EDUCATIE
Politicile educaționale din învățământul superior, pe agenda Consorțiului Universitaria

Consorțiul Universitaria, alcătuit din Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara, s-a reunit în format online, în data de 14 mai 2021, cu o agendă structurată pe 10 paneluri cu teme actuale care vizează politicile educaționale din învățământul superior.
„Cei peste 65 de participanți ai celor cinci mari universități – rectorii, președinții Senatului universitar, prorectorii, alți membri ai Consiliilor de administrație, reprezentanți ai organizațiilor studențești și ale celor sindicale – au dezbătut temele aflate pe ordinea de zi, au formulat concluzii și propuneri de măsuri concrete pentru recunoașterea și stimularea reală a performanței în universitățile românești și au făcut schimb de bune practici în contextul special al activităților desfășurate în ultimele trei semestre și în perspectiva anului universitar 2021-2022.
„Inițiativa trebuie permanentizată și dublată de o finanțare”
Participanții au salutat recenta inițiativă a Ministerului Educației, propusă în repetate rânduri de Consorțiul Universitaria, cu privire la implementarea unui program de finanțare a cercetării în învățământul superior în baza unor criterii transparente și obiective, care să stimuleze universitățile performante și prezente în ierarhiile și clasamentele internaționale recunoscute.
Membrii Consorțiului consideră că inițiativa trebuie permanentizată și dublată de o finanțare dintr-un program analog acestuia pentru susținerea funcționării infrastructurii de cercetare existente și a resursei umane implicate, astfel încât universitățile să-și poată propune și proiecte pe termen mediu și lung pentru dezvoltarea cercetării universitare.
Pe de altă parte,Consorțiul Universitaria atrage atenția decidenților asupra necesității imperioase de îmbunătățire a sistemului de finanțare prin calcularea costului real pe student și asigurarea unui sistem echilibrat de cuantificare a indicatorilor relativi și absoluți, luați în calcul la fundamentarea finanțării suplimentare. Aceste măsuri sunt necesare în vederea susținerii creșterii calității educației academice românești în strânsă relație cu bunele practici din spațiul academic internațional.
„Participanții anunță demararea unui proiect de cercetare cu mediul de afaceri”
Pentru întărirea cooperării universitare, dar și pentru diversificarea ofertei academice, corelată cu dinamica pieței muncii, universitățile membre ale Consorțiului au decis organizarea în comun a unor programe academice, inclusiv cu dublă diplomă și/sau utilizarea sistemului de microcredite, precum și utilizarea împreună a bazelor de practică pe care le acestea le dețin.
De asemenea, participanții la reuniune susțin reprezentarea corespunzătoare a Consorțiului și a domeniilor universităților membre în toate structurile de conducere ale consiliilor consultative din întregul sistem educațional românesc, precum și cel de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI), care să asigure fluidizarea relațiilor dintre universități, institutele naționale de CDI, institutele Academiei Române, dar și cu reprezentanții mediului privat, care derulează activități în domeniul CDI.
În acest sens, participanții anunță demararea unui proiect de cercetare cu mediul de afaceri: „Consorțiul Universitaria și Banca Comercială Română – Fundamente strategice pentru o Românie sustenabilă: mediu, societate, business”. Cele cinci mari universități membre ale Consorțiului solicită revizuirea domeniilor prioritare în noul context național și european și corelarea acestora cu cerințele actuale și viitoare ale pieței muncii și, implicit, acordarea suplimentară a locurilor finanțate de la buget pe aceste domenii.
„Cele cinci mari universități atrag atenția asupra necesității adaptării legislației privind modul de organizare a învățământului superior la condițiile post-pandemie”
În perspectiva pregătirii procesului didactic pentru anul universitar 2021-2022, membrii Consorțiului Universitaria reiterează și vor promova importanța vaccinării cadrelor didactice, a studenților și personalului didactic-auxiliar și nedidactic din universități, astfel încât să poată decide revenirea în condiții cât mai sigure în amfiteatre, săli de seminar, cămine, etc.
În același timp, cele cinci mari universități atrag atenția asupra necesității adaptării legislației privind modul de organizare a învățământului superior la condițiile post-pandemie, valorificând experiențele pozitive din perioada organizării online a activităților didactice. Consorțiul Universitaria este o structură unitară, cu o istorie și experiență comună de peste zece ani, care intenționează să-și consolideze în continuare poziția pe piața națională și internațională a învățământului universitar.
Consorțiul își exprimă public disponibilitatea și deschiderea spre dialog și colaborare constructivă cu celelalte consorții universitare din mediul universitar românesc, inclusiv prin organizarea unor întâlniri anuale cu reprezentanții acestora, respectiv a implementării unor proiecte comune, care să contribuie la consolidarea și dezvoltarea universităților românești.
Reuniunea Consorțiului Universitaria a fost organizată de Academia de Studii Economice din București, care a preluat conducerea rotativă a Consorțiului de la Universitatea de Vest din Timișoara”, se arată în comunicatul Consorțiului Universitaria.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Cătălin Cherecheș, prins cu mii de euro la el. Edilul din Baia Mare are și cetățenie italiană

Fugarul Cătălin Cherecheș, condamnat de Curtea de Apel Cluj la 5 ani de închisoare, a fost prins în Germania cu mii de euro asupra lui.
Potrivit unor surse din Poliția Română, Cherecheș are și o carte de identitate emisă de autoritățile din Italia.
Cătălin Cherecheș, prins cu mii de euro la el. Edilul din Baia Mare are și cetățenie italiană
Primarul orașului Baia Mare, care a fugit din țară în data de 24 noiembrie, cu câteva ore înainte de a se pronunța sentința în procesul în care este acuzat de luare de mită, a fost prins marți, 28 noiembrie de poliția germană în Augsburg.
Citește și: Cătălin Cherecheș a fost PRINS. Acesta a fost depistat și REȚINUT de poliția germană la Augsburg
Cherecheș a fost depistat în gară, în timp ce încerca să fugă de oamenii legii. Cel mai probabil, acesta urma să plece în Italia. El a fost prins cu mii de euro asupra lui. De asemenea, acesta are și cetățenie italiană.
Fuga lui Cătălin Cherecheș, care era sub control judiciar, a provocat un adevărat cutremur în Ministerul de Interne și a dus la demiteri din funcții.
Citește și: Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, e de NEGĂSIT. Poliția l-a dat în URMĂRIRE națională
El a ieșit sin țară prin Vama Petea, cu un taxi, folosind o carte de identitate a unui văr. În aceeași zi, pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare.
EDUCATIE
FOTO. 567 de elevi și 264 de profesori clujeni, premiați la Gala Performanței în Educație. CJ a alocat 300.000 de lei

Elevii și profesorii care au obținut rezultate remarcabile la olimpiadele naționale și internaționale în anul școlar 2022-2023 au fost premiați în cadrul Galei Performanței în Educația Clujeană.
Elevii și cadrele didactice au primit diplome și premii în bani pentru performanțele lor.
567 de elevi și 264 de profesori clujeni, premiați la Gala Performanței în Educație. CJ a alocat 300.000 de lei
Valoarea premiilor a fost de 300.000 de lei, bani alocați de Consiliul Județean Cluj. Au fost premiați nu mai puțin de 567 de elevi și 264 de profesori care i-au pregătit.
Festivitatea a fost organizată de Inspectoratul Școlar Cluj, în partenetiat cu CJ Cluj în Sala Auditorium Maximum din cadrul Colegiului Academic al Universității Babeș Bolyai.
La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a adresat un cuvânt de învățătură și felicitări tinerilor premiați azi, exprimându-și speranța că aceștia vor rămâne în țară, după absolvirea sudiior.
Seara a fost presărată și cu momente artistice oferite de elevii Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică “Octavian Stroia”și Ansamblul folcloric al Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, „elevi care care performează la toate competițiile de profil din țară și străinătate”, a transmis șefa Inspectoratului Școlar Cluj, Marinela Marc, care a mulțumit Consiliului Județean pentru că a oferit sumele necesare premierii.
Alin Tișe, președintele CJ Cluj, a transmis și el că este mândru de elevii și profesorii care fac performanță.
EDUCATIE
FOTO. Copii MUTAȚI în alte clădiri după ce OPC Cluj a închis temporar o GRĂDINIȚĂ. Igrasie și miros de mucegai

Inspectorii OPC Cluj au amendat Grădinița cu orar prelungit Camigo din Dâmbu Rotund și au închis clădirea, după o reclamație venite din partea unui părinte.
Inspectorii au găsit mai multe nereguli, printre care și faptul că substanțe dezinfectante erau ținute în zonele unde se aflau și copiii.
Copii MUTAȚI în alte clădiri după ce OPC Cluj a închis temporar o GRĂDINIȚĂ. Igrasie și miros de mucegai
Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Cluj a desfășurat o acțiune de control la grădiniță în urmă cu două zile.
Verificările s-au efectuat ca urmare a unei reclamații și au urmărit modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu.
Ținând cont de neregulile constatate, la Grădinița cu program prelungit Camigo 3, echipa de control a aplicat 2 amenzi contravenţionale, în cuantum de 20.000 de lei și au decis oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor.
De asemenea, au dispus ca preșcolarii să fie relocați la celelalte puncte de lucru din Cluj-Napoca, începând cu data de 28.11.2023
Ce nereguli s-au găsit
În urma acțiunii, comisarii OPC Cluj au identificat mai multe deficiențe, după cum urmează:
- spațiile unde își desfășurau activitatea preșcolarii erau improprii prin existența igrasiei și a unui miros de mucegai înțepător
- lista meniu era incompletă, fără menționarea alergenilor
- substanțe dezinfectante și degresante depozitate în zona unde se desfășoară activitățile curente ale preșolarilor
Foto: OPC Cluj
EVENIMENT
Iulius Mall Cluj și Asociația HPDI „Creștem Binele” organizează o expoziție CARITABILĂ pentru construirea unui centru de meserii

Fiecare dintre noi poate sprijini educația, cu mici gesturi care se transformă în piloni de sprijin pentru copii. La Iulius Mall are loc o expoziție caritabilă, unde fiecare piesă achiziționată ajută la construirea unui centru de meserii. În această săptămână va avea loc și târgul Expo Bag, dar și unul de Handmade, unde cei mai iscusiți artizani își vor expune creațiile. Te așteptăm în Iulius Mall, locul unde ai parte mereu de experiențe noi!
Până pe 10 decembrie 2023, ai ocazia să „pui o cărămidă” la construirea unui centru de meserii în localitatea Nistorești, Vrancea, împreună cu Asociația HPDI „Creștem Binele”, în cadrul expoziției caritabile, aflate la etajul 1 al Iulius Mall, zona Adidas.
Iulius Mall Cluj și Asociația HPDI „Creștem Binele” organizează o expoziție CARITABILĂ pentru construirea unui centru de meserii
Aici sunt expuse 20 de lucrări unice, create de 9 artiști autohtoni, iar achiziționarea unui tablou contribuie la construirea centrului de meserii. Alexandru Dandu, Andreea Bereneant, Andrei Costache, Cătălin Lupu, Gabor în civil, Home Boy, Irlo Doidoi, Monica Păduraru și Pisica Pătrată sunt artiștii care expun în Iulius Mall. Tablourile pot fi văzute în Iulius Mall și achiziționate de pe site-ul Asociației HPDI „Creștem Binele”.
În Iulius Mall are loc și Târgul de Handmade, unde artizanii își expun creațiile unicate, lucrate cu meticulozitate, care pot fi darul perfect pentru cei dragi. Până pe 12 decembrie, îi găsești pe meșteșugari la parter, zona H&M.
Târgul Expo Bag este prezent la etajul Iulius Mall, până pe 24 decembrie. Doamnele și domnișoarele vor găsi o varietate de genți, potrivite pentru orice tip de eveniment.