Connect with us

ACTUALITATE

POFTELE trupului. PRESTAŢIE cât un SALARIU. Mersul la FEMEI, un fel de SPORT. Primul BORDEL consemnat la Cluj, acum 500 de ani

Publicat


O meserie veche de când lumea, cum se zice. Prostituţia. A existat din cele mai vechi timpuri şi prima atestare a unui bordel datează din anul 694 Î.H, în Atena. Iar descoperirile arheologice făcute în oraşul Pompeii, peste care s-a revărsat vulcanul Vezuviu în anul 79, oferă din plin şi imagini specifice, în picturi pe pereţi. În zona noastră, atestarea unor asemenea aşezăminte e de dată mai recentă. În Cluj, de exemplu, e de acum aproape 500 de ani.

Picturi descoperite la Pompeii

Prima menţionare istorică în Cluj

Deşi e foarte probabil să fi existat cu mult înainte, prima menţionare istorică a unui bordel clujean este consemnată în anul 1573.

„Prima menţiune a unui bordel clujean datează de mai bine de 400 de ani. Era o dispută între doi cetăţeni şi unul dintre ei l-a acuzat pe celălalt că are un bordel. În 1573 apare pentru prima dată termenul de casă bordel, scris în maghiară, dar nu pentru a face referire la o clădire în care se practica prostituţia, ci în sens peiorativ”, spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Ulterior, datele istorice devin mai bogate şi în privinţa prostituţiei.

„În secolul al 18-lea existau case de întâlniri. Erau un fel de bordeluri de lux. În general bordelurile acestea de lux erau administrate chiar de familii nobile. Una dintre ele chiar Rhedey. Tereza Rhedey, dar de fapt era din familia Banffy. Se pare că în 1778 a construit o casă în centrul Clujului, unde balurile erau la ordinea zilei şi, în ascuns, locul a devenit unul în care întâlnirile amoroase au căpătat mare amploare. Tocmai de aceea, se zice că în momentul în care tavanul casei s-a surpat, vreun defect constructiv, puritanii timpului s-au bucurat şi au dat vina pe moravurile uşoare. Acolo se întâlneau în general ofiţerii austrieci cu cucoanele din înalta societate clujeană”, mai spune istoricul clujean.

Locuri clujene cu bordeluri. Abonament la prostituate

În Cluj există câteva locuri celebre în care erau bordelurile. Şi toată lumea le cunoştea.

Picturi murale descoperite la Pompeii

„Iniţial, bordelurile erau situate în afara zidurilor cetăţii, în cartierele mărginaşe, în sec. 16-17. Dar apoi au apărut şi bordeluri intra muros, la început mai ales în zona Turnului pompierilor, azi strada Tipografiei, şi pe strada Cotita şi a cotului. Acolo erau cele mai multe bordeluri. Şi cele luxoase erau pe actuala stradă Ioan Inochenţie Micu Klein. Mai ales în perioada interbelică mersul la femei era un fel de sport. Erau şi abonamente la bordel”, spune Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Meseria, brăţară de aur. Femei şi preţuri

La începutul secolului trecut, prostituţia în Cluj era privită ca o ocupaţie oarecare. Ea figura chiar în ghiduri de firme.

„În 1914 era un ghid de firme al Clujului, în limba maghiară, scris de un Botor Dezso, şi printre alte ocupaţii figurează şi 6 bordeluri. Trei pe strada Buza, actuala Micu Klein, una e cafeneaua Bulgakov, două pe strada Cotita şi unul pe strada Dragalina. Există şi o plângere, în 1914, a locuitorilor de pe str. Dragalina, că din casa de la nr 18 ieşeau femeile mai dezgolite. În vremea aceea, preţul la cinema era 5 lei, dar 5 lei era şi prestaţia unei domnişoare de pe Cetăţuie, unde erau cele mai ieftine prostituate. Dar preţurile mergeau până la câteva sute de lei în bordelurile luxoase, unde erau femei gen gheişe. Un salariu mediu era în jur de 2.000 de lei şi o prestaţie a unei cucoane de pe str Micu era cam 800-1000 de lei, o noapte întreagă”, mai spune istoricul clujean.

Există şi o consemnare a unei prostituate din vara anului 1944. „500 de lei fiecare client, cu două, trei rapoarte sexuale și dormit cu el”, se arată într-o declaraţie a acesteia. Asta, în condițiile în care salariul vremii oscila între 200 și 800 de lei.Un mecanic de locomotivă, de exemplu, una dintre cele mai bine plătite meserii, avea în jur de 850 de lei și o pâine de 2,5 kg rație pe zi

200 de prostituate şi 80 de bordeluri în Cluj. “La gaura dulce”

În perioada interbelică, prostituatele şi bordelurile erau din belşug în Cluj. O statistică a medicului Dominic Stanca arată acest lucru.

„Conform statisticilor făcute de Dominic Stanca şi Aurel Voina, în anul 1922 erau înregistrate în Cluj 200 de prostituate şi peste 80 de bordeluri. Bordelurile de lux erau situate pe strada actuală Inochenţiu Micu, în epocă numită Florilor, unul dintre ele chiar unde funcţionează azi cafeneaua Bulgakov. Bordelurile cu preţ mediu se aflau pe strada Cotită, la numerele 2, 6, 10, iar la nr. 5 era o crâşmă renumită, „La Boţoc”, şi mai erau pe fosta stradă Cotului, în locaţia aproximativă a magazinului Central. Alte case ale plăcerilor erau pe strada actuală Baba Novac şi pe strada Tipografiei. Apoi, pe actuala stradă a Sindicatelor era un restaurant celebru, „Maimuţa plângătoare”, iar lângă el era un alt bordel celebru – „La gaura dulce”. Cele mai ieftine prostituate erau pe dealul Cetăţuii”, povesteşte istoricul clujean.

Scurt istoric românesc

În România, prostituția era reglementată de o lege din 1908. Legea a fost în vigoare până în 1949. Erau câteva categorii:  cea legală, cea practicată semiclandestin în hoteluri, cea din case de rendez-vous şi mai erau prostituatele “care făceau trotuarul”.

Până în 2014, prostituţia era considerată infracţiune în România. În noul cod penal, de la 1 februarie 2014, prostituţia este doar contravenţie. În anul 2016, statisticile Interpol arătau că România a ajuns principalul furnizor de prostituate de pe piața europeană, devansând Ucraina și Rusia.

În ţări precum Olanda, Germania, Austria, Grecia sau Danemarca, prostituţia este legalizată. Mai mult, din 2001, în Olanda, prostituția este considerată o profesie ca oricare alta, cu toate consecinţele acestui fapt.

(MaAv)

Foto: Splash News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Elevii NU au nevoie de AVIZ epidemiologic la revenirea la ȘCOALĂ. Actele pentru copiii care merg la grădiniță pentru prima dată

Publicat

De

Aviz epidemiologic școală

Atenție, părinți! Elevii nu mai au nevoie de aviz epidemiologic la reîntoarcerea la școală din vacanță.

Asociația Medicilor de familie din Cluj anunță că acest act nu se mai solicită nici dacă elevii merg la o altă unitate de învățământ din acest an școlar.

Elevii NU au nevoie de AVIZ epidemiologic la revenirea la ȘCOALĂ

“Nu se solicita aviz epidemiologic pentru copilul care frecventează aceeasi unitate de învățământ.

Triajul epidemiologic se va organiza la intrarea în grădiniță, creșă, școală de către personalul medical școlar”, a precizat dr. Emiliana Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie (AFM) din Cluj.

Astfel, potrivit Ordinului 438/4629/2021, unitățile de învățământ nu vor mai solicita aviz epidemiologic la revenirea în colectivitate după vacanță.

Citește și: Noul an școlar începe la Cluj cu elevi mutați în alte clădiri și părinți nemulțumiți. Zeci de școli și grădinițe sunt în șantier

Triajul epidemiologic se va realiza la intrarea și revenirea în colectivitate după vacanțele școlare sau ori de câte ori este nevoie, de către personalul medical arondat, potrivit AFM Cluj.

Ce acte medicale au nevoie copiii care merg prima dată la grădiniță

Potrivit AFM Cluj, pentru înscrierea copiilor la grădiniță pentru prima dată, este necesară adeverinta medicala-tip, dovada de vaccinare și avizul epidemiologic, documente eliberate de medicul de familie.

Pentru transferul copiilor la altă unitate de învățământ, documentele medicale vor fi eliberate de medicul școlar al grădiniței frecventate.

De asemenea, adeverintele medicale pentru participarea la orele de educație fizică și sport, nu vor mai fi solicitate, au mai precizat reprezentanții AFM Cluj.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

CULTURA

Festivalul Palanețului la Căianu. Competiție culinară și spectacol folcloric la prima ediție

Publicat

De

Festivalul Palanețului la Căianu

În comuna clujeană Căianu are loc duminică, 8 septembrie 2024, Festivalul Palanețului.

Este prima ediție și e organizată după o idee a tinerilor din comuna clujeană.

Festivalul Palanețului la Căianu. Competiție culinară și spectacol folcloric la prima ediție

Prima ediție a Festivalului Palanețului va avea loc în cadrul Zilei Comunei Căianu.

Palanețele coapte pe vatră, un preparat nelipsit de pe mesele locuitorilor din Căianu la sărbătorile mari din perioada anului, vor fi pregătite de socăcițele din sat.

Ideea organizării acestui festival a venit din partea tinerilor din comună, care, anul trecut, au inițiat un atelier gastronomic pentru a promova acest produs local.

Cu varză, brânză, urdă și prune

Evenimentul va include o competiție culinară, în cadrul căreia diverse tipuri de palanețe, respectiv cu varză, brânză, urdă și prune, vor fi expuse pentru degustare, iar cele mai gustoase vor fi premiate.

Artiști și ansambluri renumite urcă pe scenă

Programul zilei va include și un spectacol folcloric, care va începe la ora 14:00 și va reuni pe scenă artiști și ansambluri renumite.

Printre cei care vor urca pe scenă sunt Mariana Pop, Aurel Șuteu, Lucia Potra, Claudiu Ciotleuș și Ansamblurile folclorice: „Rapsodia Someșană”, „Miorița”, „Moștenirea”, „Muguri de dor”, „Someșul-Apahida” și Ansamblul de dansuri tradiționale Vaida-Cămăraș.

Evenimentul este organizat de autoritățile din Căianu, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

 

Citește mai departe

POLITICA

AUR va depune un proiect legislativ care modifică noua lege a pensiilor, în favoarea persoanelor cu dizabilități

Publicat

George Simion

Alianța pentru Unirea Românilor va depune un proiect legislativ care modifică noua lege a pensiilor, în favoarea persoanelor cu dizabilități .

Inițiativa vine ca urmare a discuțiilor purtate de președintele AUR, George Simion, cu Daniela Tontsch, președintele Consiliului Național al Dizabilității din România.

AUR va depune un proiect legislativ care modifică noua lege a pensiilor, în favoarea persoanelor cu dizabilități

„Mi se pare incredibil. La câtă propagandă, câtă promovare, câte fonduri alocate campaniei de conștientizare și tu să vii ca Guvern să îți bați joc de toate eforturile, de oamenii care nu se pot apăra singuri.

Vă suntem alături. Trebuie să ai suflet. Din păcate, am văzut cazuri, merg mult prin țară; am văzut om fără o mână, avea gradul 3 de invaliditate, săracul muncea. Soluții găsim. Noi vă stăm la dispoziție.

Oficial, Guvernul iese și spune prin ministrul Muncii că totul e bine, că lumea e fericită, că sunt dezinformări. Adevărul e altul. Nu putem decât să vă fim avocați, susținători, pentru a vă găsi dreptatea. E rolul nostru”, i-a transmis președintele AUR, George Simion, reprezentantului persoanelor cu dizabilități, în cadrul discuțiilor purtate la Parlament.

“Suntem considerați ineficienți”

„Avem mari probleme, nu suntem doriți. Suntem considerați ineficienți, plus că efortul de a ajunge la un loc de muncă este considerabil, atât pentru noi, cât și pentru familiile noastre.

Noi ne dorim să lucrăm, dar nu avem contextul să facem asta. Noi, persoanele cu dizabilități, de 30 de ani ne-am pensionat pe trei legi distincte.

Am tras semnale de alarmă încă din anul 2018, am încercat să explicăm că utilizarea unei noi formule de calcul pe noi ne va devasta pur și simplu.

Nu e corect să se schimbe regulile unui joc după ce s-a încheiat jocul. Îmi pun întrebarea: se încearcă, oare, o dezbinare a persoanelor cu dizabilități? Pentru că în modul de comunicare am văzut „nevăzători” și „persoane cu dizabilități”. Toți suntem persoane cu dizabilități. Colegii noștri au ajuns să fie defăimați în spațiul public de alte categorii”, a subliniat Daniela Tontsch, președintele Consiliului Național al Dizabilității din România.

Articol modificat

Alianța pentru Unirea Românilor va iniția un proiect legislativ care corectează această discriminare.

Articolul 53 din Legea pensiilor din sistemul public se modifică astfel: „Persoanele cu handicap grav se pot pensiona la cerere, indiferent de vârstă, dacă au realizat în condiții de handicap un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare”.

În forma în vigoare, de această măsură de pensionare la limită de vârstă beneficiau doar „persoanele cu deficiență vizuală gravă”, nevăzătorii fiind astfel scoși din categoria persoanelor cu dizabilități, fiind create astfel inechități și discriminări.

„Este o propunere echitabilă, etică și morală. Pentru că nu putem să împărțim categoriile persoanelor cu dizabilități, unii sunt mai afectați și unii mai puțin afectați”, a susținut Daniela Tontsch.

Proiectul legislativ inițiat de către AUR urmează să fie depus în decursul zilelor următoare.

 

Citește mai departe

POLITICA

Dan Tanasă (AUR): “Nicolae Ciucă: „eroul” care ne minte pe față”

Publicat

Tanasă

Deputatul Dan Tanasă, purtătorul de cuvânt al AUR, consideră că România nu are nevoie de eroi falși, precum Nicolae Ciucă, și că românii au nevoie de lideri adevărați!

“Nicolae Ciucă sau „eroul de la Nassiriya” sau cum s-a încercat transformarea acestui mit al ostașului în realitate! Vă este clar, acum, că Nicolae Ciucă nu este ceea ce pare? Campania sa pentru președinția României, bazată pe o imagine eronată de erou național, creată din fragmente de adevăr și minciuni gogonate este o falsificare a realității.

„Un ostaș în slujba țării” este doar o altă etapă a acestei încercări de mistificare a realității. Totul se dovedește a fi doar o insultă la adresa celor care au servit onest în teatrele de operațiuni și o palmă dată întregului popor român.

Fals eroism

Respect haina militară, îi respect pe toți ostașii acestei țări, tocmai de aceea nu o să mă refer la Nicolae Ciucă – generalul, ci la Nicolae Ciucă – omul politic.

Acesta a lăsat cu bună știință un mit să se dezvolte, nu a contrazis niciodată prezentările elogioase, și acum, în pragul campanii prezidențiale, încă se folosește de acest fals eroism pentru a-și construi imaginea.

Dar adevărul este altul și iese la lumină, prezentat chiar de anchetele jurnalistice care încep să devină un coșmar pentru partidul din Aleea Modrogan, Nr. 1.

În 2003, bătălia reală de la Nassiriya, în care au murit zeci de soldați americani și britanici, s-a încheiat înainte ca Ciucă să ajungă în Irak. Când Ciucă a ajuns acolo, românii conduși de el nu au fost implicați în luptele directe, iar rolul lor a fost unul de flancare, departe de linia frontului.

Românii merită mai mult

Mai mult, în timpul unui atac în care colegii săi italieni erau prinși într-o ambuscadă, Ciucă a refuzat să le vină în ajutor, sub pretextul că nu avea aprobare de la București.

Sunt lucruri pe care presa de investigații le prezintă. Aceasta nu este conduita unui „erou”.

Îmi este imposibil de înțeles cum un asemenea om ar putea aspira la cea mai înaltă funcție în stat. Nicolae Ciucă, cu tot sprijinul consultanților săi străini plătiți cu bani grei, este doar o copie nereușită a lui Petr Pavel, actualul președinte al Cehiei, și el fost militar.

Să fie clar: nu contest meritele generale ale unui militar, dar să încerci să prezinți altfel faptele din teren și să expui o imagine falsă pentru a câștiga capital politic este de neacceptat.

România nu are nevoie de eroi falși! Românii merită mai mult și au nevoie de lideri adevărați!”, spune Dan Tanasă.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax