CULTURA
PREOT, uns ministru la Digitalizare: A sluji lui DUMNEZEU nu e o rușine. Marcel Boloș ține slujbe în biserici din Cluj și Bihor

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, va fi numit în funcția de ministru al Digitalizării în Guvermul Nicolae Ciucă. Boloș este susținut de PNL și îl va înlocui pe Florin Roman, care a demisionat la sfârșitul anului trecut.
Pe lângă pasiunea sa pentru contabilitate – finanțe, pe lângă studiile aprofundate în domeniu, care l-au recomandat ca director al Agenției de Dezvoltare Regională de Nord-Vest, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării și la cel al Transporturilor, dar și ministru, Marcel Boloș este și preot misionar ortodox.
Citește și: Clujeanul Marcel Boloș este noul MINISTRU al Digitalizării
Acesta a slujit la diverse biserici din județele Cluj și Bihor și în perioada în care era director în Primăria Oradea, în anul 2012, cele mai recente slujbe de Liturghie oficiate fiind anul trecut de Rusalii la Biserica din cartierul orădean Ioşia Nord cu hramul „Sfântul Duh Mângâietorul”, dar și la biserica din satul natal, Hodișu, care aparține comunei Poieni, din județul Cluj, chiar în ziua de Crăciun, unde a dat citire Pastoralei mitropolitului Andrei Andreicuț.
„Ne aflăm într-o zi cu totul excepţională, cea a întemeierii Bisericii creştine, ziua în care Dumnezeu a voit ca noi să nu rămânem singuri pe pământ fără binecuvântarea şi harul Lui. În urma cuvântării însufleţite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de suflete (FAp. 2, 41), care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină, în Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu”, a afirmat părintele Marcel Boloș în Cuvântul său de învățătură rostit de Rusaliile din 2021, conform ziarului ”Crișana” din Oradea.
Preoții clujeni care îl știu pe părintele Boloș au precizat că acesta oficiază slujbe doar la marile sărbători de peste an, Paști, Rusalii sau Crăciun, în funcție de timpul pe care îl are la dispoziție.
Studiile teologice, lipsă în CV
Curios este faptul că în niciun CV de-al său, Marcel Boloș nu și-a trecut studiile teologice.
Astfel, acesta a trecut în CV că a urmat între 1982-1986 cursurile Liceului Industrial Huedin, profil electromecanică, unde de obținut diploma de Bacalaureat.
Urmează în CV o pauză de 6 ani, până în 1992 când începe cursurile la Facultatea de Electrotehnică si Informatică a Universității Oradea pe care le încheie în 1997 cu diplomă de licenţă ca inginer cu specializarea în electromecanică.
În paralel, între 1993 – 1997, urmează Facultatea de Ştiinţe Economice, tot la Universitatea din Oradea, și obține diplomă de licenţă ca economist cu specializarea în finanţe-asigurări.
Parcursul de finanțist al lui Marcel Boloș continuă în perioada 1997-1999 cu diplomă de Master în specializarea Managementul Instituţiilor Financiar Bancare la Universitatea din Oradea și cu două titluri de doctor, primul în 1999-2007 în specializarea management obținut la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj-Napoca, iar cel de-al doilea, în perioada 2000 -2005, în specializarea contabilitate, la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universității de Vest Timişoara.
Marcel Boloș: A sluji lui Dumnezeu nu este o rușine
Marcel Boloș a declarat pentru Cluj24 că duminica este lăsată de la Dumnezeu, astfel că își face timp și pentru a oficia, din când în când, slujbe religioase.
”Și dacă mi-ar interzice cineva nu m-aș lăsa de Biserică. Din copilărie am aplecarea asta spre Biserică, eu am copilărit în curtea bisericii din Hodișu. Nici nu concepeam altfel viața decât să fiu preot.
Am avut multe de pătimit, în 1986 mi-au făcut un dosar cu aviz negativ pentru Seminarul Teologic. Nici nu am fost lăsat să intru în examen, la proba scrisă. A fost atunci, pentru mine, o mare cumpănă a vieții, am trecut printr-o mare dramă.
Nu concepeam să nu fiu preot dar m-a ajutat Dumnezeu, astfel că la 40 de ani am devenit preot, după absolvirea Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Oradea”, a spus Boloș.
Acesta a precizat că nu se va lăsa de biserică și va sluji de fiecare dată când va avea timp, pentru că duminica oricum este zi liberă.
”Când merg acasă la mama la Hodișu slujesc cu preotul din sat, când merg la Oradea slujesc la biserica de lângă Sala Sporturilor. Nu este o rușine în a sluji la biserică, a sluji lui Dumnezeu. Cred că orice demnitar care are sistemul de valori morale creștine nu cred că poate fi altcumva decât bine pentru statul român”, a menționat Boloș.
Acesta a explicat că nu și-a trecut în CV studiile teologice deoarece sunt amănunte personale, care țin de intimitate, și nu a dorit să se intrepreteze în vreun fel, mai ales în funcțiile de demnitate publică ocupate.
”Am preferat să separ Biserica de activitatea profesională, nu vreau să implic Biserica în demnitățile publice. Eu, fiind tehnocrat, nu am treabă cu partea politică, motiv pentru care m-au și lăsat să slujesc în continuare. Biserica, credința, religia, sunt valori ale fiecărui om, te ajută să ai o judecată dreaptă, sunt niște valori corecte pentru deciziile pe care trebuie să le iei”, a mai spus Marcel Boloș.
Acesta are titulatura de preot-misionar iar toate slujbele religioase pe care le oficiază sunt benevole.
”Nu iau bani, ajut Biserica cu proiecte, donez pentru Biserică. Să facă unii preoți măcar cât fac eu, aș fi foarte bucuros”, a conchis părintele Boloș.
Sursa foto: Crișana
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
VIDEO FOTO. Sticlă inteligentă care îți amintește să bei apă, dezvoltată de trei studenți UTCN. Ideea, premiată cu 5.000 de euro

Trei studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au impresionat juriul competiției concurs „Internet of Things Student Challenge 2025” cu un proiect revoluționar: DrinkUp, o sticlă de apă inteligentă care monitorizează consumul zilnic de lichide. Echipa HydroMinds, formată din Căpâlnaș Alin-Mihai, Copos Andrei și Popa Ștefan, a câștigat marele premiu în valoare de 5.000 de euro.
DrinkUp transformă o sticlă obișnuită într-un dispozitiv care înregistrează în timp real fiecare înghițitură de apă. Datele sunt transmise prin Wi-Fi către o aplicație mobilă, creată de studenți, care permite utilizatorului să urmărească hidratarea zilnică prin grafice intuitive și să primească notificări regulate pentru a nu uita să bea apă.
Cum funcționează termosul inteligent?
„Noi suntem echipa HydroMinds și proiectul nostrum se numește DrinkUp, care este o sticlă de apă inteligentă, care ne permite să monitorizăm, pe parcursul zilei, câtă apă bem. La un sondaj realizat în 2022, s-a observat faptul că un om consumă, în medie, undeva la 1,4 litri de apă într-o zi, pe când, știm prea bine, minimul recomandat de către medici este de 2 litri. Pentru asta, ne-am propus să facem această sticlă inteligentă, care ne permite să monitorizăm câtă apă avem în recipient, inclusiv printr-o aplicație mobile care poate fi instalată pe telefonul mobil. La finalul zilei sau la începutul zilei următoare ne va arăta câtă apă am băut”, a explicat pentru Cluj24 Ștefan Popa.
La baza sistemului se află o placă NodeMCU ESP8266, care colectează date de la un senzor de debit YF-S201 montat în capac. Acest senzor detectează în timp real fiecare consum de apă, calculând volumul total consumat. Informațiile sunt transmise prin Wi-Fi către o aplicație mobilă creată în Blynk.
Pe viitor, echipa HydroMinds dorește să integreze un detector de pH, care să analizeze calitatea apei, și să stabilească parteneriate cu aplicații de sănătate, pentru a optimiza experiența utilizatorilor.
„Avem în plan să introducem inclusiv un detector al nivelului de pH al băuturii, respective să avem, pe viitor, parteneriate cu diferite aplicații de health, care să ne aducă constant aminte să ne hidratăm”, a mai explicat acesta.
Ideea studenților, răsplătită cu premiul cel mare
De asemenea, studenții lucrează la noi funcționalități pentru aplicație, precum setarea de obiective personalizate și un sistem de notificări automate la fiecare trei ore.
„Aplicația de bază am creat-o noi. Deocamdată în aplicație avem doar niște funcții foarte simple de reset, respectiv de on-off. Vrem să implementăm de asemenea setarea de obiective pe care să și le seteze utilizatorii, care ar face mai distractivă experiența lor. De asemenea, vor fi trimise notificări odată la trei ore, pe parcursul zilei”, a completat Andrei Copos.
Prin combinarea unor componente electronice de bază cu o interfață mobilă prietenoasă, DrinkUp oferă o soluție modernă pentru o nevoie esențială: consumul regulat de apă. Proiectul a fost premiat cu marele premiu în valoare de 5.000 de euro.
Foto: Facebook/ Automatica si Informatica Aplicata, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca
EVENIMENT
UPDATE. Bărbat căzut de la înălțime pe un șantier din Cluj-Napoca. A fost transportat la spital cu multiple traumatisme

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a asista un bărbat căzut de la înălțime.
Incidentul a avut loc în interiorul unui șantier din zona Pieței 1 Mai din Cluj-Napoca.
Bărbat căzut de la înălțime pe un șantier din Cluj-Napoca
Echipajele îi acordă îngrijiri medicale de urgență bărbatului de aproximativ 55 de ani, Acesta este conștient și cooperant.
La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.
UPDATE
Intervenția a avut loc în incinta unui șantier situat zona Pieței 1 Mai și nu pe bulevardul Muncii, cum a fost transmis inițial.
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, bărbatul prezenta multiple traumatisme, dar a fost în permanență conștient și cooperant. Echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă l-a transportat la spital.
EDUCATIE
Profesorul din Huedin, reținut de polițiși, a fost ARESTAT 30 de zile. Este acuzat de agresiune sexuală a unui minor

Sorin Brăileanu, profesor de biologie la Liceul Teoretic “Octavian Goga” din Huedin a fost arestat vineri pentru 30 de zile.
Acesta este acuzat de agresiune sexuală a unui minor.
Profesorul din Huedin, reținut de polițiși, a fost ARESTAT 30 de zile
În cursul zilei de joi, 20 martie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Huedin au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat de 55 de ani, profesor într-un liceu din oraș, cercetat pentru infracțiunea de agresiune sexuală săvârșită asupra unui minor.
Potrivit IPJ Cluj, polițiștii au fost sesizați de conducerea unității de învățământ, în data de 14 martie, cu privire la faptul că, în aceeași zi, un cadru didactic, profesor de gimnaziu, ar fi manifestat, în timpul orelor de curs, un comportament indecent față de eleve, inclusiv utilizarea unui limbaj cu conotații sexuale.
În urma administrării probatoriului, polițiștii Compartimentului de Investigații Criminale Huedin au extins cercetările, stabilind existența unei alte fapte similare, comise în același mod.
Profesorul este acuzat de agresiune sexuală asupra unui minor
Vineri, 21 martie, bărbatul a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Huedin, care a admis propunerea de arestare preventivă și a dispus măsura arestării pentru 30 de zile.
Cercetările sunt continuate sub coordonarea procurorului de caz, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de agresiune sexuală asupra unui minor, în vederea stabilirii întregii situații de fapt și luării măsurilor legale.
Ce spune directorul liceului
Directorul școlii spune că au fost anumite aspecte care “nu se încadrează cu un comportament firesc”, care au fost semnalate de elevi și apoi poliției.
“Mie elevii nu mi-au spus nimic, chiar dacă predau la acea clasă, dar au menționat anumite aspecte la ora de dirigenție și, pe baza acestora, a fost sesizată Poliția”, a declarat Horea Matiș, directorul Liceului “Octavian Goga” din Huedin.
Horea Matiș a mai precizat că profesorul de biologie a venit la unitatea de învățământ în toamna anului trecut și că el nu a știut că are astfel de ieșiri. Directorul a mai spus că profesorul de bilogie venea 2 zile pe săptămână la liceu, având ore la învățământul gimnazial, și că făcea naveta.
EDUCATIE
Concursul Naţional de Matematică și Informatică „Grigore Moisil”, ediția a XXXVII-a, între 21 și 23 martie 2025, la Cluj-Napoca

În perioada 21-23 martie 2025, Inspectoratul Școlar Județean Cluj organizează, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județului Cluj, Consiliului Județean Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Societatea de Științe Matematice din România, cea de-a XXXVII-a ediție a Concursului Naţional de Matematică și Informatică „Grigore Moisil”, 2025.
„La acestă competiție participă elevi, din șapte județe ale țării: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Mureş, Satu Mare și Sălaj care vor concura la disciplinele matematică informatică, nivelurile gimnazial și liceal, potrivit regulamentului specific și a probelor de concurs.
Concursul Naţional de Matematică și Informatică „Grigore Moisil”, ediția a XXXVII-a, între 21 și 23 martie 2025, la Cluj-Napoca
Din fiecare județ participă 32 de elevi, 20 de elevi la disciplina matematică și 12 elevi la disiciplina informatică. Județul Cluj, gazda acestui concurs național, participă cu două echipaje.
Festivitatea de deschidere va avea loc la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, în prezența oficialităților centrale, județene și locale, a reprezentanților Ministerului Educației și Cercetării, precum și a inspectorilor școlari pentru disiciplinele matematică și informatică, din județele participante.
Concursul Naţional de Matematică și Informatică „Grigore Moisil”, aflat la cea de-a XXXVII-a ediție, în acest an, este înscris în Calendarul național al concursurilor pe discipline școlare al Ministerului Educației și Cercetării, reunește la Cluj-Napoca 256 de elevi, 12 profesori însoțitori, 90 de profesori evaluatori pentru disiciplinele matematică și informatică și 15 inspectori școlari.
Festivitatea de premiere va avea loc la Auditorium Maximum, din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, ocazie cu care, în deschiderea festivității, participanții, elevi și cadre didactice se vor bucura de momente artistice și coregrafice oferite de elevii Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” Cluj-Napoca.
„Concursurile școlare reprezintă cadrul de a identifica și de a promova excelența în educație”
Aici, la Cluj-Napoca, oraș al inovației, al tineretului și un important centru universitar, în care se investește continuu în educație și cercetare, elevii participanți, ulterior desfășurării probelor de concurs, vor împărtăși șansa de fi împreună, de a pune în valoare competența și motivația performanței, de a învăța unii de la alții și de a lega prietenii durabile.
„Dragi elevi, participanți la Concursului Naţional de Matematică și Informatică „Grigore Moisil”, vă aflați într-un oraș care susține inovația, care investește foarte mult în educație și cercetare, care are cea mai bine cotată universitate din țară în topurile europene, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, dar și alte instituții, unde pasiunea voastră pentru matematică și informatică ar putea să se concretizeze într-un parcurs academic și o carieră de succes la companii locale, de asemenea, recunoscute pe plan intern și european.
Concursurile școlare reprezintă nu numai cadrul de a identifica și de a promova excelența în educație, ci și un prilej minunat pentru elevi de a se întâlni, de a lega prietenii cu alți colegi pasionați de cunoaștere, așa încât vă urez să profitați din plin de aceste zile la Cluj-Napoca și să reveniți, cu drag, fie ca studenți, fie ca turiști, în acest oraș care oferă nenumărate posibilități de petrecere a timpului liber – festivaluri culturale, de teatru și muzicale, târguri de carte, competiții sportive de nivel național, european și mondial.
Vă urez tuturor succes și am convingerea că, prin pasiunea voastră pentru disiciplinele matematică și informatică, veți reuși să contribuiți la schimbarea în bine a lumii în care trăim”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj”, se arată în comunicatul IȘJ Cluj.