Connect with us

EVENIMENT

Peste 6600 de români infectați cu coronavirus, 111 sunt din județul Cluj

Publicat


Pe teritoriul României, au fost confirmate 6.633 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), din care 187 sunt înregistrate în județul Cluj. Din cele 187, 111 persoane sunt din județul nostru, restul din alte județe.

Dintre persoanele confirmate pozitiv la nivel național, 914 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 318 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman și Gorj, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 333 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 231 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 24.020 de persoane. Alte 71.293 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 67.204 de teste.

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 379 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore,  9.791 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 21.822.256 de lei.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

S-a stabilit calendarul ALEGERILOR prezidențiale și parlamentare. Românii, chemați la urne și în 1 Decembrie, de Ziua Națională

Publicat

De

A fost stabilit calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare

Coaliția de guvernare a ajuns la un consens în ceea ce privește data alegerilor prezidențiale și parlamentare.

Astfel, Hotărârea de Guvern privind calendarul alegerilor va fi adoptată joi, 4 iulie, a anunţat premierul Marcel Ciolacu.

S-a stabilit calendarul ALEGERILOR prezidențiale și parlamentare. Românii, chemați la urne și în 1 Decembrie, de Ziua Națională

Premierul a declarat că joi s-a stabilit calendarul electoral care să respecte principiile discutate în cadrul consultărilor cu formaţiunile politice reprezentate în Parlament.

„Am stabilit ca alegerile prezidenţiale vor fi organizare la 24 noiembrie, turul I şi 8 decembrie, turul al II-lea, iar alegerile parlamentare la 1 decembrie. Astfel putem adopta chiar azi Hotărârea de Guvern prin care validăm calendarul alegerilor şi încheiem acest subiect”, a declarat Marcel Ciolacu.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat din Câmpia Turzii, reținut pentru PROXENETISM și violență. A fost arestat pentru 30 de zile

Publicat

catuse bun

Un bărbat de 48 de ani din Câmpia Turzii a fost reținut de către polițiști pentru proxenetism și violență. A fost arestat pentru 30 de zile.

„Poliţiştii municipiului Câmpia Turzii au reţinut pentru 24 de ore un bărbat, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de proxenetism în formă continuată.

Pe numele bărbatului a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Bărbat din Câmpia Turzii, reținut pentru PROXENETISM și violență. A fost arestat pentru 30 de zile

În urma cercetărilor efectuate de polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Câmpia Turzii, a reieșit că în perioada ianuarie 2023 – iunie 2024, acesta ar fi înlesnit, în mod repetat, practicarea prostituției de către o femeie, de 38 de ani.

În urma perchezițiilor efectuate în municipiul Câmpia Turzii au fost descoperite și ridicate două telefoane mobile, o brățară din aur și suma de 7.500 de lei.

De asemenea, a reieșit că bărbatul ar fi exercitat acte de violență asupra femeii, în scopul determinării practicării în continuare a acestor activități.

A fost arestat pentru 30 de zile

În baza probatoriului administrat, polițiștii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore a bărbatului din municipiul Câmpia Turzii, de 48 de ani, iar ulterior acesta a fost prezentat instanței care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Activitățile au fost sprijinite de poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale Cluj.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Cele mai bune ȘCOLI din Cluj-Napoca, după REZULTATELE la Evaluarea Națională. Rata de promovare, mai mică decât în 2023

Publicat

De

Cele mai bune școli din Cluj-Napoca

Rata de promovare la Evaluarea Națională în  județul Cluj este de 85,91%, înainte de depunerea contestațiilot.

Clujul este din nou pe primul loc pe județe la acest examen, imediat după București, unde a fost înregistrată cea mai mare rată de promovare.

Cele mai bune ȘCOLI din Cluj-Napoca, după REZULTATELE la Evaluarea Națională. Rata de promovare, mai mică decât în 2023

Totuși rezultatele sunt sensibil mai slabe decât în anul 2023. Atunci, rata de promovare în județ a fost de 87,42% înainte de contestații și a ajuns la 87,6% după recorectarea lucărilor.

De asemenea, în anul 2023 numărul elevilor care au obținut media 10 la Evaluarea Națională în județul Cluj a fost de 24, înainte de contestații și de 26 după corectrarea lucrărilor.

În acest an, șase elevi clujeni au obținut media zece, cu precizarea că acestea sunt rezultatele înainte de contestații.

Cele mai bune ȘCOLI din Cluj-Napoca, după REZULTATELE la Evaluarea Națională 2024

Conform datelor publicate de Ministerul Educației, cele mai bune școli din Cluj-Napoca după mediile obținute de elevi sunt, în ordine:

  • Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” – 9.11 (media pe școală 9,19 și 3 medii de 10 în anul 2023)
  • Liceul Teoretic ELF – privat – 8.98 și o medie de 10 (media pe școală 9.24 în anul 2023)
  • Şcoala „Ioan Bob” – 8.84 (media 8,80 pe școală și 4 medii de 10 în anul 2023)
  • Școala Internațională Gimnazială Spectrum – privată  – 8.68 (media 8 în anul 2023)
  • Liceul Unitarian „János Zsigmond”- 8.62 ( media 8,35 în anul 2023)
  • Liceul Teoretic „Nicolae Balcescu” – 8.56 și o medie de 10 (media pe școală 8,79 și o medie de 10 în anul 2023)
  • Liceul Teoretic „Avram Iancu” – 8.51 și două medii de 10 (media pe școală 8,98 și 2 medii de 10 în anul 2023)
  • Transylvania College – privat – 8.45 (media 8.57 în anul 2023)
  • Colegiul Naţional „George Coşbuc” – 8.31 (media pe școală 8,55 și o medie de 10 în anul 2023)
  • Seminarul Teologic Ortodox – 8.29 (nu a intrat în top anul trecut)

La cea mai bună școală din Cluj-Napoca sunt puține medii sub 8

La Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, primul din top, cea mai mare medie în aceast an a fost de 9.92. De asemenea, cea mai mică medie a unui elev a fost de 5.52.

Chiar dacă înainte de contestații niciun elev nu a obținut media 10, rezultatele sunt foarte bune.

Astfel, din cei 99 de elevi care au susținut Evaluarea Națională, 68 au obținut medii între 9 și 9.92. De asemenea, au fost doar 10 medii mai mici de 8.

Multe medii bune și pentru elevii de la celelalte școli de top

La Liceul Teoretic ELF a fost întregistrată și o medie de 10. Următoarea cea mai mare medie a unui elev a fost 9.97.

Dintre cei 79 de elevi care au susținut Evaluarea Națională, 48 au obținut medii între 9 și 9.97.

Cea mai mare medie obținută la Şcoala „Ioan Bob”, pe locul 3 în top, a fost de 9.97, iar cea mai mică a fost de 6.45.

Și aici, 39 dintre cei 110 elevi care au susținut Evaluarea Națională au medii între 9 și 9.97.

La Școala Internațională Gimnazială Spectrum 20 de elevi au susținut examenul. Cea mai mare medie a fost 9.77, iar cea mai mică 6.95. 7 elevi au obținut medii între 9 și 9.77.

La Liceul Unitarian „János Zsigmond”, cea mai mare medie a fost 9.86, iar cea mai mică 7.05.

26 dintre cei 69 de elevi care au susținut Evaluarea Națională au avut medii între 9 și 9.86.

Liceele Bălcescu și Avram Iancu, elevi cu 10 pe linie

La Liceul Teoretic „Nicolae Balcescu”, s-a întregistrat, de asemenea, o medie de 10. Următoarea cea mai mare medie este 9.95, iar cea mai mică a fost 5.02.

174 de elevi au susținut Evaluarea Națională, iar dintre aceștia 66 au avut medii între 9 și 10.

Citește și: Secretul elevilor de 10 ai Clujului la Evaluarea Națională: Muncă, consecvență, seriozitate și meditații

Liceul Teoretic „Avram Iancu” a avut doi elevi care au obținut media 10. Următoarea cea mai mare medie a fost de 9.92. Ce mai mică media a fost de 1.95.

Dintre cei 155 de elevi ai liceului care au susținut Evaluarea Națională, 47 au obținut medii între 9 și 10.

Media generală de admitere la liceu se calculează considerând 100% media de la examenul de Evaluare Națională.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

STUDIU. În 18 ani, România a pierdut 100.483 de tineri din sistem. Unde au dispărut cei care nu au dat BAC-ul

Publicat

ISJ Cluj

Un studiu arată că în 18 ani, România a pierdut 100.483 de tineri din sistem. Unde au dispărut cei care nu au dat BAC-ul? Cum își risipește România cea mai importantă resursă?

„Cifrele ne arată o realitate dureroasă – suntem o societate care își risipește resursele umane într-un ritm alarmant.

STUDIU. În 18 ani, România a pierdut 100.483 de tineri din sistem. Unde s-au „pierdut” cei care nu au dat BAC-ul

Generația care dă Bacul în 2024 are o poveste a potențialului pierdut:

2006: 219.483 născuți vii
2024: Doar 119.000 ajung la Bacalaureat

În 18 ani, am pierdut 100.483 de tineri din sistem.

Nu doar că pierdem oameni, dar eșuăm în rolul nostru fundamental de a-i forma:
20% dintre tinerii cu vârsta între 15 și 29 de ani nu erau, în 2022, nici la școală, nici la muncă, nici în vreo formă de formare (Raport Eurofound 2024)

Ce ne spun aceste cifre?

Suntem o societate risipitoare cu cea mai prețioasă resursă: oamenii noștri.
Am eșuat în îndeplinirea uneia dintre funcțiile de bază ale societății: formarea noilor generații
Putem opri această hemoragie de talent și potențial?”, scrie pe Facebook Marius Călin Cherecheș.

„Acum 12 ani, aproape 190.000 de copii intrau în clasa I. Astăzi, doar 120.000 au ajuns la Bacalaureat. Unde au dispărut 70.000 de elevi?

Prezența la examenul de bacalaureat de anul acesta e una dintre cele mai mici din ultimii ani.

Absolvenții de liceu din 2024 în cifre

– 2006 – 219.483 născuți vii (n.r. Institutul Național de Statistică);
– anul școlar 2012/2013 – 189.413 de copiii începeau clasa I ( MEN);
– 2020 – Evaluare Națională – 172.543 înscriși/160.663 prezenți;
– 2024 – Bacalaureat – 123.583 de candidați prezenți, dintre care 119.00o elevi din promoția curentă.

România, prima în Europa la abandonul școlar

Potrivit unui raport al Eurostat din 2023 pentru anul 2022, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la rata abandonului şcolar timpuriu, cu 16,6%, în vreme ce media din țările europene era 9,5%.

Raportul arată că, în 2022, statele europene care au raportat cele mai scăzute rate ale abandonului școlar au fost: Croaţia (2%), Irlanda, Slovenia şi Grecia (fiecare cu 4%), Polonia şi Lituania (fiecare cu 5%).

Cele mai mari rate de abandon școlar au fost înregistrate în România (16%), Spania (14%), Ungaria, Germania şi Italia (fiecare cu 12%)”, scrie Europa Liberă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax