Connect with us

CULTURA

PREOT, uns ministru la Digitalizare: A sluji lui DUMNEZEU nu e o rușine. Marcel Boloș ține slujbe în biserici din Cluj și Bihor

Publicat


bolos 1

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, va fi numit în funcția de ministru al Digitalizării în Guvermul Nicolae Ciucă. Boloș este susținut de PNL și îl va înlocui pe Florin Roman, care a demisionat la sfârșitul anului trecut.

Pe lângă pasiunea sa pentru contabilitate – finanțe, pe lângă studiile aprofundate în domeniu, care l-au recomandat ca director al Agenției de Dezvoltare Regională de Nord-Vest, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării și la cel al Transporturilor, dar și ministru, Marcel Boloș este și preot misionar ortodox.

Citește și: Clujeanul Marcel Boloș este noul MINISTRU al Digitalizării

Acesta a slujit la diverse biserici din județele Cluj și Bihor și în perioada în care era director în Primăria Oradea, în anul 2012, cele mai recente slujbe de Liturghie oficiate fiind anul trecut de Rusalii la Biserica din cartierul orădean Ioşia Nord cu hramul „Sfântul Duh Mângâietorul”, dar și la biserica din satul natal, Hodișu, care aparține comunei Poieni, din județul Cluj, chiar în ziua de Crăciun, unde a dat citire Pastoralei mitropolitului Andrei Andreicuț.

„Ne aflăm într-o zi cu totul excepţională, cea a întemeierii Bisericii creştine, ziua în care Dumnezeu a voit ca noi să nu rămânem singuri pe pământ fără binecuvântarea şi harul Lui. În urma cuvântării însufleţite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de suflete (FAp. 2, 41), care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină, în Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu”, a afirmat părintele Marcel Boloș în Cuvântul său de învățătură rostit de Rusaliile din 2021, conform ziarului ”Crișana” din  Oradea.

Preoții clujeni care îl știu pe părintele Boloș au precizat că acesta oficiază slujbe doar la marile sărbători de peste an, Paști, Rusalii sau Crăciun, în funcție de timpul pe care îl are la dispoziție.

Studiile teologice, lipsă în CV

bolos

Curios este faptul că în niciun CV de-al său, Marcel Boloș nu și-a trecut studiile teologice.

Astfel, acesta a trecut în CV că a urmat între 1982-1986 cursurile Liceului Industrial Huedin, profil electromecanică, unde de obținut diploma de Bacalaureat.

Urmează în CV o pauză de 6 ani, până în 1992 când începe cursurile la Facultatea de Electrotehnică si Informatică a Universității Oradea pe care le încheie în 1997 cu diplomă de licenţă ca inginer cu specializarea în electromecanică.

În paralel, între 1993 – 1997, urmează Facultatea de Ştiinţe Economice, tot la Universitatea din Oradea, și obține diplomă de licenţă ca economist cu specializarea în finanţe-asigurări.

Parcursul de finanțist al lui Marcel Boloș continuă în perioada 1997-1999 cu diplomă de Master în specializarea Managementul Instituţiilor Financiar Bancare la Universitatea din Oradea și cu două titluri de doctor, primul în 1999-2007 în specializarea management obținut la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj-Napoca, iar cel de-al doilea, în perioada 2000 -2005, în specializarea contabilitate, la Facultatea de Ştiinţe Economice a  Universității de Vest Timişoara.

Marcel Boloș: A sluji lui Dumnezeu nu este o rușine

Marcel Boloș a declarat pentru Cluj24 că duminica este lăsată de la Dumnezeu, astfel că își face timp și pentru a oficia, din când în când, slujbe religioase.

”Și dacă mi-ar interzice cineva nu m-aș lăsa de Biserică. Din copilărie am aplecarea asta spre Biserică, eu am copilărit în curtea bisericii din Hodișu. Nici nu concepeam altfel viața decât să fiu preot.

Am avut multe de pătimit, în 1986 mi-au făcut un dosar cu aviz negativ pentru Seminarul Teologic. Nici nu am fost lăsat să intru în examen, la proba scrisă. A fost atunci, pentru mine, o mare cumpănă a vieții, am trecut printr-o mare dramă.

Nu concepeam să nu fiu preot dar m-a ajutat Dumnezeu, astfel că la 40 de ani am devenit preot, după absolvirea Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Oradea”, a spus Boloș.

Acesta a precizat că nu se va lăsa de biserică și va sluji de fiecare dată când va avea timp, pentru că duminica oricum este zi liberă.

”Când merg acasă la mama la Hodișu slujesc cu preotul din sat, când merg la Oradea slujesc la biserica de lângă Sala Sporturilor. Nu este o rușine în a sluji la biserică, a sluji lui Dumnezeu. Cred că orice demnitar care are sistemul de valori morale creștine nu cred că poate fi altcumva decât bine pentru statul român”, a menționat Boloș.

Acesta a explicat că nu și-a trecut în CV studiile teologice deoarece sunt amănunte personale, care țin de intimitate, și nu a dorit să se intrepreteze în vreun fel, mai ales în funcțiile de demnitate publică ocupate.

”Am preferat să separ Biserica de activitatea profesională, nu vreau să implic Biserica în demnitățile publice. Eu, fiind tehnocrat, nu am treabă cu partea politică, motiv pentru care m-au și lăsat să slujesc în continuare. Biserica, credința, religia, sunt valori ale fiecărui om, te ajută să ai o judecată dreaptă, sunt niște valori corecte pentru deciziile pe care trebuie să le iei”, a mai spus Marcel Boloș.

Acesta are titulatura de preot-misionar iar toate slujbele religioase pe care le oficiază sunt benevole.

”Nu iau bani, ajut Biserica cu proiecte, donez pentru Biserică. Să facă unii preoți măcar cât fac eu, aș fi foarte bucuros”, a conchis părintele Boloș.

Sursa foto: Crișana

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

STUDIU. Au crescut PENSIILE, s-a redus numărul pensionarilor

Publicat

cupon pensie 768x433

În 2024, numărul mediu de pensionari din România a scăzut cu 21.000 de persoane față de anul anterior, ajungând la 4.959.000 de persoane. Dintre aceștia, pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,56% din total, adică 4.590.000 de persoane, în scădere cu 11.000 față de 2023.

În anul 2024 comparativ cu anul 2023, numărul mediu de pensionari a fost de 4959 mii persoane, în scădere cu 21 mii persoane faţă de anul precedent, conform datelor publicate vineri de către Institutul de Statistică.

STUDIU. Au crescut PENSIILE, s-a redus numărul pensionarilor

Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4590 mii persoane, în scădere cu 11 mii persoane față de anul precedent.

Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii1 a fost de
25812 lei, în creștere cu 22,1% față de anul precedent.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 2459 lei, în creștere cu 22,6% față de anul precedent.

„Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară”

Raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,9% (comparativ cu 50,2% în anul precedent).

Anul trecut, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară în numărul total de pensionari.

Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,56% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (80,18%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,16%.

La nivel național, raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 8 pensionari la 10 salariați.

„Ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă a pensiei medii este de 1.251 lei”

Acest raport prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariați în Municipiul București și județul Ilfov, la 14 pensionari la 10 salariaţi în județul Vaslui și 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1.251 lei.

Cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în județele Botoșani (1.946 lei), Vrancea (1.969 lei), Giurgiu (1.976 lei) și în Vaslui (1.998), iar cele mai mari valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în județele: Hunedoara 3.197 lei), Municipiul București (3.115 lei), Gorj (2.896 lei) și Brașov (2.892 lei).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG4 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în anul 2024, a fost de 1070,4 mii persoane. În rândul acestora cea mai mare pondere au avut-o persoanele din sistemul asigurărilor sociale de stat 90,8%, urmate de persoanele din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori 8,9% şi de persoanele din sistemul militar 0,3%.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tribunal: Cazul de sclavie de la Cluj. Amenințări, loviri repetate, program de muncă de dimineața până seara, fără zile libere

Publicat

De

tribunal

Magistrații Tribunalului Cluj au dezvăluit modul de operare al lui Lucian Stoica, fost membru al AUR Cluj, și soției sale, Natalia, ambii arestați preventiv pentru trafic de persoane.

Astfel, din probele administrate a rezultat suspiciunea rezonabil că soții Stoica, Lucian și Natalia, împreună, au recrutat începând cu anul 2023 un clujean pe care, ”prin amenințări, loviri repetate, și ținerea în stare de vulnerabilitate, datorită situație materiale precare și a lipsei sprijinului unor aparținători, îl exploatează pentru propriul lor beneficiu, și îl adăpostesc la domiciliul lor, în vederea executării unor munci în mod forțat, în special la magazinul de legume fructe din Cluj-Napoca”. Totodată, cei doi soți au recrutat începând cu anul 2022, un alt bărbat, care a decedat între timp, pe care l-au obligat, la fel, la munci în mod forțat, în perioada 2022 – 2024 în același magazin.

”Probele administrate dovedesc faptul că actele de violență ar fi putut fi săvârșite, în mod repetat, tocmai pentru a conduce la subjugarea persoanelor vătămate, la anihilarea voinței lor, fiind combinate cu un control excesiv asupra acestora, inclusiv prin împiedicarea acestora să ia legătura cu alte persoane care i-ar putea ajuta. (…)

Program de muncă excesiv

Declarațiile persoanelor audiate relevă programul de muncă excesiv la care erau obligați cele două persoane vătămate, fără zile libere, de dimineață până seară precum și faptul că acestea erau plătite sporadic, tocmai pentru a putea fi controlate mai bine”, se arată în motivarea arestării soților Stoica.

Totodată, instanța a reținut ambii ambii soți au săvârșit aceste infracțiuni împreună, fiecare având cunoștință de acțiunile celuilalt, colaborând în acest sens și având același scop comun respectiv ca, ”prin amenințări, loviri repetate, și ținerea în stare de vulnerabilitate, datorită situației materiale precare și a lipsei sprijinului unor aparținători, să exploatează persoanele vătămate pentru propriul beneficiu în vederea executării unor munci în mod forțat, în special la magazinul de legume fructe din Cluj-Napoca, dar și în locuința acestora”.

Mod inuman de tratare a angajaților

În cazul ”sclavului” care a murit, Stoica este acuzat că l-a aruncat într-un lac în cursul lunii octombrie –noiembrie 2024, fiind frig afară și stând udă în frig, în condițiile în care avea multe probleme de sănătate care erau cunoscute de cel arestat.

”Modul inuman în care cei doi își tratau inculpații angajați rezultă și faptul că li se adresau cu apelative jignitoare, atât în conversațiile directe cu aceștia cât și convorbirile inculpaților, conform interceptărilor.

Activitatea lor denotă o lipsă totală de empatie față de persoanele vătămate”, mai arată magistrații clujeni.

Potrivit acestora, Lucian Stoica a mai fost condamnat la o pedeapsă de 3000 de lei amendă pentru loviri și alte violente în anul 2018.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Ceasuri de colecție și bijuterii fine, în inima Clujului, la Muzeul de Artă. Piesele mecanismului unui ceas, la microscop

Publicat

ceasuri

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a inaugurat, vineri, Fine Jewelry & Watches Expo, unde au fost expuse ceasuri și bijuterii premium de la 14 branduri renumite din toată lumea. Expoziția este o inițiativă a revistei „ The Woman” în colaborare cu Kultho- cel mai mare retailer de bijuterii și ceasuri care colaborează cu cele mai prestigioase manufacturi orologere din lume.

Case de bijuterii internaționale

Cu o prezență de peste 18 ani în România și 25 de locații în cele mai importante mall-uri din țară, retailerul a devenit un reper în lumea bijuteriilor și a ceasurilor de lux.

„Noi, la invitația „ The Woman” am decis să venim aici la Cluj să aducem produse ale brandurilor din portofoliul nostru, Kultho fiind un distribuitor exclusivși un retailer multibrand. În cadrul acestei expoziții am expus piese cu adevărat speciale din colecțiile noastre.

Acestea au un farmec cu totul unic, pentru că sunt de la branduri cu renume, cu o moștenire și o istorie neîntreruptă deja de secole, branduri care au fost pioneri pe anumite segmente ale activității lor. Astfel, astăzi avem aici expuse peste câteva sute de piese iconice ale colecțiilor celor mai importante 14 branduri din portofoliul nostru”, a declarat directorul de marketing, Mădălina Diaconu, pentru Cluj24.

Piese Swiss-made și bijuterii italienești cu semnături ascunse

Au fost expuse ceasuri de colecție însoțite de o descriere completă ce cuprinde detalii despre mecanism, anul lansării, inspirație și poziționare în universul brandului. Vorbim de mărci de renume precum: Breitling, Grand Seiko, Longines, Chopard, Rado, Frederique Constant și Hamilton – repere veritabile ale tradiției orologeriei elvețiene.

În zona dedicată creațiilor de bijuterie, printre brandurile expuse se numără: Messika, Pomellato, Roberto Coin, Fope, Baraka, Nanis și Pasquale Bruni.

Unele sunt branduri cu adevărat revoluționare, ca de exemplu Fope care a lansat tehnologia Flex’it care printr-o rețea ingenioasă de arcuri de aur ascunse în interiorul brățărilor și inelelor, permite celor care le poartă o ajustare fără încheietori rigide.

Un alt exemplu remarcabil o reprezintă creația lui Roberto Coin, unde fiecare piesă ascunde un mic rubin, ca o semnătură unică, plasat să atingă pielea purtătoarrei pentru a se contopi cu ea.

În completare, vor fi prezentate și materiale autentice utilizate în procesul de producție al bijuteriilor, fiind vorba de Bulino, instrumentul folosit de cei de la Nanis pentru a „sculpta” manual în aur.

Un ceas dezmembrat privit la microscop

Fiecare ceas mecanic are în componența sa foarte multe rubin, deoarece acestea absorb șocul din ceas. În cadrul expoziției, vizitatorii au avut ocazia să participe la un moment educativ și interactiv la bancul de ceasornicar, unde au putut analiza piesele minuscule ale mecanismului unui ceas, le-au observat detaliile la microscop și au putut afla mai multe curiozități din măiestria artei ceasornicarilor.

„Acestea sunt piesele care alcătuiesc un ceas cu mecanism automatic elvețian. Predecesorul acestui model este ceasul cu baterie, numit și cu cuart, inventat în 1969.Pentru a reduce uzura acestuia, la  fiecare 4-5 ani se execută o revizie, piesele unui ceas fiind unse cu ulei, dacă nu știați.

Cea mai faimoasă fabrică de mecanisme de ceasuri cunoscută în prezent este Eta care furnizează piese marilor branduri. Eta  înseamnă piese de calitate și utilizare îndelungată. Ca să știți, un ceas se încarcă de la mișcarea mâinii, iar dacă nu este purtat mai mult de 40 de ore, se oprește”, a relatat Claudiu Stanciu, reprezentat al companiei de peste 18 ani.

O inițiativă a celor de la The Woman

Istoria proiectului „The Woman” își are rădăcinile în martie 2012, când a avut loc prima ediție a unei conferințe de afaceri pentru femei. Evenimentul a reunit 200 de femei, marcând începutul unei călătorii care avea să devină un sprijin puternic pentru femeile din diverse domenii. An de an, numărul participanților a crescut, reflectând interesul tot mai mare și nevoia de conectare în comunitatea femeilor.

Proiectul a evoluat ulterior într-o conferință despre leadershipul femeilor, cu diverse evenimente conexe, într-un efort de a oferi sprijin cuprinzător femeilor în călătoriile lor antreprenoriale, profesionale și personale.

Anul acesta unul din evenimentele conexe este și expoziția Fine Jewelry & Watches Expo, deschisă vineri și sâmbătă la Cluj-Napoca, între orele 10:00 – 17:00, accesul pentru vizitatori fiind gratuit.

Paula Mariuța

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujeni, picnic pe plajă în Filipine cu slănină, brânză de oaie și ceapă. ”Nu scoți Ardealul din clujeni”

Publicat

filipine

Mai mulți clujeni s-au cinstit cu slănină, brânză de oaie și ceapă pe o plajă din Filipine și a spus că ”poți scoate clujeanul din Ardeal, dar nu și Ardealul din clujeni”.

”Poți scoate clujeanul din Ardeal, dar nu scoți Ardealul din clujeni! După atâta rișcaș și pești, ni s-a făcut poftă de slănină cu brânză de oaie (chiar nu am văzut deloc brânză pe aici) și ceapă. Dar prevăzători cum suntem, am luat cate o mostră de acasa și am savurat-o la malul Pacificului!
Neam de neamu nost nu o mai mâncat clisa la Pacific…dar asta e globalizarea, n-ai ce face! Te adaptezi!
Călătoriți și fiți mândri că sunteți ardeleni (maramureșeni, moldoveni, olteni, bănățeni, munteni)/români, oriunde ați merge!”, a scris pe Facebook clujeanul Dorin Farcaș.

Acesta s-a aflat într-o excursie ”nefiltrată” de 2 săptămâni în Filipine, în perioada 13-27 martie.

Arhipelagul filipinez, cu peste 7000 insule, este o destinație turistică activă de vis, oferind o combinație spectaculoasă de sporturi acvatice, drumeții montane, explorări vulcanice și o biodiversitate uimitoare, toate într-un decor natural deosebit, perfect pentru aventurieri.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate