Connect with us

EVENIMENT

Peste 700 de clujeni s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

Publicat


La nivelul județului Cluj, în ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 700 de clujeni.

Cele mai multe doze au fost administrate la centrele de vaccinare.

La cabinetele medicilor de familie s-au vaccinat 110 de persoane, iar la Centrul drive-thru – 76.

Nu au fost raportate reacții adverse.

În total, până astăzi s-au administrat peste 540.000 de doze.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

O MINI-LUNĂ va orbita în jurul Pământului. Când are loc rarul fenomen astronomic

Publicat

Mini-Luna

Un asteroid, cunoscut drept ”mini-Lună”, va orbita în jurul Pământului timp de 58 de zile.

Fenomenul astronomic, care este unul foarte rar, va avea loc începând cu data de 29 septembrie 2024.

O MINI-LUNĂ va orbita în jurul Pământului. Când are loc rarul fenomen astronomic

Începând cu 29 septembrie 2024, Pământul va găzdui temporar o ”mini-lună”, un asteroid atras de gravitația Pământului care va orbita în jurul planetei noastre timp de 58 de zile, potrivit Alba24.ro.

Denumit ”Asteroidul 2024 PT5”, acest obiect spațial recent descoperit va fi capturat de gravitația planetei noastre și va orbita în jurul ei pentru o scurtă perioadă de timp, în perioada 29 septembrie- 25 noiembrie 2024.

Descoperirea a fost realizată de astronomii care folosesc sistemul ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) în Africa de Sud, scrie CNN.

Oamenii de știință estimează diametrul Asteroidul 2024 PT5 la 11 metri

Asteroidul 2024 PT5 are un diametru estimat de aproximativ 11 metri, însă observații suplimentare sunt necesare pentru a confirma dimensiunea exactă, care ar putea varia între 5 și 42 de metri.

Spre deosebire de asteroidul care a explodat deasupra orașului Chelyabinsk în 2013 și a provocat daune semnificative, 2024 PT5 nu prezintă niciun pericol pentru Pământ.

”Mini-Luna”, traiectorie sigură, fără risc de coliziune

Deși asteroidul va orbita în jurul Pământului pentru aproape două luni, acesta nu va reprezenta un pericol pentru planeta noastră. La cel mai apropiat punct, se va afla la aproximativ 4,2 milioane de kilometri de Pământ, adică de 10 ori distanța dintre Pământ și Lună.

Conform specialiștilor, traiectoria asteroidului nu indică nicio posibilitate de impact în următoarele decenii.

Capturarea temporară a unui asteroid, cunoscută drept „mini-Lună”, este un eveniment rar, dar nu unic. În trecut, alți asteroizi, precum 2020 CD3, au orbitat Pământul pentru perioade scurte de timp.

Totuși, cazurile în care aceste mini-Luni rămân în orbita Pământului pentru mai mult timp sunt extrem de rare, aparând doar o dată la 10 sau 20 de ani.

Cum devine un asteroid o „mini-Lună”?

Asteroizii pot deveni mini-sateliți ai Pământului doar dacă se apropie de planeta noastră cu viteza și direcția potrivite, permițând gravitației să îi capteze.

Majoritatea obiectelor care trec pe lângă Pământ sunt prea rapide sau au traiectorii neadecvate, ceea ce le împiedică să fie capturate.

Exemple din trecut: mini-Lunile anterioare

Un exemplu de capturare temporară este asteroidul 2020 CD3, care a fost prins în orbita Pământului pentru câțiva ani, fiind detectat abia în 2020.

Astfel de evenimente sunt rare și oferă cercetătorilor ocazii prețioase de a învăța mai multe despre interacțiunile asteroizilor cu gravitația Pământului.

Ce urmează pentru 2024 PT5? Revenirea în orbita Soarelui și viitoarele întâlniri

După ce își va încheia orbita în jurul Pământului pe 25 noiembrie, asteroidul 2024 PT5 va reveni pe orbita sa în jurul Soarelui. Însă acesta nu va fi ultima „vizită” pe lângă planeta noastră.

Astronomii estimează că va reveni în ianuarie 2025, iar apoi în 2055 și 2084, oferind noi oportunități de studiu.

”Mini-Luna” nu va fi vizibilă cu ochiul liber

Deși asteroidul 2024 PT5 nu va fi vizibil cu ochiul liber sau cu telescoape obișnuite, astronomii vor folosi telescoape de înaltă performanță, cum ar fi Gran Telescopio Canarias, pentru a obține mai multe detalii despre acest obiect spațial.

Capturarea temporară a asteroizilor oferă o oportunitate valoroasă pentru astronomi de a studia cum aceste obiecte interacționează cu Pământul.

Fiecare astfel de fenomen poate aduce noi informații despre formarea craterelor și despre materialele ejectate de pe suprafața Lunii în urma impacturilor cu asteroizi.

Captură foto: CNN

Citește mai departe

Editorial Opinii

ANALIZĂ. Sabin Sărmaș, calul troian al PSD?

Publicat

sarmas

Sabin Sărmaș, în prezent deputat neafiliat, adică al nimănui, a avut o traiectorie politică susținută din umbră de PSD, câștigând încrederea liberalilor pe care a trădat-o la primul ordin.

Părinții lui Sărmaș sunt din județul Bistrița-Năsăud și, coincidență, rude cu Vasile Sebastian Dîncu, strategul PSD și creierul din spatele ”Grupului de la Cluj”.

Cum nimic nu este întâmplător în politică, Sabin Sărmaș este nepotul lui Vasile Sebastian Dîncu, mama sa fiind verișoară cu acesta.

De ce un mare lider social-democrat, fost ministru în Guvernul Năstase, fost vicepremier în alte guverne, nu și-a luat nepotul sub aripa sa protectoare și să îl propulseze prin diverse sinecuri politice, având un om pe care se putea baza la nevoie, neam din neamul lui, cum ar veni?

Pentru că, pur și simplu, Vasile Sebastian Dîncu gândește politic în alți termeni, iar creațiile sale se nasc în laboratoarele PSD.

Ascensiunea politică a lui Sărmaș

Numai așa se explică de ce junele Sabin s-a înscris în PNL în anul 2009, pe post de infiltrat, un cal troian al PSD, și a reușit să ajungă consilier local la Cluj-Napoca, deputat, preşedintele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaţilor și, ulterior, șef al Autorității pentru Digitalizarea României.

Ascensiunea politică a lui Sabin Sărmaș nu este la îndemâna oricui, dacă nu ai în spate și o proptea a serviciilor pentru că, să nu uităm, pentru a conduce Autoritatea pentru Digitalizarea României, unde se iau decizii sensibile, legate inclusiv de securitatea cibernetică a țării, e nevoie de avize speciale.

În primăvara anului 2024, Sărmaș, deputat PNL, a executat ordinul de zi pe unitate primit de la PSD și a anunțat că va intra, ca independent, în cursa pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca împotriva colegului său de partid, Emil Boc.

Cum se întâmplă cu ”independenții”, brusc Sabin Sărmaș a avut la dispoziție o căruță de bani din diverse surse, unele imobiliare, pentru susținerea campaniei electorale, scopul fiind răsturnarea lui Emil Boc de la Primărie și instalarea sa ca primar  ”independent” pentru ca, după o scurtă perioadă, invocând necesitatea unei guvernări locale eficiente să se înscrie în … PSD.

De ce PSD

PSD a avut întotdeauna performanțe sub așteptări la Cluj-Napoca, iar candidații social-democrați din ultimii ani la Primăria Cluj-Napoca s-au dovedit a fi de formă, astfel că varianta Sabin Sărmaș era cea mai la îndemână.

Pentru că, să ne amintim, dacă am uitat cumva, cine este președintele PSD Cluj? Nimeni altul decât Vasile Sebastian Dîncu, strategul PSD, și unchiul calului troian Sabin Sărmaș…

De ce era Primăria Cluj-Napoca o miză atât de important încât Dîncu să își arunce în luptă propriul nepot?

Pentru că proiectele aflate în curs de derulare la nivelul municipiului depășesc, cumulate, peste 4,5 miliarde de euro, iar susținătorii din umbră ai lui Sabin Sărmaș s-au gândit că nu ar strica să își tragă niște felii zdravene, nu firimituri, în urma acestor investiții.

În plus, Vasile Sebastian Dîncu, care promisese șefilor partidului renașterea filialei Cluj odată cu numirea sa ca președinte interimar, ar fi reușit să își reabiliteze numele și să puncteze în fața lui Ciolacu & Co o mare reușită politică în contul PSD.

Gata cu primăria, vrea deputat

Clujenii însă nu au marșat pe teoria candidatului independent, astfel că Sabin Sărmaș, în ciuda sutelor de mii de lei investiți în campania sa, nu a câștigat alegerile locale din 9 iunie, dar a promis că rămâne primarul ”din umbră” al clujenilor.

Nu a trecut, însă, bine vara, că Sabin Sărmaș a întors-o ca la Bistrița, iar acum s-a lansat într-o campanie pentru a câștiga un nou post de deputat, inițial tot din postura de independent, chipurile.

Candidatul i-a abandonat rapid pe alegătorii din Cluj-Napoca, trădându-le încrederea, cu gândul la un post călduț în Parlament dacă îl va obține, urmând ca, dacă nu i-a ieșit pasiența să ajungă primar PSD, măcar deputat PSD să fie.

Să aibă și unchiul o contribuție la zestrea de parlamentari social-democrați care să voteze cum le dictează partidul.

Iar Sabin Sărmaș știe cel mai bine să execute  ce i se cere…

Cică strategul Vasile Sebastian Dîncu pregătește acum de zor alte planuri pentru nepot, în cazul nu va câștiga un mandat de deputat, ca să-l recompenseze, totuși, pentru serviciile prestate.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Alex Bologa, medaliatul cu aur la Jocurile Paralimpice, vorbește la deschiderea anului universitar la UBB, în Aula Magna

Publicat

UBB

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca începe și anul universitar 2024-2025 ca cea mai mare, cea mai veche, cea mai complexă și cea mai performantă comunitate academică din România în clasamentele internaționale, cu impact european și vizibilă internațional. La ceremonia de deschidere, programată în Aula Magna, va vorbi și medaliatul cu aur la Jocurile Paralimpice de la Paris, judoka Alex Bologa, absolvent al universității.

La admiterea din acest an au fost acceptați la nivel licență și master aproximativ 16.800 noi studenți și aproximativ 400 de noi doctoranzi – în creștere față de anul trecut -, ceea ce creează o comunitate academică de aproximativ 55.000 persoane, cu unități academice în 15 de localități din 12 județe.

Un număr de aproximativ 750 de studenți internaționali și-au depus de asemenea dosarele de înscriere la UBB (tot în creștere față de anul trecut).

Universitate incluzivă

În acest context, rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David arată că “UBB, ca instituție publică, își face datoria pentru țară, și anume de a fi o universitate incluzivă. Ca universitate istorică este însă angajată și pe drumul excelenței academice, asimilând astfel modelul european de “excelență incluzivă”. Pentru a implementa însă eficient acest model așteptăm și sprijinul mai consistent al autorităților, pe linia infrastructurii (mai ales locuri de cazare pentru studenți) și a finanțării academice!”

Profilul multicultural (cu trei limbi academice oficiale: română/maghiară/germană) și multiconfesional (cu patru facultăți de teologie creștină, un institut complex de studii iudaice, alături de institute/centre în care se studiază și aspecte culturale ale celorlalte religii majore ale lumii) al UBB o menține ca cea mai complexă universitate europeană sub acest indicator, cum au remarcat comisarii europeni aflați în vizită la UBB. În plus, considerând mai multe niveluri academice, UBB este astăzi o universitate profund comprehensivă, acoperind prin noile școli de știință/ academice toate domenii principale legate de arte, științe umaniste, științe sociale, științe ale naturii, științe ale vieții și biomedicale (ale sănătății), precum și de inginerie-tehnologie.

Componentă biomedicală

Prof. univ. dr. psih. Daniel David, rectorul UBB, punctează că “susținerea domeniilor academice tradiționale ale UBB și a specializărilor noi în cadrul acestora (ex. inteligență artificială, științe cognitive) sau cu concursul acestora (ex. specializarea nouă de muzică), alături de dezvoltarea componentei de inginerie-tehnologie (printr-o facultate nouă de inginerie și noi programe de profil) și adăugarea unei componente biomedicale (https://ubbmed.ubbcluj.ro/) au constituit repere ale mandatelor mele de rector al UBB, ceea ce transformă UBB într-o universitate comprehensivă după modelul celor mai bune practici internaționale.”

De asemenea, UBB a fost reconfirmată de ministerul de specialitate ca prima universitate a țării în metarankingul din 2024, cele mai bune poziții fiind cele din clasamentul britanic (781-790 – QS) și cel american (755 – US News), ocupând poziția a 14 în Europa de Est.

De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților.

UBB este membră GUILD (https://www.the-guild.eu/), organizația unora dintre cele mai reprezentative universități europene de cercetare avansată (world-class/reseach-intensive), și membră a universității europene EUTOPIA (https://eutopia-university.eu/).

UBB se implică activ în mai multe organizații ale universităților internaționale (EUA, S-Group, AUF etc.), Danube Rector Conference (https://www.drc-danube.org/)fiind una strategică, luând în considerare rolul ecosistemului Dunării pentru țară și Europa.

Programul ceremoniei de începere a anului universitar

Ceremonia de începere a anului universitar 2024-2025 va avea loc în data de 30 septembrie 2024, ora 10, în Aula Magna a UBB, după următorul program:

1.       Intonarea imnului național și a imnului academic (Gaudeamus Igitur)

2.       Discursul rectorului UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David

3.       Mesajul prefectului studenților

4.       Mesajul organizațiilor internaționale majore din care face parte UBB (GUILD/EUTOPIA/DRC)

5.       Cuvântul invitatului special, medaliatul cu aur la Jocurile Paralimpice, domnul Alexandru Bologa (absolvent UBB și invitat la ceremonie alături de antrenorul său)

6.       Moment aniversar (discurs) – UBB, prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, organizează și o expoziție temporară cu două componente: indoor(în incinta clădirii centrale a UBB, în fața Aulei Magna) și outdoor (pe spațiul pietonal din fața clădirii centrale a UBB), marcând astfel împlinirea a 100 de ani de la inițierea cercetărilor arheologice sistematice ale „burgurilor dace” din Munții Orăștiei și ale vestigiilor romane de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

7.       Concluziile rectorului UBB

8.       Vizionarea „Filmului UBB”

Citește mai departe

EVENIMENT

USR Cluj și-a desemnat candidații pentru alegerile parlamentare. Cel mai tânăr are 23 de ani

Publicat

De

USR Cluj, candidați alegeri parlamentare

Uniunea Salvați România Cluj și-a desemenat, duminică, candidații la alegerile parlamentare.

Lista USR Cluj pentru Camera Deputaților va fi deschisă de Oana Murariu, în vârstă de 36 de ani, avocată, președinta filialei județene și deputată în funcție.

La Senat, primul pe listă va fi Ciprian Rus, în vârstă de 43 de ani, IT-st, vicepreședinte al organizației județene.

USR Cluj și-a desemnat duminică candidații pentru alegerile parlamentare

“Candidez pentru un nou mandat în Parlamentul României, cu determinarea de a continua să promovez legi și amendamente care să fie adoptate și să realizez astfel un impact pozitiv pentru clujeni și pentru toți românii.

Îmi doresc, de asemenea, ca echipa USR Cluj din viitorul parlament să fie și mai puternică în urma votului din 1 decembrie, ca să putem asigura o reprezentare cât mai de succes a așteptărilor clujenilor în legislativ” a declarat Oana Murariu.

La rândul său, Ciprian Rus a subliniat că “sunt clujean de-o viață. Am crescut, am studiat și mi-am construit o carieră în IT aici, cu peste 20 de ani de experiență.

Am absolvit facultatea de informatică la Universitatea Babeș-Bolyai, iar de atunci am fost dedicat inovației și avansului în domeniul tehnologiei. Din viitorul parlament vreau să accelerez transformarea administrației publice într-un partener eficient pentru cetățeni, bazându-mă pe transparență, competență și inovație”.

Cel mai tânăr candidat USR pentru viitorul parlament are 23 de ani

Iustina Ardelean, licențiată șefă de promoție în științe politice și cu experiență de consilier parlamentar, este cel mai tânăr candidat

Lista candidaților USR Cluj pentru Parlamentul României a fost stabilită în urma unei campanii interne care a durat 2 săptămâni.

În acest interval au fost organizate dezbateri la care au putut participa toți candidații care s-au înregistrat în cursa internă, decizia finală fiind luată duminică, 22 septembrie, prin votul a peste 120 de delegați din toate organizațiile din județ ale partidului.

Cine sunt candidații USR Cluj

Lista candidaților USR pentru Senat:

RUS Ciprian
BORDEI Cristian
RITER Marius

Lista candidaților USR pentru Camera Deputaților:

MURARIU Oana
RIGMAN Ciprian-Doru
BĂLTĂREȚU Viorel
POP George-Dorin
KUDOR Csaba
OANĂ Alexandra
LASCU George-Victor
ARDELEAN Iustina-Ioana
CSEREI Paul-Tiberiu
MEȘTER Maria-Alina
BUCȘĂ Ilie-Dan

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax