Connect with us

ACTUALITATE

Președintele României a vorbit despre numirile politice. Clujul apare și el pe hartă. ,,Este inacceptabil să fie promovați mediocri, impostori sau persoane fără calificare”

Publicat


Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un comunicat de presă prin care răspunde unei anchete jurnalistice făcute de Recorder în care este prezentat un caz din Mureș unde un inginer a fost înlocuit din funcție cu o persoană fără experiență, numită politic. În ancheta făcută de jurnaliștii de la Recorder, apare și numele directorului de la Administrația Bazinală de Apă Someș-Tișa, clujeanul Ovidiu Vasile Vișan.

„În urma cazului de la Mureș semnalat de către mass-media, am avut o discuție cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, despre necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administrației publice, ca demers absolut obligatoriu pentru reconstrucția României pe baze și valori solide. În acelaşi timp, i-am cerut premierului ca măsurile care se impun în urma acestui proces de audit să fie luate exclusiv pe criterii care țin de competență și respectarea legii”, spune președintele.

Este inacceptabil să fie promovați mediocri, impostori sau persoane fără calificare

„Resping categoric orice demers de numire în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile cerute de lege și nu au experiență în domeniul în care sunt propuse. Este inacceptabil, mai ales în perioada atât de complicată pe care o traversăm acum, provocată de pandemia de COVID-19, ca în poziții importante în structurile centrale sau locale ale administrației să fie promovați oameni mediocri, fără experiență, impostori sau alte persoane care nu dețin calitățile și calificările necesare”, a declarat președintele.

,,Nu există însă niciun fel de justificare pentru promovarea unor persoane care nu dețin competențele necesare”

„Aceasta este viziunea mea pentru România Normală, proiectul pe care mi l-am asumat și pentru care românii mi-au acordat susținerea lor.  Este imperativ ca funcția publică să își recapete credibilitatea și demnitatea, iar acest lucru a început să se întâmple deja, pentru că în administrație sunt promovați și foarte mulți profesioniști, oameni integri și dedicați. La fel de adevărat este că încă mai există la nivel național excepții, numiri controversate care aruncă o umbră, adesea nemeritată, asupra modului în care diversele instituții își îndeplinesc misiunea publică.

Politicile guvernamentale sunt puse în practică de către autorități și instituții locale, conduse de persoane care aplică, își asumă și răspund, inclusiv în fața legii, pentru aceste decizii. Nu există însă niciun fel de justificare pentru promovarea unor persoane care nu dețin competențele necesare. Cei care nu pot sau nu vor să își îndeplinească atribuțiile nu au ce să mai caute în sistemul de stat”, spune Klaus Iohannis într-un comunicat.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

A băut până a uitat că nu are carnet de șofer. Bărbat prins de polițiștii clujeni la volanul unei mașini radiate

Publicat

Beat la volan

Un bărbat de 52 de ani a fost reținut pentru 24 de ore de polițiștii clujeni pentru mai multe infracțiuni.

A fost prins beat la volanul unei mașini radiate din circulație, iar oamenii legii au constat că acesta nici nu are carnet de șofer.

A băut până a uitat că nu are carnet de șofer. Bărbat prins de polițiștii clujeni la volanul unei mașini radiatee

Polițiștii Compartimentului Rutier din cadrul Poliției orașului Huedin l-au reținut pentru 24 de ore pe bărbatul de 52 de ani, care este din județul Sălaj, după ce l-au depistat conducând un autovehicul neînmatriculat pe un drum comunal din localitatea Negreni, în data de 9 ianuarie, în jurul orei 17:30.

Mașina nici nu avea montate plăcuțele de înmatriculare.

În urma verificărilor, s-a constatat că bărbatul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar autovehiculul figura ca fiind radiat din circulație din cursul anului 2023.

Alcoolemie mare

Testarea cu aparatul etilotest a indicat o concentrație de 1,72 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Prețurile la gaz și energie ar putea fi plafonate și după 1 aprilie. Marcel Ciolacu: Este o prioritate

Publicat

De

Plafonare preț gaz și energie electrică

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a declarat vineri, înaintea ședinței de Guvern, că este important să fie găsită o soluție pentru plafonarea prețurilor la energie și la gaze și după data de 1 aprilie.

El spune că este ”o certitudine” faptul că Executivul va continua să-i ajute pe români.

Prețurile la gaz și energie ar putea fi plafonate și după 1 aprilie. Marcel Ciolacu: Este o prioritate

Potrivit premierului Ciolacu, este „o mare prioritate” să se găsească o „formulă optimă de a continua sprijinirea populației prin prețuri plafonate la energie și gaze și după 1 aprilie”, scrie Mediafax.

Marcel Ciolacu a mai spus că o dovadă în plus că Executivul va continua să-i ajute pe români este că ”Romgaz deja face pașii decisivi pentru a demara furnizarea gazelor pentru consumatorii casnici”.

„Sunt sigur că, la fel ca Hidroelectrica în piața energiei, Romgaz va veni cu cea mai bună ofertă de preț la gaze pentru toți românii”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cum s-a produs accidentul de pe centura Vâlcele-Apahida. 6 persoane au fost rănite, între care 2 copii

Publicat

De

Accident pe centura Vâlcele-Apahida

Accident grav pe centura Vâlcele-Apahida din Cluj. Șase persoane, între care doi copii de 2 ani, au fost transportate la spital.

Traficul în zonă a fost complet blocat.

Cum s-a produs accidentul de pe centura Vâlcele-Apahida. 6 persoane au fost rănite, între care 2 copii

Din primele verificări efectuate la fața locului, s-a stabilit că un bărbat, de 44 de ani, din județul Sălaj, care conducea un autoturism în direcția localității Vâlcele, ar fi acroșat semiremorca unui autotren care circula din sens opus.

În urma impactului, autoturismul ar fi pătruns pe sensul opus de mers, intrând în coliziune cu alte două autoturisme.

Traficul, blocat complet

Accidentul s-a soldat cu rănirea conducătorului auto de 44 de ani, a unui pasager adult din autoturismul acestuia, precum și a doi copii de 2 ani, aflați în același vehicul.

De asemenea, ceilalți doi conducători auto implicați au avut nevoie de îngrijiri medicale. Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Cercetările sunt în desfășurare pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii evenimentului rutier.

Traficul este încă blocat la publicarea acestei știri, pentru efectuarea cercetărilor.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Platformă de sesizări și reclamații online pentru locuitorii din Florești

Publicat

Primăria comunei Florești a lansat o platformă digitală, similară celei utilizate de Primăria Cluj-Napoca – MyCluj, care permite cetățenilor să depună sesizări și reclamații privind problemele din comunitate.

Platformă oferă o interfață prietenoasă și funcționalități avansate. Aceasta pune la dispoziția utilizatorului o hartă interactivă de tip GIS care permite adăugarea și încadrarea fiecărei sesizări într-o categorie predefinită.

Sesizările sunt afișate pe hartă folosind „markere” cu pictograme distincte în funcție de categorie, iar pentru fiecare sesizare sunt disponibile informații precum: data și ora la care fost creată, categoria, descrierea și starea sesizării.

Categoriile disponibile pe site pentru sesizări sunt următoarele:

  • Iluminat public
  • Parcuri și zone verzi
  • Curățenie stradală
  • Reparații străzi și trotuare
  • Depozitare deșeuri
  • Parcări neregulamentare
  • Sesizări lucrări investiții
  • Transport public
  • Construcții / lucrări neautorizate, organizare de șantier
  • Probleme de mediu
  • Semnalizare rutieră
  • Rețele de apă / canalizare (CAS)
  • Locuri de parcare / Parkinguri
  • Acte de comerț ilicit
  • Trafic rutier
  • Taxi
  • Animale fără stăpâni
  • Salubrizare (ridicare deșeuri)
  • Altele
  • Echipamente de joacă și mobilier urban
  • Deszăpezire

În ultimul an, sute de sesizări au fost depuse pe platformă, iar marea majoritate a acestora au fost soluționate.

Cetățenii pot accesa platforma online, aici.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate