EVENIMENT
Premieră medicală regională: Mastectomie realizată prin chirurgie robotică, la Spitalul Medicover Cluj

Dr. Gabriel Lazăr, medic primar chirurgie generală în cadrul Spitalului Medicover Cluj a efectuat cu succes prima mastectomie robotică, alături de echipa medicală pe care o coordonează.
Intervenția chirurgicală de ultimă generație oferă pacientelor diagnosticate cu cancer de sân o alternativă eficientă și un rezultat estetic superior.
Mastectomie realizată prin chirurgie robotică, la Spitalul Medicover Cluj
Spitalul Medicover Cluj marchează o nouă etapă în chirurgia oncologică din regiune prin introducerea mastectomiei robotice, ca tehnică inovativă de tratament pentru patologiile de cancer de sân. Premiera medicală a fost realizată cu succes de echipa medicală condusă de Dr. Gabriel Lazăr, medic primar chirurgie generală.
„Sunt încântat că această tehnică modernă poate fi realizată acum și la Cluj, o dată cu această premieră medicală. Chirurgia robotică în cancerul de sân reprezintă un progres semnificativ. Oferă pacientelor o intervenție mai precisă, un risc redus de complicații și un rezultat estetic superior. Deși implică o logistică complexă și costuri mai ridicate, tehnica aduce beneficii oncologice și estetice comparativ cu metodele tradiționale.”, declară dr. Gabriel Lazăr, medic primar chirurgie generală în cadrul Spitalului Medicover Cluj.
Performanța obținută este rezultatul unei colaborări strânse între chirurgi, anesteziști și personalul medical auxiliar, care pun la dispoziție toate cunoștințele și experiența lor pentru a oferi pacientelor din cadrul Spitalului Medicover Cluj cele mai bune îngrijiri.
Ce reprezintă această premieră medicală pentru paciente?
Mastectomia robotică oferă pacientelor o alternativă minim invazivă, cu recuperare mai rapidă. Prin precizie și control sporit, tehnica permite îndepărtarea tumorii și păstrarea unei cantități mai mari de țesut sănătos. De asemenea, chirurgul beneficiază de o vizualizare tridimensională mărită și de instrumente precise, ceea ce duce la o minimizare a sângerării și a complicațiilor postoperatorii.
Este recomandată mastectomia robotică tuturor pacientelor?
Mastectomia robotică este o opțiune excelentă pentru multe paciente, însă nu este o soluție universală. Fiecare caz este unic și necesită o evaluare individualizată. Este esențial ca fiecare pacientă să discute cu medicul oncolog despre toate opțiunile disponibile și să ia o decizie informată.
Mastectomia robotică se adresează în principal pacientelor care au indicație de eliminare completă a glandei mamare, dar cu păstrarea tegumentului de deasupra, precum și a complexului areola mamelonare – mastectomia skin sparing: ”Este o tehnică care permite un control oncologic superior de eliminare completă a glandei mamare, precum și un rezultat estetic și funcțional final superior prin conservarea vaselor și nervilor tegumentari. Acest lucru se realizează prin vizualizarea directă și mărită a câmpului operator precum și utilizarea de instrumente fine, cu manevrabilitate mare.”, completează Dr. Gabriel Lazăr, medic primar chirurgie generală.
Ce alte variante de tratament există pentru cancerul de sân?
Tratamentul chirurgical în cancerul de sân se poate realiza în mai multe moduri. O variantă este tratamentul conservator cu păstrarea sânului și utilizarea metodelor oncoplastice de refacere a esteticii sânului. O altă variantă poate utilizarea diferitelor metode de refacere a sânului cu țesut propriu sau prin implanturi până la eliminarea completă a sânului – mastectomie.
Indicația se face pe baza stadiului tumoral, statusului genetic al pacientei, precum și pe preferințele acesteia.
Echipa medicală cu experienta în chirurgia sânului
Cu o experiență medicală de peste 20 de ani și peste 12.000 de intervenții chirurgicale realizate, Dr. Gabriel Lazăr este medic primar chirurgie generală. Are supraspecializare în chirurgie oncologică și onco-ginecologie, precum și multiple cursuri de specializare realizate în afara țării.
Introducerea chirurgiei robotice în tratamentul cancerului de sân deschide noi perspective în tratamentul patologiei de cancer la sân. În acest fel, prin investiții continue în tehnologie medicală de vârf și prin dezvoltarea competențelor echipei medicale, Spitalul Medicover se asigură că pacienții beneficiază de cele mai moderne tratamente.
Programul de chirurgie robotică, inițiat în urmă cu doi ani, a fost extins constant, an de an, atât prin diversificarea aplicațiilor sale pentru o gamă tot mai largă de afecțiuni, cât și prin dotarea Spitalului Medicover Cluj cu un al doilea robot DaVinci Xi anul trecut. Astfel, începând de anul trecut, în cadrul Spitalului Medicover Cluj, abordarea minim-invazivă robotică, recunoscută pentru beneficiile sale, este disponibilă inclusiv pentru cele mai complexe intervenții oncologice din sfera abdominală, precum și pentru o varietate extinsă de patologii din chirurgia generală, urologică, hepatobiliară și bariatrică.
Despre Medicover Romania
Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 42 de clinici în București și în țară și 5 spitale generaliste: în București, Cluj-Napoca, Oradea și Craiova, 20 de cabinete on-site și peste 300 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale. Mai multe informații găsiți AICI.
Medicover România face parte din Medicover AB, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia, Germania, România și India. În 2023, Medicover a înregistrat venituri totale de 1.746 milioane de euro, având peste 45.000 de angajați. Mai multe informații găsiți AICI.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Defibrilatoare la instituțiile de cultură din județul Cluj, aprobate în bugetul pe anul 2025. Angajații, cursuri de prim-ajutor

Consiliul Județean Cluj a aprobat, joi, includerea în bugetul pe anul 2025 a unui amendament care prevede instalarea de defibrilatoare automate în cadrul instituțiilor de cultură din județ.
Consilierul județean Mihai Iepure (USR) a declarat că aceste defibrilatoare sunt necesare în condițiile în care stopul cardiac reprezintă principala cauză de mortalitate subită la nivel mondial, timpul de intervenție în aceste cazuri fiind extrem de important.
”Propunem instalarea de defibrilatoare automate externe în instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Cluj și cursuri de formare profesională în prim-ajutor pentru angajați.
Aceste cursuri îi vor ajuta atât la serviciu cât și în viața privată, pentru a știi să acorde primul ajutor în cazul unor urgențe”, a spus Iepure care a propus alocarea unei sume de 92.000 de lei, propunerea fiind aprobată.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a acceptat includerea acestei sume în buget precizând că susține amendamentul, pe care îl susține, considerând că este unul bun.
Consilierii județeni au aprobat proiectul de buget pe 2025 cu unanimitate de voturi.
EVENIMENT
VIDEO. FOTO. Bărbat căzut în lacul din Gheorgheni, resuscitat de un echipaj SMURD. A fost scos din apă de un clujean

Un bărbat care, din primele informații, a căzut în lacul din cartierul Gheorgheni, în zona parcului aflat pe strada Alexandru Vaida Voievod, este resuscitat de medicii de la SMURD.
Până la sosirea echipajului de la Detașamentul 1, victima a fost scoasă din apă imediat ce a fost văzută de către un cetățean, care a utilizat, din primele date, o barcă cu vâsle.
Bărbat căzut în lacul din Gheorgheni, resuscitat de un echipaj ISU
Bărbatul a fost adus la mal, iar echipajul de scafandri și cel SMURD aplică manevre de resuscitare.
UPDATE
Bărbatul a fost urcat în ambulanță și transportat la spital, „n timp ce medicii continuau manevrele de resuscitare, au transmis reprezentanții ISU Cluj.
UPDATE 2
Potrivit informațiilor Cluj24.ro, bărbatul, care locuiește în zonă, s-a aruncat în apă să facă baie și a înotat până pe la mijlocul lacului, însă nu a mai putut continua și ar fi strigat după ajutor. A fost scos din apă de un alt bărbat care era pe lac cu hidrobicicleta.
Revenim cu amănunte.
EVENIMENT
Pensionarii clujeni pot ridica biletele de tratament pentru seria 3. La Casa de Pensii Cluj au fost repartizate 56 de locuri

Biletele de tratament pentru seria 3 se pot ridica deja, anunță reprezentanții Casei de Pensii Cluj.
Pentru pensionarii clujnei, în această serie au fost repartizate 56 de bilete de tratament balnear.
Pensionarii clujeni pot ridica biletele de tratament pentru seria 3
Pensionarii clujeni pot ridica biletele de tratament până în data de 1 aprilie 2025, de la Casa de Pensii Cluj, la ghișeul numărul 8.
Redistribuirea biletelor de tratament pentru seria 3, alocate și neridicate, se va face începând cu data de 2 aprilie și se acordă în ordinea punctajelor obținute conform Criteriilor de acordare a biletelor de tratament balnear aprobate prin Ordinul nr.118/13.02.2025 al Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice, în baza cererii depuse şi a biletului de trimitere cu regim special – în original şi în copie – eliberat de medicul de familie sau medicul specialist.
Biletele de tratament se eliberează personal titularului sau unei alte persoane desemnate de către titular prin procură autentificată la notarul public din care să rezulte că mandatarul este împuternicit să ridice biletul de tratament balnear, au transmis reprezentanții Casei de Pensii Cluj.
EDUCATIE
IA intră în școli. Daniel David: Atenție. Inteligența artificială este un instrument al profesorului, nu o alternativă

Ministrul Educației, Daniel David, anunță implementarea unui proiect-pilot de utilizare a inteligenței artificiale (IA) în școli, pentru a optimiza activitatea cadrelor didactice, procesul de învățare al elevilor și studenților și procesul educațional, în general.
Unitatea-pilot urmează să fie stabilită, iar Daniel David spune că inteligența artificială poate fi bună sau rea, în funcție de cum o utilizăm, și de aceea trebuie folosită bine, în avantajul sistemului de educație.
Daniel David: Inteligența artificială este un instrument al profesorului, nu o alternativă
Decizia de a implementa un astfel de proiect-pilot vine după după o întâlnire a ministrului Daniel David cu conducerea Microsoft România.
„Inteligența Artificială este o dezvoltare tehnologică care, în sine, nu este bună sau rea, dar care poate deveni astfel, în funcție de cum o utilizăm. Pentru a o putea utiliza bine, în avantajul sistemului educațional, vom pilota un astfel de demers, iar apoi, în funcție de rezultate, vom extinde procesul”, a dclarat Daniel David.
Daniel David: IA poate ”lenevi” elevul
Daniel David a mai spus că el consideră IA un instrument al cadrului didactic și al elevului și studentului nu o alternativă. Ministrul Educației a precizat că există angajat în deja un proces masiv de digitalizare în unitățile educaționale din țară, iar planurile-cadru includ discipline obligatorii asociate tehnologiei informației, dar și opționale, inclusiv de inteligență artificială.
”Acestea sunt asociate revoluției tehnologice prin care trecem și creează premisele pentru utilizarea mai complexă a inteligenței artificiale în mediul educațional. Atenție însă, în viziunea mea, inteligența artificială este un instrument al cadrului didactic și al elevului și studentului, nu o alternativă la cadrul didactic sau un instrument care <<lenevește>> elevul și studentul, și, foarte important de înțeles, este un instrument care trebuie să fie mereu monitorizat etic-moral.
Diverse țări au demarat deja astfel de proiecte, probabil cel mai recent exemplu fiind Estonia, care îl dorește chiar deja generalizat la nivelul întregului sistem de învățământ, așa că nu vreau ca România și sistemul nostru educațional să rămână în urmă”, a precizat Daniel David.