EVENIMENT
Peste 70.000 de doze de vaccin împotriva Covid-19 de la Pfizer au ajuns la Cluj
883.350 de doze de vaccin produs de Pfizer BioNTech au sosit luni în țară.
Vaccinurile au fost livrate de compania producătoare pe cale aeriană și au sosit pe aeroporturile din Cluj și Otopeni.
La Centrul Regional de Depozitare din Cluj vor rămâne 70.200 de doze de vaccin împotriva Covid-19.
Până la acest moment, țara noastră a recepționat 15.841.949 de doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 10.376.212 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. UPDATE: ACCIDENT la Mera, în Cluj. Mașină RĂSTURNATĂ. O persoană ÎNCARCERATĂ. Trafic BLOCAT
Un accident rutier a avut loc, vineri, la Mera, în jud. Cluj. O mașină s-a răsturnat. O persoană a rămas încarcerată. Traficul este blocat.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut între localitățile Mera și Nădășelu. În accident a fost implicat un autoturism, care este, din primele date, răsturnat. În interior se află o persoană, iar salvatorii lucrează pentru extragerea în siguranță a acesteia.
FOTO. UPDATE: ACCIDENT la Mera, în Cluj. Mașină RĂSTURNATĂ. O persoană ÎNCARCERATĂ. Trafic BLOCAT
Alte trei persoane au reușit să iasă singure afară. Acționează la fața locului două autospeciale cu modul de descarcerare, precum și un echipaj SMURD de terapie intensivă mobilă. A fost alertat și elicopterul SMURD de la Jibou”, a transmis ISU Cluj.
„În jurul orei 12:00, un autoturism în care se aflau patru persoane s-a răsturnat în afara părții carosabile, pe DN1F-E81, în localitatea Mera.
Traficul este complet blocat pentru a permite intervenția echipajelor de urgență aflate la fața locului.
Vom reveni cu informații suplimentare pe măsură ce situația evoluează”, a comunicat IPJ Cluj.
Update:
Pompierii au extras în siguranță o femeie de aproximativ 45 de ani. De asemenea, un bărbat de aproximativ 60 de ani a fost transportat la spital cu elicopterul. Au mai fost transportați la spital o femeie și un bărbat cu vârste cuprinse între 50 și 72 de ani. Toate persoanele implicate în acest eveniment au fost în permanență conștiente și cooperante.
„Astăzi, 27 decembrie a.c., în jurul orei 12:00, pe DN1F-E81, în localitatea Mera, a avut loc un accident rutier.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că un bărbat de 64 de ani, aflat la volanul unui autoturism ce se deplasa pe direcția Cluj-Napoca – Zalău, ar fi pierdut controlul direcției de mers în condiții ce urmează a fi stabilite în cadrul cercetărilor.
Mașina s-a răsturnat în afara carosabilului, ajungând pe marginea unui pârâu.
La fața locului a intervenit un elicopter SMURD, iar cei 4 ocupanți adulți ai vehiculului au fost transportați conștienți la spital pentru îngrijiri medicale.
Conducătorul auto nu a putut fi testat cu aparatul etilotest la fața locului, urmând ca împrejurările exacte ale accidentului să fie stabilite”, a revenit cu informații IPJ Cluj.
EVENIMENT
FOTO. UPDATE: INCENDIU la o casă din Coruș, în Cluj. Un bărbat de 40 de ani a suferit ARSURI
Un incendiu s-a produs, vineri dimineața, la subsolul unei case din Coruș, jud. Cluj. Un bărbat a suferit arsuri la o mână.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit la subsolul unei case din localitatea Corușu. Din primele date, incendiul se manifestă la subsolul casei, pe o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați.
FOTO. UPDATE: INCENDIU la o casă din Coruș, în Cluj. Un bărbat de 40 de ani a suferit ARSURI
De asemenea, echipajul SMURD acordă îngrijiri medicale unui bărbat de aproximativ 40 de ani, care a suferit arsuri la nivelul unui membru superior. La fața locului acționează două echipaje, cu două autospeciale cu apă și spumă”, a transmis ISU Cluj.
Update:
Pompierii au finalizat această intervenție. Incendiul s-a manifestat generalizat, la o cameră din subsolul casei, pe o suprafață de 20 de metri pătrați. De asemenea, a fost afectată fațada, pe o suprafață similară, de 20 de metri pătrați. Pe parcursul misiunii, forțele noastre au scos o butelie din încăperea cuprinsă de flăcări.
Referitor la bărbatul care a primit îngrijiri medicale, acesta a refuzat transportul la spital. Datorită intervenției prompte, s-a reușit protejarea casei, iar incendiul a izbucnit cel mai probabil din cauza unui burlan necurățat.
Un studiu sugerează că o plimbare zilnică de o oră poate adăuga aproximativ șase ore la speranța de viață, în special pentru cei mai puțin activi, scrie Science Alert, care citează British Journal of Sports Medicine, informează Mediafax.
Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Griffith din Australia oferă un motiv suplimentar pentru a ieși la plimbare: o oră de mers pe jos în fiecare zi poate adăuga aproximativ șase ore la speranța de viață, în special pentru persoanele din categoriile sedentare.
Studiul s-a bazat pe datele de activitate colectate de la utilizatorii de brățări de fitness, din cadrul National Health and Nutritional Examination Survey (NHANES) din SUA, care a monitorizat stilurile de viață ale participanților.
Cercetătorii au descoperit că persoanele inactive beneficiază cel mai mult de pe urma exercițiilor fizice, adăugând în medie 6,3 ore de viață pentru fiecare oră suplimentară de mers pe jos.
În schimb, cei care fac deja parte din topul celor mai activi 25% au obținut mai puține beneficii suplimentare, dar studiul pune accent pe beneficiile generale ale unei vieți active.
Sfântul Ștefan, a cărezu zi este sărbătorită în 27 decembrie de către Biserica Ortodoxă, a fost, conform Faptelor Apostolilor, un diacon evreu din Ierusalim, considerat drept primul mucenic sau martir creștin condamnat la moarte de autorități. Potrivit Noului Testament, Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați ”plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi.
Ștefan a fost unul din ucenicii lui Isus din Nazaret, care îl urmau pretutindeni și care au asistat direct la faptele sale. Fiind ales să-i conducă pe diaconi, precum și datorită credinței sale profunde și puterii sale de a săvârși minuni și semne, Sfântul Ștefan a fost numit și arhidiacon.
După ce a intrat în atenția fariseilor, nemulțumiți de faptul că el predica public învățăturile lui Isus din Nazaret, a fost adus în fața Sinedriului, pentru a fi acuzat de blasfemie contra lui Moise și a lui Dumnezeu.
Întrebat de același Caiafa care îl judecase pe Iisus cum răspunde acuzării, Sfântul Ștefan a ținut o lungă cuvântare, acuzându-i, la rândul său, pe cei ce îi doreau pieirea: „Cum au fost părinții voștri așa sunteți și voi! Pe care dintre prooroci nu i-au prigonit părinții voștri? Și au ucis pe cei care au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept ai Cărui vânzători și ucigași v-ați făcut voi acum. Voi care ați primit Legea întru rânduieli de la îngeri și n-ați păzit-o!” (Faptele Apostolilor VII, 51-53).
Condamnat la moarte
Sfântul Ștefan a fost găsit vinovat de blasfemie și condamnat la moarte prin lapidare. După pronunțarea sentinței, conform Noului Testament, el a avut o teofanie, spunând: „Iată văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu”.
El a fost dus în afara cetății, unde a fost ucis cu pietre, devenind primul martir – primul ucis pentru că mărturisise credința în Iisus. Urmând exemplul acestuia, în clipa morții el cere iertare pentru cei ce îl ucid. Conform Noului Testament și tradiției creștine, printre cei ce l-au judecat și care au asistat la uciderea lui s-a aflat și Saul, convertit ulterior la creștinism, cel ce avea să devină Sfântul Pavel.
Osemintele Sfântului Ștefan au fost descoperite în anul 415 în satul Gamla (Beit Jimal) din Palestina, iar de acolo au fost transferate la Biserica Sion de pe Muntele Sion din Ierusalim și apoi în anul 439 în capelă.
În anul 460 au fost așezate în Bazilica Sfântul Ștefan din Ierusalim înălțată de către împărăteasa bizantină Aelia Eudocia la nord de Poarta Damascului, în afara zidurilor cetătii, pe locul unde se credea că a avut loc martiriul.