Connect with us

EVENIMENT

Presa Clujeană, de Ziua Mondială a Libertății Presei: avem mai mult ca niciodată nevoie de o presă credibilă și puternică

Publicat


De Ziua Mondială a Libertății Presei (UNESCO/ONU) Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC) trage un semnal de alarmă asupra problemelor presei locale.

Pandemia de COVID-19 a adâncit criza în care se afla presa, în special, cea locală. Veniturile din publicitate au scăzut dramatic și, există toate șansele ca această tendință să continue.

În condițiile în care multe companii lovite de efectele colaterale ale crizei medicale au renunțat la publicitatea în presă, există pericolul ca cele mai importante surse de venit să rămână fondurile care se distribuie pe criterii politice. Riscăm ca jurnaliștii să devină simpli purtători ai mesajului oficial al autorităților, presa pierzându-și astfel funcția de „câine de pază” al democrației.

În criza pandemică s-a observat o creștere a importanței acordate de mass-media audienței în dauna calității:

pseudo-experți și personaje cu un discurs irațional periculos pentru sănătatea publică sunt promovați pentru simplul motiv că aduc cititori/telespectatori. Sunt încălcate, deseori, principii de bază ale profesiei pentru a obține audiență mai mare. Din factori importanți în lupta împotriva dezinformării, unele instituții media au devenit promotoare ale dezinformării.

Parlamentul European a atras atenția asupra crizei prin care trece presa din Uniunea Europeană în contextul pandemiei.

Într-o rezoluție votată în aprilie 2020, europarlamentarii au arătat: „În prezent, domeniul mass-media joacă un rol crucial în furnizarea de informații exacte și relatări detaliate.

Ele sunt un antidot esențial pentru știrile false și dezinformare. Cu toate acestea, domeniul este în prezent foarte afectat, cu o scădere de până la 80% a veniturilor din publicitate în unele state membre și incertitudinea a devenit singura certitudine pentru viitor”.

La nivelul Clujului, dar suntem siguri că situația este întâlnită și în alte părți ale țării, autoritățile locale contribuie la adâncirea crizei în care se află presa tipărită.

În luna aprilie 2020, reprezentanții publicațiilor tipărite Făclia de Cluj, Kronika, Monitorul de Cluj, Sinteza, Szabadsag, Transilvania Reporter și Ziua de Cluj, alături de Asociația Profesioniștilor de Presă Cluj (organizație profesională care reprezintă peste 70 de jurnaliști și publiciști din județul Cluj), au solicitat Primăriei Cluj-Napoca să oprească înlăturarea chioșcurilor de presă de pe raza municipiului și, împreună cu difuzorii de presă, să găsească soluții pentru ca, în continuare, acest tip de activitate să poată fi desfășurată în condiții optime.

Deși, oficial, municipalitatea a susținut că există deschidere pentru discuții, nimic nu s-a întâmplat.

În plus, la nivelul autorităților locale și naționale există mari probleme cu respectarea Legii 544 privind accesul la informațiile de interes public. Cele mai multe instituții publice au renunțat să mai organizeze conferințe de presă, deși legea le obligă să facă acest exercițiu de transparență lunar. De asemenea, se întâmplă din ce în ce mai des ca răspunsurile la solicitările scrise ale presei fie să ajungă cu întârziere la jurnaliști, fie să ajungă incomplet, fie să nu fie trimise, autoritățile profitând de lipsa unei sancțiuni în cazul refuzului de a răspunde.

„Jurnaliștii profesioniști și alte părți interesate din mass-media vor cere măsuri urgente pentru a contracara amenințările care slăbesc mass-media independente și locale din întreaga lume, o criză înrăutățită de pandemia COVID-19.

Aceștia vor prezenta soluții pentru a consolida viabilitatea mass-media, vor solicita o mai mare transparență din partea companiilor social media și vor cere măsuri pentru îmbunătățirea siguranței jurnaliștilor și pentru sprijinirea mass-mediei independente.

De asemenea, se așteaptă de la guverne să investească în formarea în materie de educație media pentru a ajuta oamenii să recunoască, să prețuiască și să apere jurnalismul bazat pe fapte ca parte esențială a informației ca bun public”, se arată în comunicatul publicat de UNESCO astăzi, 3 mai 2021.

În fiecare an, în data de 3 mai, sunt marcat principiile fundamentale ale libertăţii presei şi este adus un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timpul exercitării profesiei.

Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate la a XXVI-a sesiune a Conferinţei Generale a UNESCO.

ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua mondială a libertăţii presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”.

„Pandemia de COVID-19 și pandemia de știri false care însoțește criza medicală ne demonstrează că avem nevoie, mai mult ca niciodată, de o presă credibilă și puternică”, susține Remus Florescu, președintele APPC.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EDUCATIE

ISJ CLUJ scoate la concurs peste 1300 de posturi didactice. Vezi ce dascăli se caută!

Publicat

scoala

În conformitate cu Calendarul mobilității personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar, pentru anul școlar 2021-2022 și Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare în învățământul preuniversitar, în anul școlar 2021-2022, aprobată prin O.M.E.C. nr. 59991/2020, cu modificările ulterioare, în perioada 11-17 mai 2021, candidații la concursul național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor din unitățile de învățământ preuniversitar își vor depune dosarele de înscriere la cele 7 centre de înscriere/ concurs, organizate la nivelul județului Cluj de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj, după cum urmează:

Nr.

centru

Centrul de înscriere/concurs

 

Posturi/catedre arondate
 

1.

Şcoala Gimnazială

”Octavian Goga”

Cluj-Napoca

  • Învăţământ primar:

învăţători (linia română/linia maghiară /linia germană /linia rromani);

 

 2.

Colegiul Național Pedagogic

”Gherghe Lazăr” Cluj-Napoca

  • Învăţământ preşcolar:

educatoare (linia română/linia maghiară/linia germană /linia rromani);

 

      3.

 

Liceul Teoretic ”Avram Iancu” Cluj-Napoca

  • Învățământ special:

educatoare/educator; învăţător-educator; învăţător itinerant și de sprijin; profesor-educator; profesor itinerant și de sprijin; profesor psihopedagog; psihopedagogie specială; profesor psihopedagogie specială pentru o catedră de educație specială

  • Profesor în centre şi cabinete de asistenţă psihopedagogică;  psihologie;
  • Profesor în centre logopedice.
    4. Liceul Tehnologic Nr.1 Cluj-Napoca

 

·        Fizică;

·        Chimie;

·       Biologie;

·       Disciplinele tehnologice (toate specializările):

 mecanică; electrotehnică; electromecanică; electronică şi automatizări; telecomunicaţii; textile/tricotaje și confecții textile, finisaj textil;  construcţii şi lucrări publice/construcții; instalaţii pentru construcţii; chimie industrială; protecţia mediului; industrie alimentară; agricultură/horticultură; zootehnie; prelucrarea lemnului; economie; educaţie antreprenorială; economie aplicată; economic, administrativ comerţ şi servicii; economic, administrativ, poştă; alimentaţie publică şi turism; transporturi rutiere; media poligrafie/tehnici poligrafice; estetică şi îngrijirea corpului omenesc; educaţie tehnologică; alimentaţie publică/ alimentaţie publică.

  • Pregătire şi instruire practică: toate specializările;
  • Activităţi de pre-profesionalizare;
  • Cercurile din domeniul tehnico-ştiinţific de la Palatul şi cluburile copiilor.
 

 

 

5.

 

 

 

Liceul Teoretic”Lucian Blaga” Cluj-Napoca

·       Geografie;

·       Istorie; 

·       Filosofie; logică, argumentare și comunicare;

·       Gândire critică și drepturile copilului – educație interculturală – educație pentru cetățenie democratică – educație financiară – studii sociale;

·       Arte:

Arte plastice/vizuale-artistice (toate specializările);

Educaţie muzical-artistică; educaţie muzicală specializată (toate specializările); arta actorului/teatru; coregrafie.

 

 

 

6.

 

 

Şcoala Gimnazială

„Ion Agârbiceanu”

Cluj-Napoca

 

·       Aria curriculară limbă şi comunicare:

limba română; limba latină; limba maghiară-maternă; limba engleză; limba franceză; limba germană; limba germană-maternă; limba italiană; limba rromani- maternă; limba spaniolă;

·       Religii/discipline teologice de specialitate (toate cultele);

·       Matematică;

·       Informatică/Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor.

7. Liceul cu Program Sportiv

Cluj-Napoca

·       Educaţie fizică şi sport; pregătire sportivă de specialitate ( toate specializările);

·       Kinetoterapie.

 

În județul Cluj, numărul posturilor scoase la concursul naţional de ocupare a posturilor didactice/ catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar este de 1.302, dintre care 73 de posturi sunt pentru angajare în învățământ pe durată nederminată.

Candidații se vor înscrie în aceste centre de înscriere/ concurs, în care vor susține și proba scrisă în data de 21 iulie 2021

Programul de înscriere se desfășoară în zilele de 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 17 mai, în intervalul orar 9:00-16:00, în toate centrele de înscriere/ concurs.

Înscrierile se pot realiza, atât fizic, în centrele menționate, cât și online, la următoarele adrese:

Şcoala Gimnazială ”Octavian Goga” Cluj-Napoca, e-mail: tit2021octaviangoga@gmail.com;

Colegiul Național Pedagogic”Gherghe Lazăr” Cluj-Napoca: tit2021colegiulpedagogic@gmail.com;

Liceul Teoretic ”Avram Iancu” Cluj-Napoca, e-mail: tit2021avramiancu@gmail.com;

Liceul Tehnologic Nr.1 Cluj-Napoca, e-mail: tit2021tehnologic1@gmail.com;

Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” Cluj-Napoca, e-mail: tit2021blaga@gmail.com;

Şcoala Gimnazială ”Ion Agârbiceanu”Cluj-Napoca, e-mail: tit2021ionagarbiceanu@gmail.com;

Liceul cu Program Sportiv Cluj-Napoca, e-mail: tit2021lps@gmail.com.

 

Calendarul complet al mobilității personalului didactic din învățământul preuniversitar este disponibil și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj: https://www.isjcj.ro/concurs-ocupare-posturi-2021/

Citește mai departe

EVENIMENT

Vești bune pentru romano-catolici! Pelerinajul de Rusalii poate fi organizat

Publicat

Președintele UDMR Kelemen Hunor a anunțat luni că pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu Ciuc, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est, va fi organizat în acest an.

„La solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia și a Ordinilor Franciscanilor se poate organiza pelerinajul de la Șumuleu Ciuc”, a anunțat pe Facebook Kelemen Hunor.

Acesta a scris că Guvernul a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, însă la cererea UDMR se vor putea ține pelerinaje religioase în această perioadă, desigur cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

Președintele UDMR susține că Pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu Ciuc este „o sărbătoare importantă pentru comunitatea noastră, indiferent de confesiune, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală și de Est”.

„Din cauza pandemiei, anul trecut am putut urmări slujba doar la televizor și online, dar anul acesta vom putea fi din nou în șaua dintre munții Șumuleul Mare și Șumuleul Mic, chiar dacă într-un număr mai mic. De Paști, comunitatea din Miercurea Ciuc a dat dovadă de faptul că se poate participa la sfințirea bucatelor cu respectarea măsurilor epidemiologice. Sunt convins că credincioșii care vor veni la pelerinaj, vor da dovadă de aceeași disciplină”, a mai spus

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Miniștrii și secretarii de stat din Guvern, scoși în stradă pentru a sprijini campania de vaccinare împotriva Covid-19

Publicat

De

Primul-ministru Florin Cîțu a anunțat luni că, de săptămâna viitoare, toți miniștrii din cabinet, dar și secretarii se stat, vor trebui să se implice în campania de vacciare.

Astfel, aceștia vor trebui să meargă pe stradă, la centrele de vaccinare și „oriunde e nevoie” pentru a-i informa pe cetățeni cu privire la campania de vaccinare

„Este nevoie de implicarea tuturor în această campanie de vaccinare, pentru a ne întoarce la normalitate cât mai repede! Toți miniștrii se vor implica în campania de vaccinare!

Săptămâna viitoare, fie că vorbim de miniștri sau de secretari de stat, toți trebuie să meargă pe stradă, la centrele de vaccinare, oriunde e nevoie pentru a le vorbi oamenilor despre vaccinare.

Doar împreună putem reuși, e nevoie de implicare totală! România, hai că se poate!”, a transmis pe pagina de Facebook primul-ministru Florin Cîțu.

Pentru a putea renunța la o parte din restricții, primu-ministru a anunțat că este nevoie ca 5 milioane de persoane să fie vaccinate până la data de 1 iunie.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Primăria scoate la licitație spațiile pentru terase și chioșcuri din centrul Clujului

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca a scos la licitație spațiile pentru terase și chioșcuri din centrul municipiului, zona Bulevardului Eroilor și Piața Unirii.

În cazul chioșcurilor, durata închirierii este de 5 ani, fără posibilitate de prelungire.

Prețul minim al închirierii chioșcurilor multifuncționale C1, C2 și C3 este de 1.836 lei/lună/chioșc, iar prețul minim al închirierii chioșcurilor multifuncționale C4, C5 și C6 este de 1.734 lei/lună/chioșc.

Termenul limită de depunere a ofertelor este până la finalul lunii mai.

În privința terenurilor destinate amplasării teraselor de alimentaţie publică T1,T2, T4, T7, T8, T9, situate în municipiul Cluj-Napoca, zona pietonală Bulevardul Eroilor, prețul minim al închirierii este de 48 lei/mp/lună.

Spațiile pentru terase au suprafețe între 41 și 90 de metri pătrați.

Între timp, municipiul se apropie de scenariul verde în privința incidenței COVID, veste bună pentru antreprenori.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate