Connect with us

EVENIMENT

Politolog, despre rezultatele alegerilor de la Cluj: Nu este o problemă de democrație concentrarea puterii locale în mâinile PNL. S-a ajuns în această situație în urma unui proces democratic incontestabil

Publicat


Politologul clujean George Jiglău susține, într-o analiză a rezultatului  alegerilor locale de la Cluj, că nu reprezintă o problemă de democrație locală faptul că PNL concentrează puterea la Consiliul Local Cluj-Napoca și la Consiliul Județean, câtă vreme s-a ajuns în această situație în urma unui proces democratic incontestabil.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește prestația USRPLUS la Cluj, s-a înregistrat o cădere mare față de numărul de voturi înregistrate la alegerile europarlamentarele de anul trecut, pusă pe seama candidaților la locale care nu au reușit să se ridice la înălțimea propriului electorat.

Rezultatele vin la pachet cu responsabilitate

”Lucrurile puteau fi anticipate, era de așteptat ca PNL să câștige tot, nu numai la Cluj, ci și în județele din Nord-Vestul țării, zonă considerată un fief al partidului. Au fost, totuși, și câteva surprize, iar liberalii au pierdut primării importante, cum sunt cele de la Timișoara, Brașov sau Alba Iulia.

La Cluj este surprinzătoare distanța mare între Emil Boc și  următori dar și pentru PNL la Consiliul Local Cluj-Napoca. Nu aș zice că este o problemă de democrație locală faptul că lucrurile sunt concentrate în mâinile PNL, pentru că s-a ajuns în această situație în urma unui proces democratic pe care nimeni nu îl pune la îndoială”, a spus Jiglău.

Acesta a explicat că, de multe ori, există un deziderat la nivel național ca un partid să guverneze nestingherit și să poată lua decizii fără să depindă de bunăvoința altor formațiuni politice, fără să facă diverse coaliții.

”PNL se află la Cluj în această situație cu două tăișuri, pentru că rezultatele vin la pachet cu multă responsabilitate. Acum poate decide singur, la Primăria Cluj-Napoca și la CJ Cluj, și nu mai are scuze. Trebuie să livreze ce a promis, nu mai poate da vina pe alții”, a precizat politologul clujean.

Totuși, crede acesta, că situație este puțin ciudată, mai ales într-un oraș precum Cluj-Napoca, plin de energii, elite și unde ideile circulă nestingherit, să nu se reușească găsirea unei alternative viabile din partea opoziției locale – PSD, atunci când vine vorba despre competiții locale la Emil Boc, PDL, PNL etc.

Creșterea PNL, datorată și lipsei unui competitor puternic al opoziției PSD

”Vasile Dîncu spunea că nu este bine să avem puterea atât de concentrată, dar pe de altă parte, motivul pentru care ajungem în această situație ține de prestația propriei filiale a PSD. Nu este vina nimănui, ci a PSD că la nivel local că nu reușește să reprezinte un competitor pentru PNL. Mai multă competiție duce la rezultate mai bune pentru alegător”, a mai spus George Jiglău.

În ceea ce privește rezultatele USRPLUS, acesta consideră că liderii filialei locale ar trebui să își pună niște semne de întrebare, ținând cont de rezultatele înregistrate la alegerile europarlamentare când USR a avut peste 40% iar PNL 25%.

Ungureanu, perceput ca politician de anvergură națională nu locală

”Căderea este foarte mare și cred că așteptările erau foarte mari la nivel local, în virtutea rezultatului alegerilor europene.

Trebuie să ținem cont că vorbim de două competiții diferite, alegerile pentru PE având un specific național, cu aceleași liste și candidați cu notorietate la nivelul USRPLUS la nivel național. Figurile de la nivel local ale USRPLUS nu au reușit să se ridice la înălțimea electoratului propriu, care anul trecut a fost mobilizat, dar acum a fost mai puțin”, a adăugat politologul.

George Jiglău estimează dificultăți la nivelul filialei după rezultatul votului la locale, pentru stabilirea candidaților la parlamentare, deși USR Cluj a avut și are reprezentanți de marcă la nivelul conducerii formațiunii.

”Emanuel Ungureanu, candidat la funcția de primar, a avut ghinionul să concureze împotriva lui Emil Boc care pleca cu prima șansă, având o bună imagine și un brand personal bine cunoscut.

Emil Boc a lucrat foarte mult la identitatea locală a Clujului și la construirea unui patriotism local, drag clujenilor. Și Ungureanu are notorietate, dar aceasta este mai degrabă una la nivel național, fiind perceput ca un politician de anvergură națională decât locală”, a menționat Jiglău.

Neagresiune PNL-USRPLUS în perspectiva unei guvernări comune

Politologul amintește și de faptul că PNL și USRPLUS au fost la alegerile locale într-o logică de neagresiune, în ideea în care dacă iese parteneriatul pentru București și câștigarea Primăriei Capitalei de către Nicușor Dan, se poate merge spre o guvernare comună după parlamentare.

”Ca să nu strice climatul de neagresiune între partide la nivel central, nici la nivel local nu s-a putut apăsa prea tare pe pedale competitivă.

S-a încercat cumva, pentru a exista o disociere, dar cei de la USRPLUS nu au putut da foarte tare în Emil Boc, ținând cont de faptul că în ecuația unei viitoare guvernări comune, Clujul este un punct important pentru PNL și nu s-a dorit să fie date semnale negative”, a mai explicat George Jiglău.

Acesta crede că o eventuală limitare a numărului de mandate pentru primari rămâne o temă de discuție, dar nu trebuie adaptate instituțiile în raport cu anumite persoane sau prestația lor.

”E bine să discutăm despre limitarea numărului de mandate, pot fi găsite argumente pro și contra de fiecare parte. Se poate spune că este bine o limitare a numărului de mandate, dar pe de altă parte, vorbim de experiență.

Când aduni atât de multă experiență în administrația locală într-o funcție, de ce să te dai la o parte dacă ești cel mai experimentat. Iar oamenii te-au ales, pentru că așa funcționează lucrurile în democrație. Alte orașe au demonstrat că se pot face schimbări, dar la Cluj așa au votat clujenii”, a conchis George Jiglău, cadru didactic la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul UBB.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Podul de piatră, este marcat! Și de vineri și circulat. În Baciu

Publicat

După ce joi seara s-au efectuat marcajele, vineri dimineața s-a deschis și circulația pe podul din Baciu.

Ritmul lent al lucrărilor și blocajele de trafic generate de șantier au adus numeroase reclamații din partea șoferilor.

Ministerului Transporturilor se laudă că lărgirea șoselei Cluj-Napoca – Baciu la patru benzi și realizarea podului de la Valea Seacă vor fi gata într-un timp record.

Obiectivul face din strategia autorităților de a decongestiona traficul în zonă, care include și viitorul pasaj peste calea ferată de la Tăietura Turcului.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este cea care finanțează lucrările care sunt executate de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Calendarul zilei, altfel: 4 decembrie (pamflet)

Publicat

În 1639, astronomul englez Jeremiah Horrocks a efectuat prima observație a tranzitului lui Venus. I-a dat fructe de pădure și-a așteptat să vadă ce iese pe partea ailaltă…

În 1855 a fost inaugurată “Școala de mică chirurgie” la Spitalul Mihai Vodă din București. Șef era un mic chirurg care avea un mic bisturiu cu care opera un mic manelist în timp ce mânca un mic cu muștar…

În 1948, vaporul chinez cu aburi Kiangya a explodat și s-a scufundat în gura de vărsare a râului Huangpu după ce s-a lovit de o mină lăsată în urmă de către marina imperială japoneză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Numărul morților este necunoscut, cu toate acestea, se crede că între 2750 și 3920 au murit, 700-1000 supraviețuitori fiind preluați de către alte nave. Dacă ne luăm după numărul pasagerilor, vaporul era un fel de dublu Titanic la ora de vârf…

În 1959, ca parte a programului Mercury, NASA trimite în spațiu misiunea Little Joe 2 care transportă maimuța Sam (Macaca mulatta) pentru a testa funcționalitatea sistemelor și efectele adverse ale spațiului asupra oamenilor. Zborul a durat 11 minute și 6 secunde, după care a explodat. Așa-i când lași toate maimuțele la butoane, se duce dracului toată șandramaua!

În 1991, corespondentul Associated Press, Terry Anderson a fost eliberat după ce fusese ținut ostatic în Liban vreme de șapte ani. Noroc cu teroriștii că mai puteau scapă și bărbații de-acasă câte-un pic…

Marius Aciu

Citește mai departe

EVENIMENT

Ordonanță de Urgență privind telemunca. Contractele de muncă ar putea fi semnate electronic

Publicat

Guvernul se va întâlni astăzi pentru a discuta un proiect de Ordonanță de Urgență privind folosirea semnăturii electronice pentru contractele de muncă.

În prezent, potrivit legii 53/2003 privind Codul Muncii, contractele de muncă pot fi semnate doar în formă fizică, în scris.

Documentul oficial de OUG privind telemunca

Semnătura electronică este însoțită de marca temporală calificată și emisă de un prestator de servicii de încredere calificat, iar contractele individuale de muncă și actele adiționale încheiate vor fi arhivate de către angajator cu respectarea prevederilor Legii Arhivelor Naționale 16/1996, în condițiile tehnice stabilite de Legea nr.135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică și care vor fi puse la dispoziția inspectorilor de muncă la solicitarea acestora.

Actul normativ mai introduce posibilitatea ca părțile să poată conveni să utilizeze semnătura electronică avansată emisă în concordanță cu cerințele Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 pentru întocmirea anumitor înscrisuri/documente din domeniul relațiilor de muncă/securității și sănătății în muncă rezultate la încheierea contractului individual de muncă, pe parcursul executării acestuia sau la încetarea contractului.

Documentul poate fi citit în totalitate mai jos:

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi vremea azi, 4 decembrie, la Cluj   

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00 la 4 grade Celsius, dar cerul va fi predominant senin pe tot parcursul zilei. Șansele de precipitații și cantitatea de precipitații vor fi nule. 

Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 29 km/h.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate