Connect with us

EVENIMENT

PREMIERĂ în octombrie. Record la Cluj de locuri de MUNCĂ disponibile

Publicat


Nou record pe piața muncii, după ce numărul de joburi disponibile în primele 10 luni ale acestui an a depășit totalul locurilor de muncă scoase la bătaie pe întreg parcursul anului trecut.

Anul acesta a fost, cu siguranță, unul al revenirii pentru piața muncii, depășind orice fel de așteptări. Doar în primele 10 luni din 2021 au fost deschise peste 309.000 de joburi noi, cu aproximativ 10.000 mai multe decât cele disponibile pe întreg parcursul lui 2020. Totodată, se înregistrează o creștere de aproape 16% a numărului de joburi noi în perioada ianuarie-octombrie 2021 versus aceeași perioadă din 2020. Doar în luna octombrie 2021 au fost scoase la bătaie peste 37.000 de joburi noi.

Domenii cu mulți angajați

Domeniile care au avut nevoie de cei mai mulți angajați luna trecută au fost Retail, Transport/Logistică, Prestări Servicii, IT/Telecom și Industria alimentară, fiecare dintre acestea deschizând peste 3.800 de poziții noi.

Vezi și Lista locuri de muncă în străinătate. EURES iulie 2022

O altă premieră a lunii octombrie o constituie faptul că primele trei orașe de provincie care au avut cele mai multe locuri de muncă disponibile, Cluj, Timișoara și Brașov, nu doar că au egalat și chiar depășit Bucureștiul, dar au avut împreună cu aproape 5.000 de joburi mai mult decât Capitala. Astfel, doar primele două, Cluj și Timișoara, au fost foarte aproape de a egala oferta de  locuri de muncă din București.

Lucrul la distanță

O altă creștere semnificativă, datorată și condițiilor impuse de criza sanitară, se constată în luna octombrie pe joburile remote. Astfel, din totalul de locuri de muncă noi disponibile în octombrie pe eJobs.ro, 8,2% au fost remote, în creștere față de luna precedentă, când reprezentau 6,6%, mai arată datele eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară.

„Ne bucurăm să vedem că nu doar angajații își doresc să lucreze remote, dar și angajatorii au înțeles nevoia acestora de flexibilitate, dovadă fiind creșterea numărului de joburi remote din ultima perioadă.

Asta arată și că nivelul de încredere în echipe a crescut în multe companii și, de asemenea, că programele de evaluare a angajaților au fost regândite.

Totodată, peste 95% dintre joburile noi din octombrie sunt full time, ceea ce demontează încă o dată alte credințe vechi apropo de flexibilitate, așa cum am văzut pe tot parcursul pandemiei: munca remote și joburile full time nu se exclud, ba din contră, se completează foarte frumos”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Locuri de muncă în străinătate

Cât privește nevoia de forță de muncă pentru joburile din afară, 15,5% din oferta lunii octombrie a acestui an a fost pentru străinătate, în creștere cu aproape 5 procente față de luna anterioară.

Cele mai multe locuri de muncă din străinătate au fost scoase la bătaie de țări precum Germania, Anglia, Olanda, Irlanda și Franța, iar domeniile cu cea mai mare ofertă de joburi au fost Transport/Logistică, Construcții, Producție, Medicină și Prestări servicii. Totodată, interesul candidaților pentru joburile în afară rămâne la un minim istoric, doar 1,5% dintre aplicările aferente lunii octombrie fiind pentru poziții în străinătate.

„Ne așteptăm ca la final de an să se resimtă o ușoară încetinire a angajărilor, ca urmare a noilor restricții impuse, dar și din cauza Sărbătorilor, când o mare parte dintre angajați intră în concedii. Cu toate acestea, credem că vom încheia anul într-o notă pozitivă, având în vedere că deja am depășit numărul de joburi înregistrat pe întreg parcursul lui 2020”, explică Bogdan Badea.

În ceea ce privește numărul de aplicări, luna octombrie s-a încheiat cu peste 994.000 de aplicări.

În acest moment, peste 37.214 de locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Veste bună pentru Pădurea Hoia-Baciu! Drumul auto prin pădure a fost închis traficului auto

Publicat

Hoia
Activistul de mediu Adrian Dohotaru a anunțat o veste bună pentru Pădurea Hoia-Baciu și anume faptul că drumul auto prin pădure a fost închis traficului auto. Astfel, pietonii și bicicliștii se pot bucura liniștiți de pădure, fără sa se teamă de mașinile cu viteză mare, care circulau în număr din ce în ce mai mare.
”În ultimii ani am facut mai multe marșuri și tururi ghidate în campania pentru Inelul Verde Metropolitan, în Rețeaua pentru Natură Urbană, la care au participat sute de persoane, la care am cerut stoparea urbanismului haotic de lângă pădure, a circulației auto și transformarea pădurii Hoia-Baciu și a pajiștilor și pășunilor adiacente in arie naturală protejată.

HCL de arie protejată

Propunem în acest an adoptarea unei hotărâri de consiliu local care oferă nu doar statut de arie protejată, ci și un management pe măsură, așa cum propunem mai multe arii naturale, trasee pietonale și velo pe Inelul Verde Metropolitan.
Sunt puține cazuri în care drumuri auto se transformă în alei, să ne bucurăm așadar!
Dar să conștientizăm că acesta e doar un mic pas în ceea ce ar trebui sa fie o politică mai largă de limitare a tăierilor ilegale și legale, de gestionare durabilă a naturii din zone metropolitane prin crearea de inele / centuri verzi, de creare a unui management profesionist de administrare a unor astfel de viitoare arii naturale la care să-și aducă aportul autoritățile publice, societatea civilă și mediul universitar”, a spus Dohotaru.

Citește mai departe

EVENIMENT

Terapia, proiect ambițios în energie regenerabilă: Stația solară instalată pe platforma fabricii din Cluj devine operațională

Publicat

Stația solară instalată pe platforma fabricii Terapia Cluj

Terapia Cluj, cea mai importantă companie de medicamente specialități, generice și produse OTC din România, anunță finalizarea instalării unei stații solare de ultimă generație, cu o capacitate de 1 MW, pe platforma fabricii din Cluj-Napoca.

Proiectul, executat de compania clujeană Energobit și cofinanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reprezintă un pas important în strategia de tranziție a companiei Terapia către energie regenerabilă.

Terapia, proiect ambițios în energie regenerabilă: Stația solară instalată pe platforma fabricii din Cluj devine operațională

Noua sursă de energie va contribui la reducerea consumului de energie convențională cu 10-15% și la scăderea emisiilor de carbon cu 746,8 tone echivalent CO2 pe an.

În plus, în cadrul planului său de regenerare, energie circulară, reciclare și sustenabilizare a platformei din Cluj-Napoca, Terapia intenționează, în următorii doi ani, să instaleze alte două stații solare, amplasate la sol sau pe clădiri, dar și sisteme avansate de stocare a energiei. Aceste investiții vor permite ca peste 60% din energia necesară funcționării fabricii din Cluj să provină din surse regenerabile și nepoluante, reducând considerabil impactul ecologic al activităților companiei asupra mediului.

Mai exact, până la sfârșitul anului 2026, Terapia vizează reducerea emisiilor de carbon cu 2.987 tone echivalent CO2 anual, prin atingerea unei capacități totale instalate de 3 MW. Aceasta va transforma clădirile operaționale ale companiei într-un model de eficiență energetică si ecologică, cu un impact redus asupra mediului și un nivel de poluare mai scăzut decât cel al unui bloc de 10 etaje.

”Terapia își asumă un angajament pe termen lung pentru un viitor mai verde. Prin aceste investiții majore, Terapia continuă să își consolideze poziția de companie farmaceutică responsabilă: reducerea consumului de energie convențională și tranziția către surse regenerabile demonstrează angajamentul ferm al companiei față de sustenabilitate și pentru crearea unor beneficii durabile atât pentru mediu cât și pentru comunitate”, anunță reprezentanții companiei.

Despre Terapia

Terapia – o companie SUN PHARMA, este cel mai mare producător de medicamente specialități, generice și produse OTC din România. Din luna martie 2015, a devenit parte a Sun Pharma, o organizație bazată pe cercetare și dezvoltare care reunește 42 de situri de producție, în care se fabrică peste 2.000 de medicamente inovative, generice si OTC ce sunt distribuite în peste 100 de țări, prin implicarea a mai mult de 32.000 de angajați la nivel global.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Director Aeroport Cluj, David Ciceo: Din septembrie, sistem performant pentru zborurile pe timp de ceață. Adio întârzieri?

Publicat

De

ciceo

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a implementat un sistem performant, ILS – 3, care va ajuta la aterizarea avioanelor pe timp de ceață, acesta urmând să devină funcțional din luna septembrie.

Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, a declarat, miercuri, că avioanele vor putea ateriza la o vizibilitate de 15o de metri.

Director Aeroport Cluj, David Ciceo: Din septembrie, sistem performant pentru zborurile pe timp de ceață

”Am implementat un sistem performant, ILS – 3, care va ajuta la aterizarea/ decolarea avioanelor pe timp de ceață, acesta urmând să devină funcțional din luna septembrie. În prezent avem un sistem ILS de categoria a 2-a, iar avioanele pot ateriza la o vizibilitate orizontală de 300 de m, iar din toamnă vor putea ateriza la o vizibilitate de 150 de m.

Mai sunt condiții suplimentare pe care trebuie să le îndeplinească și aeronavele, dar și piloții. Comandantul și copilotul trebuie să fie amândoi autorizați pentru categoria a 3-a.

Majoritatea piloților sunt autorizați pentru această categorie, a 3-a.

Din septembrie, problemele neplăcute cu întârzierile zborurilor pe Cluj din cauza ceții vor fi atenuate foarte mult, dar nu se elimină total.

Romatsa urmează să implementeze niște senzori meteo, astfel încât acest sistem să fie funcțional. Sistemul ILS – 3 este autorizat, deja, de Autoritatea Aeronautică Civilă din România”, a afirmat Ciceo.

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția, despre accidentul din Dej. Un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, din cauza unui șofer neatent

Publicat

De

Accident la Dej

Un bărbat de 36 de ani a ajuns în stare gravă la spital în urma unui accident care a avut loc miercuri dimineața la ieșirea din Dej. Victima a fost extrasă de pompieri din mașină în stare de inconștiență.

Potrivit polițiștilor, accidentul s-a produs din cauza unui șofer care avea alte preocupări decât să fie atent la drum.

Poliția, despre accidentul din Dej. Un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, din cauza unui șofer neatent

Accidentul a avut loc în jurul orei 5.55, pe strada Vâlcele din municipiul Dej.

Din primele cercetări ale polițiștilor a reieșit faptul că un autovehicul condus de un bărbat de 32 de ani, din județul Argeș, care se deplasa din direcția Cluj-Napoca înspre Dej, pe fondul altor preocupări de natură a-i distrage atenția, a intrat în coliziune cu o autoutilitară, condusă de un bărbat de 31 de ani, din județul Bistrița-Năsăud, care circula regulamentar din sensul opus.

În urma evenimentului, a rezultat rănirea unui bărbat de 36 de ani, pasager în autoutilitară. Acesta a fost transportat la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale.

Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate