Connect with us

EVENIMENT

Persoană rănită într-un ACCIDENT în Muntele Băișorii. Două mașini implicate

Publicat


Copii intoxiacați cu dioxid de carbon

Un accident de circulație a avut loc în stațiunea Muntele Băișorii.

Potrivit ISU Cluj, 2 autoturisme sunt implicate în accident. O persoană a fost rănită ușor.

ISU Cluj și Poliția Cluj se află la locul accidentului.

Revenim cu amănunte.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Băiat ARESTAT la Cluj pentru tâlhărie. Are 16 ani și a furat bani sub amenințarea cuțitului

Publicat

De

Băiat arestat la Cluj pentru tâlhărie cu cuțitul

Un băiat de 16 ani a fost arestat pentru 30 de zile la Cluj-Napoca. Acesta a scos cuțitul și a amenițat doi tineri cărora a vrut să le fure banii.

Nu a reușit cu ei, dar a luat bani de la o altă persoană, pe care, de asemenea, a amenințat-o cu cuțitul.

Băiat ARESTAT la Cluj pentru tâlhărie. Are 16 ani și a furat bani sub amenințarea cuțitului

Poliția municipiului Cluj-Napoca are în instrumentare un dosar penal care are ca obiect infracțiunea de tâlhărie în formă continuată, în cadrul căruia a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 16 de ani.

Potrivit polițiștilor, la data de 5 iulie, în jurul orei 17.10, oamenii legii au fost sesizați despre faptul că un tânăr de 16 ani, din Cluj-Napoca, ar fi încercat să obțină bani de la doi tineri, prin amenințare cu un obiect tăietor-înțepător.

La aceeași dată, în jurul orei 17.30, și-ar fi continuat rezoluția infracțională și ar fi reușit să obțină, prin aceeași metodă, de la o altă persoană, 100 de lei.

A ajuns 30 de zile după gratii

Astfel, în cadrul activităților investigativ-operative derulate de polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca – Secția 1 Poliție, Secția 4 Poliție și cu sprijinul efectivelor din cadrul Biroului de Investigații Criminale, tânărul a fost depistat în Cluj-Napoca.

În baza probatoriului administrat, tânărul a fost reținut pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de sțmbătă a fost prezentat instanței, care a emis un mandat de arestare preventivă pe numele acestuia, pentru 30 de zile.

Citește mai departe

ECONOMIE

Dragoș Damian, CEO Terapia: Intră 75 de milioane de euro în infrastructura de învățământ. Ne vor rămâne copiii și nepoții acasă?

Publicat

Dragoș Damian, CEO Terapia

6 iulie 2024. Multa lume bună la Cluj-Napoca, la semnarea de contracte de investiții în valoare de 75 milioane de euro pentru infrastructura de învățământ, o primă tranșa din 1 miliard de euro alocați prin PNRR.

Mulți rectori prezenți la eveniment, am mai spus-o, rectorii universităților sunt cei mai puternici oameni din România.

Dragoș Damian, CEO Terapia: Intră 75 de milioane de euro în infrastructura de învățământ. Foarte bine. Ne vor rămâne copiii și nepoții acasă?

Este bine că intră mulți bani în sistemul de învățământ, însă ne temem că doar banii nu vor reuși să ne țină copiii și nepoții în țară.

Atâta vreme cât angajabilitatea nu reprezintă principalul indicator de performanță, cât sistemul de învățământ nu este sincronizat cu nevoile din piața muncii, degeaba băgăm 1 miliard de euro în învățământ, tinerii nu vor rămâne în România.

Atâta vreme cât profesorii tineri nu sunt motivați ei înșiși să rămână în țară, prin dezoligarhizarea sistemului, nu putem avea pretenția să ne oprim copiii și nepoții să rămână în țară.

Atâta vreme cât sistemul de învățământ nu funcționează pe principii de meritocrație, competență și performanță degeaba avem săli de clasa luminoase, calculatoare performante și spații de recreere.

„Sistemul de învățământ rămâne un formator de resursă umană pentru Uniunea Europeană”

Cu sau fără cele 75 de milioane de Euro, pentru care s-au semnat contracte pe 6 iulie la Cluj-Napoca, sistemul de învățământ rămâne un formator de resursă umană pentru Uniunea Europeană și, după visa waiver, pentru Statele Unite.

Dacă în următorii 5 ani seturile de cifre de mai jos vor deveni amintire atunci cei 75 de milioane de Euro aduși în infrastructura sistemului de educație la 6 iulie 2024 vor fi fost bani bine folosiți.

  • 10.000 de căutări / luna in 2022 pe site-urile de specialitate pentru job-uri în străinătate. Nu exista date statistice exacte privind numărul românilor din străinătate, sursele guvernamentale estimează că între 5,7 și 8,1 milioane de români trăiesc și muncesc în afara țării.
  • Conform unui studiu efectuat in 2021 de think-tank-ul ReThink Romania circa 700 de mii de romani – aproximativ 3% din populația tării – își doreau să plece din țară în 2022, tentația pentru a emigra fiind mai mare în rândul tinerilor între 16 și 24 de ani.
  • Procentul de NEET în rândul tinerilor între 15 și 29 de ani era în 2022 al doilea cel mai mare din Uniunea Europeană de 19,3% și mult peste media europeană de 12%. Informație din 2023, doar 40% din copiii care au început școala în 2011 au reușit să promoveze bacalaureatul.
  • România are nevoie de 600 de mii de ingineri în următorii 10 ani, pentru a ține pasul cu Industria 4.0, conform analizelor Universității Politehnice din București. Facultățile pot produce maximum 10 mii pe an, dintre care mulți aleg să plece din țară.
  • Datele dintr-o analiza a PwC efectuată în 2022 arată că România pierde anual, din cauza deficitului de personal, echivalentul a 10% din creșterea PIB-ului nominal, circa 4,4 miliarde de euro.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Investiții de 14 milioane de euro la UMFIH Cluj-Napoca. Rectorul a semnat contractele. Ce proiecte vor fi finanțate

Publicat

De

Rectorul UMFIH Cluj, prof.dr. Anca Buzoianu

Vin banii din PNRR pentru dezvoltarea infrastructurii Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

Contractele de finanțare, în valoare de aproape 14 milioane de euro, au fost semnate de rectorul universității, prof. dr. Anca Buzoianu, în prezența ministrului Educației, Ligia Deca.

Investiții de 14 milioane de euro la UMFIH Cluj-Napoca. Rectorul a semnat contractele. Ce proiecte vor fi finanțate

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMFIH) din Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, a semnat sâmbătă, 6 iulie 2024, contractele de finanțare câștigate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Semnarea contractelor pentru infrastructură educațională a avut loc la sediul Primăriei Cluj-Napoca, în prezența ministrului educației, Ligia Deca și a primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Centru de simulare și chirurgie experimentală

Valoarea contractelor este de 69,3 milioane de lei și vizează două proiecte importante de dezvoltare a infrastructurii universitare.

Primul proiect, în valoare de 47,16 milioane de lei, constă în „Construirea centrului de simulare, training și cercetare pentru dezvoltarea competențelor profesionale și centrul de chirurgie experimentală și training”.

Clădirea va fi ridicată pe o suprafață de aproape 4.000 de metri pătrați și va dispune de 246 de locuri pentru spații de lectură și recreere, precum și de 99 de locuri destinate studenților proveniți din mediile defavorizate.

Acesta este finanțat prin apelul PNRR/2023/C15/MEDU/I17, pe linia de investiție 17.

Proiectul UMF „Iuliu Hațieganu” a reușit să se claseze pe locul al patrulea, dintr-un total de 20 de proiecte depuse, obținând peste 80 puncte.

Căminul 10 din Hașdeu va fi reabilitat

În cadrul aceluiași apel de proiecte, UMF „Iuliu Hațieganu” a obținut finanțare și pentru un al doilea proiect care vizează Reabilitarea Căminului 10, din campusul studențesc Hașdeu.

Acesta este în valoare de 22,14 milioane de lei și constă în modernizarea a 220 de locuri de cazare în cămin.

90 dintre acestea sunt destinate studenților din mediile defavorizate. Și acest proiect s-a clasat pe locul al patrulea, din 22 de proiecte despuse , obținând peste 92 puncte.

Rectorul UMFIH Cluj: Vrem să dezvoltăm facilități de top

„Suntem extrem de încântați și mândri să anunțăm semnarea contractelor de finanțare în valoare de aproape 14 milioane de euro, câștigate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Aceste fonduri vor fi direcționate către două proiecte importante de dezvoltare a infrastructurii universitare, menite să îmbunătățească considerabil calitatea educației și a cercetării în cadrul universității noastre.

Investițiile în infrastructura universitară sunt esențiale pentru a crea un mediu modern și performant de învățare și cercetare. Prin aceste proiecte, ne propunem să dezvoltăm facilități de top care să răspundă nevoilor studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor noștri, contribuind astfel la formarea unor profesioniști de excepție în domeniul medical și farmaceutic.

UMF „Iuliu Hațieganu” demonstrează, încă o dată, angajamentul său de a investi continuu în cercetarea și inovarea medicală”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Aceste investiții reprezintă un pas important în direcția consolidării poziției noastre de centru de referință în educația medicală și farmaceutică la nivel național și internațional.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Absolvenții Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca au depus jurământul lui Hipocrate

Publicat

De

Jurământul lui Hipocrate

Absolvenții celor trei facultăți ale Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca au depus, sâmbătă, jurământul lui Hipocrate în cadrul unei festivități care a avut loc la BT Arena, și la care au participat Ligia Deca, ministrul Educației, și Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

În cadrul ceremoniei, s-au ținut discursuri, a avut loc o paradă a steagurilor țărilor de unde provin studenții UMFIH, iar absolvenții au oferit mai multe momente muzicale cu versuri  adaptate referitoare la viața de student.

Jurământul lui Hipocrate

Momentul solemn al festivității l-a reprezentat depunerea jurământului lui Hipocrate, despre care rectorul Anca Buzoianu a spus că le va schimba viața:

”Jur, odată admis printre membrii profesiunii de medic, mă angajez solemn să îmi consacru viața în slujba umanității. Voi păstra profesorilor mei respectul și recunoștința care le sunt datorate.

Voi exercita profesiunea cu conștiință și demnitate. Sănătatea pacienților va fi pentru mine obligație sacră.

Voi păstra secretele încredințate de pacienți chiar și după moartea acestora.

Voi menține prin toate mijloacele onoarea și nobila tradiție a profesiunii de medic.

Pe colegii mei îi voi considera frații mei. Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea și pacient considerații de naționalitate, rasă, religie, partid sau stare socială.

Voi păstra respectul deplin pentru viața umană, de la începuturile sale chiar sub amenințare și nu voi utiliza cunoștințele mele medicale contrar legilor umanității.

Fac acest jurământ în mod solemn, liber, pe onoare.

Jur, jur, jur”.

Studenți din 34 de țări străine

Rectorul UMFIH, Anca Buzoianu, a declarat că universitatea este o instituție multiculturală, cu linii de studiu în română, engleză și franceză, și în care sunt învață studenți din 35 de țări străine: Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Danemarca, Egipt, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Franța, Germania, Grecia, India, Iordania, Iraq, Iran, Israel, Italia, Liban, Luxemburg, Maroc, Palestina, Irlanda, Republica Moldova, China, Siria, Spania, SUA, Suedia, Olanda, Tunisia, Turkmenistan, Turcia, Ungaria.

”UMFIH Cluj-Napoca este locul unde unde multiculturalitatea și diversitatea se întâlnesc cu performanța și prestigiul, unde studenții români și cei internaționali au legat relații de prietenie și colegialitate ce vor dura toată viața”, a spus Buzoianu.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax