Connect with us

EVENIMENT

Donare de SÂNGE la Gilău. Când are loc

Publicat


O acțiune de donare de sânge va avea loc, în premieră, la Casa de Cultură din Gilău, miercuri, 26 ianuarie, în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzii Cluj-Napoca.

Domnica Vlăducianu, inițiatorul acțiunii, a declarat pentru Cluj24 că donarea de sânge se va desfășura între orele 8,30 – 13,30.

”Desfășurăm, pentru prima dată, o campanie de donare de sânge în Gilau la Casa de Cultură. Este o lipsă acută de sânge în spitale și ne-am gândit să îi ajutărm pe donatori să nu mai meargă până în Cluj-Napoca, să organizăm o astfel de acțiune mai aproape de ei. Aș vrea să conștientizeze cât mai mulți cetățeni din Gilău si nu numai că avem nevoie unii de alții și că ești ceea ce dăruiești!”, a spus Vlăducianu, care a fost cadru medical timp de 12 ani.

Aceasta va realiza și pliante și afișe pentru informarea locuitorilor din Gilău.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Afacere profitabilă: Hotelul Cristian, construit pe terenul statului, nu poate fi demolat, anunță primarul Emil Boc

Publicat

De

hotel cristian

Hotelul Cristian, din Piața Mihai Viteazul, nu poate să fie demolat, a tranșat joi problema primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, cu toate că este ridicat pe domeniul public, cu autorizație de gheretă.

Deși a recunoscut în repetate rânduri că este o situație incredibilă modul de a acaparare a domeniului public, Emil Boc a afirmat că doar fostul primar, Gheorghe Funar, putea să dispună demolarea clădirii.

Toată presa clujeană scria zilele trecute că milionarul Dorin Bob a achiziționat hotelul cu peste 250.000 de euro, însă Emil Boc susține că nu știe cine este noul proprietar.

Dorin Bob își dorește să realizeze acolo un apart-hotel.

Singura problemă este că nu deține titlu de proprietate asupra terenului și nu poate primi autorizații pentru lucrări.

Primarul Clujului a promis din nou, la fel cum a făcut-o și în urmă cu un an, să constituie o comisie pentru tranșarea problemei din punct de vedere juridic.

Dacă tot s-a schimbat proprietarul probabil lucrurile vor merge mai repede…

Citește și:

Un consilier local îl pune la punct pe milionarul Dorin Bob. Degeaba l-ați cumpărat, Hotelul Cristian rămâne ilegal construit

Citește mai departe

EVENIMENT

Parchetul Cluj: CADAVRUL găsit în Bihor e al Beatei Molnar, femeia dispărută din Cluj. Moartea, VIOLENTĂ

Publicat

De

cadavru1

Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a deschis un dosar penal în cazul femeii dispărute din Cluj-Napoca, alături de prietenul ei, în data de 23 mai. La 25 mai, procurorul de serviciu a extins urmărire penală pentru infracțiunea de omor.

Dosarul privind dispariția Beatei Molnar, a fost înregistrat la data de 23 mai, când a fost reclamat acest lucru la poliție de către familia tinerei de 30 de ani, au precizat pentru Cluj24.ro reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.

Citește și: FOTO. Bărbatul suspectat de omorârea femeii dispărute din Cluj, căutat de POLIȚIE. L-ați văzut?

Dosarul avea ca obiect infracțiunea de lipsire de libertate.

Două zile mai târziu, procurorul schimbă încadrarea. A fost găsit cadavrul femeii

„Datorită circumstanțelor dispariției, în 25 mai, dosarul a fost preluat de către Parchet, căutarea persoanei dispărute fiind continuată sub coordonarea unui procuror”, potrivit aceleiași surse.

Citește și: VIDEO. FOTO. Femeia dispărută din Cluj, OMORÂTĂ de prietenul ei. Acesta este dat în urmărire. Cadavrul, găsit în Bihor

În aceeași zi, în jurul orelor 13.30, procurorul de serviciu a fost sesizat de polițiști cu privire la faptul că în comuna Borod, județul Bihor, într-o zonă cu vegetație, a fost descoperit cadavrul unei persoane de sex feminin, cu semnalmentele fizice ale persoanei dispărute.

„Dosarul a fost preluat atunci în urmărire penală proprie, iar procurorul s-a sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor și a extins, în consecință, urmărirea penală”, au precizat pentru Cluj24.ro reprezentanții Parchetului.

Citește și: Mesaj de CONDOLEANȚE de la UDMR pentru Beata Molnar, femeia din Cluj UCISĂ de prieten în Bihor

Procurorul de serviciu, împreună cu ofițeri de poliție de la Serviciul de Investigații Criminale, s-a deplasat în comuna Borod unde, în urma cercetărilor, s-a stabilit că victima este Beata Molnar.

Procurorul a stablit și că moartea victimei a fost violentă.

Beata Molnar a dispărut la data de 21 mai. Tot ce se știa arunci era că a plecat spre Mărgău, împreună cu prietenul ei, Bone Ferenc.

Acesta este și suspectul principal în cazul groaznicei crime din Bihor. Poliția l-a dat în urmărire.

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Lucrările la Parcul Zorilor ar putea să înceapă într-o lună de zile

Publicat

De

Primarul Emil Boc a declarat, joi, că lucrările la Parcul Zorilor pot începe într-o luna de zile.

„Astăzi nu avem niciun proces de stopare a procedurii”, a spus Emil Boc.

Proprietarul terenului, omul de afaceri Sile Pușcaș, s-a opus exproprierii întrucât nu ar fi primit o despăgubire corectă.

Licitația pentru Parcul Zorilor a fost finalizată

Procedura de licitație fost finalizată, iar în cazul în care nu vor exista contestații, se trece la faza de execuție.

Parcul va avea o suprafață de 1,2 hectare și va costa peste 1 milion de euro.

Citește și:

VIDEO/ Cum va arăta Parcul Observator din cartierul Zorilor

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Pacienții cu Alzheimer au la Cluj o CAMERĂ SENZORIALĂ. Care sunt dotările și ce alte surprize îi așteaptă

Publicat

whatsapp image 2022 05 25 at 9.38.17 pm

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj a inaugurat o cameră senzorială, care va permite specialiștilor să desfășoare activități care vor stimula simțurile – vizual, auditiv, olfactiv, tactil, vestibular și proprioceptiv – pacienților diagnosticați cu demență și Alzheimer. Inovația a fost posibilă datorită inițiativei „ȚINE(mă)MINTE!”, un proiect al Asociației Zi de Bine.

„A fost mai simplu decât s-ar putea gândi cineva. Odată ce identifici nevoia și îți dai seama cât de mare este aceasta, nu îți permiți să faci altceva decât să găsești resursele pentru a aplica respectiva idee.

Dacă stăm să ne gândim că după vârsta de 65 de ani, 8% dintre persoane suferă de demență, îți dai seama că nevoia e uriașă. De aceea am inițiat proiectul <<ȚINE(mă)MINTE!>>”, a spus Melania Medeleanu, fondatoarea asociației Zi de Bine.

May be an image of 3 people and text that says "ZIBE FILIALANAPOCA UniCredit Bank e.on ȚINE (mă) MINTE! sprijin pentru pacienți CU Alzheimer și aparținători."

Prima tabără din țară pentru pacienți cu Alzheimer: „Pe chipul lor era multă fericire”

Proiectul are trei componente: camera senzorială, două grupuri de suport (unul la București, unul la Cluj) și prima tabără din România pentru pacienți cu Alzheimer și aparținători. Aceasta a avut în total 20 de beneficiari direcți: 10 persoane diagnosticate cu boala Alzheimer și alte forme de demență și 10 aparținători sau asistenți personali.

„Au fost 3 zile de tabără, se încheie astăzi cu niște reacții absolut fenomenale, dat fiind faptul că am întâlnit oameni care sunt la începutul acestui drum nefericit, dar pe chipul cărora era multă fericire.

Au cântat, au dansat de au rupt, au jucat fotbal, au pictat, au făcut kinetoterapie, și-au spus povestea vieții, a fost de-a dreptul minunat.

sursa: Facebook

sursa: Facebook

Ei trec printr-o spaimă uriașă în fiecare zi și faptul că au fost în această tabără și au putut vorbi cu oameni care trec prin aceleași lucruri, dar și cu specialiști care să îi îndrume, a fost un mare beneficiu.

Voi rămâne cu această imagine pentru tot restul vieții: niște oameni care stau pe o pajiște, pentru că timp de câteva ceasuri au putut doar să stea, fără să se mai sperie, fără să se îngrijoreze”, relatează Medeleanu.

Crearea camerei senzoriale: „Sunt lucruri mai grele pe lumea asta”

Realizarea camerei senzoriale nu a fost un proces dificil, potrivit spuselor sale.

„Am identificat spațiul pentru crearea camerei alături de Societatea Română Alzheimer, filiala Napoca, după care am măsurat spațiul și am achiziționat cele mai utile dintre elemente, pe care ulterior le-am instalat. Sunt lucruri mai grele pe lumea asta”, punctează fondatoarea asociației.

Camera dispune de:

  • un pat din saltea cu apă și un fotoliu care vibrează pe ritmurile muzicii, vibrațiile fiind reglabile în funcție de necesitățile fiecărei persoane; lângă acestea se află o piesă ce ascunde o oglindă

whatsapp image 2022 05 25 at 9.09.58 pm

whatsapp image 2022 05 25 at 9.09.58 pm (3)

  • un perete asemenea unui pian: fiecare clapă colorată redă onomatopee diferite

whatsapp image 2022 05 25 at 9.09.59 pm

  • o tabletă ce reflectă lumini la atingere

whatsapp image 2022 05 25 at 9.09.58 pm (4)

  • un colț de relaxare ce stimulează, totodată, vederea

whatsapp image 2022 05 25 at 9.09.58 pm (2)

„Diagnosticul acesta e ca o temniță din care pacientul nu mai știe să iasă. Ușa, la un moment dat, se va închide definitiv, dar ceea ce putem face noi este să încetinim ritmul, adică să nu lăsăm pacientul să se închidă. Și să profităm de ușă ori de câte ori avem ocazia, fie prin grupuri de suport, socializare sau camera senzorială”, notează Medeleanu.

Încăperea relaxează, reduce anxietatea și oferă o stare de bine.

„Sunt elemente tactile importante, auditive, olfactive, vizuale, toate într-un singur loc. Contează și dozajul ca să nu suprastimulăm, dar pentru asta, echipa de la DGASPC va antrena profesioniști care știu să utilizeze instrumentele astfel încât să fie de folos pacienților”, adaugă ea.

Pentru ca inovația să fie eficientă, este recomandată pacienților aflați în stadiile incipiente.

Alzheimer este o boală neurodegenerativă cronică care începe de obicei încet și se agravează treptat în timp, fiind cauza a 60–70% în bolile de demență. Cel mai frecvent simptom precoce cu care se confruntă o persoană este dificultatea de a-și aminti evenimentele recente.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate