Connect with us

EVENIMENT

Povestea lui Mălin, toboșar și maseur nevăzător în Cluj: „Încerc să fiu un orb care deschide ochii oamenilor” (II)

Publicat


240120935 1742508455948071 7253175619249976376 n

Povestea tânărului nevăzător de 24 de ani, Mălin-Ștefan Vacariu, continuă. Este toboșar cu aproape 10 ani de experiență, dar cântă și la pian și vocal, scrie versuri și uneori proză, gătește, e maseur și urmează să se angajeze în comerț. După cum a susținut el însuși, aceste lucruri nu reprezintă nici 10% din ceea ce este, fiind într-un permanent proces de evoluție. În partea a doua a poveștii sale, împărtășește câteva idei despre copilăria sa, despre importanța muzicii, despre tatuaje, precum și despre cum se raportează la deficiența sa de vedere, afirmând că 

Citește și Povestea lui Mălin, un nevăzător toboșar și maseur în Cluj: „Eu vreau să privesc cu mâinile” (I)

Amintiri din copilărie. Repetiții în casa bunicilor, la marginea Botoșaniului: „Bunica ne aștepta cu oala de ciorbă și cea de sarmale”

Își amintește cu drag de vremurile în care mergea cu colegii să repete în casa bunicilor.

„Ne plăcea ce făceam, ne-a legat muzica. Setul meu de tobe stătea în sufrageria bunică-mii, într-o casă de la periferia Botoșaniului și acolo țineam repetițiile. Acolo ne strângeam, ne prosteam și ne simțeam ca acasă.

Bunicii mei, fiind foarte hazlii și cu chef de viață, ne încurajau. N-am să uit niciodată zilele de sâmbătă, când ne trezeam pe la 10-11 și bunica ne aștepta cu oala de ciorbă și cea de sarmale.

De-a lungul repetițiilor țin minte că, printre altele, am stricat rama unui geam, a căzut o icoană, și era amuzantă situația, rockeri fiind, că lângă noi erau niște vecini dintr-o grupare religioasă strictă.

Nu știu cine ar lăsa atâția tineri sau copii să repete în propria casă, în condițiile în care au fost și daune”, menționează Mălin.

240050389 1745434492322134 6586175548298425399 n

O scurtă incursiune în timp (și muzică). Pianistul la costum a devenit pui de rocker…

Până în preadolescență, asculta „ce asculta toată lumea”, nu avea gusturi muzicale bine definite, începând să asculte rock de dragul unei fete.

„A fost clasica frustrare a unui tânăr care dorește să atragă atenția unei colege, prin clasa a șaptea. Am ajuns să ascult rock pentru că asculta o fată, și ajunsesem să cunosc multe subgenuri.

Dacă aveau chitară, tobe, păr lung, tatuaje, îmi plăceau. Eram pui tipic de rocker.

În liceu m-am identificat cu imaginea de ascultător de rock, purtam geci de piele, bocanci, lanțuri etc. Am devenit toboșar și în clasa a 12-a am început să cânt cu vocea – muzică mai lentă, de suflet, piese de dragoste și așa mai departe. Ca atare, am început să-mi schimb vestimentația, am devenit mai elegant.

Tot la liceu, am avut tentative de formații, colaborări, și așa am început să mă dezvolt muzical. Am învățat că performanța nu e despre a te auzi tare și mult, ci despre cum fiecare are rolul lui într-un ansamblu”, indică Mălin.

40435412 902117019987223 6589937221841715200 n

…lăutar și trapper: „Nu contează stilul, ci faptul că îmi dă o stare”

Astfel, a ajuns să asculte de toate, experimentând cu mai multe genuri, de la „drujbe” (metal agresiv), la disco, latino, lăutărească și reggae. A cochetat și cu muzica trap.

„Povestea cu trapul e că omul nu face doar ce îi place, dar asta poate dispărea în momentul în care o faci. În ultima perioadă m-am încercuit de tineri cu un potențial artistic foarte mare, aflați la început de drum și care ascultă mult stilul ăsta.

Sunt un iubitor de muzică și atunci nu contează stilul, ci faptul că îmi dă o stare. Am făcut cover la Ian, a fost o provocare pentru mine în sensul în care am înțeles rolul instrumentului meu acolo.

Nu sunt un om al cifrelor, eu vreau ca persoana care vede clipul să nu își dea seama că în fața ei se află un nevăzător, vreau să vadă un om căruia pur și simplu îi place ce face.

Eu fac masaj și consiliere. Nu am vrut să fiu persoana aia despre care să spui că a făcut multe, am vrut să fac ceva poate nu neapărat original, dar ceva ce am simțit că îmi doresc”, reliefează toboșarul.

294980540 1990203264511921 7478834945163841963 n

Cu Super ED în aceeași încăpere: „Eu-s foarte dezinvolt legat de caterinca privind deficiența mea”

Destinul a făcut să întâlnească un trapper foarte cunoscut în România, din formația trap Șatra Benz, și anume, Super ED.

„Activez cu mai multe proiecte, iar spațiul nostru de repetiții e un centru construit de mama unuia dintre noi care ne susține, e un centru artistic pentru dansatori, unde o sală de repetiții este a noastră, acolo ne (re)descoperim.

O prietenă comună, totodată dansatoare, ne-a pus în contact cu Super ED care, într-o deplasare în Cluj, a ajuns în studioul nostru. Tineri și visători, colegii mei erau entuziasmați de prezența lui, iar unul dintre ei a zis <<Super Ed e în fața noastră ȘI MĂLIN NU-L VEDE!>>

Eu-s foarte dezinvolt legat de caterinca privind deficiența mea. Contextul meu de nevăzător mă ferește sau mă scoate din situații care ar putea fi cringe și îmi oferă ocazia să dau un punch line într-un schimb de replici – am scris și niște glume de stand-up pe tema asta”, spune el.

275781591 1887731604759088 3360050824400776719 n

Proiecte actuale, obiective. Cele 3 tatuaje

În prezent, Mălin cântă metal, muzică psihedelică, dar și trap, combinată cu rock, având melodii proprii în desfășurare. A început și o colaborare strânsă cu trapperul clujean The Real Homeboy, despre care spune că alternează „mișto” trapul cu metalul.

Pe plan profesional, speră să se angajeze într-un post de lucrător comercial, fiindcă în domeniul dorit – asistență socială – nu a găsit satisfacție.

„Am primit refuzuri, dizoportunități. Nu vreau să lucrez în medii nepregătite. Nu îmi e rușine să prestez o muncă cinstită, indiferent că ar fi vorba de cea de gunoier sau măturător. Lucrez bine în echipă și sunt un om pe care îl țin bine spatele și mâinile”, subliniază tânărul.

La nivel personal, caută să se dezvolte, să își exploateze imaginea prin tobe, coveruri, dar și prin voce, pe care el o consideră un medicament.

„E un lucru care m-a salvat. Dorul de scenă mi-a dat curajul să iau microfonul în mână. Am vrut să dau la Teatru. Am un tatuaj cu măști de teatru ce reprezintă pasiune și respect pentru această formă de artă și, totodată, o filosofie de viață pe care am construit-o în urma unei frustrări ce a venit pe baza incapacității mele din acel moment de a putea da la Facultatea de Teatru.

61417046 1069058706626386 401163324269527040 n

Practic, în viață trebuie să știm să jucăm atât rolul protagonistului în propria piesă, cât și cel al regizorului. Trebuie să fim conștienți de abilitățile noastre prin care putem să dăm un sens în direcția în care vrem să mergem. Avem puterea de a lua propriile decizii, nu să ne lăsăm influențați de alte persoane sau societate, în general”, consideră Mălin.

Mai are un tatuaj, pe mâna stângă, o compoziție de 3 elemente – o cheia sol stilizată, împodobită cu petalele unei flori de lotus și un ochi în mijloc – care, în ansamblul lor, sunt un simbol pentru unul dintre scopurile lui în viață.

Cel de-al treilea tatuaj – de data asta sub formă de text: „Nu văd cu ochii, dar privesc cu sufletul” – are, la rândul său, o însemnătate profundă pentru el.

48383406 968706146661643 8574460181314797568 n

„Muzica pentru mine e nirvana, starea supremă de bucurie, împlinire și putere pe care o resimt când fac ce îmi place, pentru că asta mă definește. Oamenii care mă văd îmi spun că mă metamorfozez atunci când cânt, devin altcineva, am altă privire – care pentru mine, rămâne la fel de goală. Eu văd publicul prin vibrația emisă, îi aud pe toți și vreau să îi aduc până în punctul în care inima lor să bată în ritmul muzicii.

Tobele – agresivitatea – sunt acel instinct primar de la baza tuturor nevoilor, asemenea cântatului. Pentru mine reprezintă iubire, putere, încredere, ambiție, dovada vie că cineva poate să fie așa cum vrea să fie prin ceea ce iubește să facă. Asta mă duce mai departe de 100 de oameni care mă înconjoară și văd, asemenea tatuajului de pe mână care zice că eu nu văd cu ochii, dar privesc cu sufletul.

Dacă știi cum să mânuiești tobele și îți acorzi timp studiului, găsești muzicalitate în ele, nu sunt doar lovituri seci, ci niște silabe ale unei piese. Fiecare are scopul ei, să îmbogățească, să susțină sau să anunțe lipsa a ceva”, mai spune băiatul.

Cugetări: „Nu îmi e rușine să cer ajutor”

În afară de câteva considerente simple, duce o viață normală.

„Eu deja o numesc viață, nici măcar obișnuință. Îmi place ceea ce fac și dacă mâine s-ar întâmpla o minune și m-aș putea opera, ar fi cel mai mare șoc, că ar trebui să reiau totul de la capăt, că am construit viața în felul ăsta. Inițial, oamenii nu își dau seama că nu văd. Am evitat postura asta, nu mi-a plăcut să fiu cu capul plecat în spate, pe ultima bancă. Am vrut să ies în față atunci când simțeam că e nevoie și știam că pot.

Da, nu pot conduce un mijloc de transport, nu mă duc la film, că aș da banii pe bilet degeaba dar, de exemplu, îmi place să gătesc, să combin gusturi, să fac platinguri, trimit poză cu ce am gătit mai departe și primesc feedback bun.

Deplasatul zilnic, cumpărăturile nu sunt o greutate pentru că nu îmi e rușine să cer ajutor. Nu îmi e rușine să întreb în magazin dacă am nevoie de ceva de la raion sau dacă am nevoie de niște ajutor să pun mai repede cumpărăturile în sacoșa la casa de marcat.

Îmi scot bani de la bancomat și când ajung într-un loc nou, îl periez 3 zile, ca în a patra să știu deja cum e totul pe acolo. Clujul l-am învățat mergând pe jos. Când nu era autobuz, mergeam la plimbare”, descrie el.

Prin urmare, chiar dacă îi pare rău că nu a reușit să dea la Teatru, el merge înainte și caută să experimenteze cât mai mult, fiind sincer cu propria persoană.

„Un ecou ce a răsunat în subconștientul meu m-a făcut să mă iert. Mi-a spus: <<Tu ai pretenția de a juca roluri scrise de alții când tu nu ești în stare să-ți regizezi propria viață?>>. Și așa mi-am deschis ochii și încerc să dau asta mai departe, să fiu un orb care deschide ochii oamenilor”, menționează Mălin.

Cu alte cuvinte, aplauzele care s-ar fi auzit după o piesă de teatru s-au transformat în aplauze de zi cu zi.

„Aplauzele de zi cu zi sunt un <<mulțumesc>>, o îmbrățișare, un <<ce faci mă, hai la o țigară>>, pentru că asta înseamnă că omul te caută pe tine, cu tine vrea să fumeze țigara, la tine s-a gândit.

Ca actor, probabil că nu aș fi primit neapărat rolul unui toboșar, dar ca toboșar, pot fi un actor pe scenă”, conchide Mălin.

46288040 944959705702954 396483562263543808 nDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Tânăr de 19 ani mort în accidentul de lângă Mihai Viteazu. A intrat frontal cu mașina într-un alt autoturism

Publicat

De

Accident Mihai Viteazu

Tragedie pe șosea la Cluj. Un tânăr de 19 ani a murit într-un accident care a avut loc vineri seara între localitățile Moldovenești și Mihai Viteazu.

Din primele informații, șoferul de 19 ani a fost cel vinovat de producerea accidentului.

Tânăr de 19 ani mort în accidentul de lângă Mihai Viteazu. A intrat frontal cu mașina într-un alt autoturism

Alte două persoane, între care un copil mai mic de 3 ani, au ajuns la spital.

Potrivit polițiștilor clujeni, șoferul de 19 ani, din comuna Mihai Viteazu, care se deplasa înspre Moldovenești, ar fi pătruns pe sensul opus de mers intrând în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat de 48 de ani.

În urma impactului a rezultat, din nefericire, decesul conducătorului auto de 19 ani.

Alte două persoane, care se aflau în celălalt autoturism, pasageri, au fost transportați la o unitate medicală.

Este vorba de o femeie și un minor de aproximativ 2 ani.

Conducătorul de 48 de ani a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

La acest moment circulația se desfășoară alternativ.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. UPDATE. Accident mortal între Moldovenești și Mihai Viteazu. Trei persoane, între care un copil de 3 ani, duse la spital

Publicat

De

Accident mortal la Cluj

Un accident mortal de curculație a avut loc în urmă cu puțin timp pe DN 75.

O persoană a murit.

Accident mortal pe DN 75, în județul Cluj. Trafic blocat

Traficul a fost blocat după localitatea Cornești, până în localitatea Moldovenești, că urmare a accidentului

Din primele informații ape poliției rezultă că în evenimentul rutier sunt implicate două autovehicule.

Din nefericire, un șofer a fost declarat mort la locul accidentului.

UPDATE

Un tânăr de 19 ani a murit în accident

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit la accident.

La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare, două echipaje SMURD și două echipaje SAJ.

Acestea au găsit două autoturisme puternic avariate, cu un tânăr de 19 ani încarcerat într-unul dintre acestea.

După asigurarea accesului către victimă, salvatorii au constatat că nu prezintă semnale vitale și au procedat la extragerea de urgență a acestuia.

Imediat au fost începute manevrele de resuscitare, însă fără a putea readuce semnalele vitale ale tânărului.

Copil de 15 ani rănit grav. Au fost răniți și o  femeie și un copil de 3 ani

Totodată, salvatorii au acordat primul ajutor calificat unui tânăr în vârstă de 15 ani care prezenta mai multe traumatisme și pierderi de cunoștință.

De asemenea, o femeie în vârstă de 34 de ani și un copil în vârstă de 3 ani au primit primul ajutor calificat de la salvatori la locul accidentului.

Ulterior, cele trei persoane au fost transportate la spital de către echipajele SMURD și SAJ pentru acordarea îngrijirilor medicale.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Cel mai petrecăreț participant la Electric Castle. Deși e bine trecut de prima tinerețe, e o bombă de energie

Publicat

De

Vârsta e doar un număr. O demonstrează un participant la Electric Castle, care a atras toate privirile cu mișcările sale de dans și buna dispoziție emanată prin toți porii.

Tinerețea este o stare de spirit. Acesta este mesajul pe care reușește să îl transmită prin fiecare gest un participant la festivalul Electric Castle.

Deși e bine trecut de prima tinerețe, bărbatul surprins în public la main stage are o poftă de viață copleșitoare și contagioasă.

O lecție de viață: vârsta e doar un număr

El a dansat neobosit pe piesele scoțianului Paolo Nutinu, dând o lecție tinerilor din jur, mai modești când vine vorba de afișare publică a stării de bine.

Distracția continuă la festivalul din Bonțida până luni dimineață. În seara aceasta, la main stage mai sunt așteptați Bring Me The Horizon și Nina Kravitz.

Citește mai departe

EVENIMENT

Centre de entertainment în premieră, facilități sportive și medicale, în proiectul de reconversie a platformei Carbochim

Publicat

De

Reconversie urbană Carbochim

Fosta platformă Carbochim va fi transformată, prin intermediul proiectului de reconversie și regenerare urbană propus de compania IULIUS, estimat la jumătate de miliard de euro, într-un spațiu cu utilizare mixtă, destinat întregii comunități.

Prin combinarea elementelor culturale, de retail, office și recreative într-o singură dezvoltare, proiectul le va oferi clujenilor experiența live-work-play.

Centre de entertainment în premieră, facilități sportive și medicale, în proiectul de reconversie a platformei Carbochim

Cele peste 5,2 hectare de spații verzi amenajate vor asigura cadrul perfect pentru relaxare și conectare cu natura și se vor realiza investiții importante în infrastructură, atât pentru îmbunătățirea conectivității zonei, cât și pentru fluidizarea traficului.

Concepte așteptate de comunitate și care se vor regăsi în proiect sunt și centrele de entertainment pentru copii și adolesecenți, educative, create special pentru ca tinerii să își poată dezvolta abilitățile, talentele și cunoștințele, exact așa cum le place lor, prin experiențe noi și prin joacă, în cazul celor cu vârste mai mici. Dar și un hub medical și diverse facilități sportive destinate unei game largi de activități.

Premieră regională

Platforma Carbochim, în prezent neutilizată, va deveni un spațiu deschis întregii comunități și va fi dezvoltat pe baza unui concept family friendly.

Proiectul va include facilități culturale, educaționale, sportive și de divertisment, cu experiențe pentru toate vârstele, ce vor fi găzduite de centrele de entertainment pentru familii și spațiile pentru evenimente indoor și outdoor.

Astfel, în premieră regională, va fi integrat un concept de entertainment, de mare amploare, cu zone de cățărare, trambuline, circuite cu obstacole, zone de gaming, experiențe imersive și simulatoare.

Centrul va reprezenta o soluție unică de petrecere a timpului liber, atât pentru copii și adolescenți, cât și pentru adulți, îmbinând experiențe multisenzoriale, sportul și tehnologia într-un concept de real life gaming.

Spațiu dedicat copiilor mici

Un alt centru de distracție va fi dedicat în special copiilor de vârstă preșcolară și școală primară, cu activități care dezvoltă creativitatea, gândirea logică, atenția, dexteritatea și aptitudinile de socializare.

Mixul propus se bazează pe studii de piață locale și pe așteptările comunității, care a fost consultată prin intermediul platformei www.partedincluj.ro.

„Fiecare proiect al IULIUS este adaptat specificului local. La Cluj-Napoca ne propunem să oferim și o experiență total diferită în materie de entertainment și educație pentru tineri și copii, dar și o modalitate nouă și activă de a petrecte timp liber cu familia.

Astfel, vom oferi comunității o ofertă extinsă de modalități de divertisment, inclusiv printr-un «hub» de gaming, cu simulatoare VR, trambuline, trasee survivor, dar și spații de distracție gândite pentru copiii de vârste mai mici, care includ activități ce îi vor ajuta să experimenteze lumea prin joc.

Va fi un proiect centrat pe experiențe, iar integrarea unor concepte accesibile tuturor vârstelor definește caracterul său incluziv”, a declarat Sorin Guttman, Project Manager.

Parc nou cu zone de joacă și piațete

Experiențele indoor vor fi completate de cele outdoor, pentru că în parcul nou creat, vor fi amenajate zone de joacă, dar și piațete în care se vor organiza activități specifice, ateliere educaționale, de creație, arts and crafts, experimente științifice etc.

De asemenea, în proiect va fi creată infrastructură prietenoasă pentru mămici și diverse facilități sportive.

Premiere culturale și un mix de atracții

Inedit în proiect va fi și dezvoltarea unui centru de arte performative, destinație pe care o va primi „hala cu arcade”, a cărei arhitectură va fi păstrată în forma actuală și care va deveni un hot spot cultural-artistic al ansamblului mixed-use.

Acesta va fi adminstrat de Centrul Cultural Clujean și va găzdui evenimente pentru toate vârstele, de la festivaluri și concerte, târguri de design și tematice, expoziții de arte vizuale, la programe de educație culturală, artistică și științe exacte.

Suplimentar, se va amenaja și o sală de spectacole, care presupune o îmbinare de programe pentru copii și pentru publicul larg.

Auditoriumul va găzdui reprezentații ale unor companii de teatru independente și de stat din Cluj, precum și alte tipuri de evenimente de divertisment.

Premiere în piața real estate din Români

Ambele concepte reprezintă premiere în piața real estate din România, fiind inspirate din profilul cultural și artistic al Clujului.

De asemenea, vizitatorii vor avea acces și la alte concepte de retail orientate spre familii, de la servicii până la branduri îndrăgite de părinți.

Un exemplu în acest sens este o librărie cu un format aparte, care, dincolo de selecția celor mai noi și variate cărți pentru lectură, școală și dezvoltarea cunoștințelor, presupune experiențe și interactivitate.

Tot aici va exista infrastructură cinematografică de ultimă generație, care va integra concepte în premieră regională.

Malul Someșului, amenajat

Viitoarea destinație va include și un nou parc, cu 5,2 hectare de spații verzi amenajate, inclusiv malul Someșului ce delimitează proiectul.

În completarea parcurilor deja existente (Armătura și Feroviarilor) în zona de nord, noul parc va integra arbori impresionanți, diverse tipuri de plante, gazon care invită la relaxare și spații în care pe tot parcursul anului vor fi organizate evenimente în aer liber, spectacole, seri de film și alte concepte în premieră.

O grădină japoneză, a cărei amenajare va oferi un spațiu de relaxare completă, inspirat și din elemente ce definesc peisajul urban, dar și facilități de top pentru mișcare și activități sportive vor fi antrenamente vor reprezenta atracții zilnice.

Fresh Market cu producători locali

Din mix vor face parte și peste 400 de branduri, de la cele mass-market, până la cele premium, de renume internațional, cu diverse profiluri: home&deco, DIY, jucării, librării, bijuterii, accesorii etc.

De asemenea, vor exista o zonă de food-court, cu experiențe culinare deosebite, restaurante-concept cu tematică internațională, cafenele și un Fresh Market, care își propune să reunească producători locali cu cele mai proaspete produse, gata de preparat în fața clientului și de servit pe loc.

În viitoarea dezvoltare va fi inclus și un hub cu profil medical, care va reuni servicii multidisciplinare în aceeași locație.

14 hectare de experiențe pentru întreaga comunitate

Noua dezvoltare se va întinde pe aproximativ 14 hectare, fiind proiectată și construită după cele mai ridicate standarde de sustenabilitate, și va reda orașului o parte a sa, prin:

  • două clădiri industriale păstrate și convertite în spații culturale și de susținere a inițiativelor locale;
  • centru de live arts și sală de spectacole, în premieră națională, ca parteneriat cu sectorul cultural: concerte, spectacole de teatru și dans contemporan, evenimente de modă, design și arte media;
  • 52.000 mp spații verzi amenajate, conectate cu parcurile Feroviarilor și Armătura: grădină japoneză, 100.000 de plante decorative și peste 700 de copaci maturi;
    amenajarea malului Someșului, pentru accesibilitatea publicului larg și păstrarea cadrului natural;
  • proiect family-friendly – branduri high-end, ancore cu profil dedicat familiilor și home&deco, cel mai variat mix de cafenele cu tematică internațională și restaurante concept din țară, fresh market, servicii și produse locale, concepte de family entertainment și edutainment în premieră națională;
  • spații de birouri premium și de susținere a antreprenoriatului local;
  • investiții de utilitate publică: un nou pod rutier peste Someș, cu patru benzi auto, trotuare și piste velo * modernizarea străzilor Porțelanului și Câmpul Pâinii și sistematizarea intersecției lor cu str. Paris * două pasarele pietonale, spre Parcul Armătura și zona verde adiacentă străzii Nădășel * 3.200 metri de infrastructură velo, pe întreg perimetrul proiectului, inclusiv pe linia Someșului;
  • peste 1.600 locuri de parcare pentru biciclete * infrastructură pentru 900 locuri destinate mașinilor electrice;
  • până la 4.800 de locuri de parcare, subterane și supraterane.

Conceptul întregului proiect este realizat de renumitul studio olandez de arhitectură UNStudio. Proiectul se află în etapa finală de avizare. Află mai multe despre AICI.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax