Connect with us

EVENIMENT

Petrolul – „U” Cluj, 0-0. Clujenii rămân NEÎNVINȘI după 5 etape

Publicat


u cluj

Luni de la ora 19.00 s-a disputat la Ploiești partida dintre Petrolul și „U” Cluj, un meci din etapa a 5-a a Superligii de fotbal. Clujenii erau neînvinși până acum și așa au rămas. Scor final, 0-0. „U” face 9 puncte și este pe locul 3, în timp ce Petrolul adună 6 puncte, clasându-se pe locul 8.

Echipe de start:

Petrolul (4-2-3-1): Zima – Ricardinho, Papp, Huja, L. Dumitriu – Jyry, Keita – D. Radu, Hanca, Grozav – Tudorie
Rezerve: Bălbărău, Eșanu, Stănică, Mateiu, Bratu, Rădulescu, Tolea, Boțogan, D. Ilie, Fabricio Santos, Bempah
Absent: Țicu (accidentat)
Antrenor Mehmet Topal

Petrolul – „U” Cluj, 0-0. Clujenii rămân NEÎNVINȘI după 5 etape

„U” Cluj (4-2-3-1): Gertmonas – Boboc, Masoero, I. Cristea, Chipciu – Ov. Popescu, Bic – Rață, Nistor – Thiam, Blănuță
Rezerve: Gorcea, Oancea, B. Mitrea, G. Simion, Codrea, Silaghi, Moraru, Briz, Tchassem, Bettaieb
Absenți: –
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău

A fost o primă repriză cu un plus pentru clujeni la capitolul posesie. După un start cu multe tăvăleli și de-o parte și de alta, au apărut și ocaziile. Primii care ratează sunt ploieștenii, în min.13, prin Radu, șutul acestuia fiind respins peste poartă de Gertmonas.

În min.27 e rândul lui Thiam să rateze din 12m, când șutul lui este blocat de Zima.

În repriza a doua, ploieștenii echilibrează meciul însă ocaziile de poartă lipsesc. Asta până în min.90, când Huja reia periculos sprea poarta lui Gertmonas, însă acesta respinge în corner,

La faza imediat următoare, Cristea are o lovitură de cap periculoasă pe care Zima o respinge peste bară. Apoi Bratu dă o pasă de toată jena la un contraatac periculos cu trei oameni al ploieștenilor, ratând șansa desprinderii pe tabelă.

„U” pleacă de pe „Ilie Oană” neînvinsă și adună 9 puncte, clasându-se pe locul 3.

Notele Cluj24:

Gertmonas 9 – Boboc 6, Masoero 7, I. Cristea 7, Chipciu 7 – Ov. Popescu 6, Bic 6 – Rață 6, Nistor 6 – Thiam 7, Blănuță 6, Mitrea 6, Simion 6, Bettaieb 5, Oancea 6, Silaghi 6



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Marius Lulea (AUR): ”Criza economică pândește după colț! Starea la zi a economiei României sub guvernarea Nicu și Marcel”

Publicat

Lulea

”Economia României, sub conducerea tandemului format din Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Datele economice recente reflectă o serie de provocări majore, cu perspective îngrijorătoare pentru evoluția viitoare”, susține prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea.

În al doilea trimestru al anului 2024, economia românească a înregistrat o stagnare aproape completă, cu o creștere de doar 0,1%, mult sub media Uniunii Europene. Aceasta reprezintă o încetinire severă în comparație cu primul trimestru, când creșterea economică fusese de 0,5%. Ritmul de creștere este departe de a fi unul robust, de promisiunile și propaganda făcută de PSD și PNL.

Semnal de alarmă grav

Un semnal de alarmă și mai grav îl reprezintă evoluția pieței muncii. România a înregistrat cea mai mare scădere a gradului de ocupare a forței de muncă din Uniunea Europeană, cu o contracție de 0,5% în trimestrul al doilea din 2024. Această scădere pune presiune pe veniturile gospodăriilor și contribuie la reducerea consumului intern, motorul principal al economiei românești.

Un alt sector afectat negativ este cel al construcțiilor. Datele privind activitatea în acest domeniu arată o contracție de 2,5% pe primele șase luni ale anului 2024. Sectorul construcțiilor, unul dintre pilonii economiei în anii anteriori, devine încă un sector care sub guvernarea PSD – PNL are de suferit.

Semnale de criză economică

Pe lângă sectorul construcțiilor, și cel al serviciilor, care reprezintă principala ramură a economiei, este afectat de această criză. În luna iunie 2024, volumul serviciilor a înregistrat o scădere de peste 15% comparativ cu luna mai, marcând cea mai abruptă contracție din întreaga Uniune Europeană. Această scădere reflectă o încetinire a cererii și a activităților economice, cu efecte directe asupra veniturilor bugetare și a locurilor de muncă.

Semnalele cu privire la criza economică ce ne pândește nu se opresc aici. Pe primele opt luni ale anului 2024, deficitul bugetar al României aproape că a atins nivelul întregului an 2023, depășind mult cota de  4,% din PIB. Proiecțiile indică faptul că deficitul se îndreaptă vertiginos către 8%, ceea ce reprezintă un dezechilibru major în gestionarea finanțelor publice. În paralel, datoria publică a ajuns la  52,6% din PIB, iar trendul de creștere continuă. Mai mult, doar dobânzile la această datorie depasesc 2% din PIB, ceea ce pune presiune suplimentară pe bugetul de stat.

Creșterea cheltuielilor statului

Cauza principală a acestui dezechilibru financiar este creșterea cheltuielilor statului, care au înregistrat un salt de 23,4%. Politicile fiscale expansioniste și lipsa de reforme structurale sunt factori care contribuie la deteriorarea finanțelor publice.

Dacă tendințele actuale nu sunt inversate prin politici economice eficiente și reforme structurale, România riscă să se confrunte cu o criză economică profundă în perioada următoare. Totul poate să fie evitat dacă la alegerile din acest an vom pune capăt dictaturii PSD – PNL din fruntea țării. Doar dacă tăiem răul din rădăcină, cu ajutorul românilor, putem să evităm o criză economică mai puternică decât cea din 2009 – 2012”, spune Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR.

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Women RALLY, etapa a 3-a, în acest weekend la Cluj-Napoca

Publicat

women rally

În weekendul 13-14 septembrie 2024, Women Rally ajunge la Cluj-Napoca. Este a treia etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car Service, Trofeul Castrol, clasa de mașini electrice powered by George – Inovație BCR.

„În weekend-ul care urmează, doamnele care își doresc să performeze la volan, într-un cadru sigur şi organizat, se vor alinia la start în Cluj-Napoca, unde Women Rally și-a început activitatea acum 6 ani. Acest eveniment autentic reușește să adune doamne și domnișoare pasionate de automobilism din întreaga țară.

women rally

FOTO. Women RALLY, etapa a 3-a, în acest weekend la Cluj-Napoca

Ziua de vineri, 13 septembrie, va fi dedicată briefing-ului special conceput pentru această competiție, în cadrul căruia organizatorii și participantele vor discuta și analiza toate detaliile referitoare la regulament, program și manșele de concurs. Tot vineri, începând cu ora 18:00, pe platoul dintre Cluj-Arena și Sala Polivalentă, spectatorii vor putea asista la Startul Festiv, unde vor fi prezentate toate concurentele înscrise în această competiție, ce îmbină frumusețea, eleganța, adrenalina și ambiția într-o competiṭie automobilistică.

women rally

Cele două manșe de concurs vor începe sâmbătă, 14 septembrie, începând cu ora 10:00, respectiv 14:00, pe un traseu special gândit și amenajat la VIVO! Cluj-Napoca. Pentru acest circuit, organizatorii au pregătit pentru concurente atât viraje de viteză, cât și „ace de păr” și șicane, unde acestea își vor putea demonstra dexteritatea la volan.

Campionatul Național Women Rally – Bosch Car Service 2024 îmbină testele cronometrate de îndemânare la volan cu oportunități de socializare, noțiuni de conducere defensivă și momente elegante petrecute într-o companie inedită, care împărtășește pasiunea pentru mașini și ambiția de auto-depășire.

women rally

Vor fi prezente pe circuit Carmen Amariei și Valentina Ardean Elisei

Comunitatea Women Rally contribuie la șosele mai sigure, încurajând într-un cadru legal și sigur dezvoltarea abilităților la volan și responsabilitatea în trafic, pentru toată familia. Fiind susținute de prieteni și familie, concurentele oferă astfel exemple pozitive și relevante de responsabilitate și fairplay, către toți cei care urmăresc competiția. În plus, etapele Women Rally reprezintă contextul perfect de a ieși din zona de confort într-un cadru prietenos, alături de femei care împart aceeași pasiune.

women rally

La această etapă, ambasadoarele Women Rally, care ne vor onora cu prezența pe circuit sunt două dintre cele mai importante valori din sportul românesc, când vine vorba despre handbal: Carmen Amariei și Valentina Ardean Elisei.

Carmen Amariei, una dintre cele mai valoroase jucătoare de handbal ale României, după experienṭa extraordinară de anul trecut, revine la start în calitate de ambasadoare. Cu peste 180 de meciuri jucate în echipa naṭională şi numeroase cupe câştigate, în palmares fiind bifată de două ori Cupa Campionilor, sportiva care deṭine titulaturile de cea mai bună marcatoare în Campionatul Mondial din 1997 şi cel mai bun inter dreapta din Campionatul Danemarcei din 2007 a acceptat invitaṭia de a da curs provocării adrenalinei în cadrul etapei de la Cluj-Napoca. Este prima femeie care antrenează o echipă din Liga Națională de handbal masculin, fiind antrenoarea echipei “U” Cluj.

women rally

Valentina Ardean Elisei, jucătoare de handbal de renume, se alătură la startul Women Rally, în calitate de ambasador. Cu o carieră impresionantă, a făcut parte din echipa națională a României, obținând numeroase trofee. În anul 2000, a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului. La nivel internațional, a câștigat aurul la Campionatul European pentru Tineret și medalii de argint și bronz la Campionatele Mondiale și Europene cu echipa României. În plus, a fost recunoscută pentru performanțele sale individuale, fiind desemnată cea mai bună extremă stângă la Campionatele Mondiale și Europene. În prezent este antrenoarea echipei de handbal feminin “U Cluj”.

women rally

Evenimentul se va încheia cu un dineu

Concurentele Women Rally vor puncta într-una din cele 6 clase, constituite conform regulamentului, în funcție de capacitatea motorului și de gradul de modificare a mașinii. Clasele 1, 2, 3 si 3+ sunt dedicate mașinilor de stradă fără modificări, cu motor termic. Women Rally este astfel locul perfect pentru a face primii pași în motorsport cu costuri minime, folosind mașinile personale, organizatorii punând la dispoziția concurentelor căști și cagule, necesare pentru ca totul să se desfășoare în siguranță. Iniṭiată în anul 2020, Clasa 4 este dedicată mașinilor electrice şi este susṭinută şi în acest an de către George, primul banking inteligent din România. Clasa 5 este dedicată mașinilor modificate sau posesoarelor de licență FRAS cu un grad mai mare decât cel al licenṭelor pentru Women Rally.

women rally

Evenimentul se va încheia într-o atmosferă festivă cu ocazia dineului care va avea loc sâmbătă seara la RMB Inter Auto, dealer Mercedes-Benz. Tot atunci se va desfășura și festivitatea de premiere a celor mai rapide trei concurente ale fiecărei clase din cadrul Trofeului Castrol, totul într-o ceremonie a eleganței și prieteniei.

women rally

Informațiile complete legate de concurente, noutățile din timpul concursului și atmosfera Women Rally surprinsă în imagini sunt disponibile pe instagram @womenrally.ro și pe pagina de facebook a campionatului. Detalii despre regulament, înscriere și următoarele etape din acest sezon pot fi găsite pe site-ul oficial.

Campionatul Național Women Rally – Bosch Car Service este organizat de către Clubul Sportiv Savu Racing şi Asociaṭia Clubul Sportiv Women In Motorsport şi se desfăşoară sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv şi a Agenției Naționale pentru Sport”, au transmis organizatorii.

women rally

women rally

Citește mai departe

ECONOMIE

Deputat Băltărețu (USR Cluj): E-deconturile de TVA, precompletate de ANAF, aruncă, din nou, în haos, firmele din România

Publicat

viorel baltaretu

”Doar în România digitalizarea înseamnă mai greu nu mai ușor. E-deconturile de TVA, precompletate de ANAF, aruncă, din nou, în haos, firmele din România”, susține deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu.

Potrivit acestuia, multe date sunt dublate, preluate din mai multe baze de date nesincronizate.

”E haos în comunicarea dintre e-Factura, e-Casa de marcat și toate declarațiile vamale de exporturi-importuri, de e-Transport.

Haosul evident din extracția datelor este îngrijorător. Am discutat cu contabili, antreprenori, toți sunt afectați de amatorismul cu care Guvernul a implementat acest proiect.

2025, an de stres pentru firme

Ce putem face, este să comunicăm cât mai exact despre problemele cu care ne confruntăm pentru ca, până la 1 ianuarie 2025 sistemul să poată fi optimizat, altfel anul viitor va fi unul cu stres și amenzi pentru firmele românești.

USR crede în digitalizare, inclusiv acest e-decont de TVA poate fi un intrument care să-i ajute pe antreprenori să aibă o vizibilitate în fiecare lună asupra operațiunilor lor și să nu tremure la ideea unei vizite de la Fisc. Dar modul de implementare a acestui proiect este absolut defectuos”, a spus Băltărețu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tarantule, șerpi și alte specii de reptile, într-o expoziție la Iulius Mall Cluj

Publicat

șerpi și tarantule

Un piton reticulat, un boa amazonian de copac și multe alte exemplare, dar și alte de specii de tarantule vor putea fi admirate în Iulius Mall Cluj până pe 22 septembrie 2024. În total, Expoziția de tarantule și șerpi vii reunește 70 de exemplare ale celor mai cunoscute specii de pe glob, iar pasionații și curioșii sunt așteptați în Iulius Mall Cluj să le descopere și să își înfrângă fobiile!

Una dintre cele mai apreciate expoziții vine în Iulius Mall, iar de această dată, reunește în cadrul aceluiași eveniment atât tarantule, cât și șerpi. O colecție impresionantă ce cuprinde 70 de exemplare dintre cele mai apreciate specii de pe glob vor putea fi admirate în Atriumul Iulius Mall Cluj, în intervalul orar 10.00 – 22.00.

Scop educativ

Expoziția de tarantule și șerpi vii are scop educativ, iar prețul unui bilet este de 25 lei. Biletele pot fi achiziționate de la Centrul Info din Iulius Mall. Crescătorii exemplarelor expuse vor răspunde întrebărilor curioșilor. Copiii sub 3 ani au intrarea gratuită. Dacă veniți în grup de peste 10 persoane, prețul unui bilet este de 15 lei, iar accesul este gratuit pentru însoțitor.

Un boa constrictor, un piton birmanez (una dintre cele mai mari șapte specii de șerpi), un Blood Snake (își are originile în Asia de Sud-Est), un piton reticulat, dar și un boa amazonian de copac sunt printre exemplarele de șerpi pe care le vei putea vedea în Iulius Mall.

Terariu special

În cadrul expoziției sunt și alte tipuri de șopârle, precum: tegu, un dragon cu barbă, blue-tongued skinks, Gecko ocelot din Madagascar și multe altele. În același timp, nu vor lipsi unele dintre cele mai interesate specii de țestoase: mata-mata sau red foot tortoise. Tarantule gigant, care impresionează prin dimensiune și prin coloritul lor spectaculos, se află în cadrul expoziției.

Fiecare exemplar este expus într-un terariu special conceput astfel încât să recreeze habitatul natural al fiecărei specii. Pentru șarpele boa amazonian, în terariu este amplasată o creangă specială de copac, iar pentru speciile care preferă mediile deșertice, habitatele sunt amenajate cu nisip. Pentru tarantule terariile diferă deoarece acestea țes pânze uimitoare, unde se odihnesc, „își prind prada” sau se „ascund”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax