Connect with us

EVENIMENT

Povestea lui Mălin, un nevăzător toboșar și maseur în Cluj: „Eu vreau să privesc cu mâinile” (I)

Publicat


240120935 1742508455948071 7253175619249976376 n

Mălin-Ștefan Vacariu este un tânăr nevăzător de 24 de ani din Botoșani care a venit în Cluj-Napoca atât pentru studii superioare, cât și pentru a căpăta independență. Totodată, este toboșar cu aproape 10 ani de experiență, dar cântă și la pian și vocal, scrie versuri și uneori proză, gătește, e maseur și urmează să se angajeze în comerț. După cum a susținut el însuși, aceste lucruri nu reprezintă nici 10% din ceea ce este, fiind într-un permanent proces de evoluție.

„O să sune clișeic, dar vreau să ajung în punctul în care cea mai mare inspirație să-mi fiu eu. Sunt momente în care îți vine să renunți, dar eu cred mult în simboluri. Phoenix, de exemplu, e mai mult decât o formație pe care o ascult de ani. Simbolul în sine, al păsării ce renaște din cenușă, l-aș încadra printre sursele mele de inspirație.

Sunt mai multe, de la oameni până la animeul Naruto. Și el mi-a schimbat viața”, spune acesta, pentru Cluj24.

După cum se arată și în descrierea primului cover postat pe canalul său de YouTube, Frunză de Mălin, la 15 ani a descoperit tobele, iar de atunci face tot posibilul să împartă din harul său cu cei din jur.

YouTube video

Începutul. Bezna, a doua naștere: „Am terminat grădinița văzând, am început școala cu 5% vedere utilizabilă”

Pasiunea pentru muzică o are, însă, de la 7 ani, aceeași vârstă la care și-a pierdut vederea.

„Am terminat grădinița văzând, am început școala cu 5% vedere utilizabilă. Nu știu ce chestii s-au întâmplat, nici doctorii nu știu.

Mama vedea că apropiam mult un obiect dacă voiam să îl văd în detaliu, iar atunci când vorbea cu mine, eu îi spuneam că o văd, dar ochii meu erau în alte direcții, ba în sus, ba în jos, ca un fel de strabism.

Una dintre imaginile pe care nu am să le pot uita niciodată e mâna mamei mele peste a mea, ținându-mi pixul în mână și învățându-mă să scriu după mișcarea lui pe foaie. Desenam literele fără să le știu. Mama îmi linia caietele de limba română cu carioci stridente pentru a delimita rândurile.

Învățătoarea, cu care țin legătura și astăzi și pe care o stimez foarte mult, e ca o mamă pentru mine. Ea a dat startul, mi-a zis că pot. Ce scria la tablă scria mare în caiet și pentru mine. Ani întregi a mărit manualele la xerox. Aveam manuale de engleză și franceză în format A3, le îndoiam ca să încapă în ghiozdan și când venea vara, îmi făceam vânt cu ele, atât de mari erau”, povestește Mălin.

De aceea, când a început școala, a fost ca o a doua naștere pentru el, fiindcă a trebuit să ia totul de la zero. Deși acest lucru nu a venit, inițial, sub forma unei vești bune, întorsătura de situație l-a provocat să vadă anumite părți din el care ar fi rămas nedescoperite dacă lucrurile nu ar fi mers în această direcție.

237624311 1735067546692162 8695251148974055606 n

MC Triple M. Muzician din școala primară. Scriitor. Maseur din facultate. Mălin face de toate

Mălin activează ca toboșar în trupele Behind the Mirror, The Rockstar Sleep Experiment, Order 66, și în cadrul studioului „A society”, abordând genuri muzicale precum: rock, pop, reggae, swing, blues, funk, disco, balcanic, rap și trap, colaborând cu un trapper clujean, The Real Homeboy.

„Lucrez cu oameni faini, deschiși, cu poftă de cântat și de aflat lucruri noi. Nu toți au noțiuni teoretice, prin urmare mai apar momente în care eu le explic și ei ascultă. Sunt strict când vine vorba de muzică”, notează el.

În paralel cu acest domeniu, scrie poezii, dar alternează uneori și cu proza. Pe lângă facultate, a făcut și o postliceală pentru a deveni maseur.

13501765 483054408560155 521345537552340299 n

Viața de muzician: „Plecam acasă foarte bogați. Pot simți când se aprind blițurile telefoanelor în sală”

După gimnaziu, a urmat un liceu de arte.

„Înainte să îmi pierd vederea, ai mei m-au întrebat dacă vreau să cânt, iar eu le-am zis că da, la pian.

Îmi amintesc că, în clasa întâi, mă închiseseră într-o cameră să mă uit la desene animate, după care m-au chemat în dormitorul meu ca să găsesc acolo o pianină masivă, instrument care rămâne în istorie pentru mine, fiindcă e singurul pe care l-am auzit să cânte 3 note când apeși pe o singură clapă – nu a fost acordat niciodată.

După examenul de capacitate din a opta, m-am înscris la un liceu de arte unde am cântat 4 ani la pian, printând metri de Bach, Mozart și mai știu eu ce, îmbrăcat la costum. Erau… vremuri.

Liceul a avut ceva subtil din filmul <<Liceenii>>, că eram muzicieni. Nu contau supărările, ne respectam între noi, niciodată nu auzeai vorbe cu impact negativ, ci erau doar spuse în glumă, uneori. Din exterior, părea totul wow, că făceam muzică, dar în interior, fiind la un liceu de arte, era ceva obișnuit, fiecare fiind bun la ceea ce făcea.

Cele mai frumoase momente erau concertele cu filarmonica. Se adunau zeci, sute de oameni – n-am de unde să știu exact, dar simțeam multă lume. Plecam acasă foarte bogați. Aplauzele sunt cea mai bună răsplată pentru sufletul unui artist.

Și chiar dacă sunt orb, pot simți când se aprind blițurile telefoanelor în sală, o altă bucurie pentru cel de pe scenă”, relatează tânărul.

Cu timpul, s-a gândit să încerce să cânte și la tobe, la sugestia unui profesor.

„Mă gândeam că nu-ți trebuie ochi să dai cu bățul în tobe. După prima oră de percuție, mi-am dat seama că îți trebuie, dar am avut noroc de un prof bun, care scria partituri pe bloc de desen, stătea lângă mine să le învăț și le schimba. Îl respect foarte mult.

Mi-a dat încredere și susținere, mi-a pus mâna pe umăr, mi-a zis cum se numește, m-a întrebat cum sunt, asta după ce nu l-am văzut ani buni. De altfel, păstrez legătura cu toți oamenii care au avut un impact asupra evoluției mele academice”, precizează Mălin.

Un lucru pe care l-a descoperit prin muzică a fost matematica, despre care ține să sublinieze că e indispensabilă din acest domeniu.

„Pentru cine crede că în muzică nu există matematică, ar trebui să asculte 1 minut de Tool”, adaugă el.

49081672 975455639320027 8731890888994717696 n

Scrisul și cititul pentru un nevăzător: „Și noi, nevăzătorii, citim. M-am autoeducat prin cărți”

Dacă ar fi un cuvânt care să îl descrie pe Mălin, acesta ar fi „echilibru”, pentru că deși s-a împrietenit cu matematica prin muzică, e pasionat de multe alte domenii ce echilibrează balanța, printre care: cinematografia veche, istoria, – în special comunismul, războiul – criminalistica, gătitul, consiliatul, masajul, meditația, exercițiile de vizualizare, dezbaterile despre orice subiect.

Îi place și latura de uman – scrie versuri și, uneori, proză.

„Profesoarele mele de română din gimnaziu și din liceu au avut un impact mare asupra mea, mi-au dezvoltat un simț oratoric, mi-au dat un curaj de a vorbi în public pe care, la vârsta aia nu l-am exploatat suficient.

Dar am tendința de a vorbi repede și mult, poate uneori sunt prea acid. Dar asta, cu timpul, mi-a adus respect, pentru că sunt sigur pe ceea ce spun, iar atunci când greșesc, accept că sunt înfrânt și strâng mâna”, punctează el.

De asemenea, îi place să citească.

„Și noi, nevăzătorii, citim, dar prin audiție. Dintre operele românești, m-au marcat <<Elevul Dima dintr-a șaptea>>, <<Cișmigiu & company>> și <<Romanul adolescentului miop>>, de Eliade, care e foarte aproape de sufletul meu.

Am învățat esența tovărășiei, am descoperit frumusețea tinereții pe care nu o trăisem încă, am dezvoltat primele noțiuni de atracție spre frumos, spre feminin, iar prin asta mă refer la delicatețe, la descoperirea gândurilor oamenilor. M-am autoeducat prin cărți.

Iar de scris m-am apucat să scriu serios când am simțit că am ceva de care trebuie să mă eliberez, evident, în urma unei decepții în dragoste adolescentine”, completează tânărul.

13754520 489553897910206 1686926877683824011 n

Un maseur care are mereu o vorbă bună pentru clienți: „Dacă le place, revin. La mine revin mereu”

Diriginta din liceu i-a spus de postliceala ce urma să o facă simultan cu Facultatea de Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

„Mi-a zis că nu văd, dar că nevăzătorii activează în domeniul masajului. M-am interesat și am găsit la Cluj ceva potrivit. După 2 ani, am reușit să depășesc barierele propriei incapacități și să pun diploma pe frigider.

Oamenilor, dacă le place, revin. La mine revin mereu. Sfera mea preferată e partea de relaxare, mi se pare că e o sferă a terapiei cumva neglijată azi din cauza stresului și a oboselii. Nu apucăm să respirăm.

Eu, dacă am o anumită pregătire, de ce să nu ofer asta? Eventual, te și ascult și îți ofer o vorbă bună. La mine e fără hârtie. Sufletul omului se citește din voce, din privire, din energia pe care ți-o dă, iar eu resimt mult apăsările și gândurile altora”, descrie Mălin.

44031355 926282604237331 2432781557920956416 n

Studenția prin ochii unui nevăzător: „Ieșim înainte de sesiune chiar dacă am terminat facultatea. Viața de student nu e doar despre cursuri”

După liceu, a ales să se mute în Cluj-Napoca din dorința de a căpăta indepența și de a ajuta oamenii, urmând, astfel, Facultatea de Asisență Socială.

„A fost o alegere pe ultima sută de metri. Înainte de bac, m-am îndrăgostit de oraș, am simțit că îmi oferă posibilitatea de a exploata pasiunea pentru muzică, dar și o altă mentalitate și abordare socială. Oameni sunt mult mai deschiși aici.

Facultatea mi-a fost recomandată de un fost coleg, cu dizabilități la rândul său, care mi-a spus de un program special pentru adaptarea persoanelor cu dizabilități.

M-am interesat de beneficii și reduceri, am făcut demersurile pentru a accesa domeniul respectiv, am avut grijă să am o medie bună la bac ca să mă încadrez.

Cu timpul, am dezvoltat un sentiment puternic de empatie pentru anumite persoane, uneori am fost prea deschis sau prea sobru, și am avut impresia că facultatea va fi un mod prin care să pot exploata empatia dintr-un punct de vedere profesional, dar am primit un contact dur cu realitatea.

Am descoperit că e o birocrație grosolană, cu extrem de multe date care nu au aplicativitate și legătură cu ce se întâmplă.

Din punct de vedere social, a fost fain, am cunoscut oameni și locuri noi, am legat prietenii strânse cu oameni cu care practic aceleași lucruri ca în studenție, de dragul perioadei. Ieșim înainte de sesiune chiar dacă am terminat facultatea.

Viața de student nu e doar despre cursuri, ci și despre experiența din spate, de la cămin, când îți minți părinții că ai bani, te chinui să supraviețuiești cum poți, înveți cum e viața la comun. Din acest motiv, eu încurajez statul la cămin. Te ajută să te dezvolți, te pune în ipostaze prin care înveți să conviețuiești cu oameni care sunt foarte diferiți”, împărtășește Mălin.

18589129 625091877689740 6305603220796398643 o

Consiliere gratis: „Fiecare om merită măcar o șansă”

Totuși, tendința de a asculta și coordona oamenii nu a dispărut.

„Dacă vrei să ajuți pe cineva, nu trebuie să faci asta fiind subiectiv, punându-te în locul persoanei, ci prin a o îndruma să gestioneze situația în felul său. Îmi place să consiliez, dar fără componenta financiară. Mă dezvoltă și pe mine mult.

Ascultând și receptând trăirile altora, constați, la un moment dat, cât de diversificată e lumea din jurul tău, te deschizi și înveți să ai păreri contradictorii, dar fără să judeci, pentru că toți suntem oameni. Fiecare om merită măcar o șansă, în opinia mea.

296114693 653448236381684 1208532856995462744 n

Poate nu te înțelegi neapărat cu colegii de cameră, dar când primești pachet de acasă, nu ai cum să nu îl chemi cu tine la masă. Te învață să fii om, te responsabilizează. La urma urmei, trebuie să știi să fii om. Poate că mai ai și tu seri în care bei, în care chemi o fată la tine, trebuie să te înțelegi cu el, să nu te pârască”, descrie Mălin.

Nu în ultimul rând, la cămin, în studenție, a învățat să gătească cu banii pe care îi avea.

„Rugam părinții să cumpere tăvi și ce mai trebuie, am incendiat multe tigăi, dar rezultatul, în prezent, e unul bun. O dată pe săptămână am cină cu prietenii din anturajul meu”, adaugă tânărul.

295789484 1781429182206311 1840843559236924937 n

Familia, o resursă de bază pentru Mălin: „Mustește de o scânteie de speranță, dar eu vreau să privesc cu mâinile”

Nu lipsesc nici mesele în familie, întrucât familia reprezintă totul pentru Mălin, pe lângă muzică. Deși el este împăcat cu faptul că nu vede, simte din partea membrilor familiei o speranță că se va rezolva în viitor, odată cu evoluția tehnologiei, dar ar vrea ca aceștia să înțeleagă că, poate, e mai bine orb.

Dacă ar fi să-și descrie relația cu familia pe scurt, ar folosi proverbele „Un șut în fund e un pas înainte” și „Nu sta după autobuz, că vine următorul”, deoarece din strictețe, părinții l-au făcut un om cu coloană vertebrală, căruia nu îi e frică să spună ce crede și care lasă loc de bună ziua oricând.

„Pentru unii oameni realitatea e greu de acceptat, chiar dacă ești pus în fața faptului împlinit. Ești așezat în postura de analist și nu reușești să empatizezi cu omul. Eu am acceptat demult că nu văd și sunt conștient că în viitorul apropiat nu se va putea remedia asta. Nu mă îmbăt cu apă rece, dar familia mea mustește de o scânteie de speranță.

Eu sunt împăcat și le spun că dacă ei cred asta și nu vor să accepte, sunt mai orbi decât mine. Eu vreau să privesc cu mâinile.

30420572 782172275315032 1583737987337842452 o

Familia e o resursă de bază pentru mine. Am o relație complicată cu ea, dar nu în sensul rău, pentru că oricât de tensionantă ar fi o situație, nu a existat niciodată un moment în care eu să nu pot apela la părinții mei. Dacă eram certați, nu mă orgoliam în halul în care să nu îi sun, fie că am căzut sau am rămas fără bani.

Poate că nu au venit să îmi spună <<bravo>>, dar au fost în primul rând la concertele mele. Pentru mine, nu e o rușine să o sun pe mama și să îi spun că o iubesc, îmi e rușine să înjur de față cu ea, din respect pentru educația pe care mi-a oferit-o. Prietenii, la rândul lor, nu mă înjură niciodată de mamă. Mai vorbim urât noi între noi, dar totul până la familie.

Când am făcut cover la piesa lui Ian, am avut o reticență, nu știam dacă să le arăt și lor, dar face parte din mine, așa că mi-am făcut curaj să îi arăt tatei, pentru că el e oarecum mai degajat în fața cuvintelor vulgare. Dar părinții niciodată nu le-au folosit în preajma mea. Și tatei, în mod surprinzător, i-a plăcut, a zis că sună bine, a putut să aprecieze rezultatul dincolo de acel aspect.

În schimb, primul meu pahar de whisky l-am baut cu mama. Mi-a zis că mai bine gust acasă să văd cum mă simt, să văd dacă-mi place, decât să mă fac de râs în public. Părinții au avut încredere în a mă lăsa de capul meu singur afară. Dacă spuneam că la 1 sau 6 veneam acasă, mă țineam de cuvânt. Nu mi-au zis niciodată la ce oră să vin.

Iar fratele meu a fost primul vis împlinit. Mi-am dorit să fie băiat și dovada că, de 16 ani, îmi umple viața”, susține tânărul.

A copilărit la țară, „cu vaca pe câmp și sania trasă de cățel sau de cal”. În prezent, are 2 câini, „2 saci de iubire și blană, sufletul lui când merge acasă”.

Partea II, în curând.

13996258 500496120149317 4332649651878247035 o



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

U-BT Cluj, la un pas de finala Ligii Naționale. A învins-o din nou pe FC Argeș Pitești, scor 100-74

Publicat

De

O singură victorie o mai desparte pe U-BT Cluj de finala Ligii Naționale. Echipa a câștigat și al doilea meci cu FC Argeș Pitești, scor 100-74.

U-Banca Transilvania mai are nevoie de o singură victorie pentru a merge în finala Ligii Naționale. „Studenții” au jucat la un nivel ridicat și în al doilea meci cu FC Argeș Pitești, încheiat la scorul de 100-74. Astfel, trupa clujeană conduce seria cu 2-0, ambele partide fiind adjudecate la diferențe confortabile.

U-BT Cluj, la un pas de finala Ligii Naționale

Richard și echipa sa au evoluat din nou cu intensitate, reușind să se distanțeze pe tabela de marcaj încă din primele minute. Astfel, coșul lui Jarell Eddie a făcut ca tabela să indice 16-3 după nici 5 minute de joc. „Alb-negrii” au continuat să exceleze în ofensivă, iar Mokoka a adus ultimele puncte ale actului inaugural, stabilind scorul la 27-13. În sfertul secund, U-Banca Transilvania a rămas la fel de concentrată.

„Studenții” s-au luptat la recuperare și au putut lansa contra-atacuri la care Piteștiul nu a găsit răspuns. Bryce Jones a imprimat viteză jocului, furnizând atât puncte, cât și pase decisive. La rândul său, Jarell Eddie a ridicat publicul în picioare prin triplele sale, astfel că U-Banca Transilvania a beneficiat inclusiv de 33 de puncte avantaj.

Silvășan: „Nu vrem să ne relaxăm”

Mihai Silvășan, antrenorul echipei, s-a declarat mulțumit de rezultatul meciului, arătând că echipa trebuie să trateze, în continuare, fiecare meci cu maximă seriozitate.

„A fost un meci frumos din punctul nostru de vedere, victoria ne bucură. De mâine ne concentrăm pentru următorul meci de la Pitești, nu vrem să ne relaxăm. Trebuie să ne antrenăm cum trebuie și fiecare meci să îl tratăm cu maximă seriozitate”, a declarat Silvășan.

„A fost un meci grozav, pe care l-am început așa cum ne-am dorit. Am respectat planul de joc și am evoluat bine pe ambele faze. Trebuie să ne păstrăm concentrarea, să nu devenim prea comozi. Ne așteptăm să fie dificil acolo, cu publicul lor. Fanii sunt grozavi, apreciez tot ce fac pentru noi. Sunt printre cei mai buni fani pe care i-am văzut vreodată!”, a spus Jarell Eddie, jucător U-Banca Transilvania.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu patru mașini, la intrarea în Florești. O tânără a ajuns la spital

Publicat

De

Un accident s-a petrecut sâmbătă seară, la intrarea în Florești. Au fost implicate patru mașini, dintre care una s-a răsturnat.

Pompierii din Cluj-Napoca și Florești au intervenit sâmbătă seară la un accident rutier petrecut pe raza localității Florești. La momentul sosirii, ocupanții erau ieșiți din mașini.

Patru mașini au fost implicate, iar una dintre ele s-a răsturnat pe marginea părții carosabile.

O tânără de 20 de ani a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Florești și a Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit, de puține momente, la un accident rutier petrecut pe DN1 E60, la intrarea în localitatea Florești.

La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, unde au găsit patru autoturisme avariate, dintre care unul răsturnat, cu ocupanții ieșiți din acestea.

Nouă persoane au fost consultate la fața locului, dintre care o tânără, în vârstă de aproximativ 20 de ani, este transportată la spital pentru îngrijiri medicale. Conform primelor evaluări aceasta era conștientă și cooperantă”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Ramona Strugariu, copreședinta REPER, și-a lansat candidatura la Primăria Cluj-Napoca

Publicat

Eurodeputata Ramona Strugariu, copreședinta Partidului REPER, și-a lansat sâmbătă candidatura la primăria Cluj-Napoca. La eveniment au participat fostul premier şi comisar european, Dacian Cioloș, eurodeputatul Dragoș Pîslaru și reprezentanți ai societății civile clujene.

Ramona Strugariu a vorbit despre prioritățile sale pentru primăria Cluj-Napoca, precum și despre motivele care stau la baza deciziei ei de a-și asuma această candidatură.

Ea își dorește, printre altele, o administrație deschisă și transparentă, care să asculte cetățenii, interesată în mod real de problemele din cartierele lor, dar și care să încurajeze clujenii să se implice în procesul decizional şi în viața comunității în care trăiesc, după modelul altor orașe europene.

Aplicație pentru clujeni, lansată de REPER

Potrivit acesteia, Partidul REPER a dezvoltat deja o aplicație în acest sens, pe care o va lansa în curând și unde clujenii vor putea semnala punctual problemele lor.

„Îmi doresc o dezvoltare urbană care să țină cont de nevoile oamenilor. De la nevoile acute, din cartiere fără infrastructură școlară, recreațională, cu străzi cu un regim juridic incert sau neconectate, până la proiectele bune, cu investiții masive, care trebuie să se întâmple. Sunt peste 4 miliarde de euro angajați declarativ în proiecte majore de infrastructură, dar ele nu se pot realiza simultan și cel puțin o parte dintre ele trebuiau deja realizate, ca maximă prioritate, mă gândesc în mod special la centura ocolitoare și trenul metropolitan”, a declarat Ramona Strugariu privind dezvoltarea infrastructurii din oraș.

Un oraș mai verde

Totodată, printre prioritățile amintite în timpul lansării de candidatură, se numără și mai multe inițiative pentru un oraș verde, rezilient climatic, cu cât mai puțină poluare pentru locuitorii săi:

„Lansez din prima luna de mandat proiectul «Fiecare clujean cu copacul lui», iar până la final de mandat, pe lângă extinderea spațiilor verzi din oraș, trebuie să mai plantăm împreună o pădure pentru Cluj. Ca să ajungem la standardele OMS și de reziliență climatică, ne trebuie 50 mp de spațiu verde pentru fiecare om din oraș. În Valencia, campioana verde europeană în 2024, 97% dintre locuitori se află la 300m de o arie urbană verde.  Someșul are un potențial foarte mare din perspectiva biodiversității. Trebuie să continuăm îmbunătățirea culoarului verde albastru până când suntem mândri de acest proiect”, a mai arătat copreședinta REPER.

Strugariu: „Îmi doresc un hub pentru tineret la Cluj Napoca”

Ramona Strugariu promite şi un oraş care să încurajeze familiile tinere şi tineretul să rămână în Cluj Napoca.

„Clujul, desi este un spatiu universitar atât de mare, îmbătrânește, de fapt. Indicele de îmbătrânire demografică este aici de 125,6 persoane vârstnice la 100 de tineri, mai mare decat media națională. (121,2 – 100)

Este vital să avem la Cluj Napoca o administrație care să adreseze problema locuirii, a locurilor de muncă pentru tineri, a activităților pentru tineret.

Administrația locală poate fi un facilitator important şi poate negocia cu dezvoltatorii imobiliari pentru ca, etapă cu etapă, să avem un fond consistent de locuințe accesibile pentru tineri la Cluj Napoca.

Creşele, gradinițele – tot ce înseamnă infrastructură pentru educație – fac parte dintr-un program atent la nevoile oamenilor tineri şi activi profesional.

Îmi doresc un hub pentru tineret la Cluj Napoca şi un oraş mai ofertant pentru antreprenorii noilor generații, mai predictibil pentru un mediu de afaceri tânăr care îşi dezvoltă deja proiectele în comunitate şi aşteaptă ca administrația să fie un partener. Vreau pe site-ul primăriei o hartă cu oportunități de finantare europeană pentru tineri, bani europeni pentru IMM-uri, pentru energie verde; sunt ghiduri publicate deja de mine ca europarlamentar, le facem bune practici la Cluj.

Un oraş al tinerilor înseamnă și sprijin pentru cei vulnerabili/uitați/instituționalizați – de la banalele documente de identitate până la un plan pentru viitor la care administrația poate pune umărul, cu programe de orientare pentru cariera profesională sau oportunități de ucenicii.

Îmi doresc să facem noi paşii către tineri şi să propunem programe de stagii în administrație publică locală pentru ei”, a mai precizat Ramona Strugariu.

Banii europeni, folosiți „cu cap și cu viziune”

În încheiere, candidata Partidului REPER la Primăria Cluj-Napoca a declarat ca vrea să folosească cât mai mult banii europeni cu cap şi cu viziune, pentru proiecte în beneficiul direct al clujenilor.

„Cred în investiții eficiente în primul rând, nu grandioase înainte de orice altceva. Cred în oameni care participă la viața oraşului lor. Cred în colaborarea politică şi în dialog pentru obiectivele comunității, cu oricine şi oricât este nevoie, ca să ajungem acolo unde îşi doresc oamenii”, spune Ramona Strugariu.

Cine sunt candidații pentru Consiliul Local Cluj-Napoca?

Odată cu lansarea candidaturii la primărie, Partidul REPER și-a lansat și lista de consilieri locali și județeni, din care fac parte ingineri, specialiști IT, profesori și directori ai unor companii multinaționale de succes. De pe lista Partidului REPER pentru consiliul local, deschisă de Ramona Strugariu, fac parte Iulia Costache, Mihai Bulboacă, Alexandra Holom, Adela Șpaimoc, în timp ce lista pentru consiliul județean e deschisă de Camelia Sălcudean, Marius Popa, Viorica Bold, Mihai Bulboacă și Florina Russu.

Ramona Strugariu este copreședinta Partidului REPER și eurodeputată în mandatul 2019-2024, cu o experiență de aproape 10 ani în politici publice europene. De profesie juristă, a luptat activ în primul mandat în Parlamentul European pentru combaterea corupției, protejarea intereselor financiare ale românilor, consolidarea libertății presei și integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Totodată, a negociat, în numele întregului Parlament European, Directiva europeană anticorupție și Pachetul legislativ pentru combaterea spălării de bani. Conform organizațiilor independente de analiză a activității parlamentarilor, se află în topul celor mai influenți politicieni din Parlamentul European: top 5 europarlamentari în domeniul justiției, afacerilor interne și migrației, top 15 buget și top 20 afaceri instituționale şi constituționale.

Totodată, în 2020, organizația VoteWatch Europe a plasat-o pe locul doi ca activitate legislativă în Parlamentul European, la numărul de amendamente şi propuneri formulate la diverse rapoarte, iar în 2024 Politico a numit-o drept unul dintre cei mai activi membri ai Parlamentului European pentru numărul de amendamente depuse și consemnate, 10.427.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Elevii clujeni au dominat podiumul la Olimpiada Națională de Pedagogie și Psihologie

Publicat

Clujul „a făcut legea” la Olimpiada Națională de Pedagogie și Psihologie. Toți elevii participanți au luat premii.

Elevii clujeni au obținut rezultate remarcabile la Etapa națională a Olimpiadei de Pedagogie și Psihologie, desfășurată între 24-27 aprilie la Buzău. Toți elevii clujeni participanți au plecat acasă cu premii.

Rezultatele pe clase și profesori:

Profesor coordonator (proba A, proba B): Lungu Ștefania

  • Chira Iemima – XI A premiul I;
  • Ghițe Antonia – X B – premiul II;
  • Șandru Iulia -XI A – premiul II;
  • Drînda Stefania – XIA – premiu special;

Prof coordonator (proba A, proba B): Nicoleta Meseșan

  • Vatca Alexia – X A – premiul I
  • Dalia Pop – XII B – premiul II
  • Morar Alexia – X A – mențiune.

Felicitări tuturor!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax