Connect with us

EVENIMENT

PREMIERĂ în octombrie. Record la Cluj de locuri de MUNCĂ disponibile

Publicat


Nou record pe piața muncii, după ce numărul de joburi disponibile în primele 10 luni ale acestui an a depășit totalul locurilor de muncă scoase la bătaie pe întreg parcursul anului trecut.

Anul acesta a fost, cu siguranță, unul al revenirii pentru piața muncii, depășind orice fel de așteptări. Doar în primele 10 luni din 2021 au fost deschise peste 309.000 de joburi noi, cu aproximativ 10.000 mai multe decât cele disponibile pe întreg parcursul lui 2020. Totodată, se înregistrează o creștere de aproape 16% a numărului de joburi noi în perioada ianuarie-octombrie 2021 versus aceeași perioadă din 2020. Doar în luna octombrie 2021 au fost scoase la bătaie peste 37.000 de joburi noi.

Domenii cu mulți angajați

Domeniile care au avut nevoie de cei mai mulți angajați luna trecută au fost Retail, Transport/Logistică, Prestări Servicii, IT/Telecom și Industria alimentară, fiecare dintre acestea deschizând peste 3.800 de poziții noi.

Vezi și Lista locuri de muncă în străinătate. EURES iulie 2022

O altă premieră a lunii octombrie o constituie faptul că primele trei orașe de provincie care au avut cele mai multe locuri de muncă disponibile, Cluj, Timișoara și Brașov, nu doar că au egalat și chiar depășit Bucureștiul, dar au avut împreună cu aproape 5.000 de joburi mai mult decât Capitala. Astfel, doar primele două, Cluj și Timișoara, au fost foarte aproape de a egala oferta de  locuri de muncă din București.

Lucrul la distanță

O altă creștere semnificativă, datorată și condițiilor impuse de criza sanitară, se constată în luna octombrie pe joburile remote. Astfel, din totalul de locuri de muncă noi disponibile în octombrie pe eJobs.ro, 8,2% au fost remote, în creștere față de luna precedentă, când reprezentau 6,6%, mai arată datele eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară.

„Ne bucurăm să vedem că nu doar angajații își doresc să lucreze remote, dar și angajatorii au înțeles nevoia acestora de flexibilitate, dovadă fiind creșterea numărului de joburi remote din ultima perioadă.

Asta arată și că nivelul de încredere în echipe a crescut în multe companii și, de asemenea, că programele de evaluare a angajaților au fost regândite.

Totodată, peste 95% dintre joburile noi din octombrie sunt full time, ceea ce demontează încă o dată alte credințe vechi apropo de flexibilitate, așa cum am văzut pe tot parcursul pandemiei: munca remote și joburile full time nu se exclud, ba din contră, se completează foarte frumos”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Locuri de muncă în străinătate

Cât privește nevoia de forță de muncă pentru joburile din afară, 15,5% din oferta lunii octombrie a acestui an a fost pentru străinătate, în creștere cu aproape 5 procente față de luna anterioară.

Cele mai multe locuri de muncă din străinătate au fost scoase la bătaie de țări precum Germania, Anglia, Olanda, Irlanda și Franța, iar domeniile cu cea mai mare ofertă de joburi au fost Transport/Logistică, Construcții, Producție, Medicină și Prestări servicii. Totodată, interesul candidaților pentru joburile în afară rămâne la un minim istoric, doar 1,5% dintre aplicările aferente lunii octombrie fiind pentru poziții în străinătate.

„Ne așteptăm ca la final de an să se resimtă o ușoară încetinire a angajărilor, ca urmare a noilor restricții impuse, dar și din cauza Sărbătorilor, când o mare parte dintre angajați intră în concedii. Cu toate acestea, credem că vom încheia anul într-o notă pozitivă, având în vedere că deja am depășit numărul de joburi înregistrat pe întreg parcursul lui 2020”, explică Bogdan Badea.

În ceea ce privește numărul de aplicări, luna octombrie s-a încheiat cu peste 994.000 de aplicări.

În acest moment, peste 37.214 de locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Neluțu Sabău a SEMNAT cu „U” Cluj până în 2027

Publicat

Ioan Ovidiu Sabău, U Cluj

Universitatea Cluj a ajuns la un acord cu Ioan Ovidiu Sabău pentru prelungirea contractului scadent în această vară. Antrenorul principal a semnat, luni, noua înțelegere, valabilă până la finalul sezonului 2026/2027.

Revenit la ”U” la mijlocul sezonului 2022/2023, primul după întoarcerea în Superligă, Ioan Ovidiu Sabău a condus echipa spre o finală de Cupa României la finalul acelui sezon, iar “Șepcile roșii” s-au aflat atunci la un penalty de trofeu.

Neluțu Sabău a SEMNAT cu „U” Cluj până în 2027

În sezonul 2023/2024, cu Ioan Ovidiu Sabău pe bancă din luna august, ”U” a fost la un pas de calificarea în play-off și a ajuns până în penultimul act din Cupa României.

Sezonul 2024/2025 a adus cea mai bună performanță din ultimii 53 de ani pentru ”U”. Echipa noastră a reușit calificarea în play-off pentru prima dată de la introducerea acestui format, ceea ce înseamnă și clasarea între primele șase echipe din Superliga, ultima realizare similară fiind consemnată în sezonul 1971/1972, când „studenții” s-au clasat pe locul 3. Pe parcursul sezonului regular, ”U” a fost lider timp de 18 din totalul de 30 de etape.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Se ÎNTRERUPE furnizarea apei potabile în Cluj. Vezi când și unde

Publicat

apă

În vederea efectuării unor lucrări programate de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apa Someș va întrerupe furnizarea apei potabile, astfel:

Data efectuării lucrării: 26 Martie 2025

Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA

Se ÎNTRERUPE furnizarea apei potabile în Cluj. Vezi când și unde

Strada/lista strazilor afectate: Str. George Bacovia; str. Pablo Picasso; str. Sergiu Celibidache; str. Teo Peter; str. Victor Papilian; Aleea Muzicii; str. Vasile Stoica; str. G. V. Bibescu; str. Panait Istrati; str. Iuliu Merca; str. Aurel Gurghianu; str. Nichita Stanescu; str. Mircea Eliade; str. Grigore Moisil; str. Miko Imre; str. Stefan Augustin Doinas; str. C-tin Noica; Calea Turzii intre str. C-tin Noica si str. Grigore Moisil – nr. pare; str. Lunii intre nr. 1 si nr. 16; str. Rapsodiei nr. 14; str. Observatorului nr. 119 si nr. 121; str. Eugen Ionesco intre str. Lunii si str. George Bacovia; str. Buna Ziua intre str. Pompiliu Teodor si Calea Turzii; str. Pompiliu Teodor; str. Marin Sorescu; str. Augustin Buzura; Aleea Marin Preda; Aleea Zaharia Stancu; Str. Kelemen Lajos; str. Erkel Ferenc; str. Buna Ziua nr. 25 A, B, C, D, E, F; Calea Turzii intre str. Buna Ziua si str. Wolfgang Amadeus Mozart;

Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 12:00

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Proteză de mână la preț de telefon mobil și o mănușă inteligentă. Soluții medicale dezvoltate de studenții UTCN

Publicat

De

Proteză

Studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) au prezentat două proiecte revoluționare în cadrul competiției Internet of Things Student Challenge 2025. Este vorba despre o proteză de mână și o mănușă inteligentă.

Arthromech și SmartGlove sunt două dispozitive inovatoare care vizează îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități și a celor care necesită recuperare motorie.

Arthromech, proteza la preț de telefon mobil

Milioane de oameni din întreaga lume trăiesc fără o mână funcțională din cauza accidentelor, malformațiilor congenitale sau altor afecțiuni medicale. Costurile ridicate ale protezelor avansate fac ca acestea să fie inaccesibile pentru multe persoane.

Echipa UTCN propune Arthromech, o proteză inteligentă, accesibilă și ușor de utilizat.

„Este vorba despre o proteză pentru persoanele care au pierdut o mână sau s-au născut cu un handicap. Un astfel de dispozitiv, în momentul actual, este extrem de scump, iar oamenii nu își permit, în general, să folosească un asemenea dispozitiv ca să își îmbunăîtățească viața de zi cu zi. Proiectul nostrum promite să fie accesibil ca și preț și ușor de utilizat. Nu folosește sisteme complexe, ci se bazează pe mișcările de bază ale mâinii umane, încercând să îi ajute pe cei care au nevoie”, au explicat cei din echipa ProsthetiX.

Dispozitivul oferă trei moduri de control:

  • Automat – proteza detectează un obiect și îl apucă, menținând prinderea până când utilizatorul decide să îl lase.
  • Prin aplicație mobilă – utilizatorii pot controla mișcările protezei direct de pe telefon, prin Bluetooth.
  • Prin comenzi vocale – proteza poate fi operată prin comenzi simple, precum „open” și „close”.

Cum funcționează proteza smart?

„Mișcările mâinii pot fi controlate în trei moduri. În primul rând, ne-am dorit să implementăm un mod automat, pornind de la observația că rareori luăm un obiect în mână cu intenția de a îl ține nemișcat. Astfel, ne-am gândit să implementăm un mod în care, dacă mâna detectează un obiect, aceasta să îl apuce, iar cât timp mișcăm obiectul dintr-o parte în alta, de exemplu dacă dăm cu mătura, aceasta rămâne în mână, iar dacă vrem să îi dăm drumul, trebuie doar să ținem brațul nemișcat pentru câteva momente.

Ne-am gândit să îmbunătățim mâna folosind ceva ce potențialii utilizatori au deja – telefonul mobil. Am creat o aplicație mobilă, conectată la mână prin Bluetooth, care poate fi folosită în modul manual sau voice control. Prin modul voice control putem utiliza mâna prin comenzi vocale, spre exemplu spunând open sau close. De asemenea, putem implementa gesturi, tot prin aplicația de pe telefonul mobil”, au mai explicat studenții.

Proteza are potențialul de a transforma viețile celor care au nevoie de o astfel de soluție, oferind tehnologie de ultimă generație la prețul unui telefon mobil.

SmartGlove, mănușă inteligentă pentru recuperare medicală

Un alt proiect prezentat, SmartGlove, este o mănușă inteligentă destinată pacienților cu deficiențe motorii ale mâinii, cauzate de accidente sau boli neuronale. Dispozitivul permite un plan de tratament personalizat, care poate fi urmat atât la domiciliu, cât și într-un cabinet medical.

Mănușa este echipată cu senzori de flexiune, care detectează mișcările degetelor și oferă feedback vizual prin aprinderea unor LED-uri, dar și asistență motorizată, printr-un motor stepper ajută degetele afectate să se miște corect, accelerând recuperarea.

„Foarte mulți oameni suferă de deficiențe motorii ale mâinii, fie cauzate de un accident sau de anumite boli neuronale. Noi venim cu un plan de tratament care poate fi implementat și la domiciliu, sub supravegherea unui terapeut de la distanță, și la cabinet, astfel încât să poată fi făcut un antrenament special și personalizat în timp, în urma evoluției pacientului.

Avem pe mănușă senzori de flexiune, care transmit feedback vizual în funcție de poziția mâinii. Astfel, dacă pacientul reușește să își strângă complet toate degetele, se aprinde becul albastru, semnalizând acest lucru. În momentul în care avem un deget mai afectat, care nu are mobilitatea celorlalte, am implementat un mic motor care îl va trage, astfel încât să ajute degetul să ajungă în poziția celorlalte și să grăbească vindecarea”, au explicat studenții din echipa NeuroFlex.

Tratament la cabinet sau la domiciliu

Totodată, prin conectivitatea online, medicii pot monitoriza progresul pacienților în timp real printr-o interfață web.

„Sperăm să implementăm mult mai ușor tratamentul acasă și doctorul să aibă acces în timp real, datorită interfeței web la care este conectată mănușa, la evoluția pacientului”, au mai arătat aceștia.

Ambele proiecte demonstrează că tehnologia poate fi folosită pentru a îmbunătăți viața celor care au nevoie de soluții accesibile și eficiente. Studenții UTCN au reușit să aducă în prim-plan două idei cu un impact major, dovedind că viitorul inovației trebuie să fie incluziv și accesibil pentru toți.

Foto: Facebook/ Automatica si Informatica Aplicata, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca 

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Scrisori, iubire și literatură – O seară de dialog cu Radu Paraschivescu și Ioana Bot la Cluj

Publicat

Paraschivescu

Iubitorii de literatură au avut plăcerea de a participa, la Librăria ”Humanitas” din Cluj – Napoca, la un dialog literar între Radu Paraschivescu și Ioana Bot pe baza bestsellerului ,,Brățară pe glezna ta”, eveniment urmat de o sesiune de autografe. Seara s-a desfășurat într-o atmosferă veselă și interactivă, oferindu-le participanților prilejul de a adresa întrebări și de a descoperi detalii inedite despre procesul de creație al autorului.

Iubire în cuvinte și versuri: despre ,,Brățară pe glezna ta”

Într-o lume dominată de mesaje rapide și rețele sociale, mai pot scrisorile să își mențină farmecul aparte pe care îl aveau cândva? Mai pot ele comunica trăirile, introspecțiile cele mai profunde așa cum o făceau altădată?

Romanul, scris sub formă epistolară, urmărește o relație de dragoste inedită, atipică, construită în mare parte pe fundamentul scrisorilor dintre el și ea. Pe de o parte, el ( Filip – om de televiziune) își începe fiecare scrisoare cu câte un vers dintr-o melodie. Pe cealaltă parte, ea ( Sonia – scriitoare) așterne câte un citat dintr-o carte în fiecare scrisoare trimisă.

El călătorește în toată Europa și umple pagini întregi cu experiențele sale fascinante. Ea, campioană a solitudinii nocturne, preferă să își scrie romanul în intimitatea apartamentului cu vedere la lac. Amândoi trăiesc în lumea cuvintelor – el mai mult le rostește, ea mai mult le scrie. Ea prea distantă, el prea expansiv.

Pe baza acestei antiteze, Radu Paraschivescu construiește un roman de dragoste care explorează teme precum iubirea, singurătatea și complexitatea relațiilor moderne.

Radu Paraschivescu în dialog cu Ioana Bot: între realitate și ficțiune, între pagini și viață

Cartea a fost publicată în noiembrie la Editura Humanitas, asemenea altor lucrări semnate de Paraschivescu. Astfel, datorită colaborării cu Humanitas, scriitorul a avut ocazia de a veni la Cluj-Napoca unde a împărtășit detalii despre cea mai recentă operă a sa, într-un dialog cu Ioana Bot.

Prezență cunoscută în peisajul cultural din Cluj – Napoca, Ioana este profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității ”Babeș-Bolyai”, unde predă cursuri de Literatură română, Istoria ideilor literare și Mediere culturală. Pe lângă activitatea didactică și de cercetare, aceasta mai este activă în comunitatea literară, fiind membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj-Napoca și președinte de onoare al Târgului „Gaudeamus”.

Ioana Bot și Radu Paraschivescu, amândoi profesioniști în domeniul literaturii, au menținut publicul captiv într-un dialog care a îmbinat armonios creația cu analiza și teoria literară cu practica. De-a lungul conversației, cei doi au abordat subiecte diverse, de la procesul de creație și interpretările textului, până la experiențe personale și preferințe culturale, toate într-o atmosferă veselă şi cu umor.

Astfel, am aflat de la Paraschivescu cum preferințele sale personale i-au influențat alegerile creative, pasiunea pentru mitologie fiind substratul antropologic al operei sale: ,,încă din copilărie m-a atras foarte mult mitologia…iar întâmplarea, ciudățenia și ineditul vieții împreună au făcut ca eu să traduc între timp trei cărți de acest gen”. Iar acum, el însuși a integrat mitologia în al său roman: ,,Fascinat de mitul labirintului, în mine s-a trezit întrebarea: Nu cumva ar fi cazul unui scenariu contra-mitologic? Un scenariu în care Icar al meu să trăiască? Cum ar fi să supraviețuiască?”

Trăiește clipa

Un alt moment de influență culturală s-a regăsit în alegerea titlului pentru ultima parte a romanului: ,,Nu poți grăbi durerea”, citat preluat dintr-o creație semnată de Julian Barnes. În calitate de traducător a peste 130 de cărți, Paraschivescu  a avut ocazia să lucreze cu 10 din operele lui Barnes, scriitor a cărui muncă nu doar că o apreciază, dar în care se și regăsește.

În concluzie, romanul lui Radu Paraschivescu se conturează ca o lucrare profundă, în care influențele culturale contribuie la dezvoltarea mesajului principal: ,,Trăiește-ți clipa”.

”Nu se știe ce poate să apară ori să se întâmple, așa că trăiește înfruptându-te din viață cât poți de mult”, a arătat autorul pentru Cluj24.

Universul literar al lui Radu Paraschivescu

Radu Paraschivescu este un autor, jurnalist și traducător român, cu o carieră îndelungată în domeniul literar și jurnalistic. Născut pe 22 februarie 1960, în București, el a devenit un nume cunoscut în literatura română contemporană, datorită stilului său unic și versatil.

Cariera sa literară a început în anii ’90, iar de atunci a publicat mai multe volume, dintre care ,,Orice om îi este teamă. Un partid, doi ani si trei premieri”, ,,Fluturele negru” și ,,Podul diavolului”.

Cărțile sale explorează teme variate, de la analiza psihologică a comportamentului uman până la reflecții asupra societății și a condiției individului într-o lume modernă aflată în continuă schimbare.

Bianca Matei

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate