Connect with us

EVENIMENT

Petrolul: un film nepremiat, dar prezent… la TIFF. Petrolul și aurul: filmul cu mai multe episoade

Publicat


S-a încheiat, cu bine, ultima ediție a TIFF. Un succes, ne spun organizatorii, mai ales în aceste zile complicate și incerte epidemic, economic, social, cultural și chiar politic.

Agenda națională și internațională este extrem de aglomerată, chiar și această lungă vară fierbinte (William Faulkner). În fierbințeala zilelor de vară rămâne certitudinea coronavirusului și a crizelor generate de acesta. În vârtejul acestora, petrol, aur, grâu.

Am scris despre acestea la începutul pandemiei. Am și făcut o analogie cu frumoasa trilogie cinematografică western, realizată de Dan Pița despre : Profetul, aurul și ardelenii,  Artista, dolarii și ardelenii și Pruncul, petrolul și ardelenii.

Concluzia pe care am încercat să o exprimăm a fost cea legată de importanța și influența aurului, banilor și petrolului în America la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Producția cinematografică surprindea o realitate de necontestat. Dacă aurul și banii au fost mijloace de păstrare și exprimare a valorii din cele mai vechi timpuri, petrolul a devenit resursa care a pus în mișcare societatea și economia modernă.

Aminteam, atunci, de multiple și chiar nebănuitele sale utilizări în industria energetică, petrochimică, automobilistică, aerospațială, militară,  farmaceutică, cosmetică și multe altele. Aproape că nu este domeniu de activitate în care sau la care petrolul să nu fie prezent, direct sau indirect, singur sau împreună cu alte materii prime și produse de origine biogenă.

De aceea pot să afirm și acum că petrolul a fost și el prezent la TIFF. Dacă ai spune acesta cinefililor, te-ar întreba cum, când, unde? Răspunsul ar fi retoric: uitați-vă la tot ce vă înconjoară, cu ce s-a venit la TIFF, pe ce scaune ați stat, ce încorporează aparatura pentru proiecție, telefoanele voastre mobile și așa mai departe. Deci,  petrolul a fost și el prezent la TIFF, ca spectator și actor tăcut, discret, dar nepremiat!!! După cum a fost și aurul, despre care am scris, și o să revin într-o ”ecranizare” (a se citi scriere ulterioară). Nu cred că mai trebuie să reamintesc de grâul care ne asigură pâinea cea de toate zilele…

”Uleiul de piatră”, mai tare ca… piatra

Poate că relația țițeiului (petrolului) cu oamenii este cea mai puternică și mai  îndelungată în comparație cu alte resursele care se găsesc în scoarța Pământului. Doar ponderea și complexitatea/diversitatea utilității s-a modificat.

La început, țițeiul, care în stare brută (nerafinat) conține peste 17.000 de substanțe organice complexe, era folosit  ca lubrifiant pentru osiile carelor de luptă și de transport, cu tracțiune umană și animală.

Indirect, prin zăcămintele aflate la suprafață amestecate cu nisip, oamenii au descoperit asfaltul, iar prin contactul cu oxigenul și o flacără, scânteie (cremene) s-au pus în valoare calitățile sale luminative.

De la focurile sacre  la celebrele torțe și temutul foc grecesc, petrolul și-a afirmat și reafirmat utilitatea. Nu e de mirare că în Codul lui Hammurabi (1975 î.Hr), din vechiul Babilon este reglementată folosirea și comercializarea petrolului. De altfel, de la  cuvântul  naptu (nabatu = luminează) știm despre folosirea petrolului pentru iluminat. Cuvântul petrol își are originea în limba latină, și vine de la ”oleum petrae“ = ulei de piatră.

De la iluminat la mister și eternitate la… măreție și declin

Revoluția industrială a oferit petrolului consacrarea supremă. Mașinile, civile și militare au ocupat tot mai mult spațiul și modul de viață al oamenilor. Petrolul a fost prezent în toate momentele importante din ultimile trei secole. A produs dispute, războaie, a desenat și redesenat harta economică și politică a Terrei. A fost socotit ”sângele și cheia de boltă a economiei”.

Pe bună dreptate, așa cum am afirmat în textul nostru anterior, aproape tot ceea ce înseamnă civilizația de astăzi însemnă civilizația petrolului!!! Petrolul ne-a înrâurit, schimbat și  accelerat viața. Este produsul care încă își menține și-și reafirmă rolul și importanța cu toate asalturile la care trebuie să răspundă: combustibili alternativi, dezechilibre în și din piață, presiuni geopolitice și militare, patimi, reticențe și contestări ecologice, acțiuni teroriste, războaie și conflicte militare. Misterul și eternitatea sa au fost tăgăduite, negate și contestate în istorie.

Nu revenim la aceste aspecte, dar ne dăm seama că ultima ”îngenunchere” nu a venit din partea oamenilor, ci de la un virus, încă misterios, invizibil și mai puternic decât oamenii, deși ei sunt, după opinia mea, principalii vinovați de ascensiunea și împuternicirea lui. Misterul și puterea  petrolului au fost destrămate de misterul virusului!!!

Așa s-a ajuns la  prețul negativ al petrolului. Am spus că acesta s-a datorat dezechilibrelor economice și distorsiunilor generate de coronavirus, dar și de unele trenduri pe care le regăsim în anii anteriori.

De la negativ la moderație

”Marea Închidere” -cum a fost numită perioada din economie când majoritatea statelor, inclusiv România, au fost nevoite să-și protejeze locuitorii de efectele negative și devastatoare ale coronavirusului- a avut efecte nebănuite în viața socială și economică.

Încercările decidenților politici, de a găsi, singuri sau împreună soluții sanitare și economice rămân mai mult încercări și mai puțin  soluții. Nesiguranța și ambiguitățile se resfrâng în piață, prin cerere, ofertă și prețuri.

Fără să absolutizăm și să fim prizonierii apărării pieței, putem să vedem cu destulă limpezime ce se întâmplă cu ”aurul negru” în piață, în ultimile săptămâni. De ce nu-și revine la pozițiile pe care le-a avut înainte de ”Marea Închidere”?

În primul rând, pentru că nu avem de-a face, încă, și cu ”Marea Deschidere”. Relaxările și revenirile au resuscitat piața, dar nu au (re)activat-o și nu au relansat-o. Dimpotrivă, a apărut o nouă prudență și o oarecare nesiguranță. Vorba aceea, ”când te arzi cu focul (generat poate chiar de petrol), sufli și în iaurt”!!!

Creșterile sunt modeste, cu cca. 1 sau 1,2 dolari la sfârșitul lunii iulie. Tendințe, cu oscilații firești, se văd și pentru luna august. Știrile alarmante, dar adevărate despre reexpandarea pandemiei au determinat consumatorii și agenții economici să-și modifice agendele sociale și economice.

Prin comparație cu perioada altor epidemii, cum a fost și cea a gripei spaniole (deși situația era din multe puncte de verde  alta), oamenii și economiile au reacționat relativ asemănător.

Expectativa petrolului  are și alte conotații. China, un mare importator și consumator de hidrocarburi (după unele estimări, peste 40% din producția mondială), încă are de ”suferit” de anatema coronavirus. Rusia, un alt mare producător, care stabilește prețul petrolului PUTIN câte PUTIN își rezervă dreptul de-a fi unul dintre actorii energetici mondiali cu influență pe termen scurt și mediu. Cu o economie bazată preponderent pe resursele naturale și cu o atitudine imperială, de mare putere, Rusia a extras, rafinat și stocat cantități importante de țiței și gaz metan, neţinând cont de ”sfaturile” altora. În optica rușilor, vine iarna și mulți o sa vină să ne cumpere ceea ce oferim noi.

Așa a făcut și o să mai facă și România. Cel puțin așa spun unele surse. Nu știm dacă este adevărat sau nu, dar din istorie putem afla că așa s-a mai procedat în situații similare!!!  Țările din Golf și alți producători și companii petroliere se comportă sinusoidal, între a extrage, depozita și arunca pe piață cantități de petrol și derivate la prețuri, acum, relativ modeste. Și ele, nu nu numai Rusia și-au întemeiat economia pe resursele naturale, în speță, petrolul. Este ”mica” și  ”marea” lor armă economică, politică și militară, chiar dacă unele din ele (și se știe foarte bine care sunt acestea) dezvoltă și arme clasice și nucleare. Dar până atunci…

Un alt factor care a dus la fluctuațiile negative ale prețului petrolului a fost cel al declinului economiei americane (PIB-ul american a scăzut cu 32,9%, fiind cel mai scăzut, din 1947, de când guvernul american face astfel de consemnări)  și a unei oarecare instabilități politice,  generată de alegerile prezidențiale și posibilitatea amânării acestora. Nu trebuie să uităm că prețul petrolului este exprimat în DOLARI!!!

Indubitabil, prețul petrolului va evolua și în funcție de evoluțiile politice europene și globale, de implementarea politicilor sanitare și anticriză, de tensiunile, protestele și mișcările sociale, de fluctuațiile și cotațiile monetare, de ”disputa” dintre monedele forte și de multe alte evenimente și fenomene pe care le putem și nu le putem anticipa, le putem și nu le putem contracara. Exemplul, de ultima oră, Hiroshima și Nagasaki Libanului, că tot s-au împlinit zilele acestea (6 și 9 august) 45 de ani de la primele bombardamente atomice, și suntem martorii tragediei din Beirut.

Economia este sub imperiul faptelor oamenilor. Despre prețul petrolului, Lachlan Shaw, strateg şef la National Australia Bank’s, era foarte rezervat atunci când declara: ”Vorbim despre normalizarea ofertei şi a cererii, dar avem un drum lung de parcurs”. Se pare că drumul petrolului este mai mult spre depozite și tancuri petroliere, decât spre rezervoarele mașinilor și a fabricilor petrochimice, iar surplusul de lichiditate se îndreaptă spre AUR.

Ce se întâmplă cu acesta în serialul/filmul următor. Așteptăm… noua ediție a TIFF-ului!!!

Prof.univ.dr. Ioan LumperdeanDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Elev clujean, locul I la Concursul Național de Proiecte al Consiliilor Județene ale Elevilor

Publicat

Un elev reprezentând județul Cluj a luat locul I la Concursul Național de Proiecte al Consiliilor Județene ale Elevilor.

Elevii clujeni demonstrează din nou excelență în educație. Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Cluj, prin Cristian Albu de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca a obținut locul I la Concursul Național de Proiecte.

Premiul I, obținut de un elev clujean

La competiția desfășurată la Tulcea, proiectul intitulat „Histrioniada elevilor”, prezentat impecabil de reprezentantul CJE Cluj a adus Clujului Premiul I la categoria educație pentru interculturalitate.

„Felicitări C.J.E. Cluj și felicitări speciale elevului Cristian Albu, al Liceului Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca!

Aducem Clujului, de la Tucea, Premiul I, la Concursul național de proiecte, adresat consiliilor județene ale elevilor din țară- Parteneriat în educație-prezent și perspective,  categoria educație pentru interculturalitate, CPEENI, 2024!

Proiectul „Histrioniada elevilor” a fost impecabil prezentat, prin reprezentantul C.J.E. Cluj, Cristian Albu.

Bravooo, Cristian!”, a transmis Amalia Gurzău, inspector școlar pentru relația cu presa.

Concursul național de proiecte pentru Consiliile Elevilor „Parteneriat în educație – prezent și perspective a reunit peste 100 de elevi talentați din întreaga țară, care au prezentat proiecte inovative și de impact.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Jucătorii U-BT Cluj-Napoca au prezentat trofeul de campioni în fața fanilor, la Urban Playfield

Publicat

Jucătorii de la U-BT Cluj-Napoca au prezentat trofeul de campioni în cadrul evenimentului Urban Playfield. Fanii au avut ocazia să îi întâlnească pe jucători, dar și să se fotografieze cu ei și cu trofeul.

Sâmbătă seara, jucătorii echipei de baschet U-BT Cluj-Napoca au adus trofeul de campioni ai României în fața clujenilor, în cadrul evenimentului Urban Playfield.


Baschetbaliștii au prezentat trofeul în centrul Clujului și s-au fotografiat cu fanii echipei.

U-BT a cucerit un nou titlu de campioană a României

Echipa U-BT Cluj-Napoca a câștigat un nou titlu de campioană a României la baschet masculin joi seară, după ce a învins-o pe CSM CSU Oradea, scor 97-89, pe BT Arena.

U-BT Cluj a jucat a noua sa finală, având acum cinci titluri în palmares (2017, 2021, 2022, 2023, 2024). Baschetul clujean, prin CS Universitatea Cluj, mai are la activ şapte finale şi trei titluri, obţinute în 1992, 1993 şi 1996, iar un alt titlu este din 2011, când echipa se numea U Mobitelco.

Cluj-Napoca, al doilea oraș de pe harta Urban Playfield

Urban Playfield, festivalul sporturilor luate în joacă pentru cei mici și cei mari, continuă la Cluj-Napoca, orașul în care a fost inițiat. Pentru prima oară, evenimentul are loc în centrul orașului, în cea mai nouă zonă pietonală, punct de atracție pentru comunitate și turiști, aflată pe străzile Mihail Kogălniceanu și Universității.

Clujenii sunt așteptați la mișcare și multe jocuri, sâmbătă și duminică, 25-26 mai. Accesul este, ca de obicei, gratuit.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce profit au făcut firmele foștilor generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă? Sunt cercetați de DNA sub control judiciar

Publicat

De

Firmele foștilor generali SRI Coldea și Dumbravă au înregistrat anul trecut profituri de milioane de lei din consultanță, potrivit datelor de pe portalul Termene.ro. Rata profitului acestor companii depășea 50%, ajungând în unii ani chiar și la 90%.

Foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă și omul de afaceri Dan Tocaci sunt cercetați penal pentru trafic de influență, potrivit unui comunicat DNA remis vineri. Cei patru se află sub control judiciar și trebuie să plătească cauțiuni de 500.000 de lei (Coldea, Dumbravă și Trăilă) și 150.000 de lei (Tocaci).

Cercetați penal pentru trafic de influență

Cătălin Hideg, omul de afaceri care a făcut denunțul la DNA, a ajuns la cei trei prin intermediul lui Dan Tocaci pentru a obține o sentință favorabilă într-un dosar penal. Procurorii anticorupție susțin că Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă i-au cerut lui Hideg 700.000 de euro plus TVA să-i rezolve problema legată de dosarul penal. După negocieri, suma a fost redusă la 600.000 de euro, din care Hideg a plătit 100.000 de euro, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

„În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale.

În contextul menționat mai sus, în aceeași perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială în sumă de aproximativ 100.000 euro.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor”, se mai arată în comunicat.

Procurorii au dispus cercetarea pentru trafic de influență a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă și pentru complicitate la trafic de influență a omului de afaceri Dan Tocaci.

De asemenea, firmele celor doi foști generali SRI, Wise Line Consulting SRL și Strategic Sys SRL, sunt cercetate pentru spălarea banilor.

Detaliile anchetei

În concret, Cătălin Hideg a fost îndrumat să semneze contracte de asistență juridică cu casa de avocatură SCP„Doru Trăilă și Asociații”. O anexă a contractului permitea casei de avocatură să angajeze un consultant plătit din onorarii.

Procurorii susțin că clauza privind angajarea unui consultant era un mecanism de ascundere a adevăratei naturi a sumelor de bani pretinse, prin contracte între SCP „Doru Trăilă și Asociații”, SC Wise Line Consulting SRL (controlată de Dumitru Dumbravă) și SC Strategic Sys SRL (controlată de Florian Coldea),potrivit ordonanței DNA, citată de Digi24.

Când Hideg nu a putut face plățile conform contractului, presiunile asupra lui au crescut. La o întâlnire, Dumitru Dumbravă i-a spus că „FC-ul (Florian Coldea) are o problemă cu asta”.

Traseul banilor

Procurorii au constatat că plățile repetate sugerează că SCP „Doru Trăilă și Asociații” a fost doar un vehicul pentru transferul banilor către societățile de consultanță.

„Caracterul repetitiv al plăților efectuate creează o suspiciune plauzibilă în sensul că SCP Doru Trăilă și Asociații reprezintă doar un vehicul pentru transferul sumelor de bani către societățile de consultanță, concluzie întărită și de faptul că, deși sunt încheiate contractate servicii de asistență juridică, ponderea serviciilor de asistență din costul total achitat de beneficiarul acestora, raportat la serviciile de consultanță contractate, este redusă”, potrivit procurorilor DNA.

Procurorii au mai stabilit că omul de afaceri Cătălin Hideg a făcut plăți către casa de avocatură a lui Doru Trăilă, care, mai departe, a făcut plăți către societatea Wise Line Consulting SRL, controlată de Dumitru Dumbravă, care, la rândul ei, a făcut plăți mai departe către Strategic Sys SRL, controlată de Florian Coldea.

Profit uriaș din consultanță

Potrivit datelor de pe Termene.ro, Florian Coldea a făcut profit de aproape 12,5 milioane de lei din consultanță prin firma Strategic SYS SRL, înființată cu fostul general SRI Dumitru Cocoru. Firma are ca obiect principal „Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea”.

Firma Strategic SYS SRL a fost înființată în 2020 și a avut profit de aproape 12.500.000 lei în doar trei ani. În 2023, firma a avut o cifră de afaceri de 6,1 milioane lei și un profit de 4,8 milioane lei. Firma are doar patru angajați, cu o rată de profit ce a depășit 90% în unii ani.

Creștere de 300% a profitului într-un singur an

Dumitru Dumbravă a obținut un profit de aproape 8,7 milioane de lei prin firma Wise Line Consulting SRL. Potrivit portalului citat, firma furnizează „Activități de consultanță pentru afaceri și management”.

Firma a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri de 6,2 milioane lei și un profit de peste 4,8 milioane lei, cu o creștere de 300% față de anul anterior.

Florian Coldea a fost suspendat din SRI în 2017, după dezvăluirile făcute de Sebastian Ghiță. După o anchetă internă, a fost repus în funcție, dar în ianuarie 2017 și-a dat demisia și a cerut trecerea în rezervă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabin Sărmaș: Singurii dezvoltatori imobiliari cu interese oneroase roiesc în jurul Primăriei Cluj-Napoca

Publicat

sărmaș

Candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, neagă că dezvoltatori imobiliari s-ar afla în spatele său și l-ar susține financiar în campania electorală pentru alegerile locale din 9 iunie.

”Singurii dezvoltatori imobiliari cu interese oneroase roiesc în jurul Primăriei. Singurii care iau autorizații în această perioadă și singurii cărora li se trage asfalt sunt cei care roiesc în jurul lui Boc.

Jocul lui Boc, cu oraș pentru oameni, nu pentru profit, mi se pare pervers, pentru că profit fac cei care iau autorizațiile. El ține autorizațiile sub control, iar pe oamenii de afaceri mici nu îi vede.

Rechinii imobiliari se învârt în jurul unei singure bărci, care este pe strada Moților”, a afirmat Sabin Sărmaș.

CMF: 24240078

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax