ACTUALITATE
Peste 5.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a din Cluj susțin Evaluarea Națională
La Evaluarea Națională din sesiunea 2-27 iunie 2020, în județul Cluj s-au înscris 5.248 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 3.959 din mediul urban și 1289 din mediul rural.
Examenul începe luni, 15 iunie 2020, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Miercuri, 17 iunie 2020, se desfășoară proba la Matematică. Joi,18 iunie 2020, proba la Limba și literatura maternă va fi susținută de către 638 de elevi din județul Cluj. 87 de elevi vor susține proba la limba germană și 551 de elevi la limba maghiară.
Probele pentru examenele naționale încep la ora 9:00, iar la nivelul județului Cluj examenul pentru elevii claselor a VIII-a se va desfășura în 115 centre de examen, 65 de centre în mediul urban și 50 de centre în mediul rural.
Rezultatele așteptate săptămâna viitoare
Primele rezultate vor fi comunicate marți, 22 iunie 2020, până la ora 14:00 (în centrele de examen).
Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie 2020 (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 23 iunie 2020 (în intervalul orar 8:00-12:00).
Acestea pot fi depuse/ transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/ transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie 2020.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.
Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.
Restricții în sală
Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/ probele scrise, după finalizarea ultimei probe prevăzute în Calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
Elevii cu COVID, examen după 22 iunie
Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie 2020 – 4 iulie 2020. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximumul admis, au fost în izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.
În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învățământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor, astfel:
- Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximumul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;
- Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;
- Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).
Echipamente de protecție asigurate
Reamintim faptul că fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc). De asemenea:
- se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), a clanței ușii, a mânerelor de la geamuri, a pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
- intrările/ ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
- se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
- În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor, astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.
Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.
Tel Verde pentru elevi
Ministerul Educației și Cercetării, precum și Inspectoratul Școlar Județean Cluj pun la dispoziția celor interesați liniile TELVERDE, pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naționale, disponibile în perioada 15–18 iunie 2020, între orele 8:00-16:00, iar vineri, 19 iunie 2020, între orele 8:00 -14:00.
Anca POPA
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
A fost lansată licitația pentru realizarea Școlii Bună Ziua. Contract de peste 74,6 milioane de lei
Primarul Emil Boc a anunțat un pas important pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale. Licitația pentru construcția școlii din cartierul Bună Ziua a fost lansată, iar termenul pentru depunerea ofertelor este 29 ianuarie 2024.
Contractul pentru construirea Școlii Bună Ziua este estimat la o valoare de 74.643.087 lei.
„O veste foarte bună pentru viitorul educației la Cluj, pentru că educația este cheia acestui oraș, avem termenul de 29 ianuarie pentru depunerea ofertelor de construcție a școlii din cartierul Bună Ziua. Vom realiza și acolo o școală, așa cum facem și în cartierul Borhanci, școală, creșă, grădiniță și bazin de înot.
Și în Bună Ziua, după ce am expropriat teren, după ce am făcut toate procedurile administrative, este lansată licitația și termenul de depunere a ofertelor este 29 ianuarie, astfel încât și acolo să pornească la drum construcția unei noi școli în orașul nostru”, a declarat primarul Emil Boc, la Napoca Live.
După finalizarea procesului de licitație și atribuirea contractului, lucrările pentru construcția noii școli din Bună Ziua vor putea începe.
Exproprieri pentru Școala Bună Ziua
Amintim că Primăria Cluj-Napoca a alocat, din bugetul local al municipiului, suma de 17.792.938 lei, despăgubiri pentru exproprierea a șase imobile – terenuri, în suprafață de 16.640 mp și a unei construcții cu suprafața de 40 ml, pentru construirea școlii.
Primăria Cluj-Napoca va construi în cartierul Bună Ziua o școală gimnazială cu 27 de săli de clasă, cu o capacitate de circa 675 de elevi. Planul urbanistic zonal (PUZ) a intrat în dezbatere în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism (CTATU) a municipiului Cluj-Napoca. Proiectul a fost realizat de firma de arhitectură Arhi Box.
Luni, 9 decembrie, de la ora 20.30, pe Cluj Arena va avea loc derby-ul local dintre „U” Cluj și CFR Cluj, meci contând pentru etapa a 19-a a Superligii de fotbal.
Clubul feroviar a anunțat scoaterea la vânzare a biletelor pentru acest meci. Conform înțelegerii dintre cele două cluburi, fanii CFR vor primi bilete la inelul 2.
CFR Cluj a pus în VÂNZARE biletele pentru derby-ul cu „U” Cluj de luni
„Ne mai despart doar zile de un nou derby de Cluj! Vă așteptăm în Gruia să vă achiziționați tichete în sectorul dedicat galeriei noastre după următorul program:
JOI (5 DECEMBRIE) – 13:00 – 17:00
VINERI (6 DECEMBRIE) – 11:00 – 16:00
LUNI (ZIUA MECIULUI) – 13:00 – 17:30
Prețul unui bilet este de 25 de lei, iar plata, la casele de bilete din Gruia, poate fi făcută doar cash.
Le puteți achiziționa în continuare și online, de aici”, scrie pe Facebook-ul clubului.
EVENIMENT
Emil Boc: „Duminică există riscul reîntoarcerii la un trecut de care ne-am despărțit, în 1989, cu sânge”
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a transmis un mesaj ferm înaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale, care îi aduce față în față pe candidatul prorus Călin Georgescu și candidata pro-europeană Elena Lasconi.
Emil Boc a subliniat, cu doar trei zile rămase până la alegerile prezidențiale, importanța menținerii direcției pro-europene a României și a avertizat asupra riscurilor pe care le-ar implica o schimbare radicală de orientare la nivel prezidențial.
„Am câștigat o bătălie, duminică, pentru democrație. E important ce se va întâmpla însă și duminica aceasta, care urmează, în turul II al alegerilor prezidențiale. Faptul că în Parlamentul României deja avem o majoritate de 60% pro-europeană și pro-euroatlantică, este o garanție că direcția țării va fi cu greu schimbată chiar și în cel mai negru scenariu. Chiar și atunci, avem factorul de echilibru și de stabilitate a țării”, a declarat primarul, la Napoca Live.
România, între Est și Vest
Emil Boc a evidențiat contrastul dintre cele două opțiuni disponibile în turul al doilea: continuarea parcursului pro-european cu Elena Lasconi sau o reorientare spre Est, spre Rusia, simbolizată de candidatura lui Călin Georgescu.
„Duminică, dacă România ia o altă orientare la nivel prezidențial, ne întoarcem țara înapoi și toate lucrurile bune pe care le-am reușit în ultimii ani se estompează și e riscul de a ne întoarce la trecut. Eu nu sunt adeptul învrăjbirii, a urii, toți suntem români, toți vrem binele acestei țări, cei care votează cu domnul Georgescu văd un mod de dezvoltare a României, noi care votăm cu doamna Lasconi vedem o continuare a parcursului pe care îl avem și e de răspuns la următoarea întrebare: cum ne poate fi nouă mai bine, începând cu ziua de luni, de după alegeri. Care dintre cele două opțiuni?
„Dinspre Uniunea Sovietică niciodată nu au venit decât tancuri”
Noi am mai avut alfabet chirilic în această țară până la Cuza și nu ne-a mers bine. De aceea, cred că dincolo de tensiune, de învrăjbire, trebuie să ne gândim la direcția pe care țara noastră dorim să o aibă. Nu va fi ușor duminică, va fi un vot destul de echilibrat. Am speranța la ceea ce simt și văd acum că raționalitatea va învinge împotriva emoției negative care există. Trebuie să ne uităm totuși a partea plină a paharului și să nu pierdem și ceea ce avem, pentru că celălalt vot înseamnă o reîntoarcere la un trecut de care ne-am despărțit, în 1989, și a fost plătit cu sânge de către români. Nu cred că acum trebuie să compromitem un drum bun pe care am pornit”, a afirmat primarul.
Edilul a atras atenția că o eventuală schimbare de direcție ar transmite un mesaj negativ partenerilor internaționali ai României: „Nu vreau ca România să își întoarcă fața la Est, pentru că asta înseamnă votul de duminică, cu domnul Georgescu. România se reorientează, nu de a doua zi, că nu poate de mâine să iasă din UE sau din NATO, dar întorci volanul spre direcția aceea. Cei cu care stăm la masă spun ok, ai ales o altă opțiune, îți respectăm opțiunea, drag popor român, dar nu mai cere să vii la masă cu noi”.
Apel la raționalitate și unitate
Primarul clujean a recunoscut că există probleme de rezolvat, precum infrastructura, educația sau salariile, însă a subliniat că soluțiile trebuie căutate în cadrul Uniunii Europene și NATO:
„Eu cred că soluția este să ne uităm la ceea ce nu merge, și sunt multe lucruri care pot fi îmbunătățite, în materie de infrastructură, educație, salarii, sunt multe lucruri care trebuie corectate. Uniunea Europeană trebuie să învețe din greșelile pe care le-a făcut, dar, cum spunem la țară, nu arunci odată cu apa din covată și copilul. Copilul, aici, este parcursul pe care l-am avut, în pace și în acces la prosperitate”, a întrebat retoric Emil Boc.
Un vot decisiv pentru viitor
Primarul a încheiat cu un avertisment: „Vom fi considerați niște ciudați ai Europei și ai lumii când la București vei avea un Guvern pro-european și în Consiliul European, România ar putea fi reprezentată de un președinte cu totul altă viziune, orientare și direcție. Nu cred că trebuie să facem acest pas, pentru că nu doar că ne blochează drumul pe care îl avem acum de consolidat, ci chiar ne întoarce înapoi spre altă parte a lumii, unde nu am găsit în întreaga noastră istorie lucruri care să aducă beneficii pentru români”.
Duminică, românii sunt chemați la urne pentru a-și alege viitorul președinte. În finală sunt Călin Georgescu, susținut de „polul suveran” – AUR și POT și Elena Lasconi, susținută de USR, PNL, PSD și UDMR.
Eșecul sondajelor de opinie din primul tur al alegerilor prezidențiale, s-a reflectat și la casele de pariuri, ca atare au avut și ele previziuni complet eronate în ceea ce îi privește pe candidații cu cele mai mari șanse de a ajunge în turul doi. Cei care au mizat că „independentul” Călin Georgescu va câștiga primul tur au prins o cotă uriașă, 555.00. Practic, cu 10 lei mizați pe acesta, s-ar fi câștigat peste 1100 de euro!
Lupta în turul 2 al alegerilor prezidențiale din România pare destul de strânsă. Călin Georgescu este favorit în opinia bookmakerilor în duelul cu Elena Lasconi.
Lasconi vs Georgescu: cotele pentru turul 2 la casele de PARIURI
Casa Pariurior îi dă o cotă de 1.60, în timp ce Elena Lasconi e creditată cu a doua șansă, având cota 2.05.
În schimb Fortuna o dă favorită pe Elena Lasconi, cu o cotă de 1.7, în timp ce Călin Georgescu are 1.9.
XBets are cotele fix invers, adică Georgescu e la 1.7 și Lasconi la 1.9.
Conform cotelor, prezența la vot ar putea fi undeva în jurul valorii de 60%, iar bătălia dintre cei doi candidați va fi una strânsă, cu o diferență de voturi de aproximativ 5-10% în favoarea unuia sau a altuia.
Deși în momentul de față e greu de intuit care sunt intențiile de vot ale românilor pentru scrutinul de duminică, cel mai recent sondaj CURS sugerează că Elena Lasconi ar atinge un procentaj de 42.2%, în timp ce Călin Georgescu ar putea ajunge la 57.8%.