EVENIMENT
Petrolul: un film nepremiat, dar prezent… la TIFF. Petrolul și aurul: filmul cu mai multe episoade
S-a încheiat, cu bine, ultima ediție a TIFF. Un succes, ne spun organizatorii, mai ales în aceste zile complicate și incerte epidemic, economic, social, cultural și chiar politic.
Agenda națională și internațională este extrem de aglomerată, chiar și această lungă vară fierbinte (William Faulkner). În fierbințeala zilelor de vară rămâne certitudinea coronavirusului și a crizelor generate de acesta. În vârtejul acestora, petrol, aur, grâu.
Am scris despre acestea la începutul pandemiei. Am și făcut o analogie cu frumoasa trilogie cinematografică western, realizată de Dan Pița despre : Profetul, aurul și ardelenii, Artista, dolarii și ardelenii și Pruncul, petrolul și ardelenii.
Concluzia pe care am încercat să o exprimăm a fost cea legată de importanța și influența aurului, banilor și petrolului în America la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Producția cinematografică surprindea o realitate de necontestat. Dacă aurul și banii au fost mijloace de păstrare și exprimare a valorii din cele mai vechi timpuri, petrolul a devenit resursa care a pus în mișcare societatea și economia modernă.
Aminteam, atunci, de multiple și chiar nebănuitele sale utilizări în industria energetică, petrochimică, automobilistică, aerospațială, militară, farmaceutică, cosmetică și multe altele. Aproape că nu este domeniu de activitate în care sau la care petrolul să nu fie prezent, direct sau indirect, singur sau împreună cu alte materii prime și produse de origine biogenă.
De aceea pot să afirm și acum că petrolul a fost și el prezent la TIFF. Dacă ai spune acesta cinefililor, te-ar întreba cum, când, unde? Răspunsul ar fi retoric: uitați-vă la tot ce vă înconjoară, cu ce s-a venit la TIFF, pe ce scaune ați stat, ce încorporează aparatura pentru proiecție, telefoanele voastre mobile și așa mai departe. Deci, petrolul a fost și el prezent la TIFF, ca spectator și actor tăcut, discret, dar nepremiat!!! După cum a fost și aurul, despre care am scris, și o să revin într-o ”ecranizare” (a se citi scriere ulterioară). Nu cred că mai trebuie să reamintesc de grâul care ne asigură pâinea cea de toate zilele…
”Uleiul de piatră”, mai tare ca… piatra
Poate că relația țițeiului (petrolului) cu oamenii este cea mai puternică și mai îndelungată în comparație cu alte resursele care se găsesc în scoarța Pământului. Doar ponderea și complexitatea/diversitatea utilității s-a modificat.
La început, țițeiul, care în stare brută (nerafinat) conține peste 17.000 de substanțe organice complexe, era folosit ca lubrifiant pentru osiile carelor de luptă și de transport, cu tracțiune umană și animală.
Indirect, prin zăcămintele aflate la suprafață amestecate cu nisip, oamenii au descoperit asfaltul, iar prin contactul cu oxigenul și o flacără, scânteie (cremene) s-au pus în valoare calitățile sale luminative.
De la focurile sacre la celebrele torțe și temutul foc grecesc, petrolul și-a afirmat și reafirmat utilitatea. Nu e de mirare că în Codul lui Hammurabi (1975 î.Hr), din vechiul Babilon este reglementată folosirea și comercializarea petrolului. De altfel, de la cuvântul naptu (nabatu = luminează) știm despre folosirea petrolului pentru iluminat. Cuvântul petrol își are originea în limba latină, și vine de la ”oleum petrae“ = ulei de piatră.
De la iluminat la mister și eternitate la… măreție și declin
Revoluția industrială a oferit petrolului consacrarea supremă. Mașinile, civile și militare au ocupat tot mai mult spațiul și modul de viață al oamenilor. Petrolul a fost prezent în toate momentele importante din ultimile trei secole. A produs dispute, războaie, a desenat și redesenat harta economică și politică a Terrei. A fost socotit ”sângele și cheia de boltă a economiei”.
Pe bună dreptate, așa cum am afirmat în textul nostru anterior, aproape tot ceea ce înseamnă civilizația de astăzi însemnă civilizația petrolului!!! Petrolul ne-a înrâurit, schimbat și accelerat viața. Este produsul care încă își menține și-și reafirmă rolul și importanța cu toate asalturile la care trebuie să răspundă: combustibili alternativi, dezechilibre în și din piață, presiuni geopolitice și militare, patimi, reticențe și contestări ecologice, acțiuni teroriste, războaie și conflicte militare. Misterul și eternitatea sa au fost tăgăduite, negate și contestate în istorie.
Nu revenim la aceste aspecte, dar ne dăm seama că ultima ”îngenunchere” nu a venit din partea oamenilor, ci de la un virus, încă misterios, invizibil și mai puternic decât oamenii, deși ei sunt, după opinia mea, principalii vinovați de ascensiunea și împuternicirea lui. Misterul și puterea petrolului au fost destrămate de misterul virusului!!!
Așa s-a ajuns la prețul negativ al petrolului. Am spus că acesta s-a datorat dezechilibrelor economice și distorsiunilor generate de coronavirus, dar și de unele trenduri pe care le regăsim în anii anteriori.
De la negativ la moderație
”Marea Închidere” -cum a fost numită perioada din economie când majoritatea statelor, inclusiv România, au fost nevoite să-și protejeze locuitorii de efectele negative și devastatoare ale coronavirusului- a avut efecte nebănuite în viața socială și economică.
Încercările decidenților politici, de a găsi, singuri sau împreună soluții sanitare și economice rămân mai mult încercări și mai puțin soluții. Nesiguranța și ambiguitățile se resfrâng în piață, prin cerere, ofertă și prețuri.
Fără să absolutizăm și să fim prizonierii apărării pieței, putem să vedem cu destulă limpezime ce se întâmplă cu ”aurul negru” în piață, în ultimile săptămâni. De ce nu-și revine la pozițiile pe care le-a avut înainte de ”Marea Închidere”?
În primul rând, pentru că nu avem de-a face, încă, și cu ”Marea Deschidere”. Relaxările și revenirile au resuscitat piața, dar nu au (re)activat-o și nu au relansat-o. Dimpotrivă, a apărut o nouă prudență și o oarecare nesiguranță. Vorba aceea, ”când te arzi cu focul (generat poate chiar de petrol), sufli și în iaurt”!!!
Creșterile sunt modeste, cu cca. 1 sau 1,2 dolari la sfârșitul lunii iulie. Tendințe, cu oscilații firești, se văd și pentru luna august. Știrile alarmante, dar adevărate despre reexpandarea pandemiei au determinat consumatorii și agenții economici să-și modifice agendele sociale și economice.
Prin comparație cu perioada altor epidemii, cum a fost și cea a gripei spaniole (deși situația era din multe puncte de verde alta), oamenii și economiile au reacționat relativ asemănător.
Expectativa petrolului are și alte conotații. China, un mare importator și consumator de hidrocarburi (după unele estimări, peste 40% din producția mondială), încă are de ”suferit” de anatema coronavirus. Rusia, un alt mare producător, care stabilește prețul petrolului PUTIN câte PUTIN își rezervă dreptul de-a fi unul dintre actorii energetici mondiali cu influență pe termen scurt și mediu. Cu o economie bazată preponderent pe resursele naturale și cu o atitudine imperială, de mare putere, Rusia a extras, rafinat și stocat cantități importante de țiței și gaz metan, neţinând cont de ”sfaturile” altora. În optica rușilor, vine iarna și mulți o sa vină să ne cumpere ceea ce oferim noi.
Așa a făcut și o să mai facă și România. Cel puțin așa spun unele surse. Nu știm dacă este adevărat sau nu, dar din istorie putem afla că așa s-a mai procedat în situații similare!!! Țările din Golf și alți producători și companii petroliere se comportă sinusoidal, între a extrage, depozita și arunca pe piață cantități de petrol și derivate la prețuri, acum, relativ modeste. Și ele, nu nu numai Rusia și-au întemeiat economia pe resursele naturale, în speță, petrolul. Este ”mica” și ”marea” lor armă economică, politică și militară, chiar dacă unele din ele (și se știe foarte bine care sunt acestea) dezvoltă și arme clasice și nucleare. Dar până atunci…
Un alt factor care a dus la fluctuațiile negative ale prețului petrolului a fost cel al declinului economiei americane (PIB-ul american a scăzut cu 32,9%, fiind cel mai scăzut, din 1947, de când guvernul american face astfel de consemnări) și a unei oarecare instabilități politice, generată de alegerile prezidențiale și posibilitatea amânării acestora. Nu trebuie să uităm că prețul petrolului este exprimat în DOLARI!!!
Indubitabil, prețul petrolului va evolua și în funcție de evoluțiile politice europene și globale, de implementarea politicilor sanitare și anticriză, de tensiunile, protestele și mișcările sociale, de fluctuațiile și cotațiile monetare, de ”disputa” dintre monedele forte și de multe alte evenimente și fenomene pe care le putem și nu le putem anticipa, le putem și nu le putem contracara. Exemplul, de ultima oră, Hiroshima și Nagasaki Libanului, că tot s-au împlinit zilele acestea (6 și 9 august) 45 de ani de la primele bombardamente atomice, și suntem martorii tragediei din Beirut.
Economia este sub imperiul faptelor oamenilor. Despre prețul petrolului, Lachlan Shaw, strateg şef la National Australia Bank’s, era foarte rezervat atunci când declara: ”Vorbim despre normalizarea ofertei şi a cererii, dar avem un drum lung de parcurs”. Se pare că drumul petrolului este mai mult spre depozite și tancuri petroliere, decât spre rezervoarele mașinilor și a fabricilor petrochimice, iar surplusul de lichiditate se îndreaptă spre AUR.
Ce se întâmplă cu acesta în serialul/filmul următor. Așteptăm… noua ediție a TIFF-ului!!!
Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Emil Boc, primarul Clujului, însoțit de soția sa Oana Boc, s-a prezentat la urne, duminică, pentru aș-i exercita dreptul la vot.
Emil Boc a votat la Secția nr. 49, de la Liceul de Informatica „Tiberiu Popoviciu” din cartierul Zorilor.
Acesta a fost întâmpinat de mai mulți lideri ai PNL printre care președintele Consiliului Județean, Alin Tișe și viceprimarul Dan Tarcea, europarlamentarul Daniel Buda și deputatul Radu Moisin.
Primarul le-a cerut clujenilor să meargă la vot.
Am votat pentru un lider priceput, care întotdeauna și-a pus țara pe primul loc”, a spus Emil Boc după ce a pus buletinul de vot în urnă.
“Am votat pentru un lider în care am încredere că, în calitate de comandant suprem al forțelor armate va face ceea ce trebuie pentru a apăra interesul național și securitatea României în condițiile în care avem război la graniță”, a spus Emil Boc.
Primarul i-a invitat pe clujeni și pe toți românii să vină la vot.
“Conducătorii pricepuți se aleg doar prin participarea noastră, a tuturor, la vot… Așa că haideți la vot, pentru că avem nevoie să ne alegem cel mai bun președinte pentru următorii 5 ani”, a mai spus Emil Boc.
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Peste 20.000 de clujeni cu drept de vot s-au prezentat la urne până la ora 9.30
A început procesul de vot pentru alegerea președintelui României. Urnele s-au deschis la ora 7.00, iar în județul Cluj, până la ora 9.30, s-au prezentat la vor peste 3,36% dintre alegători.
Potrivit Biroului Electoral Central, la Cluj au votat peste 17.000 de persoane înscrise pe liste. Peste 7.700 au votat la Cluj-Napoca
Prezența la urne la Cluj
De asemenea, 85 de persoane au votat în județul Cluj cu urna mobilă, iar peste 5.000 de persoane au votat pe liste suplimentare.
În județul Cluj, 615.924 de persoane cu drept de vot sunt înscrise pe listele permanente, dintre care 270.162 la Cluj-Napca.
La nivelul întregului județ au fost deschise 674 de secții de votare. Urnele se închid la ora 21.00.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Deputatul USR Viorel Băltărețu: „Am votat pentru o Românie justă, unde munca să fie răsplătită și hoția pedepsită”
Viorel Băltărețu, deputat USR de Cluj, a votat, duminică dimineață, pentru „o Românie justă”, în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Deputatul USR Viorel Băltărețu a votat duminică dimineață, de la ora 8.30, la secția de votare nr. 57 de pe strada Mircea Eliade din Cluj-Napoca.
„Acolo sus e nevoie să avem un om curat”
După ce și-a exprimat votul, parlamentarul a susținut scurte declarații de presă. Acesta a declarat că România are nevoie de „o curățenie fără milă acolo în vârf”.
„Am așteptat cu nerăbdare acest vot, astăzi este o zi extraordinar de importantă pentru următorii 10 ani din viața clujenilor și a Românilor în general. Acum patru ani, am votat cu speranță, dar și cu o oarecare naivitate. Atunci a fost începutul carierei mele politice. Acum, văd lucrurile mai realist și mai limpede. Știu unde trebuie să începem să facem o curățenie fără milă: acolo în vârf. Acolo sus e nevoie să avem un om curat, de bună credință”, a declarat deputatul USR.
„Să ne folosim resursele cu cap, nu pentru interese”
Viorel Băltărețu a mai afirmat că a votat pentru „o Românie justă, prosperă și eficientă”.
„Am votat pentru o Românie justă, unde munca să fie răsplătită și hoția pedepsită. Am votat pentru o Românie prosperă, eficientă, în care să ne folosim resursele cu cap, nu pentru interese. E spun cetățenilor să iasă în număr cât mai mare la vot. Momentul pe care îl trăim astăzi necesită o acțiune hotărâtă și decisivă. Haideți, oameni buni, să alegem pentru binele nostru”, a mai arătat Băltărețu.
Ioan Așchilean, profesor universitar habilitat doctor inginer la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, în semn de apreciere pentru activitatea sa.
Acesta a fist distins cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler.
Profesorul clujean Ioan Așchilean de la UTCN, decorat de președintele Klaus Iohannis
“În semn de apreciere pentru rezultatele importante obținute în coordonarea proiectelor de cercetare în domeniul ingineriei civile și de instalații, precum și pentru contribuția semnificativă avută la dezvoltarea economiei naționale, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național ‘Pentru Merit’ în grad de Cavaler domnului Așchilean Ioan, profesor universitar habilitat doctor inginer, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și președinte al Consiliului de Administrație al S.C. ACI Cluj S.A.” se arată în ordinul semnat de președintele României, Klaus Iohannis.
Profesorul Ioan Așchilean este cadru didactic la Facultatea de Construcţii a UTCN, Departamentul Construcţii Civile şi Management.