Connect with us

EVENIMENT

Povestea lui Mălin, toboșar și maseur nevăzător în Cluj: „Încerc să fiu un orb care deschide ochii oamenilor” (II)

Publicat


240120935 1742508455948071 7253175619249976376 n

Povestea tânărului nevăzător de 24 de ani, Mălin-Ștefan Vacariu, continuă. Este toboșar cu aproape 10 ani de experiență, dar cântă și la pian și vocal, scrie versuri și uneori proză, gătește, e maseur și urmează să se angajeze în comerț. După cum a susținut el însuși, aceste lucruri nu reprezintă nici 10% din ceea ce este, fiind într-un permanent proces de evoluție. În partea a doua a poveștii sale, împărtășește câteva idei despre copilăria sa, despre importanța muzicii, despre tatuaje, precum și despre cum se raportează la deficiența sa de vedere, afirmând că 

Citește și Povestea lui Mălin, un nevăzător toboșar și maseur în Cluj: „Eu vreau să privesc cu mâinile” (I)

Amintiri din copilărie. Repetiții în casa bunicilor, la marginea Botoșaniului: „Bunica ne aștepta cu oala de ciorbă și cea de sarmale”

Își amintește cu drag de vremurile în care mergea cu colegii să repete în casa bunicilor.

„Ne plăcea ce făceam, ne-a legat muzica. Setul meu de tobe stătea în sufrageria bunică-mii, într-o casă de la periferia Botoșaniului și acolo țineam repetițiile. Acolo ne strângeam, ne prosteam și ne simțeam ca acasă.

Bunicii mei, fiind foarte hazlii și cu chef de viață, ne încurajau. N-am să uit niciodată zilele de sâmbătă, când ne trezeam pe la 10-11 și bunica ne aștepta cu oala de ciorbă și cea de sarmale.

De-a lungul repetițiilor țin minte că, printre altele, am stricat rama unui geam, a căzut o icoană, și era amuzantă situația, rockeri fiind, că lângă noi erau niște vecini dintr-o grupare religioasă strictă.

Nu știu cine ar lăsa atâția tineri sau copii să repete în propria casă, în condițiile în care au fost și daune”, menționează Mălin.

240050389 1745434492322134 6586175548298425399 n

O scurtă incursiune în timp (și muzică). Pianistul la costum a devenit pui de rocker…

Până în preadolescență, asculta „ce asculta toată lumea”, nu avea gusturi muzicale bine definite, începând să asculte rock de dragul unei fete.

„A fost clasica frustrare a unui tânăr care dorește să atragă atenția unei colege, prin clasa a șaptea. Am ajuns să ascult rock pentru că asculta o fată, și ajunsesem să cunosc multe subgenuri.

Dacă aveau chitară, tobe, păr lung, tatuaje, îmi plăceau. Eram pui tipic de rocker.

În liceu m-am identificat cu imaginea de ascultător de rock, purtam geci de piele, bocanci, lanțuri etc. Am devenit toboșar și în clasa a 12-a am început să cânt cu vocea – muzică mai lentă, de suflet, piese de dragoste și așa mai departe. Ca atare, am început să-mi schimb vestimentația, am devenit mai elegant.

Tot la liceu, am avut tentative de formații, colaborări, și așa am început să mă dezvolt muzical. Am învățat că performanța nu e despre a te auzi tare și mult, ci despre cum fiecare are rolul lui într-un ansamblu”, indică Mălin.

40435412 902117019987223 6589937221841715200 n

…lăutar și trapper: „Nu contează stilul, ci faptul că îmi dă o stare”

Astfel, a ajuns să asculte de toate, experimentând cu mai multe genuri, de la „drujbe” (metal agresiv), la disco, latino, lăutărească și reggae. A cochetat și cu muzica trap.

„Povestea cu trapul e că omul nu face doar ce îi place, dar asta poate dispărea în momentul în care o faci. În ultima perioadă m-am încercuit de tineri cu un potențial artistic foarte mare, aflați la început de drum și care ascultă mult stilul ăsta.

Sunt un iubitor de muzică și atunci nu contează stilul, ci faptul că îmi dă o stare. Am făcut cover la Ian, a fost o provocare pentru mine în sensul în care am înțeles rolul instrumentului meu acolo.

Nu sunt un om al cifrelor, eu vreau ca persoana care vede clipul să nu își dea seama că în fața ei se află un nevăzător, vreau să vadă un om căruia pur și simplu îi place ce face.

Eu fac masaj și consiliere. Nu am vrut să fiu persoana aia despre care să spui că a făcut multe, am vrut să fac ceva poate nu neapărat original, dar ceva ce am simțit că îmi doresc”, reliefează toboșarul.

294980540 1990203264511921 7478834945163841963 n

Cu Super ED în aceeași încăpere: „Eu-s foarte dezinvolt legat de caterinca privind deficiența mea”

Destinul a făcut să întâlnească un trapper foarte cunoscut în România, din formația trap Șatra Benz, și anume, Super ED.

„Activez cu mai multe proiecte, iar spațiul nostru de repetiții e un centru construit de mama unuia dintre noi care ne susține, e un centru artistic pentru dansatori, unde o sală de repetiții este a noastră, acolo ne (re)descoperim.

O prietenă comună, totodată dansatoare, ne-a pus în contact cu Super ED care, într-o deplasare în Cluj, a ajuns în studioul nostru. Tineri și visători, colegii mei erau entuziasmați de prezența lui, iar unul dintre ei a zis <<Super Ed e în fața noastră ȘI MĂLIN NU-L VEDE!>>

Eu-s foarte dezinvolt legat de caterinca privind deficiența mea. Contextul meu de nevăzător mă ferește sau mă scoate din situații care ar putea fi cringe și îmi oferă ocazia să dau un punch line într-un schimb de replici – am scris și niște glume de stand-up pe tema asta”, spune el.

275781591 1887731604759088 3360050824400776719 n

Proiecte actuale, obiective. Cele 3 tatuaje

În prezent, Mălin cântă metal, muzică psihedelică, dar și trap, combinată cu rock, având melodii proprii în desfășurare. A început și o colaborare strânsă cu trapperul clujean The Real Homeboy, despre care spune că alternează „mișto” trapul cu metalul.

Pe plan profesional, speră să se angajeze într-un post de lucrător comercial, fiindcă în domeniul dorit – asistență socială – nu a găsit satisfacție.

„Am primit refuzuri, dizoportunități. Nu vreau să lucrez în medii nepregătite. Nu îmi e rușine să prestez o muncă cinstită, indiferent că ar fi vorba de cea de gunoier sau măturător. Lucrez bine în echipă și sunt un om pe care îl țin bine spatele și mâinile”, subliniază tânărul.

La nivel personal, caută să se dezvolte, să își exploateze imaginea prin tobe, coveruri, dar și prin voce, pe care el o consideră un medicament.

„E un lucru care m-a salvat. Dorul de scenă mi-a dat curajul să iau microfonul în mână. Am vrut să dau la Teatru. Am un tatuaj cu măști de teatru ce reprezintă pasiune și respect pentru această formă de artă și, totodată, o filosofie de viață pe care am construit-o în urma unei frustrări ce a venit pe baza incapacității mele din acel moment de a putea da la Facultatea de Teatru.

61417046 1069058706626386 401163324269527040 n

Practic, în viață trebuie să știm să jucăm atât rolul protagonistului în propria piesă, cât și cel al regizorului. Trebuie să fim conștienți de abilitățile noastre prin care putem să dăm un sens în direcția în care vrem să mergem. Avem puterea de a lua propriile decizii, nu să ne lăsăm influențați de alte persoane sau societate, în general”, consideră Mălin.

Mai are un tatuaj, pe mâna stângă, o compoziție de 3 elemente – o cheia sol stilizată, împodobită cu petalele unei flori de lotus și un ochi în mijloc – care, în ansamblul lor, sunt un simbol pentru unul dintre scopurile lui în viață.

Cel de-al treilea tatuaj – de data asta sub formă de text: „Nu văd cu ochii, dar privesc cu sufletul” – are, la rândul său, o însemnătate profundă pentru el.

48383406 968706146661643 8574460181314797568 n

„Muzica pentru mine e nirvana, starea supremă de bucurie, împlinire și putere pe care o resimt când fac ce îmi place, pentru că asta mă definește. Oamenii care mă văd îmi spun că mă metamorfozez atunci când cânt, devin altcineva, am altă privire – care pentru mine, rămâne la fel de goală. Eu văd publicul prin vibrația emisă, îi aud pe toți și vreau să îi aduc până în punctul în care inima lor să bată în ritmul muzicii.

Tobele – agresivitatea – sunt acel instinct primar de la baza tuturor nevoilor, asemenea cântatului. Pentru mine reprezintă iubire, putere, încredere, ambiție, dovada vie că cineva poate să fie așa cum vrea să fie prin ceea ce iubește să facă. Asta mă duce mai departe de 100 de oameni care mă înconjoară și văd, asemenea tatuajului de pe mână care zice că eu nu văd cu ochii, dar privesc cu sufletul.

Dacă știi cum să mânuiești tobele și îți acorzi timp studiului, găsești muzicalitate în ele, nu sunt doar lovituri seci, ci niște silabe ale unei piese. Fiecare are scopul ei, să îmbogățească, să susțină sau să anunțe lipsa a ceva”, mai spune băiatul.

Cugetări: „Nu îmi e rușine să cer ajutor”

În afară de câteva considerente simple, duce o viață normală.

„Eu deja o numesc viață, nici măcar obișnuință. Îmi place ceea ce fac și dacă mâine s-ar întâmpla o minune și m-aș putea opera, ar fi cel mai mare șoc, că ar trebui să reiau totul de la capăt, că am construit viața în felul ăsta. Inițial, oamenii nu își dau seama că nu văd. Am evitat postura asta, nu mi-a plăcut să fiu cu capul plecat în spate, pe ultima bancă. Am vrut să ies în față atunci când simțeam că e nevoie și știam că pot.

Da, nu pot conduce un mijloc de transport, nu mă duc la film, că aș da banii pe bilet degeaba dar, de exemplu, îmi place să gătesc, să combin gusturi, să fac platinguri, trimit poză cu ce am gătit mai departe și primesc feedback bun.

Deplasatul zilnic, cumpărăturile nu sunt o greutate pentru că nu îmi e rușine să cer ajutor. Nu îmi e rușine să întreb în magazin dacă am nevoie de ceva de la raion sau dacă am nevoie de niște ajutor să pun mai repede cumpărăturile în sacoșa la casa de marcat.

Îmi scot bani de la bancomat și când ajung într-un loc nou, îl periez 3 zile, ca în a patra să știu deja cum e totul pe acolo. Clujul l-am învățat mergând pe jos. Când nu era autobuz, mergeam la plimbare”, descrie el.

Prin urmare, chiar dacă îi pare rău că nu a reușit să dea la Teatru, el merge înainte și caută să experimenteze cât mai mult, fiind sincer cu propria persoană.

„Un ecou ce a răsunat în subconștientul meu m-a făcut să mă iert. Mi-a spus: <<Tu ai pretenția de a juca roluri scrise de alții când tu nu ești în stare să-ți regizezi propria viață?>>. Și așa mi-am deschis ochii și încerc să dau asta mai departe, să fiu un orb care deschide ochii oamenilor”, menționează Mălin.

Cu alte cuvinte, aplauzele care s-ar fi auzit după o piesă de teatru s-au transformat în aplauze de zi cu zi.

„Aplauzele de zi cu zi sunt un <<mulțumesc>>, o îmbrățișare, un <<ce faci mă, hai la o țigară>>, pentru că asta înseamnă că omul te caută pe tine, cu tine vrea să fumeze țigara, la tine s-a gândit.

Ca actor, probabil că nu aș fi primit neapărat rolul unui toboșar, dar ca toboșar, pot fi un actor pe scenă”, conchide Mălin.

46288040 944959705702954 396483562263543808 n



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Boc: Nu e departe momentul când „U” Cluj va JUCA în cupele europene

Publicat

boc u cluj (2)

Primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit, joi, la Napoca Live, despre „U” Cluj și șansele echipei de a juca în cupele europene.

„Acum încep și eu să mă mai relaxez (după victoria Universității cu Poli Iași), a început să ne mai vină și nouă apă pe Someș. După meciul cu Petrolul eram tare supărat și s-a oprit un clujean lângă mine și mi-a zis: lasă, domnule primar, nu fi necăjit, noi iubim echipa, nu rezultatul.

Boc: Nu e departe momentul când „U” Cluj va JUCA în cupele europene

Mă bucur că echipa și-a regăsit cadența și că, an de an, ridică standardele tot mai sus. Nu e departe momentul când U va juca în cupele europene. Îi felicit pe băieți pentru victorie și le țin pumnii pentru meciul următor de la Craiova. Haide U, și la bine și la greu”, a spus Emil Boc.

Citește mai departe

EVENIMENT

Candidatura pentru un nou mandat de primar la Căpușu Mare a lui Gheorghe Iancu (PNL), respinsă de Biroul Electoral

Publicat

iancu gheorghe

Candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Căpușu Mare a lui Gheorghe Iancu (PNL) la alegerile din 9 iunie a fost respinsă, miercuri, de Biroul Electoral de Circumscripție Comunală, decizia putând fi contestată la Judecătoria Huedin.

”Biroul Electoral de Circumscripție Comunală nr. 23 Căpușu Mare, constatând că la data de 19.04.2024 au fost depuse: cele patru dosare de candidatură, având în vedere faptul că în urma verificărilor s-a stabilit că această candidatură nu îndeplinește condițiile de fond prevăzute de lege, dl. lancu Gheorghe având interdicția de a ocupa o funcție eligibilă conform adresei nr. 16/15.04.2024 înaintată de Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 13 Cluj și tabelului anexat acestuia (pozitia 249 — „Iancu Gheorghe / Primar aI comunei Căpușu Mare, jud. Cluj / conflict de interese / 3 ani de la încetarea mandatului 2020-2024 // Decizia Î.C.C.J. nr. 3264/14.06.2023”), Biroul Electoral de Circumscripție Comunală respinge candidaturii dlui Iancu Gheorghe pentru funcția de primar al comunei Căpușu Mare.

Cu drept de contestație la Judecătoria Huedin în termen de 48 ore”, se arată în decizia Biroului Electoral Căpușu Mare.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Strada Uliului din Cluj-Napoca o ia din nou la vale. S-a turnat asfalt care a crăpat. Restricții de circulație

Publicat

De

O bucată din strada Uliului din Cluj-Napoca s-a surpat miercuri dimineață, iar autoritățile locale au intervenit de urgență și au turnat un strat de asfalt.

Dar, surpriză, asfaltul turnat s-a crăpat joi dimineață, asfel că în zonă traficul a fost restricționat și s-au montat jaloane în zona afectată.

O soluție tehnică greșită

”Nu știm cine a decis să se toarne asfalt peste o surpătură, dar a fost o decizie proastă. Acum s-a crăpat și asfaltul.

Acolo trebuie lucrare serioasă, cu piloți și parapet de beton, pentru că riscăm să o ia toată strada la vale. Nu e prima oară când se rupă porțiuni mari din această stradă”, a spus un locuitor al zonei pentru Cluj24.

Atenție la conductele de utilități

Uliului

Un altul a avertizat că în zona afectată sunt și conducte de utilități, solicitând intervenția de urgență a autorităților pentru remedierea situației.

”Dacă trece un camion greu de câteva tone pe stradă să nu ajungem să îl vedem răsturnat”, a avertizat acesta.

Strada Uliului a mai fost afectată de surpări și anul trecut.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Consiliul Județean se ASOCIAZĂ cu municipiul Cluj-Napoca și șapte comune învecinate pentru realizarea TRENULUI metropolitan

Publicat

tren gara bun 1

Consiliul Județean se asociază cu municipiul Cluj-Napoca și șapte comune învecinate pentru realizarea trenului metropolitan. Vor fi alocați aproape 10.000.000 euro din bugetul județului pentru materializarea obiectivului de investiții.

„Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre ce vizează asocierea forului administrativ județean cu municipiul Cluj-Napoca și comunele Florești, Gilău, Apahida, Baciu, Jucu, Bonțida și Gârbău, în vederea realizării obiectivului de investiții: „Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida”. Acesta va fi supus aprobării plenului Consiliului Județean în ședința ordinară din data de 29 aprilie 2024.

Consiliul Județean se ASOCIAZĂ cu municipiul Cluj-Napoca și șapte comune învecinate pentru realizarea TRENULUI metropolitan

Alin Tișe: „Este un proiect de o importanță strategică nu doar pentru zona metropolitană a Clujului ci pentru întreg județul, un proiect prioritar pe care îl susținem cu toată convingerea. Vom contribui, astfel, începând chiar de anul viitor, cu circa 10 milioane de euro, pentru materializarea acestei investiții ce are drept scop fluidizarea traficului auto, o mobilitate mai mare a clujenilor care fac naveta între Cluj-Napoca și localitățile limitrofe, dar și reducerea substanțială a timpului parcurs în trafic”.

În baza acordului de asociere, Consiliul Județean va acoperi cheltuielile neeligibile ocazionate de construirea parcărilor auto în sistem „Park&Ride”, ce vor fi amplasate în vecinătatea stațiilor feroviare din localitățile Bonțida, Răscruci, Jucu, Câmpenești, Apahida, Dezmir, Baciu, Suceag, Rădaia, Mera, Nădășel și Gârbău.

Finanțarea acestor investiții urmează a fi realizată atât din bugetul propriu al Consiliului Județean, prin alocări multianuale, cât și din alte surse, inclusiv din fonduri europene.

„Viitorul tren metropolitan va utiliza infrastructura feroviară publică existentă”

În urma încheierii acordului de asociere vor putea fi demarate, într-un timp cât mai scurt, studiile de pre-fezabilitate, fezabilitate, impact asupra mediului şi evaluarea strategică, astfel încât finanțarea investiției să poată fi realizată din fonduri europene, prin Programul Transport 2021-2027, Prioritatea (P6) – Dezvoltarea mobilității sustenabile în nodurile urbane – trenurile metropolitane.

Viitorul tren metropolitan va utiliza infrastructura feroviară publică existentă, pe traseul Bonţida – Cluj-Napoca – Gârbău, în lungime de 48,8 km. Conform documentației elaborate până în prezent, flota feroviară va cuprinde circa nouă trenuri, cu o capacitate de 420 locuri. Acestea vor funcționa exclusiv electric, la o viteză maximă de 150km/h și cu o frecvență de 30 minute. De asemenea, se estimează că numărul total al călătorilor transportați va fi de aproximativ 7.600 persoane/zi în anul 2030, respectiv de circa 9.500 persoane/zi în anul 2050”, se arată în comunicatul CJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax