Connect with us

EVENIMENT

Petrolul: un film nepremiat, dar prezent… la TIFF. Petrolul și aurul: filmul cu mai multe episoade

Publicat


S-a încheiat, cu bine, ultima ediție a TIFF. Un succes, ne spun organizatorii, mai ales în aceste zile complicate și incerte epidemic, economic, social, cultural și chiar politic.

Agenda națională și internațională este extrem de aglomerată, chiar și această lungă vară fierbinte (William Faulkner). În fierbințeala zilelor de vară rămâne certitudinea coronavirusului și a crizelor generate de acesta. În vârtejul acestora, petrol, aur, grâu.

Am scris despre acestea la începutul pandemiei. Am și făcut o analogie cu frumoasa trilogie cinematografică western, realizată de Dan Pița despre : Profetul, aurul și ardelenii,  Artista, dolarii și ardelenii și Pruncul, petrolul și ardelenii.

Concluzia pe care am încercat să o exprimăm a fost cea legată de importanța și influența aurului, banilor și petrolului în America la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Producția cinematografică surprindea o realitate de necontestat. Dacă aurul și banii au fost mijloace de păstrare și exprimare a valorii din cele mai vechi timpuri, petrolul a devenit resursa care a pus în mișcare societatea și economia modernă.

Aminteam, atunci, de multiple și chiar nebănuitele sale utilizări în industria energetică, petrochimică, automobilistică, aerospațială, militară,  farmaceutică, cosmetică și multe altele. Aproape că nu este domeniu de activitate în care sau la care petrolul să nu fie prezent, direct sau indirect, singur sau împreună cu alte materii prime și produse de origine biogenă.

De aceea pot să afirm și acum că petrolul a fost și el prezent la TIFF. Dacă ai spune acesta cinefililor, te-ar întreba cum, când, unde? Răspunsul ar fi retoric: uitați-vă la tot ce vă înconjoară, cu ce s-a venit la TIFF, pe ce scaune ați stat, ce încorporează aparatura pentru proiecție, telefoanele voastre mobile și așa mai departe. Deci,  petrolul a fost și el prezent la TIFF, ca spectator și actor tăcut, discret, dar nepremiat!!! După cum a fost și aurul, despre care am scris, și o să revin într-o ”ecranizare” (a se citi scriere ulterioară). Nu cred că mai trebuie să reamintesc de grâul care ne asigură pâinea cea de toate zilele…

”Uleiul de piatră”, mai tare ca… piatra

Poate că relația țițeiului (petrolului) cu oamenii este cea mai puternică și mai  îndelungată în comparație cu alte resursele care se găsesc în scoarța Pământului. Doar ponderea și complexitatea/diversitatea utilității s-a modificat.

La început, țițeiul, care în stare brută (nerafinat) conține peste 17.000 de substanțe organice complexe, era folosit  ca lubrifiant pentru osiile carelor de luptă și de transport, cu tracțiune umană și animală.

Indirect, prin zăcămintele aflate la suprafață amestecate cu nisip, oamenii au descoperit asfaltul, iar prin contactul cu oxigenul și o flacără, scânteie (cremene) s-au pus în valoare calitățile sale luminative.

De la focurile sacre  la celebrele torțe și temutul foc grecesc, petrolul și-a afirmat și reafirmat utilitatea. Nu e de mirare că în Codul lui Hammurabi (1975 î.Hr), din vechiul Babilon este reglementată folosirea și comercializarea petrolului. De altfel, de la  cuvântul  naptu (nabatu = luminează) știm despre folosirea petrolului pentru iluminat. Cuvântul petrol își are originea în limba latină, și vine de la ”oleum petrae“ = ulei de piatră.

De la iluminat la mister și eternitate la… măreție și declin

Revoluția industrială a oferit petrolului consacrarea supremă. Mașinile, civile și militare au ocupat tot mai mult spațiul și modul de viață al oamenilor. Petrolul a fost prezent în toate momentele importante din ultimile trei secole. A produs dispute, războaie, a desenat și redesenat harta economică și politică a Terrei. A fost socotit ”sângele și cheia de boltă a economiei”.

Pe bună dreptate, așa cum am afirmat în textul nostru anterior, aproape tot ceea ce înseamnă civilizația de astăzi însemnă civilizația petrolului!!! Petrolul ne-a înrâurit, schimbat și  accelerat viața. Este produsul care încă își menține și-și reafirmă rolul și importanța cu toate asalturile la care trebuie să răspundă: combustibili alternativi, dezechilibre în și din piață, presiuni geopolitice și militare, patimi, reticențe și contestări ecologice, acțiuni teroriste, războaie și conflicte militare. Misterul și eternitatea sa au fost tăgăduite, negate și contestate în istorie.

Nu revenim la aceste aspecte, dar ne dăm seama că ultima ”îngenunchere” nu a venit din partea oamenilor, ci de la un virus, încă misterios, invizibil și mai puternic decât oamenii, deși ei sunt, după opinia mea, principalii vinovați de ascensiunea și împuternicirea lui. Misterul și puterea  petrolului au fost destrămate de misterul virusului!!!

Așa s-a ajuns la  prețul negativ al petrolului. Am spus că acesta s-a datorat dezechilibrelor economice și distorsiunilor generate de coronavirus, dar și de unele trenduri pe care le regăsim în anii anteriori.

De la negativ la moderație

”Marea Închidere” -cum a fost numită perioada din economie când majoritatea statelor, inclusiv România, au fost nevoite să-și protejeze locuitorii de efectele negative și devastatoare ale coronavirusului- a avut efecte nebănuite în viața socială și economică.

Încercările decidenților politici, de a găsi, singuri sau împreună soluții sanitare și economice rămân mai mult încercări și mai puțin  soluții. Nesiguranța și ambiguitățile se resfrâng în piață, prin cerere, ofertă și prețuri.

Fără să absolutizăm și să fim prizonierii apărării pieței, putem să vedem cu destulă limpezime ce se întâmplă cu ”aurul negru” în piață, în ultimile săptămâni. De ce nu-și revine la pozițiile pe care le-a avut înainte de ”Marea Închidere”?

În primul rând, pentru că nu avem de-a face, încă, și cu ”Marea Deschidere”. Relaxările și revenirile au resuscitat piața, dar nu au (re)activat-o și nu au relansat-o. Dimpotrivă, a apărut o nouă prudență și o oarecare nesiguranță. Vorba aceea, ”când te arzi cu focul (generat poate chiar de petrol), sufli și în iaurt”!!!

Creșterile sunt modeste, cu cca. 1 sau 1,2 dolari la sfârșitul lunii iulie. Tendințe, cu oscilații firești, se văd și pentru luna august. Știrile alarmante, dar adevărate despre reexpandarea pandemiei au determinat consumatorii și agenții economici să-și modifice agendele sociale și economice.

Prin comparație cu perioada altor epidemii, cum a fost și cea a gripei spaniole (deși situația era din multe puncte de verde  alta), oamenii și economiile au reacționat relativ asemănător.

Expectativa petrolului  are și alte conotații. China, un mare importator și consumator de hidrocarburi (după unele estimări, peste 40% din producția mondială), încă are de ”suferit” de anatema coronavirus. Rusia, un alt mare producător, care stabilește prețul petrolului PUTIN câte PUTIN își rezervă dreptul de-a fi unul dintre actorii energetici mondiali cu influență pe termen scurt și mediu. Cu o economie bazată preponderent pe resursele naturale și cu o atitudine imperială, de mare putere, Rusia a extras, rafinat și stocat cantități importante de țiței și gaz metan, neţinând cont de ”sfaturile” altora. În optica rușilor, vine iarna și mulți o sa vină să ne cumpere ceea ce oferim noi.

Așa a făcut și o să mai facă și România. Cel puțin așa spun unele surse. Nu știm dacă este adevărat sau nu, dar din istorie putem afla că așa s-a mai procedat în situații similare!!!  Țările din Golf și alți producători și companii petroliere se comportă sinusoidal, între a extrage, depozita și arunca pe piață cantități de petrol și derivate la prețuri, acum, relativ modeste. Și ele, nu nu numai Rusia și-au întemeiat economia pe resursele naturale, în speță, petrolul. Este ”mica” și  ”marea” lor armă economică, politică și militară, chiar dacă unele din ele (și se știe foarte bine care sunt acestea) dezvoltă și arme clasice și nucleare. Dar până atunci…

Un alt factor care a dus la fluctuațiile negative ale prețului petrolului a fost cel al declinului economiei americane (PIB-ul american a scăzut cu 32,9%, fiind cel mai scăzut, din 1947, de când guvernul american face astfel de consemnări)  și a unei oarecare instabilități politice,  generată de alegerile prezidențiale și posibilitatea amânării acestora. Nu trebuie să uităm că prețul petrolului este exprimat în DOLARI!!!

Indubitabil, prețul petrolului va evolua și în funcție de evoluțiile politice europene și globale, de implementarea politicilor sanitare și anticriză, de tensiunile, protestele și mișcările sociale, de fluctuațiile și cotațiile monetare, de ”disputa” dintre monedele forte și de multe alte evenimente și fenomene pe care le putem și nu le putem anticipa, le putem și nu le putem contracara. Exemplul, de ultima oră, Hiroshima și Nagasaki Libanului, că tot s-au împlinit zilele acestea (6 și 9 august) 45 de ani de la primele bombardamente atomice, și suntem martorii tragediei din Beirut.

Economia este sub imperiul faptelor oamenilor. Despre prețul petrolului, Lachlan Shaw, strateg şef la National Australia Bank’s, era foarte rezervat atunci când declara: ”Vorbim despre normalizarea ofertei şi a cererii, dar avem un drum lung de parcurs”. Se pare că drumul petrolului este mai mult spre depozite și tancuri petroliere, decât spre rezervoarele mașinilor și a fabricilor petrochimice, iar surplusul de lichiditate se îndreaptă spre AUR.

Ce se întâmplă cu acesta în serialul/filmul următor. Așteptăm… noua ediție a TIFF-ului!!!

Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Patru elevi de la Colegiul ”George Coșbuc” infectați cu COVID. Școala ar putea intra în scenariul roșu

Publicat

De

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a anunțat că la Colegiul ”George Coșbuc” există 4 cazuri de elevi pozitivi, 3 dintr o clasă și 1 din alta clasă.

”Se va lua măsura suspendării activității celor 2 clase pentru 14 zile, urmând că dacă situația cazurilor pozitive va evolua negativ să luăm decizia de a trece la scenariul 3 pentru întreaga unitate de învățământ. Vineri, luni și marți unitatea de învățământ va desfășura doar cursuri online”, a spus Abrudean.

Citește mai departe

EVENIMENT

În atenția șoferilor! A mai apărut un semafor în Cluj, pe Calea Turzii

Publicat

A fost pus în funcțiune un nou semafor, la trecerea de pietoni de pe Calea Turzii nr.77, în apropierea stației de transport în comun, pe direcția de coborâre spre centrul orașului, anunță Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Traversarea pietonilor se face prin acționarea butoanelor pentru solicitarea culorii verzi. Ca și măsură suplimentară, în zonă au fost instalate si limitatoare de viteză, pentru fiecare sens de circulație, înaintea trecerii de pietoni.

„Rugăm conducătorii auto și pietonii să circule cu prudență în zona menționată și să respecte noile reglementări de circulație”, transmit autoritățile.

Citește mai departe

EVENIMENT

Remus Lăpușan: Vom avea un inel verde în jurul Clujului (PE)

Publicat

De

Am ajuns la același nivel de poluare cu marile orașe europene! Calitatea aerului din Cluj-Napoca lasă de dorit de multă vreme, și cu toate acestea autoritățile publice nu fac nimic! Pe lângă rezolvarea problemelor legate de trafic, trebuie să ne gândim și la acțiuni care țin strict de zona de protecția mediului!

Realizarea unui inel verde în jurul Clujului este unul dintre proiectele mele de suflet! Avem deja zone împădurite – pădurea Făget, pădurea Hoia, acestea trebuie protejate și conservate! Vom face acțiuni periodice de ecologizare, dar vom întări și controlul pentru respectarea regulilor – activitățile în aer liber gen grătare să se desfășoare doar în locurile special amenajate, să nu se arunce gunoaie la întâmplare, să nu se defrișeze ilegal, iar cei care produc deșeuri industriale – să respecte toate normele de decontaminare și depozitare, respectiv cei care produc noxe în timpul proceselor tehnologice – să nu depășească normele de poluare.

Împreună cu primăriile comunelor limitrofe, vom identifica parcele care pot fi împădurite cu specii de arbori care au creștere rapidă! În câțiva ani, va crește suprafața împădurită, și implicit resursa de oxigen.

Protecția mediului este o datorie pe care o avem față de copiii noștri. Un mediu poluat lasă urme adânci asupra sănătății pe termen lung.

În 27 septembrie, fiți PROmediu, fiți PRO Cluj, votați Remus Lăpușan – președinte al Consiliului Județean Cluj și echipa de consilieri județeni PRO România!

“Produs de SC ELEMENTE ADVERTISING & CONSULTING SRL, la comanda Partidului PRO România – Cluj, Cod mandatar financiar: 21200010”

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Se întrerupe furnizarea energiei electrice în anumite zone din județul Cluj

Publicat

Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice Cluj-Napoca anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică, astfel:

Data întreruperii: 29, 30.09.2020
Adresa/Localitatea: Comuna Săndulești, localitatea Săndulești, parțial
Intervalul orar: 09:00-15:00

Data întreruperii: 29, 30.09.2020
Adresa/Localitatea: Comuna Săndulești, localitatea Săndulești, integral, comuna Mihai Viteazu – zona Cheile Turzii, PTA Cheile Apusenilor
Intervalul orar: 08:00-09:00

Data întreruperii: 29, 30.09.2020
Adresa/Localitatea: Comuna Săndulești, localitatea Săndulești, integral, comuna Mihai Viteazu – zona Cheile Turzii, PTA Cheile Apusenilor
Intervalul orar: 15:00-16:00

Data întreruperii: 1, 2.10.2020
Adresa/Localitatea: Comuna Săndulești, PTA Cheile Apusenilor
Intervalul orar: 08:00-16:00

Data întreruperii: 1, 2.10.2020
Adresa/Localitatea: Comuna Săndulești, localitatea Săndulești, parțial, comuna Mihai Viteazu – zona Cheile Turzii
Intervalul orar: 08:00-09:00

Data întreruperii: 1, 2.10.2020
Adresa/Localitatea: Comuna Săndulești, localitatea Săndulești, parțial, comuna Mihai Viteazu – zona Cheile Turzii
Intervalul orar: 15:00-16:00

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate