Connect with us

EDUCATIE

Precizări despre ÎNSCRIEREA în învăţământul primar, transmise de Ministerul Educaţiei

Publicat


Ministerul Educației anunță că cererile privind înscrierea în învățământul primar 2023 se transmit online sau se depun, în perioada 3 – 18 mai 2023, la unitatea de învățământ la care se solicită înscrierea copiilor, scrie Mediafax.

Astfel, cererile se transmit online sau se depun, în perioada 3 – 18 mai 2023, la unitatea de învățământ la care se solicită înscrierea copiilor. În aceeași perioadă, vor fi depuse sau transmise și celelalte documente necesare pentru înscriere, respectiv actul de identitate al părintelui sau al tutorelui legal; dacă este cazul, document din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde este stabilit domiciliul minorului, certificatul de naştere al copilului și recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (pentru copiii care împlinesc 6 ani perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 inclusiv).

În cazul înscrierii la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, sunt necesare și documentele care atestă îndeplinirea criteriilor generale, respectiv a criteriilor specifice de departajare.

Criteriile generale de departajare sunt disponibile și pe cererea-tip de înscriere. Criteriile specifice de departajare sunt comunicate la nivelul fiecărei unități de învățământ.

Părintele poate opta pentru înscrierea copilului la școala de circumscripție în situația în care copilul nu este înscris la școala solicitată, din lipsă de locuri libere, prin bifarea acestei opțiuni în cererea-tip de înscriere.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Emil Boc: Împotriva mea s-au utilizat cele mai avansate tehnologii, la proporții apocaliptice. Acuzații de „blat” politic

Publicat

De

Boc acuză partidele de blat la alegerile locale din cluj

Emil Boc, reales în funcția de primar al Clujului, spune că a fost ținta celei mai agresive campanii electorale de care a avut parte și că celelalte partide politice „și-au dat mâna” pentru ca el să nu câștige alegerile. 

Boc mai spune că împotriva lui s-au folosit s-au folosit cele mai avansate tehnologii sociale media, finanțate puternic.

Emil Boc: Împotriva mea s-au utilizat cele mai avansate tehnologii, la proporții apocaliptice

Emil Boc a fost reales în funcția de primar cu 42,50% din voturile clujenilor. El a fost votat, practic, de 53.481 de clujeni.

A fost urmat, în preferințele clujenilor, de  candidatul independent Sabin Sărmaș, care a primit 37.017 voturi (29,41%) și de Olah Emese (UDMR), cu 11.766 de voturi (9,35%).

La câteva zile după alegeri, Emil Boc, a spus, la Napoca Live, despre voturile obținute, un scor mic față de anul 2020, că a fost “ținta celei mai agresive campanii electorale la care a participat vreodată”.

El a mai spus că împotriva lui au fost cheltuite sume de bani incredibile.

“În această campanie am fost atacat din interior, din oraș, din exterior, s-au folosit cele mai avansate tehnologii de social media, cu experți, cu oameni aduși din afară, cu dezinformări de clasă repetate, doar ca să nu continui eu la primărie”, a spus Emil Boc.

Boc: “Toate partidele și-au dat mâna pe sub masă împotriva mea”

Emil Boc a declarat că celelalte partide au susținut, de fapt, un candidat independent. Este vorba de Sabin Sărmaș, pe care primarul nu l-a nominalizat, însă.

“S-au folosit niște sume de bani incredibile, ați văzut doar ce s-a publicat deja oficial – 45.000 de euro la Facebook, de catre unul dintre candidați.

Și-au dat mâna pe sub masă toate celelate partide politice împotriva mea.

Vedeți, candidații celorlalte partide au fost lăsați în offside de înțelegerile pe sub masă făcute în favoarea unui candidat independent”, a mai spus Emil Boc, care a precizat că el nu a atacat pe nimeni și și-a asumat chiar în campanie inclusiv proiecte care l-au dus “în jos”, cum ar fi licitația eșuată a tronsolului II din centura metropolitană.

Împotriva mea s-au folosit cele mai avansate tehnologii social media care nu au mai fost folosite niciodată până acum, la niște proporții apocaliptice, combinate cu o dezinformare cronică și de masă”, a mai spus Emil Boc.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc nu are nevoie de PSD în Consiliul Local: Mă aștept ca Dan Tarcea și Olah Emese să fie viceprimari

Publicat

De

Emil Boc și Dan Tarcea

Primarul Emil Boc a declarat că, în urma alegerilor locale de duminică, 9 iunie, PNL are majoritatea, alături de UDMR, în Consilul Local. Astfel, primarul nu are nevoie de PSD.

Emil Boc a fost ales pentru a șasea oară în funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, dar cu un “scor” mai slab ca în urmă cu 4 ani.

Emil Boc nu are nevoie de PSD în Consiliul Local: Mă aștept ca Dan Tarcea și Olah Emese să fie viceprimari

“Suntem capabili ca, împereună cu UDMR, să continuăm majoritatea în Consiliul Local de la Cluj… Asta este partea plină a paharului”, a declarat Emil Boc la Napoca Live.

Primarul a explicat că majoritatea simplă în Consiliul Local este de 14 voturi, iar aceste voturi le au PNL și UDMR.

“Sunt 27 de consilieri, iar majoritatea simplă este jumătate plus unu. 95% din actele normative din Consiliul Local au nevoie de 14 voturi.

Pentru cazuri foarte restrânse este nevoie de 19 voturi”, a explicat primarul.

Emil Boc se așteaptă să conducă primăria în aceeași formulă ca până acum

Având în vedere voturile obținute în alegeri primarul Emil Boc nu se așteată la schimbări în ceea ce privește viceprimarii.

“Mă aștept ca Olah Emese (UDMR, n. red) și Dan Tarcea (PNL, n. red.) să fie în continuare viceprimari”, a declarat Emil Boc, care a precizat că a avut o colaborare excelentă cu Olah Emese.

Foto: Facebook/ Emil Boc

Citește mai departe

CULTURA

A murit poetul și pictorul clujean Andrei Gazsi. Avea 74 de ani

Publicat

lumanare morti pixabay

Poetul și pictorul clujean Andrei Gazsi a decedat la vârsta de 74 de ani. Era membru al Uniunii Scriitorilor din România. A debutat cu poeme în revista Tribuna din Cluj-Napoca, în anul 1989.

andrei gazsi

„Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România anunță cu tristețe încetarea din viață a poetului
Andrei Gazsi. Odihnească-se în pace!

A murit poetul și pictorul clujean Andrei Gazsi. Avea 74 de ani

Andrei Gazsi (1 octombrie 1950, Bucerdea-Grânoasă, judeţul Alba – 13 iunie 2024, Cluj-Napoca). Poet. Pictor. Absolvent al Facultății de Mecanică a Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Debut absolut cu poeme în revista Tribuna din Cluj-Napoca, 1989. Prezent în Saloanele de pictură ale scriitorilor clujeni. Martor, cu aparatul său de fotografiat, la multe dintre evenimentele Filialei.
Volume de versuri: Libertatea ca semn de carte, Limes, 2014; Cu alte cuvinte, Limes, 2017; Câte o carte poștală pe lună, Școala Ardeleană, 2019; Liziera, Limes, 2020; Bunul meu Marți, Limes, 2021; Acordeonul de nisip, Școala Ardeleană, 2023 (poezie)”, scrie pe pagina de Facebook Caiete Silvane.

Citește mai departe

EVENIMENT

O nouă licitație pentru construirea Spitalului Regional de Urgență din Cluj. Pachetul doi costă 2 miliarde de lei

Publicat

De

o nouă licitație pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) anunță o nouă licitație pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj.

Anunțul de participare pentru atribuirea constractului pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj (Pachetul 2), a fost publicat în SEAP.

O nouă licitație pentru Spitalul Regional de Urgență din Cluj. Pachetul doi costă 2 miliarde de lei

Valoarea lucrărilor este de 2,015 miliarde de lei, aproximativ 403 milioane de euro, fără TVA.

Durata de execuție este de 40 de luni.

Finanțarea este asigurată prin Programul Sănătate 2021-2027.

Prima sapă la Spitalul Regional de Urgență din Cluj

Lucrările la Spitalul Regional de Urgență din Cluj (primul pachet) au început în 28 mai. Acesta va fi consturit în Florești, pe un teren de 7 hectare.

spitalul regional

Antreprenorul român Ubitech Construcții SRL a câștigat licitația pentru primul pachet de lucrări, valoare fiind de 52.277.047,79 de lei (fără TVA).

Aceste lucrări vor dura 8 luni și prevăd organizarea de șantier, excavare grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces precum și construcția unei incinte etanșe de pereți mulați și ziduri de sprijin din piloți forați.

Investiție de peste 2,5 miliarde de lei

Construcția Spitalului Regional de Urgență va dura pănă în 2027.

Valoarea totală a proiectului este de 2.565.357.442,87 de lei , valoarea totală eligibilă este de 663.447.212,37 de lei, din care valoarea total nerambursabilă FEDR este 223.320.500,00 lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul de stat este de 440.126.712,37 de lei, potrivit ANDIS.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax