Connect with us

EVENIMENT

„U” Cluj are un nou duel de TRADIȚIE cu Petrolul. Prima confruntare a avut loc în 1952

Publicat


galerie

„U” Cluj are un nou duel de tradiție, luni de la ora 19:00, cu cei de la Petrolul Ploiești. Este cea de-a patra deplasare a „studenților” din actualul sezon.

Prima confruntare dintre cele două echipe datează de aproape 72 de ani. Pe 26 octombrie 1952, Flacăra și Știința Cluj remizau, scor 2-2. Ambele erau conduse de pe bancă de nume importante din istoria clubulurilor. Ilie Oană era antrenorul prahovenilor, în timp ce pe banca ”șepcilor roșii” se afla Ștefan Kovacs. În returul acelui sezon (1952-1953), „studenții” s-au impus pe teren propriu cu 3-2.

„U” Cluj are un nou duel de TRADIȚIE cu Petrolul. Prima confruntare a avut loc în 1952

De 3 ani au avut nevoie ploieștenii să obțină prima victorie în întâlnirile directe. Pe 20 noiembrie 1955, Flacăra o învingea pe Știința cu 4-1.

Din 1952 și până acum, adversarele din meciul de luni s-au mai întâlnit de 78 de ori în prinicpala competiție internă. 41 de victorii aparțin prahovenilor, Universitatea s-a impus de 22 de ori, iar 15 partide s-au terminat la egalitate.

Cea mai mare diferență de scor a fost de cinci goluri și s-a consemnat în două rânduri, de fiecare dată în favoarea ”studenților”. Pe 21 mai 1961, Știința Cluj – Petrolul se încheia 6-1, iar pe 10 iulie 1966, Universitatea o învingea din nou categoric pe Petrolul, scor 5-0.

Doar patru meciuri între cele două s-au terminat fără gol, cel mai recent chiar în sezonul precedent, disputat însă pe terenul Universității (”U” – Petrolul 0-0, 11 noiembrie 2023).

Greu pe „Ilie Oană”

Meciurile pe terenul Petrolului au fost mereu dificile pentru „șepcile roșii”, prima victorie venind în a 38-a deplasare în fieful ploieștenilor. Pe 16 aprilie 2023, Alexandru Chipciu și Dan Nistor marcau pentru primul succes (0-2) din istorie al Universității la Ploiești. Pe banca echipei noastre se afla și atunci, la fel ca la meciul de luni, Ioan Ovidiu Sabău.

În totalul de 39 de meciuri directe disputate în deplasare împotriva „lupilor galbeni”, ”U” a obținut o victorie și 10 remize. Cea mai recentă întâlnire din județul Prahova a avut loc în prima etapă a sezonului precedent și s-a încheiat la egalitate (1-1), pe 16 iulie 2023.

„U” vrea să-și păstreze invincibilitatea

Universitatea se deplasează la Ploiești după ce etapa trecută a reușit un succes istoric pe terenul concitadinei CFR. Această victorie a propulsat-o pe „U” până pe poziția a treia, cu 8 puncte acumulate și un golaveraj de 7-4. Echipa vrea să-și păstreze invincibilitatea în noul sezon.

Ploieștenii au avut un început mai ezitant, cu un egal pe teren propriu cu Gloria Buzău (0-0). A urmat o înfrângere împotriva lui Dinamo (1-4), dar în ultimele două runde, ploieștenii sunt neînvinși, reușind să treacă de Rapid (1-0) și să remizeze cu Universitatea Craiova (0-0). Formația lui Mehmet Topal se află pe locul 8 în clasamentul Superligii, cu 5 puncte și golaveraj 2-4.

Sursa: fcucluj.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Deputat Băltărețu (USR Cluj): E-deconturile de TVA, precompletate de ANAF, aruncă, din nou, în haos, firmele din România

Publicat

viorel baltaretu

”Doar în România digitalizarea înseamnă mai greu nu mai ușor. E-deconturile de TVA, precompletate de ANAF, aruncă, din nou, în haos, firmele din România”, susține deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu.

Potrivit acestuia, multe date sunt dublate, preluate din mai multe baze de date nesincronizate.

”E haos în comunicarea dintre e-Factura, e-Casa de marcat și toate declarațiile vamale de exporturi-importuri, de e-Transport.

Haosul evident din extracția datelor este îngrijorător. Am discutat cu contabili, antreprenori, toți sunt afectați de amatorismul cu care Guvernul a implementat acest proiect.

2025, an de stres pentru firme

Ce putem face, este să comunicăm cât mai exact despre problemele cu care ne confruntăm pentru ca, până la 1 ianuarie 2025 sistemul să poată fi optimizat, altfel anul viitor va fi unul cu stres și amenzi pentru firmele românești.

USR crede în digitalizare, inclusiv acest e-decont de TVA poate fi un intrument care să-i ajute pe antreprenori să aibă o vizibilitate în fiecare lună asupra operațiunilor lor și să nu tremure la ideea unei vizite de la Fisc. Dar modul de implementare a acestui proiect este absolut defectuos”, a spus Băltărețu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tarantule, șerpi și alte specii de reptile, într-o expoziție la Iulius Mall Cluj

Publicat

șerpi și tarantule

Un piton reticulat, un boa amazonian de copac și multe alte exemplare, dar și alte de specii de tarantule vor putea fi admirate în Iulius Mall Cluj până pe 22 septembrie 2024. În total, Expoziția de tarantule și șerpi vii reunește 70 de exemplare ale celor mai cunoscute specii de pe glob, iar pasionații și curioșii sunt așteptați în Iulius Mall Cluj să le descopere și să își înfrângă fobiile!

Una dintre cele mai apreciate expoziții vine în Iulius Mall, iar de această dată, reunește în cadrul aceluiași eveniment atât tarantule, cât și șerpi. O colecție impresionantă ce cuprinde 70 de exemplare dintre cele mai apreciate specii de pe glob vor putea fi admirate în Atriumul Iulius Mall Cluj, în intervalul orar 10.00 – 22.00.

Scop educativ

Expoziția de tarantule și șerpi vii are scop educativ, iar prețul unui bilet este de 25 lei. Biletele pot fi achiziționate de la Centrul Info din Iulius Mall. Crescătorii exemplarelor expuse vor răspunde întrebărilor curioșilor. Copiii sub 3 ani au intrarea gratuită. Dacă veniți în grup de peste 10 persoane, prețul unui bilet este de 15 lei, iar accesul este gratuit pentru însoțitor.

Un boa constrictor, un piton birmanez (una dintre cele mai mari șapte specii de șerpi), un Blood Snake (își are originile în Asia de Sud-Est), un piton reticulat, dar și un boa amazonian de copac sunt printre exemplarele de șerpi pe care le vei putea vedea în Iulius Mall.

Terariu special

În cadrul expoziției sunt și alte tipuri de șopârle, precum: tegu, un dragon cu barbă, blue-tongued skinks, Gecko ocelot din Madagascar și multe altele. În același timp, nu vor lipsi unele dintre cele mai interesate specii de țestoase: mata-mata sau red foot tortoise. Tarantule gigant, care impresionează prin dimensiune și prin coloritul lor spectaculos, se află în cadrul expoziției.

Fiecare exemplar este expus într-un terariu special conceput astfel încât să recreeze habitatul natural al fiecărei specii. Pentru șarpele boa amazonian, în terariu este amplasată o creangă specială de copac, iar pentru speciile care preferă mediile deșertice, habitatele sunt amenajate cu nisip. Pentru tarantule terariile diferă deoarece acestea țes pânze uimitoare, unde se odihnesc, „își prind prada” sau se „ascund”.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Din trafic adunate: un CAL se plimba, luni seara, printre mașini pe centura Clujului

Publicat

cal

Un cal se plimba, luni seara, printre mașini pe centura Clujului OMV – Muncii. Acesta a fost filmat de un participant la trafic făcând un trap elegant pe partea carosabilă.

Din filmare se poate observa că acesta avea o funie legată la gât, cel mai probabil dezlegându-se de la o căruță ce circula  prin zonă.

VIDEO. Din trafic adunate: un CAL se plimba, luni seara, printre mașini pe centura Clujului

De remarcat faptul că șoferii, observând animalul pe șosea, au redus viteza pentru a evita producerea unui accident ce putea fi deosebit de grav, având în vedere gabaritul calului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Primărița din Tureni, Daniela Mănăilă: Chiar dacă am făcut economii, Guvernul NU NE LASĂ să facem Sărbătoarea Buciu

Publicat

De

Tureni

Daniela Mănăilă, primărița din Tureni, și-a anunțat comunitatea că în acest an nu va avea loc Sărbătoarea Buciu, dar nici Fiii Satului.

Asta chiar dacă fondurile au fost cuprinse în bugetul pe acest an, iar oamenii așteptau aceste evenimente.

Primărița din Tureni, Daniela Mănăilă: Chiar dacă am făcut economii, Guvernul NU NE LASĂ să facem Sărbătoarea Buciu

Locuitorii comunei Tureni din județul Cluj tocmai au primit o veste proastă. Sărbătoarea Buciu nu va mai avea loc în acest an.

”Mulți dintre cetățeni ne-au întrebat când va avea loc Fiii Satului și Sărbătoarea Buciu. Răspunsul este simplu: în 2024 nu vom ține aceste sărbători”, a transmis Daniela Mănăilă, primar al comunei, din partea PNL.

Guvernul României ”pedepsește” primăriile care fac economii

Daniela Mănăilă a explicat că este vorba de o anomalie, dată ordonanța de urgență pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare și a deficitului bugetar.

”Prin adoptarea OUG 107/2024, Guvernul României <<pedepsește>> primăriile care fac economii. Astfel, cele care au cheltuit fonduri publice fără probleme în primele luni ale acestui an, vor putea face cheltuieli în limita a 10% din cheltuielile făcute în primele luni.

În schimb, primăriile care au făcut economii, nu pot să facă altceva decât să se limiteze!

Noi am prins în buget cheltuielile necesare organizării evenimentelor, dar Guvernul a spus <<NU>> și suntem obligați să ne conformăm”, a transmis primărița pe pagina de Facebook după ce mulți locuitori ai comunei au înrebat ce se întâmplă cu sărbătorile.

Daniela Mănăilă a primis, însă, că se vor face cadouri pentru copii după data de 1 ianuarie, iar în anul 2025, Primăria va cheltui cât mai multe fonduri pentru a nu mai fi „limitată” de Guvern.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax