Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Previziunea lui Boc: „Ne îndreptăm spre faza de platou și scădere a cazurilor de coronavirus”. Edilul face apel la respectarea igienei și purtarea măștilor

Publicat


În urma ședinței extraordinare a Consiliului Local al Municiupiului Cluj-Napoca din cursul zilei de astăzi, Emil Boc a dezbătut mai multe teme principale, printre care: evoluția economiei clujene în urma unui studiu al UBB, criza COVID-19 și aspecte legate de urmările pe care le va lăsa noul virus.

Boc spune în contextul coronavirus că: „Ne îndreptăm spre faza de platou și scădere a numărului de cazuri. Mă bucur că la Cluj triada bunului simț: mască, spălat pe mâini și distanțare socială, în bună parte se respectă”.

Primarul face apel la clujeni și îi îndeamnă să respecte normele de igienă pentru ca sistemul medical să nu intre în colaps. Tot el îndeamnă locuitorii Clujului să se vaccineze și împotriva gripei sezoniere pentru a evita aglomerarea spitalelor.

„Am avut și noi, nu o creștere la fel de mare ca cea la nivel național, dar a existat o creștere la nivelul județului Cluj, iar sub jumătate, sau chiar jumătate se află în municipiul nostru”, spune Emil Boc.

Primarul este de părere că întregul județul este pregătit pentru orice fel scenariu. „Din fericire la Cluj putem trata și alte persoane din alte județe. Pe Terapie Intensivă, Clujul este un centru de referință. Ca prognoză se îndreptăm spre faza de scădere”.

Emil Boc a spus că mizează pe spiritul civic și respinsabilitate. „Mă bucur să văd că la Cluj sunt respectate cele trei reguli de aur menționate. Va mai dura până ne vom reveni, dar până va exista un vaccin, haideți să prevenim îmbolnăvirea celor dragi”.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FII COOLT. Cu avocatul Mircea Pop despre „Sentimentul straniu al vieţii”, Spinoza şi Matrix

Publicat

De

Unul dintre cei mai cuoscuţi avocaţi clujeni, fost decan al Barolului Cluj, este Mircea Pop, un pasionat al lecturii şi al culturii în general. La el se opreşte de această dată periplul cultural al Cluj24.

Vezi şi:

FII COOLT. Recomandările culturale ale săptămânii cu Aurel Codoban 

Despre „Sentimentul straniu al vieţii”

 

Cartea care de curând a lăsat cea mai adâncă urmă în sufletul meu este “Sentimentul straniu al vieții”, un eseu  al minunatului profesor care e Aurel Codoban. El construiește ideea  că viața care exista numai aici pe Pământ, este unică absolut în Univers, adică o singularitate.
Mai apoi, ne convinge că înțelegerea aparține exclusiv vieții. Acest eseu l-am devorat ca pe un regal spiritual, iar o încercare de descriere a acestuia de către mine mi s-ar părea o impietate spirituală.

“Problema Spinoza” ne dezvăluie un surprinzător Irvin D. Yalom, care reușește o împletire magnifică între viața lui Spinoza și a unui ofițer nazist, rezultând o poveste remarcabilă, atât prin ideea aleasă, cât mai ales prin modul în care cele două vieți capată sens comun.

Tetralogia Cimitirul Cărților Uitate a lui Carlos Ruiz Zafon, formată din “Umbra vântului”, “Prizonierul cerului”, “Jocul îngerului” și “Labirintul spiritelor”, ne duce în Barcelona unor timpuri de grele trăiri, trecând și prin anii războiului civil, în care viața personajelor curge
și se scurge în legătură cu anumite cărți, care sunt ascunse în acel Cimitir, al Cărților Uitate.

O profundă demonstrație a existenței lui Dumnezeu o putem regăsi în “Etica demonstrată după metoda geometrică” scrisă de impresionantul filosof Baruch Spinoza. Cartea pe care nu am citit-o, sper încă, este “Biblioteca Babel” al lui Jorge Luis Borges, netradusă deocamdată în limba română, în care acesta concepe un univers sub forma unei biblioteci care conține toate cărțile posibile de 410 pagini și de o anumită formă.
Orice carte trebuie să fie citită de cineva, pentru că cel ce a scris-o a făcut-o pentru noi, cei care suntem astfel invitați în intimitatea spirituală a autorului, relevată prin scrisul făcut să circule pe sub ochii tututor!

 

Matrix, Avatar, Queen și Ludwig van Beethoven

Vezi şi:

FII COOLT. Cu Ioan Bolovan despre Blaga, Costa Gavras, Tache, Ianke și Cadîr şi muzică diversă

 

Deși este un gen spiritual minunat, în care actorii trăiesc alături de public poveștile spuse în piesele de teatru, din păcate timpul nu mi-a permis decât foarte rar să particip la astfel de evenimente.

Despre filme

Acestea sunt atât o pasiune, cât și o relaxare pentru mine. Îmi plac acele filme care sunt construite în jurul unei idei care poate rămâne în mintea noastră, cum ar fi serialul Westworld, seria Matrix, Avatar.

Dincolo de ideile pe care unii le-ar putea aprecia ca fiind șocante, reprezintă genul de filme care te iau de pe gândurile pe care te-au pus și îți arată ceea ce nu poate fi spus în viața de după cinematograf.

Despre muzică
Apreciez multe genuri de muzică, pentru simplul fapt că ea te face să vibrezi. Unele dintre ele te pot chiar transpune în astfel de stări interioare care te duc la concluzia: Ce frumoasă este viața!

Dacă ar fi să pot alege doar două nume din galaxia de muzică, acestea ar fi Queen și  Ludwig van Beethoven.

 

CV Mircea Pop

15 aprilie 1969 – se naște la Dej, sub zodia Berbecului, într-un oraș minunat din centrul Ardealului

1987
Iunie          absolvă cursurile Liceului Andrei Mureşanu – Dej
Iulie           promovează examenul de admitere la Facultatea de Drept – Specializare
Drept, cursuri de zi, din cadrul Universităţii Babeş Bolyai Cluj Napoca
1990
Septembrie  publică un articol pe teme economice în săptămânalul Atlas Clujul Liber

1991
Februarie   publică un articol pe teme constituţionale în săptămânalul Atlas Clujul Liber
Octombrie  urmează Cursurile de specializare în Comerţ Exterior , organizate la Cluj-Napoca de Ministerul Muncii , cu o durată de 2 luni
1992
Aprilie       participă la un curs de Drept constituţional al SUA, susţinut de profesor de la Universitatea din Florida, USA
Iunie          susţine lucrarea de diplomă “ Cambia “ la disciplina Drept comercial
Iunie          absolvă Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş Bolyai Cluj Napoca
August         se înscrie în Biroul Colectiv de Asistenţă Juridică – Cluj , ca avocat
stagiar
Septembrie  susţine în anul universitar 1992/1993  seminarul  de Drept comercial
în cadrul  catedrei de Drept privat a Facultăţii de Drept a Universităţii
Babeş Bolyai – Cluj-Napoca, la Facultatea de Ştiinţe Economice,
seminar ţinut în semestrul I al anului universitar
Septembrie  agreeat şi recomandat de către Agenţia Română de Dezvoltare pentru
constituirea societăţilor comerciale cu capital străin
Octombrie     este invitat şi participă la inaugurarea Băncii Româneşti SA –
Sucursala Cluj

1994
Noiembrie  participă la Seminarul Româno – American „ Procedura falimentului – între tradiţie şi inovaţie „ , organizat la Cluj-Napoca de Asociaţia Baroului American, Curtea de Apel Cluj ş.a.
Noiembrie  promovează examenul de definitivare în profesia de avocat şi devine avocat definitiv
1995
Decembrie  constituie, împreună cu avocatul Mihaly Andor , prima formă asociativă de exercitare a profesiei de avocat din cadrul Baroului Cluj, sub forma cabinetelor grupate
1996
Martie       editează timp de 4 luni o rubrică săptămânală permanentă de consultaţii
juridice pentru cititori în cotidianul Ziua – Ediţia de Nord Vest
1997
Iunie           Participă la a V-a  Conferinţă anuală Individul vs. Statul  , organizată de
Universitatea Central Europeană din Budapesta  – „ Financing Constitutional Identity ? How Taxation and Spending Determines Citizen’s Identity ? An East – West Comparison „
Decembrie  publică articolul „ Săvârşirea infracţiunii de abuz de încredere de către un asociat administrator al unei societăţi comerciale exclus din societate. Data de la care curge termenul prevăzut de art.284 Cod de procedură penală „ ,  în Revista de Drept comercial, numărul 12/2007, editată de Editura Lumina Lex Bucureşti
1998
Februarie   Desemnat membru în Comisia de selecţie a proiectelor din domeniul Reformă Legislativă a Consiliului Naţional al Fundaţiei pentru o Societate Deschisă – România
Iulie  participă la şedinţa Comisiei de selecţie a proiectelor din domeniul Reformă Legislativă a Consiliului Naţional al Fundaţiei pentru o Societate Deschisă – România
1999
Decembrie  devine, prin inscriere, practician în reorganizare judiciară şi lichidare,  membru al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare (UNPRL)
2000
Aprilie       ales membru în comitetul de conducere al UNPRL – Filiala Cluj şi
Preşedinte al Consiliului de Disciplină al UNPRL – Filiala Cluj, pentru
mandatul 2000 – 2004

2002
Februarie   ales de Adunarea Generală a Baroului Cluj ca şi delegat la Congresul
Uniunii Avocaţilor din România
Iunie           devine, prin înscriere,  membru INSOL EUROPE şi al INSOL
INTERNATIONAL

2003
Septembrie menţionat în articolul „Cei mai bine cotaţi avocaţi clujeni„  apărut în
săptămânalul Clujeanul
Octombrie   invitat pentru a prelua mandatul de consilier al Baroului Cluj,
pentru mandatul rămas din perioada 2004 – 2008
Octombrie  participă la Conferinţa Connex despre calitatea serviciului către client în România – Bucureşti, organizată de MOBIFON SA împreună cu Raiffeisen Bank şi Bucharest Marriott Grand Hotel, în calitate de invitat
Noiembrie  participă la Seminarul „Studiu al insolvenţei în Regiunea de Nord-Vest„, proiect cofinanţat de către Uniunea Europeană prin programul PHARE  RO-0007.02.02.01, organizat de RVA Oradea şi Fundaţia Lumea Liberală
2004
Ianuarie     autorizat pe o perioadă de 3 ani de către Ministerul Justiţiei în
calitate  de agent al Uniunii  Avocaţilor din România  ca operator al
Arhivei  Electronice de Garanţii Reale Mobiliare

Martie        participă la Forumul Insolvenţei din Regiunea Nord – Vest, organizat de
RVA Oradea, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, sub egida
UNPRL
Aprilie        ales Preşedinte al UNPRL – Filiala Cluj, pentru mandatul 2004 –
2008 , şi desemnat ca reprezentant al Filialei Cluj la Congresul
UNPRL pentru alegerile în Comitetul Naţional de Conducere
Mai             ales membru în Comitetul Naţional de Conducere al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare , pentru mandatul 2004 – 2008, cu ocazia Congresului UNPRL
Octombrie  participă la Simpozionul „Probleme actuale ale insolvenţei în România„ – Crivaia, unde publică şi susţine articolul „Aspecte procedurale privind rolul practicianului în insolvenţă în procedura angajării răspunderii personale a membrilor organelor de conducere„
Noiembrie  participă, în calitate de membru al Comisiei de examen, la examenul de intrare în profesia de avocat, organizat de Baroul Cluj

2005
Mai             participă la Congresul UNPRL, în calitate de membru al Comitetului Naţional de Conducere şi de preşedinte al Filialei Cluj a UNPRL
Mai             participă la Seminarul de pregătire profesională a membrilor UNPRL –
Vaţa de Jos, jud. Hunedoara , organizat de UNPRL – Filiala Timiş,
seminar  cu tema „ Insolvenţa în perspectiva aderării la Uniunea
Europeană„ , unde publică şi susţine articolul „Angajarea răspunderii
personale a asociatului unic al debitoarei în faliment prin transmiterea
pasivului debitoarei asupra averii sale personale„
Iunie           selectat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului ( AVAS )
Bucureşti  pentru a participa la activităţi de asistenţă sau reprezentare
juridică
Septembrie  participă la Seminarul de pregătire profesională a membrilor UNPRL –
Constanţa
Octombrie  organizează la Cluj-Napoca Seminarul regional de pregătire profesională a membrilor UNPRL, şi îndeplineşte calitatea de lector, publicând şi prezentând articolul „ Analiză a modificărilor ce vor fi aduse profesiei de practician în reorganizare şi lichidare de Legea pentru organizarea activităţii practicienilor în insolvenţă, care va înlocui Ordonanţa Guvernului nr. 79/1999„
Noiembrie  participă, în calitate de membru al Comisiei de examen, la examenul de intrare în profesia de avocat, organizat de Baroul Cluj

2006
Februarie   se clasează pe locul al 2-lea în alegerile pentru mandatul de Decan al Baroului Cluj şi este ales consilier al Baroului Cluj, pentru mandatul 2006 – 2010, cu ocazia Adunării Generale a Baroului
Mai            este invitat şi participă la Seminarul „Probleme actuale ale
dreptului comercial – Reforma dreptului societăţilor comerciale şi a
procedurii insolvenţei„ – Cluj-Napoca , organizat de Universitatea Babeş
Bolyai –Facultatea de Drept – Centrul de dreptul societăţilor comerciale
Iunie         participă la Seminarul de pregătire profesională – UNPRL – Sinaia
Iulie           nominalizat şi prezentat în Finmedia Directories Series – Anuarul
Juridic 2006, editat în Bucureşti

Septembrie participă la Congresul UNPRL, în calitate de membru al Comitetului
Naţional de Conducere şi de preşedinte al Filialei Cluj a UNPRL
Noiembrie   reprezintă Baroul Cluj la conferinţa de presă privind  litigiul dintre  Baroul Cluj şi consilierii juridici
Noiembrie  participă, în calitate de membru al Comisiei de examen, la examenul de intrare în profesia de avocat, organizat de Baroul Cluj
Decembrie  reautorizat pe o perioadă de 3 ani de către Ministerul Justiţiei în calitate
de agent al Uniunii  Naţionale a Barourilor din  România  ca operator al
Arhivei Electronice de Garanţii Reale Mobiliare
2007
Februarie   interviu în săptămânalul Săptămâna Clujeană privind aspecte ale procedurilor de insolvenţă, în calitate de preşedinte al UNPIR – Filiala Cluj
Martie        ales de către Adunarea Generală a Baroului Cluj ca şi delegat la
Congresul Uniunii Naţionale a Barourilor din România, din iunie 2007
Martie        reprezintă Baroul Cluj la festivitatea de inaugurare a etapei regionale a
Concursului Internaţional ELSA Moot Court Competition organizat de
ELSA Cluj-Napoca şi Asociaţia Europeană a Studenţilor în Drept
Mai prezentat în monografia “Locuri pentru inimă şi minte – Cluj-Napoca“ , la capitolul „Personalităţi clujene„ editată sub coordonarea scriitorului Dan Trif, de Amprenta Advertising şi Fundaţia J.M.Keynes
Mai             prezentat în cadrul articolului “Avocaţi de miliarde“ în cotidianul Ziarul
Clujeanului
Iunie participă în calitate de delegat al Baroului Cluj la Congresul Uniunii Naţionale a Barourilor din România, desfăşurat la Eforie Nord
Iunie          este ales consilier al UNBR pentru mandatul 2007 – 2011 , la Congresul Avocaţilor  din România, desfăşurat la Eforie Nord
Septembrie participă, în calitate de membru al CNC al UNPIR şi de reprezentant la
Baroului Cluj, la al V-lea Congres al Uniunii Mondiale a Profesiilor
Liberale, cu tema „Les professionels liberaux dans la concurrence„ –
La  concurrence entre professionels, La concurrence avec l’Etat, La
concurrence dans le cadre de l’economie internationale – Poiana Braşov
Septembrie iniţiază organizarea manifestării profesionale „Zilele Baroului Cluj„ ,
fiind desemnat de către Consiliul Baroului Cluj ca şi  organizator şi
coordonator al manifestării
Septembrie participă la al IX-lea Congres al Uniunii Naţionale a Practicienilor în
Insolvenţă din România – Bucureşti
Octombrie  desemnat de către Consiliul Naţional de Conducere al UNPIR ca membru
supleant în Comisia naţională de avizare a cererilor de primire în
profesia de practician în insolvenţă fără examen şi cu scutire de stagiu,
conform Legii nr.254/2007
Noiembrie  participă, în calitate de membru al Comisiei de examen, la examenul de intrare în profesia de avocat, organizat de Baroul Cluj
2008
Februarie  organizează la Cluj-Napoca Seminarul regional de pregătire profesională a membrilor UNPIR, cu participarea membrilor filialelor UNPIR din raza Curţilor de Apel Cluj, Bihor şi Alba
Mai            este invitat de către Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Excelenţa Sa
Domnul Daniele Mancini, la recepţia oferită în Bucureşti de Ambasadă
cu ocazia Zilei Naţionale a Italiei
Iunie          participă, în calitate de consilier al UNBR, la Congresul Uniunii
Naţionale a Barourilor din România – Costineşti
Iunie          participă, în calitate de invitat, la Stagiul de pregătire profesională
organizat de UNPIR – Filialele Constanţa, Bucureşti şi Braşov,
susţinând în calitate de lector lucrarea  „Aspecte procedurale privind
închiderea procedurii insolvenţei„ – Mamaia
Septembrie participă la Congresul al X-lea al Uniunii Naţionale a Practicienilor în
Insolvenţă din România, unde îi încetează mandatul de membru în
Consiliul Naţional de Conducere, şi unde este ales membru supleant în
Comisia Superioară de Disciplină a UNPIR
Septembrie este desemnat de către Consiliul Baroului Cluj ca delegat pentru a fi
reprezentantul Baroului Cluj în Comitetul pentru Relaţiile cu Ministerele
de Justiţie şi în Comitetul pentru Relaţiile cu Guvernele Naţionale, în
cadrul FBE (Federaţia Barourilor Europene)
Octombrie  este invitat, în calitate de consilier al Uniunii Naţionale a Barourilor din
România, la Ceremonia de deschidere a celui de al 52-lea Congres UIA
( Union Internationale des Avocats ) – Bucureşti, 29 octombrie – 2
noiembrie 2008
Noiembrie  este invitat la Seminarul internaţional „Planificare Fiscală
Internaţională – aspecte teoretice şi practice„ Bucureşti – 20 noiembrie
2008, organizat de Oxford Management Ltd şi Camera Consultanţilor
Fiscali din România
Noiembrie  desemnat de Consiliul Baroului Cluj în comisia de soluţionare a
contestaţiilor, la materia drept procesual civil,  din cadrul examenului
de intrare în profesia de avocat – decembrie 2008
Noiembrie  este invitat şi participă la Conferinţa Naţională  „Dreptul Afacerilor
pentru 2009 – Instrumente juridice de bussines – aplicaţii practice,
organizat de Casa de Insolvenţă Transilvania şi SCA Piperea şi Asociaţii,
Cluj-Napoca – 14-15 noiembrie 2008
Noiembrie  desemnat de către Consiliul UNBR drept membru în Comisia pentru
redactarea propunerilor de modificare a Statutului profesiei de avocat
Decembrie  participă, în calitate de membru al Comisiei de examen , la examenul de intrare în profesia de avocat, organizat de Baroul Cluj
Decembrie  desemnat de către Consiliul Baroului Cluj drept membru în Comisia de
pregătire şi perfecţionare continuă a avocaţilor
2009
Ianuarie   desemnat de Consiliul Baroului Cluj să reprezinte Baroul Cluj şi participă
la Seminarul „Abordări ale auditului financiar 2008 – 2009„ , organizat
la Cluj-Napoca de Camera Auditorilor Financiari din România
Ianuarie   invitat la Dejunul de lucru privind teme de dezbatere profesională cu
referire la modul de organizare a activităţii de audit şi a Camerei
auditorilor din Austria şi Germania, şi la raportarea activităţii contabile şi
de audit financiar la criza financiară, organizat la Baia Mare de SDC
EXPERT SRL
Februarie invitat şi participă la Reuniunea pregătitoare a proiectului Managementul
calităţii în sistemul de justiţie, organizat la Cluj-Napoca de Asociaţia
Magistraţilor din România – filiala Cluj şi Universitatea Babeş – Bolyai din
Cluj-Napoca
Februarie desemnat, în prima şedinţă a Consiliului INPPA Cluj-Napoca,
responsabil al Departamentului pentru formarea profesională continuă al
INPPA Cluj-Napoca privind avocaţii definitivi
Martie      delegat de Adunarea Generală a Filialei Cluj a UNPIR să participe la
Congresul Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România
din data de 12 – 14 iunie 2009
Mai          participă în calitate de membru, la activitatea Comisiei de
soluţionare a contestaţiilor, la materia drept procesual civil,  din cadrul
examenului de definitivare în profesia de avocat  din luna aprilie 2009
Mai           desemnat de către Consiliul Filialei Cluj a INPPA ca lector la disciplina
Dreptul insolvenţei, în Programul de pregătire profesională continuă al
avocaţilor
Iunie          participă, în calitate de delegat al UNPIR – Filiala Cluj, la Congresul al
XI-lea al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România  –
Costineşti
Iulie          participă, în calitate de consilier al UNBR, la Congresul UNBR de la
Mamaia
Septembrie nominalizat ca lector în cadrul Programului de pregătire profesională
continuă al INPPA – Filiala Cluj, cu tema de curs „ASPECTE
PROCEDURALE PRIVIND RĂSPUNDEREA MEMBRILOR ORGANELOR
DE CONDUCERE ÎN CADRUL PROCEDURII INSOLVENŢEI”
Septembrie  participă la lucrările Comisiei Naţionale de soluţionare a contestaţiilor
la Examenul de primire în profesia de avocat, sesiunea septembrie
2009, materia Drept procesual civil
Decembrie  reautorizat pe o perioadă de 3 ani de către Ministerul Justiţiei în calitate
de agent al Uniunii  Naţionale a Barourilor din  România  ca operator al
Arhivei Electronice de Garanţii Reale Mobiliare
2010
Februarie   nominalizat ca lector în cadrul Programului de pregătire profesională
continuă al INPPA – Centrul teritorial Cluj, cu tema de curs
„PROCEDURA INSOLVENŢEI şi concordatul preventiv”
Martie        desemnat lector titular al disciplinei „Dreptul afacerilor şi Arbitrajul
comercial „ , în cadrul Progrmaului de perfecţionare profesională iniţială
din cadrul  INPPA – Centrul teritorial Cluj, precum şi lector al
disciplinelor „Dreptul afacerilor” şi „Drept procesual civil”
Aprilie   este ales consilier al Baroului Cluj , pentru mandatul 2010 – 2014,  cu
ocazia Adunării Generale a Baroului
Iunie      desemnat membru titular în Comisia Superioară de Disciplină a UNPIR,
pentru perioada rămasă din mandatul 2008 – 2012 la Congresul al XII-lea
al UNPIR
Iunie       participă, în calitate de consilier al UNBR, la Congresul UNBR de la
Mamaia, unde i se conferă medalia şi diploma jubiliară „1990 – 2010:
20 de ani de profesie independentă şi cu organizare autonomă „
Iulie        ales Prodecan al Baroului Cluj, pentru mandatul 2010 – 2014
Iulie         invitat la National Instruments European All-Counsel Meeting,
Budapesta, 7- 9 octombrie 2010
August    iniţiază organizarea Conferinţei profesionale „Protecţia afacerii pe timp de
criză„- Cluj-Napoca
Septembrie este desemnat de către Consiliul Baroului Cluj ca  membru propus de
Baroul Cluj al Comisiei de examen, constituită pe lângă Centrul de
examen Cluj, la examenul de intrare în profesia de avocat, sesiunea
noiembrie 2010, în calitate de corector la materia Drept procesual civil
Septembrie este desemnat de către Barourile  Cluj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi
Sălaj, ca  membru al Comisiei de examen constituită pe lângă Centrul
de examen Cluj, la examenul de intrare în profesia de avocat, sesiunea
noiembrie 2010, în calitate de corector la materia Drept procesual civil
Octombrie  primeşte Recunoaşterea National Instruments pentru excepţionalul
suport legal acordat timp de 5 ani, fiind apreciat ca un partener foarte
valoros, cu ocazia European All Counsel Meeting, 7-9 octombrie,
Budapesta
Octombrie  primeşte Certificatul care atestă înscrierea în Hubner’s Who is Who –
Enciclopedia Pesonalităţilor din România, Ediţia 2011
Noiembrie  participă la Examenul de intrare în profesia de avocat, sesiunea
noiembrie 2010, în calitate de corector la materia Drept procesual civil
Noiembrie  participă la Examenul de definitivare în profesia de avocat, sesiunea
noiembrie 2010, în calitate de corector la materia Drept procesual civil
Noiembrie  participă la Examenul de absolvire a INPPA, sesiunea noiembrie 2010,
în calitate de corector la materiile Dreptul Afacerilor, ca şi titular de
disciplină,  şi respectiv Drept procesual civil
Decembrie  este desemnat de către Consiliul Baroului Cluj ca şi membru al grupului
de lucru privind constituirea şi organizarea Curţii de Arbitraj de pe lângă
Baroul Cluj
Decembrie  reconfirmat  de către Consiliul UNBR drept membru în Comisia pentru
redactarea propunerilor de modificare a Statutului profesiei de avocat
2011
Februarie   nominalizat ca lector în cadrul Programului de pregătire profesională
continuă al INPPA – Centrul teritorial Cluj, cu tema de curs
„Recursul – proceduri si termene speciale”
Februarie  prezentat, cu interviu, în cadrul articolului „Şcoala – cui foloseşte ?„
apărut în săptamânalul Foaia Transilvană
Aprilie       susţine în calitate de lector curs de Dreptul Afacerilor în cadrul
Programului de pregătire profesională iniţială , organizat de INPPA
Centrul teritorial Cluj
Mai             este invitat de către Ambasadorul Italiei la Bucureşti, la Recepţia oferită
la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Italiene
Iunie          desemnat de Consiliul UNBR în Comisia de elaborare a Regulamentului
examenului de intrare în profesia de avocat, sesiunea 2011
Iunie          participă, în calitate de consilier al UNBR, la Congresul Avocaţilor,
Bucureşti
Iunie          este reales consilier al UNBR, pentru mandatul 2011 – 2015 , la
Congresul Avocaţilor  din România, desfăşurat la Bucureşti
Iulie           selectat pentru prezentarea în lucrarea „Elite clujene„ – ediţia 2011
Octombrie  desemnat de către INPPA – Comisia naţională de examen de primire în
profesia de avocat – sesiune octombrie 2011, ca şi corector la materia
Drept procesual civil
Octombrie  participă la Seminarul profesional „Noul Cod Civil „ , organizat de Curtea
de Apel Cluj, în colaborare cu Baroul Cluj, şi acordă un interviu
posturilor locale de televiziune pentru emisiunile de ştiri referitor la
efectele intrării în vigoare a Noului Cod Civil
Noiembrie  participă la Examenul de intrare în profesia de avocat, sesiunea
noiembrie 2011, în calitate de corector la materia Drept procesual civil
Decembrie  organizează, în calitate de Prodecan al Baroului Cluj, de membru al
Consiliului de Conducere al INPPA – Centrul Teritorial Cluj și de
responsabil al Departamentului de pregătire profesională continuă al
centrului, un Seminar profesional privind Noul Cod Civil, în cadrul
Baroului Satu Mare, la care susține tema de seminar  “Regimul
garanțiilor reale și al fiduciei în Noul Cod Civil “
2012
Februarie  desemnat ca tutore de practică în Programul de Practică Profesională Ab
ACADEMIA ad ADVOCATUM, organizat de POSDRU împreună cu Baroul
Cluj
Februarie  desemnat de Baroul Cluj în colaborare cu INPPA Centrul Teritorial Cluj
ca lector în Programul de conferințe privind Noul Cod Civil cu tema
“Garanțiile reale și fiducia în Noul Cod Civil “
Aprilie       apariție în lucrarea Mirel Ionescu , Greta-Monica Miron – Istoria
Baroului Cluj , 2012 , Editura Argonaut / Editura Mega , referitor la
prezentarea alegerilor pentru funcția de Decan al Baroului Cluj din anul
2010
Mai             susține cursul Regimul garanțiilor reale. Fiducia, în cadrul seminariilor
profesionale organizate de Baroul Cluj privind Noul Cod Civil
Mai             selectat pentru a face parte din comisia numită de Consiliul Superior al
Magistraturii pentru concursul de promovare în funcția de judecător la
ÎCCJ
Mai             desemnat de către INPPA Centrul Teritorial Cluj ca lector titular la
disciplina Drept procesual civil, în cadrul programului de pregătire
profesională inițială
Mai             desemnat de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în
Comisia de evaluare pentru concursul de promovare în funcția de
judecător la ÎCCJ, Secția de contencios administrativ și fiscal
Mai             invitat de Excelenta sa, Ambasadorul Republicii Italia la București la
recepția organizată cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Italiene din 31
mai 2012
Iunie           publică articolul “ CONTRIBUȚIILE PENTRU ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE
– IMPOZIT FISCAL SAU CONTRIBUȚIE ?“ , în revista Foaia Avocatului,
nr. 5/2012, publicată cu ocazia evenimentului  „Zilele Baroului Cluj –
Ediţia 2012„
Iunie          participă în calitate de consilier al UNBR, la Congresul Avocaţilor,
Bucureşti
Iunie           desemnat în funcția de director adjunct al INNPA – Centrul Teritorial
Cluj
Iunie           participă la lucrările Comisiei de evaluare pentru concursul de
promovare în funcția de  judecător la ÎCCJ, Secția de contencios
administrativ și fiscal, din cadrul Institutului Național al Magistraturii,
București
Iulie          participă la Conferința privind Noul Cod de Procedură Civilă, organizată
de Institutul Național al Magistraturii, la București, din partea UNBR
August       participă la Seminarul „Noul Cod de Procedură Civilă aplicabil de la 1
septembrie 2012„ , susținut de Bogdan Dumitrache, membru al
Comisiei de redactare a Proiectului Legii de punere în aplicare a Noului
Cod de procedură civilă
Septembrie participă la Conferința privind Noul Cod de Procedură Civilă, organizată
de Institutul Național al Magistraturii, la București, din partea UNBR
Septembrie invitat și participă la Seminarul privind Noul Cod Civil, organizat de
Institutul Național al Magistraturii și Curtea de Apel Cluj
Septembrie  organizează, în calitate de Responsabil al Departamentului
Pregătire profesională al INPPA – Centrul Teritorial Cluj,  a unui ciclu
de seminarii privind Noul Cod de Procedură Civilă, în cadrul Baroului
Cluj
Octombrie   participă în calitate de vicepreședinte al Comisiei de organizare la
Examenul de intrare în profesia de avocat
Octombrie   Invitat la Conferinţa cu tema “Criza din zona euro şi perspectivele
economiei româneşti” susținută la Facultatea de Ştiinţe Economice şi
Gestiunea Afacerilor din cadrul  Universității Babeş – Bolyai din Cluj-
Napoca, de domnul Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului BNR
Octombrie   reprezintă, în calitate de Prodecan,  Baroul Cluj la Conferința
Internațională “Probleme actuale de teoria dreptului și drept comparat”,
organizată de Facultatea de Drept a Universității Babeș – Bolyai
Noiembrie   organizează, în calitate de director executiv al INPPA – Centrul Teritorial
Cluj și de responsabil al Departamentului Pregătire profesională al INPPA
Centrul Teritorial Cluj,  un Seminar privind Noul Cod de Procedură
Civilă, în cadrul Baroului Bistrița Năsăud, unde susține tema
Modificările în reglementarea competenței în Noul Cod de Procedură Civilă
Noiembrie  participă la un seminar profesional pe tema  Noului Cod de Procedură
Civilă organizat la Curtea de Apel Cluj, pentru judecătorii din raza
acestei curți
Noiembrie   desemnat de către Consiliul de Conducere al INPPA vicepreședintele
comisiei naționale a examenului de absolvire a INPPA – sesiunea
noiembrie 2012
Decembrie  reautorizat pe o perioadă de 3 ani de către Ministerul Justiţiei în calitate
de agent al Uniunii  Naţionale a Barourilor din  România  ca operator al
Arhivei Electronice de Garanţii Reale Mobiliare

2013
Ianuarie     organizează, în calitate de director executiv al INPPA – Centrul Teritorial
Cluj și de responsabil al Departamentului Pregătire profesională al INPPA
Centrul Teritorial Cluj,  un Seminar privind Noul Cod de Procedură
Civilă, în cadrul Baroului Satu Mare, unde susține tema
Modificările în reglementarea competenței în Noul Cod de Procedură Civilă
Ianuarie     cooptat în colectivul de autori ai lucrării Legislația profesiei de avocat
comentată, sub coordonarea prof.univ.dr. Dan Oancea, care va fi
tiparită de Editura CH BECK
Martie        participă în calitate de consilier al UNBR, la Congresul Avocaţilor,
Bucureşti
Aprilie        organizează, în calitate de director executiv al INPPA – Centrul Teritorial
Cluj și de responsabil al Departamentului Pregătire profesională al INPPA
Centrul Teritorial Cluj,  un Seminar privind Noul Cod de Procedură
Civilă , în cadrul Baroului Sălaj, unde susține tema Modificările în
reglementarea competenței în Noul Cod de Procedură Civilă
Mai             organizează, în calitate de director executiv al INPPA – Centrul Teritorial
Cluj și de responsabil al Departamentului Pregătire profesională al INPPA
Centrul Teritorial Cluj,  un Seminar privind Noul Cod de Procedură
Civilă, în cadrul Baroului Satu Mare, unde susține tema
Procedurile speciala în reglementarea Noului Cod de Procedură Civilă

2014
Martie        ales Decan al Baroului Cluj, pentru mandatul 2014 – 2018

2018
Martie        ales Consilier al Baroului Cluj, pentru mandatul 2018 – 2022

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Șoferi beți sau drogați, prinși de polițiștii clujenii. Au furat mașini și le-au condus deși nu aveau permis

Publicat

Șoferi beți poliție

Polițiștii clujeni au efectuat la sfârșit de săptămână mai multe controale în trafic și au depistat șoferi beți sau drogați la volan care au furat mașini pe care le-au condus deși nu avea permis.

A furat mașina dintr-o curte

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Apahida au reținut pentru 24 de ore un tânăr de 27 de ani, din comuna Suatu, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și furt în scop de folosință.

În fapt, la data de 16 martie a.c, în jurul orei 03.00, ar fi sustras un autoturism din curtea unui imobil din localitatea Suatu, pe care l-ar fi condus până în localitatea Sânicoara, unde a fost depistat de polițiști.

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că tânărul nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

De asemenea, la testarea cu aparatul etilotest a reieșit o concentrație de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice.

Tânărul a fost reținut pentru 24 de ore, fiind condus și predat reprezentaților unui Centru de Reținere și Arestare Preventivă.

Beat și cu permisul suspendat

De asemenea, la data de 16 martie a.c., în jurul orei 21.30, polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Gherla, au depistat în trafic un bărbat de 54 de ani, din comuna Buza, care se deplasa pe un drum comunal.

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că bărbatul avea dreptul de a conduce suspendat.

Testarea alcoolscopică a acestuia a indicat o concentrație de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice.

În cauză, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și conducerea unui vehicul fără permis de conducere, fapte prevăzute și pedepsite de Codul Penal.

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, fiind condus și predat reprezentaților unui Centru de Reținere și Arestare Preventivă.

Alt furt de mașină

Polițiștii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Huedin au reținut pentru 24 de ore un tânăr de 23 de ani, din comuna Aghireșu, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și furt în scop de folosință.

În fapt, la data de 16 martie, a.c, în jurul orei 22.00, aflându-se în localitatea Aghireșu – Fabrici, ar fi sustras un autovehicul care se afla neasigurat, pe care l-ar fi condus până la ieșirea din localitate.

La scurt timp, acesta a fost depistat de către polițiști în afara autovehiculului.

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că tânărul nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezența a substanțelor psihoactive.

De asemenea, fiind testat cu aparatul etilotest, a reieșit o concentrație de 0,34 alcool pur în aerul expirat.

Rupt de beat, a intrat cu mașina într-un gard

La data de 16 martie a.c., în jurul orei 02.10, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Cluj-Napoca au identificat un tânăr de 23 ani, din județul Maramureș, implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale, pe strada Unirii, din municipiu.

În urma verificărilor efectuate, a rezultat că tânărul ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, acroșând un alt autovehicul parcat, oprindu-se într-un gard metalic.

Testarea alcoolscopică a acestuia a indicat o concentrație de 0,98 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice.

Totodată, în urma verificărilor efectuate, a reieșit ca acesta se afla sub măsura controlului judiciar pentru infracțiuni la regimul substanțelor psihoactive.

În cauză, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, fapte prevăzute și pedepsite de Codul Penal.

Tânărul a fost reținut pentru 24 de ore, fiind condus și predat reprezentaților unui Centru de Reținere și Arestare Preventivă.

 

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Maratonul Bach, concert de 10 ore în Biserica Luterană din Cluj-Napoca. Intrarea, liberă

Publicat

De

Maratonul Bach

Entuziasmați de succesul primelor două ediții, organizatorii Maratonului Bach au dorit să ofere melomanilor clujeni un dar al continuității. Astfel, joi, 21 martie 2024, de ziua compozitorului Johann Sebastian Bach, în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca va avea loc cea de-a treia ediție a evenimentului  Maratonul Bach. Mulțumită finanțatorilor, intrarea la maratonul de concerte va fi gratuită.

Eveniment cultural muzical de înaltă ținută artistică, având un caracter interconfesional și interetnic, Maratonul Bach va debuta la ora 10:00 cu un concert de orgă susținut de Ferencz-Zorgel Szilvia. Timp de mai bine de 10 ore, seria de concerte va aduce în fața publicului un repertoriu larg și divers din creația compozitorului, în interpretarea a peste 35 de artiști din țarăși străinătate.

Maratonul Bach, concert de 10 ore în Biserica Luterană din Cluj-Napoca. Intrarea, liberă

Publicul se va putea bucura astfel de măestria unor artiști precum: Arno Kerkhof (orgă), Maria Petrescu (oboi), Gebe-Fügi Renáta (soprană), Duffner Melinda (mezzosoprană), György Róbert Vilmos (bas), Filip Ignác (flauto traverso), Strings IN connectiON – Cătălin Crețu (multimedia) șiCsendes László (vioară), Kostyák Előd(violoncel), Oláh Mátyás (violoncel), Réman Zoltán (saxofon), Réman Gergely Bálint (țambal), Luca Pulbere (pian), Oláh Boglárka Eszter (pian), Amalia Erdős (clavecin) și Erich Türk (orgă / clavecin).

„În acest an, programul de piese instrumentale și de muzică de cameră este gândit astfel încât să includăși câteva surprize. Mai exact, variațiunile Goldberg, scrise inițial pentru clavecin, vor fi auzite într-o transcripție neobișnuită pentru saxofon, țambal și violoncel.

Apoi, pentru prima dată într-un context audiovizual contemporan, ansamblul Strings IN connectiON va interpreta o versiune multimedia a Sonatei nr. 3 pentru vioară solo și a melodiei coralei Komm Heiliger Geist, Herre Gott”, a explicat Horváth Zoltán, organizatorul evenimentului.

Parteneriate educative

Maratonul Bach

Concertul de închidere al Maratonului va începe la ora 19:00 și va fi unul vocal-simfonic alcătuit din cantatele maestrului baroc, și un concert pentru oboi și orchestră.

Scopul prioritar al evenimentului este de a prezenta moștenirea muzicală și spirituală a marelui maestru baroc de religie luteranăși, în același timp, de a implica tânăra generație în actul artistic.

În vederea atingerii acestui scop au fost stabilite parteneriate cu cele mai importante instituții de învățământ muzical din oraș: Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” și Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj.

Unicitatea Maratonului Bach este dată și de faptul că în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca vor fi prezente toate cele trei instrumente muzicale cu claviatură adecvate interpretării muzicii lui Bach: orga, pianul și clavecinul.

Despre Biserica Luterană

Construirea acestui monument istoric, care combină elemente în stil baroc târziu și neoclasic, a fost finalizată în 1826. Orga sa cu trei manuale a fost construită de firma Walcker din Ludwigsburg și a fost sfințită în 1913.

În timpul restaurării complete a bisericii, în perioada 2018–2021, orga a fost renovatăintegral, fiind construit și cel de-al treilea manual.

Orga pneumatică restaurată a devenit astfel cea mai remarcabilă orgă de concert din Cluj. Mai mult de atât, datorită acusticii sale, Biserica Pietati este un spațiu adecvat și muzicii de cameră.

Donații pentru orga din Chirpăr

Intrarea la concerte este gratuită pe tot parcursul zilei, însă organizatorii primesc donații pentru salvarea și restaurarea orgii baroce din Chirpăr (județul Sibiu).

Această orgă cu un manual și 10 registre este unul dintre ultimele instrumente existente construite de maestrul constructor de orgi Johannes Hahn (1712–1783).Acest lucru justifică salvarea ei atât din motive de conservare a patrimoniului, cât și din motive profesionale ale construcției de orgi.

Din cauza depopulării congregației luterane săsești din Chirpăr și a stării periculoase în care se află biserica de acolo, Parohia Evanghelică-Luterană din Cluj și-a asumat preluarea și conservarea instrumentului.

Orga a fost demontată și depozitată în siguranță, în anul 2022, sub îndrumarea restauratorului și maestrului constructor de orgi Magyar Árpád, instrumentul a fost transportat la atelierul de construcție de orgi din Hărman.

Orga, adusă la Cluj

După restaurare, parohia din Cluj dorește să mute instrumentul în Biserica Pietati, urmând să fie sfințit anul viitor, în cadrul Maratonului Bach.

Costul total al lucrărilor de salvare și restaurare este de 65.000 de euro (325.000 de lei), din care lipsește suma de 50.000 de euro (250.000 de lei). Donațiile se pot face pe toată durata Maratonului Bachprin achiziționarea unor așa-numite „bilete de cărămidă”.

Cont de donații

Donațiile oferite pot fi virate și în următorul cont bancar:

BISERICA EVANGHELICĂ-LUTERANĂ DIN ROMANIA – PAROHIA CLUJ

RO30OTPV200001551130RO01

OTP Bank Sucursala CLUJ

Concertele vor putea fi urmărite în direct pe pagina de Facebook a Maratonului Bach, transmisiunea fiind asigurată de studenții Institutului Maghiar de Film și Media din cadrul UBB.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Grevă de avertisment în 30 de primării de comune din județul Cluj. Exces de zel din partea angajaților

Publicat

De

Grevă de avertisment primării

Angajații din 30 de primării de comune din județul Cluj vor declanșa, luni, între orele 11-13, o grevă de avertisment cu încetarea activității, care va avea loc zilnic, iar în restul programului de lucru se vor afla în grevă japoneză cu exces de zel.

Președintele Sindicatului Național Solidaritatea Comunelor și Orașelor din Românie (SCOR), Dan Cârlan, a declarat, duminică, pentru Cluj24 că locuitorii din aceste comune care se vor prezenta la ghișeele primăriilor vor primi o hârtie cu explicații privind mișcarea de protest declanșată.

Ce înseamnă exces de zel

„Începând de luni 18 martie 2024, zilnic, vom fi în grevă de avertisment de două ore cu încetarea activității. Luni, greva va fi între orele 11-13, apoi în fiecare zi se va schimba intervalul orar.

În restul programului vom fi în grevă japoneză cu exces de zel. Vom aștepta împreună cu tot satul mijlocul lunii aprilie, ca să evaluăm execuția bugetară la primul trimestru, cum ne amăgește Guvernul.

Exces de zel înseamnă că orice lucrare, cerere, adeverință sau altă atribuție a primăriilor comunelor nu va mai fi rezolvată pe loc, cum suntem obișnuiți, ci în termenul maxim legal, de regulă 30 de zile.

Apoi, dacă chiar nu suntem înțeleși, vom intra în greva generală, când decidem noi”, a spus Cârlan.

Grevă generală înainte de alegeri

Potrivit acestuia, greva generală din primăriile comunale poate fi în vârful campaniei de eliberare a adeverințelor pentru subvențiile APIA, sau în “Săptămâna Mare” a alegerilor locale și europarlamenatre, începând cu 3 iunie.

”Suntem uitați cu salariile în anul 2021, în timp ce serviciile publice din responsabilitatea și cofinanțarea noastră directă (educație, sănătate și asistența socială) au fost aduse prin ordonanțe de urgență la nivelul din decembrie 2023 plus 15-20%.

Principii batjocorite

Om fi noi doar niște țărani, dar Legea Salarizării are un set de principii care nu pot fi batjocorite chiar așa!”, a subliniat liderul SCOR.

Sindicatul SCOR a mai oprit activitatea în primării în 31 ianuarie, sperând ca la negocieri să se rezolve revendicările salariale, dar Guvernul nu le-a satisfăcut cererile, astfel că protestul se reia.

Lista primăriilor aflate în grevă

Comunele din județul Cluj în care angajații intră în grevă de avertisment sunt Aghireșu, Aiton, Apahida, Bobâlna, Borșa, Căianu, Călărași, Cămărașu, Câțcău, Ceanu Mare, Chiuiești, Cuzdrioara, Frata, Geaca, Jichișu de Jos, Luna, Măguri
-Răcătău, Mărișel, Mociu, Negreni, Panticeu, Pălatca, Recea-Cristur, Săndulești, Săvădisla, Sânpaul, Suatu, Tritenii de Jos, Vad și Valea Ierii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax