EDUCATIE
Peste 1.200 de elevi clujeni vor învăța la “locul de muncă”. Proiect de peste 12 milioane de lei derulat de IȘJ Cluj

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj, alături de cinci unități de învățământ din județ, demarează o inițiativă amplă pentru sprijinirea a 1.265 de elevi care urmează cursuri în domeniile profesional și tehnic.
Elevii vor fi sprijiniți să se integreze pe piața muncii, printr-un proiect derulat cu fonduri europene.
Peste 1.200 de elevi clujeni vor învăța la “locul de muncă”. Proiect de peste 12 milioane de lei derulat de IȘJ Cluj
Potrivit IȘJ Cluj, proiecul are în vedere creșterea accesului la educație de calitate, pregătirea profesională și integrarea elevilor pe piața muncii. Prin intermediul acestuia vor fi create 5 Centre de Inovație și Excelență în Practica Profesională și dezvoltate nu mai puțin de 60 de parteneriate cu angajatori din Cluj.
5 școli din Cluj, în propiectul cu fonduri europene
Școlile incluse în acest proiect sunt din Cluj-Napoca, Dej și Câmpia Turzii, iar elevii care înva’ă aici vor avea diferite specializări.
Denumirea proiectelor și școlile incluse în program:
- „NEXT-GEN – Viitorii profesioniști în era serviciilor sustenabile”, va fi proiectul derulat în parteneriat cu Colegiul Economic „Iulian Pop” Cluj-Napoca
- „ECO-BIZ – Program sustenabil de practică în domeniile turism și alimentație”, va fi în parteneriat cu Colegiul de Servicii În Turism „Napoca” Cluj-Napoca
- „LABORATORUL VERDE – Stagii de practică inovatoare pentru protecția mediului”, va fi în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Ana Aslan” Cluj-Napoca
- „STAGIAR – Stagii de practică transdisciplinare dedicate elevilor”, va fi în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Somes” Dej
- „ORIZONT – Experiențe de practică multidisciplinare dedicate elevilor”, va fi în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” Câmpia Turzii.
Valoarea totală a proiectelor este de peste 12,3 milioane de lei, din care aproape 10,5 milioane de lei reprezintă cofinanțarea Uniunii Europene. Peste 1,8 milioane de lei reprezintă cofinanțare națională de la bugetul de stat și cofinanțare proprie a partenerilor sau de la bugetul local.
Elevii, încurajați să participe la stagii de practică
Potrivit reprezentanților IȘJ Cluj, obiectivul îl reprezintă furnizarea unei oferte educaționale adaptate prin parteneriat social, centrate pe formarea și dezvoltarea de competențe profesionale și transversale cerute pe piața muncii.
“Acest lucru va duce la îmbunătățirea calității vieții tinerilor, a incluziunii, a eficacității și a relevanței sistemelor de educație. Scopul principal al parteneriatului este adaptarea serviciilor educaționale adresate elevilor din învățământul preuniversitar tehnic prin organizarea de stagii de practică pentru elevi, precum și creșterea ponderii elevilor cuprinși în învățământul profesional și tehnic prin furnizarea de facilități si măsuri de sprijin efectiv”, arată reprezentanții IȘJ Cluj.
Astfel, vor fi implementate activități specifice integrate menite să îmbunătățească rata de participare a elevilor la programele de învățare la locul de muncă, aspect care să faciliteze inserția pe piața muncii a elevilor din învățământul profesional și tehnic, să îmbunătățească gradul de independență financiară a tinerilor și să furnizeze sprijin elevilor în a se perfecționa în concordanță cu aptitudinile și deprinderile proprii.
Program gândit pe trei mari componente
Acțiunile propuse a fi implementate se împart în trei mari componente, respectiv:
- Dezvoltarea a 60 parteneriate cu angajatori în vederea sprijinirii și a dezvoltării competențelor profesionale ale elevilor în domeniile de studii ale acestora.
- Activități de îmbunătățire a infrastructurii mediilor de practică prin crearea a 5 structuri pilot denumite „Centre de Inovație și Excelență în Practica Profesională”, spații ce vor fi dotate cu materialele necesare inițierii elevilor în domeniile lor de competență.
- Derularea stagiilor de practică la angajatori. Cei 1.265 de elevi înscriși în proiecte vor beneficia de consolidarea și extinderea noțiunilor teoretice acumulate în urma parcurgerii programei școlare, prin contactul cu mediul de lucru profesionist și participarea la activități specifice ale organizațiilor partenere de practică.
Beneficii pentru învățământ și piața muncii
Implementarea proiectelor va aduc ebeneficii tangibile și intangibile substanțiale, atât pentru învățământul preuniversitar cât și pentru piața muncii. Asta pentru că vor contribui la crearea unui mediu educațional mai dinamic, relevant și incluziv.
Beneficii majore ce vor fi accesate de către elevii participanți:
- Creșterea calității educaționale.
- Parteneriate cu sectorul privat.
- Creșterea ratei de angajare.
- Dezvoltarea abilităților socio-emoționale.
- Resurse și instrumente inovatoare.
- Acces la informații actualizate.
- Sprijin în tranziția către Economia Verde.
- Beneficii financiare directe.
“Prin acest demers, Inspectoratul Școlar Județean Cluj confirmă angajamentul față de promovarea unei educații incluzive, orientate spre performanță și dezvoltarea competențelor necesare unui viitor profesional de succes”, arată reprezentanții IȘJ Cluj.
Foto: Colegiul Tehnic „Ana Aslan” Cluj-Napoca
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Accident GRAV la Luncani. Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp și a fost descarcerat. I s-ar fi făcut rău

Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea Luncani, din comuna clujeană Luna.
A fost solicitat elicopterul SMURD pentru un bărbat care a fost rănit și a rămas încarcerat în mașină. De asemenea, o femeie a fost rănită.
Accident grav la Luncani
Pompierii din cadrul Detașamentului Turda sunt cei care au intervenit în această dimineață la accidentul rutier. Portrivit ISU Cluj, un autoturism a intrat într-un stâlp, din apelul inițial se pare că conducătorului auto i s-a făcut rău la volan.
La locul incidentului au intervenit două autospeciale cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, precum și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean. De asemenea, un elicopter SMURD a fost solicitat pentru a sprijini intervenția.
Conducătorul auto, care a rămas încarcerat în urma impactului, a fost extras de echipele de pompieri folosind echipamentele speciale, astfel încât să nu-i fie agravate leziunile suferite.
Acesta a fost a fost transportat la spital pentru îngrijiri și investigații medicale, alături de pasagera din autoturism. Ambii erau în stare de conștiență și cooperanți.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Accident la Apahida. Un pieton a fost rănit din cauza unui șofer care nu a acordat prioritate

Un accident de circulație, soldat cu rănirea unui tânăr de 25 de ani a avut loc miercuri dimineața în loaclitatea clujeană Apahida.
Trei mașini au fost avariate în accident, între care una era parcată.
Pieton rănit din cauza unui șofer care nu a acordat prioritate
Accidentul a avut loc în jurul orei 08.00, pe DN1 C, în localitatea Apahida. Din primele cercetări efectuate la fața locului a reieșit faptul că un tânăr de 23 de ani, din județul Covasna, care conducea un autoturism din direcția străzii Libertății spre DN1C – E576, în mometul efectuării virajului pentru a intra intr-o curte, nu ar fi acordat prioritate unui autovehicul care circula regulamentar pe DN1C.
Astfel, tânărul a intrat în coliziune cu mașina la volanul căreia se afla o femeie de 49 de ani, din Cluj-Napoca. În urma imapctului, autotursimul condus de femeie a intrat în coliziune cu un autovehicul care staționa, lîngă care se afla un pieton.
Este vorba de un tânăr de 25 de ani, din județul Prahova, care a fost rănit. Tânărul a fost transportat la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate. Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.
CULTURA
O veste bună. Expoziția ”Universul lui Salvador Dali” din Cluj-Napoca, prelungită. Ultima zi – 18 mai, în loc de 30 aprilie

Cei peste 25.000 de vizitatori care au intrat în Universul lui Salvador Dali reprezintă un bun motiv pentru prelungirea expoziției până în data de 18 mai, după care aceasta va merge la Wiener Stadthalle. ”Așadar, doar o lună și 10 zile pentru întâlnirea cu Salvador Dali, în care publicul va avea parte de numeroase surprize”, anunță organizatorii.
Iubitorii de artă se mai pot întâlni la Cluj cu lumea suprarealistă a lui Salvador Dali doar până în 18 mai la Casa Hintz din centrul orașului. Interesul mare pentru această expoziție, plus programările grupurilor școlare din Cluj și împrejurimi, au determinat organizatorii să prelungească perioada de vizitare până în 18 mai, când ultima zi ar fi trebuit să fie 30 aprilie.
”Este unica prelungire posibilă, deoarece, de la finalul lunii mai, Universul lui Salvador Dali va pleca la Viena, la Wiener Stadthalle. Așadar, cine nu a văzut expoziția la Cluj ar trebui să se grăbească, pentru că, altfel, prețul ei de intrare va include și prețul unui city break la Viena”, mai spun organizatorii expoziției.
Alte surprize
Perioada următoare aduce publicului, pe lângă premiera DALI SHOW din 10 aprilie, și campania Dali intră în scenă, prin care publicul teatrelor și operelor de stat din Cluj-Napoca poate achiziționa de la agențiile de bilete ale acestora experiențe culturale combinate, respectiv bilete la spectacolele acestor instituții culturale, plus bilete la expoziția Universul lui Salvador Dali, la prețuri speciale.
Vor continua atelierele de ilustrație pentru copii din fiecare sâmbătă, atelierele creative pentru grupurile școlare, iar în perioada de Paști vor fi numeroase reduceri la produsele din shop, tocmai pentru a încuraja publicul înspre cadouri de artă.
Începutul lunii mai va aduce noi surprize, cum ar fi o tombolă cu o miză ispititoare, constând într-o litografie Salvador Dali, iar pe final de expoziție vor fi evenimente importante, care merită urmărite.
Clujul, cel mai mic oraș din cele 100
Cluj-Napoca este cel mai mic oraș din cele peste 100 de orașe care au găzduit cea mai importantă colecție de sculpturi semnate de Salvador Dalí din lume – Universul lui Salvador Dalí.
Casa Hintz, una dintre cele mai emblematice clădiri istorice ale orașului, este spațiul în care iubitorii artei lui Dali pot admira peste 170 de lucrări ale marelui artist, incluzând sculpturi monumentale, litografii, gravuri și miniaturi din aur și diamante. Experiența poate fi completată cu o călătorie în (supra)realitatea virtuală (VR), unde vizitatorii sunt ghidați chiar de Dalí într-o călătorie unică prin universul său artistic.
Program și bilete
Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” este deschisă zilnic, între orele 11:00 – 20:00, iar în weekend între 10:00 – 20:00, cu ultima intrare permisă cu o oră înainte de închidere.
Biletele pot fi achiziționate online de pe entertix.ro, dar și fizic, direct de la Casa Hintz (str. Regele Ferdinand, nr. 1) sau din librăriile Cărturești din Cluj-Napoca.
SHOP Salvador Dalí
Vizitatorii care doresc să ofere un cadou inedit de sărbători pot să petreacă timp și în shop-ul dedicat, organizat în cadrul expoziției și de unde pot să achiziționeze litografii, sculpturi, cărți și alte obiecte inspirate de universul artistic al lui Dalí.
Colecția Universul lui Salvador Dalí este rezultatul unei relații deosebite între celebrul colecționar Beniamino Levi – care a colaborat cu artiști precum Picasso, De Chirico și Fontana – și Salvador Dalí însuși. Întâlnirea lor, care a avut loc în anii 1960, la Paris, a marcat începutul unei colaborări unice.
Fascinat de primele lucrări sculpturale ale lui Dalí, Levi l-a încurajat pe maestrul suprarealismului să își exprime viziunea artistică în formă tridimensională, comandându-i o serie de sculpturi din bronz bazate pe cele mai faimoase imagini suprarealiste. Astfel, s-a născut colecția Dalí Universe, una dintre cele mai mari colecții private de lucrări Dalí din lume. Aceasta a fost văzută de peste 12 milioane de oameni în peste 100 de locații și muzee internaționale, fiind considerată o comoară culturală.
EVENIMENT
VIDEO. 6 percheziții la Cluj, într-un dosar de delapidare. Vizat, un angajat al Primăriei din Cornești

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Cluj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, pun în executare, miercuri dimineața, 6 mandate de percheziție domiciliară.
Este vorba de un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de delapidare în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
6 percheziții la Cluj, într-un dosar de delapidare
Activitatea ilicită ar fi fost săvârșită de un reprezentant al unei autorități publice din comuna Cornești, transmit reprezentanții IPJ Cluj.Potrivit surselor Cluj24.ro este vorba de un angajat al Primăriei din Cornești.
De asemenea, sunt puse în aplicare și 3 mandate de aducere pe numele unor persoane de interes în cauză.
Se acționează în colaborare cu polițiști din cadrul Serviciului Criminalistic, efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca și Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj.