Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, cere demisia ministrului Sănătății pentru că vrea desființarea ICUTR

Publicat


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, cere demisia ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, după ce aceasta a anunțat că dorește transformarea ICUTR Cluj-Napoca în secție a Spitalului Județean de Urgență Cluj:

”Am avut o discuție cu doamna ministru, mai bine zis o ceartă, pe telefon, aproape jumătate de oră, după ce am avut o discuție cu doctorul Moga, care mi-a împărtășit dorința angajaților de la Institut de a fi preluați de către Consiliul Județean, care are în prezent cinci spitale luate în subordine.

Am exprimat dorința de a face toate demersurile ca acest spital să revină în subordinea consiliului, în situația în care se continuă pe această linie absurdă a desființării.

Am avut o discuție și cu premierul Cîțu, am solicitat în mod expres să nu se emită o Hotărâre de Guvern prin care să se desființeze acest Institut. Din punctul meu de vedere, voi face toate demersurile pentru ca acest lucru să nu se întâmple”, a spus Tișe la Antena3.

Nu putem tolera astfel de miniștri

Acesta a explica că i-a explicat ministrului că ar fi trebuit să analizeze și să discute cu autoritățile locale și cu cei implicați înainte de a se lua astfel de decizii.

”Dacă doamna ministru nu va înțelege, va trebui să plece, e foarte simplu. Nu cred că mai putem tolera miniștri care se trezesc în poziții cheie și care nu știu despre funcția pe care o ocupă”, a afirmat Tișe, care a precizat că autoritățile județene se află în etapa de construire a singurului centru de transplant de inimă, ficat, rinichi și plămâni, un centru multi-organ de transplant, unic în sud-estul Europei.

Mihăilă nu poate face ce vrea

”Avem și finanțare europeană. Întreaga activitate se va muta în această nouă clădire, suntem în faza de licitație și execuție, e un proiect la care lucrăm de doi ani.

Cred că doamna ministru s-a trezit într-o poziție pe care nu o poate gestiona. Ar fi trebuit să se informeze și cred că dacă ar fi făcut asta ar fi avut șanse mai mari să-și pună în aplicare planul de a gestiona în mod corect sănătatea, nu după ureche.

Nu este adusă de pe Lună și nu ocupă această poziție adusă de acasă. Ea nu poate face ce dorește pentru simplul fapt că are titulatura de ministru.

Medicii ar fi trebuit consultați, ar fi trebuit discutat cu autoritățile locale. Lucrurile ar fi intrat într-o logică normală fără să ne facem de râs și să bulversăm tot sistemul de sănătate pentru că doamna ministru s-a trezit brusc că singura problemă pe care o are sănătatea în România e să desființeze un institut care funcționează”, a mai spus șeful CJ Cluj.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cinci podiumuri pentru sportivii clujeni la Cupa Dan Căpitan. Băieţel cu Sindrom Down

Publicat

De

schi

Peste 120 de sportivi au luat startul de la cluburi cu tradiţie din Sinaia, Braşov, Petroşani, Straja, Miercurea Ciuc, dar şi sportivi nelegitimaţi, au participat, în fiecare dintre cele două zile ale weekendului trecut, la Cupa ‘Dan Căpitan’, din cadrul Mini Cupei României la schi alpin, desfăşurată pe Pârtia Buscat, din localitatea Băişoara (judeţul Cluj). 

Băieţel cu Sindrom Down

Deschizătorul concursului a fost Andrei Cupşa, un băieţel cu Sindrom Down de la Asociaţia Club Sportiv ‘Ambasadorii Speranţei’ din Timişoara, care va reprezenta România la Jocurile Paralimpice de Iarnă din 2026.

Judeţul Cluj a fost reprezentat de sportivii de la cluburile DARB Cluj, ACS Spando Cluj, Palatul Copiilor Cluj şi Transylvania Ski Club. Tinerii schiori clujeni s-au clasat de cinci ori pe podium în probele de slalom uriaş la categoriile U8 fete şi băieţi (Sara Timpau şi Dominic Creţu, de la DARB Cluj) şi U12 băieţi (Sebastian Cosma, DARB Cluj), şi s-au clasat în top 10 în întrecerile celorlalte categorii de vârstă.

‘Ne bucurăm că am reuşit să organizăm cea de-a cincea ediţie a Mini Cupei României din acest an, la Buscat, în condiţii bune de concurs. Am reuşit să-i facem acest cadou marelui profesor Dan Căpitan care a marcat schiul clujean, în primul rând, şi, implicit, şi schiul românesc.

A fost o ediţie la care am avut la start peste 120 de participanţi în fiecare dintre cele două zile. Este o mare onoare pentru noi, ca domeniu schiabil din Cluj, să avem la start participanţi din Sinaia, Braşov, Petroşani, Straja, Miercurea Ciuc şi să ne bucurăm de cei mai buni schiori din România. Este un mare plus faţă de anul trecut faptul că au fost mai mulţi clujeni la start, peste 30 de concurenţi din Cluj.

Academiile din Cluj prind curaj

Acest lucru ne arată că academiile din Cluj prind curaj şi îşi înscriu copiii pentru aceste concursuri naţionale, ceea ce este un lucru foarte bun. Ne bucurăm şi pentru podiumurile din acest an. Ele ne dau curajul să sperăm la şi mai multe în ediţiile viitoare şi la concurenţi tot mai buni’, spune Iancu Şerbănescu, fost membru al Lotului Naţional de Schi al României şi organizator al evenimentului.

‘Chiar dacă această iarnă a fost o ‘primăvară’ lungă, toţi cei implicaţi (organizatorii de etape) au reuşit cu succes ducerea la capăt a acestor concursuri. Buscat a oferit concurenţilor, la fel ca anul trecut, o experienţă unică cu o pârtie bine pregătită şi cu oameni implicaţi 100%. Copiii uimesc în fiecare zi, iar participanţii acestei etape au fost minunaţi, începând cu cei mai mici pitici care au luat startul prima dată în viaţa lor într-un concurs, cât şi cei mari. Aş putea spune că viitorul schiului românesc arată bine. Cât despre oamenii implicaţi, totul la superlativ! Ţin să mulţumesc pentru colaborare şi profesionalism Buscat resort Băişoara, Iancu Şerbănescu şi Buscat Academy.

Le mulţumesc pentru implicare şi colegilor mei profesori de la cluburile din ţară, precum şi celor care au asigurat cronometrarea concursului. Ne vedem la anul!’, spune Prof. Bianca (Stan) Munteanu, cofondator al Mini Cupei României, antrenor şi coordonator al Para Snow FRSB, ambasador onorific al Asociaţiei Club Sportiv „Ambasadorii Speranţei” Timişoara.

Cupa Dan Căpitan a fost etapa a V-a din Mini Cupa României

Mini Cupa României la schi este un proiect desfăşurat sub egida Federaţiei Române de Schi-Biatlon şi început în urmă cu patru ani, în cadrul programului ‘Construim, împreună pentru viitor’. Prin acest program se doreşte atragerea către schi a cât mai multor copii şi tineri. În acest an, competiţiile sunt structurate pe şase etape, cea de la Cluj fiind a cincea. Următoarea etapă se va desfăşura vor fi la Arieşeni, în judeţul Alba.

‘Cupa Dan Căpitan a fost etapa a V-a din Mini Cupa României, proiect fondat împreună cu Nicoleta Ioana Iubu, sub egida Federaţiei Române de Schi Biatlon, prin care se doreşte promovarea şi atragerea tinerilor sportivi către şi spre marea performanţă. Mini Cupa României se doreşte a fi baza mare a piramidei schiului alpin’, adaugă prof. Bianca (Stan) Munteanu.

Sportivii au concurat în două probe de slalom uriaş, pe pârtia roşie (dificultate medie), unde au fost montate între 17 şi 20 de porţi. Câştigătorii fiecărei zile au fost premiaţi.

Concursurile de schi alpin continuă la Buscat

Următorul concurs de schi organizat pe pârtiile de la Buscat va fi Cupa Transilvania, care se va desfăşura pe 9 martie.

Competiţia de slalom uriaş într-o singură manşă, ajunsă la cea de-a 11-a ediţie, este deschisă tinerilor schiori născuţi în anul 2009 şi mai târziu şi va fi structurată pe cinci grupe de vârstă: (Grupa 1 – fete / băieţi – născuţi în anii 2017, 2018, 2019, 2020, Grupa 2 – fete / băieţi – născuţi în anii 2015 şi 2016, Grupa 3 – fete / băieţi – născuţi în anii 2013 şi 2014, Grupa 4 – fete / băieţi – născuţi în anii 2011 şi 2012, Grupa 5 – fete / băieţi – născuţi în anii 2009 şi 2010). Pentru această competiţie nu se percepe taxă de participare.

Întrecerile continuă pe 10 martie, atunci când va avea loc Heits Apuseni Ski Cup, concurs de slalom uriaş deschis atât adulţilor, cât şi copiilor, amatori sau legitimaţi la cluburi sportive de profil. Competiţia este structurată pe şase categorii destinate copiilor (U8, U10, U12, U14, U16, U18 – slalom uriaş într-o singură manşă), trei categorii masculin (U26, U36, 36+ masculin – slalom uriaş în două manşe) şi o categorie feminin (Open feminin – slalom uriaş în două manşe).

Pârtii optime pentru schi şi preţuri reduse, în martie, la Buscat

Pârtiile şi instalaţiile de pe domeniul schiabil de la Buscat sunt deschise pe întreaga durată a lunii martie, iar administratorii anunţă că se schiază în condiţii optime conform următorului program:

– Luni – Vineri: 10:00 – 17:00 (cu excepţia zilei de marţi când sunt închise pârtiile pentru revizie tehnică);

– Sâmbătă – Duminică: 09:00 – 17:00.

Pe toată durata lunii martie preţurile skipass-urilor sunt reduse, astfel că pasionaţii sporturilor de iarnă vor achita tarifele din cursul săptămânii şi în weekend.

Citește mai departe

EVENIMENT

Infracţiuni silvice în Cluj. 32 de amenzi de 79.000 de lei şi lemn confiscat în valoare de 118.000 de lei

Publicat

De

În perioada 20 februarie – 01 martie a.c., polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică, alături de specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Cluj au desfășurat acțiuni de verificare pe raza județului Cluj, cu scopul prevenirii și combaterii activității ilicite din domeniul silvic și a faptelor ilegale asociate din exploatarea, transportul, depozitarea și comercializarea materialului lemnos.

„În contextul controalelor au fost aplicate 32 de sancțiuni contravenționale conform Legii 171/2010, în valoare de 79.000 de lei și confiscată cantitatea de 205,32 mc de material lemnos în valoare totală de 118.418 de lei.

Exemplu semnificativ din cadrul acțiunii:

La data de 28 februarie a.c., în urma unui control de specialitate efectuat la o societate comercială de profil cu sediul în municipiul Cluj-Napoca, a fost aplicată o sancțiuni contravențională în valoare de 10.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor privind nedeținerea materialelor lemnoase de către deținătorii depozitelor, grupe de specii și sortimente industriale, determinate ca diferențe între stocurile scriptice și faptice, conform prevederilor legale”, informează IPJ Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Vitezomani pe drumurile Clujului. 127 km/h şi 6.400 de lei amendă. 220 de amenzi şi 48 de permise reţinute

Publicat

De

În perioada 2 – 3 martie a.c. polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean Cluj – Serviciul Rutier au pus în aplicare un plan de acțiune pentru prevenirea și combaterea evenimentelor rutiere produse pe fondul vitezei excesive.

„Activitățile au fost desfășurate pe sectoarele de drum DN1-E60 și DN1C. Polițiștii au constatat și aplicat 220 de sancțiuni contravenționale, dintre care 173 pentru încălcarea regimului legal de viteză.

În acest context, au fost reținute 48 de permise de conducere, dintre care 41 pentru încălcarea regimului legal de viteză.

Exemplu semnificativ:

În data de 2 martie a.c., pe DN1 – E60, în zona localității Copăceni, polițiștii au surprins cu aparatul radar un autoturism condus cu viteza de 127 km/h, pe un sector de drum pe care viteza maximă admisă este de 70 km/h.

La volanul autoturismului a fost identificat un bărbat, de 39 de ani, din municipiul Turda. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, având o alcoolemie de 0,38 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Totodată s-a constatat că inspecția tehnică periodică a autovehiculului era expirată.

În baza celor constatate, polițiștii i-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 6.435 de lei, fiindu-i suspendat dreptul de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 180 de zile”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Se întâmplă la Cluj: Un medic a dat 3.000 de concedii medicale în 2023, iar un pacient a avut 939 zile de concediu medical

Publicat

De

medici cluj cardio spitalul de urgenta

Clujul este nu numai exemplu pozitiv în România, ci şi unul negativ. De exemplu, un medic clujean a acordat anul trecut 3.000 de concedii medicale, iar un clujean a beneficiat de 939 de zile de concediu medical. Exemplul Clujului a fost oferit chiar de ministrul clujean al Finanţelor, Marcel Boloş.

Un medic a dat 3.000 de concedii medicale în 2023, iar un pacient a avut 939 zile de concediu medical

Ceea ce Guvernul a urmărit prin modificările legislative a fost să descurajeze statul în concedii medicale pentru motivul că se plăteşte mai bine să stai acasă decât prezenţa la serviciu. Recent am citit despre un singur medic din Cluj care a dat peste 3.000 de concedii medicale în 2023 şi despre un pacient care a beneficiat de nu mai puţin de 939 zile de concediu medical, iar din statistici a reieşit că pentru un număr de peste 155.000 de certificate medicale nu s-a lucrat nici măcar o zi. Aşa că, domnilor semnatari ai acestei moţiuni, în loc să vă ocupaţi timpul cu populisme, de ce nu vă alăturaţi misiunii de a face din România locul în care poţi să păşeşti fără frică în spitale?”, a spus ministrul Marcel Boloş.

 

Peste 3,3 milione de concedii medicale

De asemenea, ministrul a menţionat că în 2023 eu fost eliberate adeverinţe pentru 3.361.223 concedii medicale, respectiv un număr de zile de concedii medicale de 24.870.933, valoarea bugetului alocat pentru plata acestor concedii fiind de 3,7 miliarde lei, iar pentru anul 2024 există, de asemenea, un buget record alocat pentru concediile medicale, de aproximativ 3,7 miliarde lei.

„Numai în anul 2023, din totalul de 3.361.223 certificate medicale eliberate, 1.800.883 au fost eliberate de cabinetele medicale individuale, 1.317.722 de ambulatoriile de specialitate şi doar 242.618 certificate medicale eliberate de spitale.

Şi dacă aceste cifre fabuloase nu vă erau de ajuns, haideţi să vedeţi ce tipuri de certificate medicale se eliberează: boală obişnuită – 1.905.100; urgenţă medico-chirurgicală – 695.106; boală infectocontagioasă – 57.735; boală cardiovasculară – 69.309 şi altele. În timp ce numărul de certificate medicale, despre care dumneavoastră vorbiţi în textul moţiunii simple, au următoarea structură: sarcină şi lăuzie – 245.470; îngrijire copil bolnav – 130.855; neoplazii – 123.690.

Şi, ca să vedeţi unde s-a ajuns cu acest sistem de plată ineficient a concediilor medicale, haideţi să ne uităm şi la topul judeţelor şi al medicilor cu cel mai mare număr de concedii medicale şi zile de concediu medical acordate: judeţul Prahova, top 20 medici – 15.402 concedii medicale cu 155.743 zile de concedii medicale; judeţul Iaşi, top 20 medici – 12.038 concedii medicale cu 153.719 zile de concedii medicale; judeţul Timiş, top 20 medici – 7.542 concedii medicale cu 73.767 zile de concedii medicale”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax