Connect with us

ACTUALITATE

Peste 50 de pacienți cu cancer din Ucraina sunt tratați gratuit la Institutul Oncologic din Cluj

Publicat


oncologie (5)

Război. Un cuvânt care singur îți îngheață sângele în vene. Moarte, familii despărțite, visuri spulberate, o viață întreagă lăsată în urmă. Cancer – un alt cuvânt greu de pronunțat, un diagnostic care schimbă vieți, copleșitor mai ales pentru un om care trebuie să fugă din calea bombelor, să ia totul de la capăt și să găsească speranța departe de casă.

Fiecare refugiat din Ucraian are o poveste greu de digerat, dar cu toate astea, cumva, fiecare arată o putere incredibilă de a o lua de la capăt. Este și cazul celor care sunt nevoiți să lupte și cu boala, pe lângă celelalte necazuri, care au fost dianosticați cu cancer și care, peste noapte, au fost nevoiți să întrerupă tratamente sau, și mai grav, să amâne intervenții chirurgicale.

Decizie rapidă luată la nivelul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca

La doar câteva zile de la izbucnirea războiului, în 28 februarie, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca a anunțat că va primi toți refugiații din Ucraina care suferă de cancer și care au nevoie de tratament.

„Fie că e pandemie sau război, să nu uităm de suferința pacienților cu cancer, care nu pot fi lăsați în urmă indiferent de contextul în care ne aflăm. Această stare continuă de anxietate și teroare poate accentua starea pacientilor oncologici, motiv pentru care e nevoie ca noi să devenim și mai solidari și sa le venim în ajutor cu orice este posibil”, spunea prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, medic chirurg oncolog la institutul clujean, care este și coordonatorul Planului Național de Control și Combatere a Cancerului.

Anunțul a fost postat pe pagina de Facebook a institutului, inclusiv în limba ucraineană. O rază de speranță, având în vedere că tratamentul este gratuit pentru cei care provin din zona conflictului armat, conform legii.

Așa că în februarie, institutul punea deja la dispoziția pacienților un translator pentru limba ucraineană, dr. Mariana Bandi, dar și doi translatori pentru limba rusă, respectiv dr. Ion Cojocaru și dr. Tatiana Cirimpei.

Mai mult, conducerea Institutului Oncologic a luat legătura cu Uniunea Ucrainenilor din România care a recomandat 12 traducători din limbile ucraineană și rusă care au venit să lucreze ca voluntari, în ajutorul medicilor, personalului medical și al pacienților.

„Dacă mama nu era bolnavă nu am fi plecat niciodată din Ucraina”

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a început să primească pacienți din Ucraina imediat. Aceștia au ajuns la medicii oncologi clujeni fie cu ajutorul ONG-urilor, fie cu cel al medicilor de familie sau pur și simplu prin cunoștințe sau cu sprijinul unor clujeni care au făcut tot posibilul să ajute.

Aleksa și mama ei, care suferă de cancer la sân, au venit la Cluj din sudul bombardat al Ucrainei, iar decizia de a pleca a fost una extrem de greu de luat.

„Am venit la Cluj în luna martie. Planul era ca mama mea să fie operată aici și să se întoarcă acasă, în Ucraina, și poate să vină la Cluj odată la trei săptămâni pentru tratament. Nu am crezut că războiul va dura atât de mult”, spune Aleksa.

În scurt timp, tânăra a găsit de lucru la Cluj, iar mama ei a început tratamentul, unul pe care era imposibil să îl facă în Ucraina, așa că au decis să rămână.

„Toți membrii familiei și-au pierdut locurile de muncă încă din prima zi de război, iar aici puteam câștiga niște bani ca să trăim. Așa că am rămas. Războiul nu s-a sfârșit și e periculos să ne întoarcem acasă”, continuă Aleksa, care spune că a fost extrem de greu să plece din țara ei. „Dacă mama nu era bolnavă nu am fi plecat niciodată”, adaugă tânăra, care spune că restul familiei a rămas în Ucraina.

Aleksa povestește că a găsit ajutor la Organizația Non Guvernamentală Youth Cancer Europe. A găsit-o online și așa a aflat că aceasta ajută ucrainenii cu cancer să plece din țara aflată în război și să primească tratament în Uniunea Europeană. Le-a scris și a fost contactată în doar câteva zile și invitată la Cluj.

Mama ei a fost diagnosticată în Ucraina cu cancer la sân. Acolo a făcut 6 ședințe de chimioterapie și alte 6 ședințe de terapie cu Trastuzumab, un tratament adăugat chimioterapiei standard. Tânăra spune că un tratament mai eficient, care include, alături de Trastuzumab, și un alt medicament, Pertuzumab, nu era gratuit în Ucraina, iar prețul era mult prea mare pentru posibilitățile familiei.

oncologie (6)

Operația a fost gratuită, la fel și tratamentele, lucru care nu se întâmplă în Ucraina

Mama ei avea și operația programată la spital în Kiev, în luna martie, dar toate intervențiile chirurgicale au fost anulate din cauza războiului. Intervenția chirurgicală a fost făcută la Cluj și apoi pacienta a început ședințele de radioterapie, terapia țintă și terapia hormonală. Operația a fost făcută de dr. Cătălin Vlad, radioterapia sub supravegherea doctoriței Daniela Martin, iar terapia țintă și cea hormonală sub supravegherea doctoriței Nicoleta Antone.

Aleksa spune că nu a avut nevoie de traducători. Ea vorbește engleză și așa s-a înțeles cu medicii de la Cluj. Mai mult, a găsit la institut medici și medici rezidenți care vorbesc și rusa și care vin mereu în ajutorul celor care au nevoie.

Aleksa și mama ei spun că sunt fericite și mulțumite de ajutorul pe care l-au primit la Cluj de la medici și personalul medical: „Mama mea a primit absolut gratuit medicamente pe care în Ucraina trebuie să le cumperi. Nu ni s-a cerut niciodată niciun ban. Operația a fost gratuită, la fel și tratamentele, lucru care nu se întâmplă la noi în țară”.

Totuși, spune ea, a fost speriată de timpul lung de așteptare pentru unele proceduri sau analize, din cauza numărului mare de pacienți tratați la institut. Ea dă un exemplu și anume că mama ei ar fi trebuit să se înscrie pe liste în octombrie ca să facă o mamografie în luna martie. Cu toate acestea, când mama ei a avut nevoie urgentă de mamografie, înainte de operație, aceasta a fost făcută rapid.

Tratamentul Elenei, întrerupt brusc de război

Elena Bogomolova a venit la Cluj de la Nikolaev în 6 martie, împreună cu mama ei, Iryna. Elena, care are 18 ani, a fost operată la Nikolaev în 10 februarie pentru extirparea unei tumori de colon sigmoid cu noduli care a necesitat scoaterea apendicelui.

S-a făcut biopsie și s-a pus diagnosticul de cancer de colon sigmoid grad 3 grupa 2, spune Iryna, mama tinerei. Urma să înceapă ședințele de chimioterapie chiar în 24 februarie, în Ucraina, dar rușii au invadat țara și acest lucru a devenit imposibil.

Iryna povestește că și tatăl Elenei a suferit de cancer și, cu ajutorul unei cunoștințe din Nikolaev, acesta a fost adua la Cluj pentru tratament.

„Acea cunoștință mi-a dat numărul de telefon al medicului care l-a ajutat, dr. Ion Cojocaru. Am luat legătura cu el, i-am povestit situația noastră, iar el s-a consultat cu colegii săi și mi-a spus că doctorul Adina Nemeș ne va aștepta la Cluj, la Institutul Oncologic, în data de 7 martie, pentru un consult”, povestește mama Elenei.

Analizele tinerei au fost trimise electronic de către un medic din Nikolaev, iar alte analize necesare le-a făcut la Institutul Oncologic. Cele două femei au avut-o alături pe Rodica Rusu, care le-a ajutat să comunice cu medicii și să traducă toate documentele.

„După 3 trei cure de chimioterapie, Elena a fost operată la Cluj pentru îndepărtarea metastazelor hepatice, după care au urmat încă 5 cure de chimioterapie. Din tot ce am auzit, serviciile de oncologie din Cluj sunt printre cele mai bune din România. Tratamentul este de nivel european, iar Elena a fost tratată gratuit.

Mai mult, personalul este atent și amabil. Când starea de sănătate a Elenei s-a înrăutățit, medicii au efectuat teste suplimentare și au schimbat tratamentul. Mulțumită indicațiilor specialiștilor cred că am reușit să învingem această boală”, spune Iryna.

Elena și mama ei au fost și sunt ajutate de Asociația Magic, care se ocupă de copiii grav bolnavi și familiile lor. Asociația le-a acordat cazare gratuită și le oferă periodic produse alimentare și vouchere.

Medic: Toate cazurile au fost reevaluate

Dr. Nicoleta Antone, medic specialist în oncologie medicală la Centrul de tumori mamare de la Institutul de Oncologie din Cluj, s-a ocupat, din luna februarie, de mai multe paciente refugiate din Ucraina.

„Până în luna noiembrie m-am ocupat de 5 paciente cu cancer de sân. Cea mai tânără are 32 de ani, majoritatea sunt tinere. Din fericire, pacientele erau în stadii incipiente ale bolii.

Ne-am înțeles în limba engleză cu cele tinere. Au fost și paciente care au avut o persoană de la un ONG care a venit la fiecare ședință și a tradus”, spune dr. Nicoleta Antone.

Ea s-a ocupat și de paciente care au fost deja operate.

„Au făcut aici tratamente sistemice, chimioterapie sau alte tratamente moleculare țintite, au făcut intervenții chirurgicale, radioterapie și sunt acum, printre ele, în perioada de urmărire și hormonoterapie.

Trebuie să vă spun că toate cazurile au fost reevaluate atunci când pacientele s-au prezentat la Institutul Oncologic pentru că uneori documentația cu care au venit a fost destul de săracă”, a precizat dr. Nicoleta Antone.

Fiecare caz este tratat cu deosebită atenție: „Ca și regulă generală, și nu o spun doar eu, ci și restul colegilor, în Ucraina se lucrează mai puțin după standardele europene”, a mai precizat aceasta.

Citește și: Niciun refugiat din Ucraina nu este lăsat să sufere. Medicii de familie din Cluj, în război cu birocrația: „Nu pot să cer bani”

Dr. Nicoleta Antone este unul dintre medicii români care face voluntariat în cadrul ASCO – American Society of Clinical Oncology. Ea face parte și din consorțiul constituit din ASCO și European Cancer Organisation la începutul războiului din Ucraina. Acesta s-a întrunit săptămânal pentru a discuta problemele din țările care primesc refugiați din Ucraina, care au nevoie de tratamente oncologice.

„România a făcut pași importanți în ceea ce privește tratamentul cancerului. La noi în țară se fac aproximativ aceleași tratamente ca în restul Europei. Procedurile de aprobare de medicamente, însă, în România durează încă mai mult decât în alte țări”, a precizat dr. Nicoleta Antone.

Peste 50 de pacienți cu cancer din Ucraina tratați la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Au fost făcute 12 operații

În cifre seci, la IOCN – Institutul Onclologic din Cluj-Napoca, 54 de refugiați din Ucraina au beneficiat de tratamente de la declanșarea războiului și până la începutul lunii noiembrie.

Potrivit reprezentanților institutului, în perioada aprilie-octombrie pentru aceștia au fost realizate 59 de consultații în ambulatoriu și 7 investigații paraclinice. A fost nevoie de 331 de spitalizări de zi, în cadrul cărora au fost realizate 125 de ședinte de chimioterapie, 101 ședințe de radioterapie și 105 alte tipuri de tratamente.

oncologie (7)

Pacienții au beneficiat, în total, de un număr de 91 de internări în regim de spitalizare continuă, respectiv spitalizare mai lungă de 12 ore. În 9 luni, 12 bolnavi din Ucraina, cu diferite tipuri de cancer, au fost supuși unor intervenții chirugicale. De asemenea, au fost făcute 62 de prestații de oncologie medicală, respectiv de stabilire a diagnosticului, determinarea modalitaților optime de tratament și realizarea tratamentului medicamentos și 17 ședințe de radioterapie pentru cei internați în regim de spitalizare continuă.

Adina Urcan

Foto: Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca

Material realizat cu o bursă din programul „Consolidarea rezilienței democrațiilor vestice ca reacție la războiul din Ucraina și la consecințele acestuia la nivel european și mondial”, derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate România și Moldova. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a celor două organizații.

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

„U” Cluj își continuă lupta pentru play-off în deplasare la Sepsi Sf. Gheorghe

Publicat

De

„U” Cluj și Sepsi Sf. Gheorghe se vor întâlni duminică de la ora 14:30 pe Stadionul Sepsi din Sfântu Gheorghe, unde vor disputa o partidă crucială, ambele echipe fiind candidate la play-off. 

Echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău vine după o remiză albă cât o victorie obținută pe Cluj Arena împotriva FCSB-ului. „U” Cluj este pe locul 8 cu 34 de puncte și are nevoie ca de aer de o victorie pentru a păstra șanse reale la calificarea în play-off-ul Superligii.

Vezi şi:

CFR e la 7 puncte de liderul FCSB; U Cluj e la 3 puncte de play off. Clasamentul la zi

Sepsi Sf. Gheorghe a disputat ultima partidă „acasă” împotriva Farului Constanța unde au pierdut pe final cu scorul de 1 la 0 după golul marcat de constănțeni în minutul 87. Sepsi are avantajul meciului pe teren propriu unde va fi susținută de fani, întrucât sunt doar la un punct sub „U” Cluj și au nevoie neapărată de o victorie după patru înfrângeri consecutive.

„U” Cluj vrea să repete deznodământul meciului din turul campionatului

Ultima dată când cele două echipe s-au întâlnit a fost pe Cluj Arena, unde clujenii au dominat partida prin posesie şi multiple șuturi pe poartă, urmând ca pe finalul partidei munca „studenților” să fie răsplătită. În minutul 82, Dan Nistor a obținut o lovitură de la 11 metri pe care tot el a executat-o impecabil și a stabilit scorul final 1 la 0 pentru echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău.

După 26 de partide disputate în actualul campionat, „U” Cluj ocupă locul 8 cu 34 de puncte, în timp ce Sepsi Sf. Gheorghe ocupă locul 10 cu 33 puncte. Dacă „U” obține victoria sâmbătă, va acumula 37 puncte și va rămâne relevantă pentru calificarea în play-off.

„Poate fi un meci decisiv pentru un obiectiv mai ambițios anul acesta”

Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul „șepcilor roșii”, este de părere că meciul de sâmbătă împotriva celor de la Sepsi Sf. Gheorghe este unul decisiv și că principala dorință atât a echipei cât și a fanilor este întoarcerea „acasă” cu cele 3 puncte pentru a spera la calificarea în play-off, dar este conștient ca va fi un meci greu.

„ Analizând jocul lor, nu au arătat deloc rău, nu va fi ușor, dar în același timp și noi am crescut ca ritm, ca formă sportivă și arătăm destul de bine din punct de vedere fizic, motivați vom fi și terenul va fi foarte bun”.
Cosmin Olaru

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Arde Clujul. Incendii de vegetaţie în localităţi din judeţ. Atenţie, amenzi de 100.000 de lei

Publicat

De

Pompierii clujeni au intervenit, sâmbătă, la incendii de vegetaţie în câteva localităţi clujene, în care au ars peste 100 de hectare.

Incendii de vegetaţie în localităţi din judeţ

„Pompierii din cadrul ISU Cluj au desfășurat astăzi intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată. Astfel, pompierii de la Detașamentul Turda au fost solicitați la un incendiu de vegetație amplu, pe raza localității Moara de Pădure, comuna Băișoara. Astfel, la fața locului s-au aflat echipajele de la Băișoara și Turda, iar în sprijin s-a deplasat și o autospecială de la Punctul de Lucru Florești. Pompierii au constatat faptul că focarele erau dispersate, pe o suprafață de aproximativ 100 de hectare. În plus, echipajele noastre nu au putut înainta cu autospecialele, din cauza terenului accidentat.

Drept urmare, pompierii s-au deplasat pe jos mai mulți kilometri și au fost ajutați de către localnici, care au adus automobile de teren. În urmă cu puține momente, misiunea s-a încheiat, iar flăcările nu au ajuns la pădure.
În paralel, pompierii de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca au intervenit pentru a stinge un incendiu de vegetație uscată pe raza localității Căpușu Mare”, informează ISU Cluj.

Atenţie, amenzi de 100.000 de lei

„Temperaturile sunt ridicate pentru această perioadă, iar din păcate asistăm la o creștere a numărului de incendii de vegetație uscată.

Vă atenționăm cu privire la faptul că folosirea focului deschis în apropierea terenurilor agricole este o acțiune periculoasă, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul înconjurător, deoarece flăcările se pot propaga într-un timp foarte scurt și pot afecta culturile agricole, locuințele, fondul forestier sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.
Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice”, avertizează ISU Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

Medicamente de Dragobete, bune pentru băieţi şi fete

Publicat

De

Din cela mai vechi timpuri, oamenii au fost interesaţi de potenţă, în cazul bărbaţilor, dar şi de fertilitate, în cazul femeilor. Pentru combaterea deficienţelor legate de cele două aspecte, de-a lungul timpului au fost inventate diverse medicamente care să îmbunătăţească funcţiile respective. Unele medicamente ajutau, într-adevăr, altele nu ajutau, deşi se vindeau foarte bine şi cele din urmă.
Muzeograful Ana Maria Gruia de la Muzeul Farmaciei din Cluj descrie, pentru Cluj24, câteva dintre aceste medicamente care cu mai mult su mai puţin succes se foloseau odinioară de către înaintaşii noştri.

vezi şi:

FOTO. Medicamente de altădată: Elixirul dragostei, glande anale de castor şi praful de mumie, echivalent în aur şi bun la orice

Secreţia iepelor în călduri

Hippomanes şi Hippocras. Hippomanes este un termen folosit deseori în tradiţia magico-medicală a antichităţii drept substanţă misterioasă cu spectaculoase puteri afrodiziace.

După cum sugerează şi numele, cei mai mulţi autori îi atribuie o origine cabalină, considerând că este fie secreţia iepelor în călduri, fie o bucată de carne, întunecată la culoare, cu care mânjii se nasc pe frunte. De fapt, este vorba despre o formaţiune vâscoasă, de dimensiuni variabile, care se formează uneori în sacul amniotic al erbivorelor.

Chiar atunci când se credea că este o plantă, hippomanes se presupunea a avea un efect asupra cailor, inducând o stare de excitaţie sexuală şi/sau înnebunindu-i. Indiferent de ingredientul folosit, hippomanes apare menţionat drept ingredient în diverse magii negre şi poţiuni ale dragostei.

Hippocras (vīnum Hippocraticum) – vinul aromatizat era popular în lumea romană şi a continuat să fie extrem de apreciat de-a lungul întregului Ev Mediu european şi chiar mai târziu. Era vorba despre o infuzie pe bază de vin îndulcit cu miere (şi mai apoi cu zahăr), în care diverse condimente erau lăsate la macerat şi apoi strecurate printr-un dispozitiv numit „mâneca lui Hipocrate” (manicum hippocraticum).

Acest din urmă „aparat” poartă numele inventatorului său – celebrul medic grec Hipocrat din Cos – care l-a proiectat în secolul al V-lea î.e.n. pentru a filtra apa. În Evul Mediu Hippocras era preparat adeseori şi în farmacii, fiind utilizat ca digestiv, ca bază în care se amestecau alte substanţe active, sau ca afrodiziac.

Reţeta este foarte asemănătoare celei de secol XVIII pentru Elixirul Dragostei”, explică Ana Maria Gruia.

Reţete medievale

Mai târziu, în Evul Mediu, au apărut multa alte reţete cu produse/medicamente afrodiziace.

„Preparatele menite a stârni pasiunea şi a spori fertilitatea au proliferat şi în perioada medievală şi premodernă.

O carte de bucate arabă din jurul anului 1000 include un capitol despre proprietăţile medicinale ale mâncării, oferind reţete afrodiziace pregătite pentru califi precum Harun al-Rasid din O mie şi una de nopţi. Un astfel de preparat utilizează scorţişoară de Ceylon, nard, cuişoare, ghimbir, piper lung, Saussurea costus, seminţe de năsturel (asturtium officinale), praz persan şi morcov amestecate cu miere.

Se recomanda consumarea a câte unui cocoloş de amestec, de mărimea unei migdale, de două ori pe zi, pe stomacul gol. Bucătarul medieval precizează că reţeta funcţionează „cu voia lui Dumnezeu”.

O reţetă occidentală celebră în secolul al XVII-lea se numea Fortuna Veneris şi consta din furnici lăsate la macerat în vin timp de o lună într-un recipient de sticlă etanş. Produsul se distila şi în el se adăugau noi furnici, procedeul fiind repetat de trei ori. Soluţia finală se separa de uleiul care plutea deasupra şi era apoi un preparat excelent pentru a descătuşa pasiunile animalice. Se considera că este nu doar un puternic afrodiziac, dar şi un remediu excelent împotriva fricii şi se recomanda consumarea lui înainte de bătălii, pentru a spori curajul.

Aqua Magnanimitatis (sau Spiritus Formicarum) se prepara identic, doar că se foloseau furnici, ouă de furnici, porcuşori de pământ şi albine”, mai arată istoricul şi muzeograful clujean.

 

Plante şi condimente exotice

Alte produse sau plante des întrebuinţate astăzi aveau odinioară atribuite şi proprietăţi afodiziace, dar în primul rând pentru că erau exotice, printre aceatea numărându-se cafeau, ceaiul şi tutunul.

„Multe dintre plantele exotice au fost considerate ca având proprietăţi afrodiziace, probabil prin însăşi aura lor de mister şi noutate. Dintre ele, tutunul, cacaua, cafeaua şi ceaiul au trezit un viu interes în epoca premodernă, ca medicamente universale, dar şi datorită presupusului lor efect asupra libidoului. Unele aveau însă proprietăţi contradictorii din punctul de vedere al teoriei umorilor, generând vii dezbateri. Cacaua şi cafeaua în special au fost considerate atât afrodiziace cât şi anti-afrodiziace.

Consumul băuturii din boabe de cacao (măcinată împreună cu ardei iute şi alte condimente) a fost observată prima dată de către conchistadorii spanioli în nou descoperitul continent al Americii. Băutura, numită de către azteci Cacahuatl (de la kakawa şi atl, apă) era administrată ca medicament dar şi ca puternic afrodiziac.

Montezuma însuşi consuma zeci de căni pe zi pentru a obţine putere, curaj, înţelepciune şi potenţă. Boabele de cacao erau atât de preţioase încât se foloseau ca unitate de schimb: 10 boabe echivalau cu un iepure, de exemplu, iar un sclav valora 100 de boabe. Băutura de cacao, tot neîndulcită şi condimentată, a fost mult timp controlată de către spanioli şi preparată în mănăstiri (ca medicament), dar în secolul al XVII-lea s-a răspândit în toată Europa (ca substanţă exotică, scumpă, afrodiziacă).

Cafeaua, introdusă din Orientul Apropiat, era iniţial recomandată drept antidot pentru alcool dar şi băutură care te tine treaz, stimulează intelectul şi reduce libidoul. În secolul al XVII-lea în Anglia femeile protestau împotriva cafelei care îi făcea pe bărbaţi inactivi sexual, deşi poate din cauză că petreceau prea mult timp la cafenele şi nu acasă.

Ceaiul, adus din China, se considera că sporeşte vigilenţa şi pioşenia. În secolul al XVIII-lea i s-au atribuit conotaţii negative, fiind considerat a genera o aură efeminată.

Tutunul a fost considerat şi el afrodiziac, dar se pare că doar datorită aurei de exotism. Oricum, efectele afrodiziace ale tuturor produselor pe bază de plante sunt slabe şi indirecte, prin stimulare circulaţiei sângelui şi prin reducere stresului.

Altele produse exotice, cunoscute în Europa mai demult, dar originare din alte zone, au fost şi ele folosite în prepararea unor parfumuri senzuale sau poţiuni ale dragostei: cardamonul, nucşoara, scorţişoara, cuişoarele, ori au fost considerate anti-afrodiziace, precum camforul”, mai arată muzograful Ana Maria Gruia.

Citește mai departe

EVENIMENT

Daniel David: Războiul din Ucraina ne-a polarizat; există şi empatie, şi atitudini negative

Publicat

De

Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, prof. dr. Daniel David, a declarat pentru AGERPRES că războiul declanşat de Rusia în Ucraina, în urmă cu doi ani, i-a polarizat pe români.

„Există polarizare, deci şi empatie/compasiune, dar şi atitudini negative. Cam aşa cum este şi profilul nostru psihocultural: iniţial teamă şi revoltă pe scară largă, transpuse într-o atitudine pozitivă mai largă faţă de Ucraina, apoi polarizare, totul într-un cadru de inconsistenţă atitudinală la nivel de populaţie. Oamenii obişnuiţi nu gândesc istoric; poate folosesc istoria, aşa cum o înţeleg ei, pentru a-şi justifica post factum unele decizii cotidiene. Simplu spus, relaţia cu Ucraina este percepută acum polarizat, exagerându-se atât negativul, cât şi pozitivul, iar cu Moldova adesea într-o exagerare a pozitivului, unde mă îngrijorează inconsistenţa noastră şi neatenţia la realism”, a spus Daniel David.

El a adăugat că temerile românilor sunt diverse, dar adesea nerealiste, amplificate de teorii conspiraţioniste.

„Temerile sunt diverse, dar adesea nerealiste, amplificate de teorii conspiraţioniste şi „fake news”. Pot fi combătute accesând pentru informaţii doar surse credibile şi coroborate unele cu altele, iar aici mă refer la media de tip „quality” şi/sau instituţii autorizate”, a opinat rectorul UBB.

Potrivit acestuia, deşi solidaritatea românilor a scăzut, România rămâne mai atractivă pentru ucraineni în unele privinţe, chiar decât unele state occidentale.

„Cultural, probabil că da. Dar ucrainenii preferă speranţa de viitor prin bunăstare economică, aşa că Vestul este mai atractiv. Şi diaspora noastră este de găsit major în Vest, nu în Est!”, a menţionat Daniel David.

Pe de altă parte, rectorul UBB consideră că interesul populaţiei, în general, nu doar al românilor, faţă de războiul din Ucraina s-a diminuat în timp.

„Nu este doar cazul României, este cazul Europei şi al întregii lumi. Iar democraţiile sunt vulnerabile la acest fenomen, deoarece autorităţile sunt atente la cerinţele populaţiei, iar dacă populaţia renunţă, renunţă şi ele. În autocraţii, autorităţile pot trece peste voinţa poporului (cel puţin o vreme şi/sau cu risc asumat)”, a mai spus Daniel David.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax