Connect with us

EVENIMENT

Preşedintele Klaus Iohannis a PROMULGAT legea privind realizarea CATEDRALEI Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX la Cluj

Publicat


piata cipariu

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX în Cluj-Napoca. Iniţiativă legislativă a aparţinut senatorului PSD Vasile Dîncu şi deputaţilor minorităţilor naţionale Silviu Vexler şi Ovidiu Ganţ.

Actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare construirea, în municipiul Cluj-Napoca, a Ansamblului Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX, ca recunoaşterea a rolului pe care Biserica Unită cu Roma, Greco-Catolică l-a avut şi îl are în cultivarea conştiinţei şi a demnităţii naţionale.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind realizarea CATEDRALEI Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX la Cluj

„Ansamblul Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX, simbol al contribuţiei fundamentale a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică la realizarea Marii Uniri şi a persecuţiilor îndreptate împotriva acesteia, se construieşte în municipiul Cluj-Napoca, Piaţa Timotei Cipariu nr. 2, judeţul Cluj, conform proiectului avizat cu respectarea normelor în vigoare”, conform legii promulgate.

Potrivit sursei citate, „Guvernul României şi celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale implicate au obligaţia de a acorda, la solicitarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, tot sprijinul necesare, în condiţiile prevăzute de lege”.

De asemenea, terenul în suprafaţă de 7.674 mp, proprietate a Episcopiei Române Unite cu Romna, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, amplasat în municipiul Cluj-Napoca, Piaţa Timotei Cipariu nr. 2, judeţul Cluj se identifică prin număr cadastral 327866 şi carte funciară nr. 327866.

Lege promulgată: Suma alocată va fi prevăzută distinct în bugetul Secretariatului General al Guvernului

Anual va fi alocată de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, suma de 3.000.000 lei, pentru realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Sectoului XX.

Suma alocată va fi prevăzută distinct în bugetul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Secretariatul de Stat pentru Culte, şi este acorsată ca sprijin financiar Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, cu respectarea dispoziţiilor corespunzătoare din legislaţia ce reglementează sprijinul financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Vremea la Cluj. Averizare ANM: Ploi în averse și vânt puternic. La munte va ninge

Publicat

De

Ninsori la munte în Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de vreme rea. Se strică vremea la Cluj.

Până miercuri, 24 aprilie, sunt așteptate ploi, lapoviță și ninsoare la munte, dar și intensificări ale vântului.

Vremea la Cluj. Averizare ANM: Ploi în averse și vânt puternic. La munte va ninge

Potrivit meteorologilor, de marți, 23 aprilie și până miercuri, 24 aprilie, la ora 8.00, aria ploilor se va extinde dinspre regiunile sudice și va cuprinde treptat toată țara.

Astfel, inclusiv la Cluj, vor fi mai ales averse, izolat însoțite de descărcări electrice. Cantitățile de apă vor fi în general de 15 – 20 de litri pe metru pătrat.

La altitudini mari la munte vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Vânt puternic, cu rafale de 80 de kilometri pe oră la munte

Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea zonelor, cu viteze în general între 45 și 55 de kilometri pe ore, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70 – 80 de kilometri pe oră.

Pe parcursul zilei de miercuri, 24 aprilie, vântul va mai avea intensificări temporare în vest și nord-vest și pe arii restrânse în rest, cu viteze în general între 45 și 55 de kilometri pe oră.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce faci dacă ai vândut mașina, dar primești amendă pentru lipsa rovinietei sau peajului

Publicat

De

Amendă după ce ai vânut mașina

Ai vândut mașina, dar primești amendă pentru lipsa rovinietei sau peajului. Sunt câteva lucrui pe care le puteți face pentru a scăpa de astfel de neplăcere.

În situația în care ați primit un proces-verbal pentru lipsa rovinietei sau peajului după înstrăinarea vehiculului, acest lucru se datorează faptului că nou proprietar nu a efectuat transcrierea dreptului de proprietate asupra vehiculului în termenul prevăzut de lege.

Ce faci dacă ai vândut mașina, dar primești amendă pentru lipsa rovinietei sau peajului

La data săvârșirii contravenției, dumneavoastră figurați în evidențele DRPCIV ca deținător al vehiculului, iar obligația de plată a rovinietei sau a peajului revin exclusiv proprietarului sau utilizatorului vehiculului care este menționat în certificatul de înmatriculare.

Acest lucru este prevăzut în OG 15/2002, privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, potriuvit Centrului de Studii Tehnice Rutiere și Informatică, anularea procesului verbal poate fi dispusă numai de instanța competentă, potrivit prevederilor art. 31 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001 coroborat cu art. 101 din O.G. nr. 15/2002, împotriva procesului verbal se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia la Judecătoria în a cărei circumscripție aveți domiciliul/sediul.

Ce trebuie să faceți

Pentru a evita întocmirea altor procese-verbale, aveți opțiunea de a vă adresa organului fiscal competent (Direcția de Impozite și Taxe Locale / Direcția Venituri Buget Local), în vederea respectării procedurilor și termenelor prevăzute în OG nr. 14/2017 privind modificarea și completarea OUG nr. 195/2002.

Organul fiscal va notifica DRPCIV cu privire la înstrăinarea vehiculului, în cadrul schimbului de informații prevăzut de reglementările în materie fiscală, pentru a efectua mențiunile necesare în Registrul National de Evidență a Permiselor de Conducere și a Vehiculelor Înmatriculate (RNEPCVI).

Efectuarea mențiunii de înstrăinare nu produce efectul juridic al transcrierii transmiterii dreptului de proprietate al autovehiculului.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc, despre cei care au criticat lucrările din oraș: „Acum daltoniștii betoanelor nu mai pot evita verdele”

Publicat

De

Strada Mihail Kogălniceanu modernizată

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că odată cu instalarea primăverii, clujenii, dar mai ales cei care au criticat proiectele municipalității, pot să vadă dimensiunea „verde” a acestora.

„Cei care aveau marota cu betoanele au șansa acum să vadă verde cât nu au văzut în viața lor”, a spus Emil Boc.

Emil Boc, despre cei care au criticat lucrările din oraș: „Acum daltoniștii betoanelor nu mai pot evita verdele”

Emil Boc a precizat că recepția finală a lucrărilor la străzile de centru, respectiv Mihail Kogălniceanu – Universității și cele adiacente nu a fost făcută.

„Strategia noastră nu a fost aceea de a închide zonele publice cu cele 9 străzi care au fost în lucru… pentru că ar fi însemnat să blocăm mai mult decât era necesar activitatea în zona centrală, să blocăm activitatea economică la mai mulți comercianți, care și așa au avut de suferit câteva luni bune…

Am deschis de mult timp, lăsând ca ele să se refacă oarecum sub trafic… Dar toate lucrările care se refac, se refac pe cheltuiala constructorului și ca parte a contractului. Și după recepția finală, unele lucrări pot rămâne în observație și în remediere ulterioară”, a mai spus Boc.

Boc: Peste tot unde au fost lucrări s-au plantat copaci în plus

Acesta a precizat că dacă, de exemplu, vor fi copaci care nu înfrunzesc, vor fi schimbați pe cheltuiala constructorului, la fel cum s-a întâmplat pe malurile Someșului.

Primarul spune că cei care au criticat lucrările și au spus că sunt prea puțini copaci sau zone verzi au acum ocazia să vadă că nu e așa. Acesta susține că peste tot unde au fost lucrări de modernziare s-au plantat arbori în plus.

„Toate aceste lucrări acum arată adevărata față, și pe malul Someșului, și în parcul Feroviarilor, și pe Kogălniceanu văd (și ei, n. red.) acești arbori în plus pe care i-am plantat… Pe platoul de la Sala Sporturilo nu au fost niciodată copaci.

Acuma cred că au rămas fără benzină cei care vorbesc de betoane la Cluj… Daltoniștii betoanelor nu mai pot evita verdele”, a mai spus Emil Boc.

Foto: Primăria Cluj-Napoca

Citește mai departe

EVENIMENT

BLOCAJ pe DN1 în Florești. S-a spart conducta principală de canalizare care traversează localitatea

Publicat

De

Blocaj în Florești, conducta spartă

Floreștiul e blocat din cauza unei avarii. Conducta principală de canalizare care traversează localitatea s-a spart și se intervine pe DN1, anunță Compania de Apă Someș. Din această cauză se circulă bară la bară.

Deocamdată, reprezentanții companiei nu au putut preciza cât vor dura lucrările.

BLOCAJ pe DN1 în Florești. S-a spart conducta principală de canalizare care traversează localitatea

„Urmare a unei avarii la conducta principală de canalizare care traversează localitatea Florești, Compania de Apă Someș S.A. va interveni cu săpătură pe DN1 aproximativ în zona străzii Avram Iancu, la numărul 336”, au anunțat cei de la Compania de Apă Someș.

Intervenția a început în jurul orei 08.00 pentru a putea permite floreștenilor și a altor participanți la trafic să ajungă la Cluj-Napoca.

Compania de Apă Someș a precizat că se vor depune eforturi pentru reducerea la maxim a timpului de intervenție, însă este vorba de o lucrare complexă la canalul principal.

Din cauza faptului că se lucrează pe DN1, se circulă în coloană, cu mare dificultate.

Foto: Facebook/ Grupul Florești-Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax