Connect with us

ECONOMIE

Prețul apartamentelor din Florești, „dormitorul Clujului”, s-a DUBLAT. Cât costă metrul pătrat în zona centrală la Cluj-Napoca

Publicat


Prețul apartamentelor din Cluj-Napoca și Florești este în creștere și va continua să crească, din cauza inflației, arată o analiză imobiliară.

În Cluj-Napoca, în zona centrală prețurile au depășit 3.000 de euro pe metru pătrat, plus TVA pentru apartamentele în faza de proiect sau în curs de execuție cu termen de finalizare în anul 2022-2023, arată consultantii Imobili, firmă specializată în consultanță și vânzări imobiliare.

Cea mai mare creștere de preț se poate observa, însă, în Florești, care urmează același trend crescător ca și Clujul, însă mult mai accelerat într-un timp foarte scurt.

Creșterea este de-a dreptul spectaculoasă, astfel că în ultimele șase-opt luni prețurile s-au dublat.
În multe zone prețurile încep de la 1.200 de euro pe metru pătrat la construcțiile noi în curs de finalizare, dar și pentru apartamentele aflate în construcțiile vechi mobilate și finisate.

Cresterea prețurilor în Florești era previzibilă, spune consultanții imobiliari, având în vedere că cererea este foarte mare, fiind o zonă deja dezvoltată.

Unul din factorii importanți pentru cumpărători, investitori sau chiriasi este analiza raportului suprafață -preț. Prin comparație, prețul unei garsoniere în Cluj este similar cu prețul unui apartament de 50 de metri pătrați în Florești.

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ECONOMIE

Iulian Dascălu pregăteşte o nouă dezvoltare imobiliară în Cluj, pe terenul Carbochim

Publicat

iulius mall cluj

Carbochim pregăteşte terenul în Cluj pentru o viitoare dezvoltare imobiliară pe locul unde în prezent funcţionează o fabrică a sa şi care urmează a fi mutată.

Terenul de 12 hectare al Carbochim este printre foarte puţinele rămase unde mai poate fi construit un mare proiect imobiliar în Cluj, pe măsură ce toate celelalte foste platforme industriale au fost înlocuite de construcţii noi de birouri sau locuinţe.

Consiliul de Administraţie al Carbochim a convocat pentru luna ianuarie o AGA Extraordinară iar în Convocator este menţionat pe ordinea de zi inclusiv aprobarea achiziţiei unui imobil cu destinaţie industrială şi stabilitarea termenilor şi condiţiilor de achiziţie. Mai departe, se va discuta aprobarea relocării întregii activităţi desfăşurate în noul imobil – ce ar viza astfel relocarea fabricii din Cluj pentru a face loc unui viitor proiect imobiliar.

ZF

Citește mai departe

ECONOMIE

Clujul a ajuns cel mai scump oraș din România. Oamenii se îndatorează pe zeci de ani pentru un confort minim

Publicat

De

4 apartament de vanzare 10 camere cluj napoca central 168887143

Cluj-Napoca are multe adevăruri ascunse sub preș de administrație, dar care definesc realitatea celor care zi de zi lucrează, învață, cumpără, consumă în și din oraș, consideră USR Cluj-Napoca. Tinerii sunt nevoiți să se îndatoreze chiar și pe 30 de ani pentru a-și permite un apartament de două camere.

Cluj-Napoca are cel mai scump preț pe metru pătrat util din România, de 1.960 de euro, față de 1.630 de euro în București, capitala țării, potrivit unui raport al Imobiliare.ro.

„Nu putem continua să ignorăm această stare de fapt și să scoatem în față doar ideea că aici curge lapte și miere iar asta justifică asemenea prețuri. Un oraș dezvoltat nu înseamnă un oraș în care oamenii să se chinuie efectiv de pe o lună pe alta ca să-și poată permite chestiuni ce țin de traiul minim. Oportunitățile privind locurile de muncă, calitatea universităților, evenimentele culturale, toate pălesc în fața prețurilor exorbitante din imobiliare. Iar tinerii se simt, pe bună dreptate, dați la o parte chiar de orașul în care ei au ales să trăiască și să muncească!”, declară Manuela Petrescu, președintele filialei USR PLUS Cluj Napoca.

Soluții există

Infrastructura are nevoie de o strategie de dezvoltare, avem nevoie de cartiere de blocuri si nu de blocuri intre case, avem nevoie de piste biciclete conectate si sigure, de transport in comun eficient.

Transportul în comun, mai ales din zonele periferice, trebuie îmbunătățit atât în ceea ce privește numărul curselor și frecvența lor, cât și calitatea autobuzelor. În centrul orașului vedem mijloace de transport noi, dotate cu aer condiționat, frumos tapițate, care par a fi normalitate, dar dacă facem pași spre stațiile de autobuz pentru alte zone imaginea de schimbă.

Cele mai multe autobuze fac parte din flota veche. Locurile de parcare trebuie suplimentate în raport cu boom-ul imobiliar. Este firesc. Administrația nu poate ignora realitatea nevoii unei mașini personale.

Clujul nu se poate transforma într-un oraș în care să ai nevoie de trei locuri de muncă doar ca să supraviețuiești.

Administrația locală trebuie să revină cu picioarele pe pământ, să meargă în teren și să observe lipsurile pe care, în ciuda imaginii de bine din ansamblu, cetățenii le experimentează zi de zi.

USR PLUS va iniția discuții cu specialiști pe această temă pentru a identifica care sunt soluțiile reale pentru a putea propune direcții de acțiune la nivel local care să poată fi implementate cu adevărat, nu doar pe hârtie.

Citește mai departe

ECONOMIE

80% dintre români au SALARII sub 4.000 de lei. Ministrul Finanţelor: TREBUIE să aibă VENITURI mai mari

Publicat

De

România trebuie să-şi revină în stabilitatea fiscal-bugetară, iar asta nu se poate face numai prin tăiere de cheltuieli, pentru că ‘este incorect’, a declarat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

”România trebuie să-şi revină în stabilitatea fiscal-bugetară pe două componente: pe procedura de deficit excesiv şi aşa-zisa consolidare fiscal-bugetară pe care eu o numesc creştere a sustenabilităţii fiscal-bugetare. Aceasta nu poţi să o faci numai prin tăiere de cheltuieli. Este incorect.

În contextul în care tu ai creşteri economice, de ce tai cheltuielile? Dacă te dezvolţi, cum să ai cheltuieli mai mici. Trebuie să o faci în context de echilibru sau mai ales pe creşterea veniturilor bugetare, ceea ce a lipsit în ultimii ani. Dacă noi am avut deficite din ce în ce mai mari şi ne-am ascuns în spatele unei crize cum s-au ascuns unii… noi trebuie să ne ducem către zona de venituri, dar nu prin alte taxe.

Se fac simulări pe toate elementele care au ajuns să fie prorogate. Am prognozele pe care mă bazez pentru anul 2022, avem şi prognozele de la Comisia Europeană şi vă anunţ care sunt măsurile. Cerem de la toate ministerele proiecţiile de buget şi solicitările de buget, poate reuşim să avem legea bugetului odată adoptată înainte de sfârşitul anului fără să-şi asume cineva răspunderea. Mi-aş dori să fie dezbateri”, a afirmat Câciu.

Arierate mari

Ministrul de resort a menţionat, totodată, că ar fi normal ca toţi românii să aibă venituri mai mari, în condiţiile în care 80% din populaţie are mai puţin de 4.000 de lei.

‘Mi s-ar părea normal ca toţi oamenii din România să aibă venituri mari. Nu o să mă refer la categorii, pentru că aici încep problemele, pentru că îi pui pe unii contra altora. Noi trăim într-o ţară în care trebuie să avem o echilibrare socială, dar unde 80% dintre români au mai puţin de 4.000 de lei.

Trebuie să ne uităm cu atenţie la lucrul acesta. Ne întrebăm întotdeauna de ce ne pleacă oamenii din ţară. Cât avem venituri mici, e un cerc vicios al veniturilor mici în România. Chiar şi companiile se păcălesc că sunt companii… O companie care are capital negativ şi care vine să încaseze de la stat 2.000 de euro ar trebui ajutată să crească.

Dincolo de indicatorii pe care îi avem măsurabili în încasările bugetare, avem o evaziune foarte mare pe contribuţii. O altă problemă e că avem arierate foarte mari. Lumea se uită la noi şi ne întreabă de ce ne spuneţi mereu că nu avem (bani, n.r.)’, a spus oficialul.

Guvernul a adoptat vineri a doua rectificarea bugetară din acest an, menţinându-se ţinta de deficit de 7,13% din PIB.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

ECONOMIE

Ministrul de Finanțe: Salariile din sănătate, din tot sistemul bugetar, pensiile și toate drepturile vor fi plătite

Publicat

De

adrian caciu

Salariile din sănătate și din întreg sistemul bugetar, pensiile și toate drepturilor cetățenilor vor fi plătite fără probleme până la sfârșitul anului, a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Acest lucru se va face prin rectificarea bugetară care va fi adoptată vineri în ședință de Guvern.

„Ministrul Finanțelor trebuie să aibă ochi atât pentru cifre, dar mai ales pentru un trai mai bun pentru cetățeni.

În ședința de Guvern de astăzi voi veni cu rectificarea bugetară, prin care asigurăm banii necesari pentru plata tuturor drepturilor sociale, pentru susținerea sistemului de sănătate în lupta cu COVID-19, pentru funcționarea serviciilor publice”, a anunțat noul ministru (foto) pe pagina sa de Facebook.

El a prcecizat că acesta este primul proiect realizat „contracronometru” împreună cu colegii săi de la finanțe.

„Avem multe de făcut în continuare: proiectul de buget pentru anul viitor, accesarea banilor din Planul Național de Redresare și Reziliență, consultări ample cu mediul de afaceri, cu partenerii sociali.

Nu tăiem bani, ci venim cu soluții pentru a construi proiecte pentru români! Nu venim cu noi taxe, ci regândim modul de a construi sistemul fiscal pentru a-i ajuta în primul rând pe cei vulnerabili”, a mai precizat Adrian Câciu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate