ACTUALITATE
Perioada de cursuri ar putea fi mai lungă în anul școlar viitor. Anunțul ministrului Educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că în anul școlar 2022-2023, perioada de cursuri ar putea fi prelungită.
El a precizat că va discuta această propunere cu reprezentanţii profesorilor, elevilor şi părinţilor şi va prezenta argumente în acest sens.
Ministrul Educației despre Calendarul anului școlar 2022 -2023: „Am precizat că îmi doresc o perioadă de cursuri mai lungă. Vom avea discuţii cu reprezentanţii profesorilor, elevilor şi părinţilor şi propunerea mea va fi o perioadă de cursuri mai lungă.
Anul şcolar nu va începe mai devreme de 1 septembrie, dar se poate mai devreme de 15 septembrie, şi nu este obligatoriu să terminăm pe 3 iunie sau pe 10 iunie.
Vom vedea cât rezultă din discuţii. Voi prezenta perioada de cursuri din alte state care au rezultate remarcabile în sistemele de educaţie. Voi prezenta toate aceste argumente care se vor constitui într-o pledoarie pentru o perioadă de cursuri mai lungă”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.
Sorin Cîmpeanu a adăugat că în interiorul sistemului de educaţie există „o rezistenţă” faţă de intenţia sa de a mări perioada cursurilor şcolare.
Sursa: Digi24, Agerpres
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. Ziua Poliției la Cluj. Intervenție a mascaților pentru prinderea autorilor unui jaf armat. Demonstrații cu câini

Ziua Poliției a fost marcată, marți, în Piața Unirii din Cluj-Napoca printr-o serie de manifestări cu public, ”vedetele” fiind demonstrațiile cu câinii de serviciu și un exercițiu demonstrativ al ”mascaților” de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale (SAS) din cadrul IPJ Cluj.
În piață au fost instalate mai multe ateliere de la Serviciul Criminalistic și Serviciul Rutier, unde clujenii, în special copii, au putut vedea polițiștii la lucru.
”Am adus un pistol radar, pentru depistarea vitezomanilor, dar și autospeciale de serviciu, precum și o motocicletă. La atelierul celor de la Serviciul Criminalistic, cei mici au putut să își facă o amprentă pe care să o aibă amintire.
De asemenea, am desfășurat și exerciții demonstrative ale echipajelor canine”, a declarat pentru Cluj24 șeful Serviciului Ordine Publică din IPJ Cluj, comisarul-șef Vasile Iusco.
În cadrul exercițiilor grupei canine, prin fața spectatorilor au trecut câinii de serviciu, iar cei mici au avut ocazia să vadă nivelul de dresaj și modul cum răspuns la comenzile conductorilor.
De asemenea, cățelușa Luna s-a lăsat mângâiată spre deliciul copiilor.
Intervenția ”mascaților” pentru prinderea autorilor unui jaf armat
La final, a avut loc simulare a ”mascaților” de la SAS Cluj, la care nu a fost folosită muniție reală, și care a vizat interceptarea în trafic a unei mașini în care se se aflau autorii unui jaf armat.
Potrivit scenariului, cei doi bărbați erau înarmați, iar polițiștii aveau suspiciunea că în mașina acestora există un dispozitiv exploziv improvizat.
După capturarea autorilor jafului, echipa de asalt a solicitat sprijnul grupei pirotehnice.
În prima fază, câinele polițist Ara a identificat, prin miros, că în mașină ar exista explozibil, după care un agent SAS a deschis portiera din spate cu ajutorul unui braț telescopic și a extras un rucsac suspect care, ulterior, a fost neutralizat.
ADMINISTRAȚIE
Aeroportul Cluj răspunde ACUZAȚIILOR unui consilier județean legat de COSTUL ridicat al întreținerii spațiului verde

În cadrul ședinței Consiliului Județean Cluj din data de 2o martie 2025, consilierul județean Dorel Secară (PMP) a atras atenția aeroportului că suma de 120.000 de euro pe an pentru cosirea ierbii din zona de protecție de 100 de ha, sumă stabilită în urma unei licitații, este exagerat de mare. Administrația aeroportului a venit cu precizări.
„Necesitatea curățirii zonei înierbate din zonele de operațiuni ale aeroportului este dată de cerințele de siguranță aeronautică prevăzute în legislația specifică și aplicabilă în ceea ce privește gestionarea vieții sălbatice pe aerodrom în conformitate cu prevederile Codului Aerian al României din 18 martie 2020. (…) „Operatorul de aerodrom trebuie să instituie mijloace și proceduri de reducere la minimum a riscului de coliziune între animalele sălbatice și aeronave, pe aerodrom”.
Aeroportul Cluj răspunde ACUZAȚIILOR unui consilier județean legat de COSTUL ridicat al întreținerii spațiului verde
Dimensiunea ierbii din benzile de siguranță (banda pistei și benzile de siguranță ale căilor de rulare) nu trebuie să depășească 10 cm în înălțime. Cosirea trebuie să fie regulată iar iarba rezultată în urma cosirii trebuie îndepărtată pentru a nu fi ingerată de către motoarele aeronavelor;
– Înălțimea ierbii din zonele înierbate din afara benzilor de siguranță este necesar să fie de 20 cm în înălțime pentru a împiedica așezarea unui număr mare de păsări în acele zone;
– Responsabilitatea principală a operatorului de aerodrom este de a menține siguranța aerodromului și de a se asigura că se iau măsuri pentru a reduce riscul de impact a aeronavelor cu animalele sălbatice;
– Obiectivul principal al activităților de cosire a ierbii este de a asigura că luminile și marcajele nu sunt ascunse de vegetația înaltă și de asemenea pentru a limita atracția păsărilor și a altor animale sălbatice. Este necesară asigurarea faptului că movilele de iarbă tăiată nu sunt lăsate în zonele în care este posibilă ingerarea acestora în motoarele aeronavelor.
Riscuri din cauza vegetației
Nerespectarea cerințelor de siguranță aeronautice prin raportare la vegetația din zona de operațiuni aeriene, are asociate următoarele riscuri, impactând în sens negativ siguranța zborurilor, astfel:
– Bird – strike – impactul dintre aeronave și păsări;
– Afectarea mijloacelor de navigație aeriană – Sistem de Aterizare Instrumentală (ILS) prin care se furnizează informații prin emițătoare localizate la sol către aeronavele dotate cu receptoare aflate în zbor pentru ghidarea acestora în timpul fazelor de apropiere finală și de aterizare, în concret informațiile vitale constând în altitudine, poziția aeronavelor, alinierea cu pista aeroportuară, panta nominală descendentă spre pistă;
– Afectarea vizibilității echipajelor aeronavelor asupra marcajelor pistei și a căilor de rulare;
– Wild – strike – impactul dintre aeronave și animale sălbatice;
– Funcționarea echipamentelor destinate navigației aeriene – trebuie ca vegetația să fie limitată la înălțimile corespunzătoare, astfel încât să nu constituie un pericol pentru navigația aeriană prin influențarea funcționării echipamentelor destinate navigației aeriene.
„Aeroportul a demarat o consultare cu diverși fermieri”
Menționăm că în perioada 21.09.2021 – 20.09.2026, aeroportul a avut încheiat contractul de vânzare-cumpărare nr. 187/21.09.2021 cu Mureșan Alexandru Sebastian, având ca durată de 5 ani, pentru vânzare masă verde (iarbă) necosită din perimetrul aeroportului, pentru suprafața de 118,49 ha, vizând activități de: cosit, greblat, adunat, balotat și transport iarbă. La data de 01.07.2022, acest contract a fost reziliat, ca urmare a nerespectării obligațiilor contractuale. (…)
Odată cu rezilierea contractului 187/21.09.2021, aeroportul a demarat o consultare cu diverși fermieri/operatori economici, în vederea încheierii unui nou contract similar cu cel reziliat. (…)
Având în vedere faptul că nici un alt fermier nu s-a angajat să presteze serviciile de întreținere și amenajarea zonei verzi din perimetrul aeroportului, datorită restricțiilor impuse pe suprafața de mișcare aeroportuară, conform cerințelor și standardelor de siguranță și securitate aeronautică, aeroportul a demarat o procedură de achiziție publică, în baza căreia a fost încheiat Contractul sectorial de servicii nr. 297/11.09.2023 cu SC Garden Center Group SRL pe o perioadă de 5 ani, având ca obiect Serviciile de amenajare și întreținere zonă verde în perimetrul aeroportuar al AIAIC pe o suprafață de 116,11 ha, prețul contractului având valoarea de 3.599.410 lei fără TVA.
La data de 08.01.2024, acest contract a fost reziliat ca urmare a nerespectării obligațiilor contractuale și a cerințelor de siguranță aeronautică.
Valoarea contractului actual
În prezent, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj R.A. are în derulare contractul sectorial de servicii nr. 271/15.07.2024, având ca obiect Servicii de amenajare și întreținere zona verde în perimetrul aeroportuar al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj R.A., pe o durată de 4 (patru) ani, cu o valoare de 3.170.938,40 lei fără TVA, încheiat cu S.C. BVA AS STILL CLEAN S.R.L., în baza procedurii sectoriale prin licitație deschisă, demarată la data de 16.04.2024 cu respectarea Legii nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale.
Activitățile prevăzute în contract sunt: activități de cosire și recoltare de masă verde, activități de curățare a terenului aferente perioadei de recoltare, lucrări de cosire și îndepărtare a vegetației sălbatice, adunarea, transportul de masă verde și/sau deșeuri/reziduri, lucrări de întreținere a suprafeței de teren, discuire, amenajare, nivelare, inclusiv erbicidare și alte lucrări de întreținere a suprafețelor înierbate din zona de operațiuni aeriene, pe o suprafaţă de 113,31 ha.
Valoarea estimată a serviciilor licitate în cuantum de 3.200.000,00 lei, pentru suprafața de 113,31 ha. (…)
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a achiziționat servicii de întreținere și amenajare zone verzi, cu respectarea legislației din domeniul achizițiilor publice, pentru a răspunde cerințelor de siguranță și securitate impuse prin reglementări naționale și internaționale în domeniul aviației civile”, se arată în comunicatul aeroportului.
EVENIMENT
O familie de clujeni în slujba semenilor. Tatăl este pompier, iar fiul polițist. Ioan și Ionuț, un exemplu de curaj

Ioan, Sanda și Ionuț Aștelean. O familie împlinită, asta și pentru că tată și fiu, au ales să se pună în slujba oamenilor.
Chiar dacă poartă o uniformă diferită de tatăl său, Ionuț a fost sprijinit de părinți să își urmeze drumul în viață.
O familie de clujeni în slujba semenilor
Acum doi ani, Ioan Aștelean, care este pompier, și-a văzut visul devenind realitate. Fiul său, Ionuț, avea să urmeze o meserie în slujba patriei. „Vă rog să mă credeți, iubesc enorm uniforma! Am vrut să am o astfel de amintire alături de fiul meu, să fim amândoi în uniformă la festivitate. A fost o ocazie unică”, spune cu emoție pompierul de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca, despre poza pe care colegii săi de la IGSU au publicat-o pe Facebook, cu ocazia Zilei Poliției Române.
De-a lungul carierei sale, „Nelu”, cum îl alintă colegii din tură, a trecut prin încercări ce i-au testat cu adevărat limitele. A fost acolo la fiecare accident rutier major, a luptat cu incendii devastatoare, uneori până la ultima picătură de energie. Nu a lăsat niciodată vreo provocare să-l doboare. A făcut parte din echipa de pompieri români trimisă în misiunea dificilă din Grecia și, ca alpinist de intervenție, îl găsești anual, coborând în rapel cu tricolorul pe clădirea Cercului Militar din Cluj-Napoca, de Ziua Națională. Fiecare realizare îl împlinește, dar nimic nu îl face mai mândru decât succesul fiului său.
„Ca părinte, trebuie să îți susții copilul necondiționat. Întotdeauna i-am spus: ‘Dragu’ tatii, tu alegi ce vrei, iar noi vom fi mereu lângă tine. Orice ai alege, noi suntem mândri de tine.’”
”Cine știe, poate copilul meu va lucra la Jandarmerie”
După absolvirea liceului, Ionuț a decis să urmeze o carieră în serviciul comunității și s-a înscris la Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca. Încă din copilărie, visa la o astfel de profesie, fiind mereu cel care intervenea pentru a aduce armonie, atunci când prietenii se certau. Aceste momente din trecut reflectă valorile care îl definesc și astăzi: cinstea, corectitudinea și empatia.
„Școala de poliție m-a format ca profesionist și m-a ajutat să mă dezvolt ca om. Mi-a dat încredere în mine și m-a învățat cum să stabilesc conexiuni mai ușor cu cei din jur. Prima mea repartiție a fost chiar la Cluj-Napoca, unde am fost primit cu brațele deschise de întreaga echipă. Cred că un polițist bun trebuie să fie mai mult decât un profesionist, trebuie să fie corect, empatic și să cunoască legea, astfel încât să știe cum să reacționeze în orice situație. Când voi avea un copil, cine știe, poate va alege o carieră la Jandarmerie…așa vom fi reprezentați și acolo,” a spuns Ionuț, zâmbind.
Colegii de la IGSU le-am mulțumit, de Ziua Poliției Române, celor doi, pentru exemplul de curaj, perseverență, determinare și iubire de semeni! ”Suntem recunoscători pentru tot ceea ce faceți zi de zi și pentru inspirația pe care o aduceți celor din jur”, au transmis reprezentanții IGSU.

Serviciul de distribuție a gazelor naturale va fi sistat temporar, joi, pe câteva străzi din Florești și o stradă din municipiul Cluj-Napoca.
„Pentru relocarea unei conducte de gaz, solicitată de autoritățile locale, Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaz, joi, 27 martie a.c., între orele 09.00 și 19.00, pe următoarele străzi din localitatea Florești: Valea Gârbăului, Răzoare, Vălean Mărgineanu, Crizantemelor, Traian, Avram Iancu (între nr. 486-504) și strada Colinei din municipiul Cluj-Napoca.
Se OPREȘTE gazul temporar, joi, în Florești și Cluj-Napoca. Vezi străzile afectate
Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuției gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.
În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugați să anunțe imediat dispeceratul de urgență al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele rețele de telefonie fixă și mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din rețeaua Telekom și cu tariful operatorului din toate celelalte rețele de telefonie).
Regretăm disconfortul creat și le mulțumim clienților pentru înțelegerea și sprijinul acordat pentru desfășurarea acestor lucrări”, se arată în comunicatul companiei.