINISTRAȚIE

Primari USR: ”Îmi place Clujul, dar e aglomerat. Cei care stau mult în trafic sunt nefericiți”. ”Chirii mari, dormi în mașină”

Publicat


lasco 1

Primarii, consilierii locali și județeni ai USR s-au adunat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la Liga Aleșilor Locali, și au profitat de ocazie pentru a arunca ”săgeți” spre administrația PNL a Clujului.

Elena Lasconi, primarul orașului Câmpulung Muscel din județul Argeș, a declarat că îi place Clujul, dar orașul i se pare prea aglomerat.

”Mie îmi place Clujul, e inima Ardealui, dar este extrem de aglomerat și este dovedit științific că cei care petrec mult timp în mașină sunt oameni nefericiți. Am văzut, în continuare, garaje”, a spus Lasconi.

La rândul său, primarul din Bacău, Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, a spus că la cât sunt de mari chiriile în Cluj-Napoca uneori pare mai rentabil să dormi în mașină.

”Cei care sunt supărați că trebuie să petreacă atâta timp în trafic, îi invit să arunce un ochi spre Bacău, care este un oraș de 15 minute, adică oriunde ai locui, ajungi în 15 minute oriunde ai nevoie, folosind mașina sau transportul public, iar de la sfârșitul anului, bicicleta.

O lună și jumătate pe an, în trafic

lasco 2

Există orașe și mai mari decât Clujul unde există politici publice care le asigură o mobilitate facilă locuitorilor. Oricât de mulți bani ar atrage Clujul, atâta timp cât calitatea vieții clujenilor nu se îmbunătățește, este degeaba.

Dacă ar fi Clujul un oraș de 15 minute, față de unul de 2 ore, ar însemna o lună și jumătate pe an pe care le-am petrece cu familia și să ne relaxăm, în loc să petrecem acest timp în mașină.

Scopul oricărui primar este să îmbunătățească calitatea vieții”, a spus edilul din Bacău.

La Liga Aleșilor Locali USR participă peste 170 de persoane.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

A sosit prima BARZĂ la Vlaha, în Cluj

Publicat

barza

Miercuri, 22 martie, la ora 19:29, pe cuibul de berze de la Vlaha, în jud. Cluj a aterizat prima barză a acestui an.

„Aceasta și-a anunțat sosirea printr-un clămpănit puternic, apoi s-a apucat de îndată de reparațiile necesare cuibului. În următoarele zile vom încerca să identificăm cine este primul sosit”, scrie pe pagina Păsările Clujului.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

SONDAJ USR: Un start RATAT pentru noul sistem de salubritate în județul Cluj

Publicat

Din iunie 2021 Supercom a început să preia în operare colectarea deșeurilor de pe teritoriul județului Cluj și la sfârșitul lunii ianuarie 2023 în mun. Cluj-Napoca. Un sondaj realizat la cererea USR a scos în evidență nemulțumirile clujenilor legate de activitatea societății.

„Aleșii locali USR din tot județul au semnalat deficiențele serviciilor din zona 3 și 4, întârzierile în implementarea conformă a instrumentului de plată conform greutății deșeurilor, întârzierile în finalizarea investițiilor la CMID și operarea acestuia, costurile ridicate ale serviciului public județean de gestionare a deșeurilor ca urmare a disfuncționalităților sistemului în zonele 3 și 4, dar aceste apeluri au fost ignorate de autorități.

Debutul Supercom în zona metropolitană Cluj-Napoca și Huedin nu a fost unul plăcut pentru cetățeni. În toată zona au început să apară probleme pe toate palierele: de la probleme legate de accesul la informații privind noul Operator și noile condiții în care va fi furnizat serviciul de salubrizare, la probleme legate de înțelegerea termenilor contractuali și până la problemele cu impact semnificativ mare perceput de cetățeni, respectiv cele legate de întârzieri în ridicarea deșeurilor și în dotarea cu containere și pubele. La Cluj-Napoca, clujenii obișnuiți să colecteze separat în clopotele dedicate fiecărei fracții au văzut cum peste noapte infrastructura de colectare a dispărut.

De la preluarea serviciului am discutat cu peste 1000 de clujeni pentru a verifica dacă observațiile noastre privind serviciul public deficitar prestat de noul operator sunt reale. Pe scurt, salubritatea a devenit un serviciu excesiv de scump pentru clujeni, așa cum au constatat peste 65% dintre cei cu care am discutat, iar calitatea serviciilor este departe de nivelul promis, inclusiv echiparea cu recipiente de colectare întârziind nejustificat pentru mai bine de 62% dintre aceștia. Totodată, clujenii au văzut cum a devenit o regulă colectarea haotică a fracțiilor, fără să se țină cont de bunele practici de colectare, așa cum au constatat peste 62% dintre cei chestionați.

Cea mai gravă problemă a sistemului actual este, însă, încălcarea flagrantă a promisiunii unei facturi cinstite, pe măsura cantității de deșeuri produse de fiecare gospodărie. Cazurile de răspunsuri în care fiecare fracție este cântărită individual sunt extrem de rare.

Rezultatele și această analiză se găsesc și AICI”, se arată în sondajul USR.

sondaj

sondaj 2

Citește mai departe

EDUCATIE

UBB Cluj rămâne și în 2023 cea mai PROFILATĂ universitate românească în rankingul QS pe domenii

Publicat

ubb3

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) se profilează și în acest an ca universitatea cel mai bine reprezentată în clasamentul internațional QS, probabil cel mai cunoscut ranking internațional al universităților, care a publicat miercuri, 22 martie 2023, rezultatele pe domenii și specializări, se arată într-un comunicat.

„În clasamentul pe specializări, UBB ocupă prima poziție în țară la matematică (251-300 internațional), psihologie (251-300 internațional) și bussiness & management (401-450 internațional). De asemenea, UBB ocupă prima poziție în țară, alături de o altă universitate, în informatică/computer science (401-450 internațional), inginerie chimică (351-400 internațional) și fizică și astronomie (551-600 internațional), ocupând locul 2 în țară la limbi moderne (251-300 internațional), economie și econometrie (451-500 internațional), agricultură și păduri (351-400 internațional), respectiv medicină (601-650 internațional).

În ceea ce privește domeniile largi, UBB ocupă prima în țară în științe sociale și management (368 internațional), clasându-se, de asemeneam pe prima poziție în țară – alături de altă universitate – în științele naturii (451-500 internațional). În domeniul științelor umaniste (arts & humanities), UBB ocupă a doua poziție în țară (376 la nivel internațional).

Pentru prima dată în acest ranking, UBB a pătruns în domeniul larg inginerie/tehnologie pe poziția a doua în țară (501-530 la nivel internațional).

„Față de anii trecuți vedem o dezvoltare importantă. UBB și-a conservat poziția pe podium în domeniile în care excelează de ani de zile. Mă bucur să văd că și construcția începută ca prorector în zona biomedicală și de sănătate în urmă cu mai mulți ani dă acum roade, UBB aflându-se prin UBBMed pe a doua poziție în țară, în condițiile în care din țară intră în ranking doar două universități; acest lucru este foarte important, deoarece arată în QS nu doar performanță științifică, ci și prestigiu/notorietate la nivel internațional.

De asemenea, eforturile noastre în zona inginerie și tehnologie ne-au adus pentru prima dată în domeniul larg în rankingul QS; deși UBB este prezentă mereu pe podium în ultimii ani în acest domeniu larg în diverse rankinguri (ex. în Times Higher Education pe prima poziție în țară în 2022), pătrunderea în QS arată că performanța are deja notorietate la nivel internațional.

În acest context al ingineriei și tehnologiei mai trebuie spus că avantajul competitiv al UBB în zona „computer science” este reconfirmat (în Times Higher Education UBB ocupând anul trecut prima poziție în țară, la distanță de restul universităților) și chiar îmbunătățit acum în QS față de anul trecut. În fine, putem spune că noua specializare inteligentă a orașului și a țării, propusă prin UBB ca InfoBioNano4Health (cu zona socio-umană transversală), este susținută și justificată de aceste analize internaționale”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Trotuarul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, BLOCAT de mașini. „Oraș pentru mașini, nu pentru OAMENI”

Publicat

blocat 7

Lipsa locurilor de parcare și nesimțirea unor șoferi fac ca, de multe ori, trotuarele să devină parcări iar pietonii să fie obligați să facă slalom printre mașini. Este și cazul trotuarului de pe str. Iuliu Moldovan din Cluj-Napoca, unde este și Spitalul de Boli Infecțioase. Acolo unde nu erau mașini parcate pe trotuar, erau trotinete electrice.

blocat 6

blocat 5

Situația ne-a fost semnalată de un cititor Cluj24 care își transporta bunicul cu un cărucior.

„Am mers cu bunicul la Clinica de Podiatrie și nu am avut unde parca decât mai jos pe stradă… Bunicul are cărucior cu rotile și nu am avut loc pe trotuar, și așa îngust, din cauza mașinilor parcate.

Am fost nevoit să împing căruciorul pe carosabil, fiind expuși amândoi, și eu și bunicul, riscului de a fi loviți de o mașină.

blocat 4

blocat 3

blocat 2

blocat 1

Nimeni nu se sinchisește de pieton, cei de la primărie fiind preocupați cum sa le fie mai bine șoferilor și mașinilor.
Clujul e oraș pentru mașini, nu pentru oameni. Parcă trebuia să fie invers, nu?”, a spus cititorul Cluj24.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax