Connect with us

EVENIMENT

Petrolul: un film nepremiat, dar prezent… la TIFF. Petrolul și aurul: filmul cu mai multe episoade

Publicat


S-a încheiat, cu bine, ultima ediție a TIFF. Un succes, ne spun organizatorii, mai ales în aceste zile complicate și incerte epidemic, economic, social, cultural și chiar politic.

Agenda națională și internațională este extrem de aglomerată, chiar și această lungă vară fierbinte (William Faulkner). În fierbințeala zilelor de vară rămâne certitudinea coronavirusului și a crizelor generate de acesta. În vârtejul acestora, petrol, aur, grâu.

Am scris despre acestea la începutul pandemiei. Am și făcut o analogie cu frumoasa trilogie cinematografică western, realizată de Dan Pița despre : Profetul, aurul și ardelenii,  Artista, dolarii și ardelenii și Pruncul, petrolul și ardelenii.

Concluzia pe care am încercat să o exprimăm a fost cea legată de importanța și influența aurului, banilor și petrolului în America la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Producția cinematografică surprindea o realitate de necontestat. Dacă aurul și banii au fost mijloace de păstrare și exprimare a valorii din cele mai vechi timpuri, petrolul a devenit resursa care a pus în mișcare societatea și economia modernă.

Aminteam, atunci, de multiple și chiar nebănuitele sale utilizări în industria energetică, petrochimică, automobilistică, aerospațială, militară,  farmaceutică, cosmetică și multe altele. Aproape că nu este domeniu de activitate în care sau la care petrolul să nu fie prezent, direct sau indirect, singur sau împreună cu alte materii prime și produse de origine biogenă.

De aceea pot să afirm și acum că petrolul a fost și el prezent la TIFF. Dacă ai spune acesta cinefililor, te-ar întreba cum, când, unde? Răspunsul ar fi retoric: uitați-vă la tot ce vă înconjoară, cu ce s-a venit la TIFF, pe ce scaune ați stat, ce încorporează aparatura pentru proiecție, telefoanele voastre mobile și așa mai departe. Deci,  petrolul a fost și el prezent la TIFF, ca spectator și actor tăcut, discret, dar nepremiat!!! După cum a fost și aurul, despre care am scris, și o să revin într-o ”ecranizare” (a se citi scriere ulterioară). Nu cred că mai trebuie să reamintesc de grâul care ne asigură pâinea cea de toate zilele…

”Uleiul de piatră”, mai tare ca… piatra

Poate că relația țițeiului (petrolului) cu oamenii este cea mai puternică și mai  îndelungată în comparație cu alte resursele care se găsesc în scoarța Pământului. Doar ponderea și complexitatea/diversitatea utilității s-a modificat.

La început, țițeiul, care în stare brută (nerafinat) conține peste 17.000 de substanțe organice complexe, era folosit  ca lubrifiant pentru osiile carelor de luptă și de transport, cu tracțiune umană și animală.

Indirect, prin zăcămintele aflate la suprafață amestecate cu nisip, oamenii au descoperit asfaltul, iar prin contactul cu oxigenul și o flacără, scânteie (cremene) s-au pus în valoare calitățile sale luminative.

De la focurile sacre  la celebrele torțe și temutul foc grecesc, petrolul și-a afirmat și reafirmat utilitatea. Nu e de mirare că în Codul lui Hammurabi (1975 î.Hr), din vechiul Babilon este reglementată folosirea și comercializarea petrolului. De altfel, de la  cuvântul  naptu (nabatu = luminează) știm despre folosirea petrolului pentru iluminat. Cuvântul petrol își are originea în limba latină, și vine de la ”oleum petrae“ = ulei de piatră.

De la iluminat la mister și eternitate la… măreție și declin

Revoluția industrială a oferit petrolului consacrarea supremă. Mașinile, civile și militare au ocupat tot mai mult spațiul și modul de viață al oamenilor. Petrolul a fost prezent în toate momentele importante din ultimile trei secole. A produs dispute, războaie, a desenat și redesenat harta economică și politică a Terrei. A fost socotit ”sângele și cheia de boltă a economiei”.

Pe bună dreptate, așa cum am afirmat în textul nostru anterior, aproape tot ceea ce înseamnă civilizația de astăzi însemnă civilizația petrolului!!! Petrolul ne-a înrâurit, schimbat și  accelerat viața. Este produsul care încă își menține și-și reafirmă rolul și importanța cu toate asalturile la care trebuie să răspundă: combustibili alternativi, dezechilibre în și din piață, presiuni geopolitice și militare, patimi, reticențe și contestări ecologice, acțiuni teroriste, războaie și conflicte militare. Misterul și eternitatea sa au fost tăgăduite, negate și contestate în istorie.

Nu revenim la aceste aspecte, dar ne dăm seama că ultima ”îngenunchere” nu a venit din partea oamenilor, ci de la un virus, încă misterios, invizibil și mai puternic decât oamenii, deși ei sunt, după opinia mea, principalii vinovați de ascensiunea și împuternicirea lui. Misterul și puterea  petrolului au fost destrămate de misterul virusului!!!

Așa s-a ajuns la  prețul negativ al petrolului. Am spus că acesta s-a datorat dezechilibrelor economice și distorsiunilor generate de coronavirus, dar și de unele trenduri pe care le regăsim în anii anteriori.

De la negativ la moderație

”Marea Închidere” -cum a fost numită perioada din economie când majoritatea statelor, inclusiv România, au fost nevoite să-și protejeze locuitorii de efectele negative și devastatoare ale coronavirusului- a avut efecte nebănuite în viața socială și economică.

Încercările decidenților politici, de a găsi, singuri sau împreună soluții sanitare și economice rămân mai mult încercări și mai puțin  soluții. Nesiguranța și ambiguitățile se resfrâng în piață, prin cerere, ofertă și prețuri.

Fără să absolutizăm și să fim prizonierii apărării pieței, putem să vedem cu destulă limpezime ce se întâmplă cu ”aurul negru” în piață, în ultimile săptămâni. De ce nu-și revine la pozițiile pe care le-a avut înainte de ”Marea Închidere”?

În primul rând, pentru că nu avem de-a face, încă, și cu ”Marea Deschidere”. Relaxările și revenirile au resuscitat piața, dar nu au (re)activat-o și nu au relansat-o. Dimpotrivă, a apărut o nouă prudență și o oarecare nesiguranță. Vorba aceea, ”când te arzi cu focul (generat poate chiar de petrol), sufli și în iaurt”!!!

Creșterile sunt modeste, cu cca. 1 sau 1,2 dolari la sfârșitul lunii iulie. Tendințe, cu oscilații firești, se văd și pentru luna august. Știrile alarmante, dar adevărate despre reexpandarea pandemiei au determinat consumatorii și agenții economici să-și modifice agendele sociale și economice.

Prin comparație cu perioada altor epidemii, cum a fost și cea a gripei spaniole (deși situația era din multe puncte de verde  alta), oamenii și economiile au reacționat relativ asemănător.

Expectativa petrolului  are și alte conotații. China, un mare importator și consumator de hidrocarburi (după unele estimări, peste 40% din producția mondială), încă are de ”suferit” de anatema coronavirus. Rusia, un alt mare producător, care stabilește prețul petrolului PUTIN câte PUTIN își rezervă dreptul de-a fi unul dintre actorii energetici mondiali cu influență pe termen scurt și mediu. Cu o economie bazată preponderent pe resursele naturale și cu o atitudine imperială, de mare putere, Rusia a extras, rafinat și stocat cantități importante de țiței și gaz metan, neţinând cont de ”sfaturile” altora. În optica rușilor, vine iarna și mulți o sa vină să ne cumpere ceea ce oferim noi.

Așa a făcut și o să mai facă și România. Cel puțin așa spun unele surse. Nu știm dacă este adevărat sau nu, dar din istorie putem afla că așa s-a mai procedat în situații similare!!!  Țările din Golf și alți producători și companii petroliere se comportă sinusoidal, între a extrage, depozita și arunca pe piață cantități de petrol și derivate la prețuri, acum, relativ modeste. Și ele, nu nu numai Rusia și-au întemeiat economia pe resursele naturale, în speță, petrolul. Este ”mica” și  ”marea” lor armă economică, politică și militară, chiar dacă unele din ele (și se știe foarte bine care sunt acestea) dezvoltă și arme clasice și nucleare. Dar până atunci…

Un alt factor care a dus la fluctuațiile negative ale prețului petrolului a fost cel al declinului economiei americane (PIB-ul american a scăzut cu 32,9%, fiind cel mai scăzut, din 1947, de când guvernul american face astfel de consemnări)  și a unei oarecare instabilități politice,  generată de alegerile prezidențiale și posibilitatea amânării acestora. Nu trebuie să uităm că prețul petrolului este exprimat în DOLARI!!!

Indubitabil, prețul petrolului va evolua și în funcție de evoluțiile politice europene și globale, de implementarea politicilor sanitare și anticriză, de tensiunile, protestele și mișcările sociale, de fluctuațiile și cotațiile monetare, de ”disputa” dintre monedele forte și de multe alte evenimente și fenomene pe care le putem și nu le putem anticipa, le putem și nu le putem contracara. Exemplul, de ultima oră, Hiroshima și Nagasaki Libanului, că tot s-au împlinit zilele acestea (6 și 9 august) 45 de ani de la primele bombardamente atomice, și suntem martorii tragediei din Beirut.

Economia este sub imperiul faptelor oamenilor. Despre prețul petrolului, Lachlan Shaw, strateg şef la National Australia Bank’s, era foarte rezervat atunci când declara: ”Vorbim despre normalizarea ofertei şi a cererii, dar avem un drum lung de parcurs”. Se pare că drumul petrolului este mai mult spre depozite și tancuri petroliere, decât spre rezervoarele mașinilor și a fabricilor petrochimice, iar surplusul de lichiditate se îndreaptă spre AUR.

Ce se întâmplă cu acesta în serialul/filmul următor. Așteptăm… noua ediție a TIFF-ului!!!

Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Atenție. Opt străzi din Florești și una din Tăuți rămân marți 7 ore fără curent electric. Care sunt acestea

Publicat

avarie

Distribuție Energie Elecrică România (DEER) anunță o întrerupere, marți, de 7 ore a alimentării cu energie electrică, pe mai multe străzi din comuna Floresti, dar și din satul Tăuți.

Astfel, din cauza unor lucrări programate, în intervalul 09:00-16:00, se ia curentul pe următoarele străzi:

FLORESTI, Strada BRÂNDUȘELOR INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada CRIZANTEMELOR INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada MAGNOLIEI INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada NARCISELOR INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada PROF. DR. VĂLEAN MARGINEAN INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada RĂZOARE INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada SUB CETATE INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada TĂUȚULUI INTEGRAL
FLORESTI, TĂUȚI, Strada PRINCIPALĂ INTEGRAL

Citește mai departe

EDUCATIE

Record de înscriși la UBB Cluj-Napoca la jumătatea perioadei. Unde e cea mai mare concurență

Publicat

UBB

Perioada de înscriere pentru admiterea la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca se desfășoară între 15 și 26 iulie 2024.  Cu puțin peste jumătatea perioadei de înscriere, UBB a depășit deja semnificativ cifrele din anul trecut.

”Când mai sunt încă patru zile de înscrieri, numărul celor înscriși la nivel licență, învățământ cu frecvență, este de 14.614, cu 755 mai mult decât pe întreaga perioada a înscrierilor din anul trecut, iar la învățământ la distanță avem 2.500 de candidați înscriși, depășind cu 403 cifrele pe toată perioada admiterii din anul 2023.

Situația este similară și în cazul studiilor masterale, unde avem 5.238 de înscriși, cu 550 mai mulți ca toată perioada înscrierilor de anul trecut.

Se înregistrează de asemenea o creștere semnificativă și la nivelul extensiilor UBB, precum și în cadrul candidaților din străinătate datorită angajamentului universității de a dezvolta relațiile cu comunitățile locale, respectiv creșterii vizibilității internaționale a UBB”, arată UBB.

Cea mai mare concurență

Specializările cu cea mai mare concurență la nivel licență sunt: Informatică/Inteligență artificială,Psihologie/Știinte cognitive, Informatică economică, Media digitală, Drept etc. La nivel master, cele mai atractive specializări sunt: Inginerie software, Psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, Publicitate, Relații publice, Relații internaționale, politică externă și managementul crizelor etc.

Rectorul David: Interesul era așteptat

Rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David declară că „interesul mare față de UBB era de așteptat, așa cum este de ani de zile pentru cea mai veche, cea mai mare și cea mai bine poziționată acum universitate din țară în rankingurile internaționale, care, în plus, ca instituție publică, și-a asumat și o misiune pentru „excelență incluzivă”.

”Așa am ajuns cea mai mare comunitate academică a țării și am contribuit decisiv la poziționarea orașului ca cel mai bun centru academic pentru studenți din România (conform QS 2024)!

Acum pe mine mă surprind însă pozitiv trei lucruri. Primul se referă la diversitatea tot mai consistentă a zonelor țării de unde ne vin studenții; mereu am avut studenți din toate zonele țării, dar acum avem tot mai mulți, lucru important pentru o universitate care nu este în capitala țării!

Al doilea se referă la numărul tot mai mare de studenți internaționali, lucru important pentru o universitate care nu are mecanisme conjuncturale/atipice de atragere a studenților internaționali; aici însă suntem atenți, deoarece, așa cum marile universități americane adesea nu se află în topul clasamentelor celor cu cei mai mulți studenți internaționali, fiind dedicate în primul rând educării studenților din țară (fără să refuze un procent rezonabil de studenți internaționali, unele având chiar limită de acceptare pentru numărul de studenți internaționali), nici UBB nu-și propune să-și distorsioneze misiunea.

Mai multe locuri alocate

În fine, de ani de zile, în unele specializări avem una din cele mai mari competiții pe locurile bugetate din țară;

nu cred că sunt prea numeroase universități în țară cu multe specializări la licență, consistente ca număr de studenți, unde competiția să ajungă la un număr considerabil decandidați pe un loc (ex. 13), asta arătând interes (din partea tinerilor) și calitate (din partea UBB) și astfel cred că în viitor ministerul trebuie să aloce mai multe locuri bugetate în aceste direcții de interes pentru tineri (în spiritul „excelenței incluzive” o vom face și noi, la admiterea de acum și din toamnă, în limitele pe care le avem), inclusiv alături de autoritățile locale, cu toții să căutăm soluții pentru cazarea studenților”, a spus rectorul UBB

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Podcast Human Hub. Dr. Lupu: Să fim atenți la problemele adolescenților și tinerilor, să intervenim la timp și cu răbdare

Publicat

Adolescența și problemele ei a fost tema podcastului HUMAN HUB, o producție Cluj24.ro, invitatul Cristinei Șendrea fiind profesorul în psihiatrie pediatrică, dr. Viorel Lupu.

El a încercat să realizeze un top al problemelor adolescenților din România, dar și să ofere sfaturi practice la acestea, reguli de urmat atunci când adulții observă o schimbare de atitudine sau de stare psihică a unui adolescent. Între primele probleme ale unui tânăr s-ar putea afla consumul de droguri, de alcool, sexul neprotejat, dependența de calculator.

Ar fi păcat ca tinerii și adolescenții să trăiască mai mult în lumea virtuală, a adăugat profesorul clujean Viorel Lupu. Părinții, dascălii, rudele, prietenii lor ar trebui să povestească cu cei care sunt dependenți de calculator, de jocuri, în special, să aibă activități comune, să descopere că și realitatea poate fi frumoasă și provocatoare.

Este necesar, de asemenea, ca adolescenții să înțeleagă societatea în care trăiesc, cultura din care fac parte și, mai ales, conceptul de libertate.

Citește mai departe

EDUCATIE

UTCN lansează în acest an 13 noi programe de studii masterale care se concentrează pe Inteligența Artificială

Publicat

De

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca

UTCN deschide o nouă etapă în evoluția învățământului superior tehnic.

Astfel, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca lansează, începând cu acest an, 13 programe de studii masterale noi, majoritatea menite să susțină transformarea digitală prin care trece învățământul superior și să creeze o serie de oportunități pentru îmbunătățirea competențelor profesionale și expertizei absolvenților asupra noilor tehnologii.

UTCN lansează în acest an 13 noi programe de studii masterale care se concentrează pe Inteligența Artificială

Potrivit reprezentațnilor UTCN, este vorba despre masterate care se concentrează pe inteligența artificială (IA) în diferite domenii inginerești.

Este vorba de Sisteme cyber-fizice, Inteligență și viziune artificială, Știința datelor, Inteligență artificială în inginerie civilă și managementul construcțiilor, Fabricație digitală, Inteligența artificială și prelucrări de semnale în electronică și telecomunicații și Sisteme inteligente în internetul lucrurilor.

IA va schimba nivelul de trai

Reprezentanții UTCN spun că universitatea este pregătită să suțină această nouă direcție și urmărește valorificarea fiecăreia dintre aceste oportunități și crearea unui nou peisaj digital al învățământului superior în regiune, pentru a deveni o universitate de referință pentru generațiile următoare.

“Atât la nivel internațional, cât și național, IA are potențialul deosebit de a schimba nivelul de trai și calitatea vieții în toate straturile sociale, de a modifica semnificativ modul în care mediul de cercetare și cel de afaceri dezvoltă și pun în piață soluții tehnice menite să eficientizeze timpul de lucru și calitatea produselor realizate”, arată aceștia.

Care sunt noile masterate

Noile masterate fac parte din oferta educațională începând cu Admiterea 2024 și se regăsesc în cadrul următoarelor facultăți:

  • Automatică și Calculatoare, cu patru programe în limba engleză: Sisteme cyber-fizice, Inteligența și viziune artificială, Ingineria securității cibernetice și Știința datelor;
  • Construcții – Inteligența artifcială în ingineria civilă și managementul construcțiilor (în limba engleză), Topografie digitală în cadastru și cadastru;
  • Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției – Fabricație digitală, Inteligența artificială în producția industrială (în limba engleză);
  • Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației – Inteligența artificială și prelucrări de semnale în electronică și telecomunicații (în limba engleză);
  • Inginerie a Instalațiilor – Instalații pentru orașe regenerative (în limba engleză);
  • Ingineria Materialelor și a Mediului – Materiale eco-smart în dezvoltarea durabilă;
  • Inginerie Electrică – Sisteme de mobilitate electrică;
    Inginerie, Centrul Universitar Nord Baia Mare – Sisteme inteligente în internetul lucrurilor.

UTCN dezvoltă un Institut de Cercetare în Inteligență Artificială

Noile programe de studii reprezintă, în același timp, o etapă premergătoare care susține Institutul de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA) dezvoltat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, care va avea rol în dezvoltarea de modele, prototipuri, tehnologii, produse hardware și software inovative, bazate pe inteligență artificială și transferul acestora către mediul socio-economic.

“În acest context, UTCN se pune în slujba societății prin absolvenții pe care îi pregătește și expertiza pe care le-o oferă, prin abordările avangardiste și inițiativele bazate pe o cultură tehnologică puternică, consolidată și matură”, au mai arătat reprezentanții universității clujene.

Detalii privind metodologia de admitere, calendarul și numărul de locuri găsesc AICI.

 

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax